- Köszönetek: 0
Vallás
- Feanor Faelivrin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
"A mosoly a leger
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- gillz
- Nem elérhető
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Feanor Faelivrin
- Nem elérhető
"A mosoly a leger
- Ery
- Nem elérhető
- gillz
- Nem elérhető
Gwendir, a Ferneyi Pátriá írta: De nekem nagyon úgy tűnik, hogy az egész világot csak a véletlen formálta olyanná, amilyen. Véletlen, hogy ez a világ létezik, de az már nem véletlen, hogy ilyen, csupán a legalapvetőbb jellemzői, amivel, szerintem, senki sincs tisztában, s hogyha valaki tisztában lenne, az lenne a világ zsenije, mivel, ezekből a jellemzőkből, következtetéseket tudna levonni a múltról, s a jövőbe látna. De akkor, valljuk be, túl unalmas lenne ez a világ.
nohtá, ez a véletlen szvsz egy illogikus fogalom. sőt. a véletlen létező dolog? vagy csak az ok hiánya? mint a semmi?
need more brainz. yourz. now.
- Gwendir, a Keresztapa
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Candide: Hát akkor miért teremtették a világot?
Martin: Hogy legyen min mérgelődnünk.
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
Ez sajnos tudományelméleti szempontból nem állja meg a helyét, bár kétségkívül elterjedt álláspont.veramacska írta: Az ember nem értheti meg a világot teljesen, de megpróbálhatja a lehető legjobban megismerni, ez pedig csak a tudomány (azon belül a biológia) segítségével lehetséges.
A természettudomány (ezen belül a biológia) önmeghatározása szerint pusztán a számszerűsíthető, és kísérletes úton tetszőleges számban reprodukálható események kvantitatív analízisét végzi. Ami, ugye, a valóságnak csak egy igen kis szelete....
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
- Elryn
- Nem elérhető
- Raia Aiwart
- Nem elérhető
veramacska írta:
Hiszem, hogy van amit nem érthetek meg soha, hiszem, hogy van erő amely felettem áll, hiszem, hogy amit nem tud senki az igaz csak igazán, hiszem, hogy amiben hiszek másnak az csak piszok, hiszem hogy a pirosnak színe piros, de tudom, hogy másnak az kék vagy épp zöld talán. Hiszem, hogy szabad vagyok, de tudom, hogy nem vagyok az. Mert mindent irányít valami és minden irányít valamit. Hiszem hogy amiben hiszek igaz, de minnél jobban hiszek annál jobban látom, hogy semmit sem tudok. Tán az útszéli bolond a világ bölcse, a Buddha. Hadd higgyük, hogy a tudomány a tudás, hisz az ember úgysem tudja elhinni sosem, hogy nem tud semmit biztosan. A hittel szembeszállni ki mer? A hittel szembeszállni csak magával a hit segítségével lehet. Egy filmben volt: "Rájöttem, nem haragudhatok addig Istenre, amíg nem hiszek a mennyországban."
Azt hiszem, igazad van!
Megtoldva azzal, amit úgy gondolom, már beírtam ide: A gyermeki hit az igazi.
Mikor nem kérdőjelezed meg, amit az mond aki feletted áll (-azért mert okosabb vagy csak mert szereted) és nem akadsz fennt azon hogy pl.egy fának kék a levele. Ha már úgy van, egyszerűen beépíted a világról alkotott képedbe és kész.Elhiszed, mert ott van; és ezzel annyi.
Azt pedig, hogy miben hisz döntse el mindenki maga...
*moderátori bejegyzés: A hiba kijavítva. A kapcsolódó bejegyzések holnap törlésre kerülnek.*
Ne becsüld le a semmittevést, a céltalan kószálást, a hallhatatlan dolgokra való odafigyelést, és a senkinek sem ártást!
- veramacska
- Nem elérhető
adangeleb írta:
Phaedra/Namarie írta: vajon van-e természetfölötti, vagy csak olyan jelenségek léteznek, amiket mi mondunk természetfelettinek, mert képtelen vagyunk az adott jelenség átlátására, logikailag?
Szerintem akár az empíriák, akár a logika útján az emberi gondolkodás eljut arra következtetésre, hogy van transzcendentális létezés. Ilyen emboirikus megtapasztalás maga a hit, és ezért annyira más természetű dolog a hit, mint az evilági dolgok. De logika útján is el lehet jutni erre a felismerésre, lásd Aquinói Tamás istenérveit. amúg talán az egyik legszembetűnnőbb felismerés a természetfeletti létre az az ontológia és a kozmogónia viszonya. Semmiképen nem beszélhetünk az ontoszról a kozmogónián belül, ha nincs az ontosz felett álló extatikus dinamizmus, mint első movens.
Hiszem, hogy van amit nem érthetek meg soha, hiszem, hogy van erő amely felettem áll, hiszem, hogy amit nem tud senki az igaz csak igazán, hiszem, hogy amiben hiszek másnak az csak piszok, hiszem hogy a pirosnak színe piros, de tudom, hogy másnak az kék vagy épp zöld talán. Hiszem, hogy szabad vagyok, de tudom, hogy nem vagyok az. Mert mindent irányít valami és minden irányít valamit. Hiszem hogy amiben hiszek igaz, de minnél jobban hiszek annál jobban látom, hogy semmit sem tudok. Tán az útszéli bolond a világ bölcse, a Buddha. Hadd higgyük, hogy a tudomány a tudás, hisz az ember úgysem tudja elhinni sosem, hogy nem tud semmit biztosan. A hittel szembeszállni ki mer? A hittel szembeszállni csak magával a hit segítségével lehet. Egy filmben volt: "Rájöttem, nem haragudhatok addig Istenre, amíg nem hiszek a mennyországban."
"Érzem, hogy szabad vagyok, de tudom, hogy nem vagyok az."
/E. M. Cioran/
- adangeleb
- Nem elérhető
Phaedra/Namarie írta: vajon van-e természetfölötti, vagy csak olyan jelenségek léteznek, amiket mi mondunk természetfelettinek, mert képtelen vagyunk az adott jelenség átlátására, logikailag?
Szerintem akár az empíriák, akár a logika útján az emberi gondolkodás eljut arra következtetésre, hogy van transzcendentális létezés. Ilyen emboirikus megtapasztalás maga a hit, és ezért annyira más természetű dolog a hit, mint az evilági dolgok. De logika útján is el lehet jutni erre a felismerésre, lásd Aquinói Tamás istenérveit. amúg talán az egyik legszembetűnnőbb felismerés a természetfeletti létre az az ontológia és a kozmogónia viszonya. Semmiképen nem beszélhetünk az ontoszról a kozmogónián belül, ha nincs az ontosz felett álló extatikus dinamizmus, mint első movens.
"jó dolog gyertát gyújtani, de élvezetesebb a sötétséget szidni"
Anthony de Mello
- Namarie
- Nem elérhető
veramacska írta:
adangeleb írta: Nem hiszem, hogy bármiféle biológiai megoldással közelebb kerülnénk az igazság megismeréséhez, mivel a biológia teljesen materiális természetű, de az igazság nem (természetesen az anyag is része az egésznek). Nem kell ahhoz speckó agy, hogy ráeszméljünk, a dolgok megismerésének a határai túlmutatnak az emberi megoldások által nyújtott lehetőségeken, márpedig az efféle kapacitást növelni szándékozó törekvés csak a mi megoldásaink határain belül van. Egyszóval naiv elképzelés, ahhoz hasonló, amilyenekkel a megboldogult Szovjet Unió "tudósai" foglalkoztak anno - sztem.
Tökéletesen egytetértek azonban azt nem értem, hogy sok vallás miért rögtön a "természetfeletti" léttel magyarázza az egészet. a buddhizmus pl. ilyesmiben jó, de a természet fölött álló szabályzat és a megvilágosodás fogalma itt is jelen van. A világ rendszere tényleg bonyolultabb, minthogy valaha is megértené az emberi faj, még ha felturbózná is az agyát anno. Én a vallasokat puszta pchihológiai eszközöknek vélem. A vallás segít megnyugodni, mások és önmagad által elfogadott életszabályzatot és példát keresni, találni. Egyeltalán nem biztos, hogy amit a vallások tanítanak igaz, de mindenesetre ha hisz valaki valamiben az megnyugtató (kivéve a vallásos őrültek és gyilkosszegta-tagok). Nem több és nem kevesebb. Az ember nem értheti meg a világot teljesen, de megpróbálhatja a lehető legjobban megismerni, ez pedig csak a tudomány (azon belül a biológia) segítségével lehetséges.
vajon van-e természetfölötti, vagy csak olyan jelenségek léteznek, amiket mi mondunk természetfelettinek, mert képtelen vagyunk az adott jelenség átlátására, logikailag?
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Finwe
- Nem elérhető
És ez az amit nem lehet intellektuális úton megérteni. Aztán már utólag lehet hozzá intellektuális okfejtéseket levezetni, vagy megérteni de ez már másodlagos.Másrészt viszont a buddhizmus szerint semmi sem valós amit magad körül látsz, te magad sem vagy valós, így a mindezekért való vágyakozás felesleges és értelmetlen, csak szenvedést szül.
Már ha jól emlékszem arra amit Őszentsége Tenzin Gyatso egyik könyvében olvastam.
Nem is vágyakozásról beszéltem, hanem figyelemről, tudatosságról.
- Gwendir, a Keresztapa
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Az érzelmektől való szabadulás útján nyerhető megvilágosodás tapasztalati úton lett megismerve.
(nagyon leegyszerűsítve Buddha nem azt mondta, hogy "csináld ezt és ez lesz mert én így hallottam valakitől" hanem "csináld azt amit én és "boldog" leszel mint én")
Másrészről a megvilágosodásra is létezik legalább háromféle út, lehetőség vagy hogy mondjam.
Persze mára már keveredett mindenféle helyi kultuszokkal és sokfelé vált szét, ki ezt tartotta fontosabbnak, ki azt.
De nincsen sem rögzített üdvtana sem rögzített égi szabályrendszere. (vannak persze szabályok és parancsolatok, de azok mint az evilági léttel kapcsolatosak)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- veramacska
- Nem elérhető
adangeleb írta: Nem hiszem, hogy bármiféle biológiai megoldással közelebb kerülnénk az igazság megismeréséhez, mivel a biológia teljesen materiális természetű, de az igazság nem (természetesen az anyag is része az egésznek). Nem kell ahhoz speckó agy, hogy ráeszméljünk, a dolgok megismerésének a határai túlmutatnak az emberi megoldások által nyújtott lehetőségeken, márpedig az efféle kapacitást növelni szándékozó törekvés csak a mi megoldásaink határain belül van. Egyszóval naiv elképzelés, ahhoz hasonló, amilyenekkel a megboldogult Szovjet Unió "tudósai" foglalkoztak anno - sztem.
Tökéletesen egytetértek azonban azt nem értem, hogy sok vallás miért rögtön a "természetfeletti" léttel magyarázza az egészet. a buddhizmus pl. ilyesmiben jó, de a természet fölött álló szabályzat és a megvilágosodás fogalma itt is jelen van. A világ rendszere tényleg bonyolultabb, minthogy valaha is megértené az emberi faj, még ha felturbózná is az agyát anno. Én a vallasokat puszta pchihológiai eszközöknek vélem. A vallás segít megnyugodni, mások és önmagad által elfogadott életszabályzatot és példát keresni, találni. Egyeltalán nem biztos, hogy amit a vallások tanítanak igaz, de mindenesetre ha hisz valaki valamiben az megnyugtató (kivéve a vallásos őrültek és gyilkosszegta-tagok). Nem több és nem kevesebb. Az ember nem értheti meg a világot teljesen, de megpróbálhatja a lehető legjobban megismerni, ez pedig csak a tudomány (azon belül a biológia) segítségével lehetséges.
"Érzem, hogy szabad vagyok, de tudom, hogy nem vagyok az."
/E. M. Cioran/
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ezzel egyetértek.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- adangeleb
- Nem elérhető
- Gwendir, a Keresztapa
- Nem elérhető
Most melyik biológiai megoldásról beszélsz?
- adangeleb
- Nem elérhető
Anthony de Mello
- Gwendir, a Keresztapa
- Nem elérhető
Ery írta:
Gwendir, a Ferneyi Pátriá írta: Valószínűleg. De már jó lenne magyar szavakkal fogalmazni, mert folyton kapkodnom kell az Idegen szavak szótáráért
Kezdj megbarátkozni a gondolattal, hogy ebben a témában nem boldogulsz a szakszavak ismerete nélkül.
Hát, a legalapvetőbbeket értem... De azért egy kis nyelvújítás jót tenne...
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
Magyarán szvsz szerint semmi garancia nincs arra, hogy az idegrendszerben (fikcionálisan) elérhető mennyiségi növekmény automatikusan minőségi ugrásba torkollik (bár ez a teória bizonyára nagy szimpátiára lelt volna a boldog emlékezetű Herbert Spencer-nél )
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Raia Aiwart írta: Kis elkanyarodás:
Az agyunk részének elenyésző hányadát használjuk ki.
Ha ki tudnánk használni teljességében, sok dolog világossá válna, amin egyébként filozofálni kell.(pl. pusztán attól, hogy nőne a lényeglátási képességünk, megértenénk a lentebb említett felvetéseket a maguk egyszerűségében.Illetve, így bonyolultak, csak akkor lennének egyszerűek.)--Naebbe a mondatba belesültem. Jelezze, ha valaki értette, mit akartam ezzel kinyefegni.
Nem hiszem, hogy pusztán a teljesítményi növekedés választ adna a világ nagy kérdéseire.
(hiszen a választ ismerjük: 42 )
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Raia Aiwart
- Nem elérhető
Az agyunk részének elenyésző hányadát használjuk ki.
Ha ki tudnánk használni teljességében, sok dolog világossá válna, amin egyébként filozofálni kell.(pl. pusztán attól, hogy nőne a lényeglátási képességünk, megértenénk a lentebb említett felvetéseket a maguk egyszerűségében.Illetve, így bonyolultak, csak akkor lennének egyszerűek.)--Naebbe a mondatba belesültem. Jelezze, ha valaki értette, mit akartam ezzel kinyefegni.
Ne becsüld le a semmittevést, a céltalan kószálást, a hallhatatlan dolgokra való odafigyelést, és a senkinek sem ártást!
- Ery
- Nem elérhető
- adangeleb
- Nem elérhető
Elryn írta: remélem jól értettem a fogalmaid, és jól is használtam őket
Én megkérdőjelezem az abszolút objektivitás megismerhetőségének létét. Szerintem is kell hogy legyen egzisztenciája a dolgoknak. De az abszolútot megismerni nem lehet teljes bizonyossággal, mert soha nem lehetünk biztosak benne, hogy nem szubjektív az, amit mi objektívnek érzünk. Kétség marad.
Az oblektív látásmódra pedig legfeljebb az emberi viszonyítási rszben törekszem.
Más kérdés: ha valaki objektíven lát mindent, elveszti-e a lelkesedését/belelélési képességét? Szerintem nagyrészt igen.
Ez tökéletesen igaz, én is erről beszéltem, mikor azt mondtam (idézem magam) "az empirikus szubjekitvizmus képezi a dolgokról alkotott tapasztalatok igazságtartalmának arányát látásunkban", vagyis az emberi elme megismerésének lehetőségei meghatározottak, de nem csak a szubjektív megtapasztalás impulzusai által, hanem maga az objektív valóság által is, mert empíriánnkkal kizárólag ebből nyerünk megtapasztalást, de ugyebár a magunk módján. Ez tehát kizárólag individuális kérdés, de ettől függetlenül létezik az objektív valóság, például ilyen a transzcendens valóság. Tehát a dolgok léteznek a maguk valóságában még akkor is, ha mi nem szerzünk tapasztalatot arról, vagy éppen helytelenül ismerjük meg. (mert lehetséges a dolgokról való helytelen látásmód), de nem zárom ki annak a lehetőségeit, hogy bizonyos igazságok megismerhetőek, végtére is akkor mire adatott az emberi elme, ha nem arra, hogy ezt a megismerésünket szolgálja, ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy egy csomó dolog mint külső hatás ér bennünket, tehát nem feltétlenül tartozik a mi szubjektivizmusunk határain belüli intenciónak, ezért nem csak kizárólag magunk vagyunk akadályai bizonyos igazságok megismerésének, sőt nem is mi vagyunk ennek legfőbb akadályai. Így tehát megtapasztalásaink információi mindig egy objektív valóságból származnak, amelyek már természetüknél fogva sem lehetnek szubjektívek, csupán a csatornák és a szűrők teszik azt számunkra torzzás és a mi individulális megértésünk szubjektiv megtapasztalássá.
Anthony de Mello
- Ery
- Nem elérhető
Gwendir, a Ferneyi Pátriá írta: Valószínűleg. De már jó lenne magyar szavakkal fogalmazni, mert folyton kapkodnom kell az Idegen szavak szótáráért
Kezdj megbarátkozni a gondolattal, hogy ebben a témában nem boldogulsz a szakszavak ismerete nélkül.
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Gwendir, a Keresztapa
- Nem elérhető
Elryn írta:
adangeleb írta:
Elryn írta:
A világban a rend már jóval az ember vagy akármilyen magasabb intellektus előtt is létezett. Jóval a Föld előtt...
Nem kötekedni akarok, de honnan tudod? (persze, ha hit, azzal nem lehet vitázni...)
Szerintem a rend emberi fogalom, az emberi elméből származik -> az emberi elme rendjét/rendvágyát képezi le. Rendnek látunk jelenségeket, de lehet, hogy más szerkezetű elme másnak, akár káosznak látná. Én úgy gondolom, nincsen abszolút igazság, idea a látszat mögött. Vagy legfeljebb annnyira a megismerésünk határán túl, hogy egyszerűen felesleges kutatni.
Milyen színű a piros?
szerintem ezzel viszont az a gond, hogy teljes mértékben megkérdeőjelezzük az objektivitás létét, márpedig minden dolognak van egyfajta atributuma, vagy méginkább egzisztenciája, hanem hogyan léteznének a dolgok. Az pedig hogy az objektiv valóságról miképpen szerez empíriát akárki is az a saját előnye, vagy balgasága, sőt az így szerzett empirikus szubjekitvizmus képezi a dolgokról alkotott tapasztalatok igazságtartalmának arányát látásunkban, ezért ez nagyban összefügg az igazság megismerésének a lehetőségeivel is.
remélem jól értettem a fogalmaid, és jól is használtam őket
Én megkérdőjelezem az abszolút objektivitás megismerhetőségének létét. Szerintem is kell hogy legyen egzisztenciája a dolgoknak. De az abszolútot megismerni nem lehet teljes bizonyossággal, mert soha nem lehetünk biztosak benne, hogy nem szubjektív az, amit mi objektívnek érzünk. Kétség marad.
Az oblektív látásmódra pedig legfeljebb az emberi viszonyítási rszben törekszem.
Más kérdés: ha valaki objektíven lát mindent, elveszti-e a lelkesedését/belelélési képességét? Szerintem nagyrészt igen.
Valószínűleg. De már jó lenne magyar szavakkal fogalmazni, mert folyton kapkodnom kell az Idegen szavak szótáráért
- Elryn
- Nem elérhető
adangeleb írta:
Elryn írta:
A világban a rend már jóval az ember vagy akármilyen magasabb intellektus előtt is létezett. Jóval a Föld előtt...
Nem kötekedni akarok, de honnan tudod? (persze, ha hit, azzal nem lehet vitázni...)
Szerintem a rend emberi fogalom, az emberi elméből származik -> az emberi elme rendjét/rendvágyát képezi le. Rendnek látunk jelenségeket, de lehet, hogy más szerkezetű elme másnak, akár káosznak látná. Én úgy gondolom, nincsen abszolút igazság, idea a látszat mögött. Vagy legfeljebb annnyira a megismerésünk határán túl, hogy egyszerűen felesleges kutatni.
Milyen színű a piros?
szerintem ezzel viszont az a gond, hogy teljes mértékben megkérdeőjelezzük az objektivitás létét, márpedig minden dolognak van egyfajta atributuma, vagy méginkább egzisztenciája, hanem hogyan léteznének a dolgok. Az pedig hogy az objektiv valóságról miképpen szerez empíriát akárki is az a saját előnye, vagy balgasága, sőt az így szerzett empirikus szubjekitvizmus képezi a dolgokról alkotott tapasztalatok igazságtartalmának arányát látásunkban, ezért ez nagyban összefügg az igazság megismerésének a lehetőségeivel is.
remélem jól értettem a fogalmaid, és jól is használtam őket
"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"
- Gwendir, a Keresztapa
- Nem elérhető
S azért a vallás nem mindig transzcendens hitek összegzése, bárhogyan is annak tűnik. A religio kötelezettséget jelent, vagyis a vallás inkább szabályrendszer. S a buddhizmusnak igenis van szabályrendszere, csak abban nincsenek benne a transzcendens elemek.
Egyébként úgyis ti leelőztök a buddhizmusban, én egyetlenegy könyvet sem olvastam Őszentségétől