Rejtélyek Középföldéről
- Dínchamion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Üdv:
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Namarie
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Dínchamion
- Nem elérhető
Többiek?
Üdv:
Dín
- Eriol AElfwine
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
De ez van, ezt kell szeretni.
Télleg lerágott hagyjuk.
Mikor éledt újra egy tünde bármikor egy utódjában???
Talán csak Feanor, és az anyja.
De Mandosból kikerülve volt-e ilyen???
Plusz a Nagy Vég, amikor majd Melkor kiszabadul a fogságból, a Gyűrű keresésében van rá utalás, de nem írják le teljesen.
Eriol...Ki álmodozva bolyong
- Oisin
- Nem elérhető
Barazkibil írta: És akkor mi van? Ha Ilúvatar asszimetriát akar, akkor... asszimetria lesz.
Így van. Eriol és én pontosan ezt tartjuk önkényesnek és igazságtalannak. Nem azért, mert úgy gondoljuk, hogy a tünde lét jobb mint az emberlét, hanem mert úgy gondoljuk, választani jobb, mint ha mások választanak helyettünk. Ez a véleményünk és kész. Ezen kívül nincs semmi, csak annyi, hogy bebizonyosodott: Dínnek és a többieknek, akik magát az asszimmetriát tagadták, nem volt igazuk. No, szerintem ezt lerágtuk, dobjon már fel vki új témát!
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
- Namarie
- Nem elérhető
Brandir írta: Tehát egy megajándékozott utódjától nem lehet ezt elvenni! Mig egy féltünde és tünde gyermeke esetén nem egyértelmű a helyzet. A valák talán éppen ezért, elhárították maguktól a döntés felelősségét, s maguknak a féltündéknek (genetikailag ugyan háromnegyed tündéknek) kellett választaniuk.
.
Egyszer szétvágom a netet...kiírja, elküldi, de amit én írnék, azt véletlenül sem.
A lényeg: a Valák nem választhatnak helyettük, tehát nem hárítják el a döntés felelősségét. Pont ez a szabadság lényege, hogy ki-ki maga intézi a sorsát. A szabad akarat ajándék. Ezt, ha valaki valamilyen módon megkapja, nem lehet tőle elvenni.
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Brandir
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Szerintem teljesen logikus az asszimetria. Ember és féltünde gyermeke csak ember lehet, hiszen a valák nem vehetik el Illuvatar ajándékát. Ennek a kérdésnek épp az a lényege, hogy Középföldén a Halál ajándék. Ez az egyetlen lehetőség, hogy az Ember elhagyja Arda köreit, s ezzel közelebb kerüljenek Eruhoz és az olthatatlan tűzhöz. Tehát egy megajándékozott utódjától nem lehet ezt elvenni! Mig egy féltünde és tünde gyermeke esetén nem egyértelmű a helyzet. A valák talán éppen ezért, elhárították maguktól a döntés felelősségét, s maguknak a féltündéknek (genetikailag ugyan háromnegyed tündéknek) kellett választaniuk.
Hogy kell e lennie valamilyen biológiai különbségnek is ahhoz, hogy egy tünde havon járjon és sugárzó szépségével a fagyot is megtörje abban passzolok. De nem hiszem hogy Elrond és Elros valóban tündévé és emberré válhattak volna, genetikai adottságuktól teljesen függetlenül sem.
"Égig az a fa ér, amelyikről elhisszük."
S.P.Q.L
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Amúgy meg ha nincs asszimetria, akkor sincs semmi. Nem kell mindenben Yint és Yangot keresni....
- Barazkibil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Oisin írta: Bárhogy erőlködsz, valahol mindenképp tetten érhető az asszimmetria!
És akkor mi van? Ha Ilúvatar asszimetriát akar, akkor
A, asszimetria lesz.
B, előbb-utóbb ki fog derülni, hogy az asszimetria szép és jó, és alapos oka van.
- Gandalf
- Nem elérhető
- Oisin
- Nem elérhető
Dínchamion írta: Nem, nem. Elrond nem vált tündévé, csupán a tünde életet választotta. És mint fentebb mondtam, féltünde és tünde nászából féltünde gyermek születik...Ezért, ha Arwen nem választhatott volna, mint egy féltünde gyermeke, mint egy tünde és féltünde gyermeke, maga is féltünde lévén választhatott.
Ebben az esetben Elros sem vált emberré, csak az emberi életet választotta. Ha féltünde és tünde nászából féltünde származik, akkor féltünde és ember nászából is féltünde kell hogy származzon, különben fennáll az asszimmetria. Márpedig ha Elros utódai féltündék, akkor joguk van választani, különben megintcsak fennáll az asszimmetria.
Bárhogy erőlködsz, valahol mindenképp tetten érhető az asszimmetria!
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
- amanibhavam
- Nem elérhető
ezért mondja azt Manwe, hogy mindenki halandó, akiben embervér folyik, de Earendil utódai választhatnak, és aki a tündesorsot választja, annak a feája Eán marad és újjászületik; és persze nem hal meg
love is the shadow that ripens the wine
- Dínchamion
- Nem elérhető
Szméagol írta: Arról nincs szó a Levelekben vagy valamelyik HoME kötetben, hogy ha egy féltünde (aki a tünde életet választotta) nagyon sokáig (éppenséggel soha) nem kap "frissítést" embervérből, akkor se válhat teljesen tündévé?
Szóval: Ha féltünde sose kerül kapcsolatba emberekkel többé, akkor se válhat tündévé az évezredek során? Lehetséges lenne ez? Talán csak nincs rá példa?
Nem. Azt most így hirtelen meg nem mondom neked, hogy Tolkien explicite leírja-e ezt valahol, de egy féltünde SOHA nem válhat sem emberré, sem tündévé. Választhatja az emberi vagy a tünde sorsot, de ettől még féltünde marad.
Üdv:
Dín
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Arról nincs szó a Levelekben vagy valamelyik HoME kötetben, hogy ha egy féltünde (aki a tünde életet választotta) nagyon sokáig (éppenséggel soha) nem kap "frissítést" embervérből, akkor se válhat teljesen tündévé?
Szóval: Ha féltünde sose kerül kapcsolatba emberekkel többé, akkor se válhat tündévé az évezredek során? Lehetséges lenne ez? Talán csak nincs rá példa?
- Dínchamion
- Nem elérhető
Szméagol írta: Dín: Kihagytad (vagy csak én vagyok fiigyelmetlen):
Féltünde (aki tünde sorsot választott) és tünde násza. Ebből milyen gyermek születik?
Féltünde és tünde nászából féltünde születik...
Oisin írta: Dín, az istenek szerelmére, értsd már meg, hogy ÉPPEN EZÉRT NEM választhat! Celebrían tünde, így aztán éppenhogy a tünde vérvonalat erősíti. Ha Elrond a választása révén tündévé vált és tündét is vett feleségül, könyörgöm, hogy származhatna ebből a nászból féltünde? Akkor lenne igazad, ha Celebrían ember lett volna.
Nem, nem. Elrond nem vált tündévé, csupán a tünde életet választotta. És mint fentebb mondtam, féltünde és tünde nászából féltünde gyermek születik...
Ezért, ha Arwen nem választhatott volna, mint egy féltünde gyermeke, mint egy tünde és féltünde gyermeke, maga is féltünde lévén választhatott.
verya olórea írta: Igen, az ő eltávozásukat már nem említi Tolkien.
Ahogy Celebornét sem.
Már hogyne említené? Celeborn Galadriel távozása után egy ideig még Lórienben marad, aztán Völgyzugolyba indul. Később onnan távozik Szürkerévbe, aztán Nyugatra.
Üdv:
Dín
- elfgyermek
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Supersonica
- Nem elérhető
Több nincs Celeborn történtetéről (vagyis én nem találtam)
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Dín: Kihagytad (vagy csak én vagyok fiigyelmetlen):
Féltünde (aki tünde sorsot választott) és tünde násza. Ebből milyen gyermek születik?
[size=9:tv143yg8]Ha jól emlékszem Celeborn elutazását is említik valahol a függelékben. Először Völgyzugolyba megy és onnan a kikötőbe. (Javítsatok ki, de most nincs nálam a könyv, hogy megbizonyosodjak...)[/size]
- Prérifarkas
- Nem elérhető
Ahogy Celebornét sem.
Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"
- Eriol AElfwine
- Nem elérhető
Elladdan és Elrohir uis Középföldén maradtak.
- Oisin
- Nem elérhető
Dín, az istenek szerelmére, értsd már meg, hogy ÉPPEN EZÉRT NEM választhat! :rmad2: Celebrían tünde, így aztán éppenhogy a tünde vérvonalat erősíti. Ha Elrond a választása révén tündévé vált és tündét is vett feleségül, könyörgöm, hogy származhatna ebből a nászból féltünde? Akkor lenne igazad, ha Celebrían ember lett volna.Dínchamion írta: Tehát Arwen már csak azért is választhat, mert a vérvonalba "frissítés" került Celebrían révén.
Üdv, Oisin
- Gandalf
- Nem elérhető
Egyébként meg szerintem ember és féltünde házasságából ember születik...
- Eriol AElfwine
- Nem elérhető
Oisin végre megmondta azt, amit én nem tudtam megfogalmazni.
Pont ez az igazságtalan
- Dínchamion
- Nem elérhető
Oisin írta:
Lehet, de ahogy írtam, ez ellentmond az amani által idézett szövegnek.Gandalf írta: Lehet, hogy Elrod leszármazottai sem választhatnak, Arwen csupán kivétel....
Hm. Figyeljétek:
amanibhavam írta:
His children - with a renewed Elvish strain, since their mother was Celebrían dtr. of Galadriel - have to make their choices.
Tehát Arwen már csak azért is választhat, mert a vérvonalba "frissítés" került Celebrían révén.
Üdv:
Dín
- Oisin
- Nem elérhető
Gandalf írta: Lehet, hogy Elrod leszármazottai sem választhatnak, Arwen csupán kivétel....
Lehet, de ahogy írtam, ez ellentmond az amani által idézett szövegnek.
Üdv, Oisin
- Gandalf
- Nem elérhető
- Oisin
- Nem elérhető
amanibhavam írta:
Elros chose to be a King and 'longaevus' but mortal, so all his descendants are mortal, and of a specially noble race, but with dwindling longevity: so Aragorn.... ElroND chose to be among the Elves. His children - with a renewed Elvish strain, since their mother was Celebrían dtr. of Galadriel - have to make their choices. Arwen ... When she weds Aragorn ... she 'makes the choice of Lúthien', so the grief at her parting from Elrond is specially poignant.
Ez a szövegrész éppen azt bizonyítja, amit én mondtam: asszimmetria van a választás lehetőségét tekintve, attól függően, hogy valaki, illetve valakinek az őse mit választott. Ha Elros leszármazottai egyértelműen halandó emberek, akkor Elrond leszármazottainak egyértelműen halhatatlan tündéknek kellene lenniük, különben fennáll az asszimmetria. Ez azt jelentené, hogy a választás lehetősége csak az első generációra vonatkozik. Ekkor viszont Elrond utódai sem választhatnának: mivel az anyjuk is tünde, ők is tündék lennének és kész. Ezzel ellentétben Tolkien azt írja, hogy nekik választaniuk kell. Ez az asszimmetriát bizonyítja. Az, hogy Arwen Lúthien módjára választ, nem jelenthet többet, mint hogy az embersorsot választja. Ha úgy értelmezzük hogy Arwen tünde, és neki is különleges, egyedi kegyelem alapján adatik meg, hogy az embersorsot válassza, mint Lúthiennek, akkor ellentmondásba keveredünk az előző mondatban leírtakkal!
Következésképpen: az embersorsot választó féltündék és a tünde sorsot választó féltündék utódainál asszimmetria van a választás lehetőségének tekintetében: a tünde sorsot választó féltündék utódai választhatnak, de az embersorsot választó féltündék utódai nem. Szvsz ez vitathatatlan. Én és Eriol erre az asszimmetriára mondjuk, hogy igazságtalan.
Üdv, Oisin
- Oisin
- Nem elérhető
Dínchamion írta: 1. Két tündének tünde gyermeke születik
2. Egy tündének és egy embernek féltünde gyermek születik.
3. Két féltündének féltünde gyermeke születik.
4. Egy féltündének és egy embernek féltünde gyermeke születik.
5. Két embernek ember gyermeke születik.
a szabályokat szépen összeszedted, csak a következtetésed hibás:
2. Elrond és Elros is féltünde választhatnak
4. Elros gyermekei féltündék választhatnak. HOPPÁ
Üdv, Oisin
- Dínchamion
- Nem elérhető
Mondtam, hogy negyon sebtében készült a fordítás...
Üdv:
Dín
- Gandalf
- Nem elérhető
"az Elrondtól való elválása különösen szívbe markoló"
Ld. a filmben: "Hát engem már nem szeretsz?" LOL!