- Köszönetek: 0
Színművek
Szavazás: GONDOLIN: Érdekel-e, és ha igen, milyen körülmények mellett adjuk elő? (was ended 0000-00-00 00:00:00)
Igen, adjátok elő LEP-en (ha lesz egyáltalán), alapos felkészültséggel, aki meg nem érti meg, azt cs |
|
30 | 30% |
Igen, adjátok elő KÖMT-ön, jól felkészülten |
|
20 | 20% |
Igen, adjátok elő táboritalin, az se érdekel, ha csak felolvassátok, egy éve várok már erre a vacakr |
|
16 | 16% |
Ne, hacsak nincs elég időtök foglalkozni vele, próbálni, stb, hogy egy tökéletesen lecsiszolt darabk |
|
17 | 17% |
Ne, ha ennyi probléma van vele, akkor kb. az idei tábornál is nyomorékabb marhaság lehet, ráadásul e |
|
8 | 8% |
Inkább táncoljatok, a port jobban bírom |
|
9 | 9% |
Szavazók száma: 2 ( Dru, Próbababa ) | |||
Csak regisztrált felhasználók szavazhatnak |
- Dreamer_KF
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Inenntől én tartom a számat, amit elém raktok, azt eljátszom.
"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- icke
- Nem elérhető
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Esgal
- Nem elérhető
Gandalf írta:
És Esgalnak is küldd el! Ő lett megbízva ezzel!Cueddo írta:
elkezdtem átnézni a szövegkönyvet, és ígéretesnek látom amint elkészül a kritika, felteszem egészben a Synithos-fórum Gondolin-részlegébe, ill. Léli, Ery és Eruntale részére megy emilben. meg persze annak, aki még kér belőle.
Így van, így van, a darab átírásáért (értsd: megfogalmazás, stílus és nyelv, jelenetek, jellemek 3D-sítése , valamint tárgyi tévedések kipurgálása, amennyiben ilyen van, és egyebek péntektől az én felelősségem
TEHÁT
ha bárki úgy érzi, van érdemi mondanivalója a szöveggel kapcsolatban a fentiek tekintetében, akkor az erről szóló szösszenetét küldje már el nekem. Lehetőleg konkrétumokat, jó? A "nekem aza mondat nem tetszik" tartalmú dolgokra ne is fecséreljétek az időt. Címek: esgalkukacfreemailponthu, esgalkukacmsnpontcom, privi.
TOVÁBBÁ
szövegátfésülés során elengedhetetlennek találom azt, hogy a majdani szereplővel is egyeztessünk, milyennek képzeli a figurát, mit gondol ő, és hasonlók - erre megjegyzem amúgy is szükség lesz - ezért mindenkivel, A MELLÉKSZEREPLŐKKEL IS!!! szeretnék leülni, és kicsit beszélgetni a figuráról. Tehát, aki tudja, hogy benne lesz, és van szerepe, az kínáljon meg egy privivel, hogy mikor ér rá. Lehet ám jönni próbára is ezek az időpontok kiválóan alaklamasak erre a célra.
Ha minden jól megy, a következő alaklom KEDD, ahol is a két főbb alakot, Maeglint (icke) és Tuort (Márk) próbáljuk majd fülöncsípni. Időpontügyileg viszont csúszás van, fél hattól ugyanis nem érek rá, de mivel legkorábban fél hétre tudok bárhová odaérni, ne is az ADS-en legyünk, hátha túlnyúlik. Helyszínt említett kettőnek smsben, ha még valaki úgy érzi, hogy ezzel kapcsolatban halaszthatatlan közölnivalója van, írjon privit.
Uff.
Nem adhatok mást, csak mi lényegem.
/Lucifer/
Tánc a ködben, tánc a jégen,
Tánc a hóban, tánc a fagyban
/Ghymes/
- gillz
- Nem elérhető
Mivel Nainna kiesik, ezért nem adjuk elő Tatán. ( esetleg akkor, ha valaki beugrik helyette, megtanulja és összepróbálja a néppel, de nekem sincs erre időm igazán )
Viszont LEPen szeretném mindenképpen megcsinálni, ezért majd lesznek próbák. Lassan.
need more brainz. yourz. now.
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
És Esgalnak is küldd el! Ő lett megbízva ezzel!Cueddo írta:
elkezdtem átnézni a szövegkönyvet, és ígéretesnek látom amint elkészül a kritika, felteszem egészben a Synithos-fórum Gondolin-részlegébe, ill. Léli, Ery és Eruntale részére megy emilben. meg persze annak, aki még kér belőle.
- Lamy
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Cueddo
- Nem elérhető
Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.
(Dylan Thomas)
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Üljünk össze egy brainstormingra amikor gondoljátok.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Cueddo
- Nem elérhető
a tatai jelenlétem még elég kétséges, de ha megyek, akkor Eryvel jelenek.
Eruntale: amíg teljesen aktív voltam, addig is hajszálra ugyanezt mondtam, ezután is tartani fogom magam a véleményemhez, csak már nem látom értelmét a jótanács-osztogatásnak a tükör ott van.
a Gondolinban bízom, ez nem kétséges. átnézem a szövegkönyvet, megpróbálok írni egy konstruktív kritikát gyors határidővel, hogy ne csak a számat jártassam a biztos távolból vagy mi.
(Dylan Thomas)
- Kincső
- Nem elérhető
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Ery
- Nem elérhető
- gillz
- Nem elérhető
kaptam felkérést, h a Fornost mellé vigyünk Jeleneteket is (a zöldmacskásokat) Tatára.
Kik azok a jelenetek, akik ezt vállalnák?
Abszolút fakultatív, és egy próbás lenne, mert alig érek rá előtte, de ez azért mégis lehetőség fellépésre, tehát megérné
- Rayan
- Nem elérhető
tiltsátok be a kisbetűt
Csinci
- Eruntale/Hanna
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Ott elmondtam, és most is elmondom - Ádám hasonlatának nyomán- hogy szar van a palacsintában. Erre mindenki elkezdett szörnyülködni, ki tisztes távolból- ugye, Cueddo?- ki meg még bele is rondított. Az eredmény: mivel én úgy vélem, hogy a darabbal való bármilyen gubanc- legyen az szövegkönyvtől kezdve a jelmezig- a rendező felelősége, szépen lenyeltem azt asz ominózus palacsintát, és mit ne mondjak, nagyon megfeküdte a gyomromat.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Rabyn írta: De akkor legalább tudnánk, hogy mi az amit nem tudunk. Mi az amin - szakmai szemmel - változtatni kéne. Mint amiket Racc írt, mondatok, mondanivaló, karakter és történet kidolgozottság. Akár azt is meg lehetne csinálni, hogy egy olyan darabot odaadni amit nem szánunk előadásra vagy csak beszélgetni egy ilyen emberrel, tanulni tőle! Szerintem ez fontos volna.
Fontos volna, de én nem szeretem egy-az egyben az arcomba kapni, hogy mi mindent nem tudok abból amiről sejtem hogy nem tudom és mi mindent nem tudok ezen kívül.
Fontos, hogy tudjuk milyen egy jó darab és mi kell egy jó darabhoz, de inkább jöjjek rá magamtól ezek alapján miben hibáztam, minthogy egy szakértő dobja a kukába az írásomat.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Rabyn
- Nem elérhető
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Rabyn írta: Szerintem a készülő darabokat egy külső, hozzáértő szakember kezébe kéne nyomni aki kegyetlen módón megmondja, hogy előadható-é vagy sem és mit kell rajta változtatni.
Szerintem nem.
Majd ha országos színielőadás versenyre készülünk, akkor igen.
De így elvenné az emberek 99%ának a kedvét.
Továbbra sem vagyunk profik. Tudtommal nem is akarunk profik lenni (legalábbis mint közösség).
Amatőrök vagyunk és amatőr szinten tudunk nyújtani valamit.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Rabyn
- Nem elérhető
- Cueddo
- Nem elérhető
Elvégre az Aldarion sem volt ilyen szempontból több.
valóban nem. azt is csak a szereplők írták át úgy-ahogy, amennyire épp tudtuk. mostmár csináljuk meg így a Gondolint, mindenki igyekezzen a legjobbat kihozni a szerepéből.
aztán LEP utántól odaadjuk a készülő darabokat a legnyíltabb kritikának. meg igyekszünk változni, végremár.
(Dylan Thomas)
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Folytassátok/folytassuk a munkát, habár figyelembe vesszük a mondottakat/írtakat, de így egy darab sem lesz LEP en, ezt pedig már presztízsokokból sem engedhetjük meg.
Most hogy már a Tünde Tragédiája biztosan nem lesz, nincs más választásunk.
Csak azt tudom mondani, hogy ha legközelebb lesz darab, akkor azzal kapcsolatban bevonunk mindenkit aki úgy érzi, ért hozzá.
Példának okáért a TüTöt lehet nyugodtan kritizálni. ( a fornost.uw.hu -n fennvan egy régebbi szöveg)
A Fornost is át lett írva, a KHE is át lett írva, egyik sem lett tökéletes, de mindkettő elő lett adva.
Valamint Lélinek igaza van, hogy ez a darab elsősorban külsősöknek készült, és nekik elő is kell adni. Elvégre az Aldarion sem volt ilyen szempontból több.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Cueddo
- Nem elérhető
- Ery
- Nem elérhető
- Ratzkha
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Amúgy meg: én azt hittem, hogy a színművek topic a Kreatív szekción belül van és nem az ismeretterjesző tevékenységek között. Tegnap éjjel megnézegettük nővéremmel a darabot, (azaz megmutattam neki, mert bennem is játszott a kétség: jogos volt-e tényleg ilyen mértékben ez a kifakadás, vagy csak megint finnyáztam egy kicsit oktalanul..) és ős is felhívta a figyelmem pár dologra. Ami itt el van azzal intézve a szövegben, hogy: "Aggódom, Glorffindel, nagyon aggódom. Szörnyű álmot láttam az éjjel; Morgoth kacagott apám holtan feküdt, a város lángokban." Egyrészt a sorrenddel is volnánka gondjaim, de ami igazán szíven ütött, az az, mikor baromira találón kijelentette Szofi: "Ez meg mi? Shakespeare ide rakott volna egy "Máb-királyné" szintű monológot!" Na erre mondom azt, hogy a darab Bármiféle Hatáskeltésre Alkalmatlan. Mert az eseményeknek még ha lenne is súlya, az biztos, hogy nem jön át a szövegből.
Vagy direkt ez volt a szándék? Léli! Tényleg az volt a célod vele, hogy párbeszédes tördelést adj egy tolkini szövegnek? Bár az sem mondom, hogy túlontúl sikerült volna. A szóhasználat millió helyen ordítóan más.
If you'll tell anyone who will listen but you feel ignored
If nothing's really making any sense at all
Let's talk
- Eruntale/Hanna
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- gillz
- Nem elérhető
részemről az, h bármi, amivel előállunk, az igényes munka legyen, a képességeinkhez mérten.
igen, az hiányzott eddig is, hogy egy jó dramaturg elolvassa a megírt darabokat. vagy bárki, aki ért valamennyit hozzá, és tényleg átnyálazza az egészet, szóról szóra, és meghúzási, egyéb átdolgozási javaslatokat tesz, úgy általában konstruktívan kritizál.
az nem árt, ha semmi köze nincs a darabhoz, legalábbis addig a pillanatig, amíg meg nem kapja, h ne legyenek előítéletei.
az, h ez a dolog most bukott ki ennyire, probléma, és valszeg komoly.
egy megoldási ötlet hangzott el, ami szerint Léli átírja gyorsan, ha gyorsan megkapja a kritikákat.
ja, meg mégegy: tolkien nem drámát írt. ez egyértelmű. ő elbeszél viszont színpadon nem mesélünk, hanem megmutatunk. szándékkal, szenvedéllyel. akkor működik, ha vannak karakterek, akik ezek alapján mozognak, cselekszenek, legvégül beszélnek. Véletlenül mondjuk egy adott történet mentén. De ne a történet vigye előre a szereplőket, hanem fordítva. Ennyi.
Tudjuk meg a darabból, hgy Maeglin miért árulta el a várost, hogy Turgon miért nem hallgat a lányára (nem azért, mert ez van a történetben), hogy Idril miért választja Tuort (ez pl. egyáltalán nincs megindokolva semmi által), stb.
A történet nem véletlen egybeesések sorozata, hanem döntéseké kéne legyen. Szerintem.
Persze, ha nem így gondolják a rendezők/írók, akkor elismerem, csak ez esetben mondjátok már el a konkrét koncepciót
- Dreamer_KF
- Nem elérhető
Léli írta: Ahogy Ery mondta, mindenkinek köszönjük a hozzászólást.
De komolyan most kellett ez? Tényleg nem lehetett volna már korábban mondani, hogy fogyi, ez meg ez nem tetszik, szerintem ezért és ezért át kéne írni? Miért nem? Most ezzel csak annyi lesz elérve, hogy... najó, ezt majd megbeszélitek ma Eryvel.
Amit hozzá szeretnék fűzni: azt mondjátok, nem a karakterek a lényeg, hanem a történet. De hiszen álljunk meg egypillanatra. Mert EZ volt a cél. Hogy olyanoknak, akik nem ismerik a történetet, elmondjuk, hogy figyi, ilyen is volt! Olyanoknak kell itt elmesélni ezt, akik nem olvasták a Szilmarilokat. Nem profi MTT-seknek szól a darab, hanem KÜLSŐSÖKNEK, akik közül nyilván van, aki már olvasta a Szilt, de nem mindenki. Addig nem lehet ilyen mélységig belemenni a dolgokba, amíg még ott tartunk, hogy a történetet sem ismerik. Egy belsős MTT-s darab nyilván nem ilyen lenne, ott tényleg a karakterek lennének a középpontban. De az MTT célja, hogy a Professzor művét MEGMUTASSUK olyanoknak, akik még nem ismerik. Ezt célozza meg a darab.
És már ezerszer megmondtam: én igénylem a kritikát. De ti meg nem voltatok hajlandók szólni korábban, hogy "ez itt szerintem nem jó". Illetve volt néhány ilyen dolog, azokat meg is beszéltük és utána is jártunk.
Dreamer: küldd el nekem azt a tételes hibalistát. És mindenki. És ha még továbbra is arra juttok, hogy akarjátok, hogy a darab színre karüljön, akkor jövőhéten minden szabadidőmben azon leszek, hogy a kritikáitok által a darabot átírjam. De ehhez az kell, hogy leírjátok tételesen és pontosan, felőlem akár 100 oldalban, hogy hol mi a baj vele. (ezt kellett volna már korábban is.......)
Ratz: a hangnemért nem haragszom. A kritikáért nem haragszom. Csak azért vagyok szomorú, mert korábban nem szóltál.
Léli, azért mert mindúttal csak azt kaptuk, hogy "ez még nem a kész szöveg, majd átírjuk" stb. Ratzhnál most volt elég. Nekem is most volt elég, hogy kaptuk az ígéreteket, és semmi. Icke feltette a legújabb verziót, és én azt kezdetm boncolgatni.
Látom, keveset fogok aludni a hétvégén..
"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair
- Rabyn
- Nem elérhető
- Léli
- Nem elérhető
De komolyan most kellett ez? Tényleg nem lehetett volna már korábban mondani, hogy fogyi, ez meg ez nem tetszik, szerintem ezért és ezért át kéne írni? Miért nem? Most ezzel csak annyi lesz elérve, hogy... najó, ezt majd megbeszélitek ma Eryvel.
Amit hozzá szeretnék fűzni: azt mondjátok, nem a karakterek a lényeg, hanem a történet. De hiszen álljunk meg egypillanatra. Mert EZ volt a cél. Hogy olyanoknak, akik nem ismerik a történetet, elmondjuk, hogy figyi, ilyen is volt! Olyanoknak kell itt elmesélni ezt, akik nem olvasták a Szilmarilokat. Nem profi MTT-seknek szól a darab, hanem KÜLSŐSÖKNEK, akik közül nyilván van, aki már olvasta a Szilt, de nem mindenki. Addig nem lehet ilyen mélységig belemenni a dolgokba, amíg még ott tartunk, hogy a történetet sem ismerik. Egy belsős MTT-s darab nyilván nem ilyen lenne, ott tényleg a karakterek lennének a középpontban. De az MTT célja, hogy a Professzor művét MEGMUTASSUK olyanoknak, akik még nem ismerik. Ezt célozza meg a darab.
És már ezerszer megmondtam: én igénylem a kritikát. De ti meg nem voltatok hajlandók szólni korábban, hogy "ez itt szerintem nem jó". Illetve volt néhány ilyen dolog, azokat meg is beszéltük és utána is jártunk.
Dreamer: küldd el nekem azt a tételes hibalistát. És mindenki. És ha még továbbra is arra juttok, hogy akarjátok, hogy a darab színre karüljön, akkor jövőhéten minden szabadidőmben azon leszek, hogy a kritikáitok által a darabot átírjam. De ehhez az kell, hogy leírjátok tételesen és pontosan, felőlem akár 100 oldalban, hogy hol mi a baj vele. (ezt kellett volna már korábban is.......)
Ratz: a hangnemért nem haragszom. A kritikáért nem haragszom. Csak azért vagyok szomorú, mert korábban nem szóltál.
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Dreamer_KF
- Nem elérhető
Gandalf írta: :forrófejűség on:
Ratz, időszerű volt ez most? Nem lehetett volna korábban?
Felagund, ha a tárgyi tévedések lennének a legnagyobb bajok a darabbal, csak röhögnék most rajtad.
Léli, Hanna nem írta át a darabot. Tessék figyelmesebben olvasni a topicot.
icke, a virágos jeleneted ki lett húzva a külön kérésedre, miért ragadunk le még mindig ennél?
gillz, a motivációkat minden szereplő magának kell, hogy kidolgozza, ezért kellett volna a nyáron elgondol(in)kodni a szerepen, most már erre nincsen idő.
Cueddo, köszönjük, majd levélben értesítjük.
:forrófejűség off:
:lenyugszik:
:forrófejűség on:
Gandalf, este elkezdtem átnézni a darabot, odabigygeszteni pirossal a sorok mögé, hogy mi a bajom, és mikor a második oldalnál, minden bekezdés mögé írtam valamit, elfogyott a türelem. Még ha a szerepemmel nincs is bajom, nem égetem magam egy olyan darabban, ami ennyi sebből vérzik. Tele van közhellyel (ami NEM pátosz), nincsenek, csak elvétve dialógusok, "mini-monológok" vannak, képzavar, stiláris hibák. Ratzh kifakadása teljesen jogos, mert, mint gyarló ember ezt halljuk:
-Majd megbeszélem Eryvel - és két külön infót kapunk, mint pl.: szereposztás a mai napig gond.. ( Márk vs. Ratzh)
- A darab folyamatosan "íródik" át..ergo magam addig nem fogok szöveget tanulni, ameddig nincs egy végleges változat a kezemben a darabról. Amit Icke idetett, az a legfrissebb verzió? Vagy nem?
:forrófejűség off:
Reálisan: ha nem tetszik, nem vállalom el, és ha kell LEP előtt két nappal mondom le, mert még akkor sincs egy NORMÁLIS darab a kezemben. Remélem nem így lesz. Lehet így próbálni?
"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Továbbra sem tartom túl jó ötletnek, hogy már viszonylag részletesen leírt sztorit színpadra vigyünk jelen eszközeinkkel, mert ennek csak akkor van értelme, ha technikailag, színészileg és esetleg szövegben tudunk egy pluszt adni. Ha el tudjuk érni, hogy az amit (esetleg) olvastak, az most ténylegesen megelevenedjen a nézők előtt, új nézőpontból akár, de mindenképpen lenyűgözően.
Ilyen interpretáció a Gyűrűk Ura film például, ami minden hibája ellenére sokmindent láttatni tud ami felett elsiklottunk, vagy amit félvállról vettünk. (szerintem ilyen még a Star Wars 3 is, hiszen kvázi mindenki tudta előre, mi lesz a sztori, mégis olyan film lett amit a 6 közül az egyik legjobbnak tartanak)
És jó ellenpélda erre a Sacra Corona, ami ugyan szó szerint visszamondja a Képes Krónikát, de ezzel aztán semmit nem ér el.
Amíg viszont nem állnak ilyen eszközök rendelkezésre, továbbra is jobb ötletnek tartom a kevéssé kidolgozott, mégis ismerős témák felé orientálódást. A Fornost bukása erre volt egy kísérlet. A szereplők közül csak kettő volt adott, valamint kemény másfél mondatban el volt mesélve a Gyűrűk Ura függelékében, mi is történt.
A többi már csak fantázia kérdése volt. Így persze nem teljesen Tolkien-hű, mert nem is lehet az.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/