- Köszönetek: 0
Gondolatok
- Cicaful
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Gondolkozom, hogy a szerelmen kívül éreztem-e ahhoz hasonlót. Ám a szerelem nagyon szubjektív és vak - egy más dimenziót és látásmódot kölcsönöz a világnak. Kétségtelenül gyönyörű és a leírhatatlan, teljes boldogság érzése önt el.
Viszont az, mikor segíteni tudok valakinek, hogy elérje a célját, az az egyik legszebb érzés. Pl. a barátnőm a TFre felvételizett. Futottam vele a 2000 m-t, hogy ne adja fel. Így időn belül meglett neki - és ő maga mondta, ha nem vagyok ott feladja. De így - a segítségemmel - sikerült lefutnia. Ez nagyon jó érzés volt!
És szeretem azt érezni egy emberrel kapcsolatban, hogy tűzbe mennék érte! De ez megint kapcsolódik az előzőhöz - segíteni, akár olyan áron, hogy meghalok. (és nem azért, hogy a halálban találjam meg a boldogságot)
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Astragan
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Telumehtar
- Nem elérhető
Ha létezik ilyen akkor nekem az ilyenfajta legszebb érzés az a kosárlabda....Mert amikor játszom kikapcsolok....a külvilág nem számit....és amikor versenyen vagyok igenis győzni akarok, hiába szól a mondás hogy: "Nem a gyözelem a fontos hanem a részvét" bár szerintem igen i fontos hogy győzzünk....amikor mi kerületi 3.-ok lettünk akkor nagyon örültünk...és az egy gyönyörü érzés volt.....Ja és még ami az évzárón volt....az igazgató olyanokat mondott hogy most amikor a 8.-osok elballagnak akkor egy korszak az életükben lezárul...stb. stb. És mindez olyan szép volt...bár mindezt olvasta....mintha a mi szivünkböl is ez jött volna.....aztán szép érzés még a szerelem és a barátság....és a szeretet......ezek nagyon fontosak számomra ugyanis ezek nélkül nem lenne színes a világ.....de a legszebb dolog számomra együtt lenni a családommal a barátaimmal és a szeretteimmel.....és ez szebb dolog szerintem mint bármelyik legfinomabb csokit elmajszolni....
- Lestat
- Nem elérhető
"Tisztán, tömören visszhangzott a szűk szobában, úgy sírt könyörögve, ahogyan egyedül a hegedű képes. "
- Ankalimon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 2
Ha látod, hogy testet ölt valami szép, ami benned született meg... (Amikor megírod az első versedet a kedvesednek.)
Ha egy pillanatra felismered, hogy a körülötted létező világ csodálatos, és Te is a része vagy... (Ha felnézel a csillagos égre, és egy pillanatra megérzed a látszólagos világ mögött álló Felfoghatatlan nagyszerűségét.)
Ha ráeszmélsz, hogy egy alkotás ihletett: több, mint ami az ember szerény képességeitől, és gyarló szándékaitól tellik... (Amikor először elolvasod a Gyűrűk Urát, vagy az Ainulindálét, vagy Lúthien és Beren történetét.)
- ÉSzAH
- Nem elérhető
Láttátok az Armageddon c. filmet? Emlékeztek a végére?
"Győztünk Grace!" - kiálltja a végén Bruce Willis, amikor megnyomja a gombot. Ebben a két szóban annyi minden benne van, hogy túlcsordul tőle az ember szíve. Nem csak az a felemelő érzés, ami oly keveseknek adatik meg, hogy értelme van a halálnak (ami egyben az életnek is értelmet ad, hiszen ha nincs miért meghalnod, nincs miért élned sem), hanem a szeretet, az alázat, a hit, a remény, stb.
Nagy ajándék ez egy olyan világban, ahol a halál legtöbbször maga után hagyja a kérdést: miért.
ÉSzAH
"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/
- Brisa
- Nem elérhető
Aralataion írta: Legszebb érzés nem létezik mert mindig van egy kis hátulütője a dolgoknak ami nem teszi felhötlenné az örömöt.
Ha pillanatokról beszélünk, akkor nincs "hátulütő dolog". Már ha az ember képes élvezni a pillanatot.
Ilyen értelemben az a pillanat, amikor meglátok egy virágot, és belémnyilal, hogy "Atya ég, ez milyen gyönyörű!" ugyanolyan értékes lehet, mint az, amikor a Kedvesemmel ülök kettesben egy sziklapárkányon egy hold és csillagfényes éjszakán telve szerelemmel... Ezek azok az élmények. amelyek gazdagabbá teszik az embert. De csak akkor, ha képes meglátni és megélni őket.
Hasonlóképpen az elmúlt szerelem élménye is gazdagítja az embert. A szépségével és fájdalmával együtt. De csak akkor, ha értékelni tudja azt az időszakot, amíg tartott. És képes tanulni belőle.
Hogy a fájdalom elmúltával egy bölcsebb és élményekkel gazdagabb, értékesebb ember nézhessen szembe a világgal.
Ez az én hitvallásom.
Brisa
- Léli
- Nem elérhető
Hosszú és eredményes életet
Telcontar Léli
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Telumehtar
- Nem elérhető
Aralataion írta: Legszebb érzés nem létezik mert mindig van egy kis hátulütője a dolgoknak ami nem teszi felhötlenné az örömöt. Lehet hogy hülyén hangzik de a legszebb a halál lehet, hiszen az után nincs már semmi gondod. Mély elégtétel a hosszú földi lét után. Nem kell többet a gondokkal foglalkoznod és az eljövendő nyugalom megfizethetetlen. Csak az a baj benne hogy végérvényes
Néha én is igy gondolkozom hogy a halál után már minden könnyebb stb.
De aztán rájövök arra hogy a földi életnek is vannak szép pillanatai....Álltalában szeretet hiánnyal küzködöm és ilyenkor a halálra gondolok....De NEM!!!!!A halál utáni élet nem biztos hogy könnyebb....bármennyire is annak tünik...ezt senki nem tudhatja aki még nem halt meg....Igy én sem.....DE legszebb érzés tényleg nincs......
- Ringbearer
- Nem elérhető
Ha még csak néhány mp-ig tart akkor is nagyon jó érzés.
De nekem (talán azért mert nem voltam még szerelmes) a legszebb érzésem: az (nem viccelek!!!) olvastam, hallgattam a filmzenét vagy néztem a filmet (mármint a GyU), valahogy mindig azt a gondolatot erősíttette bennem, hogy színésznek kell legyek.
"Be the change you want to see." Gandhi
- Brisa
- Nem elérhető
Szóval szerintem Rayan, te nem érzésre lennél kíváncsi, hanem élményre, nem? Vagy tévednék?
Brisa
- Liang
- Nem elérhető
"A csúcson túl már csak a feneketlen sötétség van"
Üdvözlettel, Beid, A Régi Korok Bajnoka
- Aralataion
- Nem elérhető
a kezemmel most mindenféle íveket rajzolok, amiből kiolvashatod a nevem ha tudsz gondolkodni az én fejemmel.
- Astragan
- Nem elérhető
- Liang
- Nem elérhető
Nade majd gondolkodok a dolgon .Nem könnyű a válaszadás,tényleg frappáns kérdés!
"Ha félsz a választól ne tedd fel a kérdést"
- Szú
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
- Rayan
- Nem elérhető
tiltsátok be a kisbetűt
Csinci
- Liang
- Nem elérhető
De akkor új dolgokat mondjatok,mert csak úgy érdemes feléleszteni egy témát :deal: !
"Asszonyban sose bízz,fiam" :cool2:
- Szú
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
- Ringbearer
- Nem elérhető
"kiválók kiváltsága"?!
Yavannával teljesen egyetértek.
A többi magas nekem most...
Megyek aludni.
(Ui: Lamorak úszkál a témában )
Ring
"Be the change you want to see." Gandhi
- Lamorak
- Nem elérhető
Az a legfurcsább számomra, hogy Tolkien klasszikus forrásairól szinte egyáltalán nem írnak, néhány rövid cikken kívül semmit nem lehet róla találni. Ha minden igaz, az idei kalamazoo-i dolgozatok meg fognak jelenni egy kötetben (a Columbia Univ. Pressnél, ha jól mennek a dolgok), és abban lesz egy-két klasszikus hatást feldolgozó cikk (pl. az enyém is ); a pillanatokon belül megjelenő Tolkien the Medievalist kötetben jön John Houghton egy Szt. Ágostont behozó cikke (bár Ágoston inkább középkor már). Verlyn Flieger írt még a naoplatonizmus megjelenéséről Tolkienben; más semmi. Én mint klasszicista mérhetetlen módon támogatom ezt az irányt: igen, beszéljünk erről!!!
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- Kincső
- Nem elérhető
Újra itthon! ( Netközelben)
Ancalimon írta: Egyébként tudtátok, hogy Tolkien a legfontosabb középföldi emberi civilizációk megmintázásában a közhiedelemmel ellentétben nem középkori, hanem ókori (a númenoriak esetében elsősorban egyiptomi) mintákat használt?! 8O
Én tudtam, Te mondtad a táborban...
Én egyébként semmihez sem hasonlítottam a tolkieni világot. Középfölde, az Középfölde, és egy kitalált világ. De most hogy így rávilágítottatok nagyon egyet tudok érteni. :itscool:
Cueddo idézetével sokban nem értek egyet, de most fáradt vagyok a vitatkozáshoz, ígyhát "Majd holnap!" felkiáltással távozom köreitekből...
Szió:
Kincső
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Yavanna
- Nem elérhető
" A Szabadság mint képesség és erény a kevesek – a kiválók – kiváltsága"
"A szabadság nem adottság, amit biztosítani lehet az emberek számára, hanem kivívandó képesség. (…) Akit fel kell szabadítani, az a szolga, és a szolga felszabadulva is szolga: felszabadult szolga. Csak a győztes szabad; csak az, aki képes uralkodni"
Ezzel kapcsolatban felmerült bennem néhány kérdés:
vajon kik is azok az emlegetett 'kiválók'? És milyen alapon lettek azzá? Valamiféle győztesekről volt szó, kérdés, hogy ők miben győztek és honnan indultak a győzelem felé? :hein:
Persze szerintem is fontos, hogy a megfelelő képességek döntsenek ezekben a kérdésekben, csak sajnos azokban a társadalmakban, ahol a szabadság nem alapvető emberi jog, az öröklési rend általában szépen megtorpedózza ezt az eszmét! Pl ha mondjuk valaki igazán tehetséges, okos, intelligens stb, megérdemelten tölt be vezető pozíciót, majd születik egy tök hü**e (Már elnézést! ) fiacskája, akkor azzal mi a helyzet? Hol az a kultúra, ahol ebből a gyermekből szolga lesz? Mint mindig ezesetben is a pénz és a hatalom dominál A gyermek is a hatalom birtokosa lesz.
És még valami: Milyen értékmérő alapján választhatók ki eme 'kiválók'? Csupán intelligencia kérdése lenne? Nos pl Hitler nagyon intelligens ember volt, remek szónok és stratéga....Mégsem hiszem, hogy ő lenne az ideális vezető!
"Aure entuluva!"
- Cueddo
- Nem elérhető
ÉSzAH: ez az egész csak egy gondolat volt bennem - de teljesen meg vagyok róla győződve, hogy Tolkien így akarta ezt, az igazi Királyság példáit megmutatni. Majd még beszéljünk erről, kíváncsi vagyok a te elképzeléseidre is. (2 hétre most elutazom sajnos...)
Hol lehet Tolkien leveles-kötetét megszerezni? Nagyon érdekes darab lehet...
Pár idézet, amin addig is lehet vitázni:
A Tradíció tudatában volt és van annak, hogy a népnek avagy a tömegnek nem a szabadság való, hanem a Rend. Kiválóan mutatott rá José Ortega y Gasset arra, hogy a tömeget nem számbeli túlsúlya, hanem tehetetlensége teszi tömeggé. A tömeg az, amit „mozgósítani” lehet. Ennek a Tradíció lényegileg mindig is tudatában volt: tudatában volt annak, hogy a tehetetlen és tehetetlensége által mindig süllyedésre hajlamos népet és tömeget felülről kell tartani; s magától értetődik, hogy ha a Rend fenntartó ereje meggyengül vagy megszűnik, a tömeg saját súlyának tehetetlenségi ereje folytán süllyedni kezd.
[…]
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a tradicionális világ elutasította volna a szabadságot. Ellenkezőleg: az csak a tradicionális világban kapta meg igazi méltóságát, illő rangját. A Szabadság mint képesség és erény a kevesek – a kiválók – kiváltsága volt, míg a Rend: mindenki feladata.
[…]
A szabadság nem adottság, amit biztosítani lehet az emberek számára, hanem kivívandó képesség. (…) Akit fel kell szabadítani, az a szolga, és a szolga felszabadulva is szolga: felszabadult szolga. Csak a győztes szabad; csak az, aki képes uralkodni – és mindenekelőtt az, aki képes uralkodni önmaga felett! Mert ahogy minden megismerés alapja az önismeret, éppúgy minden uralom alapja és betetőzése is az önuralom.
[…]
Amit a modern baloldali/liberális tömegek ismernek, az valójában nem szabadság, hanem felszabadulás és elszabadulás: emancipatio. A fel- és elszabadulás nem személyes erő és győzelem eredménye, hanem a korlátoktól való megfosztottságé(…) A tömegnek nincs tartása – ehhez ugyanis mindig egy belső reguláló erő kell; soha nem tartja magát, hanem felülről tartják: önmagát természete szerint mindig elengedi. (…) A tömeg mindig akkor érzi úgy, hogy szabad, amikor fentről elengedik, és végre átengedheti magát önnön súlya lehúzó erejének(…)
[…]
Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.
(Dylan Thomas)
- amanibhavam
- Nem elérhető
ha a pénzdarab másképp esik, ki tudja, mikről beszélgetünk most ezen a fórumon...
love is the shadow that ripens the wine
- Ankalimon
- Nem elérhető
211. levél (Rhona Beare-nak). A "Letters of J.R.R. Tolkien" kötetben jelent meg.
Amanibhavam:
Igen-igen. Most már teljesen összeállt a kép, de korábban számomra a "lovagok-gótikus várkastélyok-sárkányok" koncepció volt a meghatározó...
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- ÉSzAH
- Nem elérhető
Ancalimon írta: Nem volt igazuk. Tolkien az egyik olvasói levélben világosan kifejti ezt a koncepciót. Sőt még egy csomó párhuzamot is von Gondor (Númenor) és Egyiptom között: kettős királyság, monumentális stílusú építkezés, halottkultusz... Az egyik levélben még egy jópofa rajzot is rajzolt, hogyan képzeli el Gondor és Arnor kettős koronáját (magas sisak és csillag), és ez is meglepően hasonlít az egyiptomi fáraók kettős koronájára...
Heuréka!!! :hello: Ancalimon, hol találom meg ezt az olvasói levelet? Nagyon érdekelne. TUDTAM, hogy lesz egyszer egy "Tolkien és az ókori Közel-Kelet" tanulmányom! Ne féljetek, még nem most.
Nekem nagyon feltűnt valami ilyesmi de ha az Első Kor tünde királyságait vesszük, ott is nagyon látszik a tradicionális Királyság jellege (király=mozdulatlan mozgató, középpont), Númenorról nem is beszélve...
Cueddo, kérlek fejtsd ki részletesebben ezt az elképzelésedet!
ÉSzAH
"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/
- Ankalimon
- Nem elérhető
Szerintem tökéletes társadalom (pont a definíció bizonytalansága miatt) nincs, csak tökéletesebbről beszélhetünk. És arról is csak annyiban, amennyiben az az egyének számára biztosítja a feltételeket a boldogságoz általa választott út követésében.
Vagyis - mielőtt végleg elbeszélnénk egymás mellett - a gondolatmenetem leegyszerűsítve a következő:
minden ember törekszik a boldogságra/harmóniára/önmegvalósításra/stb. -> ezt az a társadalmi berendezkedés, amiben él vagy segíti, vagy akadályozza -> az a jobb társadalmi berendezkedés, amely az embereknek nagyobb arányát segíti ebben a folyamatban -> a mai fejlett nyugati társadalmi berendezkedés jobb, mint bármelyik előtte a történelemben
A folyamatos fejlődés ellenére sem hiszek abban, hogy létezne tökéletes társadalom (az a bizonyos 100 %-os). Pont mivel a boldogság fogalma is képlékeny/relatív, és a civilizációs/kultúrális fejlődés során folyamatosan átalakul.
- Brisa
- Nem elérhető
Ancalimon írta: Márpedig én kötöm az ebet a karóhoz: A boldogság, az önmegvalósítás, a beteljesedés, a harmónia stb. mind-mind ugyanannak az alapvető emberi lényegnek a különböző megfogalmazásai vagy formái. Ezeket nem szinnonimaként használom, mert fogalmi értelemben nem azonos a jelentésük, de mind mögött a fogalmakkal nehezen megközelíthető, végső emberi törekvés fogalmazódik meg.
Az a valami (a Tao?, Isten?), ami minden ember életét különböző utakon, de egy irányba hajtja előre! Az élet végső célja, értelme, ami felé mindenki haladni próbál, és amit ezen a földön el nem érhetünk...
Szerintem mi két különböző dologról beszélünk. Én célról, és nem a törekvésről magyarázok, tehát a boldogságról, és nem a felé való törekvésről, a 'tökéletes társadalom" milyenségéről, és nem a hozzá vezető útról.
És ilyen értelemben az a "tökéletes társadalom", ahol minden ember boldog, azaz ki tud teljesedni, harmóniában él önmagával és a világgal, elégedett, kiegyensúlyozott stb.
Felvetődött bennem - pontosan Huxley kapcsán -, hogy a boldogsághoz talán nem is kell az önmegvalósítás... (És itt kezdtem el beleszólni a beszélgetésetekbe. A szép új világ túl nagy hatással volt rám. )
Brisa