Rejtélyek Középföldéről

Több
21 éve 5 hónapja #125809 Írta: Barazkibil
Barazkibil válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Dínchamion írta: Ehhe.

Találtam egy érdekes forrást, ami még a réges-régen átbeszélt balrog-témához kapcsolódik:

BEING ëala (spirit).Pl. ëalar is attested. Eälar are spirits whose natural state it is to exist without a physical body, e.g. Balrogs. -MR:165

Tehát a szöveg (a Quettaparma Quenyanna egyébként) szerint a balrogoknak nincs fizikai teste.

...természetes állapotukban. Ettől függetlenül képesek lehetnek arra, hogy tetszés szerint és bármilyen erőfeszítés nélkül fizikai alakot öltsenek, és abban tetszőleges ideig megmaradjanak. Kérdés persze, hogy a Balrogok (volt Maiák) léte nem tekinthető-e már önmagában is természetellenesnek.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 5 hónapja #125808 Írta: Elryn
Elryn válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Oisin írta: Az entes topicban vetődött fel a kérdés, hogy:

A huornoknak van feájuk? Vagy ha van, az összesnek, vagy csak néhánynak?

Ez nagyon érdekes kérdés. Egyfelől több helyen is említik, hogy tudnak kommunikálni az entekkel, tehát beszélő lénynek tekintendők, és mint ilyeneknek, kell hogy legyen feá-juk. Másfelől tudjuk róluk, hogy legalábbis néhányuk valaha közönséges fa volt, ami aztán valami módon "felébredt". Márpedig a közönséges fáknak nincsen feá-ja, és mivel feá-t csak maga Ilúvatar tud teremteni, utólag nemigen juthatnak feá-hoz, ha eredetileg nem volt nekik. Hacsak pld. meg nem szállják őket valamiféle kóbor szellemek, amik test nélkül lézengenek Középföldén. Erre viszont nincs semmiféle utalás. Mit gondoltok? Ancalimon?

Üdv, Oisin

Hi!

a kiemelt részhez kérdem:miért? És ez hol van leírva?

Azonkívül egy rejtély az entekkel kapcsolatban: Samu említi a Zöld Sárkányban, hogy a vmilyen rokona sétáló fát látott észak felé, ahol nincsenek olyan fák. Nem lehet, hogy entet, Vagy még inkább entasszonyt látott? Mert (nekem úgy jött le) entek Fangorban vannak csak, nem? Mert az öregerdőben sem sétálgatott és beszélt emberi nyelven az öreg Fűzfaapó, vagyis csak huorn lehet.

Huhh, azt hiszem a vége kicsit zavaros lett.Érthető azért?

[size=9:22m1mzxj]Ez az ötvenedik hozzászólásom! :dance: [/size]

"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 5 hónapja #125805 Írta: Kar_sa
Kar_sa válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Legolas01 írta: ...ki volt ... Legolas anyja??

Hé! Te vagy Legolas, neked illene tudni, nem? :D

Kārātārānen a áirâë...

Több
21 éve 5 hónapja #125786 Írta: Arwena
Arwena válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
köcike

Hatan jönnek sorjában
Sorsukat még nem sejtik
Égnek pokol lángjában
Bosszúm sosem feledik.

Több
21 éve 5 hónapja #125753 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Arwena írta: :oops:én vok a vak és ennél többet nem is lehet tudni róla?

Ennél többet nem, a könyvben is csak egy helyen utal rá (ha jól emlékszem), amikor Elladanról és Elrohírról ír, valami ilyesmi (most nincs kedvem megkeresni pontosan :oops: ): "mert soha nem felejtették el anyjuk szenvedéseit az orkok odúiban..."

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
21 éve 5 hónapja #125740 Írta: Arwena
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
én vok a vak és ennél többet nem is lehet tudni róla?

Hatan jönnek sorjában
Sorsukat még nem sejtik
Égnek pokol lángjában
Bosszúm sosem feledik.

Több
21 éve 5 hónapja #125721 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Pedig ott van, az Esztendők Számlálásában:
Harmadkor 2509. A Lórienbe utazó Celebrían rajtaütés áldozata lesz a Vörös-fok-hágónál, és mérgezett sebet kap.
2510. Celebrían tengerentúli útra indul...

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
21 éve 5 hónapja #125718 Írta: Arwena
volna egy kérdésem : Mi történt pontosan Celebríannal? mert itt régen volt egy cikk fordítá (tündék nemi élete) abban is van említés hogy a rotk b függelkben benne van de én ott nemtaláltam vagy a példányom hiányos vagy Árpi bá kihagyta belőle
előre is köszi a segítséget

Hatan jönnek sorjában
Sorsukat még nem sejtik
Égnek pokol lángjában
Bosszúm sosem feledik.

Több
21 éve 6 hónapja #123950 Írta: Oisin
Oisin válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Az entes topicban vetődött fel a kérdés, hogy:

A huornoknak van feájuk? Vagy ha van, az összesnek, vagy csak néhánynak?

Ez nagyon érdekes kérdés. Egyfelől több helyen is említik, hogy tudnak kommunikálni az entekkel, tehát beszélő lénynek tekintendők, és mint ilyeneknek, kell hogy legyen feá-juk. Másfelől tudjuk róluk, hogy legalábbis néhányuk valaha közönséges fa volt, ami aztán valami módon "felébredt". Márpedig a közönséges fáknak nincsen feá-ja, és mivel feá-t csak maga Ilúvatar tud teremteni, utólag nemigen juthatnak feá-hoz, ha eredetileg nem volt nekik. Hacsak pld. meg nem szállják őket valamiféle kóbor szellemek, amik test nélkül lézengenek Középföldén. Erre viszont nincs semmiféle utalás. Mit gondoltok? Ancalimon?

Üdv, Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Több
21 éve 6 hónapja #123152 Írta: Evenstar
Evenstar válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
A Gyűrű Szövetségéből is kiderül Arwen anyjának személye, amikor a szövetség Lothlórienből indul tovább. Méghozzá Aragorn és Galadriel párbeszédéből, ott hangzik el, hogy Celebrían az, Galadriel lánya. Celebrían nevét már a GySz 2. könyvének első fejezetében is említi Tolkien, mikor Arwenről ír és két bátyjáról, Elladanról és Elrohirról, akik "nem feledték anyjuk, Celebrían szenvedéseit", amit az orkok okoztak.
Legolas anyja pedig valóban nem ismert (sajnos). :(

"The light of the Evenstar does not wax and wane."

giftoftheevenstar.gportal.hu

Több
21 éve 6 hónapja #123148 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Arwen anyja Celebrían. Róla beszél a GyU B Függeléke, az Esztendők Számlálása. Legolas anyjáról viszont semmit nem tudni :(

Több
21 éve 6 hónapja #123147 Írta: Legolas01
Legolas01 válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Nem tesznek sehol semmilyen említést arról, hogy ki volt Arwen és Legolas anyja??

Zöldelombfi Legolas

"...Ha a partról sirályrikoltozást hallasz,
Vadonán nyugvó szív többé nem maradhatsz!"

Több
21 éve 6 hónapja #121311 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Ehhe.

Találtam egy érdekes forrást, ami még a réges-régen átbeszélt balrog-témához kapcsolódik:

BEING ëala (spirit).Pl. ëalar is attested. Eälar are spirits whose natural state it is to exist without a physical body, e.g. Balrogs. -MR:165

Tehát a szöveg (a Quettaparma Quenyanna egyébként) szerint a balrogoknak nincs fizikai teste. Érdekes megközelítés.

Egyébként a hivatkozás (Morgoth's Ring) nekem csak töredékben van meg, akinek rendelkezésére áll, nézzen már utána, hogy mennyire releváns és miről szól a hivatkozott rész.

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 6 hónapja #119482 Írta: Arwena

Morgana írta: A Glorfindel kérdéssel kapcsolatban ÉSzAH átnézte a másodlagos irodalmat is (és talán az egybeket is), tehát igazán képben van a témával kapcsolatban. Talán érdemes lenne őt megkérdezni.

ezt a másodlagos irodalmat és egyebeket hol lehet megszerezni???
érdekelne

Hatan jönnek sorjában
Sorsukat még nem sejtik
Égnek pokol lángjában
Bosszúm sosem feledik.

Több
21 éve 6 hónapja #119158 Írta: Morgana
Morgana válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
A Glorfindel kérdéssel kapcsolatban ÉSzAH átnézte a másodlagos irodalmat is (és talán az egybeket is), tehát igazán képben van a témával kapcsolatban. Talán érdemes lenne őt megkérdezni.

S. P. Q. L.

"Szabad járása van a létből a semmibe,
a semmiből a létbe."

Több
21 éve 6 hónapja #119113 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Celebrom írta: Én szinte bíztos vagyok benne hogy az első kori Glorfindel ugyanaz a harmadkorival.Gandalf válasza Frodónak Völgyzugolyban:Glorfindel a régi idök egyik nagy ura,ki visszatért a tengeren túlról.

ez nem is volt kérdés, szerintem, Tolkien róla (és csak róla) ezt elmondja

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 6 hónapja #119112 Írta: amanibhavam

Batti írta:

amanibhavam írta: Az Akallabéthet a hagyomány szerint Elendil jegyezte le. Honnan tudjuk akkor, mi történt Ar-Pharazón seregével Aman partjain? (Most attól eltekintve, hogy Tolkien leírta: belsőleg honnan tudjuk?). Honnan tudta Elendil?
Egy magyarázat lehet, hogy a palantírok segítségével. De vajon azok az egyenes úton át is működnek?

A kérdés az, hogy mikor "jegyezte le" Elendil? azt tudjuk, hogy igen jó kapcsolata volt Círdannal és Gil-Galaddal. Azt viszont nem tudom mennyi idő telt el a partot érés és az utolsó szövetség között. Valszeg volt ott némi idő annál is inkább mert közben meg kellett alakulnia az északi és a déli királyságnak. (Arnor és Gondor) Márpedig ha idő tlet el akkor híreket is kaphattak, ha más nem a hűségesek királya esetleg. Persze ez felvet egy másik problémát. Vajon Círdan hajói vissza tértek-e, avagy csak egy irányban közlekedtek? A palantíros információ szerzés megfeleőnek látszik, főleg ha maradt belőle a túlparton is. Ami igen valószínü, legalábbis Tol Eressán biztos maradt. Miért adták volna mindet a Númenoriaknak?

hát, Númenor elsüllyedése után már csak az istárok jöttek vissza egyenes úton; lehet, hogy ők voltak a hírmondók? a palantír nekem nem tűnik jó ötletnek, nem volt valami sikeres Aman elrejtése, h csak úgy át lehetett kukucskálni a palantírokkal; Avallónéban volt egy palantír, de az sztem a Bukás után túl messzire került

Több
21 éve 6 hónapja #119102 Írta: Celebrom
Celebrom válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Én szinte bíztos vagyok benne hogy az első kori Glorfindel ugyanaz a harmadkorival.Gandalf válasza Frodónak Völgyzugolyban:Glorfindel a régi idök egyik nagy ura,ki visszatért a tengeren túlról.

"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?!"

Több
21 éve 6 hónapja #119101 Írta: Batti
Batti válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

amanibhavam írta: Az Akallabéthet a hagyomány szerint Elendil jegyezte le. Honnan tudjuk akkor, mi történt Ar-Pharazón seregével Aman partjain? (Most attól eltekintve, hogy Tolkien leírta: belsőleg honnan tudjuk?). Honnan tudta Elendil?
Egy magyarázat lehet, hogy a palantírok segítségével. De vajon azok az egyenes úton át is működnek?

A kérdés az, hogy mikor "jegyezte le" Elendil? azt tudjuk, hogy igen jó kapcsolata volt Círdannal és Gil-Galaddal. Azt viszont nem tudom mennyi idő telt el a partot érés és az utolsó szövetség között. Valszeg volt ott némi idő annál is inkább mert közben meg kellett alakulnia az északi és a déli királyságnak. (Arnor és Gondor) Márpedig ha idő tlet el akkor híreket is kaphattak, ha más nem a hűségesek királya esetleg. Persze ez felvet egy másik problémát. Vajon Círdan hajói vissza tértek-e, avagy csak egy irányban közlekedtek? A palantíros információ szerzés megfeleőnek látszik, főleg ha maradt belőle a túlparton is. Ami igen valószínü, legalábbis Tol Eressán biztos maradt. Miért adták volna mindet a Númenoriaknak?

"Kane o Keizai Suru"

Több
21 éve 6 hónapja #119081 Írta: amanibhavam
ez a sárga betűszín piszok nehezen olvasható

új rágni való gitt, akarom mondani rejtély:

Az Akallabéthet a hagyomány szerint Elendil jegyezte le. Honnan tudjuk akkor, mi történt Ar-Pharazón seregével Aman partjain? (Most attól eltekintve, hogy Tolkien leírta: belsőleg honnan tudjuk?). Honnan tudta Elendil?

Több
21 éve 7 hónapja #118491 Írta: Arquen
Arquen válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Rettentően sajnálom, hogy új emberke létemre ilyen durván közbeszólok az érdekes szóváltásokba :roll: , de megkérdezném, hogy tud e valaki nekem mesélni a palantírok történeteiről?! :?: Főleg azon a történetek érdekelnek, amik ahhoz a két északi palantírhoz kapcsolódnak, melyeket a losothok találtak meg a negyedkorban, a Forochel-öbölben.

"Concordia parvae res crescunt, discordia maximae dilabuntur."

Több
21 éve 7 hónapja #117636 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Sziasztok!

Dínchamion írta: 3. Nem "megjelenik" egy szellem, hanem egy idő elteltével "visszakapják" az előző életük emlékeit. Ez elég egyértelművé teszi a dolgot. :wink:

Tehát a Fák emlékeit is?
És ezért ragyogott a Gázlónál, igaz?

Több
21 éve 7 hónapja #117521 Írta: Dínchamion

Szméagol írta: Glorfindelről ugye tudjuk (nem biztosan), hogy újjá született. De kérdem én, honnan tudták meg, hogy Glorfindel 2. az Glorfindel leszármazottja? Miből tudhatták ezt meg? Tán megjelent nekik egy "szellem" és elmondta?

Nos, amennyire én tudom:

1. Glorfindelről tudjuk, méghozzá biztosan, hogy újjászületett.

2. azt nem tudom, hogy a harmadkori Glorfindel az elsőkori leszármazottja-e, de kétlem. Az viszont biztos, hogy ő az egyetlen, akinek a Fea-ja ugyanabba a Hroa-ba (testbe) tért vissza, amelyikben eredetileg lakott.

3. Nem "megjelenik" egy szellem, hanem egy idő elteltével "visszakapják" az előző életük emlékeit. Ez elég egyértelművé teszi a dolgot. :wink:

Üdv:

Dín

Több
21 éve 7 hónapja #114537 Írta: Eriol AElfwine
Eriol AElfwine válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Nos, a szilmarillokban is van nyílt utalás arra, hogy Mandosban várnak, majd akár újjá is születhetnek.

Én erre mondtam.
Glorfindelről én mindeddig azt hittwem, hiogy egy másik teljesen más Glorfindel.

Ja és a Végső Csatáról annyit tudtuk, mint amennyit írtok.????
Csak mert már többször felvetettem.

Eriol...Ki álmodozva bolyong

Több
21 éve 7 hónapja #114208 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Sziasztok!

Én valószínűleg csak kontárkodom...
Glorfindelről ugye tudjuk (nem biztosan), hogy újjá született. De kérdem én, honnan tudták meg, hogy Glorfindel 2. az Glorfindel leszármazottja? Miből tudhatták ezt meg? Tán megjelent nekik egy "szellem" és elmondta?
Mindenesetre jól elvagyunk ezekkel a "vezető" személyiségű tündékkel, holott ezek ritkábban halnak meg, nem úgy, mint a köztündék.Gondoljatok bele mennyi tünde pusztult el Dagorladon...
Ezzel csak az a bökkenő, hogy a The Book of Lost Tales-ban valahogy úgy írja Tolkien, hogy az újjászületés révén a tündék száma sosem növekszik, de nem is csökken. Akkor Dagorlad után tömegében szültek a tündenők? (Nagyon hülyén hangzik.)
Remélem értitek.

Több
21 éve 7 hónapja #114116 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Lúthien NEM SZÜLETETT ÚJJÁ! Úgy engedték vissza Középföldére, hogy le kellett mondania a halhatatlanságról és Berennel együtt el kell hagynia majd halála után Ardát!
Lúthien SZÉPSÉGE viszont tovább él Arwenben, mert leszármazottja...

Több
21 éve 7 hónapja #114104 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Dínchamion írta:

Dez írta: Akkor Arwenben sem született újjá Lúthien szelleme? Vagy csak a külső hasonlóságok miatt mondták így?

Most megfogtál. De amikor az előadásomhoz gyűjtöttem az anyagot, akkor a források és tanumányok megegyeztek abban, hogy egyedül Glorfindelről tudunk, aki konkrétan újjászületett volna (pontosabban a források még ezt sem mondták biztosra - Ancalimon világosított fel :wink: )... Lehet, hogy ez csak egyfajta külső v. lélekbeli hasonlóság...

Üdv:

Az Aragornnal való kapcsolatáról nem is beszélve. Középföldén nem hemzsegtek a tünde-ember házasságok, én szám szerint háromról hallottam Arwent és Aragornt is beleértve.
Nem nehéz párhuzamot vonni.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 7 hónapja #114087 Írta: Dínchamion

Dez írta: Akkor Arwenben sem született újjá Lúthien szelleme? Vagy csak a külső hasonlóságok miatt mondták így?

Most megfogtál. De amikor az előadásomhoz gyűjtöttem az anyagot, akkor a források és tanumányok megegyeztek abban, hogy egyedül Glorfindelről tudunk, aki konkrétan újjászületett volna (pontosabban a források még ezt sem mondták biztosra - Ancalimon világosított fel :wink: )... Lehet, hogy ez csak egyfajta külső v. lélekbeli hasonlóság...

Üdv:

Dín

Több
21 éve 7 hónapja #114063 Írta: Dez
Dez válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Dínchamion írta: Hogy született-e újra tünde a saját utódjában? Hm. Még olyan tündéről sem tudunk, aki konkrétan újjázületett volna (kivéve persze Glorfindelt...)

Akkor Arwenben sem született újjá Lúthien szelleme? Vagy csak a külső hasonlóságok miatt mondták így?

Örömöm, mosolyom nekem már nincsen,
elárvultam nélküled, Drága Kincsem!

Több
21 éve 7 hónapja #114057 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Kedves Dín!

Én az akárki alatt természetesen nem orkot vagy embert értettem. Azt értettem ezalatt, hogy bármelyik megszületendő tünde testébemm helyet kaphat az a lélek. Az "akárki tünde" értendő egyben a hozzászólásomban. Tehát: nem arról van szó, hogyha az apuka ne adj' Isten meghal, és várandósan hagyja ott a feleségét, akkor az apuka Fea-ja a felesétől születendő gyermekbe költözik, hanem bármely tündéébe, legyen az akár az ötvenedik rokon, vagy ismeretlen tünde. Így tiszta? /ha így is értelmetlen, mondd bátran/

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.980 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére