Gondolatok

Több
20 éve 4 hete #224539 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Gondolatok
Az ellenségedet nem fogadod el, azért az ellenséged ;)
Amúgy pontosan egyezik a véleményünk ;)

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 4 hete #224526 Írta: Dae/siss
Dae/siss válaszolt a következő témában: Gondolatok

Felagund írta:

Dae/siss írta: [size=9:1ml224zb]mindenesetre nem értek egyet[/size]

[size=9:1ml224zb]Miért nem?[/size]

Mert szvsz nem létezik olyan emberi viszonylatokban, hogy tökéletes és tökéletlen. Tökéletes embert nem lehet találni, ez a definíció viszont kicsit olyan, mintha "leereszkednél" a "tökéletlenekhez" - vagyis bármelyik emberhez, akit szeretsz, akit utálsz, aki rálép a lábadra a villamoson, vagy átmegy előtted az úton. Azt szereti az ember, akivel érez némi lelki közösséget, és ez megnyilvánulhat hasonló tulajdonságokban, gondolkodásban, estébé. A "tökéletlenségek" (vagyis az emberi hibák) mindig létezni fognak, és annyira az ember részei, hogy nem lehet tőle elkülöníteni. Az ember hibáit, akit szeretünk, elfogadjuk, ez tény. Viszont az ellenségét is elfogadjuk - és épp ezért mászunk tőle falra :P A szeretet, mint olyan, alázattal van tele, és ehhez nem nagyon fér oda ez a definíció. Legalábbis én nem látom a kapcsolatot.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 4 hete #224494 Írta: Felagund

Dae/siss írta: [size=9:c5s0pxm7]mindenesetre nem értek egyet[/size]

[size=9:c5s0pxm7]Miért nem?[/size]

Több
20 éve 4 hete #224479 Írta: Dae/siss

amberblood írta: szvsz a szeretet nem definiálható...

Szvsz az, csak rettentően relatív a megítélése...

A lélek-probléma jobban tetszik. Hogyan is nyilvánul meg a lélek a testben? Már ha egyáltalán a testben van-e. Alapvetően két irányzat létezik, amely ezzel foglalkozik: a dualizmus, ami azt vallja, hogy test és lélek külön dimenzió, és a materialisták, akik azt állítják, hogy nem létezik lélek, csak agy és agyi funkciók. (Ennek a két elméletnek az összemosása a már lentebb említett lélek=biológiai funkció.) A materialista nézetet én elvetem. Szerintem a középső felvetésben van a legtöbb igazság. Az emberi érzelmek, megnyilvánulások, egyebek, biológiailag megjósolhatók és kikövetkeztethetők. Az egyetlen érv, amivel ebbe bele tudnék kötni, az a túlvilági élet, vagy legalábbis, az ember egy részének továbbélése (most csak relatív, hogy léleknek nevezzük-e). Persze, senki sem tudja, mi van a halál után. Lehet, hogy az egész dolgot mi találtuk ki, mert nem merünk szembenézni azzal a ténynel, hogy semmi - hogy az ember egyszer csak nincs tovább. Én ennek ellenére a dualizmusban hiszek. Érvem is volna rá, de az már nem ez a téma.

Felagund: jóvanna. Ég a pofám :oops: [size=9:2vr0vqtk]mindenesetre nem értek egyet[/size]

Több
20 éve 4 hete #224477 Írta: Felagund

Dae/siss írta:
Az Állatbarátok topikban említetted, hogy neked volna egy definíció-féleséged. Halljuk, hátha akkor a többiek is könnyebben le tudják írni ;)

Azt ott le is írtam ;)

"Szeretet annyi, mint tudatosan elfogadni a tökéletlent"

Van ugyan egy kis szerelem felhangja, de összességében úgy vélem, hogy nagyon mély, és igaz!

Több
20 éve 4 hete #224460 Írta: amberblood
amberblood válaszolt a következő témában: Gondolatok
szvsz a szeretet nem definiálható...

"Szép a tavasz és szép a nyár is,
de szebb az ősz s legszebb a tél..."

/J.A./

Több
20 éve 4 hete #224457 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Gondolatok
Szerintem az nem is baj, hogy nem tudjuk mert mindenkinek mást jelent... (meg annyira sok féle van, hogy hüha)
ööö azt már nemtudom, de tudom, hogy valahogy idevágott:) Asszem ugy hogy a gyerekek feltétel nélkül szeretnek vagy nem szeretnek, de sosem rejtik el amit éreznek, csak ha ezt beléjük neveleik... Sajnos belénk már belénk nevetlték, hogy nem lehetsz igazán öszinte mert akkor megsérted a másikat. Nem mutathatod ki az érzéseidet mert akkor gyenge vagy, és sebezhetö...

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
20 éve 4 hete - 20 éve 4 hete #224455 Írta: Dae/siss

Felagund írta:

Rabyn írta: Ugyanis a kisgyerek a legöszíntébb. Ha nem szeret valakit akkor azt ki is mutatja!

És ez hogy kapcsolódik ide?

De asszem a probléma megint ott van, hogy nem tudjuk definiálni a szeretetet, mint foglamat...

Akkor nosza hát ;)

Az Állatbarátok topikban említetted, hogy neked volna egy definíció-féleséged. Halljuk, hátha akkor a többiek is könnyebben le tudják írni ;)

Egyébként, nincs ellentmondás azon állítások között, hogy a szeretet tudatos, a szerelem pedig (többé-kevésbé) nem? Elvégre a szerelem (a nemi vonzalmon túl) is szereteten alapuló érzelem...

Több
20 éve 4 hete #224450 Írta: Felagund

Rabyn írta: Ugyanis a kisgyerek a legöszíntébb. Ha nem szeret valakit akkor azt ki is mutatja!

És ez hogy kapcsolódik ide?

De asszem a probléma megint ott van, hogy nem tudjuk definiálni a szeretetet, mint foglamat...

Több
20 éve 4 hete #224440 Írta: Rabyn
Fela: most ne az egészen piciket vedd figyelembe (a csecsemöket) hanem anagyobbacskákat, olyan 2-3-4 stb éveseket. AKiknek ugyan már van ÉN tudatuk, de nem tudnak tudatosan szeretni! Ugyanis a kisgyerek a legöszíntébb. Ha nem szeret valakit akkor azt ki is mutatja!

Több
20 éve 4 hete #224436 Írta: Felagund

amberblood írta:

Felagund írta:
Függ attól, akitől ennivalót és védelmet kap, és ezért megpróbál barátságosnak mutatkozni

Szvsz ez tudatos cselekvés lenne...

Ez egy önfenntartási reflex, ami ha nem lenne, a csecsemő meghalna éhen ;)

Elmoth: irányítható szvsz =/= tudatos

Több
20 éve 4 hete #224435 Írta: Elmoth
Elmoth válaszolt a következő témában: Gondolatok
Hogy lenne tudatos? Én EGYÁLTALÁN nem tudom irányítani az érzelmeimet, legfeljebb eltitkolni.

Több
20 éve 4 hete #224429 Írta: amberblood

Felagund írta:
Függ attól, akitől ennivalót és védelmet kap, és ezért megpróbál barátságosnak mutatkozni

Szvsz ez tudatos cselekvés lenne...

/J.A./

Több
20 éve 4 hete #224427 Írta: Rabyn
:)

Szerintem a gyerekek nem tudnak szeretetet színleni, míg a felnöttek igen.. Mutathatom azt, hogy hüde szeretek valakit, de akkor már be is csaptam ami szerintem baromi szemét dolog. Söt szerintem igazán öszintén csak a gyerekek képeseket szeretni. Mert az feltétel nélküli, hiszen egy gyerek nem csak a szüleit szereti.

Több
20 éve 4 hete #224425 Írta: Felagund

amberblood írta:

Felagund írta:

Rabyn írta: Nem! a szeretet nemtudatos. Persze lehet valakit tudatosan szeretni, de az igazi szeretet nemmi választjuk. Mint ahogy azt sem, hogy ki lesz a párunk, a barátunk. Szerintem a gyülölet sem tudatos. szándékosan nem tudok valakit utálni vagy szeretni. Egyszer megprobáltam valakit tudatosan megszeretni. De nem tudtam! Egyszerüen nem ment.

Szerintem nem ártana különbséget tenni szeretet, és szerelem között ;)

A szerelem szerintem sem (teljesen) tudatos.

Ellenben a szeretet szerintem nagyon is!

Akkor mondjuk egy kisgyerek addig nem tud szeretni, amig nem válik tudatossá?
:hein:

Szerintem nem nagyon...

Függ attól, akitől ennivalót és védelmet kap, és ezért megpróbál barátságosnak mutatkozni, hogy ez az ábra megmaradjon, de ezt én nem tartom szeretetnek... :?
Sorry, hogy ilyen vérdawkinsi elveket hangoztatok, de gondolatébresztőnek szánom ;)

Több
20 éve 4 hete #224424 Írta: Rabyn
Különbség van a kettö között.. De egyiket sem tudod teljesen tudatosan müvelni. Legalábbis én nem tudom. Nem tudok valakit dirrektbe szerettni, és nem tudok valakiben dirrekt szerelmes lenni..

Több
20 éve 4 hete #224423 Írta: amberblood

Felagund írta:

Rabyn írta: Nem! a szeretet nemtudatos. Persze lehet valakit tudatosan szeretni, de az igazi szeretet nemmi választjuk. Mint ahogy azt sem, hogy ki lesz a párunk, a barátunk. Szerintem a gyülölet sem tudatos. szándékosan nem tudok valakit utálni vagy szeretni. Egyszer megprobáltam valakit tudatosan megszeretni. De nem tudtam! Egyszerüen nem ment.

Akkor mondjuk egy kisgyerek addig nem tud szeretni, amig nem válik tudatossá?
:hein:

/J.A./

Több
20 éve 4 hete #224420 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Gondolatok

Felagund írta:

Phaedra/Namarie írta: Az egyik lehetséges válasz: a lelkiismeret által.

A különböző érzelmeket szokták biológiailag magyarázni, de az agapét, a felebaráti szeretet, és a filiát, a baráti szeretetet meg lehet-e vajon így magyarázni?

A lelkiismeret relatív dolog, és nagyon függ a neveltetéstől/kultúrától...

Filia: talán altruizmus...
Agapé: létezik ilyen? :oops: Most komolyan...

kellene, hogy létezzen... vagyis: hogy megnyilvánuljon

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
20 éve 4 hete #224417 Írta: Felagund

Több
20 éve 4 hete #224416 Írta: Rabyn
Nem! a szeretet nemtudatos. Persze lehet valakit tudatosan szeretni, de az igazi szeretet nemmi választjuk. Mint ahogy azt sem, hogy ki lesz a párunk, a barátunk. Szerintem a gyülölet sem tudatos. szándékosan nem tudok valakit utálni vagy szeretni. Egyszer megprobáltam valakit tudatosan megszeretni. De nem tudtam! Egyszerüen nem ment.

Több
20 éve 4 hete #224415 Írta: Vewy
Vewy válaszolt a következő témában: Gondolatok
Szerintem az ilyesmiknek a biológiai magyarázata a közösséghez való kapcsolódásban rejlik (ember --> közösség = fajfenntartó fontosságú).

Több
20 éve 4 hete - 20 éve 4 hete #224411 Írta: amberblood
off (bocs!)

az állatbarátok topicban felmerült kérdés:
"tudatos dolog e a szeretet?"

szvsz nem!

on
:wink:

/J.A./

Több
20 éve 4 hete #224409 Írta: Felagund

Phaedra/Namarie írta: Az egyik lehetséges válasz: a lelkiismeret által.

A különböző érzelmeket szokták biológiailag magyarázni, de az agapét, a felebaráti szeretet, és a filiát, a baráti szeretetet meg lehet-e vajon így magyarázni?

A lelkiismeret relatív dolog, és nagyon függ a neveltetéstől/kultúrától...

Filia: talán altruizmus...
Agapé: létezik ilyen? :oops: Most komolyan...

Több
20 éve 4 hete #224407 Írta: Namarie
Az egyik lehetséges válasz: a lelkiismeret által.

Több
20 éve 4 hete #224406 Írta: Felagund

Phaedra/Namarie írta:

Felagund írta:

Phaedra/Namarie írta:

Rabyn írta: De a pszihopatáknak beteg az agyuk (vagy mijük)

Az agy és a lélek betegsége két teljesen különböző dolog!!

Ami azt illeti a pszichopatákbnál igen gyakran agyi elváltozások is vannak ;)

Na igen.. és egyből felvetődik a kérdés: a lélek hat a testre vagy a test a lélekre?
Szerintem az lélek és a test mellett létezik még a szellem/elme is.

Igen, ezt szokás elkülöníteni.
De volna egy kérdésem: hogyan nyilvánul meg a lélek az emberben???

Több
20 éve 4 hete #224405 Írta: Rabyn
Szerintem kölcsönösen hatnak egymásra. Ha a lelkem beteg akkor egy idö után a testem is beteg lesz. Ha a testem lesz beteg akkor a lelkem követi. (nem hiába vagyunk levertek amikor betege vagyunk, és nemhiába leszünk betegek amikor a lelkünknek segítség kell)
Erre nagyon jó példa pl, hogyha valaki fél egy dolgozattol akkor képes lázas lenni! (én dogától még nem féltem.. még is képes vagyok akármikor beteg lenni.. mint most is.. Bár a betegség fogalma is relatív..de erre ha akarjátok kitérek késöbb)

Több
20 éve 4 hete #224402 Írta: Namarie

Felagund írta:

Phaedra/Namarie írta:

Na igen.. és egyből felvetődik a kérdés: a lélek hat a testre vagy a test a lélekre?
Szerintem az lélek és a test mellett létezik még a szellem/elme is.

Több
20 éve 4 hete #224395 Írta: Dae/siss

Phaedra/Namarie írta:

Már ha a lélek különálló egység. Egy Searle nevű amerikai filozófus szerint az agyban létező biológiai funkció. Ez az őrületet és a pszichopatizmust alá is támasztja, ha mást nem is...

Több
20 éve 4 hete #224384 Írta: _Phelan_ (Caranthír)
_Phelan_ (Caranthír) válaszolt a következő témában: Gondolatok
FIzikai képtelenség, hogy valaki 1 pólust mint abszolútum képviseljen... legalábbis embernél... Még a pszichopatánál is igenis vanesély( ha elhanyagolható is), hogy szépszóval meg tudják fékezni, vagy, hogy önmagában felmerül vmi gondolat, ami miatt abbahagyja pl. az öldöklést :P ( pl. egy gyerekkori emlék felvetődése egy beteg agyban, a legvérgőzösebben tomboló embert is képes hirtelen gondoskodóvá, "jóvá" tenni az adott személy iránt aki ezt előidézte)
Meg azon isalapból bukik, hogy mi a gonoszság... mert honnantól kezdve az? Ha vmire ugyanannyi joga van másnak is, mégis a miénk az már gonoszság tőlünk? Stb.
Incáj hasonlata az Ördögggel és az angyallal jó, csak az is az tfeltételezi, mintha lennetökéletesen gonosz létező ill. tökéletesen Jó létező.

Then you'll see, tears won't wash this away, Memories of the years that started the pain

Több
20 éve 4 hete #224376 Írta: Felagund

Phaedra/Namarie írta:

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.467 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére