Istarok

Több
20 éve 4 hónapja #204124 Írta: Alatar
Alatar válaszolt a következő témában: Istarok

A Szürke Zarándok írta: Szerintem a nazguloknak - mivel "csak" szolgái egy maianak (Szauron) - nem lehet akkora hatalmuk, mint egy maianak (Gandalf), s valóban, a Tolkien sehol sem említi, hogy a nazgulok (egyenként) elbánhattak volna akár Gandalffal, akár Galadriellel. Emlékezzünk, hogy Gandalf tulajdonképpen még a balrogot is legyőzte, aki maia volt! Sőt, Gandalf akarata párbajozott még Szauron akaratával is, és sikerült elterelnie Szauron figyelmét Frodóról, amikor az Amon Hennél volt. Így hát Gandalfnak, a Fehérnek igencsak nagy akarata lehetett és nem hinném, hogy a boszorkányúrnak sikerülne őt legyőzni. Hacsak nem maga Szauron akarata lakozik benne, hisz jól tudjuk, hogy a nazguloknak sem saját akaratuk, sem hatalmuk nincs, teljesen Szauron alá kerültek.

A könyvben úgy van, hogy még A Bölcs is fél szembeszegülni a kilencekkel, ha azok összesereglenek ádáz uruk zászlaja alatt. (A bölcs ezesetben szerintem a főistar).Ez mutatja meg, hogy a nazgúlokban, főként Boszorkányúrban lakozik vmi erő. (Boszorkányúr még mágiához is ért)
A balrogtól Gandalfot Círdan tűz gyűrűje mentette meg, szerintem elégett volna.
Az Amon Soulon is alig menekült meg Gandalf.
Radagast szereintem nem bírt volna pl a balroggal.

SZIG

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 4 hónapja #204064 Írta: A Szürke Zarándok
A Szürke Zarándok válaszolt a következő témában: Istarok
Szerintem a nazguloknak - mivel "csak" szolgái egy maianak (Szauron) - nem lehet akkora hatalmuk, mint egy maianak (Gandalf), s valóban, a Tolkien sehol sem említi, hogy a nazgulok (egyenként) elbánhattak volna akár Gandalffal, akár Galadriellel. Emlékezzünk, hogy Gandalf tulajdonképpen még a balrogot is legyőzte, aki maia volt! Sőt, Gandalf akarata párbajozott még Szauron akaratával is, és sikerült elterelnie Szauron figyelmét Frodóról, amikor az Amon Hennél volt. Így hát Gandalfnak, a Fehérnek igencsak nagy akarata lehetett és nem hinném, hogy a boszorkányúrnak sikerülne őt legyőzni. Hacsak nem maga Szauron akarata lakozik benne, hisz jól tudjuk, hogy a nazguloknak sem saját akaratuk, sem hatalmuk nincs, teljesen Szauron alá kerültek.

"Ma már minden út görbe."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 4 hónapja #204042 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Istarok
Szvsz a nazguloknak ha mind összegyűlnek (amit ha jól emlékszem Amon Súl-on nem tettek meg) esetleg lett volna esélye Gandalf ellen, de igazából csak akkor, ha Szauron visszakapja a Gyűrűt. Valami olyasmit mond Gandalf, hogy a gyűrűlidércek veszélyes ellenfelek, de ahhoz képest, amikor az uruk ujján van a Gyűrű, fakó árnyak csupán.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 4 hónapja #203825 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Istarok
Érdekes, hogy a Hadviseléses könyv azt írja, a Boszorkányúr hatalma Gandalféval vetekedett egyesek szerint, de nem emléxem, hogy valaha is ilyesmit olvastam volna bármelyik Tolkien-szövegben...

Több
20 éve 4 hónapja #203554 Írta: Kegyetlen Gorthaur
Kegyetlen Gorthaur válaszolt a következő témában: Istarok

Bensedani írta: Egyetértek, a könyv szerint a még "alacsonyabb szintű" Szürke Gandalffal sem tudott elbánni a 9 gyűrűlidéc az Amon Sul-on.

Azért Gandalf még mindig a 2. legerősebb istar volt, szvsz Radagastot legyőzték volna kilencen.

(haradi átírás)

Több
20 éve 4 hónapja #203551 Írta: Boro
Boro válaszolt a következő témában: Istarok

Angwen írta: Hát, szerintem eléggé más műfajban utaznak... Például az istárok tiszteletben tartják a dolgok belső lényegét, a világ rendjét, stb. De szerintem, ha összeszednék magukat és nem lennének az őket korlátozó szabályok, az istárok, mint a világ előtt is létezett maiák, sokkal erősebbek lennének akármilyen Gyűrűlidércnél.

Egyetértek, a könyv szerint a még "alacsonyabb szintű" Szürke Gandalffal sem tudott elbánni a 9 gyűrűlidéc az Amon Sul-on.

Bd

Több
20 éve 4 hónapja #203544 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Istarok
Hát, szerintem eléggé más műfajban utaznak... Például az istárok tiszteletben tartják a dolgok belső lényegét, a világ rendjét, stb. De szerintem, ha összeszednék magukat és nem lennének az őket korlátozó szabályok, az istárok, mint a világ előtt is létezett maiák, sokkal erősebbek lennének akármilyen Gyűrűlidércnél.

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 4 hónapja #203328 Írta: Alatar
Egyébként meddig mehetett el egy mágus, használva képességeit Középföldén?
A másik kérdésem továbbra is fennáll miszerint Boszorkányúr az istarokhoz viszonyítva milyen erős (mágia, boszorkányság, varázserő).

SZIG

Több
20 éve 4 hónapja #203268 Írta: Alatar

Suhifarok írta: Márminthogy egy istar bírt-e varázserővel?
Hát mivel ugye maiák voltak, ainuk,az elsők akiket Eru teremtett, akkor feltehetőleg volt elég hatalmuk ahhoz, hogy összemérjék az erejüket a Boszorkányúrral, még akkor is, ha Középföldén korlátozott hatalommal rendelkezhettek! :P Huh, ez egy mondat lett? :D

Nyílván az nem az istárokra gondoltam hanem Boszorkányúrra...

SZIG

Több
20 éve 4 hónapja #203041 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Istarok
Márminthogy egy istar bírt-e varázserővel?
Hát mivel ugye maiák voltak, ainuk,az elsők akiket Eru teremtett, akkor feltehetőleg volt elég hatalmuk ahhoz, hogy összemérjék az erejüket a Boszorkányúrral, még akkor is, ha Középföldén korlátozott hatalommal rendelkezhettek! :P Huh, ez egy mondat lett? :D

Több
20 éve 4 hónapja #202938 Írta: Alatar
Hogy mérhető össze egy istár ereje mondjuk Boszorkányúréval aki -mint köztudott- tanul varázsló és mágus volt, kitanulta a boszorkányságot.
Bír valamilyen varázserővel? És ha igen mekkorával?

SZIG

Több
20 éve 4 hónapja #202829 Írta: Kegyetlen Gorthaur
Kegyetlen Gorthaur válaszolt a következő témában: Istarok

Alyr Arkhon írta: Pontosan. Szauron amikor visszatért és Dol Guldurba költözött, egy ideig Varázsló ill. Mágus álnéven leledzett, de nem olyanféle mágusként mint Gandalf vagy Szarumán.
Gandalf leplezte le, hogy ez a Gonosz ugyanaz akivel az első gyűrűháborút vívták

Vélemény szerint ez is csak magyarban jött ki furcsán, az eredeti a "The Necromancer" volt

(haradi átírás)

Több
20 éve 4 hónapja #202820 Írta: Alyr Arkhon

Anglachel írta: Sauronnak csak annyi köze van az Istárokhoz hogy ő is maia. Az istárok azok a maiák akiket Manwe küldött Középföldére Sauron ellen. Sauron pedig nem ezért jött középföldére. Középföldére csak 5 istár érkezett akiről írnak könyvekben

Pontosan. Szauron amikor visszatért és Dol Guldurba költözött, egy ideig Varázsló ill. Mágus álnéven leledzett, de nem olyanféle mágusként mint Gandalf vagy Szarumán.
Gandalf leplezte le, hogy ez a Gonosz ugyanaz akivel az első gyűrűháborút vívták

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 4 hónapja #202638 Írta: Anglachel/Gurthang
Anglachel/Gurthang válaszolt a következő témában: Istarok

Alatar írta:

Suhifarok írta:

Alatar írta: Szauron meddig volt istár?

Sauron nem volt istar, őt nem istárként küldték vissza, sőt őt egyéltalán nem küldték vissza, ő csak maia volt, nem istar, na ebbe csak én zavarodtam bele?

Mágus volt. A Babóba pl Mágusnak is mondják. ,,Gandald a Mágus börtönében volt" meg ilyenek. Varázsló volt.

Sauronnak csak annyi köze van az Istárokhoz hogy ő is maia. Az istárok azok a maiák akiket Manwe küldött Középföldére Sauron ellen. Sauron pedig nem ezért jött középföldére. Középföldére csak 5 istár érkezett akiről írnak könyvekben

AURE ENZULUVA!

Több
20 éve 4 hónapja #202613 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Istarok

Azon szolgái közül, akiknek van nevük, a leghatalmasabb az a szellem volt, akit az eldák Szauronnak vagy Kegyetlen Gorthaurnak ismernek. Kezdetben Aule maiája volt, s mindig is hatalmas maradt ennek a népnek az emlékezetében.

Kezdettől létezett Szauron, a maia, akit a beleriandi sindák Gorthaurnak hívtak.

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
20 éve 4 hónapja #202600 Írta: Alatar

Suhifarok írta:

Sauron nem volt istar, őt nem istárként küldték vissza, sőt őt egyéltalán nem küldték vissza, ő csak maia volt, nem istar, na ebbe csak én zavarodtam bele?

Mágus volt. A Babóba pl Mágusnak is mondják. ,,Gandald a Mágus börtönében volt" meg ilyenek. Varázsló volt.

SZIG

Több
20 éve 4 hónapja #202597 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Istarok

Több
20 éve 4 hónapja #202596 Írta: Alatar
Szauron meddig volt istár?

SZIG

Több
20 éve 4 hónapja #202317 Írta: Anglachel/Gurthang

Alatar írta: Hát sok mindent kellett volna még csinálnia. Például besétálni Baradúrba és megvakítani Szauron szemét, valamint megfognia Trufa kezét és beleszúrni a sírbuckai kardot Boszorkányúrba, hogy azért mégse ő ölje meg, de kétségkívül ezt is meg kellett volna tennie.
A kérdést feltehetjük: Gandalf miért nem csapott bele a mordori seregekbe villámaival, pedig igény volt rá, és meg kellett volna tenni.
Egyébként komolyabbra fordítva a szót és az irónikus hangnemet: Minek nézzen utána annak, ami nem indokolt részéről?!

Azt ajánlom olvasd el az egész vitát az elejétől, mer nem vagy egészen képben

AURE ENZULUVA!

Több
20 éve 4 hónapja #202309 Írta: Alatar

Anglachel írta: Akár sejtette akár nem, utánna kellett volna néznie. Pont. Vita lezárva részemről.

Hát sok mindent kellett volna még csinálnia. Például besétálni Baradúrba és megvakítani Szauron szemét, valamint megfognia Trufa kezét és beleszúrni a sírbuckai kardot Boszorkányúrba, hogy azért mégse ő ölje meg, de kétségkívül ezt is meg kellett volna tennie.
A kérdést feltehetjük: Gandalf miért nem csapott bele a mordori seregekbe villámaival, pedig igény volt rá, és meg kellett volna tenni.
Egyébként komolyabbra fordítva a szót és az irónikus hangnemet: Minek nézzen utána annak, ami nem indokolt részéről?!

Alatar

SZIG

Több
20 éve 4 hónapja - 20 éve 4 hónapja #202302 Írta: Anglachel/Gurthang
Akár sejtette akár nem, utánna kellett volna néznie. Pont. Vita lezárva részemről.
Még annyit, hogy Gandalf nem Bilbó szülinapja után tudta meg, csak akkor lett benne biztos. De kit érdekel Gollam, meg Bilbó, meg minden, láthatatlanság, ha ott az utolsó próba? Az utolsó próba mindent megmagyaráz. Arra csak az egy gyűrű képes.
Miért ne lehetett volna azt megcsinálni, hogy Gandalf egy utazásánál mikor Gondorban van utánnanéz. Mikor elmegy a megyébe ellenőrzi, és tudja biztosan hogy az az egy. Ez nem lehet 80 év.

De szerintem Szarumán is elég hülye.

AURE ENZULUVA!

Több
20 éve 4 hónapja #202301 Írta: Alatar

Alyr Arkhon írta:

Alatar írta: Sejteni sejtette, de nem tudta.
És mivel nem nagyon törődött vele (mert minek) ezért csak később jött rá. Egyébként is el volt foglalva egy két dologgal, Fehér Tanács, Smaug, Öt seregek csatája, meg egyéb.
Még mindig hitt Szarumánnak, bár ellenkételyei voltak, de ez nem volt elég ahhoz, hogy foglalkozzon vele.
Annyit tudunk, hogy Bilbót állandóan faggatta a Gyűrűről.

Szmaug és az Öt Sereg Csatája kkor már nem játszott a képbe, mert azt igen röviddel a Gyűrű megtalálása után lerendezték.

Ez így van. De Gandalf még ez idő alatt is el volt foglalva, így amit mondtam, hogy le volt kötve a figyelme a körülötte megállja a helyét.

SZIG

Több
20 éve 4 hónapja #202285 Írta: Alyr Arkhon

Alatar írta: Sejteni sejtette, de nem tudta.
És mivel nem nagyon törődött vele (mert minek) ezért csak később jött rá. Egyébként is el volt foglalva egy két dologgal, Fehér Tanács, Smaug, Öt seregek csatája, meg egyéb.
Még mindig hitt Szarumánnak, bár ellenkételyei voltak, de ez nem volt elég ahhoz, hogy foglalkozzon vele.

Szmaug és az Öt Sereg Csatája kkor már nem játszott a képbe, mert azt igen röviddel a Gyűrű megtalálása után lerendezték.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 4 hónapja #202277 Írta: Alatar
Sejteni sejtette, de nem tudta.

SZIG

Több
20 éve 4 hónapja #202069 Írta: Alyr Arkhon
Gurthang:
Csatlakozom Gandalfhoz, ugyan idézd már be, hogy hol és mikor mondta Gandalf, hogy már előre sejtette, hogy az az Egy.
Csak Bilbó születésnapján jött rá, hogy az a gyűrű nem csak láthatatlanná tevő erővel bír, így mindjárt csak 17 éve maradt utánanézni.
Még ekkor is hitt Szarumánnak aki szerint a Gyűrűt a folyó réges-rég a tengerbe sodorta és soha többé nem kerül elő. Bár kezdtek kétségei támadni.
Továbbá ha szerinted Gandalfnak csak az a dolga volt ennyi ideig, hogy egy érdektelennek látszó probléma után kutasson, akkor még jobban olvasd el az Első Könyvet. Őrizte a Megye határait, szervezkedett Szauron ellen, és még számtalan egyéb dolga volt. (Ahogy Aragorn fogalmaz, már évek óta halálos veszélyeknek tette ki magát)

Gandalf ott hibázott, mint többször is mondja Frodónak és a Tanácsban is, hogy nem kerestette megfelelő hévvel Gollamot, akiből ki tudta szedni, azokat az információkat amelyek szerint az a Gyűrű az Egy.
Mindezek után is hátra volt még a Minas Tirith-béli könyvtárazás, és utána a végső próba. Csak mindezek után tudta meg, hogy az a Gyűrű az Egy. És ezek időigényes dolgok, hiszen Keselyüstök csak a Szaruméntól való szabadulása után csatlakozott hozzá...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 4 hónapja #201860 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Istarok

ezt má bebizonyítopttam, hogy sejtette

Ez az, amit nem sikerült bebizonyítanod!

Gandalf már az elején sejtette , sőt a könyv is írja, hogy tudta hogy az az egy. És ezért hibás Gandalf. De ezt amúgy ő is beismeri Frodónak.

Lennél szíves ezt konkrét idézetekkel alátámasztani?
Emlékeim szerint Gandalf nem azt mondta Frodónak, hogy kezdettől tudta Bilbó Gyűrűjéről, hogy az az Egy, hanem azt, hogy abban hibázott, hogy hitt Szarumánnak (t.i. a Gyűrű a folyóba esett), ahelyett, hogy számolt volna a Gyűrű újbóli felbukkanásával. A két állítás nem ugyanaz, attól még, hogy a Gyűrű örök elveszésében kételkedett, még nem tudhatta, hogy Bilbó Gyűrűje az Egy!

Több
20 éve 4 hónapja #201858 Írta: Anglachel/Gurthang

Angwen írta:

Gurthang írta: Nos, lássuk csak..
Azt mondjátok meg, miért nem lehetett a gyűrűnek korábban utánnanézni úgy 80 évvel? Mikor Gandalf világosan megmondta hogy már az első perctől tudta hogy az az Egy.

Ááááááááá!!! Gurthang/Anglachel, könyörgöm, OLVASD EL, amit eddig írtunk, mert mást sem csináltunk másfél oldalon keresztül, mint épp erre a kérdésre válaszoltunk!!!

Oké. Csak összegeztem. Mert úgy normális választ még nem hallottam, amit ne lehetett volna megcáfolni.Csak azokat a kérdéseket tettem fel amire semilyen vagy nem megfelelő választ adtatok. :? :? :?

Van előszöris vagy 80 éve van Gandalfnak utánnanéznie. Ez nem elég??
Erre mondtátok hogy
1. sok idő
2. nem sejtette
Válasz:
1.80 évig tart utánnanézi!?!?
2.ezt má bebizonyítopttam, hogy sejtette :arrow:
Más norm. válasz volt? Nem. Akkor miről beszélünk?
A többit most inkább hagyjuk. Nincs sok időm.

Alyr írta: Szvsz olvasd újra a könyv megfelelő részeit.
Gandalf többször hangsúlyozza Frodónak, hogy csak ott, abban a szobában a felirat látása után lett biztos benne, hogy az az Egy.

Igen de ezt má kismilliószor elmondtam. :? Gandalf már az elején sejtette , sőt a könyv is írja, hogy tudta hogy az az egy. És ezért hibás Gandalf. De ezt amúgy ő is beismeri Frodónak.
Amúgy szerintem tök fölösleges vitázni, mer ti is mondjátok a magatokét, én is a magamét és egyikünk sem tudja meggyőzni a másikat és végül újra az elején vagyunk.

AURE ENZULUVA!

Több
20 éve 4 hónapja #201752 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Istarok

Azt mondjátok meg, miért nem lehetett a gyűrűnek korábban utánnanézni úgy 80 évvel? Mikor Gandalf világosan megmondta hogy már az első perctől tudta hogy az az Egy.

Ááááááááá!!! Gurthang/Anglachel, könyörgöm, OLVASD EL, amit eddig írtunk, mert mást sem csináltunk másfél oldalon keresztül, mint épp erre a kérdésre válaszoltunk!!!

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 4 hónapja #201686 Írta: Alyr Arkhon

Mert bízott Szarumán bölcsességében? Később már nem bízott mikor elment Minas Tirithbe utánnanézni, Frodó korában?
Félt Saurontól? Akkor még Sauron csak varázsló volt Dol Goldurban. Az pedig nincs annyira a szomszédban..
Nem volt ideje? Frodó idejében sokkal több dolga volt mégis fordított rá időt. Szóval nem értem...

Alyr: szőrszálhasogatás?

Szvsz olvasd újra a könyv megfelelő részeit.
Gandalf többször hangsúlyozza Frodónak, hogy csak ott, abban a szobában a felirat látása után lett biztos benne, hogy az az Egy.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 4 hónapja #201685 Írta: Anglachel/Gurthang
Nos, lássuk csak..
Mert bízott Szarumán bölcsességében? Később már nem bízott mikor elment Minas Tirithbe utánnanézni, Frodó korában?
Félt Saurontól? Akkor még Sauron csak varázsló volt Dol Goldurban. Az pedig nincs annyira a szomszédban..
Nem volt ideje? Frodó idejében sokkal több dolga volt mégis fordított rá időt. Szóval nem értem...

Alyr: szőrszálhasogatás?

AURE ENZULUVA!

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.563 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére