- Köszönetek: 0
Nyelvek és írások
- Ninniach
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Haaat, megkertelek, hogy segits az utolso versszakkal es meg is tetted, es ramutattal egy par hibara es jo forditasi otleteket adtal, amit nagyon koszonok, aztan megprobaltam ervelni egy-ket altalam valaszott megoldas mellett es remeltem, hogy lereagalod, valamint potoltam a ket hianyzo verssort, amiben elkepzelheto, hogy akadnak meg pontatlansagok, szoval erre gondoltamAmani írta: mire is kellene válaszolnom??
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- amanibhavam
- Nem elérhető
Ninniach írta: Suilad, Alcarcarimo! Egyre inkább megerösődik bennem az az elhatározás, miszerint a Quenya nyelvbe is beleásom magam Főleg ha fordításokat is közzéteszel (bár bevallom, az AE-n is szoktam őket figyelni). Reményeim szerint Amani egyszer csak válaszol a hozzászólásomra [size=9:31c1fd86](bocsi )[/size] és akkor készre tudom jelenteni a Sindarin fordításomat.
mire is kellene válaszolnom??
love is the shadow that ripens the wine
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Ninniach írta: Alcalcarimo, én meg a Quenyától frászozok kissé Még nem igazán látom át a szerkezetét, igaz nem is szántam még rá sok időt. A Sindarin mutációk nem vészesek, valahogy nagyon logikusak és magától érthetődőek, ha már egyszer elkaptad a fonalat
Nem kell nagyon frászozni, igaz, nem könnyű, de nem olyan vészes. Ha egyszerűbb dolgokkal szeretnéd kezdeni, akkor az AE-n találsz Quenya leckéket magyar nyelven, hanggal, megoldással, képekkel, stb. Egyelőre csak az első 3 van fent, de kész a 4. és készül az 5. is. Mellette ott van Amani kitűnő nyelvtani összefoglalója, na és persze HKF kurzusa (angolul).
Hááát... ha Te mondod, hogy nem vészesek a mutációk, akkor lassan tényleg nekiállok!
namárie tenna enomentielva!
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Ninniach írta: A councilofelrond-ot még nem látogattam, de feltétlenül megnézem. Kösz a tippet
Pedig az a "részletes" a kettő közül. Több oldalon át taglalja pl. a rendhagyó igék ragozását...
Our knees do not bend easily
- Ninniach
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Ninniach
- Nem elérhető
Felagund, kíváncsi vagyok! Felhasználtad valamelyik már meglévő nyelvtani összefoglalót is?
Alcalcarimo, én meg a Quenyától frászozok kissé Még nem igazán látom át a szerkezetét, igaz nem is szántam még rá sok időt. A Sindarin mutációk nem vészesek, valahogy nagyon logikusak és magától érthetődőek, ha már egyszer elkaptad a fonalat
- Felagund
- Nem elérhető
Navaer!
Felagund
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
1) Moina Varda, lá quentelve ter-anda-lúme!, azaz nagyon rég nem beszélgettünk, na majd itt pótoljuk.
2) Kedves Ninniach, örülök, hogy Te is belépsz a Quenyások táborába! Mellesleg asszem' eljött az idő, hogy nekiugorjak a Sindának is - bár eddig ahányszor megláttam a rengeteg mutációt, menten lementem Árpád-hídba...
Szívesen küldök fordításokat is, ha van rá igény, bár azok ott vannak az AE-n, de hát több szem többet lát.
- Ninniach
- Nem elérhető
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Namárie!
Varda Tintallë
I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Aldarion dala
Útra kelünk újra hát, barátaim
Uinendili, hűséges tenger-szeretők,
Viharban, erős szélben nem rettegők!
Gyerünk hát, hajózzunk ki Rómennából
Szelek szárnyán, végtelen vizeken át!
Vinyalondéba, Középfölde partjaira
Érkezünk rövid idő múlva tán.
Kétség és remény költözik szívembe.
Feszíti-e majd jó szél fehér vitorláimat?
Utunkon elkísér-e a sirályok édes dala
Mely a tengerész fülének a remény hangja?
Hosszú az utazás, hideg az éjszaka,
S csak a csillagok mutatják a jó irányt.
Númerrámar, a hajó orrán zöld levelek
Kedves kezektől, Oiolaire, a visszatérés ága,
Amellyel mienk Uinen barátsága.
Győzzön hát a remény, hagyj el minket kétség!
Uinendili, fel hát a vitorlákat!
Líre Aldariono
Sí ata autuvalme meldonyar
Uinendili, voronde aire-melindor,
Raumosse, tulca súresse lá aistala!
Nai vanyuvalme, ciruvalme et Rómennallo
Súrion rámainen, ter lande neni
Vinyalondenna, falassinnar Endóreo
Tuluvalme ter sinta lúme quí.
Caure ar estel órenyanna túlar.
Hwestuva i mára súre fáne cirya-lanatinyar?
Tielmasse tuluva aselme i lisse líre maiweron
Ya i ciryamo lárin ná i estelo hlon?
I lende ná anda, i lóme ná ringa,
Ar i eleni er tear i mára tie.
Númerrámaro, i ciryo langonna laique lassi
Melini mátallor, Oiolaire, i olwa entulesseo,
Yanen haryalme i nilme Uineno.
Nai nauva nacil i estel ar autuva me caure!
Uinendili, á tuce amba i cirya-lanati!
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
huh, de klassz ez a fórum!!!
hogy miért nem jöttem ide eddig... Na, majd pótolom!
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Ninniach
- Nem elérhető
His cloven shield, his broken sword, they to the water brought
His head so proud, his face so fair, his limbs they laid to rest.
Thand ristannen dín, vegil narchannen dín tyngir hain an i nen
Dhól glaureb dín, thír vain dín, thráw dín tyngir hain an ídh.
Sajnos nem találtam jobb megoldást a "lay"-re...
Én abból indultam ki, hogy itt az about-ot above, over-nak fordítottam, ezért használtam az or-t. Ha következetes szeretnék maradni, akkor tényleg az"around"-ot kellene használnom, mint az első szakaszban (i Húl Annui osvád idh raim). Akkor így hangzana: ar rom vrui dín i vinas oscán lim a ring (?) Szvsz az o "about" inkább olyan értelemmel bír, mint a "concerning", de lehet, hogy tévedek... Ha nem túl meredek az about-ot above-nak fordítani, akkor maradnék az or-nál.** nem kell semmit elfogadni, én csak hangosan gondolkozom
nekem az az érzésem, hogy az _o_ "about" rokonságban áll az _os-_ "around" prefixummal (ld. Q _osto_ S _osgar_)
A bád mint ige (bad- "go" avon "went") HF-nél a new rules for the derivation of the past tense leírásánál jelenik meg, bár DW szótárában csak a főnévi jelentése van megadva (pathway, beaten track). Akkor most nem tudom, létezik olyan ige, hogy bad- "go"? Mert ha igen, akkor a bád e anann szó szerint az lenne, hogy gone he for a long time. Vagy bád e andrann** a _gwann_, úgy érzem, a Q _vanwa_ megfelelője, és nem csak halál esetén lehet használni; de ha mégis, a _bád_ választást nem értem
_andrann_: talán nem olyan meredek javaslat, lásd _yéni unótime ve rámar aldaron_, sőt: "ezer éve nem láttalak"
akkor úgy veszem, hogy nincs mutation.** nem tudok róla; igaz, hogy most kapásból az egyetlen kif., ami eszembe jut _ah_-hal, az az Athrabeth Finrod ah Andreth
- amanibhavam
- Nem elérhető
o I = from, of, prep. (as a proclitic) used in either direction, from or to the point of view of the speaker -> úgy éreztem, itt nem ez az eset áll fenn
o II = about, concerning
or = above, over -> tehát ezt választottam
ennek ellenére, ha szerinted inkább o , akkor hajlok rá elfogadni
** nem kell semmit elfogadni, én csak hangosan gondolkozom
nekem az az érzésem, hogy az _o_ "about" rokonságban áll az _os-_ "around" prefixummal (ld. Q _osto_ S _osgar_)
szvsz azért nem, mert a gwann mint departed inkább "halálból kifolyólag eltávozott" (remélem nem túl zavaros), itt meg csak annyit tudni Boromirról, hogy jó ideje távozott Minas Tirith-ből és senki sem tudja mi van vele. andrann DW szerint inkább cycle, age (100 Valian Years), ezért választottam az anann -t
** a _gwann_, úgy érzem, a Q _vanwa_ megfelelője, és nem csak halál esetén lehet használni; de ha mégis, a _bád_ választást nem értem
_andrann_: talán nem olyan meredek javaslat, lásd _yéni unótime ve rámar aldaron_, sőt: "ezer éve nem láttalak"
Egy kérdésem még mindig van, éspedig az, hogy az ah után van-e vmilyen mutáció? én nem találtam semmi erre vonatkozó infót.
** nem tudok róla; igaz, hogy most kapásból az egyetlen kif., ami eszembe jut _ah_-hal, az az Athrabeth Finrod ah Andreth
- Ninniach
- Nem elérhető
Azt elfelejtettem írni, hogy alapjában véve Didier Willis szótárát használtam, ami néhol ütközik a HF féle Grammar-ral, pedig a Willis féle szótár elkészítésében HF is közreműködött... Hát akkor:
hát perszeUin Ennyn Erain i H?l Forod tôl, ar athan i lanthir vrui;
** _forodren_?
DW szerint:Ar rom vrui dîn or i vinas cân lim a ring.
** miért _or_? miért nem _o_ "about, around"?
o I = from, of, prep. (as a proclitic) used in either direction, from or to the point of view of the speaker -> úgy éreztem, itt nem ez az eset áll fenn
o II = about, concerning
or = above, over -> tehát ezt választottam
ennek ellenére, ha szerinted inkább o, akkor hajlok rá elfogadni
szvsz azért nem, mert a gwann mint departed inkább "halálból kifolyólag eltávozott" (remélem nem túl zavaros), itt meg csak annyit tudni Boromirról, hogy jó ideje távozott Minas Tirith-ből és senki sem tudja mi van vele. andrann DW szerint inkább cycle, age (100 Valian Years), ezért választottam az anann-t?Man siniath o Forod, ai s?l veleg, sír tegich nin?
Man siniath o Boromir i Gand? Bâd e anann.?
** _gwann andrann io_?
ki bizony, és pechemre az otthoni gépemben van; majd este berakom**itt mintha kimaradt volna egy sornyi anyag
nem is tudom, miért írtam peditha-t így jár az ember, ha nem olvassa át figyelmesen amit írt mielőtt még kiadná a kezéből...?Ai Boromir! Minas Tirith na-ann?n peditha an i vethed en l?
**miért peditha? nem tiritha? "örökké" esetleg _na uir_?
na uir tényleg sokkal jobb
Egy kérdésem még mindig van, éspedig az, hogy az ah után van-e vmilyen mutáció? én nem találtam semmi erre vonatkozó infót.
- _Neo
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
Sil írta:
Ónen i-Estel Edain, ú-chebin estel anim: "Adtam Reményt a dúnadánoknak, nekem reményem nem maradt." Szerepel is a lábjegyzetben.Nóli írta: A függelékben találtam, Gilraen mondjaq Aragornnak:
Ónen i-Estel Edain, ú-chebin estei anim
Mi jelent? Emlékszem vmi olyanra, hogy az anyja azt mondja Aragornnak, hogy Te vagy az emberek reménsége, nekem azonban több reménységem nem maradt. Vagy vmi ilyesmi. Ez az?
Edain? ok nem az "emberek"? vagy Adanoknak csak a nyugati (numenori) embereket neveztek?
Valami olyasmi remlik, hogy azok, akik a tundek oldalan harcoltak anno...
"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"
- amanibhavam
- Nem elérhető
From the Gate of Kings the North Wind rides, and past the roaring falls;
And clear and cold about the tower its loud horn calls.
?What news from the North, O mighty wind, do you bring to me today?
What news of Boromir the Bold? For he is long away.?
?Beneath Amon Hen I heard his cry. There many foes he fought.
His cloven shield, his broken sword, they to the water brought.
His head so proud, his face so fair, his limbs they laid to rest;
And Rauros, golden Rauros-falls, bore him upon its breast.?
?O Boromir! The Tower of Guard shall ever northward gaze
To Rauros, golden Rauros-falls, until the end of days.?
Uin Ennyn Erain i H?l Forod tôl, ar athan i lanthir vrui;
** _forodren_?
Ar rom vrui dîn or i vinas cân lim a ring.
** miért _or_? miért nem _o_ "about, around"?
?Man siniath o Forod, ai s?l veleg, sír tegich nin?
Man siniath o Boromir i Gand? Bâd e anann.?
** _gwann andrann io_?
?Di Amon Hen lastannen i ch?l dîn. Ennas maethant e gyth rim.
Thand ristannen dîn, vegil narchannen dîn, trhâw dîn tyngir hain an îdh;
**itt mintha kimaradt volna egy sornyi anyag
Ar Rauros, Rauros lanthir valthen, lunt den am falf dîn.?
?Ai Boromir! Minas Tirith na-ann?n peditha an i vethed en l?
**miért peditha? nem tiritha? "örökké" esetleg _na uir_?
Na Rauros, Rauros lanthir valthen, an i vethed en oer.?
- Sil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 4
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Estel Adániel
- Nem elérhető
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Sil
- Nem elérhető
Ónen i-Estel Edain, ú-chebin estel anim: "Adtam Reményt a dúnadánoknak, nekem reményem nem maradt." Szerepel is a lábjegyzetben.Nóli írta: A függelékben találtam, Gilraen mondjaq Aragornnak:
Mi jelent? Emlékszem vmi olyanra, hogy az anyja azt mondja Aragornnak, hogy Te vagy az emberek reménsége, nekem azonban több reménységem nem maradt. Vagy vmi ilyesmi. Ez az?
Tears unnumbered
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- _Neo
- Nem elérhető
Anno meg idezetet kellett neki kuldeni, hogy elkuldje oket...
Hiaba, haladnom kene a korral, burarum ß)
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
- Ninniach
- Nem elérhető
- Sil
- Nem elérhető
Tears unnumbered
- _Neo
- Nem elérhető
szerintem az osszes kozul a legprecizebb es legreszletesebb
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
- Clorel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Clorel a'Dorad
"Nothing's what it seems to be
I'm a replica, I'm a replica"
- amanibhavam
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
Clorel írta:
Sil írta: Gandalf: Quenyául: inye tye-méla , mélanye te vagy egyszerűen mélanyet. Nincs külön szó arra, hogy szerelemmel szeretni, ezért erre is a mel- igét használjuk. Clorel: 99%, hogy nem. (Ezt, hogy melessa, honnan szedted? Még nem hallottam... )
A www.dragons-inn.org/Ifreann/Tynn ... g_elf.html -ról szedtem a "meles-",t csak véletlen két s-szel írtam és jó rosszul ragoztam, olybá tűnik
A "mel-" -re ott kiemelik külön, hogy "as friend", a "meles-" -nél nincs ilyen megkötés... csak a ragozást kéne még tanulnom... azt olvastam, hogy az egyszerű jelen időben az igék "a" végződést kapnak (ahogy láttam eddig mindenkinek megvan ), nameg az alap ige magánhangzóját jól elfelejtettem meghosszabítani... de így is nekem "méla" vagy "mélesa" jön ki... Ahol én néztem nem voltak benne a személyragok... talán az lehet a galiba (többek között)
azt az apró körülményt nem vetted figyelembe, hohy a meles mellett ott van, hogy N, = noun azaz főnév
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.