Lothlórien - Tündék
- Angwen
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
A számból vetted ki a szót. Ennyiből elég nehéz volna megítélni, hogy vajon Amarie elvből vagy gyengeségből nem tartott-e a lázadókkal.Aeglos írta: Amarië és Finrod kapcsolatáról pedig kár messzemenő találgatásokba menni, mivel semmilyen további utalás nem történik rájuk.
Ami az embereket illeti, az ő lelkük ugyebár nincs igazán otthon ebben a világban. Úgy képzelem, hogy könnyebb őket megtéveszteni Arda határain belül, mint a tündéket, akik mégiscsak hazai terepen járnak...
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Az emberek - mint az a FotR film elején helyesen szerepel - elsősorban és mindenek felett hatalomra vágytak. Nem egy közülük bármire képes lett volna érte, akár a lelkét is eladja a Gonosznak (ld Gyűrűlidércek) de nem azért hogy szándékosan ártson másoknak, hanem hogy hatalma legyen.
Ha megnézzük a legnagyobb jó embereket, mind királyok, hatalmasok. Pl Ar-Pharazón sem kifejezetten gonosz szándékkal hozta össze a legnagyobb hadsereget amely Középföldén létezett, hanem mert annyira tetszett neki a hatalom, hogy képtelen volt lemondani róla és még több és több kellett neki. (persze ebben gátat szabott saját halála és ez egyre több gondot okozott neki - ezt lovagolta meg Szauron)
A tündék ezzel szemben nem vágytak arra hogy akár a legkegyesebb formában is uralkodjanak másokon. Ők arra vágytak, hogy minden mindig ugyanolyan legyen, lehetőleg szép és jó. A változás, az életükhöz képest roppant gyors változás volt az ami ellen harcoltak.
A törpök pedig aranyra, mithrilre vágytak meg sok szép csillogó izé készítésére és birtoklására. (itt csillogó izének minősül egy aranypénztől a Nauglamíron keresztül Móriáig minden )
Szauron mindhárom népet ki tudta használni megfelelő politikával és eszközökkel. Nem mondanám hát, hogy az emberek gonoszabbak lennének a tündéknél, csak mindazt az életenergiűt amit a tündék évezredekig élnek fel, nekik egy roppant rövid élet alatt kell elhasználni és ezért dönthetnek a sötét út mellett, ha az gyorsabb.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Aeglos
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Felagund írta:
Bögyös Fredegár írta: Nem a hibáink, hanem a hibákra való hajlamunk miatt különbözünk inkább pl. a tündéktől. Na meg abban, hogy halandók vagyunk.
A tündék szvsz ugyanúgy hajlamosak hibákra (sőt! bűnökre Fëanor) mint az emberek
Korántsem annyira. Fëanor, pedig (mint tudjuk ) egy elég szélsőséges példa... (lásd gyermekei száma is), de voltak még versenyzők, akik szintén követtek el nagy hibákat. Saeros, aki szintén nem fog hamar szabadulni Mandosból.
Az emberek a "saját sorsuk alakítását" ( szabad akarat) kapták ajándékba Iluvatartól a halandóság mellett. A tündék -habár szabadok voltak- közelebb álltak a jóhoz, és az emebreket hasonlították Melkorhoz. Az emberek szíve könnyen (/könnyebben) csábult, lásd gyűrűlidércek.
Amarië és Finrod kapcsolatáról pedig kár messzemenő találgatásokba menni, mivel semmilyen további utalás nem történik rájuk. Ami miatt szétválhattak az az lehetett, hogy Amariënak fontosabb volt a Valák iránti hűség, mint Finrod szerelme, és nem mehetett emiatt száműzetésbe vele. Szerintem, ha nem csak a jegyese, hanem a felesége lett volna, akkor vele ment volna, mivel akkor oda szorosabban köti már a hűség.
And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.
- Artemisz
- Nem elérhető
Igen.gilloth írta: Jól tudom, h Finrod nem választott Középföldén más párt magának?
De én is néha reménykedem, hogy végül egymásra találtak Amarieval. És érdekelne, mért nem ment vele a lány. Szerintetek?
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- gilloth
- Látogató
Phaedra/Namarie írta: De újra is születhettek.. tündéknek nagy esélyük van arra, hogy megatlálják egymást, és elég hűségesek is, hogy bármennyit várjanak egymásra.. ezért reménykedem abban, hogy Finrod is összejön végül Amarieval..
Tényleg, erről jut eszembe: vajon mi lehetett az oka, hogy Amarie nem követte Finrodot? Mert ő fontosabbnak érezte azt, hogy ez a bosszú(tui. Feanoré) nem a valák akarata szerint való és tisztleteben tartotta azt? Vagy nem volt olyan erős a szerelme? v más?
Jól tudom, h Finrod nem választott Középföldén más párt magának?
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Bögyös Fredegár írta: Nem a hibáink, hanem a hibákra való hajlamunk miatt különbözünk inkább pl. a tündéktől. Na meg abban, hogy halandók vagyunk.
A tündék szvsz ugyanúgy hajlamosak hibákra (sőt! bűnökre Fëanor) mint az emberek
Our knees do not bend easily
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- 3.Aragorn
- Nem elérhető
Elmoth írta: Tehát a fák fénye semlegesíti a "Melkor-komponenst"? Akkor az emberek is megváltoznak, hiszen mi is a Megrontott Ardából készültünk.(állítólag) Tehát az emberekből is eltűnik a "Melkor-komponens"?
Nem tudom mi lesz velünk emberekkel az Idők Vége után, de nem hiszem hogy sokat változnánk, hiszen ha megszabadítanának minket hibáinktól, akkor pont attól fosztanának meg, ami emberré tesz...
- Elmoth
- Nem elérhető
- Estel Adániel
- Nem elérhető
Gondolom, a helyén. Ott várja, hogy a Szilmarilokat felkutassák. Aztán az általuk Újraélesztett Fény majd elvégzi a dolgát. Ne feledjük, Tolkiennél mekkora jelentőséget tölt be a fény (Szilmarilok vs Morgoth, illetve Carcaroth..., illetve Galadriel üvegcséje vs Banyapók & Cirith Ungol Őrzői)... Nem tudom, Ti hogy képzeltétek el a megtisztítást, de nem lehet, hogy Melkor elpusztítása után pont a Két Fa fénye lesz arra hivatott, hogy a gonoszt, amit Arda anyagába kovácsolt, eltávolítsa onnan? És Valinor hegyeit azért dózerolják el az útból, hogy mindent elérjen? Ha így vesszük, nem kell egész Ardát atomjaira szétkapni... (főleg, mert ugye a törpök szerint az ő feladatuk lesz újrakovácsolni... de atomokból még nekik is nehéz lenne).Phaedra/Namarie írta: De ha ardát szétszedik, hol van addig a Két Fa, amíg újra összerakják Ardát?
Én személy szerint így látom némi értelmét a dolognak... mitologikus értelemben, persze.
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Namarie
- Nem elérhető
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Eleniel (csillaglany)
- Nem elérhető
Angwen írta:
Akkor Amrothnak és Nimrodelnek mit mondanál?" írta: Még valami: ha már egy hazatérő tengerre szállt, kétlem, hogy útközben baj érhette volna. A Valák ennyi kegyet szerintem adtak nekik. Gondoljatok bele, mekkora gáz lett volna: adott egy több ezer éves tünde, a társak fogyatkoznak, háborúk, kezd belefáradni, oké, gyerünk a többiek után... erre félúton beborul a tengerbe... Na nem, kizárt.
Jó kérdés. Bár az ő esetük más. Nem a hajót nyelte el a tenger, hanem Nimrodel eleve meg sem érkezett, Amroth pedig az utolsó pillanatban kiszállt. Azóta nincs hírük "innen a Tengeren"... Hogy mi lett velük, az nyitva marad. Lehet, hogy suttyomban éldegélnek egy Eru háta mögötti helyen. Vagy utóbb megtalálták egymást, és elhajóztak, csak erről a többi tünde nem tudott semmit. De persze az is lehet, hogy valamelyikük meghalt, a másik meg utána... Akkor meg együtt vannak Mandosban, ez még mindig jobb mint a semmi.
Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen)
- Ninniach
- Nem elérhető
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
- Ninniach
- Nem elérhető
Angwen írta: Attól még, hogy Valinor fizikai értelemben véve elszakadt Ardától, még Ardához tartozik. Ha Arda megsemmisülésébe nem tartozna bele Aman megsemmisülése, akkor nyilván semmi gond nem lenne a tündék további sorsával. De Melkor rontása valamilyen mértékben még az Áldott Birodalmat is elérte, tehát beletartozik "Morgoth gyűrűjébe".
Akkor maradjunk a corpusnál mint legmegbízhatóbb forrásnál:
"Thereafter shall the Silmarils be recovered out of sea and earth and air; for Earendil shall descend and yield up that flame that he hath had in keeping. Then Feanor shall bear the Three and yield their fire to rekindle the Two Trees, and a great light shall come forth; and the Mountains of Valinor shall be levelled, so that the light goes out over all the world. In that light the Gods will again grow young, and the Elves awake and all their dead arise, and the purpose of Iluvatar be fulfilled concerning them. But of Men in that day the prophecy speaks not, save of Turin only, and him it names among the Gods."
Figyelemreméltó ez a rész: and the Mountains of Valinor shall be levelled - hogy is van ez akkor? Újraalkotják Valinort, a Pelórival egyetemben, majd gyorsan eltörlik ezt a föld színéről? Hümm-hümm...
- Namarie
- Nem elérhető
Estel Adániel írta: Miféle logikai bukfenc?
Mi indokolná a Két Fa szétszedését "atomjaira"?
Ha mégegyszer elolvasod a jóslatot, talán jobban látszik a folyamat: Melkor betör, legyőzik, elpusztítják - aztán jön a három szilmaril összebányászása, aztán a két fa újjáélesztése, Valinor hegyeinek lebontása, aztán jöhetnek a tündék és Ilúvatar terveinek beteljesítése... ami szvsz magába foglalhatja "Morgoth Gyűrűjének", azaz Ardának megszabadítását a Morgoth-féle rontástól - akár magának a Halhatatlanföld fényének a világra árasztásával... így se logikus?
De ha ardát szétszedik, hol van addig a Két Fa, amíg újra összerakják Ardát?
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Utána már a semmiben lebegve kaphatott valamit amivel megfoghatja a szilmarilokat átadás céljából...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Angwen
- Nem elérhető
Azért hadd jegyezzem meg, hogy Feanor ekkorra halott, és nem születhet újjá, tehát elég nehéz volna számára másodszor is belepusztulni... Bár érdekes kérdés, hogy akkor meg hogy adja át a Szilmarilokat? Vajon külön erre az alkalomra kapott egy hroát?Phaedra/Namarie írta: Ha kekec lennék, azt mondanám, hogy Feanor lehet, hogy belehal a Szilmarilok feltörésébe, hiszen Valinor sötétbeborultakor pont azzal érvelt, hogy belepusztulna, ha valami bajuk lenne. Most talán nem hal bele a Kövek megtörésébe, hiszen rájöhetet, hogy voltaképpen mit is kellet volna az esküjének megcéloznia...
Attól még, hogy Valinor fizikai értelemben véve elszakadt Ardától, még Ardához tartozik. Ha Arda megsemmisülésébe nem tartozna bele Aman megsemmisülése, akkor nyilván semmi gond nem lenne a tündék további sorsával. De Melkor rontása valamilyen mértékben még az Áldott Birodalmat is elérte, tehát beletartozik "Morgoth gyűrűjébe".Ninniach írta: Nem beszélve arról, hogy a Két Fa Valinorban van, ami ugye elszakíttatott Ardától, ebből kifolyólag, ha Arda el is pusztul, Valinor megmarad...
- Ninniach
- Nem elérhető
Én úgy gondolom, hogy vannak bizonyos dolgok, amit mitológia-szinten kell kezelni, azaz nem kell mindenre logikus és teljeskörű magyarázatot keresni, mert igencsak elképzelhető, hogy _nincs_ logikus magyarázat.
Amúgy meg igen, a Szilmarilok segítségével a Két Fa ismét fényforrássá lesz (újraélednek, meggyógyulnak, whatever).
- Estel Adániel
- Nem elérhető
Mi indokolná a Két Fa szétszedését "atomjaira"?
Ha mégegyszer elolvasod a jóslatot, talán jobban látszik a folyamat: Melkor betör, legyőzik, elpusztítják - aztán jön a három szilmaril összebányászása, aztán a két fa újjáélesztése, Valinor hegyeinek lebontása, aztán jöhetnek a tündék és Ilúvatar terveinek beteljesítése... ami szvsz magába foglalhatja "Morgoth Gyűrűjének", azaz Ardának megszabadítását a Morgoth-féle rontástól - akár magának a Halhatatlanföld fényének a világra árasztásával... így se logikus?
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Namarie
- Nem elérhető
Ninniach írta:
Phaedra/Namarie írta: Mandos második jóslata értelmében Feanor átadja a Szilmarilokat, hogy a Két Fát meggyógyítsák. (Kérdés: ha áll a Két Fa a megrontott Arda újrateremtése után, hogy nem gyógyultak meg a valák behatása révén? És ha a Fák tovább élnek, miért pusztulnának el a tündék?)
A Két Fát újraélesztik, nem meggyógyítják: "Then Feanor shall take the Three Jewels and bear them to Yavanna Palurien; and she will break them and with their fire rekindle the Two Trees." (Mandos második jóslata), ugyanis a Két Fa elpusztult. Vannak bizonyos dolgok, amiket a Valák is csak egyszer teremthetnek meg, ilyen a Két Fa is: "Even for those who are mightiest under Ilúvatar there is some work that they may accomplish once, and once only. The Light of the Trees I brought into being, and within Eä I can do so never again"(Sil).
Köszönöm a pontosítást!
Itt most zat kéne tisztázni, mit is jelent az újraélesztés? Én ara gondoltam (a meggyógyítást is erre alaklmaztam) hogy az elvileg elpusztult Fákat a Szilmarilok segítségével "rábírják" hogy újra csinálják azt, mait pusztulásuk előtt.
TeháT : a Két Fa ott áll kiszáradva. Ez viszont bizonyos szempontból logikai bukfenc: ha minden, ami anyagi természetű Ardán, megsemmisül, akkor hogy állhat a Két Fa?
Másik lehetesőg, hogy szétesnek, de az atomjaikból összerakják őket a Valák.
Ráadásul a Szilmarilok is egyben maradnak (Feanor másképp nem törhetné fel őket), pedig erőteljesen Arda részei.
Ha kekec lennék, azt mondanám, hogy Feanor lehet, hogy belehal a Szilmarilok feltörésébe, hiszen Valinor sötétbeborultakor pont azzal érvelt, hogy belepusztulna, ha valami bajuk lenne. Most talán nem hal bele a Kövek megtörésébe, hiszen rájöhetet, hogy voltaképpen mit is kellet volna az esküjének megcéloznia...
- Angwen
- Nem elérhető
Már bocsánat, de Finrod nem egészen ezt mondja. Pusztán kijelenti, hogy a tündék sorsáról semmi biztosat nem tudni a világ vége után (még annyit sem, amennyit az emberekről haláluk után), és hogy a maguk részéről képtelenek elképzelni bármiféle életet az általuk ismert Ardán kívül. Utal arra is, hogy maguk a tündék is megoszlanak a kérdés kapcsán: egy részük úgy gondolja, semmiképp nem élhetik túl Ardát, egy másik részük pedig ennél jobban bízik Eruban.Felagund írta:
Ezt Finrod mondja, az Athrabethben benne van (és az tök véletlenül benne foglaltatik a Morgoth's Ringben )Elmoth írta: Mellesleg miért pusztul el a tündék lelke Arda elpusztulásakor? A tündék mégis elvesznek, nem lesznek jelen abban a világban, melyet ők is teremtettek?
Finrod utal rá, hogy esetleg jelen lehetnek a Meggyógyított Ardán, de azok már nem az itt megszokott tündék lennének...
- Nwalme
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
ne aggódjunk, semmi nem vész el, csak átalakul!
lehet, hogy az Ardán kívül leledző ainukkal lesznek vagy ilyesmi.. 8O
...one day i met a precious soul
whose words had touched my heart
his poetry resounded so
it tore my soul apart...
- Elmoth
- Nem elérhető
Felagund írta:
Elmoth írta:
Estel Adániel írta: Mandos második próféciája a HoME / 4. Shaping of Middle-Earthben van, fordítása itt.
Éljen-éljen! :hello: :dance: :cooljump: :up:
Édes Túrin ar istenek között, és a tündék sem vesznek el!!!!
Mióta kerestem én ezt! Mindig csak utalásokat találtam.
Erm...*
Az még a világ vége előtt van...
*(c) amanibhavam
Gondolod, hogy Eru azért támasztja fel az összes tündét, hogy közölje velük, hogy a TELJES megsemmisülés vár rájuk? Igen kegyetlen gondolat... Eru ilyen lenne hát? Kétlem. Ez olyan MelKÓROS szivatás lenne.
- Felagund
- Nem elérhető
Elmoth írta:
Estel Adániel írta: Mandos második próféciája a HoME / 4. Shaping of Middle-Earthben van, fordítása itt.
Erm...*
Az még a világ vége előtt van...
*(c) amanibhavam
Our knees do not bend easily
- Elmoth
- Nem elérhető
- Ninniach
- Nem elérhető
Phaedra/Namarie írta: Mandos második jóslata értelmében Feanor átadja a Szilmarilokat, hogy a Két Fát meggyógyítsák. (Kérdés: ha áll a Két Fa a megrontott Arda újrateremtése után, hogy nem gyógyultak meg a valák behatása révén? És ha a Fák tovább élnek, miért pusztulnának el a tündék?)
A Két Fát újraélesztik, nem meggyógyítják: "Then Feanor shall take the Three Jewels and bear them to Yavanna Palurien; and she will break them and with their fire rekindle the Two Trees." (Mandos második jóslata), ugyanis a Két Fa elpusztult. Vannak bizonyos dolgok, amiket a Valák is csak egyszer teremthetnek meg, ilyen a Két Fa is: "Even for those who are mightiest under Ilúvatar there is some work that they may accomplish once, and once only. The Light of the Trees I brought into being, and within Eä I can do so never again"(Sil).
- Namarie
- Nem elérhető
Nwalme írta: ha ugyanazoka lelkek születnének újjá az felújított Ardán, az elég érdekes lenne.Az ilyen Celegorm-Curufin féle tündék nem hinném hogy jól megférnének egymással.
Igazság szerint akkor a lélekben csak a legalapvetőbb személyiségi jegyek foglaltatnak benne?mert ha igen, így lehetséges hogy újjászülessenek az új világban, nem okoznának galibát az előző emlékeik és tetteik
Mandos második jóslata értelmében Feanor átadja a Szilmarilokat, hogy a Két Fát meggyógyítsák. (Kérdés: ha áll a Két Fa a megrontott Arda újrateremtése után, hogy nem gyógyultak meg a valák behatása révén? És ha a Fák tovább élnek, miért pusztulnának el a tündék?)
Ha azt nézzük, hogy ÖNKÉNT adja át őket, akkor bizonyára belátott egyte s mást mandos csarnokaiban- ha így van, negyon pongyolán szólva- megyjavult.
Akkor a fiai is miért ne térhettek volna észre? Ráadásul ők is az apukájuk mellett csücsülhettek, és annak távoztával jöhettek ők is vissza. Nem hinném, hogy mandos visszaengedne oylan tündét, aki potenciálisan kárt tud még tenni, azaz ha valamit disznóságot csinált, a régi énjét nem vetkőzte le.
- Rhiannon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Felagund írta:
Nem.Elmoth írta: De az "elhalványodással" a lelkük nem pusztul el. Ugye?
Pont az a lényeg, hogy a hröájuk egy idő után elenyészik, míg a csupasz fëa megmarad. Hröa híján viszont nem lehet semmiféle behatással a világra, ez egy alapszabály.
Elmoth írta: Mellesleg miért pusztul el a tündék lelke Arda elpusztulásakor? A tündék mégis elvesznek, nem lesznek jelen abban a világban, melyet ők is teremtettek?
Ezt Finrod mondja, az Athrabethben benne van (és az tök véletlenül benne foglaltatik a Morgoth's Ringben )
Finrod utal rá, hogy esetleg jelen lehetnek a Meggyógyított Ardán, de azok már nem az itt megszokott tündék lennének...
arra kíváncsi lennék, hogy ők milyenek lennének, ha nem a Szilmarillok és GYU beli tünde-"típust" képviselnék
- Nwalme
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Igazság szerint akkor a lélekben csak a legalapvetőbb személyiségi jegyek foglaltatnak benne?mert ha igen, így lehetséges hogy újjászülessenek az új világban, nem okoznának galibát az előző emlékeik és tetteik
...one day i met a precious soul
whose words had touched my heart
his poetry resounded so
it tore my soul apart...
- amanibhavam
- Nem elérhető
és az V-ben is, a Quenta Silmarillion végén
love is the shadow that ripens the wine
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.