Gondolatok

Több
20 éve 2 hónapja #216083 Írta: Artemisz
Artemisz válaszolt a következő témában: Gondolatok

Gandalf írta: Ja, s még egy idézet lányától, Priscillától:
"Azt hiszem, leginkább vallásossága akadályozta meg abban, hogy igazán pesszimista legyen. Meg volt győződve az emberi jóság lehetőségeiről. Különösen azok között az egyszerű emberek között, akik sohasem vállnak híresekké".

Gandalf, KÖSZÖNÖM! 8O

Én még sosem tudtam ezt ilyen jól megfogalmazni!

Mostantól, ha valaki rákérdez arra, miért vagyok mindig derűlátó, erre fogok hivatkozni! Köszönet érte! :agree:

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 2 hónapja #216082 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Gondolatok
Talán a legfontosabbak kimaradtak:

- önfeláldozás ("Nemegyszer, ha érték forog veszélyben; van, akinek le kell mondania róla, el kell veszítenie, hogy mások megtarthassák")

- irgalom, szánalom, könyörület (ld. Bilbó és Frodó viszonyulását Szméagolhoz, valamint Gandalf idevágó szavait)

- megbocsájtás ("Bosszúért bosszúval fizetni haszontalan: az semmit be nem gyógyít" - Szarumán és Gríma megkímélése a javulás reményében)

(Megjegyzem, pont az általam felsorolt értékeket érzem a legközelebb a keresztény értékrendhez a könyv szellemiségéből, a többi felsorolt nem csak ehez köthető)

Ezt kiegészíteném még Robert Murry (Tolkien-család személyes barátja) szavaival:
"Nagyon mély érzelmek fűzték azokhoz az értékekhez, azokhoz a régimódi értékekhez, amelyeket könyve magában foglalt. A hősköltészethez, a lovagiassághoz és minden olyan értékhez, amiket ma a középkorral kapcsolnak össze."

Ja, s még egy idézet lányától, Priscillától:
"Azt hiszem, leginkább vallásossága akadályozta meg abban, hogy igazán pesszimista legyen. Meg volt győződve az emberi jóság lehetőségeiről. Különösen azok között az egyszerű emberek között, akik sohasem vállnak híresekké".

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 2 hónapja #215959 Írta: Csavargó
Csavargó válaszolt a következő témában: Gondolatok
Leguan hozzászólásához csak aannyit: ez mindig alázat legyen és sose forduljon át mártírkodásba, mert az undorító.

Üdv: Csavargó

Van ,mi arany, bár nem fénylik,
van, ki vándor, s hazaér.

Több
20 éve 2 hónapja #215934 Írta: Léofwine
Léofwine válaszolt a következő témában: Gondolatok

Leguanember írta: Felelősség és felvállalás.
Felelősség a társakért, a királyért, az alattvalókért, Középföldéért.
Annak a felvállalása és elfogadása, hogy amit most teszünk, annak az eredményét majd az unokáink látják és élvezik majd. A sorsunk felvállalása, a koronáé, a gyűrűé vagy a hősi halálé. Mert meg kell tenni.

Pontosan ez jellemzi a szív, és az ész kapcsolatát! Jól cslekedsz akkor, ha képes vagy felvállalni a sorsod, még akkor is, ha tudod, hogy mincs visszaút... :)

"Végignézett rajtunk, nem szólt semmit csak sírvafakadt!"

Több
20 éve 2 hónapja #215872 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Gondolatok

Leguanember írta: Felelősség és felvállalás.
Annak a felvállalása és elfogadása, hogy amit most teszünk, annak az eredményét majd az unokáink látják és élvezik majd. A sorsunk felvállalása, a koronáé, a gyűrűé vagy a hősi halálé. Mert meg kell tenni.

igen, ezért lettem Ringbearer. :wink:

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
20 éve 2 hónapja #215867 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Gondolatok
A "kiállás vesztett ügyért" helyett jobbnak tartanám a: kiállás a jó ügyért, akkor is ha már reménytelen.

A bölcsesség ill tudás nem önmagában hanem annak értéke és megbecsülése. (Boromir nem szégyellt elmenni Völgyzugolyig hogy választ kapjon a kérdésére.)

Leguán jókat írt.

(A doppingbotrányról annyit, hogy a névtelen feljelentés alapján avló meghurcolást már Rákosi elvtársék alatt kitalálták de akkor diktatúra volt a neve)

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 2 hónapja #215865 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Gondolatok
Felelősség és felvállalás.

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Több
20 éve 2 hónapja #215820 Írta: Léofwine

Suhifarok írta: OFF
[size=9:vrvsleuz]Léofwine, én a témában még nem írtam semmit, összekeversz Nimroccóval...[/size]
ON

OFF:
Öhmmm izé... Neharagudj, nem volt szándékos, néha figyelmetlenebb vok, és megzavarnak az avatárok.... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Öhmm a hozzászólás javítva! :D
OFF

Több
20 éve 2 hónapja #215803 Írta: Csavargó
A Középföldi háborúknak is természetesen politikai indíttatása volt, ahogy minden háborúnak, ez természetes.

Az itt összegyűjtött tulajdonságokról csak annyit, hogy szerintem az összeset úgysem lehet összeszedni, mert olyan bonyolult és szerteágazó-egybeolvadó a kapcsolatuk, hogy én erre azt szoktam mondani, hogy mindezeknek megfeleltem ha elalváskor tökéletesen nyugodt a lelkiismeretem. Talán a lelkiismeret a kulcsszó, hiszen nincs ember kiben az összes felsorolt tulajdonság meglenne, de az, aki a saját normái szerint a lehető legtisztábban él talán teljesítette is az összes kitételt.

Több
20 éve 2 hónapja #215755 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Gondolatok
OFF
[size=9:2dc6uglk]Léofwine, én a témában még nem írtam semmit, összekeversz Nimroccóval...[/size]
ON

Több
20 éve 2 hónapja #215753 Írta: Drowse
Drowse válaszolt a következő témában: Gondolatok

Léofwine írta: És ahogy Suhi is írta, mamár a gyerekekből azonnal kinevelik, kiszedik a csírát, és úgy tanítják őket, hogy "miért csak én szenveggyek, miért nem ő??".

Ez picit off, de én azt mondanám, hogy nem kinevelik a gyerekekből, hanem egész egyszerűen a gyerekek nem tudják megtanulni, mert nincs előttük az a viselkedési minta, amire szükség lenne. (És mellesleg manapság nem is igazán foglalkoznak a szülők a gyerekekkel, beültetik a számítógép/videó/TV elé, és annyi.)

"All right, all right. I can take a hint. I know when I'm not wanted. I usually don't pay any attention... but I know."

Több
20 éve 2 hónapja #215750 Írta: Léofwine
Jah Brisa, és beletartozahat még szvsz:
:arrow: a büszkeség
:arrow: és az egyenlő harcban való elbukás is

Több
20 éve 2 hónapja - 20 éve 2 hónapja #215748 Írta: Léofwine

Erda niire (Area) írta: Tisztább eszmékkel még talán az olimpiákon lehet találkozni ( dicsőség, sportszerűség [size=9:2qe1lwtl](bár a mostani olimpia pont hogy erről nem híres...)[/size], becsületesség...)
Egyébként egyet értek azzal, hogy ezeket már csak nagyon ritkán találni meg. A barátságokat, szerelmeket, háborúkat... beárnyékolja a pénz, a haszon, és elkorcsosította őket.

Öhm ne haragudj, de nem gondolod, hogy erre a mostani Olimpia kifejezetten jó példa volt, hogy a sportszerűség már a béka feneke alatt van?MMint a doppingbotrány, és az azzal járó megaláztatások, akár volt dopping, akár nem...
Mondom, az eszmék, amikről beszélünk, már szerintem rég nem élnek, és aki azt mondja, hogy igen, az naiv. Annyit elhiszek, hogy vannak emberek, akik még tartják ezt, de sajnos őket is bedarálják előbb utóbb, mert kilógnak a sorból, és ugyebár errefelé nem szeretik a különcöket... :? Mert aki gondolkodik, az lázad....
Egyébként Alyr mégha politikai célzatúak is voltak a Tolkieni háborúk, akkor is bőven nem olyan szinten, mint ma! És nem elhanyagolható, hogy a legtöbben olyasvalamiért harcoltak, aminek az eredményét ők már nem érezhették, és ezt már akkor tudták, amikor belekezdtek...
És ahogy Nimrocco is írta, mamár a gyerekekből azonnal kinevelik, kiszedik a csírát, és úgy tanítják őket, hogy "miért csak én szenveggyek, miért nem ő??".

Több
20 éve 2 hónapja #215747 Írta: Melian
Melian válaszolt a következő témában: Gondolatok

Brisa írta: Várjatok, egy kicsit nagyon előre szaladtunk. Először próbáljuk meg összeszedni azokat az értékeket, amelyek a Tolkieni erkölcsiség részei.

Eddig ezeket soroltátok fel:

őszinteség
barátság
szeretet
hűség
megértés
méltóság
becsület
összefogás
hősiesség
"kiállás a vesztett ügyért"
dicsőség
sportszerűség
"helyesen cselekedni csak és kizárólag azért, mert helyes"

Sokat hallottam még a következőket:

természetszeret és -tisztelet, valamint természetközeliség
tisztelet
bölcsesség (tudás).

Ezek alkotják a tolkieni erkölcsiséget és szellemiséget? Vagy van még más? Esetleg nem mindegyik kifejezés jó?

Szerintem a szerénység is.

Tolkien mitológiájában szerintem elsődleges szerepet kap. [size=9:33vmb1e7](Érzéseim szerint a tisztelet és a szerénység erkölcsileg mélyen kapcsolódnak egymáshoz.)[/size]

Melian
*tiuda meina tiutjandei*

Több
20 éve 2 hónapja #215741 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Gondolatok
Várjatok, egy kicsit nagyon előre szaladtunk. Először próbáljuk meg összeszedni azokat az értékeket, amelyek a Tolkieni erkölcsiség részei.

Eddig ezeket soroltátok fel:

őszinteség
barátság
szeretet
hűség
megértés
méltóság
becsület
összefogás
hősiesség
"kiállás a vesztett ügyért"
dicsőség
sportszerűség
"helyesen cselekedni csak és kizárólag azért, mert helyes"

Sokat hallottam még a következőket:

természetszeret és -tisztelet, valamint természetközeliség
tisztelet
bölcsesség (tudás).

Ezek alkotják a tolkieni erkölcsiséget és szellemiséget? Vagy van még más? Esetleg nem mindegyik kifejezés jó?

Brisa

Több
20 éve 2 hónapja #215738 Írta: Nimrocco mirimafea
Nimrocco mirimafea válaszolt a következő témában: Gondolatok
Ma már a "Dögöljön meg a szomszéd lova is!" szleng a nyerő![/quote]

És sajnos a gyerekek is abban a hitben nőnek fel,h ha ezt követik,csak akkor tudnak győztesen kikerülni az élet megpróbáltatásaiból.

"Similis simili gaudet"

Több
20 éve 2 hónapja #215726 Írta: *Niko*
*Niko* válaszolt a következő témában: Gondolatok

Alyr Arkhon írta: A Tolkieni szellemiségben szerintem jó része van a mára már elfeledett, lenézett dolognak, mint a kiállás a vesztett ügyért, esetleg abban a reményben hopgy hősi énekekben tovább élhet az ember. (Helm szurdokánál hangzik el az a párbeszéd, hogy megéneklik hősi nevüket. ha még lesz aki megénekelje)
Vagy tenni valamiért aminek megvalósulását már nem tapasztalhatjuk meg (ld tündék) ez a mai világból szintén kiveszett, sokkal inkább hasonlítunk a hanyatláskori Númenorra...

Én ezt úgy fogalmaznám meg, hogy helyesen cselekedni csak és kizárólag azért, mert helyes. A megéneklés lehetősége abból következik, hogy az egész világ erre az eszmére épül; ez valamilyen szempontból könnyebbé is teszi a hősiességet, mint a mai világ "ez teljesen hülye"-véleménye.

a gyöngyfűzők valája - by Csele

Több
20 éve 2 hónapja #215696 Írta: Erda niire (Area)
Erda niire (Area) válaszolt a következő témában: Gondolatok

Léofwine írta: Hol találkozunk a mai világban ezekkel az eszmékkel?

Tisztább eszmékkel még talán az olimpiákon lehet találkozni ( dicsőség, sportszerűség [size=9:oq64s83c](bár a mostani olimpia pont hogy erről nem híres...)[/size], becsületesség...)
Egyébként egyet értek azzal, hogy ezeket már csak nagyon ritkán találni meg. A barátságokat, szerelmeket, háborúkat... beárnyékolja a pénz, a haszon, és elkorcsosította őket.

'Is there anybody out there?'

Több
20 éve 2 hónapja #215675 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Gondolatok
Azért azt hozzátenném, hogy a Középföldén lévő háborúk is politikai célzatúak mert egyrészt nem a hadsereg határozza el, hogy ő most csatába megy, hanem a király/helytartó/Sötét Úr. Másrészt meg Szauron a fennálló politikai rendszert is támadja és a többiek meg az övét.

De valóban, a mai háborúkban a hősiesség meg az efféle nemigen számít, mivel a ravasz meghúzásához kevesebb megfontolás kell. (hogy a többi dologról ne is szóljunk)
A Tolkieni szellemiségben szerintem jó része van a mára már elfeledett, lenézett dolognak, mint a kiállás a vesztett ügyért, esetleg abban a reményben hopgy hősi énekekben tovább élhet az ember. (Helm szurdokánál hangzik el az a párbeszéd, hogy megéneklik hősi nevüket. ha még lesz aki megénekelje)
Vagy tenni valamiért aminek megvalósulását már nem tapasztalhatjuk meg (ld tündék) ez a mai világból szintén kiveszett, sokkal inkább hasonlítunk a hanyatláskori Númenorra...

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 2 hónapja #215673 Írta: Léofwine

Csavargó írta: szvsz ez csak félig igaz. Valóban kiveszni látszanak ezek a tulajdonságok, de szerintem az még rosszabb, hogy a hűség a méltóság, a becsület stb... inkább bemocskolódik, s már rég nem olyan tiszta, mint aminek lennie kellene. Én spec ezért szeretem annyira a GYU-t, a tiszta érzések, és tulajdonságok miatt.
ez is magánvélemény. lehet cáfolni

Egyetértek, a legtöbb igazán értékes tulajdonság mégha nincs is halálraítélve (amit sokszor erősen kétlek!), de teljességel bemocskolták őket. Hol találkozunk a mai világban ezekkel az eszmékkel? Ezek ma már inkább csak megmosolyognivaló naivitásnak tűnnek az ember szemében! Én is ezért rajongok a Gyűrűk Uráért, mert ha jobban belegondoltok sajnos ma már a legtöbb ember nem lenne képes olyan szintű összefogásra, amit Középfölde népei tanúsítottak. Pölö ma ki vállalná el Frodó szerepét? Valószínűleg ujjal mutogatás lenne belőle, hogy "-nem, én nem, inkább Ő vigye". Az egyén hősiessége már rég veszendőben van sőt, megkockáztatom, hogy már nem is létezik ilyesmi. Ez különbözteti meg pölö a Tolkien által leírt háborúkat, a mai háborúktól. Az haggyán, hogy a mai háborúk politikai célzatúak, de ki lenne képes emelt fővel belovagolni egy olyan csatába, ami eleve veszett ügy (lsd. lennebb, amit írtam)? Ráadásul nem önnön kicsinyes céljaik miatt, hanem egy sokkal magasabb, átfogóbb eszméért, célért, mint a területszerzés. Szvsz ez az a MORÁL, ami ma már sehol sincs meg! Ma már a "Dögöljön meg a szomszéd lova is!" szleng a nyerő!

Több
20 éve 2 hónapja #215647 Írta: Csavargó
szvsz ez csak félig igaz. Valóban kiveszni látszanak ezek a tulajdonságok, de szerintem az még rosszabb, hogy a hűség a méltóság, a becsület stb... inkább bemocskolódik, s már rég nem olyan tiszta, mint aminek lennie kellene. Én spec ezért szeretem annyira a GYU-t, a tiszta érzések, és tulajdonságok miatt.
ez is magánvélemény. lehet cáfolni

Több
20 éve 2 hónapja #215628 Írta: Ben
Ben válaszolt a következő témában: Gondolatok

Brisa írta: Sokszor sokat használjuk a "tolkieni erkölcsiség és szellemiség" kifejezést. Szerintetek ez mit jelent? Milyen értékeket képviselünk mi Tolkien szellemében?

Hát, szvsz olyan dolgokat, amik a mai világból sajnos kiveszőben vannak. :? :( Ilyenek például az őszinteség, a barátság, szeretet, hűség, megértés, stb.
Ez magánvélemény, szal lehet cáfolni. :D

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.

Több
20 éve 2 hónapja #215621 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Gondolatok
Sokszor sokat használjuk a "tolkieni erkölcsiség és szellemiség" kifejezést. Szerintetek ez mit jelent? Milyen értékeket képviselünk mi Tolkien szellemében?

Brisa

Több
20 éve 2 hónapja #215580 Írta: Erda niire (Area)
Erda niire (Area) válaszolt a következő témában: Gondolatok
igen, a rohírok tényleg egy nagyon jó példa. Az a két idézet RULZ!

'Is there anybody out there?'

Több
20 éve 2 hónapja #215494 Írta: Léofwine
Ha jobban megnézzük, erre a Gyűrűj Ura mint könyv, úgy ánblokk, egészben, egy nagyon jó példa! Minden szereplője, akárkiről is van szó. Mindegyiküket jellemzi, hogy a szívük mást szeretne, mint az eszük, de nem hagyják cserben a barátaikat, és teljesítik a kötelességeiket.

Ellana írta: Pl. ha van egy életveszélyes helyzet (pl. Frodó útja), és tudod, hogy folytatnod kellene, mert a kötelesség és az eszed ezt diktálja, de az ösztöneid (érzelmeid) azt mondják, hogy fordulj vissza, hagyd a fenébe, akkor nagyon nagy akaraterő kell ahhoz, hogy az ösztönt (érzelmet) legyőzd.

Azért gondold végig, hogy a hősök, ezen akaraterejükmiatt válnak hősökké, ha harcosok, pedig nagy harcossá! ;)
Hiszen pölö a Rohírok sem csak amolyan délutáni szórakozás gyanánt lovagoltak be a Pelennor mezei csatába, ami számukra teljesen kilátástalannak ígérkezett. A legtöbben tudták, hogy sosem fognak onnan visszatérni, és már Éomer is reményevesztett volt, de mégsem adta fel!

"... hősénekbe illő harcot vív, még ha nem is marad senki, aki Lovasvég utolsó királyának tetteit megénekelhetné."

"... -Kiáltota, s felkacagott. Mert megint megittasult a harctól, mert eddig egy karcolás sem érte, mert fiatal volt, s mert Király, egy bukott nép ura. S lám! Kacagva nézett a fekete hajókra, s rántott kardot, hogy drágán adja a bőrét!"

((Ez a másik nagy kedvencem! ;) ))

Több
20 éve 3 hónapja #214033 Írta: Ellana
Ellana válaszolt a következő témában: Gondolatok

Phaedra írta: Ide a következő kérdésem volna: hogy látjátok a szív és az ész, ill. az érzelmek és a kötelesség viszonyát a saját életetekben, illetve a tolkieni világban? (Akár az egyes művekben, GyU, Szilmarilok, stb)

Léofwinének igaza van, így kellene, de az ember nem mindig tud helyesen dönteni. Pl. ha van egy életveszélyes helyzet (pl. Frodó útja), és tudod, hogy folytatnod kellene, mert a kötelesség és az eszed ezt diktálja, de az ösztöneid (érzelmeid) azt mondják, hogy fordulj vissza, hagyd a fenébe, akkor nagyon nagy akaraterő kell ahhoz, hogy az ösztönt (érzelmet) legyőzd.
Meg nagyon sokszor van olyan, hogy tudod, hogy valamit meg kell csinálnod, az eszed is azt mondja, hogy neked ez jó lesz, mégsem akarod. (Így vagyok én a tanulással.) Nem hiszem, hogy valamilyen sorrendet fel lehetne állítani a szív, az ész és a kötelesség között, bár igaz, hogy hogy az utóbbi leggyakrabban "fölülírja" az előbbi kettőt. Hiába nem akarsz valamit, hiába találod ésszerűtlennek, ha kötelességed megcsinálni, ha elvárják tőled.

"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/

Több
20 éve 3 hónapja #213953 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Gondolatok
A GyU tele van érzelmekkel, a szereplőknek nagyon fontosak az érzelmei.Ebben a kérdésben, és Pippint venném példának. Az eleén teljesen az érzelmeire alapoz, szeretetből követi Frodót, pedig ha jobban meggondolta volna, Völgyzugolynál vissza kellett volna fordulnia. Amíg nem találkozik a harccal, és a világ egy komorabb oldalával, teljesen az érzelmeire alapoz. Aztán a történet alatt megkomolyodik, és rájön, hogy vannak bizonyos kötelességei. Pl. Nem hiszem, hogy fel akart volna esküdni, és meggondolhatta volna magát, de nem tette. Nem hiszem, hogy el akart volna menni a csatába, de elment. Végezte a dolgát, de megtartotta az érzéseit is. Mérlegelt a kettő között, és így döntött... Szerintem ez a helyes... Ha én nem tudnék választani mindig a szívemre hallgatnék (az érzéseimre).

Ezt az egészet saját agyból írtam, nem néztem utának, szóval valószínű van benne pár [size=9:1sm1ozj8](óriási)[/size] baki... Ezekért bocsi. :roll: :oops:

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Több
20 éve 3 hónapja #213857 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Gondolatok
Namarie: Hat, amikor Frodonak elvallalta a Gyuru hordozasat Mordorba,
az hatalmas nagy felelosseg volt es ezt o is tudta. Pedig haza akart
menni (ha jol emlekszem a konyvben is). Tobbek kozott ezert lettem
Ringbearer. :wink:

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
20 éve 3 hónapja #213772 Írta: Léofwine

Phaedra írta: Ide a következő kérdésem volna: hogy látjátok a szív és az ész, ill. az érzelmek és a kötelesség viszonyát a saját életetekben, illetve a tolkieni világban? (Akár az egyes művekben, GyU, Szilmarilok, stb)

Szerintem a kettő amennyire élesen eltérő fogalmak, egymástól mégsem elválaszthatóak. Én azt mondom, hogy az ember (vagy másféle lény, mindegy ;) ) akkor mondhatja magáról, hogy helyesen hozza meg a döntéseit, ha képes magában eldönteni azt, éppen melyikre hallgasson. :roll: Merthát azt mondják, hogy hallgassunk a szívünkre, (hiszen túlparázni sem érdemes semmit, ez tény! :D ) de ha jobban meggondoljuk ezt, akkor nem mindíg helyénvaló. Hiszen életünk során sok olyan cselekedetet vagyunk kénytelenek véghezvinni, amelyet szívünk szerint nem tennénk meg. Viszont akkor semmi sem adna rangot a létünknek szvsz. Merthát a hősök is attól válnak hősökké, hogy képesek úrrá lenni a szívűk félelmén, bánatán stb... Szvsz erre van is egy nagyon jó példa a Gy.Urában (Bár erre az egész könyv jó példa :lol: ):

"...De én azt mondom, áldott vagy te, Glóin fia Gimli, mert a magad akaratából szenvedtél vereséget, s választhattál volna más utat is. De nem hagytad cserben az útitársaidat, s legalább az a jutalmad mindíg megmarad, hogy Lóthlórien emléke tiszta és mocsoktalan a szívedben, soha meg nem fakul, sem meg nem áporodik...."

Több
20 éve 3 hónapja #213645 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Gondolatok
egy kis gondolat illetve maxima de nem tőlem!!!!!!!

" Az álmokba mindig csalódni kell. Ne feledd:
Álmok nélkül még csalódni se tudnánk!"

:oops: :oops:

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.589 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére