Bombadil

Több
21 éve 5 hónapja #124503 Írta: Elanor
Elanor válaszolt a következő témában: Bombadil
Sztem a GyU-ban azért mutatták inkább tündének, mivel abban ugye nincs szó sem a maiákról, sem az ainukról, sem más felsőbb hatalomról (maximum regék és legendék szintjén), ezért zavaró lett volna őket bekavarni. De hozzájuk mégiscsak leginkább a atündék állnak közel, a fenségességükben, titokzatosságukban, stb, stb, szóval sztem ezért :lol:

[size=9:3r7vm3y7]Kedves barátném, Aranymag, most örülsz, hogy Rólad van szó, mi??? :lol: [/size]

I feel complete when I feel sick inside

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 5 hónapja #124479 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Bombadil

Galadh írta:

Szméagol írta: Hogy kicsoda Aranymag? Előbb azt kéne megfejteni, hogy pontosan ki is Folyó asszony. :roll: Szerintem Aranymag egy maia... Ulmo egyik maiája lehet.

Valószínüleg Folyó Asszony Uinen volt, Osse hitvese, tehát akkor Aranymag is maia volt. De a gyu-ban eléggé tündének van mutatva...

ez puszta spekuláció

love is the shadow that ripens the wine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 5 hónapja #124467 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Bombadil
Sziasztok!

Galadh: Nem tudom, hova raktam az eszemet tegnap... :roll: , de tény, hogy szerintem is maia volt, Ulmo maiája.

Gandalf írta: Bombadil nem Középföldével született.. már korábban...

Mármint Tolkien gondolat világában, vagy a Középfölde mitológiában?

Több
21 éve 5 hónapja #124382 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Bombadil

Szméagol írta: Hogy kicsoda Aranymag? Előbb azt kéne megfejteni, hogy pontosan ki is Folyó asszony. :roll: Szerintem Aranymag egy maia... Ulmo egyik maiája lehet.

Valószínüleg Folyó Asszony Uinen volt, Osse hitvese, tehát akkor Aranymag is maia volt. De a gyu-ban eléggé tündének van mutatva...

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
21 éve 5 hónapja #124293 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Bombadil
Bombadil nem Középföldével született.. már korábban...

Több
21 éve 5 hónapja #124256 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Bombadil Középföldével született és Középföldével halt, így szerintem addig élt, amíg Középfölde.
Bombadil a maga ura, ahogy a könyvben is le van írva. Akkora hatalma van, hogy a Gyűrű már nem tudott volna többet adni neki. És ha valkinek van olyan én/öntudata, mint neki, akkor szerintem arra se hathatott a Gyűrű. De Bombadil Tomából csak egy volt.
Hogy kicsoda Aranymag? Előbb azt kéne megfejteni, hogy pontosan ki is Folyó asszony. :roll: Szerintem Aranymag egy maia... Ulmo egyik maiája lehet.

Több
21 éve 5 hónapja #124140 Írta: bea/mag
bea/mag válaszolt a következő témában: Bombadil
Huh ezt is örökzöld téma! :wink: Nos erre asszem nincs ponos magyarázat, sztem a természettel együtt született Bombadil, és még akkor mikor még nem éltek emberek középföldén, és a gyűrű azért nem hatott rá, met ő felette áll az ilyen dolgoknak, a gyűrű az ő szemében nem akkora jelentőségű, mint másnak és nem is érdekli, ő nem is akart hatalmat, neki nem kellett ezért nem hatott rá. Aranymag( én :wink: ) nem tünde. Olyasmi, mint Toma.

2_41 menni kéne
gyilkos-e ki megmutatja hogyan kéne élned
és nem hagy maga után mást csak egy képet
/jac/

Több
21 éve 5 hónapja #124094 Írta: Misteq
Misteq válaszolt a következő témában: Bombadil
Szasztok!Itt még nem voltam de lenne pár kérdésem!Lehet hogy volt már de Bombadilra mért nem hatott a Gyűrű hatalma?Mért nem tűnt el?És Aranymag tünde volt?Vagy mi?

"Soha nem hittek semmiben!Most semmivé lettek!"
"a hervadás fölé hajolva mosolygok tehetetlen"

Több
21 éve 5 hónapja #124048 Írta: bea/mag
Gandalf: :D
Nem ér, hogy alig tudunk valamit Bombadilról, h ki meddig élt stb...

2_41 menni kéne
/jac/

Több
21 éve 5 hónapja #123735 Írta: Gandalf

Tolkien szándékosan így akarta, és ha ő így akarta, akkor annak kellett, hogy legyen vmi oka.

Persze, hogy legyen miről topicot nyitni az idióta rajongóinak, s legyen min töprengeniük nyomorult életük szürke hétköznapjain.. :wink: :lol:

Több
21 éve 5 hónapja #123721 Írta: Elanor
Elanor válaszolt a következő témában: Bombadil
Az a baj, hogy Bombadilról szinte egyetlenegy szó sem esik Tolkien más műveiben (jó, a Bombadil Toma kalandjait nem számítva 8) ), és ezért igen nehéz róla bármit is kideríteni. De azt hiszem, ez nem véletlen. Tolkien szándékosan így akarta, és ha ő így akarta, akkor annak kellett, hogy legyen vmi oka.

I feel complete when I feel sick inside

Több
21 éve 5 hónapja #123682 Írta: bea/mag
Az valahol megtalálható, hogy végülis mi lett Bombadillal? :?:

2_41 menni kéne
/jac/

Több
21 éve 5 hónapja #122983 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Bombadil
Nimrodel: a szokásos:
tolkien.ru/texts/eng (jelszó a kicsomagoláshoz: tolkien)

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
21 éve 5 hónapja #122909 Írta: Coralie
Coralie válaszolt a következő témában: Bombadil
Nem tudjátok véletlenül, hogy hol lehetne (az interneten) megtalálni a Bombadil Toma kalandjait eredeti nyelven? Azért kellene, mert néhol a két magyar fordítás olyannyira eltérő, hogy nem jövök rá, hogy az eredeti mit is mondhatott. Például a Kincsben furcsa, hogy az elején még nem is ugyanolyan lényről szól (azért nem mindegy, hogy kobold vagy tünde).
Köszi!

Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...

Több
21 éve 6 hónapja #119620 Írta: Vilya
Vilya válaszolt a következő témában: Bombadil
A Kő-Troll

Troll ült kövén, e furcsa lény,
csupasz csontot majszolt szegény;
sok év alatt azt rágta csak,
mert nem volt módja húsra.
Dúsra! Búsra!
Barlangban élt a hegy tövén,
és nem volt módja húsra.

Épp jött Tom arra, nagy csizma rajta,
kérdi:"Hát az a csont mi fajta?
Látom, kié! Tim bácsimé,
ki nyugszik lenn a sírba.
Pírban! Zsírban!
Meghalt no, isten nyugosztalja,
de így fekszik a sírban?"

S a troll: "Te legény, e csont enyém,
mert egy gödörben leltem én.
Már rég nem él bácsid, ne félj,
nem kell már néki e sípcsont.
Pípcsont! Flippcsont!
Hadd rágjam én, éhes szegény,
nem kell már néki e sípcsont."

És Tom: "Noha rég elérte a vég,
így kell csontját csúfolni még?
Ő rokonom" mond konokon,
"ide azzal a csonttal!
Fonttal! Bonttal!
Családi jussom e csont! Elég,
ide azzal a csonttal!"

"Hát jer, rokon! Első fokon
megeszlek, majd csontod szopom!
Friss hús, hahó, az lesz csak a jó!
Nos, téged kaplak én be!
Ménbe! Szénbe!
Rágni friss csontodat fogom,
mert téged kaplak én be!"

Azt hitte tehát, fogott vacsorát,
de rosszul számított a galád,
mert mint kiderült, Tom mögéje került,
s keményen farba rúgta.
Zúgta! Búgta!
Vélte, a troll még adja alább,
ha keményen farba rúgja.

Nos, feltehető, hogy nem tudta ő:
kemény a troll fara, mint a kő,
rúgj akkorát, hogy kidőlnek a fák,
a troll fara meg sem érzi.
Vérzi! Bérzi!
Tom nyögte, s a troll röhögte: "Höhő,
alábad ezt megérzi!"

Tom acsarog, a lába sajog,
amíg csak él, bicegni fog;
nem bánja a troll, ott ül valahol
és csámcsog a régi csonton.
Rontom! Bontom!
Nem fáj néki se far, se farok,
csak csámcsog a régi csonton!
[/i]

[size=9:17rof5fd](Frodó & Samu)[/size]

Több
21 éve 6 hónapja #119056 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Bombadil

Barazkibil írta: Úgy emlékszem, ezt a verset (vagy egy változatát) Samu el is mondja a Gyűrűk Urában.

Ja, Gollamnak énekli el, mikor az értetlenkedik. Mi az az olifánt, drágaszágom? :)

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 6 hónapja #118972 Írta: Vilya
Szívesen idéznék ide ebből a könyvből( J.R.R. Tolkien: Bombadil Toma kalandjai)verseket, ha ez nincs senkinek ellenére. :wink:

Több
21 éve 6 hónapja #118908 Írta: Barazkibil
Barazkibil válaszolt a következő témában: Bombadil
Úgy emlékszem, ezt a verset (vagy egy változatát) Samu el is mondja a Gyűrűk Urában.

Több
21 éve 6 hónapja #118880 Írta: Vilya
Üdv!

Valakinek meg van a J.R.R. Tolkien-tól Bombadil Toma kalandjai?
Nekem meg van és onnan szeretnék egy aranyos kis verset idézni :D :

Olifánt

Szürke, mint egér,
Háztetőig ér,
Nagy kígyó az orra,
Fák roppannak sorra,
S föld reng, merre mén -
Én vagyok ez, én!
Szarvat hord a szám,
Messzi Dél a hazám,
Fülem leng a szélbe.
Számlálatlan éve
Döngök körbe- körbe,
Sose fekve földre,
Még meghalni sem.
Olifánt a nevem,
Nálam nincs nagyobb,
Óriás vagyok.
Hogyha, meglátsz egyszer,
Többé nem felejtsz el.
Ha sose látsz, félek,
Nem hiszed el, hogy élek.
Pedig Olifánt vagyok,
S igazat harsogok!

Több
21 éve 6 hónapja #118444 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Namarie: Nem, nem. Szeritnem egyáltalán nem. Kifejtenéd, hogy miért gondolod így?

Én nagyon szeretem Bombadilló koma verseit. Egyszerűek és mégis nagszerűek. Legalábbis a legtöbb, mert, amiket út közben énekel azoknak valóban nincs semmi értelmük. de valahogy távol kell tartania a fákat...

A sz.gépes játék nem idevaló... :lol:

Több
21 éve 6 hónapja #118385 Írta: Cerebrum

Vilya írta: Egyik osztálytársamnak megvan a Gyűrűk ura számítógépes játékban és kölcsön kértem tőle. Nagy nehezen végig is csináltam, igazából nekem a végén volt bajom azzal a repülő nazgulal. :D

Fel kell menni Aragornnal az egyik toronyba és onnan kell nyíllal lövöldözni rá...

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 6 hónapja #118033 Írta: Vilya
Egyik osztálytársamnak megvan a Gyűrűk ura számítógépes játékban és kölcsön kértem tőle. Nagy nehezen végig is csináltam, igazából nekem a végén volt bajom azzal a repülő nazgulal. :D

Több
21 éve 6 hónapja #117959 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Bombadil

Gandalf írta: Talán közelebb jutunk a megoldáshoz, ha feltesszük a kérdést: van-e Bombadilnak előzménye vagy párhuzama a világirodalomban? Úgy értem, amit Tolkien akár forrásként vagy ihletként használhatott volna...

Talán Prospero Shakespeare Viharjából?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 6 hónapja #117876 Írta: Cerebrum

Cúthalion írta: Ne szidd azokat a dalokat, mert - igaz kicsit bárgyúk - szerintem egész jók. És amanibhavamnak még igaza is lehet...ki tudja. :?:

A FOTR játékkal játszott valaki? Nagyon tetszett benne, mikor Bombadil énekel... Örültem is neki, ha már a filmből kimaradt...

Több
21 éve 6 hónapja #117211 Írta: Vilya
Bombadil Toma színt visz az Öreg- erdő sötétjébe! :wink:

Több
21 éve 6 hónapja #117144 Írta: Minerva
Minerva válaszolt a következő témában: Bombadil

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
21 éve 6 hónapja #116706 Írta: Gandalf
Talán közelebb jutunk a megoldáshoz, ha feltesszük a kérdést: van-e Bombadilnak előzménye vagy párhuzama a világirodalomban? Úgy értem, amit Tolkien akár forrásként vagy ihletként használhatott volna...

Több
21 éve 6 hónapja #116632 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Bombadil

Aranymag írta: Földönkívüli???? :? Ez azért...

remélem, senki nem vette komolyan, vagy a Narsilomba dőlök

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 6 hónapja #116611 Írta: bea/mag
Földönkívüli???? :? Ez azért...

2_41 menni kéne
/jac/

Több
21 éve 6 hónapja #116557 Írta: Cúthalion
Cúthalion válaszolt a következő témában: Bombadil
Ne szidd azokat a dalokat, mert - igaz kicsit bárgyúk - szerintem egész jók. És amanibhavamnak még igaza is lehet...ki tudja. :?:

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.582 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére