- Köszönetek: 0
Kérdések
- Ulmo
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Alyr Arkhon írta:
Missy írta:
Arwenstar írta: Köszönöm,hogy felvilágosítottatok a fantasy-val kapcs.
Újabb kérdésem volna,mégpedig ,hogy haláluk után hova kerülnek Középfölde különböző lényei?Például a hobbitok...Ők is Mandos csarnokaiba kerülnek?
Mandos csarnokaiba nem csak a tündék kerülnek? Az emberek meg elszakadva Ardától a világ körein kívülre? [size=9:2t7bcxfp](Lehet vmit súlyosan keverek és arra akkor nem mentség, hogy már régen olvastam Tolkient.)[/size]
3. A törpökről nem tudjuk
A Szilmarilokban az áll, hogy a törpök Mandos csarnokainak egy elkülönített részében gyülekeznek, és majd Aulë segítői lesznek Arda újjáépítésében.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Missy írta:
Újabb kérdésem volna,mégpedig ,hogy haláluk után hova kerülnek Középfölde különböző lényei?Például a hobbitok...Ők is Mandos csarnokaiba kerülnek?
Mandos csarnokaiba nem csak a tündék kerülnek? Az emberek meg elszakadva Ardától a világ körein kívülre? [size=9:16p5vlj5](Lehet vmit súlyosan keverek és arra akkor nem mentség, hogy már régen olvastam Tolkient.)[/size]
1. A tündék Mandos csarnokaiba
2. Az emberek Mandos csarnokaiba, majd egy idő után onnan tovább, de a tündék nem tudják, hova
3. A törpökről nem tudjuk
4. Az orkokról sem tudjuk
5. Az entekről, a sárkányokról és a sasokról sem
6. A maiák gondolom cselekedeteiktől függően a világ körein kívülre vagy vissza Valinorba láthatatlan szellemként
7. A hobbitok fea szempontjából embernek számítanak tehát ld kettes pont.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Missy
- Nem elérhető
Mandos csarnokaiba nem csak a tündék kerülnek? Az emberek meg elszakadva Ardától a világ körein kívülre? [size=9:9kq32vp6](Lehet vmit súlyosan keverek és arra akkor nem mentség, hogy már régen olvastam Tolkient.)[/size]
Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)
- Arwenstar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Az élet keresztjei olyanok,mint a kotta keresztjei:felemelnek.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Arról nem is beszélve, hogy sokkal nagyobb volt a hatalma mint egy balrognak.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Kristof: Valinorba hajóztak, Tündehonba.
- Kristof
- Nem elérhető
- Acho
- Nem elérhető
- Köszönetek: 5
- Sudhia
- Nem elérhető
[size=9:2nrkqoua](Nagyon jó érvek kellenek ahhoz, hogy meggyőzzetek arról, hogy Szauron balrog. Én a legkevésbé sem tartom valószínűnek, de haver nagyon erősködik, én meg túl fáradt vagyok ahhoz, hogy meggyőzzem :sleepy: )[/size]
"If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is: infinite." /William Blake/
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Namarie írta: Alyr: tudom, hogy eredetileg Melkor, majd Szauron csinált orkokat.
De: idézetek tükrében:
"De ezek a vasudvardi jószágok, ezek a félork- félemeber koboldok, akiket Szarumán ocsmány fortélya hozott létre, nem csüggednek el a napon."
"Mert ezek a vasudvardaik inkább a gonosz emberekre hasonlítanak. A Nagy Sötétségből támadt gonosz jószágoknak az a jellemzőjük, hogy nem bírják a napot, de Szarumán ORKJAI, ha gyűlölik is, elviselik."
Tehát: igazából nem tudják, mifél lények ezek, de végül mégis orknak titulálják őket.
Lehet, hogy én értettem itt valamit éveken keresztül félre, vagy mi most egymást. Thát: én nem azt mondom, hogy orkot Szarumán hozott létre elsőnek, hanem azt, hogy napfénytűrő orkot ő hozott össze.
Én meg azt mondom, hogy nincs igazad.
A fénytűrő orkot, (az urukot) Szauron tenyésztette ki nézd meg a Függelékben, ha jólemlékszem bennevan.
Az, hogy a szereplők Szarumánnál találkoznak vele először egy egészen más kérdés.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Namarie
- Nem elérhető
De: idézetek tükrében:
"De ezek a vasudvardi jószágok, ezek a félork- félemeber koboldok, akiket Szarumán ocsmány fortélya hozott létre, nem csüggednek el a napon."
"Mert ezek a vasudvardaik inkább a gonosz emberekre hasonlítanak. A Nagy Sötétségből támadt gonosz jószágoknak az a jellemzőjük, hogy nem bírják a napot, de Szarumán ORKJAI, ha gyűlölik is, elviselik."
Tehát: igazából nem tudják, mifél lények ezek, de végül mégis orknak titulálják őket.
Lehet, hogy én értettem itt valamit éveken keresztül félre, vagy mi most egymást. Thát: én nem azt mondom, hogy orkot Szarumán hozott létre elsőnek, hanem azt, hogy napfénytűrő orkot ő hozott össze.
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- amanibhavam
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
Más írók is voltak akik kitaláltak efféléket, de Tolkien (pont azért mert mitológiai háttérből dolgozott) hozzájuk képest mérhetetlenül népszerű lett, és egy egész irányzatot teremtett meg, a sárkányos-varázslós-tündés fantasyt, (ún. high fantasyt, én nem nevezném meg a mitológiai alapot a feltételei között mert a legtöbb író aki ilyet ír a Gyűrűk Urát tekinti mitológiai alapnak) amit manapság elsősorban fantasynek ismerünk.
Tolkien előtt is írtak fantasyt, ha nem is nevezték annak. Annak, hogy pont ő lett ennyire sikeres, több oka is van:
- jó időben jelent meg, jó helyen; az angolszász világ (meg persze a "maradék" is) akkor ocsúdozott a világháborúból, az emberek befogadóak voltak az ilyen, elgondolkodtató ám ugyanakkor menekülést is kínáló művek iránt
- soha azelőtt senki nem teremtett még ilyen részletes háttérvilágot a művei köré (amikor persze a Silmarillion posztumusz megjelent, kiderült, hogy egyszerű "háttérnél" jóval többről van szó), és talán soha azóta sem
- a két, életében megjelent nagy mű jól rétegződik: a Hobbit gyerekkönyv, de a szövege nem gyerekszöveg, felnőtteknek is élvezetes; a GyU több síkon is olvasható; a viszonylag egyszerű, főhős-útrakel-és-megmenti-a-világot szerkezet mögött egy pontos nyelvi érzékkel megírt (mégiscsak filológusról van szó!), mély filozófiai tartalmakkal átszőtt szöveg van, amely a felületes szórakozást keresőt és a kultúrhistóriai-filológiai utalásokra fogékony ínyencet is magával képes ragadni
love is the shadow that ripens the wine
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Namarie írta:
Gandalf írta: Namarie, akkor még nem volt Nap.
AKKOR. De utána igen! És mégse tette fénytűrővé az orkjait. Érdekes módon ezt még nem is Szauron tetet meg, hanem Szarumán, mégpedig viharos gyorsasággal, holott a másik kettőnek elég sok idő, ha úgy tetszik évezredek álltak rendelkezésre.
Arwenstar: az én olvasatomban Tolkien művei az alapja a klasszikus értelemben vett fantasynak. Persze kérdés, mit tekintesz fantasynak, mert ha nagyon akarjuk, a Grimm testvérek művei, ill. a Szentivánéji álom is az lehet.
Hatni hatott, az ő nyomán indultak el az írók.
Namarie: Nincs igazad. Szauron a gyártó, Szarumán csak megvette a licenszt. Anno szépen levezettem miért volt szüksége a napálló és okosabb trollokra meg orkokra. Szarumán is létrehozott valamit, afféle manó-embert, de az nem volt olyan jelentős létszámú.
Arwenstar:
Tolkient mondják a fantasy atyjának, de ezt nem úgy kell értelmezni, hogy fantáziavilágokat ő kezdett el alkotni, vagy hasonlók.
Más írók is voltak akik kitaláltak efféléket, de Tolkien (pont azért mert mitológiai háttérből dolgozott) hozzájuk képest mérhetetlenül népszerű lett, és egy egész irányzatot teremtett meg, a sárkányos-varázslós-tündés fantasyt, (ún. high fantasyt, én nem nevezném meg a mitológiai alapot a feltételei között mert a legtöbb író aki ilyet ír a Gyűrűk Urát tekinti mitológiai alapnak) amit manapság elsősorban fantasynek ismerünk.
Szméagol: Ajánlom jobban mélyedj el a Tolkien-életműben. Nem feltételezzük, hogy Európáról mintázta Középföldét és a Földre képzelte el az egész mitológiáját, hanem tudjuk.
Onnan, hogy ő (mármint a Professzor) mondta meg írta. És ő már csak jobban tudja, nem?
Azt még azért hozzátenném, hogy a közvetlen Középfölde-Európa megfeleltetést elvetette, de azt nem, hogy a Gyűrűk Ura kb 10 000 évvel napjaink előtt "történt meg".
Mivel a világnak és elsősorban Angliának egy mitológiát akart teremteni, ezt meglehetősen kevéssé sikeresen tehette volna meg egy másik bolygóra/létsíkra helyezve.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Szméagol
- Nem elérhető
Arwenstar írta: Én azt szeretném kérdezni,hogy Tolkien a maga kis munkásságával átformálta,megújította vagy létrehozta a fantasy műfajt?Bár úgy tudom már előtte is létezett a fantasy,mint irodalmi irányzat.De érdekelne,hogy Tolkien művei miképpen hatottak erre a műfajra.Megírnátok légyszi?
Szerintem Tolkien munkássága révén jött létre a high-fantasy, ami, ha jól tudom, azt jelenti, hogy jórészt mitológiából merítkezik. Tehát a Tolkien előtti fantasyk leginkább a mítoszok voltak, illetve különböző hősök történetei, de szerintem nagy csatákról, jó és rossz harcáról először Tolkien írt "fantasy" stílusban. Másrészt Középfölde lényeinek egy részét teljesen ő maga találta ki, a többit mitológiából (és nyelvből is) szedte. Ezek a lények, és vidékek mára fantasy-motívumokká nőttek... nőttek? Szóval, véleményem szerint Tolkien adta a mai fantasy kezdő löketét.
Felagund: Középfölde egyes tájai megfeleltethetőek a Föld bizonyos részeinek, de szerintem ez csak félig tudatos írói dolog. (Arra gondolok, hogy Tolkien a saját élményeiből, pl. az angliai vidékekből + világháború + tengerpart merítkezett.)
Viszont én a Gyűrűk Urára azt mondanám, hogy fiktív időben, fiktív térben játszódik, az, hogy a helyszíne a Föld, számomra annyit jelent, hogy az olvasó tudja, hogy Tolkien ugyanarról az emberiségről ír, mint aminek ő is tagja.
Másrészt ennyi erővel a többi fantasy is játszódhat a Földön, valamelyik meg is teszi.
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- Namarie
- Nem elérhető
Utánanézek, de csak nem tartok ott, hogy keverjem Szauront Szarumánnal. (ha igen, akkor aaz "instállom alássan, a tekintetes asszony kiugroota az ablakon, de csak se*e este vóna" áll fenn, és elnézést).
- Gandalf
- Nem elérhető
Szauron tenyésztette ki a napálló orkokat és trollokat, nem Szarumán.Namarie írta:
AKKOR. De utána igen! És mégse tette fénytűrővé az orkjait. Érdekes módon ezt még nem is Szauron tetet meg, hanem Szarumán, mégpedig viharos gyorsasággal, holott a másik kettőnek elég sok idő, ha úgy tetszik évezredek álltak rendelkezésre.
- Felagund
- Nem elérhető
Our knees do not bend easily
- Namarie
- Nem elérhető
Arwenstar: az én olvasatomban Tolkien művei az alapja a klasszikus értelemben vett fantasynak. Persze kérdés, mit tekintesz fantasynak, mert ha nagyon akarjuk, a Grimm testvérek művei, ill. a Szentivánéji álom is az lehet.
Hatni hatott, az ő nyomán indultak el az írók.
- Arwenstar
- Nem elérhető
Az élet keresztjei olyanok,mint a kotta keresztjei:felemelnek.
- Gandalf
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
Gandalf írta: Ha Aule tudott törp-testeket alkotni pont a szándékainak megfelelően, Melkor, akinek nagyobb hatalma volt, biztosan olyannak alkotta az ork-testeket, amilyennek szerette volna eleve.
Ezzel nem feltétlen értek egyet, ugyanis az őáltala akármilyen módon is alkotott orkokkal volt egy óriási gondja: nem bírták a napfényt, és ez határozottan hátrányt jelenthetet neki.
De: ha pl. csata volt, az nappal is folyhatott, akkor milyen haderőkkel dolgozott melkor? vagy addig befolyásolta az időjárást?
- Encsi
- Nem elérhető
- Szméagol
- Nem elérhető
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.
- Gandalf
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
Namarie írta:
Gandalf írta:
Melkornak nem volt szüksége testekre, azt maga is tudott összerakni. A feákkal volt gondban.Namarie írta: Nade mi történik akkor, ha szerencsétlen megrontott tündékből lett egyik- másik? A tündéknek van feája. Vagy: lehetséges-e, hogy Melkor csak a tündék TESTÉT használta fel, a lelkük meg mehetett, amerre akart?
Annyira tökéletes teste tis tudott volna összerakni, mint a tündéké? A tündék testét nem Iluvatar alkotta?
Az orkokat tekintve a válasz határozott "nem" (vagy csak nem volt rá igénye...)
Our knees do not bend easily
- Namarie
- Nem elérhető
Gandalf írta:
Melkornak nem volt szüksége testekre, azt maga is tudott összerakni. A feákkal volt gondban.Namarie írta: Nade mi történik akkor, ha szerencsétlen megrontott tündékből lett egyik- másik? A tündéknek van feája. Vagy: lehetséges-e, hogy Melkor csak a tündék TESTÉT használta fel, a lelkük meg mehetett, amerre akart?
Annyira tökéletes teste tis tudott volna összerakni, mint a tündéké? A tündék testét nem Iluvatar alkotta?
- Gandalf
- Nem elérhető
Az enteknek Ilúvatar adott saját feát.Ingwea írta: Ha az orkok nem tobbek egy ertelmes allatnal, akiknek nincs fea-juk, akkor az entek is csak... ertelmes fak, akikmegtanultak beszelni, es egyszeruen megszunnek letezni, ha megolik oket?
- Gandalf
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.