Lothlórien - Tündék

Több
21 éve 4 hónapja #127592 Írta: Laivinë
Laivinë válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Akkor jól tudtam, hogy Galadriel Nolda...
szóval ez a része akkor nekem világos. :wink:

Laivinë Laurelassë

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 4 hónapja #127585 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Ha nemestündék alatt alatt konkrétan a noldákra gondoltok, akkor azt mondhatjuk: a legtöbb nolda sötét hajú (fekete), kivéve Finrod aranyhajú nemzettségét (Galadriel is ide tartozik)...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 4 hónapja #127579 Írta: Nefadar
Nefadar válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Laurea Silme írta: No, ez a téma engem is eléggé érdekel, mert ahány embertől kérdeztem, annyiféle variációt hallottam...
Bár aranyszabály, hogy kivételek mindig vannak. :wink:

Minednki mást mond, ez igaz szvsz nem is igazán van rá jó válasz...

Nefi

Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:

Több
21 éve 4 hónapja #127545 Írta: Laivinë
Laivinë válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
No, ez a téma engem is eléggé érdekel, mert ahány embertől kérdeztem, annyiféle variációt hallottam...
Bár aranyszabály, hogy kivételek mindig vannak. :wink:

Laivinë Laurelassë

Több
21 éve 4 hónapja #127445 Írta: Rándzsa
Rándzsa válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Már megint itt vagyok..... Igen tudom, már kezdek egy kicsit idegesítő lenni, de hoztam nektek valamit:
www.tar.hu/wandor/lo.htm

Na, milyen????

Ash nazg durbatulúk
Ash nazg gimbatul,
Ash nazg tharbatulúk,
agh burzum-ishi krimpatul.

Több
21 éve 4 hónapja #127444 Írta: Nefadar
Nem volt mindegyik szőke a noldákon kivűl sem...

Nefi

Több
21 éve 4 hónapja #127436 Írta: Rándzsa
Rándzsa válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

7thSon írta:

Nefadar írta:

7thSon írta: A tündéknek szürke szemük van? Csak mer én úgy emlékszem a GyU függelékéből, hogy szürke szeműek és általában sötét hajúak.

Nem, a nemes tündék kék szeműek és szőkék, de a sötét haj is megszokott, nem mindegyik szürke szemű...

Nemestündék=noldák? Csak mer köztük annyira bevett hajszín a sötét, hogy a szőkék kisebbségben vannak! :D De a vanyákra igaz a szőkeség.

OFF: milyen szőkeségre gondolsz???? :twisted:
ON: tudtommal a noldák kivételével mindenki szőke.... Nem úgy! :roll:

Ash nazg durbatulúk
Ash nazg gimbatul,
Ash nazg tharbatulúk,
agh burzum-ishi krimpatul.

Több
21 éve 4 hónapja #127317 Írta: Lalaith Scarlett
Lalaith Scarlett válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Nimdorc írta:

Nefadar írta:

Lalaith írta: Hol ír a GYU F függeléke a tündék hajszínéről??? Én nem találom.

Nem csak ott máshol is yrt, de most nem tudnám megmondani... :roll:

Pontosan nem tudom, az én kiadásomban az utolsó és az utolsó előtti használható oldalon van [size=9:ig5zsn1k](ez alatt azt értem, hogy ami nem tartalomjegyzék vagy ilyesmi.).[/size], utána névelemzés van (Borbuggyan, Csavardi, stb.)
Micsoda memória! :D :wink:

A memóriád tényleg jó, kösszentyű, énis megtaláltam azt a részt :D

Nagy király hangja zeng a messzeségbe,
Kit akár a halálba is követne a népe...

Több
21 éve 4 hónapja #127211 Írta: Nefadar

Alyr Arkhon írta: Én úgy tudom, hogy néhány családot kivéve Tolkien tündéi sötét hajúak.

Nem családok hanem, hogy is mondjam alfajaik...

Nefi

Több
21 éve 4 hónapja #127210 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Nefadar írta:

Pontosan nem tudom, az én kiadásomban az utolsó és az utolsó előtti használható oldalon van [size=9:3gbw0p8u](ez alatt azt értem, hogy ami nem tartalomjegyzék vagy ilyesmi.).[/size], utána névelemzés van (Borbuggyan, Csavardi, stb.)
Micsoda memória! :D :wink:

Több
21 éve 4 hónapja #127183 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Alyr Arkhon írta: Én úgy tudom, hogy néhány családot kivéve Tolkien tündéi sötét hajúak.

A vanyák, azok szőkék. Nem lehet kimondani, hogy mind sötét hajúak, metr szvsz azok, akik úgy "rendesen" sötét hajúak, azok csak a noldák. A többiek biztosan sötétszőkék, ill. világosbarnák, ezt nem lehet csak úgy kijelenteni...

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
21 éve 4 hónapja #127004 Írta: Augustíne
Augustíne válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Hoppá! Most vettem észre, h én vagyok a topicgazda, úgyhogy mostantól kéretik mellőzni a csetet, vagy az offolást (mint ahogy most ezt én teszem), mert akkor mindent kitörlök! :wink:
És ha nem baj, akkor most előlről átolvasom a topicot, és megpróbálok rendet csinálni... :) :roll:

ORLANDO 4ever!!!! :mrgreen:

Több
21 éve 4 hónapja #126997 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Én úgy tudom, hogy néhány családot kivéve Tolkien tündéi sötét hajúak.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 4 hónapja #126949 Írta: Nefadar

Nemestündék=noldák? Csak mer köztük annyira bevett hajszín a sötét, hogy a szőkék kisebbségben vannak! De a vanyákra igaz a szőkeség.

Nem csak a noldák a nemestündék. Azok akik valinorban éltek az első kor előtt.
Tudom, hogy nagyon kevert, de azért elég sok volt belőlük. De még az erdő tündék is szőkék voltak.

Nefi

Több
21 éve 4 hónapja #126946 Írta: 7thSon
7thSon válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Nefadar írta:

7thSon írta: A tündéknek szürke szemük van? Csak mer én úgy emlékszem a GyU függelékéből, hogy szürke szeműek és általában sötét hajúak.

Nem, a nemes tündék kék szeműek és szőkék, de a sötét haj is megszokott, nem mindegyik szürke szemű...

Nemestündék=noldák? Csak mer köztük annyira bevett hajszín a sötét, hogy a szőkék kisebbségben vannak! :D De a vanyákra igaz a szőkeség.

"When I'm walking a dark road, I'm a man who walks alone" (Harris)

Több
21 éve 4 hónapja #126931 Írta: Lalaith Scarlett
Lalaith Scarlett válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Hol ír a GYU F függeléke a tündék hajszínéről??? Én nem találom.

Nagy király hangja zeng a messzeségbe,
Kit akár a halálba is követne a népe...

Több
21 éve 4 hónapja #126922 Írta: Nefadar

Nefi

Több
21 éve 4 hónapja #126796 Írta: Telcontar
Telcontar válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Tolkien tündéinél is, mint bármi másnál, a szerepjátékos források kifejezetten haszontalanok. Onnan kezdve ugyanis, hogy számértékekkel kell kifejezni valamilyen tulajdonságot, behatárolódik a rendszer, leszűkülnek a képességek (és a félistenek is halandóvá válnak, az életpontjaik erejéig...)
Tolkien világa a tündék által lejegyzett és Bilbó által fordított hagyományokon alapul, amelyek között sok a hiányos és az idők során megváltozott történet. Nem azt írta le Tolkien, mi történt, hanem azt, hogy mit tudnak vagy gondolnak a tündék a történtekről (lásd Szilmarilok, a Fák előtti csatákról: ezekről nem sok szó esik, mert a tündék akkor még nem léteztek és nem is tudnak róluk sokat.
A szerepjátékos hozzáállás viszont az: ez van, ez történt, ilyenek meg olyanok a tündék stb. A sokféle variációból kiragad egyetlen egyet és sok-sok olyan információt hozzátesz, amelyek Tolkientől függetlenek, sőt, meg is változtat a játszhatóság kedvéért pár dolgot. Például Tolkien csak Khamúl nevét jegyezte le a nazgulok közül...

Több
21 éve 4 hónapja #126794 Írta: jinx
jinx válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Kelekhril írta: Én olyat hallottam hogy a sötét hajszín az a sötételfekre jellemző a tööbbi elf az inkább szőke vagy világosbarna de a szemük azt hiszem mindnek szürke vagy kék.(Bár ez nem kifejezetten Tolkien világnál szereplő elfekre lehet igaz ha jól olvastam hogy vki talált már valahol vöröshajút...én az infót szerepjátékos könyvből vettem) :?:

szerepjátékos könyvek Tolkien-témában nem kifejezetten mérvadóak, bár akár alapulhatnak is T. mester művein
egyedül az mérvadó, amit maga Tolkien írt le
:roll:

Több
21 éve 4 hónapja #126773 Írta: 7thSon

Kelekhril írta: Én olyat hallottam hogy a sötét hajszín az a sötételfekre jellemző a tööbbi elf az inkább szőke vagy világosbarna de a szemük azt hiszem mindnek szürke vagy kék.(Bár ez nem kifejezetten Tolkien világnál szereplő elfekre lehet igaz ha jól olvastam hogy vki talált már valahol vöröshajút...én az infót szerepjátékos könyvből vettem) :?:

Ez érdekes... Így összevetve az eddigi infókat (GyU függelék + a cikk), van benne valami: a vanyák világos hajúak (arany, szőke, stb.), a noldák sötét hajúak (kivéve Finarfin aranyhajú nemzetségét), a sindák is (kivéve Elwét és rokonait). Gondolom a nandák és az avárok is sötét hajúak. Szóval amit írtál, többé kevésbé igaz... csak mondjuk a noldák közt elég sok sötét hajú van, ahhoz képest, hogy calaquendik.

Több
21 éve 4 hónapja #126759 Írta: Kelekhril
Kelekhril válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Én olyat hallottam hogy a sötét hajszín az a sötételfekre jellemző a tööbbi elf az inkább szőke vagy világosbarna de a szemük azt hiszem mindnek szürke vagy kék.(Bár ez nem kifejezetten Tolkien világnál szereplő elfekre lehet igaz ha jól olvastam hogy vki talált már valahol vöröshajút...én az infót szerepjátékos könyvből vettem) :?:

Több
21 éve 4 hónapja #126735 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Laurelen írta: hihetetlen,hogy valaki tünde-genetikából cikket ír! :)
:arrow: személy szerint most hallok először vörös(vagy legalábbis vöröses) hajú tündékről (ez is bizonyítja tajékozatlanságomat Tolkien műveiben :( ) tudnátok róluk valamit mondani?
Mahtan
Nerdanel
Feanor +Nerdanel ->
Maedhros & Maglor & Celegorm & Caranthir & Curufin & Amrod & Amras
Maedhros & Amrod & Amras
: c3c4 (Red-haired - Amrod's hair darkened with age)

Maedhros & Maglor & Celegorm & Caranthir & Curufin & Amrod & Amras - Feanor fiai

Maedhros és Amras nevében hordozza a haja színét (russa = Q vörös)

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 4 hónapja #126734 Írta: 7thSon
Aha... akkor télleg sötétbarna meg fekete hajúak...

Több
21 éve 4 hónapja #126727 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
a "dark-haired" az angolul a fekete hajat jelenti

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 4 hónapja #126723 Írta: jinx

7thSon írta: Az, hogy sötét, konkrétan mit jelent? Én általában sötét szőkésbarnára gondolok, de lehet, hogy nincs igazam.

hát, nemtom, nálam sötét az sötét: azaz sötétbarna, fekete... :wink:

Több
21 éve 4 hónapja #126712 Írta: 7thSon
Ahhoz képest, hogy a tündék sötét hajúak, a filmben az Elrond-family kivételével minden tünde szőke :D
Az, hogy sötét, konkrétan mit jelent? Én általában sötét szőkésbarnára gondolok, de lehet, hogy nincs igazam.
A cikk a tünde hajszín genetikájáról király!

Több
21 éve 4 hónapja #126642 Írta: Laurelen
Laurelen válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
hihetetlen,hogy valaki tünde-genetikából cikket ír! :)
:arrow: személy szerint most hallok először vörös(vagy legalábbis vöröses) hajú tündékről (ez is bizonyítja tajékozatlanságomat Tolkien műveiben :( ) tudnátok róluk valamit mondani?
Mahtan
Nerdanel
Feanor +Nerdanel ->
Maedhros & Maglor & Celegorm & Caranthir & Curufin & Amrod & Amras
Maedhros & Amrod & Amras
: c3c4 (Red-haired - Amrod's hair darkened with age)

"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)

Több
21 éve 4 hónapja #126638 Írta: jinx

7thSon írta: Hogy visszatérjünk a topic témájához...
A tündéknek szürke szemük van? Csak mer én úgy emlékszem a GyU függelékéből, hogy szürke szeműek és általában sötét hajúak.

a Gyűrűk Ura F függeléke írta: Magas növésűek voltak, világos bőrűek, szürke szeműek és sötét hajúak, kivéve Finrod aranyhajú nemzetségében

ez a cikk pedig a tündék hajszínének öröklődését vizsgálja genetikai szempontból :-) hogy mennyire hiteles, azt nem tudom, sajnos :oops:

Több
21 éve 4 hónapja #126623 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Elrond legfeljebb Lúthien és Beren leszármazotttja.

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 4 hónapja #126588 Írta: 7thSon

Szméagol írta: Sziasztok!
Így van. De ha jól emlékszem Legolasnak kék volt például, tehát nem minden tündének szürke a szeme.
Elrondék pedig Lúthien gyermekei, akinek fekete haja és szürke szeme volt. Berennek is sötét volt haja, de a szeme... És Elwing?

Elrond mióta Lúthien gyereke? Én úgy tudtam, unokája.
Beren mióta tünde?

Mindegy, azért kösz.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.133 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére