- Köszönetek: 0
Gondolatok
- Álmos
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Szép sorjában
ÉszaH
Tök szép, hogy egy-egy gondolatra egy-egy verssel válaszolsz tényleg, sokszor egy vers sokkal több, mint egy kétoldalas magyarázat
Gandalf
Írod, hogy a Bűneset során az Ember szabad akaratából lemond Istenről, s ezáltal egy, az isteni tökéletességen kívüli helyre kerül. Nézzük csak, a bűn, mint olyan, gondolom itt negatív és kerülendő fogalomként értendő, tehát olyan tényként, ami "rossz".
Lássuk csak. Isten maga a Mindenség, tehát magába foglal mindent. Minden ami van, és ami nincs, az ő maga. Ezen az elven haladva arra jutunk, hogy mi magunk is istenből vagyunk, azaz, istenek vagyunk, hiszen az az " anyag" amiből vagyunk, az isteni eredetű-mivel az Isten maga. Tehát az emberek nem mások, mint Isten részei. Egy hasonlattal élve: Isten a tenger, az ember a vízcsepp.
Azt mondod, hogy az ember, szabad akaratából lemond Istenről, s ezért bűnbeesik. Lefordítva ez azt jelentené, hogy Isten megtagadja önmagát, s ezt bűnként fogja fel, azaz " rossz" eseménynek, helytelennek ítéli önnön tettének eredményét. Kérdésként merül fel, hogy Isten miért tenne ilyet? Miért tagadná meg saját magát? S ami a legfőbb, ha mégis ezt teszi, márpedig tudatosan teszi, miért ítéli el magát? Mi szüksége rá? Milyen Isten az, aki még magával sincsen tisztában, aki megtagadja saját magát, s aki ezért később szégyent vagy bűnt érez? Nem is érezhet bűnt, mivel a bűn léte csak a dualitásban, azaz a viszonyítás világában létezik ( ahol kétféle cselekvés létezik: a helyes és a helytelen). A Mindenben, azaz az Abszolútumban pedig nincsenek viszonyítási pontok. Mert a Minden magába foglal mindent, még a semmit is.
Ezért hát, a Paradicsomban, azaz az Abszolútum világában nem történt bűn. Nem történt bűnbeesés. Sőt! Kiűzetés sem! Jól is néznénk ki....igencsak ellentmondásba kerülne a Jóistenke magával.
Előszőr kijelenti, hogy tessék Emberfia tégy amit akarsz, mert szabad akaratod van, DE ! ( itt máris egy ellentmondás) ne egyél arról a fáról. Mi ez? Tiltás! Parancs. Utasítás. Egy ellentmondás.
A második a büntetés. Isten büntet? Hm, furcsa egy dolog. A szerető Isten, aki szabad akaratot adott nekünk, s aki NEM ÍTÉLKEZIK, tehát nem tesz különbséget jó és rossz, helyes és helytelen tett között, lám-lám ellentmond önmagának, mert kiparancsolja Ádámot és Évát a mennyek országából. Ez már a második ellentmondás a teremtéstörténetben.
Mire következtetek ebből? Nem volt bűnbeesés. Így hát bűn sem létezett. Mint ahogy nem is létezik még most sem. Csak a mi világunkban. De itt is csak a különböző szemszögök miatt. A bűn csupán nézőpont kérdése. Tehát, elméleti síkon létezik, azaz, az elménk szülötte. De valós alakja nincs. Illetve van: ha mi adunk neki.
Írod továbbá, hogy ha lemondunk Istenről, a halálban magunkra maradunk. Nem igazán értek egyet veled. Isten senkit sem hagy pácban. nem is tudná megtenni, egyszerűen lehetetlen. Mert ha abból indulunk ki, hogy Isten a Minden, akkor mindenki Egy...stb
A tízparancsolatot meg tényleg zárjuk le már úgyis mindenki elmondta róla a véleményét
ÜDvike
Darkman
Huhú
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Yavanna
- Nem elérhető
ÉSzAH írta: "Légy tiszta, hős légy, légy erős
Holtrészeg légy, légy eszelős
A Földre a felhőkből úgy tekints
Te légy az isten, hogyha nincs."
/Szép Ernő/
ÉSzAH: No comment...
Ez az idézet ledöntött a lábamról! Egyszerűen fantasztikus! KÖSZÖNÖM!
"Aure entuluva!"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- ÉSzAH
- Nem elérhető
Egy-két idézettel reagálnék az itt elhangzottakra:
"Légy tiszta, hős légy, légy erős
Holtrészeg légy, légy eszelős
A Földre a felhőkből úgy tekints
Te légy az isten, hogyha nincs."
/Szép Ernő/
Estel, a te metafórádra:
"Minden embernek a lelkében dal van
És a saját lelkét hallja minden dalban
És akinek szép a lelkében az ének
Az hallja a mások énekét is szépnek."
/Shakespeare/
És még valami ...
" ... a gonosz teremtmények nem tudnak énekelni."
/Drizzt Do'Urden ... helyett R.A. Salvatore/
Na és egy brutális:
"Ki testté gyúrtad a föld rút sarát
s kinek kígyó volt aljas cimborád:
Az ember bűne a te bűnöd is!
Bocsáss meg néki, s ő is megbocsát!
/Omar Khajjam/
Ezeket olyan ideillőenk éreztem.
ÉSzAH
"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Először is szeretném megköszönni az eddigi türelmeteket és megértéseteket irántam és külön köszönet azoknak, akik képesek tisztelni az én világnézetemet!
Azalatt, amíg nem voltam, hihetetlenül mély gondolatokat írtak itt le egyesek, amelyekkel mélyen egyet tudok érteni.. igaz, olyanok is, amilyenekkel nem.
Megpróbálok válaszolni egyenként a kérdésekre:
Áfonya: Amíg nem tudod, melyik a helyes döntés, s melyik a helytelen, hiába van szabad akaratod és döntési szabadságod, ha nem tudod biztosan a helyeset választani. Igazi szabadság az, amikor pontosan tudjuk, mi a helyes, s mi a helytelen, s képesek vagyunk helyesen dönteni. Vagy szándékosan helytelenül, ha így akarjuk. De amíg nem tudjuk, mi ahelyes, s mi nem, vagy csak sejtjük, nem áll igazi választási alternatíva a rendelkezésünkre. Szabadon gondolkodni nagy dolog, de helyesen gondolkodni még nagyobb!
Egy filozófus egyébként (talán Heidegger?) azt mondta, az igazi szabadság önmagunk választani tudása.
Estel: Engem már évek óta ezek a gondolatok foglalkoztatnak, a Dallam, a hit, Ilúvatar, a tolkieni szimbólumok és metafórák, a teológiai rendszere A Gyűrűk Urának és A szilmariloknak. Régóta tervezem már, hogy egyszer összegyűjtöm mindezen gondolataimat egy tanulmányban, vagy előadásban, de még nem volt hozzá bátorságom. Nagyon örülök, hogy felvetetted ezeket a gondolatokat, mert mindenképpen szeretném őket megvitatni!
A Semmiről: Én is voltam már Csend-szobában, NAGYON DURVA!!! 8O Ki kéne próbálnia midenkinek! Én annak idején még elég kicsi voltam, s eléggé megijedtem attól a Csöndtől! De nagyon ász!
Egyébként a keresztyén gondolkodás semmi-fogalma nagyjából megegyezhet a görög filozófusok semmi-fogalmával. Mert a héber gondolkodásból nem vehették át, ott nincsenek semleges fogalmak és általános dolgok.
Darkman: A bűn nem feltétlenül egy cselekedet, hanem egy állapot, amibe minden ember beleszületik. Megpróbálom alaposabban megmagyarázni. A Bűneset során az Ember szabad akaratából elutasította Istent, s ezért elhagyta az Édenkertet (jó, ezek most szimbólumok, nem konkrét kertet kell érteni alatta, hanem egyfajta természetes állapotot, ahol az ember harmóniában van Istennel, a Természettel, a másik emberrel és önmagával). Ezután az emberek az "Édenen" kívűlre születnek, nincs meg kezdettől fogva az előbb említett természetes állapot. De mivel Isten nem hagyta magára az embert, vissza lehet térni ebbe az állapotba.
Üdvösség/elkárhozás: Hitem szerint egyedül Isten kegyelméből üdvözülhet az ember (sola gratia). Hogy Isten ezt a lehetőséget kinek és hogyan adja meg, az rajta múlik, s nem mi döntjük el, hogy pl. nálunk most a hit alapján, másnál az életvitel, megint másnál meg a mit tudom én mi alapján döntsön. Ami biztos: aki hisz Benne, üdvözül.
Ami meg a kárhozatot illeti, nem büntetésről van itt szó. Az ember önmagát választja ki a kárhozatra szabad akaratánál fogva. Isten felajánlja, hogy fogadjuk el a Megváltást, de ha nemet mondunk neki, akkor a halálban magunkra maradunk. Nem azért, mert ő akarja így (Isten nem akarja a bűnös ember halálát, hanem hogy megtérjen és éljen), hanem mert mi akartuk, hogy "leszálljon" rólunk. Ha nem akarunk Vele élni, nem muszáj, de ez esetben válalnunk kell, hogy egyedül kell megbirkóznunk az élettel és a halállal egyaránt.
Tízparancsolat, most már utoljára: Nem kötelező érvényű mindenkire, a szabad akaratra hivatkozva el lehet utasítani (ha nem így lenne, nem vitatkoznánk most itt erről), de válalni kell döntésünk következményeit. Isten csak anyit tesz: megmondja nekünk, mi a helyes út, hogy mit kell tennünk, ha helyesen akarunk dönteni, de nekünk nem kötelező helyesen dönteni, ld. a szabadságról írtakat!
- E. Eia Ayna
- Nem elérhető
varda írta:
Lamorak írta: Persze van különbség a 'filozófiai nemlétező' és a köznapjainkban semminek hívott valami között (a Végleten Történet kapcsolódásai előjöttek már?), mert a semmit általában 'semmi materiális'-ként képzeljük el (mint pl. az űr)...
Nagyon jó az asszociáció a végtelen történetre, érdekes benne, ahogy megfogja a "semmit".
De a VT-ben a valami. Valami nagy izé, ami kezdi pusztítani Fantáziát. A semmi öl. Vonzza a lényeket, akik a semmibe ugorva a valós világba egy-egy hazugságként kerülnek. A Semmi ott "él". Rombol.
Tűznél ülök, s elgondolom,
hajdankorok embereit,
s hogy jönnek Majdanok, miket
már mások látnak itt.
- Fimbrethil
- Nem elérhető
Más:amit Estel a dallam metaforával fogalmazott meg, azt én ugy értem, hogy részei vagyunk egy egésznek,amely áltam gazdagabbak leszünk ,mintha egyedül éldegélniénk a semmi közepén(ami nem is lehet, mert valamit csak kell enni,kellenek külsö ingerek az agy normális müködéséhez...),és a világ is gazdagabb lesz általunk, hoiszen mi is egy uj hang vagyunik benne
a semmiröl :anibhavam verse nagyon tetszett
Aki Istenhez beszél, arról azt mondjuk, imádkozik,
akihez Isten beszél, arról azt mondjuk, megőrült.
- Fimbrethil
- Nem elérhető
Sokan hivatkoztok a Bibliára, de a Bibliát is emberek irták le, és terjesztették, és a pápaságnak bizony volt egy olyan idöszaka, amikor az lehetett pápa aki elég gazdag volt, hogy megvegy azokat akik választják, nem az aki hite, gondolatai stb alapján legalkalmasabb rá,és a Bilbliába azt irtak bele és azt vettek ki belöle amit akartak, pl a reinkarnácio benne volt, (pl hogy a prostik kutyaként születnek ujra, és a fenti körülmények miatt a pápa is folytatott ilyenekkel kapscolatat, és kivetette, azzal hogy ha nincs benne a B.ban akkor nem is érvényes)
Ezzel persze nem azt mondom, hogy az egész B. kamu, csak hogy legyünk vele ovatosak
meg kéne keresni valahol a legrégebbi Bibliát, ujraforditani és ujra kinyomtatni,annak biztos több köze lenne ahhoz a szellemiséghez, amit az egyháznak és az embereknek követnie kéne
Aki Istenhez beszél, arról azt mondjuk, imádkozik,
akihez Isten beszél, arról azt mondjuk, megőrült.
- Brisa
- Nem elérhető
Lamorak: Az anyukád szavai engem is megkönnyebbülésel töltött el. Ámbár a tékozló fiú mintájára az okos ember azért simán bejut a Mennyországba. (Tudom, egy kissé nagyon gonosz voltam, bocsi!)
Darkman: Már sokszor emlegetted ezt a belső hangot. Gondolom metaforaként használod. Esetleg te is lehetnél egyértelműbb, nemcsak a Biblia. Szóval konkrétan mire kell odafigyelnem, hogy rátaláljak Istenre? Ahogy a szavaidból kivettem, szerinted sem a templomban, a Bibliában vagy a felhők között kell keresnem. De akkor hol? (Kérlek ne gyere nekem azzal, hogy a szívemben, mert még a kedvedért sem fogom feltárni a mellkasomat, hogy megnézzem valóban ott van e. Ugyanis nagyon valószínűnek tartom, hogy a szívemben vért fogok találni és nem mást.)
varda: Azért az a teljes sötétség a csillagokkal, nem lehet semmi. Nekem sajna még nem volt ilyen élményem (ugyanis ha más nemis, tábortűz mindig égett akkor, amikor az erdő közepén egy kis tisztáson letáboroztunk). A búvárkodás sajna nekem is kimaradt... De azért az sem lehet piskóta, amikor az ember lánya az űrben egy szál szkafanderben lebeg.
Brisa
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Csavargó írta: Létezik Ő benned, csak azt te lelkiismeretnek hívod. Oda Ő beírta az összes erkölcsi parancsot. Így valójában nagyon is kapcsolatban vagytok, csak te ezt nem fogadod el.
ISTEN NEM BÜNTET!! A büntetés az egész lényével ellentétes, Hiszen "Isten a szeretet" (I. Jn. 4:7-
ÜDV: CSAVARGÓ
Azt hiszem félreérthető voltam.
"miért bünteti Isten azt, ha nem hiszel benne?"
Itt a "hiszel" egy általános alany akart lenni. Nem engem személyesít meg. Én hinni hiszek valamiben, ha úgy tetszik egyfajta Istenben is, csak ennek a kifejeződése bennem valahogy teljesen más, mint amit az általam ismert vallások "sugallnak". Bár lehet, hogy félreértem a sugallatot.
Az én "istenképem", inkább egyfajta pánteizmus, amibe most inkább nem bonyolódnék nagyon mélyen bele. Mindenesetre összegződik benne eddigi életem tapasztalatainak, benyomásainak azon összessége, amikkel azonosulni tudok, tehát nem vetettem el.
Namárie!
Varda Tintallë
I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Namárie!
Varda Tintallë
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Brisa írta: varda: Próbáld ki, hogy felfekszel a Balaton vizére egy csöndes éjszakát. Hunyd be a szemed, és csak a vízre és a testedre figyelj. Valahogy úgy, ahogy a Jedik engedik be magukba az Erőt és válnak vele egésszé, úgy engedd be te is magadba a Vizet és érezd, ahogy szinte szétfolyik a tested határa és beleolvadsz a vízbe. Ehhez fontos, hogy biztonságban érezd magad.
Ugyanezt meg lehet csinálni a csillagos, sőt a gyönyörű, felhős éggel is.
Alattam a víz, felettem az égbolt mintha egy gönb közepén lebegnék. Csodás élmény.
Kipróbáltam vízzel is >> tengerben << tényleg csodás (olyan "anyaméh")érzés.
De számomra ennek a gömb élménynek a létrejöttéhez nem kell feltétlenül víz. Az alatt, hogy "eggyé tudok válni az univerzummal" azt értem, hogy meg tudom teremteni magamban azt az érzést, hogy én magam vagyok az univerzum, jelen vagyok a legkisebb zugában is. Minden csillagban, bolygóban, meteoritban, a legkisebb atomban is. Na ehhez kell nekem a kellően sötét hely és a csillagos ég.
És az univerzum kellőképpen gömbszerű
Bár a búvárkodás se lehet rossz. Körbe mindenhol vízzel. Ezt sajnos még nem volt módom kipróbálni.
Brisa írta: varda: Próbáld ki, hogy felfekszel a Balaton vizére egy csöndes éjszakát. Hunyd be a szemed, és csak a vízre és a testedre figyelj. Valahogy úgy, ahogy a Jedik engedik be magukba az Erőt és válnak vele egésszé, úgy engedd be te is magadba a Vizet és érezd, ahogy szinte szétfolyik a tested határa és beleolvadsz a vízbe. Ehhez fontos, hogy biztonságban érezd magad.
Ugyanezt meg lehet csinálni a csillagos, sőt a gyönyörű, felhős éggel is.
Alattam a víz, felettem az égbolt mintha egy gönb közepén lebegnék. Csodás élmény.
Kipróbáltam vízzel is >> tengerben << tényleg csodás (olyan "anyaméh")érzés.
De számomra ennek a gömb élménynek a létrejöttéhez nem kell feltétlenül víz. Az alatt, hogy "eggyé tudok válni az univerzummal" azt értem, hogy meg tudom teremteni magamban azt az érzést, hogy én magam vagyok az univerzum, jelen vagyok a legkisebb zugában is. Minden csillagban, bolygóban, meteoritban, a legkisebb atomban is. Na ehhez kell nekem a kellően sötét hely és a csillagos ég.
És az univerzum kellőképpen gömbszerű
Bár a búvárkodás se lehet rossz. Körbe mindenhol vízzel. Ezt sajnos még nem volt módom kipróbálni.
Namárie!
Varda Tintallë
- Rayan
- Nem elérhető
Amani: nem rossz, sőt...nagyon teccik!
Darki:
De el is vonatkoztathatok a Bibliától, és azt mondom: van egy fő-fő valami, amiből az Élet kiindult. Ez legyen Béla bácsi. Mivel ő létezett először, azaz kezdetektől fogva ő létezett ( "Én vagyok az Omega és az Alfa"), minden, ami később lett, belőle lett.
Bocsáss meg, de ezen fél óráig röhögtem Egyébként teljesen igazad van.
tiltsátok be a kisbetűt
Csinci
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Lamorak írta: Persze van különbség a 'filozófiai nemlétező' és a köznapjainkban semminek hívott valami között (a Végleten Történet kapcsolódásai előjöttek már?), mert a semmit általában 'semmi materiális'-ként képzeljük el (mint pl. az űr)...
Én pl. nem képzelem el a semmit. Az űr sem üres, ami ott van az nem "semmi". Mióta létrejött az univerzum, azóta mindig mindenhol a téridőben van valami. A semmi max. az lehet, ami "előtte" volt, vagy "utána" (>>Nagy Reccs) lesz.
Nagyon jó az asszociáció a végtelen történetre, érdekes benne, ahogy megfogja a "semmit".
Köszi az anyukádnak, kimondottan megnyugtatott.
Namárie!
Varda Tintallë
- Cicaful
- Nem elérhető
Yavanna: amit a Mindenről ill. a Semmiről írtál, azt kb én is így gondolom - csak (lejjebb) nem tudtam, olyan jól megfogalmazni
Darkman
Ezt írtad: "Aki ezt észreveszi, annak van füle. Aki él is vele, bölcs. Aki pedig egyfolytábam rá hallgat, mester. "
Ha egyfolytában rá hallgatok, akkor nem szabad akaratomból cselekszem - szvsz, hanem akkor már mondják nekem a dolgokat, hogy ezt csináld, most azt. Vagy Te most a döntés helyzetekre gondolsz? De hogyha akkor is megmondják a helyes utat mindig,a kkor megint nem én döntök... Biztos rosszul látom, de ebből nekem az jön le, hogy vagyok én és lakik bennem (egy) Isten, vagy lelkiismeret vagy nevezzük, aminek csak akarjuk. De én Egy személynek érzem magam! és döntéshelyzetekbe a lelkiismeretem (mert én így hívom) nem szól bele (ill. csak nagyon ritkán - amikor én úgy gondolom, hogy rosszul döntöttem)
Svin
Írtad: "Akiben nem jon letre magatol ez a belso hang annak igen is szuksege van utmutatasra (szerintem mindenkinek szuksege van ra). Es a Biblia pont egy ilyen utmutato. "
Ez igaz. A Biblia lehet az egyik útmutató a sok közül. Ám szvsz a legfőbbnek a szülőknek kellene lenniük. Az megint egy más kérdés, hogy a szülők vehetik alapul a Bibliát.
off: Brisa: köszi! Egész jó lett - a matekom. Valszeg meglesz a gyakjegy, ám utána jön még csak a szigorlat... A közgáz viszont nem sikerült. A többi kisebb viszont jó lett!
Különben én is drukkolok ám ezerrel mindenkinek!!!
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- Álmos
- Nem elérhető
Nem akarok én itten olyan lenni, aki nem tűr ellentmondsát
Düviii
Huhú
- Álmos
- Nem elérhető
Isten az embert a maga képére teremtette, azaz, egyek vagyunk vele. Ezt a legegyszerűbben úgy tudom megmagyarázni, hogy Jézus kijelenté: " Isten a Mindenség. Én és az Atya pedig egyek vagyunk. Miképpen ti is, mindahányan." De el is vonatkoztathatok a Bibliától, és azt mondom: van egy fő-fő valami, amiből az Élet kiindult. Ez legyen Béla bácsi. Mivel ő létezett előszőr, azaz kezdetektől fogva ő létezett ( "Én vagyok az Omega és az Alfa"), minden, ami később lett, belőle lett. Így hát az ember, a természet, a csillagok és az Űr, mind mind Isten maga. Megnyilvánulási formája.
A Belső Hang, amely nem más, mint isteni eredetünknek a jele, állandóan aktív. Nem is tehetne másképp, hiszen az egyértelműen isteni mivoltunknak a végét jelentené. Mivel azonban Istenen kívül nincsen semmi, hiszen ő a minden, a Belső Hang sosem szűnik meg létezni.
Kérdem én: hogyan cselekszünk a leghelyesebben életünkben? Úgy, ahogyan mi azt gondoljuk, ugye? Namármost, mi dönti el, hogy hogyan cselekedjünk? Az elménk-a testünk-és a lelkünk. Az elménk azért van, hogy az anyagi világban koordinálja testünket, figyeljen rá, azaz: irányítsa. De mi irányítja az elmét?
Két dolog. Két lehetőség.
1. Az úgynevezett Kundabuffer ( aki Müller Pétert olvasott, annak rémlik , ami nem más, mint az aktuális életünkben felhalmozott tapasztalatok sokasága. Reakciók, ismétlődö reagálások. Semmi új. Csak a régi. Mindig ugyanaz a lemez. Ez tettük 2000 éven át. Lásd, mivé lett a világ.
2.Isten. Aki kicsoda? A mi valós énünk. A lelkünk. Akinek hatalma van elménk felett. Csodás az az ember, aki lelke szerint él. Eleddig csak keveseknek sikerült. Kevesen voltak, és általában mindegyik halállal végezte. Mert szemébe röhögtek a Halálnak. Mert nem érdekelte őket semmi. Mert tudták, az Élet egy dallam. Az élet egy játék. Nincs vesztenivaló. Nincs nyernivaló. Csak a játék van. Csak a dallam. Ők ezt tudták. A többi ember azonban nem. Előszőr tisztelték, aztán megijedtek, megfélemlítették, majd amikor látták, hogy ez sem használ, megölték.
Majd egy fél évszázad után szentté avatták.
ÜDvi
D.
Huhú
- amanibhavam
- Nem elérhető
Ars hermetica
Egy pontba gyűlt a létem, atomnyi csupán,
e nulla keresztmetszetű végtelen kiterjedés,
sűrű benne az üresség, zokogva, sírva
funkcionálnak alaptörvényei.
Közeleg a Nagy Bumm. Mint a fűrészpor,
ha üres dobozba fúvod, s szikrát dobsz bele,
kigyullad, robban, szanaszét száll a térben.
Szent káoszba zilálja mind, ami benne van.
Vékony az ösvény, mely önmagamba visz,
de lépteim hangját a világ veri vissza.
fent van a lent, s alant a fent,
a semmi nélkül a minden is üres.
dr_strange
love is the shadow that ripens the wine
- svindler
- Témaindító
- Nem elérhető
Akiben nem jon letre magatol ez a belso hang annak igen is szuksege van utmutatasra (szerintem mindenkinek szuksege van ra). Es a Biblia pont egy ilyen utmutato.
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Köszi! Gratula, úgy látom te válaszoltál rám ma elsőként...Sil írta: Estel: Tetszett, amit írtál, nagyon szép. Szerintem, ha hallod a Dallamot magadban, és azt követed (az "abszolút hallásod" segítségével), nem kell zeneiskola. Egy zeneiskola egyféle módszerrel tanít, a tanítványai hasonlóan zenélnek. Ezzel bizonyos értelemben szegényebb lesz a Dallam.
Nos, én azért szívből remélem, hogy a Dallam nem lesz szegényebb egyetlen tiszta hangtól sem... az abszolút hallás pedig csak részben adottság... És ha valakit egyszer már beírattak egy zeneiskolába, (részemről: keresztség, majd kiskoromban imádságok, templombajárás, hittan, elsőáldozás, bérmálás - eléggé belémivódott, de kész vagyok az improvizációra is ) szerintem jobb, ha nem hagyja ott... hacsak tényleg nem való neki.
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Lamorak
- Nem elérhető
varda írta: Én azt sose értettem, hogy ha Isten jóságos és megbocsátja bűneidet, akkor miért nem bocsátja meg azt a "bűnödet" (>>tudatlanságodat), hogy pl. nem hiszel a létezésében, vagy nem úgy hiszel, ahogy azt "ő" elképzeli. Nekem ez ellentmondásosnak tűnik.
De megbocsátja. Olyannyira, hogy édesanyám szerint, aki a katolikus teológián tanít (igaz, csak didaktikát, de azért ő maga is elvégezte), végülis senki nem is fog elkárhozni... Bár azt hiszem, ezt nem feltétlenül terjesztené be a Vatikánnak jóváhagyásra.
Semmi: ne felejtsük el a jó öreg görögöket-- mekkora fordulat volt a fliozófiában, mikor Parmenidés előállt azzal, hogy a nemlétező nincsen... ezért csak a létezőről lehet beszélni, ami nem-született, változhatatlan, mozdulatlan, teljes, arányos, el nem pusztuló, stb.stb. És erre jött aztán Platón, és a Szofistában bizonyította, hogy a nemlétező igenis létezik bizonyos módon (ill. hogy a nemlétező bizonyos módon kétféle, amiből az egyik 'bizonyos módon' létezik... részleteket ne kérdezzetek, már nagyon rég olvastam a Szofistát). Persze van különbség a 'filozófiai nemlétező' és a köznapjainkban semminek hívott valami között (a Végleten Történet kapcsolódásai előjöttek már?), mert a semmit általában 'semmi materiális'-ként képzeljük el (mint pl. az űr)...
Szabadság: megint csak filozófussal tudok szólni, ezúttal Hegellel-- 'a szabadság a felismert szükségszerűség'. MInél többet gondolkodom ezen, egyre jobban tetszik.
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- Álmos
- Nem elérhető
Írod:
" Biztos vagyok benne ! Legalábbis ez van a bibliában. A halál után valóban egy öntudat nélküli álomba kerülünk, és az utolsó ítéletkor vagyik Jézus második eljövetelekor fogunk megítéltetni. Aki arra érdemes volt életében annak akkor fog az örök élete elkezdődni. Akit Isten nem tart érdemesnek az megszűnik és olyan mintha sosem létezett volna! A biblia szerint. "
Ne haragudj, nem a kukacoskodás miatt, de elmondanád, hogy pontosan hol is van ez leírva?
Írod még azt is, hogy:
" a Biblia Isten ihletett szava, és mi feltétel nélkül elfogadjuk. "
Én is sokáig így hittem. Sok mindenben. Aztán rájöttem egy nagy igazságra. A Bibliát emberek írták, emberek másolták, emberek terjesztették. Isten ihlette, ez tény, de nem ő írta meg. Hanem emberek. Az pedig olyan, mintha a hófehér tiszta fény egy kisebb szűrőn menne át, s attól egy kicsit piszkosabbá válna. Ugyanígy a Biblia. Nem kell szó szerint elhinni. Mert nem az a mérvadó. Nem a Biblia a mérvadó, hanem saját magad. Magaddal egyeztess, mert nem kell hozzá a Biblia, hogy Isten eljöjjön hozzád. Csakis te vagy a fontos. A szíved. Mert Isten ott van benned, pici hangként folyton beszél hozzád. Folyton.
Aki ezt észreveszi, annak van füle. Aki él is vele, bölcs. Aki pedig egyfolytábam rá hallgat, mester.
ÜDvike
D.
Huhú
- Álmos
- Nem elérhető
Gandalf írta: Tízparancsolat ismét: Ha az a bajotok vele, hogy parancsolatnak hívják, akkor nevezzétek másképpen! Amúgy is a görög megfelelője dekalogos, azaz Tíz Ige. És nem törvény, hanem erkölcsi útmutatás, ne keverjük már a dolgokat! Nem találhatta ki az egyház, mivel sokkal, de sokkal régebbi korokból származik, mint az egyház. És nem idejétmúlt, csak nem a megfelelőképpen értelmezik. Mert mindíg van aktualizáló hatása. Arról meg mindenki megfeledkezik, milyen körülmények között jött létre a Tízparancsolat. Isten megszabadította népét, s éppen vezeti az Ígéret földje felé. SZÖVETSÉGET köt az emberrel, illetve eleinte a kiválasztott néppel!
A Tízparancsolat nem azzal kezdődik, hogy ne tedd ezt, ne tedd azt! Hanem így: "Én az Úr vagyok, a te Istened, aki kihoztalak téged Egyiptom földjéről, a szolgálat házából. Ne legyenek idegen isteneid énelőttem!"
Azaz: először kinyilatkoztatja magá, elmondja, mit tett az emberért, s csak utána mondja, hogy cserébe el is vár valamit. Ez egy szerződés Isten és az Ő népe között!
Szabadság: A szabadság nem merül ki a gondolati szabadságban. Ha valaki csak ennyivel is megelégszik, nem szabad valójában. Amúgy meg saját magunk korlátait sem vagyunk képesek önnön erőből átlépni. A bűnös természetünk kezdettől fogva fogságot jelent. Amely alól csak Isten szabadíthat fel. Akkor tudunk csak valóban élni a szabad akarat adományával! Egyébként meg Isten ezerszer jobban tudja, mire van szükségünk valójában, mint mi. Az ő döntése helyesebb... de hagyjuk, ezt nem tudom megértetni Veletek...
Pokol: Létezik. Senki sem ijesztget ezzel, mert egyedül Isten kegyelméből üdvözülhetünk, nem pedig a magunk érdemei miatt. Ha fordítva lenne, a Mennyország kiürült volna... Azt meg nekem senki ne mondja, hogy a Poklot nagy üstként kell az egyház szerint elképzelni. Ha ezt valóban így tudja valaki, akkor teljesen leragadt a középkori egyháznál, s be kéne hoznia néhány évszázadot, mielőtt leáll erről vitatkozni! A mai álláspont már nem ez. De nem lepődnék meg, ha ezzel újat mondanék sok ember számára. A Pokol nem egy hely, hanem egy állapot: Isten nélküli, teljes elhagyatottság. S ezt már ebben az életben is át lehet élni. Jézus is átélte a keresztfán.
Gyerekek: Nem tudom, miért kel mindíg a tíz éves gyermekek példájával jönni. Egy kisgyerek nem képes teljeségükben felfogni a dolgok lényegét, nem érdemes rájuk hivatkozni!
Szió Gandalf!
Megint csak a 10 parancsolatot kell felhoznom ( tudom már az agyadra megy Azt mondod, értelmezzük másképpen. Nos, ez meg is történt, de kérdem én: Ha a Bibliát a keresztények szent könyvüknek tekintik, akkor érdekes, hogy a 10 parancsolatos részt, noha parancsolatként van leírva, mégis másképp kell értelmezni. Azt hittem, a Szent könyv, azaz a tanítások alapjai fejezi ki az ember számára az igazságot, s nem fordítva, az emberi igazság fejezi ki a bibliai 10 parancsolat igazságát. Milyen már, hogy másképp kell értelmeznem, mint ami le van írva? Ha parancsolnak, ha EZ VAN LEÍRVA, akkor miért mondod nekem, hogy értelmezzem másképp? S ezzel nemcsak nekem vannak gondjaim. A legtöbb emberben ez merül fel kérdésként: miért parancsol?
Erre nem azt kéne válaszolni, hogy értelmezd másképp ( egy parancsot hogy lehet másképp értelmezni? ) hanem hogy írják le másképp. Egyértelműen. Ha ti is aláírjátok azt, hogy Isten nem parancsol, akkor mondja ezt a Biblia is! Ne ködösítsen! Amikor az Élet célját írják le egy könyvben, akkor a lehető legegyértelműbben tegyék azt. Hogy elkerüljük az ilyen félreértéseket. A legnagyobb szakadások és elmérgesedések ugyanis pont az ilyen apró eltérések miatt történhettek meg ( lsd. "i" )
Azt írod továbbá:
"Azaz: először kinyilatkoztatja magá, elmondja, mit tett az emberért, s csak utána mondja, hogy cserébe el is vár valamit. Ez egy szerződés Isten és az Ő népe között"
Már megint. Mi az, hogy Isten elvár valamit? Mi az, hogy elvárás? Cserekereskedelem. Én adok valamit, te meg adsz érte cserébe bármi mást. Azaz: azzal, hogy adtam, egyúttal szegényebb is ledtem, különben nem várnám el, hogy cserébe adjon is valamit. Isten azonban nem lesz szegényebb attól, ha ad. HIszen ő a Minden. Ezért hát nem vár el cserébe semmit. Semmit! Miért? Mert szabadok vagyunk.
Az Ószövetség csak úgy bűzlik az Istenfélő emberek kijelentéseitől. Szerintetek nem? Nekem pedig ez az érzésem.
Gandi, mi az, hogy alapból bűnös a természetünk? Miért mondod ezt? A kisgyermek mióta bűnös, amikor még az égegyadta világon semmi se csinált, leszámítva azt, hogy próbálja valahogy felfogni a világot maga körül.
A gyerekekre érdemes e leginkább hagyatkozni! A leginkább? Miért? Mert előítéletektől mentesek. Ártatlanok, a szó szoros értelmében. S ki mondhatna őszíntébb véleményt, ha nem egy gyerek? Ki is mondta mindig, hogy a gyerekek tökéletesek? Ki is mondta mindig, hogy legyetek olyanok, mint a gyerekek?
Rájuk kell alapozni. A felnőtt fél. A gyerek nem. A felnőtt gyűlöl. A gyerek nem ismeri a gyűlöletet.
No, hát akkor?
Huhú
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
tegnap este, amikor lefekvés után ezeken eltöprengtem, egy - gondolom mindannyiótok számára ismerős - metafora (nem ezt a szót kerested tegnapelőtt, Morgana? ) jutott az eszembe:
A Dallam.
(Na jó, bővebben Ilúvatar dallama )
Amint jobban belegondoltam, megborzongatott, hogy milyen mély ez a metafora, és ha jobban belegondol valaki, mennyi minden van benne... nem tudnám mindazt felsorolni, ami tegnap ezek kapcsán felmerült bennem, de megpróbálom - legalább töredékesen, de azért nektek is meghagyva a felfedezés örömét - összeszedni, amire jutottam (Javaslom, Ti is gondoljátok tovább! Érdemes. ):
Amikor megszületünk, belekapcsolódunk egy hatalmas, a világ kezdete óta szóló Dallamba. Mi is egy hangszerré válunk benne, mindenki egy saját, külön hangszert kap, amin egész földi életében játszania kell... és e hangszer adta lehetőségek keretein belül teljes szabadságot élvez abban, hogyan járul hozzá ő a dallamhoz. Választhat a konszonancia (harmonikus hangok) és a disszonancia (diszharmonikus hangok) közül. A lelkiismeret egyfajta "abszolút hallás" , melynek segítségével felismerheti, mikor játszik hamisan, vagy tisztán. Ez talán részben a nevelés folytán alakul ki, amikor a szülők "segítik kezünket a hangszeren" , és megtanítanak arra, mi szól szépen, és mi nem; részben - szerintem - adottság. Ebben az értelemben az egyházak egyfajta "zeneiskolák" , a "parancsolatok" pedig útmutatások, pl.: "Ezekkel a hangokkal vigyázz, mert hamissá, diszharmonikussá teszik a dallamodat!" Sok vallás van, és sok "zenei irányzat" . A lényeg az, hogy Te megtaláld a hozzád és hangszeredhez legjobban illőt. Mert mégha bezárod is füledet, a Dallam, és a te dallamod is szól, és ha süketté teszed magad, akkor azt se hallhatod meg, ha hamis vagy...
(a magam részéről egy "zeneiskolába" tartozónak érzem magam pl. Csavargóval, Gandalffal, Galadriel@13-mal, Gillzzel, Morganával, és Svindlerrel) ;)
A semmi: ebben az értelemben a teljes csönd; a minden pedig: az EGÉSZ DALLAM. E dallamban persze nem csak mi vagyunk hangszerek, hanem az egész világ minden létező szereplője, akár anyagi, akár nem. Nekünk adatott meg az, hogy a hangszerünkkel szabadon bánjunk. Ilyen értelemben a "bocsánatos bűnök" félrenyúlások, a "súlyos bűnök" pedig elhangolódásai a hangszerünknek... ha nem hangoljuk vissza, dallamunk, attól kezdve hamisan fog szólni. Isten bárkinek bármikor visszahangolja a hangszerét, aki odaviszi hozzá
Földi életünk végén a hangszert vissza kell adnunk; és bizony nagyon kellemetlen az, ha "elhangolódva adjuk vissza" ! Mert akkor többé nem kapunk új hangszert. Ha viszont a hangszerünk nincs elhangolódva a Dallamtól, akkor az utolsó ítéletnél (ami leginkább arról szól, kinek milyen része volt a dallamban) újat kapunk, ami soha el nem hangolódik és mindörökké nálunk marad.
Azt hiszem, ennyi jutott most eszembe a tegnap este után... Bocsássatok meg, ha valahol következetlen voltam, és javítsatok ki bátran!
De remélem, abban egyetérthetünk, hogy
Le a kalappal Tolkien és a metaforái előtt!
(Nekem az Olthatatlan Láng is nagyon bejött)
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Szerintem a szabadsághoz a legfontosabb a szabad akarat. Hogy ne mások döntsenek helyetted, hogy jogod legyen hibát elkövetni, viselhesd a döntéseid következményeit (amik a pokolnál azért jóval konkrétabbak), és tanulhass a saját hibáidból.Gillz írta: pokol: ha nincs, akkor miért van szabadságunk? Hiszen nincs súlya döntéseinknek... amúgy Csavargóval értek1et.
szabadság: nézzük, akkor az szabadság, ha mindenki azt teszi, amit akar?
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- gillz
- Nem elérhető
szabadság: nézzük, akkor az szabadság, ha mindenki azt teszi, amit akar?
Emlegettek józan határokat. Az mi? Korlát? Nem azt taszed, amit akarsz?
Gondolati szab.+szólásszab.
Áfonya:
Amikor azt képzelsz el amit akarsz, nincsenek előtted korlátok , és ha ez még szólásszabadsággal is párosul, amikor ki is fejezheted magad - ez sztem elég megfelelő formája a szabadságnak
A képzelet gondolom =az arra gondolsz, amire akarsz. Titeket még nem zárt be saját gondolkodásotok? Olyan élményre gondolok, amikor rájövünk, hogy mégse nekünk van igazunk. Akkor előtte nem voltunk szabadok-pl. előitélettől. Vagy érzelmeink is megköthetnek. Ha idegesek vagyunk, rossz a kedvünk, ez befolyásolja cselekedetinket. A szabadság jóval beljebb van, mint a szellemi testünk.
Svindler: azóta siratom a csantavákat...
need more brainz. yourz. now.
- Yavanna
- Nem elérhető
Lamorak írta: Nos, az 'erkölcs' maga is társadalmi konvenció.
Szvsz ez nézőpont kérdése. Most azonban túl fáradt vagyok ahhoz, hogy ebbe belemásszak. ( Ma teljesen átmosták az agyamat!) Ha nem esik ki a fejemből, akkor majd az egyik mailben kifejtem.
Marxszal kapcsolatban pedig visszavonulót fújok, mert tényleg nem értek hozzá eléggé (Na majd az államelmélet vizsga után... ), de adott szövegkörnyezetben, mint példa, végülis megállta a helyét.
"Aure entuluva!"
- Yavanna
- Nem elérhető
Nagyon megfogott, amit a 'Minden' és 'Semmi' fogalmáról írtatok.
Érdekes nekem ezek a fogalmak mind um. érzések formájában jelennek meg:
A minden fogalmát leginkább a szerelemhez tudnám kötni. Amikor igazán szeretsz, viszont szeretnek és együtt lehetttek... Nos számomra ez az érzés kapcsolódik a 'Minden'-hez.
A semmi, számomra a melankóliával vegyes végtelen belső sivárság, üresség érzése. Amikor úgy érzem, hogy szar az élet, már minden mindegy, nem tudom elképzelni, hogy van még tovább és másnap valóban felkel a Nap. Amikor elhagyatott vagyok, magányt érzek, azt hogy senkire sem számíthatok és legszívesebben a Dunának mennék...
"Aure entuluva!"
- Áfonya
- Nem elérhető
Brisa írta: Akkor bocsi Áfi!
Ma én sem vagyok valami friss. Tudod, a vizsga...
(Áfi, Cica és Yavanna: nektek hogy sikerült? Unga-bungáztam ám! )
Brisa: semmi gáz. Legalább hozzászólásaimnak száma 195 körüliről erősen felfelé ugrott a sok magyarázással! Behozom a lemaradást.
OFF: Vizsga: eddig elég jól állok, de még 4 db. hátra van... Köszi az unga-bungákat, tőlem is mentek ezerrel!
Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
- Brisa
- Nem elérhető
Ma én sem vagyok valami friss. Tudod, a vizsga...
(Áfi, Cica és Yavanna: nektek hogy sikerült? Unga-bungáztam ám! )
Brisa