Bombadil

Több
21 éve 2 hónapja #137429 Írta: Lalaith Scarlett
Lalaith Scarlett válaszolt a következő témában: Bombadil
énis Maia-párti vagyok:)
szerintem (mint vki mondta már) Tolkien szándékosan rakta külön őket a többi fajtól (vagy inkább nem mondta el melyikbe tartoznak), hogy legyen min filózni :wink:

Nagy király hangja zeng a messzeségbe,
Kit akár a halálba is követne a népe...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 2 hónapja #137412 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: Bombadil

Ankalimon írta:

Aranymag írta:

amanibhavam írta: Az én véleményem most is a, ami a topik elején: Tomának nem volt feladata, és nem küldte senki; ő Toma volt, és senki más; a Föld megtestesülése, maradék öntudatos lénye, ahogy Aranymag a Természeté, az évszakoké

Tökéletesen egyetértek veled!!!!!

Hát ha ez itt a nagy vallomások ideje, akkor én viszont bevallom:

Egyre erősebb a meggyőződésem, hogy Tolkien az eredetileg független ötletet végül beillesztette a mitológia keretei közés, és
Toma egy Maia...

lehet hogy Tolkien még akart írnni Toma küldetéséről valamit
Ki tudja.
De lehet hogy valami őrzőféleség toma
"legvalószínűbb hogy Maia volt." én maia párti vagyok :!:

:?: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :?:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 2 hónapja #137403 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Bombadil
Én is a maia-vonalat képviselem... :wink:

Találtam egy elég érdekes (angol nyelvű) tanulmány a kérdésről:
www.cas.unt.edu/~hargrove/tombomb.html

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
21 éve 2 hónapja #137399 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Bombadil
ezek szerint a frontvonalak véglegesen megmerevedtek... :-D

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 2 hónapja #137380 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Bombadil

Aranymag írta:

amanibhavam írta: Az én véleményem most is a, ami a topik elején: Tomának nem volt feladata, és nem küldte senki; ő Toma volt, és senki más; a Föld megtestesülése, maradék öntudatos lénye, ahogy Aranymag a Természeté, az évszakoké

Hát ha ez itt a nagy vallomások ideje, akkor én viszont bevallom:

Egyre erősebb a meggyőződésem, hogy Tolkien az eredetileg független ötletet végül beillesztette a mitológia keretei közés, és
Toma egy Maia...

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
21 éve 2 hónapja #137360 Írta: bea/mag
bea/mag válaszolt a következő témában: Bombadil

2_41 menni kéne
gyilkos-e ki megmutatja hogyan kéne élned
és nem hagy maga után mást csak egy képet
/jac/

Több
21 éve 2 hónapja #137339 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Bombadil
Az én véleményem most is a, ami a topik elején: Tomának nem volt feladata, és nem küldte senki; ő Toma volt, és senki más; a Föld megtestesülése, maradék öntudatos lénye, ahogy Aranymag a Természeté, az évszakoké

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 2 hónapja #137321 Írta: Voronve
Voronve válaszolt a következő témában: Bombadil
Tudom, hogy erről már volt szó, de mi a helyzet azzal az elképzeléssel, hogy Folyó-asszony esetleg Uinen?

Toma egyáltalán miért jött Középföldére (azonkívül, hogy a valák küldhették), ha a a hatalmát csak egy kis területre terjesztette ki, és az Öregerdőből nem tette ki a lábát (csak a Sírbuckákig). Az a ő feladata csak annyi lett volna, hogy arra a környékre "felügyeljen"?

"Felnőttél, félszerzet...
Úgy van, igencsak nagyra nőttél. Bölcs vagy. És kegyetlen"

Több
21 éve 2 hónapja #137224 Írta: Sil
Lalaith: Konkrétan sehol.

Tears unnumbered

Több
21 éve 2 hónapja #137210 Írta: Lalaith Scarlett
Ankalimon: kösz :)
A Folyó-asszonyról hol van szó a Szil.-ban :?: :roll:

Több
21 éve 2 hónapja #137160 Írta: Ankalimon

Alyr Arkhon írta: Én sem Ulmora gondoltam mint Folyó-asszonyra

Csak vicceltem... :wink:

Természetesen ez sem zárható ki. A gond, hogy Folyó-asszonyról a nevén kívül gyakorlatilag semmit sem tudunk, így nem igazán tudjuk megállapítani, vajon természeténél fogva Ulmo alárendeltjének tekinthető-e...

Több
21 éve 2 hónapja #137151 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Bombadil

Ankalimon írta:

Alyr Arkhon írta: "Folyó-asszony lánya" lehet hogy valamilyen úton-módon Ulmo küldötte?

Hát Ulmót meglehetősen meredek elképzelni, mint "Folyó-asszonyt"... :wink: :twisted:

Egyébként Folyó-asszony is problémás - kb ugyanaz a gond vele, mint Aranymaggal és Tomával - és válasz is hasonló: valószínűleg ő is maia.

Ha meg kellene tippelni, hogy melyik valát szolgálják mindhárman, én biztosan Yavannát mondanám, léven, hogy az egész corpusban egyetlen olyan utalás van, ami értelmezni képes Tomáék tevékenységét:
"életre kel Yavanna gondolata is, s távoli szellemeket hív magához, akik a kelvar és az olvar között élnek majd, akiket tisztelnek, s akik jogos haragját félik"

(Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ez az utalás értelmezhető úgy is, mint ami kizárólag az entekre vonatkozik...)

Én sem Ulmora gondoltam mint Folyó-asszonyra, de neki számos maia "szolgál" a Szilmarilok szerint, lehet a "Folyó-asszony" az egyikük.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 2 hónapja #137148 Írta: Ankalimon

Lalaith Scarlett írta: Most olvasom másodszor a Bombadilékről szóló fejezetet a könyvben, és az érdekelne, hogy Tomára miért nem hatott a Gyűrű? És miért nem lett tőle láthatatlan? Vagy ezis a maia-mivoltának tudható be :?: Mert pl. Gandalf is maia és mégis félt a Gyűrűtől... :roll:

Hát igen.
Önmagában az a tény, hogy nem lesz láthatatlan nem okoz problémát: mint korábban már írtam: szvsz egy megfelelő saját hatalommal bíró lény uralni tudja a Gyűrű képességeit, és csak akkor válik láthatatlanná, ha akar.

Viszont az a tény, hogy Gandalffal ellentétben nem fél felvenni a Gyűrűt egy meglehetősen erős érv szokott lenni abban a tekintetben, hogy miért nem lehet Toma mégsem maia...

Szerintem azonban a maiák mind a hatalmuk mértékében, mind annak jellegében olyan különbözőek lehetnek, hogy elképzelhető: Toma olyan mértékben mentes azoktól a vágyaktól (a világ sorsának alakítása, uralomvágy, stb...), amelyek a Gyűrűt Gandalf és Galadriel számára veszélyessé teszik, hogy nem kell tartania attól, hogy az megrontja őt...

Talán az is szerepet játszhat, hogy Gandalfot kötik a gyarló test nehézségei, míg Toma szabadon használhatja minden maia hatalmát...

Több
21 éve 2 hónapja #137138 Írta: Lalaith Scarlett
Most olvasom másodszor a Bombadilékről szóló fejezetet a könyvben, és az érdekelne, hogy Tomára miért nem hatott a Gyűrű? És miért nem lett tőle láthatatlan? Vagy ezis a maia-mivoltának tudható be :?: Mert pl. Gandalf is maia és mégis félt a Gyűrűtől... :roll:

Több
21 éve 2 hónapja #137136 Írta: Ankalimon

Alyr Arkhon írta: "Folyó-asszony lánya" lehet hogy valamilyen úton-módon Ulmo küldötte?

Hát Ulmót meglehetősen meredek elképzelni, mint "Folyó-asszonyt"... :wink: :twisted:

Egyébként Folyó-asszony is problémás - kb ugyanaz a gond vele, mint Aranymaggal és Tomával - és válasz is hasonló: valószínűleg ő is maia.

Ha meg kellene tippelni, hogy melyik valát szolgálják mindhárman, én biztosan Yavannát mondanám, léven, hogy az egész corpusban egyetlen olyan utalás van, ami értelmezni képes Tomáék tevékenységét:
"életre kel Yavanna gondolata is, s távoli szellemeket hív magához, akik a kelvar és az olvar között élnek majd, akiket tisztelnek, s akik jogos haragját félik"

(Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ez az utalás értelmezhető úgy is, mint ami kizárólag az entekre vonatkozik...)

Több
21 éve 2 hónapja #137116 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Bombadil

Kincső írta:

...Aranymag is maia volt. De a gyu-ban eléggé tündének van mutatva...

Megjegyzem, hogy a maiák/valák különböző testet ölthetnek, és Ilúvatar Gyermekei előtt többnyire ezt is teszik, mert az iagzi valójuk látvnyát nem igazán lehetne elviselni (vagy valami ilyesmi). Szóval többnyire nem az eredeti alakjukban mutatkoznak meg, és úgy tudom legtöbbször a tündékhez hasonlóban (mert ugye a tündék közelebb állnak hozzájuk, meg idősebbek is, mint az emberek). :idea: :roll:

Ezenkívül szebbek is...
Először én is azt hittem Aranymagról hogy tünde, de azért van néhány apró célzás ami másnak mutatja: "Folyó-asszony lánya" lehet hogy valamilyen úton-módon Ulmo küldötte?

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 2 hónapja #137087 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Bombadil

...Aranymag is maia volt. De a gyu-ban eléggé tündének van mutatva...

Megjegyzem, hogy a maiák/valák különböző testet ölthetnek, és Ilúvatar Gyermekei előtt többnyire ezt is teszik, mert az iagzi valójuk látvnyát nem igazán lehetne elviselni (vagy valami ilyesmi). Szóval többnyire nem az eredeti alakjukban mutatkoznak meg, és úgy tudom legtöbbször a tündékhez hasonlóban (mert ugye a tündék közelebb állnak hozzájuk, meg idősebbek is, mint az emberek). :idea: :roll:

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
21 éve 2 hónapja #137075 Írta: Sil

Voronve írta: A"teljesen máshogy"-on konkrétan mit értesz? Minek gondolják?

"Teljesen máshogy": pl. a Természet, vagy Tolkien, vagy Eru egyfajta megtestesülése... Olvass kicsit vissza.

Voronve írta: Egyébként a GyU-ban nemcsak tündének mutatják be Aranymagot, hanem konkrétan is mondják, hogy tünde. De :goldberry1: szerintem ennek nincs sok esélye...

Nem mondják konkrétan, az egy hasonlat: olyan, mint egy tünde. (Mint a balrog meg az ő szárnya... :wink: )

Tears unnumbered

Több
21 éve 2 hónapja #137069 Írta: Voronve
Voronve válaszolt a következő témában: Bombadil

Nimdorc írta:

Toma gazda írta: Ha beleszólhatok a témába, akkor toma mivel jól elverte a fűzfaapót meg a sírbuckában élő manót elintézte,csak nem halandó de lehet hogy maia mint Gandalf. :cool2: nem?

Persze hogy lehet, sokan igy is gondoljak. Vannak, akik meg teljesen mashogy.

A"teljesen máshogy"-on konkrétan mit értesz? Minek gondolják?
Eddig nekem is a maia volt a legvalószínűbb...
Egyébként a GyU-ban nemcsak tündének mutatják be Aranymagot, hanem konkrétan is mondják, hogy tünde. De :goldberry1: szerintem ennek nincs sok esélye...

"Felnőttél, félszerzet...
Úgy van, igencsak nagyra nőttél. Bölcs vagy. És kegyetlen"

Több
21 éve 2 hónapja #135827 Írta: Ankalimon

Toma gazda írta: Most itt a Bombadil fórumon megkérdezném a folyóasszonyt és leányát hová lehet sorolni???

Ugyanaz a helyzet velük, mint Tomával. Nncs pontosan meghatározott besorolásuk. Amennyiben mégis be kell sorolnunk őket, akkor leginkább maiák ők is (szvsz Yavanna maiái, azok közül, akik a Szilmarilokban leírtak szerint Középföldén szolgálják Őt).

Azonban nagyon sokan vannak, akik szerint ezeket a karaktereket Tolkien szándékosan úgy alkotta meg, hogy kívül legyenek a mitológia keretein...

Több
21 éve 2 hónapja #135814 Írta: Toma gazda
Most itt a Bombadil fórumon megkérdezném a folyóasszonyt és leányát hová lehet sorolni???

Több
21 éve 3 hónapja #132231 Írta: bea/mag

Nimdorc írta:

Toma gazda írta: Ha beleszólhatok a témába, akkor toma mivel jól elverte a fűzfaapót meg a sírbuckában élő manót elintézte,csak nem halandó de lehet hogy maia mint Gandalf. :cool2: nem?

Mivel Tolkien sem írta le ki, mi volt ezért csak az elképzeléseket lehet leírni.

2_41 menni kéne
/jac/

Több
21 éve 3 hónapja #132229 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Bombadil

Több
21 éve 3 hónapja #131818 Írta: Toma gazda
Ha beleszólhatok a témába, akkor toma mivel jól elverte a fűzfaapót meg a sírbuckában élő manót elintézte,csak nem halandó de lehet hogy maia mint Gandalf. :cool2: nem?

Több
21 éve 4 hónapja #131012 Írta: Nimrais
Nimrais válaszolt a következő témában: Bombadil
És ezt kifejtenéd bővebben Szméagol.Mármint a teóriádat Bombadil születésével kapcsolatban.Már ha nem nagy kérés.

"Legkülömb ember, aki bátor.
S csak egy külömb van: aki bátrabb."
-A tűz csiholója-

Több
21 éve 5 hónapja #124902 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Bombadil
Sziasztok!

Sil írta: Ha Bombadil maia...

Ha. Mert ugye ezt sokszor megvitattuk és nem mindenki ért vele egyet.
De eszem ágában sincs kötözködni :wink: , mert az én elvem szerint is előbb született, mint Középfölde, csak...másképp. :lol:

Több
21 éve 5 hónapja #124865 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Bombadil

Aranymag írta:

Sil írta: Ha Bombadil maia, akkor egyértelmű, hogy előbb született Középföldénél. Hiszen az ainuk jóval idősebbek, mint egész Ëa (már csak azért is, mert részt vettek a teremtésében)...

Jaj, tényleg , hová tettem a fejem! :oops:

Semmi probléma! Egy idő után már nem számít a korban, hogy 4,8 milliárd éves az ember/tünde/maia/egyéb, vagy még annál is több :wink: :wink:

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
21 éve 5 hónapja #124694 Írta: bea/mag

Sil írta: Ha Bombadil maia, akkor egyértelmű, hogy előbb született Középföldénél. Hiszen az ainuk jóval idősebbek, mint egész Ëa (már csak azért is, mert részt vettek a teremtésében)...

Jaj, tényleg , hová tettem a fejem! :oops:

2_41 menni kéne
/jac/

Több
21 éve 5 hónapja #124677 Írta: Sil

Aranymag írta: Na ki vagyok??? :lol: :wink:
Gandalf, hogy érted, hogy középfölde előtt született?

Ha Bombadil maia, akkor egyértelmű, hogy előbb született Középföldénél. Hiszen az ainuk jóval idősebbek, mint egész Ëa (már csak azért is, mert részt vettek a teremtésében)...

Tears unnumbered

Több
21 éve 5 hónapja #124556 Írta: bea/mag
Na ki vagyok??? :lol: :wink:
Gandalf, hogy érted, hogy középfölde előtt született?

2_41 menni kéne
/jac/

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.605 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére