Gollam

Több
22 éve 3 hónapja #76540 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Gollam

Ulmo írta: A Gyűrűk Urában is olvasható, hogy ha Gollam dühös volt, a szeme zölden kezdett világítani; ha Szmeágol felülkerekedett benne, a fény kialudt. Lehet, hogy a gonoszság égett benne így :hein:

Ulmo! Láttál már macsit sötétben? Nézz egyszer a szemébe! Pont az idézett jelenségeket fogod látni!

Ez az utolsó mondat már inkább elgondolkoztató!

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 3 hónapja #76525 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Gollam

varda írta: Már mitől világítana a szeme? A macskáké se világít, csak visszaveri a fényt, ezért látjuk úgy sötétben, mintha világítana. Szerintem ez a helyzet Gollammal is. Nagyon sokáig élt a föld mélyén, adaptálódott az ottani viszonyokhoz. Végülis ez szükséges volt a túléléshez.

varda: nézd meg ezeket (idézetek a Hobbitból):

"Bilbó rémületére két kicsi világító pont bámult rá. Ahogy Gollamban nőtt a gyanú, a szeme fakó fénnyel égett."

"Megfordult, és látta, hogy Gollam szemei zöld lámpaként világítanak, ahogy jön felfelé az emelkedőn."

"Gollam görnyedten ült, pont a nyílás előtt, a szemei hidegen fénylettek az arcában, ahogy a térdei között billegett a feje."

"Bár csak egy fekete árnyék volt a saját szemének fényénél, a hobbit látta vagy inkább érezte, hogy megfeszült, mint az íjhúr: ugráshoz készült."

A Gyűrűk Urában is olvasható, hogy ha Gollam dühös volt, a szeme zölden kezdett világítani; ha Szmeágol felülkerekedett benne, a fény kialudt. Lehet, hogy a gonoszság égett benne így :hein:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 3 hónapja #76514 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Gollam
hacsak igazából nem mélytengeri hal, amelyik adaptálódott a barlangi léthez

esetleg Gollam egy szentjánosbogár

love is the shadow that ripens the wine

Több
22 éve 3 hónapja #76506 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Gollam
Már mitől világítana a szeme? A macskáké se világít, csak visszaveri a fényt, ezért látjuk úgy sötétben, mintha világítana. Szerintem ez a helyzet Gollammal is. Nagyon sokáig élt a föld mélyén, adaptálódott az ottani viszonyokhoz. Végülis ez szükséges volt a túléléshez.

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
22 éve 3 hónapja #76459 Írta: Titkos®
Titkos® válaszolt a következő témában: Gollam
Ez így a könyvben nem volt leírva, de szerintem az elég misztikus, aki hobbit létére a falon mászkál és világít a szeme (még akkor is, ha már eléggé megváltozott egy hobbithoz képest).

Gollam az egyik kedvenc szereplőm!

Több
22 éve 3 hónapja #76456 Írta: amanibhavam
hol volt Gollum misztikus? azért erre kíváncsi lennék...

Több
22 éve 3 hónapja #76455 Írta: Titkos®
Köszi! Tudod új vagyok még itt... :wink:

Több
22 éve 3 hónapja #76453 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Gollam
Utólagos javítás = Szerkeszt gomb ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
22 éve 3 hónapja #76450 Írta: Titkos®
félelemtes=félelmetes
Moria=Mória
:wink:

Több
22 éve 3 hónapja #76445 Írta: Titkos®
Nekem sok kedvencem van a GyU-ban, de Gollam a legnagyobb kedvencem, mert titokzatos, misztikus és félelemtes is tud lenni. Azokat a részeket pl. imádom, amikor a Gyűrű Szövetségében követi Frodóékat és Frodó Moria óta mindig puha léptek csoszogását hallja és két fénypontot látt... Meg az is egy jó rész, amikor a Két Toronyban önmagával vitatkozik. Ennél a résznél jól megmutatkozik a skizofréniája. :) Sajnáltam szegényt, hogy a végén meghalt, de ha ez nem történt volna meg, a küldetés kudarcba fullad. :( Viszont végső soron ő pusztította el Szauront. :wink: Gollam/Szméagol rulez!

Több
22 éve 3 hónapja #76433 Írta: amanibhavam
úgy, hogy feltehetőleg nem olvasta előtte a Gyűrűk Urát angolul és nem ismerte Tolkien fordítási útmutatóját sem; a GyU magyar fordítása pedig csak a nyolcvanas évek elején jelent meg
valószínűleg végig abban a tudatban fordított, hogy ő egy gyerekeknek íródott gyermekmsét fordít (ami igaz is), és nem volt szándéka azt beilleszteni a tolkieni univerzumba

már bocs, hogy Ulmo helyett szólok

Több
22 éve 3 hónapja #76421 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Gollam
Sziasztok!

Nekem sincs semmi bajom a babóval. Sőt! Én kifejezetten szeretem, mert vannak benne olyan részek, amik úgy jók, ahogy vannak.
Én a "szívem szottyával" nagyon gyorsan megbarátkoztam :wink: , a Nyelemmel, már nehezebben.

Ulmo!

Hogy érted, hogy Szobotka Tibor a nulláról kezdte?

Több
22 éve 3 hónapja #76403 Írta: zsoffija
zsoffija válaszolt a következő témában: Gollam
Nekem semmi bayom a Babóval... :roll: bár néha tényleg elképesztő dolgokat művelt ez a Szobotka... :roll: (manók...yuyy!kis,hegyessipkás teremtmények-régen(10 éve...) azt hittem,ők rontják el a fogainkat :oops: :lol: )
:arrow: Örülök Ulmo fordításának-ez már jobban passzol a GYU-hoz... :!:

[size=9:3ggwbz1b](de a "szívem szottya"szerintem aranyos!csak nem egészen értettem eleinte)[/size]

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Több
22 éve 3 hónapja #76349 Írta: Ragoran
Ragoran válaszolt a következő témában: Gollam

Ulmo írta:
Azért ne legyünk szigorúak Szobotkával. Ahhoz képest, hogy nulláról kezdte, egész jó a fordítása (bár a "szívemnek szottya" borzasztó :eek4: )
És köszi a dicséretet. :wink:

Igen, ezt mi is beszéltük, hogy pl. a GyU-t és a Babót mért nem ugyanazokkal a szavakkal fordították le...

Több
22 éve 3 hónapja #76334 Írta: Ulmo

Szméagol írta: Ulmo!

Elnézést... (Szobotka Tibor a hibás. :? )
Valamicskét én is tudok angolul és teljesen igazad van. Tényleg ezt jelenti.
Szebben nem is fordíthattad volna! :wink:

Azért ne legyünk szigorúak Szobotkával. Ahhoz képest, hogy nulláról kezdte, egész jó a fordítása (bár a "szívemnek szottya" borzasztó :eek4: )
És köszi a dicséretet. :wink:

Több
22 éve 3 hónapja #76327 Írta: Narië
Narië válaszolt a következő témában: Gollam
De a Gy keresésében is keveset szerepel :wink:

Narië

No more blood for oil!

Több
22 éve 3 hónapja #76121 Írta: zsoffija
:cry: :oops: :? :wink: :lol: :itscool: :arrow:
Igen,arra!

Fáradt vagyok... :roll:

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Több
22 éve 3 hónapja #76119 Írta: amanibhavam

Olvastad a könyvet?A Gyűrű keresésében ott is keveset szerepelt Gollam..

gondolom, A gyűrű szövetségére gondoltál

Több
22 éve 3 hónapja #76117 Írta: zsoffija
Szméagol,Ulmo:
jujj,télleg hogyénmienagyilagvégkimerültegyén vagyok!

Pedig tudtam,hogy nem volt meg az összes foga... :?
Csak nem jutott eszembe,hogy tudom... :heu:
(élezés :roll: nem tudta,melyik legjobb fogkrémet válassza...)

Frodina:
Olvastad a könyvet?A Gyűrű keresésében ott is keveset szerepelt Gollam...(azért néhány jelenetet-Lórien,"az úszó fadarab..."-kihagytak)
Mayd a 2. részben legyszebb reményeim szerint :crazy: végre beveti magát ő isz...

Több
22 éve 3 hónapja #76108 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Nekem csak a Szobotka Tibor-féle fordítás állt a rendelkezésemre és én csak az alapján tudtam gondolkoni.

Ulmo!

Elnézést... (Szobotka Tibor a hibás. :? )
Valamicskét én is tudok angolul és teljesen igazad van. Tényleg ezt jelenti.
Szebben nem is fordíthattad volna! :wink:

Több
22 éve 3 hónapja #75943 Írta: Ragoran
Ulmo: Úgy látszik túl régen olvastam a Könyvet... :oops: Most elsüllyedek..

Több
22 éve 3 hónapja #75940 Írta: Ulmo

Szméagol írta: De Ulmo!

A követ a körmei élezésére használta.

Akkor egy kis nyelvlecke:

Az eredeti szöveg:

""S-s-s-s-s," said Gollum more upset than ever. He thought of all the things he kept in his own pockets: fishbones, goblins' teeth, wet shells, a bit of bat-wing, a sharp stone to sharpen his fangs on, and other nasty things. He tried to think what other people kept in their pockets."

Az én fordításom:

"- Ssssssssz - sziszegte Gollam még dühösebben. Végiggondolta, ő mit tartott a zsebeiben: halcsontokat, ork-fogakat, vizes kagylókat, egy darab denevérszárnyat. Egy éles követ a fogai élezéséhez, és más ronda dolgokat. Próbálta elképzelni, mások mit tarthatnak a zsebükben."

fang = agyar, fog. A "karom" szóra a "claw"-t szokták használni.

Több
22 éve 3 hónapja #75934 Írta: Ragoran
Szmáagol: Egyetértek!!! Tök jó rész!!
De attól a fogát is élezheti vele! :wink:

Több
22 éve 3 hónapja #75890 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Harminc fehér ló egy vörös hegyen
Előbb szabdal,
aztán vagdal,
aztán elpihen.

-Ennek szakálla van - sziszegte Nyelem - A fogak, szívemnek szottya, ámbár nekünk csak hat van belőle.

No, igen. Ez az egyik kedvenc jelenetem A Babóban. Olyan jóízűt szoktam nevetni rajta.

De Ulmo!

A követ a körmei élezésére használta.

Több
22 éve 3 hónapja #75835 Írta: Frodina
Frodina válaszolt a következő témában: Gollam
Az a gáz, hogy fog. sincs, hogy mi a téma, de azért nem bírtam megállni szó (jó, írás) nélkül: Golli (azaz Gollam) mért nem szerepelt többet az első részben, és mért lehet róla olllyan kevés képet találni??? :?:

Frodina:))

Több
22 éve 3 hónapja #75757 Írta: Ulmo
Ancalimon: akkor azt is olvastad, hogy Gollam miket evett. Tompa fogakkal orkot enni elég nehéz feladat lehet. A síkos halról nem is beszélve.

Több
22 éve 3 hónapja #75754 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Gollam
A Hobbitban a rejtvényfejtős jelenetben azt olvastam, hogy Gollamnak összesen 6 foga volt...
Ezeket élesítette???

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
22 éve 3 hónapja #75748 Írta: Ulmo

zsoffija írta: Gollam fogai hogy őrizték meg mittudomén-hányszáz évig kifogás-mentes minőségüket?Ez is a Gyűrű hatása?

A Hobbit azt írja, hogy Gollam tartott magánál egy éles követ a fogai élezésére. Ötből négy fogorvos biztos ezt ajánlotta neki :mrgreen:

Több
22 éve 3 hónapja #75710 Írta: zsoffija
Yay,ezek a parókák... :? :nono: szörrnyű!
:lol:

:roll: Gollam fogai hogy őrizték meg mittudomén-hányszáz évig kifogás-mentes minőségüket?Ez is a Gyűrű hatása?
Mert értem én,hogy nem evett sok csokit,és az nem is zavar,mint tényező,hogy nem mosta őket,de a kor nagy úr... :roll:

Több
22 éve 3 hónapja #75463 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok! :hello: :hello:

OFF:
Az osztály kirándulász szörnyű volt! Aszt mondták rántott hal lesz, de cak szertész volt... :cry:
( :wink: )

De Bilbónak nem is hullott ki a haja... A filmben valahogy azt vettem észre, hogy (az összes hobbitnál) vagy nagyon alaposan kifésülték a parókákat vagy elfeljtették. Pl.: Frodó az elején -> Frodó Móriában, mikor Gandalffal beszélget. :wink: Tehát a film ilyen esetben nem megfelelő forrás...
Ez a vitaminos dolog csak azért jutott eszembe, mert biológia órán az emberi testről tanulunk és volt róla szó.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.643 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére