Kérdések

Több
16 éve 1 hónapja #370966 Írta: Metaflora
Metaflora válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta: Beszólhatott volna Gandalfnak, teljes joggal, de nem tette, csak morgott... Szerinted?

Vagy balrogul beszélt, és Frodó azt hitte, hogy csak morog :P

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
16 éve 1 hónapja #370958 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések
Szép, de a szerző láthatólag egy kalap alá veszi a Lost Tales-es balrogot a GyU-s balroggal, amiknek a néven kívül igen kevés közük van egymáshoz...

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
16 éve 1 hónapja #370957 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Kérdések

Gandalf írta:

Felagund írta:

Ankalimon írta: Egy maia elképzelhetetlen ilyen korlátozott nyelvi képességekkel...

A balrogok se igen gyakran beszéltek éppenséggel...

Le van írva, hogy a balrogok _nem beszélgettek_ egyáltalán, vagy csak azért gondoljuk így, mert sosem olvastunk általuk elhangzottakról?

tolkien.slimy.com/essays/TAB1.html

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
16 éve 1 hónapja #370953 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta: Beszólhatott volna Gandalfnak, teljes joggal, de nem tette, csak morgott... Szerinted?

Nem jutott eszébe semmilyen frappáns beszólás.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
16 éve 1 hónapja #370952 Írta: Felagund
Beszólhatott volna Gandalfnak, teljes joggal, de nem tette, csak morgott... Szerinted?

Több
16 éve 1 hónapja #370946 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta:

Ankalimon írta: Egy maia elképzelhetetlen ilyen korlátozott nyelvi képességekkel...

Le van írva, hogy a balrogok _nem beszélgettek_ egyáltalán, vagy csak azért gondoljuk így, mert sosem olvastunk általuk elhangzottakról?

Több
16 éve 1 hónapja #370944 Írta: Felagund

Több
16 éve 1 hónapja #370938 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések

besmisin a Bombadil topikban írta: mért lennének a váltott farkasok maiák. mikor .sauron volt az uruk és volt egy ősük, draugluin.

A váltott farkasok biztos nem maják. Ahogy Huan sem.

Az előbbiről expliciten le van írva, hogy nagyra és erősre tenyésztett farkas testeket "elátkozott lélekkel" látták el utólag. (Ez a Melkor/Sauron páros által művelt nekromanta manipulációk jeles példája.)

Huan esetén pedig az a fő érv, hogy nem adatott meg neki a beszéd képessége - csak erősen hangsúlyozott, különleges, kivételes alkalmakkor. Egy maia elképzelhetetlen ilyen korlátozott nyelvi képességekkel...

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
16 éve 1 hónapja #370934 Írta: Cerebrum
A "The Lord of the Rings: A Reader's Companion"-ban erről a következőt írják:

846 (III: 121). Gothmog the lieutenant of Morgul - Christopher Tolkien notes that 'the name Gothmog is one of the original names of the tradition, going back to The Book of Lost Tales; Lord of Balrogs, slayer of Feanor and Fingon', himself slain in the assault on Gondolin (The War of the Ring, p. 372, n. 9). Readers' suggestions that the later Gothmog was a Nazgul or a Black Numenorean are no more than speculation, in the absence of further details by Tolkien.
It is not clear if lieutenant here means the second-in-command of Minas Morgul or, more likely, second-in-command to the Witch-king, who is sometimes called the Morgul-lord.

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
16 éve 1 hónapja #370933 Írta: Felagund
A GyUban Gothmog a Minas Tirith-t ostromló erők parancsnoka volt, a pontos fajára csak tippek vannak...

Több
16 éve 1 hónapja #370920 Írta: Alyr Arkhon
Az egyik Gothmog balrog volt, a másik meg valószínűleg ork.
(róla csak egy félmondat van a GyUban, hogy Gothmog - valaminek a kaptiánya, nem jut eszembe minek - átvette a parancsnokságot a Boszorkányúr halála után.) A filmben ork.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
16 éve 1 hónapja #370917 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Kérdések
Gothmog balrog. A beszédes fajtából.

Több
16 éve 1 hónapja #370915 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések

besmisin a Bombadil topikban írta: mért lennének a váltott farkasok maiák. mikor .sauron volt az uruk és volt egy ősük, draugluin.

és ghotmog ő nem balrog?Mert elég sokat beszélt(gúnyolódott)

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
16 éve 1 hónapja #370504 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Kérdések
Tényleg nincs felirat. Valahol szerepel is a kiadványban (borító, füzet, mittoménmi), hogy nincs minden feliratozva.

Több
16 éve 1 hónapja #370496 Írta: afonix
afonix válaszolt a következő témában: Kérdések
ha minden igaz akkor tényleg nincs pár résznél magyar felirat :(

Több
16 éve 1 hónapja #370495 Írta: afonix
a GYU részenként 4 DVD-s kiadásánál a függelékeknél valahol nálatok sincs magyar felirat? Eddig csak a FOTR-os extrákat néztem ott az első lemezen 1 résznél, míg a másodiknál asszem 3 résznél nincs felirat!
THX

Több
16 éve 1 hónapja #370144 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések
Sajnos az idei Szilmarilok kiadás változatlan szöveggel jelenik meg. Csak a borító lesz új, és újratördelik a szöveget.
A kiadó 2-3 év múlva igéri a felülvizsgált, kiegészített változatot.

A film nyersanyaga kapcsán egyébként tényleg komoly vita van az Estate és a filmes jogok tulajdonosai/felhasználói között. Azonban ez a vita a teljes történetekről szól, nem a részletekről: a kérdés az, hogyha egy történet két változatban szerepel Tolkien művekben, és az egyik változat csak egy függelék, míg a másik egy önálló mű egy fejezete, akkor a függelék-változat megfilmesítésére kiterjednek-e a vállakozó jogai - anélkül, hogy újabb, külön jogdíjat fizetnének az eredeti jogtulajdonosnak. (Merthogy - sajnos - ez a dolog most már mindkét oldal esetén elsősorban a pénzről szól.) Ez egy érdekes jogi kérdés, ahol az Estate álláspontját az gyengíti, hogy a GYK és más posthumus művek igazából nehezen tekinthetők többnek, mint egymástól független töredékek halmazának, amihez képest a Függelék, akár teljesebb műnek is értékelhető...

Ez alapján explicit párbeszédeket, csak a GYK-ban szereplő epizódokat biztos nem vehetnek át a filmhez. Ám ha a GYK/GYU-függelék párhuzamos történeteire a jogi eljárás végén jogot kapnak a filmesek, akkor valószínűleg semmi sem akadályozza meg, hogy a GYU függelékben vázlatosan szereplő történetek részleteihez felhasználjanak elemeket más kötetekből is. (A GYU film is tele volt olyan részletekkel amelyek más Tolkien kötetek információin alapultak.) Ebben az esetben már az Estate-nek is nyilván a mitológiai hűség lesz az első számú szempontja, elemi érdeke.

Persze nem lehetetlen, hogy oly mértékben elmérgesedik a felek viszonya az eljárás során, hogy az Estate újabb perek sorozatával minden egyes részletbe beleköt, és/vagy a filmesek unják meg a huzakodást, és inkább írnak egy teljesen légből kapott történetet. Viszont ez az a verzió, amely mindkét fél művészi szempontjaival ellentétes, és leplezetlenné tenné a tisztán pénzügyi motivációkat.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
16 éve 2 hónapja #369169 Írta: afonix
köszi! először be kell még szereznem a gyűrű keresését! szerencsére egy boltban találtam még új példányt!

Több
16 éve 2 hónapja #369140 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések
Után. Én anno megpróbálkoztam vele előtte, de egy kukkot sem értettem, nincs benne az az előtörténet ami a SZilnarilokban benne van

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
16 éve 2 hónapja #369139 Írta: afonix
a gyűrű keresését a szilmarilok előtt vagy után ajánlott olvasni?
köszi előre is!

Több
16 éve 2 hónapja #368537 Írta: Inferno
Inferno válaszolt a következő témában: Kérdések

Alyr Arkhon írta:

Inferno írta: Köszi a válaszokat, ha nem is jelenik meg egy ilyen sorozat, akkor arra leszünk szorítva, hogy minden könyvet elolvassunk a témával kapcsolatban :)
Elolvastam A hobitt filmmel kapcsolatos hírt, és sajnálattal olvastam, hogy lehet kavar van a második filmmel kapcsolatban, remélem nem lesz semmi zűr. Akkor ha jól értelmezem A hobbit és A Gyűrűk Ura közötti történetet Tolkien nem jegyezte le egy külön kötetben, hanem elejtett kis morzsák vann itt-ott? Mert találkoztam számítógépes játékokban ezzel az időszakkal és kíváncsi voltam, hogy a készítők honnan vehették az ötleteket.
A Szilmarilok esetében a díszkiadáshoz képest 60 oldallal több ez az új változat, azért kíváncsi leszek mi lesz belőle, A Gyűrűk Urát, azért továbbra is várom. Tudsz/tudtok esetleg más Tolkien-műről, amelyet megjelentetnének mostanában, vagy tervbe van véve valami esetleg?

A játékok készítői jórészt a saját fejükből vették az ötleteket.
Amúgy meg - ha nem is hűde részletesen - bennevan a GyU Függelékében

Értem, köszi.

A második filmhez jogi okok miatt csak és kizárólag A Hobbitot, A Gyűrűk Urát, és az ezekhez tartozó jegyzeteket, függelékeket használhatják fel sajnos. Tehát hiába lehetne nagy segítség pl. A Gyűrű keresése a sztorihoz, ahhoz a filmesek nem nyúlhatnak, mert különben Christopher Tolkien leharapja a fejüket.

Más Tolkien-műről nem tudunk, amely mostanság jelenne meg, A Szilmariloknak majd utánakérdezünk.

Rendben, köszi.

Több
16 éve 2 hónapja #368501 Írta: Attila
Attila válaszolt a következő témában: Kérdések

amanibhavam írta:

Attila írta: OFF

Christopher Tolkiennak sok olyan döntése van/volt amit ha én lennék Tolkien gyermeke nem tettem volna meg. Egyszerűen értelmetlen számomra. :evil:

Érdekelne, mik lennének ezek, és vajon kompenzálja-e őket számodra mindaz, amit ChT adott a tolkienista közösségnek...

Inkább priviben, mert itt már OFFolódunk. :wink:

"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/

Több
16 éve 2 hónapja #368500 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések

Attila írta: OFF

Christopher Tolkiennak sok olyan döntése van/volt amit ha én lennék Tolkien gyermeke nem tettem volna meg. Egyszerűen értelmetlen számomra. :evil:

Érdekelne, mik lennének ezek, és vajon kompenzálja-e őket számodra mindaz, amit ChT adott a tolkienista közösségnek...

love is the shadow that ripens the wine

Több
16 éve 2 hónapja #368498 Írta: Attila
Attila válaszolt a következő témában: Kérdések
OFF

"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/

Több
16 éve 2 hónapja #368497 Írta: Cerebrum

Gandalf írta: A második filmhez jogi okok miatt csak és kizárólag A Hobbitot, A Gyűrűk Urát, és az ezekhez tartozó jegyzeteket, függelékeket használhatják fel sajnos. Tehát hiába lehetne nagy segítség pl. A Gyűrű keresése a sztorihoz, ahhoz a filmesek nem nyúlhatnak, mert különben Christopher Tolkien leharapja a fejüket.

OFF: Jesszus, szóval inkább hagyja, hogy majd légből kapott hülyeségeket vigyenek vászonra, mintsem felülemelkedjen ezeken a jogi marhaságokon? :? Akkor már szvsz inkább ne is legyen második film...

Mondjuk eleve nem is értem, hogy a Hobbit és a Gyűrűk Ura között zajló eseményekből hogyan lehetne egy éppkézláb filmet készíteni, aminek van eleje, vége, csúcspontja, van egy (vagy néhány) főszereplője, mondanivalója, tanulsága, stb., szóval rendelkezik mindazzal, amitől egy film film lesz.

Több
16 éve 2 hónapja #368485 Írta: Gandalf
A második filmhez jogi okok miatt csak és kizárólag A Hobbitot, A Gyűrűk Urát, és az ezekhez tartozó jegyzeteket, függelékeket használhatják fel sajnos. Tehát hiába lehetne nagy segítség pl. A Gyűrű keresése a sztorihoz, ahhoz a filmesek nem nyúlhatnak, mert különben Christopher Tolkien leharapja a fejüket.

Más Tolkien-műről nem tudunk, amely mostanság jelenne meg, A Szilmariloknak majd utánakérdezünk.

Több
16 éve 2 hónapja #368484 Írta: Alyr Arkhon

Inferno írta: Köszi a válaszokat, ha nem is jelenik meg egy ilyen sorozat, akkor arra leszünk szorítva, hogy minden könyvet elolvassunk a témával kapcsolatban :)
Elolvastam A hobitt filmmel kapcsolatos hírt, és sajnálattal olvastam, hogy lehet kavar van a második filmmel kapcsolatban, remélem nem lesz semmi zűr. Akkor ha jól értelmezem A hobbit és A Gyűrűk Ura közötti történetet Tolkien nem jegyezte le egy külön kötetben, hanem elejtett kis morzsák vann itt-ott? Mert találkoztam számítógépes játékokban ezzel az időszakkal és kíváncsi voltam, hogy a készítők honnan vehették az ötleteket.
A Szilmarilok esetében a díszkiadáshoz képest 60 oldallal több ez az új változat, azért kíváncsi leszek mi lesz belőle, A Gyűrűk Urát, azért továbbra is várom. Tudsz/tudtok esetleg más Tolkien-műről, amelyet megjelentetnének mostanában, vagy tervbe van véve valami esetleg?

A játékok készítői jórészt a saját fejükből vették az ötleteket.
Amúgy meg - ha nem is hűde részletesen - bennevan a GyU Függelékében

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
16 éve 2 hónapja #368482 Írta: Inferno
Köszi a válaszokat, ha nem is jelenik meg egy ilyen sorozat, akkor arra leszünk szorítva, hogy minden könyvet elolvassunk a témával kapcsolatban :)

Több
16 éve 2 hónapja - 16 éve 2 hónapja #368461 Írta: Gandalf
Hú, ez nem is egy, hanem sok kérdés! :lol:

Egyenként:
- Jelenleg nincsen esély arra, hogy a Húrin gyermekeihez hasonlóan más történetet is önállóan megjelenítsenek A Szilmarilokból. Persze, az örökösök mindig állhatnának elő újabb hasonló projektekkel, de ennek igen kicsi a valószínűsége.
- A kisebb történetek nem tesznek ki egész könyveket, sokkal rövidebbek, éppen ezért önálló sorozatként nem állnák meg a helyüket.
- A Gyűrűk Ura és A Hobbit között játszódik majd az a film, amit A Hobbittal együtt terveznek leforgatni, a rendezője Guillermo del Toro lesz, bővebbet erről a Film-fórumok között az Előzetesek, bemutatók, filmes rövidhírek topicban olvashatsz, vagy Völgyzugolyon a híreknél! Nem tudom, a film után tervezik-e a történet könyvben történő megjelenítését, bár jogi akadályokba ütközne.
- A Gyűrűk Ura javított fordítása, átdolgozott terminológiával és új térképekkel várhatóan még idén kerül a boltokba. A fordítás átnézését sajnos nem az MTT készítette végül, hanem az Európa kiadó saját szaklektora, de utólag Ankalimon átnézte, és szerinte jó munkát végzett. A terminológiai reform viszont MTT-s munka, nagyrészt Ankalimont dícséri, de egy-két másik emtétés is besegített időnként.
- Az általad belinkelt Szilmarilok szimpla utánnyomás lesz úgy tűnik, A GYU az előbb említett javított kiadás. A javított GyU háromkötetben jelenik meg, de nem díszborítóval, hanem hétköznapival. A borítóképről még nem döntöttek.

Több
16 éve 2 hónapja #368460 Írta: Inferno
Sziasztok!

Nemrég vettem meg a Húrin gyermekeit, ezen felbuzdulva újraolvastam a Szilmarilokat, hogy aztán olvassam el az újonnan vásárolt könyvet, és felmerült bennem egy kérdés. Szerintetek van arra esély, hogy megíródjanak ilyen könyvek még, mint a Húrin gyermekei? Arra gondolok, hogy a Középfölde történetével kapcsolatos különböző sztorikat egybegyúrnák, mint a Húrin gyermekeiben is innen-onnan össze lett gyűjtve minden dolog, mondjuk indítanának egy sorozatot, amely kisebb egységekre bontva feldolgozná az eseményeket, egybegyúrná a különböző kötetekben fellelhető részleteket, és így lenne egy egységes valami, persze ez leginkább A Gyűrűk Ura és A hobbit előtti eseményekre vonatkozna, de nagyon esetleg ezekhez is hozzátehetnének dolgokat, mint mondjuk egy átvezető kötet a két nagy regény között, hogy mi történt Szauronnal, Dol Goldur ostroma stb.

Még egy kérdés, van valamilyen Tolkiennel kapcsolatos könyv, amelyet terveznek kiadni nálunk, esetleg A Gyűrűk Ura javított kiadásáról van hír?

Szerk.:
Találtam egy A szlmarilok megjelenést:
www.europakiado.hu/index.php?l=h&s=2&n=195
Erről mit lehet tudni?

A Gyűrűk Uráról is van bejegyzés, lehet tudni milyen paraméterekkel fog megjelenni, egybekötve, bőrben stb.?
www.europakiado.hu/index.php?l=h&s=2&n=94

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.025 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére