Kérdések
- Ingwea
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
I will leave, I will leave the woods that bore me,
For our days are ending and our years failing.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Namarie
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 0
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- icke
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- icke
- Nem elérhető
Úgy volt. Csak aztán a Professzor belegondolt, hogy az orkok fëája, vagyis Melkor teremtményeinek "lelke", ha úgy tetszik, honnan is jön, meg hova is tart... Ugyebár fëát csak Ilúvatar teremthet (ez az egyik kiváltsága, mint egyetlen tényleges Teremtő hatalomnak), tehát csak tőle kaphattak volna az orkok is. Na, de az milyen fëa lesz? Tünde-féle, ember-féle, horribile dictu ainu-féle? Vagy az orkokat Ilúvatar elismerte gyermekeinek, és kaptak külön fëát? Egyik verzió hajmeresztőbb, mint a másik (már csak a következményeik miatt is, Ankalimon a hárommal ezelőtti Tolkien-kurzusos előadáson nagyon szép hosszan kifejtette őket), de mivel az orkok azért mégiscsak kommunikációképesek kellett, hogy legyenek, az utolsó - bár szintén nem kész és ellentmondásmentes - koncepció szerint a beszéd képessége mégsem kötődik a fëa meglétéhez (ez könnyítés egyébként Huan három lehetőségéhez is), és az orkoknak nincs fëájuk, tulajdonképppen különösen értelmes "állatoknak" tekinthetők.
icke
ignis sum quae contra frigus ardet
- Felagund
- Nem elérhető
Encsi írta: nem úgy van, hogy aki tud beszélni, annak van?
De igen, de az egyik HoME-ban (asszem talán a XII-ben) le van írva egy koncepció, ami szerint az orkok igenis állatok.
Ezen kívül igen sok (főleg etikai és morális) problémát vet fel az, ha az orkok is feával bíró élőlények lennének...
Our knees do not bend easily
- Encsi
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Encsi
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
Encsi írta: Ha egy ork meghal, az ő feája hova kerül?
Értelemszerűen Mandoshoz, mint minden feával bíró lényé. Ha arra kérdezel, hogy jó-vagy rossz sorsa lesz-e, erre nem tudok értelmes választa adni. Ha jól értelmeztem az általam olvasott szövegeket, Tolkiennél nincs az a klasszikus menny-pokol, mint a vallások legtöbbjében, igaz, egy korai elképzelésében volt szó erről, de ezt elvetette.
Gondolom, miután Mandoshoz kerül az ork fea, jó darabig ott kell maradnia, nem születhet újjá, elvégre milyen új testet is kaphatna?
ha tünde volt a szerencsétlen, feltételezhető, hogy miután akár Nienna seítségével, megtisztul, Valinorba kerül, ha meg esetleg valami egyéb lényé, akkor meg marad ott, ahova került, az idők végezetéig, aztán kivetteik a Voidba, mint szegény Melkor is. 8nme azért sajnálom, mert gonosz létére nem lehet jó helyen- ez értelemszerű, mivel tönkretenne mindent, hanem azért, mert gonosz, és így nem tud a jóban részesülni).
- Encsi
- Nem elérhető
- Encsi
- Nem elérhető
kepfeltoltes.hu/080306/quendek_w ... es.hu_.jpg
'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
amanibhavam írta: Elismerem, nem voltam a legjobb hangulatban, amikor a bejegyzesemet irtam, valoszinuleg ez tukrozodik rajta. Az altalanositas talan nem is Neked szolt, hanem a Kozepfolde szekcio utobbi 2 evenek, de ez is csak szubjektiv erzes. Valami olyasmi is allt mogotte, hogy atlag kethavonta lat az ember olyan beirast valamelyik topikban, hogy mikorjelenikmarmegaHoMEmagyarul, aztan amikor mondjuk leemelem a polcrol es leforditok belole par szerintem relevans passzust, akkor az jon vissza, hogy de ez ugysem relevans mert.
De mondom, elmult, elnezest.
El van nézve, és gondolom nem csak a magam nevében beszélek amikor megköszönöm a fordításokat, mert én még messze nem vagyok olyan szinten angolul hogy effélével sikerrel próbálkozzak.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- amanibhavam
- Nem elérhető
De mondom, elmult, elnezest.
love is the shadow that ripens the wine
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
amanibhavam írta: Alyr,
dehogy sertettel meg. Mindossze kulonbozik a nezopontunk arrol, hogyan erdemes Tolkienrol beszelgetni. Nem nagy ugy.
Peace
Hmmm...
Kissé túl általános következtetést vontál le abból, amit a legutóbbi írásom készítéséről írtam ide (nem pedig arról, hogy kezdettől fogva és örök időkig mit tartok hitelesnek és mit nem Középföldével kapcsolatban).
A módszerem természetesen vitatható (és kissé meggondolatlan meg nagyképű volt a közlésének módja), de az a reakció, hogy akkor "ezentúl nem fárasztod magad ilyen fordításos dolgokkal" meglehetősen meglepett, már csak azért is mert az "ilyen fordításos dolgok" nak nem csak én látom hasznát, sőt.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- amanibhavam
- Nem elérhető
dehogy sertettel meg. Mindossze kulonbozik a nezopontunk arrol, hogyan erdemes Tolkienrol beszelgetni. Nem nagy ugy.
Peace
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
amanibhavam írta: Rendben, akkor ezt jelzesertekunek tekintem abbol a szempontbol, hogy a tovabbiakban/maskor ne farasszam magam ilyen forditasos dolgokkal. Akit erdekelnek a nem "elsodleges" forrasok, megtalalja a modjat, hogy utananezhessen...
Ha megsértettelek úgy elnézésedet kérem.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
A magam részéről továbbra is az "elsődleges" forrásokból indulok ki (Szilmarilok és GyU, kisebbrészt HoME és angoltudásom hiányosságai miatt elsősorban ezek magyar változatai), mivel egyrészt ezek a közismertebbek, másrészt ha abba belebonyolódunk, hogy Tolkien mit is akart megcsinálni (de nem csinálta meg vagy mert meghalt, vagy mert elvetette az ötletet csak erről nem írt sehova semmit) akkor nem jutunk szinte sehová.
Az Arien dologról teljesen elfeledkeztem pedig erről történik említés az általam említettekben is.
Ha majd kész lesz amit írok (eredetileg "hiteles-e Középfölde világa" ként indult most valami Középfölde gazdaságánál tart, aztán ki tudja, és egyébként egy egyszerű eszmefuttatás) közrebocsájtom és meg lehet bírálni szépen. (legalábbis remélem, hogy lesz olyan aki elolvassa)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- amanibhavam
- Nem elérhető
A Morgoth's Ring kötet Myths Transformed "Módosult Mítoszok" fejezetében lapulnak azok a jegyzet(töredék)ek, amelyekben Tolkien elkezdi átdolgozni mitológiájának alapjait. Ti. elkezdte őt erősen zavarni a gondolat, hogy a Silmarillionban a teljes gnózis birtokában lévő elfek előálljanak egy alapvetően ptolemaioszi világképpel. Hogyaszondja (fordítás by me):
JRR Tolkien a Morgoth's Ringben írta: Mostanra világossá vált számomra, hogy a Mitológia mindenesetre igazából "humán dolog" kell, hogy legyen. A nemestündéknek, akik félisteni lények között éltek és általuk taníttattak, ismerniük kellett, de legalábbis íróiknak és tudósaiknak ismerniük kellett az "igazságot" (értelmük és nagyságuk szerinti mértékben). Ami a Silmarillionban stb. rendelkezésünkre áll, azok hagyományok ... amelyeket númenori és későbbi emberek adtak tovább...
... Ezen a ponton (a korai kozmogónikus részek újragondolása kapcsán) hajlottam arra, hogy ragaszkodjak a Lapos Földhöz és a Nap és Hold elkészítésének asztronómiailag abszurd ügyéhez. [...] Amikor azonban az az általános elképzelés (függetlenül attól, mennyit ért az átlagember a csillagászathoz), hogy az űrben élünk egy gömb alakú "szigeten", az ember nem teheti meg ezt többé.
(Morgoth's Ring, p370)
Később:
A Nap és Hold elkészítése jóval a tündék eljövetele előtt kellett, hogy történjené és nem történhetett a Fák halála után sem [...] Fák és virágok stb. sem lehetnének a földön, ha a lámpások ledöntése után kialszik a fény. [...] Mivel az eldák állítólag bölcsebbek az embereknél és hűebb ismereteik vannak a Füld történelméről és természeténél náluk ... legendéiknak közelebb kell állniuk legalábbis a Naprendszerről (= Arda királyságáról) alkotott mai ismeretekhez, bár azoknak természetesen nem kell valamiféle "tudományos" teóriát követniük [...] A Nap egyidős kell, hogy legyen a Földdel, bár viszonylagos nagyságát nem kell tárgyalni, míg a Föld körül való látszólagos keringése elfogadott lesz.
(ibid. p371)
Ennélfogva:
Tűz és kataklizma ideje. Melkor megzavarta a Nap járását, úgyhogy azontúl koronként túl forró, másokban túl hideg lett. Hogy ez a változás a Nap állapotában állott-e be, avagy a Föld pályája módosult, azt nem kell szükségképpen kifejteni.
(ibid. p372)
Megint később aztán már ezt az egészet úgy illeszti bele a mitológiába, hogy Melkor megkívánta Arient, a Nap maiáját és meg akarta erőszakolni, és a dulakodás miatt azontúl a Föld egyszer közelebb, másszor távolabb került a Naphoz, ennélfogva kialakultak az évszakok.
Összefoglalva, évszakok voltak, létüket 3 nézőpontból lehet magyarázni:
- a Lapos Föld kozmológia szerint, voltak, mert a valák csináltak, illetve mert Melkor (szó szerint) hideget-meleget fújt amerre járt
- a Naprendszer-kozmológia szerint, mert a Nap járása Melkor áldásos tevékenysége folyományaképpen megváltozozz
- externálisan, mert Középfölde az északnyugat-európai világkép tükre, ottan pedig évszakok vagynak
- Olorin.papa
- Nem elérhető
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Namarie írta: És Szilszakáll éneke, aki élt Númenor bukása előtt, miért nem elég bizonyíték? (Nem kekeckedni akarok, de tényleg érdekel.)
Mert irodalmi mű, költői képekkel, ráadásul a keletkezése lehet sokkal későbbi.
Minden további nélkül el tudom (Tudnám) képzelni, hogy az évszakokat csak azért tette bele mert az adott hely hangulata hasonlított az adott évszakéra.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Namarie
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
icke írta: Üdvözletem!
Hát, azt tudjuk, hogy északon mindig hideg volt, több helyen említtetik a tél, mint olyan; Hithlumban tudni, hogy különösen hideg volt, télen kezdődött a Dagor Bragollach, és télidőben menekült el Beren Dorthonionból. (Na meg Lúthien táncánál kerül elő, hogy tavaszt hozott a tél után, annak megfelelő idejében.) A Túrin Túrambarról szóló fejezetben előkerül, hogy "azt mondják, Beleriandban egyre komiszabbak lettek a telek, ahogy Angband hatalma nőtt", és meg nem mondom, honnan, de valami olyan is rémlik, hogy konkrétan Melkor küldte a hideg telet.
Konklúzió: évszakok bőven voltak már az Első Korban is, és valószínűleg a valák "lőtték be", hogy mikor milyen idő legyen (hogy ezt milyen technikával oldották meg, kérdéses), Melkor pedig (lásd fent) belepiszkált néha.
icke
Ez nekem tökéletesen elég (egyébként ott merült fel, hogy vajon hányszor vethettek és arathattak egy évben). Innentől bizonyítottnak tekintem, hogy voltak.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Randír
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Ha a keringési pálya elliptikus alakja okozná az évszakok váltakozását, akkor a perihélium (napközel) idején lenne nyár, aphéliumkor (naptávol) pedig tél. Vicces módon, ez pont fordítva van.
Link, sajnos angolul, a magyar Wikipedia kissé gyenge. A első mondat nagyjából azt jelenti, amit korábban írtam.
icke
Ebben igazad van, de a napközel is kell a beesési szöghöz, ahogy a forgástengely dőlésszöge is. Ha körpálya lenne, akkor ugyanúgy nem lennének évszakok.
A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/
- icke
- Nem elérhető
Ha a keringési pálya elliptikus alakja okozná az évszakok váltakozását, akkor a perihélium (napközel) idején lenne nyár, aphéliumkor (naptávol) pedig tél. Vicces módon, ez pont fordítva van.
Link, sajnos angolul, a magyar Wikipedia kissé gyenge. A első mondat nagyjából azt jelenti, amit korábban írtam.
icke
- Randír
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Az nem, az mondjuk inkább, hogy ez a Föld forgástengelyének a keringési síkkal bezárt szöge miatt van így. (Nem tudom, mikor ókumlálták ki, de annyira nem ősi dolog.)
Az meg igaz, hogy a köznapi háttér nagy részét remekül megkonstruálta (lásd még Ankalimon örökbecsű, mindig előkerülő félmondatát a Szövetség útjának holdfázisairól), de ugyanakkor jópár dologgal kapcsolatban kérdéseket hagyott, legalábbis az "első vonalbeli" műveket szemlélve. Valamelyik levelében talán lehet szó erről.
icke
Ha jól tudom, akkor a forgási tengely csak a nappalok változását idézi elő, esetleg jégkorszakot. Az évszakokat a keringési pálya, leginkább annak elliptikus alakja okozza. Azt viszont Kepler első bolygótörvénye kimondja, hogy a bolygók elliptikus pályán haladnak(amelynek egyik gyújtópontjában a Nap áll). Kepler 16-17. században élt, tehát Tolkien ismerhette.
A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/
- icke
- Nem elérhető
Hát, azt tudjuk, hogy északon mindig hideg volt, több helyen említtetik a tél, mint olyan; Hithlumban tudni, hogy különösen hideg volt, télen kezdődött a Dagor Bragollach, és télidőben menekült el Beren Dorthonionból. (Na meg Lúthien táncánál kerül elő, hogy tavaszt hozott a tél után, annak megfelelő idejében.) A Túrin Túrambarról szóló fejezetben előkerül, hogy "azt mondják, Beleriandban egyre komiszabbak lettek a telek, ahogy Angband hatalma nőtt", és meg nem mondom, honnan, de valami olyan is rémlik, hogy konkrétan Melkor küldte a hideg telet.
Konklúzió: évszakok bőven voltak már az Első Korban is, és valószínűleg a valák "lőtték be", hogy mikor milyen idő legyen (hogy ezt milyen technikával oldották meg, kérdéses), Melkor pedig (lásd fent) belepiszkált néha.
icke
- Namarie
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.