Rejtélyek Középföldéről

Több
21 éve 10 hónapja #97640 Írta: Imrahil Fejedelme
Imrahil Fejedelme válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Hát az enteknek szerintem bizos hogy saját nyelvük van,amit két okból nem használnak:mások ugye nem értik meg és hosszú rajta valamit is mondani.Ezért csak valami különleges helyzet kell hozzá hogy entül beszéjenek.Barazkibil hoé olvastad hogy az enteket a tündék tanították meg beszélni?Meg azt hogy az enteknek van Kelvar részük ilyet mintha nem írtak volna.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 10 hónapja #96365 Írta: Oisin
Oisin válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Ez érdekes elmélet. Az első része még helytálló is lehet. Azt viszont nem hiszem, hogy az entek a saját nyelvüket ne tekintenék nyelvnek, hiszen a GYU-ban még beszélnek is róla, hogy az ő NYELVÜKön minden név kifejez mindent, ami a viselőjével valaha történt.

Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 10 hónapja #96127 Írta: Barazkibil
Barazkibil válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Oisin írta: úgy tűnik, hogy Tolkien itt következetlen. Mert ha lelkes lények voltak már a tündék érkezése előtt, hogyhogy nem találtak ki maguktól egy nyelvet? Addig nem is kommunikáltak? Csak járkáltak az erdőben és ha összatalálkoztak, annyit se mondtak, hogy Burárum!? :)

Oisin

Szerintem a magyarázat erre az, hogy az entek mindig is félúton voltak a növények és a "lelkes" élőlények között. (Manwe: "When the Children awake, then the thought of Yavanna will awake also, and it will summon spirits from avar, and they will go among the kelvar and the olvar,and some will dwell therein, and their just anger shall be feared." [Quenta Silmarillion, 2. fejezet]). Ők nem olyan növények, amik járnak és beszélnek, és nem is olyan "állatok", akik fákra hasonlítanak, hanem a kettő között vannak. Elképzelhető, hogy bár nem használtak nyelvet, de ennek a lehetősége mégis megvolt lényük kelvar részében, de amíg nem találkoztak a tündékkel, addig máshogyan, olvar módra kommunikáltak.

Nekem van egy privát elméletem, de nem tudom, hogy van-e olyan anyag, ami explicit megcáfolja: szerintem lehetséges, hogy az entek a saját ent nyelvüket már a tündékkel való találkozás előtt is használták, csak ez a nyelv annyira különbözik bármi mástól, annyira része olvar lényüknek, hogy más nyelvek megismerése után ők maguk úgy döntöttek, hogy a "nyelv" és "beszéd" szavak alatt csak a más népek kommunikációs módszereit lehet érteni, a sajátjuk nem tartozik oda. Így, egyfelől az "entish" az ő eredeti "nyelvük", másfelől meg az az állítás is igaz marad, hogy "beszédre", mint olyanra, a tündék tanították meg őket.

Több
21 éve 10 hónapja #95105 Írta: Oisin

varda írta: Mi a helyzet Arwennel. Ő ténylegesen halandóvá válik azáltal, hogy kitart Aragorn mellett, vagy tündehalált hal Lórienben, mert az egyedüllét fájdalmába hal bele. Tehát ő halála után továbbra is kötve van Ea köreihez? A filmből nekem inkább ez utóbbi jött le, a könyv viszont inkább azt sugallja nekem, hogy Arwen emberhalált hal.

Szerintem is emberhalált hal. Arwen, mint féltünde, választhat, és ő az emberi sorsot választja. Ezért is olyan fájdalmas a búcsúja Elrondtól, az apjától, mert örökre szól.

Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Több
21 éve 10 hónapja #95104 Írta: Oisin

varda írta: Szvsz itt nem igazán "varázserőről" beszélünk (zárójelbe is tetted). A GYU-ban a varázslat mint olyan nem játszik különösebb szerepet, akik varázsolnak is néha, mint pl. Gandalf (tüzijáték - ami a hobbitok szemében varázslatnak tűnik), azok csak olyan tudással rendelkeznek a természeti folyamatokról, amivel mások nem. Tehát korántsem természetfeletti dolgokról van itt szó.

Úgy gondolom, ez csak megfogalmazás kérdése. Amellett is lehet érvelni, hogy varázslatnak nevezzük ezeket a dolgokat. Gandalf pld. móriában varázsigét használ az ajtó lezárására, amikor a Balrog üldözi őket. Akkor miért ne nevezhetnénk varázslatnak amit csinál? A lényeg persze nem itt van, és abban amit a tündék tudásáról írsz, igazad lehet, de ha pusztán tudásról van szó, azért mégis furcsa, hogy az emberek hosszú évezredek alatt sem lestek el szinte semmit. Az igaz, hogy az egyes emberek élete rövid, de a generációk során azért felhalmozódhat a tudás.

Ami engem igazán zavarba ejt, az alapvető különbség a mai technológiai ismeretek személytelensége és a tünde varázstudomány személyessége között. Úgy tűnik, az utóbbi sokkal erősebben kötődik az egyes személyekhez, ez pedig arra utal, hogy valamiféle képesség mégiscsak van a háttérben, ami vagy megvan valakinek, vagy nincs.

Az adott probléma esetében ésszerűnek tűnhet tagadni ezt a különbséget, csakhogy szvsz ennek igen súlyosak a következményei. Ekkor ui. a tünde tudás v. varázserő nem lesz más, csupán egy alternatív technológia, ami megsemmisíti az irracionálist és ezzel kiemeli a tündéket a költői fantázia közegéből, és visszahelyezi őket a hétköznapi valóságba. Ez szerintem túl nagy ár a következetességért, hiszen így éppen a mese lényege vész el!

Oisin

Több
21 éve 10 hónapja - 21 éve 10 hónapja #95102 Írta: Oisin

varda írta: Nem tudom, mit mond az angol verzió, de szerintem a tündék az enteknek se a képességet adták, hanem csak tanították őket. A tündék nem tudnak szvsz olyan képességet adni, ami nincs meg eleve az adott teremtményben, csak a meglévő képességeket tudják fejleszteni, azt viszont nagyon ügyesen.

Egyetértek, de azért érdekes kérdés. Nekem a megfogalmazásból úgy tűnik, hogy Tolkien itt következetlen. Mert ha lelkes lények voltak már a tündék érkezése előtt, hogyhogy nem találtak ki maguktól egy nyelvet? Addig nem is kommunikáltak? Csak járkáltak az erdőben és ha összatalálkoztak, annyit se mondtak, hogy Burárum!? :mrgreen:

Oisin

Több
21 éve 10 hónapja #94848 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Nekem is volna egy kérdésem, ami most a film kapcsán merült fel bennem.

Lúthien halandóként tér vissza Mandos csarnokaiból Berennel, tehát ő emberhalált hal, halála után elhagyja Ea köreit az emberekhez hasonlóan.

Mi a helyzet Arwennel. Ő ténylegesen halandóvá válik azáltal, hogy kitart Aragorn mellett, vagy tündehalált hal Lórienben, mert az egyedüllét fájdalmába hal bele. Tehát ő halála után továbbra is kötve van Ea köreihez? A filmből nekem inkább ez utóbbi jött le, a könyv viszont inkább azt sugallja nekem, hogy Arwen emberhalált hal.

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
21 éve 10 hónapja #94839 Írta: Varda Tintallë

Oisin írta: miért van a tündéknek nagyobb hatalma (varázsereje) a világ anyagi dolgai felett, mint az embereknek? Csak azért mert öregebbek és bölcsebbek? Akkor most minek tekintsük ezt a tünde varázserőt? Tudásnak vagy képességnek? Mert ha képesség, miért kapták és az emberek miért nem? Ha meg tudás, miért nem adták át az embereknek, illetve az emberek miért nem voltak képesek ellesni?

Szvsz itt nem igazán "varázserőről" beszélünk (zárójelbe is tetted). A GYU-ban a varázslat mint olyan nem játszik különösebb szerepet, akik varázsolnak is néha, mint pl. Gandalf (tüzijáték - ami a hobbitok szemében varázslatnak tűnik), azok csak olyan tudással rendelkeznek a természeti folyamatokról, amivel mások nem. Tehát korántsem természetfeletti dolgokról van itt szó.

A tündék, közöttük is különösképpen a noldák különösen fogékonyak voltak a tanulásra, őket a valák, még Amanban sok olyan dologra megtanítottak, amit a későbbiekben is csak ők tudtak. A tündék természetüknél fogva is fogékonyabbak és mert hosszabb ideig élnek, mint az emberek, tanulni is több idejük van.

Így én egyértelműen tudásnak minősítem. A tudás megszerzésére viszont képesnek is kell lenni, ez áll szvsz veleszületett adottságokból és abból, hogy kinek mennyi idő áll rendelkezésére.

A tündék általánosságban véve nem kedvelték az embereket soha, féltek, hogy konkurenciát jelentenek majd a tündéknek Középföldén, és uralomra törnek. Csak az emberek egy csoportját fogadták be, akiknek megengedték, hogy letelepedjenek a birodalmaik területén. Így nem meglepő szvsz, hogy nem törekedtek a tudásuk teljes mértékű átadására. De limitáltan azért sokat tanulhattak tőlük az emberek. Különösképpen a másodkorban a Númenoriak, akiknek a kultúráján ez a hatás még a Gyűrűháború idején is meglátszik. (Hasonlítsd össze Gondort és Rohant!)

És mint tudjuk "az ember szíve könnyen csábul", így nem is célszerű olyan tudást átadni, ami túlzottan veszélyessé is válhat. Ld. pl. Szarumánnak se sikerült varázsgyűrűt készítenie (pedig ő maia), és milyen szerencse. Képzeld mi lett volna, ha az emberek megtanulták volna a tündéktől a varázsgyűrűk készítésének fortélyait!

Namárie!

Varda Tintallë

Több
21 éve 10 hónapja #94830 Írta: Varda Tintallë

Oisin írta: az Entek esetében viszont a "kigyógyították a némaságból" megfogalmazásból úgy érzem, mintha a Tündék adták volna az Enteknek a "képességet" is. Hogy van ez az angol verzióban? (most nincs nálam)

Szia!

Nem tudom, mit mond az angol verzió, de szerintem a tündék az enteknek se a képességet adták, hanem csak tanították őket. A tündék nem tudnak szvsz olyan képességet adni, ami nincs meg eleve az adott teremtményben, csak a meglévő képességeket tudják fejleszteni, azt viszont nagyon ügyesen.

Namárie!

Varda Tintallë

Több
21 éve 10 hónapja #94765 Írta: Oisin
A másik kérdés Ancalimonhoz: szerinted miért van a tündéknek nagyobb hatalma (varázsereje) a világ anyagi dolgai felett, mint az embereknek? Csak azért mert öregebbek és bölcsebbek? Akkor most minek tekintsük ezt a tünde varázserőt? Tudásnak vagy képességnek? Mert ha képesség, miért kapták és az emberek miért nem? Ha meg tudás, miért nem adták át az embereknek, illetve az emberek miért nem voltak képesek ellesni?

Várom a véleményeket.

Oisin

Több
21 éve 10 hónapja #94761 Írta: Oisin
A másik kérdés Ancalimonhoz: szerinted miért van a tündéknek nagyobb hatalma (varázsereje) a világ anyagi dolgai felett, mint az embereknek? Csak azért mert öregebbek és bölcsebbek? Akkor most minek tekintsük ezt a tünde varázserőt? Tudásnak vagy képességnek? Mert ha képesség, miért kapták és az emberek miért nem? Ha meg tudás, miért nem adták át az embereknek, illetve az emberek miért nem voltak képesek ellesni?

Várom a véleményeket.

Oisin

Több
21 éve 10 hónapja #94759 Írta: Oisin
Ancalimon az előadásában egyértelműen a beszédre való képességet jelölte meg, mint a lelkes és a nem lelkes lények közötti különbség kritériumát, de a GYU-ban van egy utalás, ami rácáfolni látszik erre:

Szilszakáll azt mondja, hogy a Tündék "gyógyították ki" az Enteket a némaságból, ezek szerint viszont a Tündék "beavatkozása" előtt nem tudtak beszélni, tehát nem voltak lelkes lények. Ez viszont abszurd, a Tündék nem tudnak lelket adni senkinek.

Az mondjuk igaz, hogy az embereket is a Tündék tanították a beszédre, de ott egyértelmű, hogy a képesség már megvolt, a Tündék csak szavakat / nyelvtant taníthattak nekik, az Entek esetében viszont a "kigyógyították a némaságból" megfogalmazásból úgy érzem, mintha a Tündék adták volna az Enteknek a "képességet" is. Hogy van ez az angol verzióban? (most nincs nálam)

Mit gondoltok erről?

Oisin

Több
21 éve 10 hónapja #94663 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
de tehetnek, hiszen Earendillel is megtették

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 10 hónapja #94651 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Ancalimon!

Bevallom őszintén, hogy eléggé vaktában gondoltam, mivel nem olvastam még teljesen végig a Szil-t, meg egy csomó minden hiányzik, amit úgyszint nem olvastam. /Pótlás intenzíven folyamatban/. Viszont, ahogy az eddigi olvasmányaim alapján ezt a világot megismertem, számomra illogikusnak és kegyetlennek tűnik az, hogy valaki Valinor előtt haljon meg, noha olyan tettet vitt végbe, mint Frodó. Arra alapozom ezt, hogy ha Galadriel a lázadása ellenére, mivel visszautasította a Gyűrűt, vissszatérhetett Nyugatra, akkor miért ne élhetne ott legalább egy kis ideig az a picike lény, aki végül is megmentette Középföldét /jó, Gollam is benne volt azért, meg Samu is/ ne részesülhetne ebbe a kegybe. És Arwen is helyet cserél vele. Ez persze lehet pusztán annyi, hogy Frodó mehet el helyette, de ha belegondolunk, hogy Arwen élhetne ott, a helycsere vonatkzhat talán erre is, méha Aragornért a halhatatlanságról le is mondott.

Lehetséges az is, hogy Valinor ragyogását halandó nem bírja el /ha jól emlékszem, valakiknek azt mondják, hogy elégnének tőle, mint lepke a lámpafénytől/.

De: a Valák sohase tehetnek kivételt? Még ilyen nagy volomenű tett esetén sem?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 10 hónapja #92970 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

amanibhavam írta: nekem pont a megfogalmazás módja sugallja azt, hogy itt nem közvetlen össezfüggésről van szó; nem azt mondja, hogy megpillantották és meghaltak, hanem megpillanthatták, mielőtt meghaltak; semmiféle utalás nincs a két esemény közti időkapcsolatra

Hát én nem vagyok egy született nyelvész, de ez a az indoklás kicsit erőltetettnek tűnik: a "megpillantották mielőtt meghaltak" kifejezés nekem egyértelműen az implikálja, hogy megpillantották majf meghalltak. Különösen ez a helyzet, ha az egész szöveget nézzük: aprólékos leírása az Aman partjáig tartó útnak, majd egy csapással vége, hangsúlyozottan azelőtt, mielőtt partra léphetnének.

Egyébként utána néztem a szöveg változatoknak. Az "Akallabęth" szövege két különböző korábbi szöveg esszenciájaként jött létre. Tolkien mester azt írta egy késői jegyzetében, hogy a Númenorról szóló tünde és az emberi hagyomány került egyesítésre. A tünde hagyomány a "The Fall of Númenor" címen készült, és jóval A Gyűrűk Ura ideje előtt alakult ki. (E szöveg két legfőbb szövegváltozata a HoME V. kötetében található.)
E szövegtől látszólag függetlenül, teljesen más struktúrában a "The Drawning of Anadűnę" címmel egy másik kéziratsorozat is fennmaradt, szintén több változatban, jól követhetővé téve a szöveg fejlődését. Az "Egyenes Út" emberek által történő felhasználhatóságának regéje ez utóbbi (vagyi az emberi hagyományt összefoglaló kézirat) utolsó változatában jelent meg, amelyet Christopher 1946 környékére helyez. (Home IX. kötet)

Később az "Akallabęth" szövege nagyrészt ez utolsó hagyomány szövegét veszi alapul, de sokat merít a tünde hagyományokat leíró szövegből is. (Érdekesség: egyetlen helyen Tolkien azt írja, egyébként, hogy Númenor történetét maga Elendil foglalja írásba.)

Ezen utolsó szövegrészt Christopher külön elemzi, végig tekintve, hogy pontosan milyen szövegrészek, mely előiratokból származnak (HoME IX. "SAURON DEFEATED", 395. oldal). Kiderül belőle, hogy egy sor korábbi (egyébként nagyon érdekes) ötlet kihullik a rostán, és nem kerül bele az egyesített verzióba. (pl.: hogy a númenori menekültek repülő hajókat is készítettek, miközben az Egyenes Utat kutatták, vagy azt, hogy hitük szerint megfelelő helyen épített magas tornyokból megpillanthatják az "Egyenes utat", sőt az út végén Tanequetilt is.)

Mindez azt mutatja, hogy maga az alapgondolat a GYU írása idején született, és egy nagyon átgondolt szerkesztési koncepció eredményeként került bele később a Szil szövegébe pont abban a formában, ahogy most olvashatjuk.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
21 éve 10 hónapja #92948 Írta: amanibhavam
de élete végén ő is elment Amanba

Több
21 éve 10 hónapja #92934 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
a négy halando az nem Frodo Bilbo Gimli volt és még egyvalaki de nem Samu az biztos hiszen ő hazament nem???

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
21 éve 10 hónapja #92911 Írta: amanibhavam
nekem pont a megfogalmazás módja sugallja azt, hogy itt nem közvetlen össezfüggésről van szó; nem azt mondja, hogy megpillantották és meghaltak, hanem megpillanthatták, mielőtt meghaltak; semmiféle utalás nincs a két esemény közti időkapcsolatra

Több
21 éve 10 hónapja #92889 Írta: Ankalimon

leguanember írta: Egyetértek Namariével a "mielőtt meghaltak"-kal kapcsolatban, mert
1. Tolkien leírta volna, hogyha az Ancalimon-féle helyzet áll fenn(spek.)
2. Tudtommal Arany Ar-Pharazon és serege sem halt meg, ők elérték Halhatatlanföldet, majd akkor a valák félreálltak, és Eru beavatkozott Arda sorsába(egy hegybe zárta őket, örök időkre)!

Dehát pont az a helyzet, hogy leírta: A Szilmarilok idézett részében.

Az általam idézett szabály az Arany Ar-Pharazón féle valinori affér utáni időkre vontakozik (hiszen a világ akkor változott meg).

Azért ha valaki bezáródik egy hegy gyomrába, mozdulatlan, tehetetlen, és majd csak a végitéletkor elevenedik meg újra - ez nem olyan sokban különbözik a haláltól...

Több
21 éve 10 hónapja #92888 Írta: Ankalimon

amanibhavam írta: énnekem az a gyanúm, hogy ez a legenda inkább összekötőkapocsként szolgálhat az Aelfwine-történetkörhöz (Lost Road); ezentúl nem hiszem, hogy szó szerint azt jelentené, hogy partra lépnek és halálra sújtja őket egy villám (hiszen Aelfwine sem halt meg, sőt), hanem inkább amolyan "Nápolyt látni..." típusú fordulat

amúgy azt is jó lenne tudni, melyik a későbbi forrás?

Namarie írta: Ancalimon, nem kötözködni akarok, de nem lehet, hogy ez csak egy szófordulat? Tehát nem azt jelenti, hogy minekutána megpillantották, rá pár percre meghaltak, hanem azt, hogy a haláluk előtt megadatott az a csoda, hogy láthassák, aztán éltek tovább még jó csomót?

A szöveg azt is mondja, hogy emberi tanítás, és regék, históriák keletkeztek. Ez pedig jelentheti azt is, hogy nem feltétlenül igazak. Szerintetek menyit számít az, hogy Frodóék tündékkel keltek útra? Mert a szövegrészben magányos emberekről van szó, akik egy része el is tévedt. /Bár nem értem, hogy lehet letévedni az Egyenes Útról, ha már rajta van valaki?/

Hát én semmiképpen nem vennék félvállról egy ilyen hivatkozást. A szöveg az elsőrendő forrásnak számító, "legrendezettebb" Szilmarilok kéziratban található. Nem odavetett megjegyzés, hanem egy fontos fejezet lezáró-összefoglaló monológjának lezáró mondata. A szöveg mind a magyar fordításban, mind az eredetiben határozott, egyértelmű.

Javítsatok ki, ha tévedek: Tolkien mesterre nem volt jellemző (különösen egy ilyen hangsúlyos szövegrészben), hogy csak úgy odavetett szavakkal dobálózzon.

Megfontolásra ajánom: Ez bizony egy valós forrás, amely némiképpen ellentétben a levélben foglaltakkal.

A források időrendjének még utánanézek.

Több
21 éve 10 hónapja #91715 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Úgy látom, megelőztek...

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Több
21 éve 10 hónapja #91689 Írta: Varda Tintallë
fejből :lol: :twisted: :evil3:

Namárie!

Varda Tintallë

Több
21 éve 10 hónapja #91685 Írta: amanibhavam
ja tényleg
hogy te milyen flottul idézel fejből angolul... :twisted:

Több
21 éve 10 hónapja #91678 Írta: Varda Tintallë
Az Akallabeth vége, rájuk omlott a hegy és bezáródtak...

"Then Manwë upon the Mountain called upon Ilúvatar, and for that time the Valar laid down their government of Arda. But Ilúvatar showed forth his power, and he changed the fashion of the world; and a great chasm opened in the sea between Númenor and the Deathless Lands, and the waters flowed down into it, and the noise and smoke of the cataracts went up to heaven, and the world was shaken. And all the fleets of the Númenóreans were drawn down into the abyss, and they were drowned and swallowed up for ever. But Ar-Pharazôn the King and the mortal warriors that had set foot upon the land of Aman were buried under falling hills: there it is said that they lie imprisoned in the Caves of the Forgotten, until the Last Battle and the Day of Doom."

Bocs, nincs időm magyarul...

Namárie!

Varda Tintallë

Több
21 éve 10 hónapja #91675 Írta: amanibhavam
forráshelyet, légyszíves, erről a hegybezárásról

Több
21 éve 10 hónapja #91659 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Egyetértek Namariével a "mielőtt meghaltak"-kal kapcsolatban, mert
1. Tolkien leírta volna, hogyha az Ancalimon-féle helyzet áll fenn(spek.)
2. Tudtommal Arany Ar-Pharazon és serege sem halt meg, ők elérték Halhatatlanföldet, majd akkor a valák félreálltak, és Eru beavatkozott Arda sorsába(egy hegybe zárta őket, örök időkre)!

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Több
21 éve 10 hónapja #91652 Írta: Namarie
Kösz, Amani. Félreértettem a "vízen hányódó" kifejezést.

Több
21 éve 10 hónapja #91648 Írta: amanibhavam
hol van ott szó arról, hogy eltévedtek?

Több
21 éve 10 hónapja #91625 Írta: Namarie
Ancalimon, nem kötözködni akarok, de nem lehet, hogy ez csak egy szófordulat? Tehát nem azt jelenti, hogy minekutána megpillantották, rá pár percre meghaltak, hanem azt, hogy a haláluk előtt megadatott az a csoda, hogy láthassák, aztán éltek tovább még jó csomót?

A szöveg azt is mondja, hogy emberi tanítás, és regék, históriák keletkeztek. Ez pedig jelentheti azt is, hogy nem feltétlenül igazak. Szerintetek menyit számít az, hogy Frodóék tündékkel keltek útra? Mert a szövegrészben magányos emberekről van szó, akik egy része el is tévedt. /Bár nem értem, hogy lehet letévedni az Egyenes Útról, ha már rajta van valaki?/

Több
21 éve 10 hónapja #91615 Írta: amanibhavam
énnekem az a gyanúm, hogy ez a legenda inkább összekötőkapocsként szolgálhat az Aelfwine-történetkörhöz (Lost Road); ezentúl nem hiszem, hogy szó szerint azt jelentené, hogy partra lépnek és halálra sújtja őket egy villám (hiszen Aelfwine sem halt meg, sőt), hanem inkább amolyan "Nápolyt látni..." típusú fordulat

amúgy azt is jó lenne tudni, melyik a későbbi forrás?

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.620 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére