- Köszönetek: 0
Frodó
- Sesy
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
ez is egy megoldás, de akkor ugyanannyit jelentett Samunak Frodó, mint azoknak, akik nem is ismerték
Így inkább Gandalf verziója tűnik valóságosabbnak...
Vagyis Samunak az volt az élete, hogy szolgálja Frodót, mert ő jelentett neki a legtöbbet... Oan, mint egy kutya.
~ hallom a hangodat, érzem az illatod, alattam hintaló, ölemben csillagok ~
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Elanor
- Nem elérhető
Tehát, mi mindnyájan tudjuk, hogy a Gyűrű nem véletlenül került Frodóhoz. Nem mindenki lett volna rá képes, hogy végig csinálja. Mondhatják azt is, hogy ennyi erővel bármelyik hobbithoz - akár Samuhoz - is kerülhetett volna, mert csak az volt a lényeg, hogy egy "kis emberhez" kerüljön, aki nem hatalomvágyó, stb, stb, stb... de ez nem ilyen egyszerű. Hiszen az nyilvánvaló, hogy Frodó más volt, mint a többi hobbit. Volt benne vmi titokzatos, ha úgy tetszik tündés. Valami, amit nem lehet megfogalmazni. És ezért kerülhetett hozzá a Gyűrű. Ezért volt ő az, aki végig tudta csinálni a Küldetést. Tehát, ha ezt nézzük, akkor Samunak szüksége volt rá, ugyanúgy, ahogy Középfölde összes igaz lényének.
Jó, ez egy kicsit kitérő magyarázat, mert nem az fogalmaztam meg, hogy Samunak személy szerint miért volt rá szüksége, de nem mondhatjátok, hogy nincs igazam
I feel complete when I feel sick inside
- Sesy
- Nem elérhető
Hogy Samunak miért van szüksége Frodóra... Nehéz kérdés. Mert így jobban belegondolva tényleg Samu gondoskodott minden szükségleteikről, és ő tartotta a lelket Frodóban. Ő volt köztük az optimista, míg Frodóban azért ott volt a gondolat, hogy feladja...
Szóval szerintem csak Frodónak volt szüksége Samura. Ha Samu vitte volna a Gyűrűt, akkor neki lett volna szüksége Frodóra. Ő a "pátyolgató" szerepet vállalta magára, aki nem várhatott el semmit azért, amit adott.
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Rendben. Azt már olya sokszor megvitattuk (ha emlékezetem nem csal), hogy Frodónak mit jelent Samu. De Samunak mit jelent Frodó?
Sok helyről, sok szájból hallottam már, hogy Samu volt az igazi hős és, hogy jobban bírta a Gyűrűt! Bizonyítsuk be, hogy Frodó nincs meg Samu nélkül és hogy Samu sincs meg Frodó nélkül!
Íme az én elméletem, de majd együtt kiegészítjük:
Frodó testén és lelkén eluralkodik a Gyűrű és ezért "nem ér rá", hogy a földi dolgokkal (étel, ruha, önmaga) oglalkozzon, mindfen erejét a Gyűrű elleni küzdelem köti le. De Samu, az egyszerű hobbit nem nagyon fogja föl, hogy voltaképpen mi is a baja Gazdajának, csak a maga Csavardi módján. Ő ráér ezekkel a földi "apróságokkal" foglalkozni és Urát segíteni.
Samunak miért van szüksége Frodóra? Na, erre nekem is aludnom kell egyet...
Zagyvaságokat írtam?
- Gandalf
- Nem elérhető
Ott volt tehát Frodó, s az egyik oldalán Gollam, Frodó "rossz oldala", a másikon Samu, Frodó "jó oldala", bizonyos értelemben természetesen. Kettejük között ingadozva kellett megtalálnia az Utat, s mindkettőre szüksége volt, hogy küldetését végrehajtsa.
- Sesy
- Nem elérhető
A Frodó-Jézus párhuzammal egyetértek, pedig eddig nem gondoltam erre. (ezzel kapcsolatban: DVD-n található Tolkien dok.filmben benne van, hogy a hatvanas években (?) oan feliratokat írtak a falakra, h: Frodó él... )
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
"Mi lett volna, ha...?" Ccc. Mondjuk érdemes eljátszani a gondolattal, mint mindig... Elanor, így van.
Frodó olyan szempontból volt különleges az Út előtt, hogy neki jobban felszínen voltak azok a tulajdonságai, amik egy hobbitban rendkívül mélyen voltak elásva és valami hatalmas dolognak kellett történnie, ahhoz, hogy előbújjanak ezek. De Frodóban ez a "hős" én sokkal magasabban volt. Arról nem is szólva, hogy gondolkodott is ám. Mélyebbre látott az emberben (hobbitban, tündében), mint bárki más. Sokkal csendesebb volt, mint Bilbó, de (nem akarom Bilbót lebecsülni) sokkal mélyebb értelmű is, ha értitek mire gondolok.
Mikor Frodónak ez a bölcsessége előbújt Samuba is jobban belelátott. Arról a jelenteről nem is beszélve, mikor Samu először lát tündét és egészen megváltozik... Hatalmas hatással van ez Samu jellemére...
OFF: Még hogy Samu nem bátor?! Olyat már hallottam, hogy Frodó nem (és ez valóban hosszabb magyarázatot igényel), de hogy Samu?![/i]
- Ellana
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Egyébként sok olyannal találkoztam, aki Samuról rosszakat mondott. Szerintem bebizonyította, hogy az igaz barátság mindent legyőz, és Samu IGENIS bátor volt!
"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/
- Elanor
- Nem elérhető
Szméagol: köszi!!
Igen, abban igazad van, hogy Frodó is változott... és a régi Megyében sem lett volna maradása. De sztem mégis lehet párhuzamot vonni a Megye és Frodó alakulása között. Azon még érdemes elgondolkodni, hogyha vajon Frodó a régi Megyébe tér haza, és így kell rádöbbennie, hogy az már nem nyújt neki boldogságot, többé már nem ugyanaz számára, mint régen, akkor az nem lett volna-e fájdalmasabb, mint az, ahogyan valóban történtek a dolgok.
Samu és Frodó kapcsolata is nagyon érdekes sztem! Erről is volt már szó, és én is úgy gondolom, hogy az Út előtt Samu és Frodó ugyan jóban voltak, de valóban Samu csak alkalmazottja volt Frodónak, és az Út során vált igaz barátjává.
Bár azt még megemlíteném, hogy sztem Samu a kezdetektől fogva nagyon szerette a gazdáját, pl. amikor kihallgatta Gandalf és Frodó beszélgetését, akkor - mint mondta - még el is sírta magát, amikor hallotta, hogy Frodó elmegy. Csak a gazdája nem ismerte fel benne ezeket az érzéseket, ameddig nem volt ráutalva.
- Gandalf
- Nem elérhető
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Frodó nem vágyott a hírnévre és az ő bölcsességével megértette, hogy a hobbitok annyi éven át hessegették el maguk elől a Gonosz eljövetelének jeleit és nem AKARTAK tudni Frodóról. Tudtak róla, de hogy úgy fogalmazzak, szőnyeg alá söpörték, mint a többit.
De, ha a Megye olyan maradt volna, mint régen még akkor se lett volna képes ott maradni. Elmenetelének okában csak kis részt szerepelt a Magye megváltozása. Ő változott meg igazán, nem a Megye. Ezt már Samu sem értette.
Érdekes, hogy mikor Frodó már jobban felelősség tudatára ébredt, csak akkor ismerte fel (meg) a Samuban rejlő jó barátot. Előtte még, mikor egy egyszerű hobbit volt, főbb barátai a saját társadalmi rétegéből kerültek ki és Samut szolgaként kezelte.
Elanor: A Lassiban lévő cikkedhez gratulálok. Amióta én is "Gyűrűs" vagyok már mindezt átéltem...
- zsoffija
- Nem elérhető
Hácc,én actán nemnaon értek hoddzá,de
Nem tudom,egy hívő ember megalkotná-é egy másik világ "Krisztusát..."
Meg Jézus végig(illetve...a végén legalább)tisztában volt cselekedeteivel,illetve tudatában volt annak,amit tesz.
Frodót viszont (pont a célnál) hatalmába kerítette a "Gonosz"-csak a véletlennek(vaggy Gollamnak) "hála" teljesítette a küldetését...
(nojó,accem azért maga Frodó szintén viaskodott a Gyűrű hatalmával,tudta ő is mi a dolga...csak ő nem volt Isten fia... )
Párhuzam bictos vonható,de nem szoros...
(most nem vaok igazán képben,de az előfordulhatott volna,hogy Frodónak is kialakul két személyisége?)
Frodó mellőzése:szegény...
de tényleg vall ránk is...
Azért biztos jól érezte magát Samuékkal,biztos nem volt oan boldogtalan...
"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:
- bea/mag
- Nem elérhető
Frodó sztem nem csak amiatt hajózott el, mert látta, hogy a megyébe is elért a háború, hanem neki már semmi sem lett volna ugyanaz mégha a megye ugyan olyan lett volna, mint régebben.
2_41 menni kéne
gyilkos-e ki megmutatja hogyan kéne élned
és nem hagy maga után mást csak egy képet
/jac/
- Elanor
- Nem elérhető
Sztem az ő sorsa nagyon tragikus, és szívbemarkoló, ha vki mélyebben belegondol.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Frodónak szinte az egyetlen vigasza a hosszú út során az a tudat volt, hogy a háta mögött ott a biztos otthon, a napsütötte Megye, ahova, ha visszatér, akkor minden ugyanolyan lesz. Ő ott folytathatja az életét, ahol abbahagyta. És amikor végül hazaérnek, akkor azt kell látnia, hogy ez nem így van, hogy a háború oda is elért, és már semi nem lesz ugyanolyan. Sztem a Megye megszállása ezt is szimbolizálja, és szorosan kötődik Frodó sorsához. Ő akkor már szinte teljesen bezárkózik, a tettek mezejére inkább a többi hobbit, Trufa, Samu lép, ő csak "csendes megfigyelő". Nekem még az is különösen fáj, hogy a hobbit-nép teljesen megfeledkezik róla. Trufát, Pippint éltetik, mint a hős harcosokat, de őt, aki a legtöbbet szenvedett és a legtöbbet áldozott észre sem veszik, elfelejtik.
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Frodó jellemfejlődése a legjobban mégis a Könyvben mutatkzoik meg. Hosszú folyamat ez és, ami a Filmben hiba volt: Nem hangsúlyozták ki eléggé ezt a változást Lórien után. Pedig Gandalf halálakor valami megszakadt Frodóban és valami belé költözött és ez Lórienben jött a felszínre. Gandalfban az apját vesztette el (újra) és akkor értette meg igazán, hogy mit is jelent a Gyűrűt hordozni. Tudta, hogy immáron teljesen magára maradt és valami bosszúvágy is hajtotta a Katlan felé. Gandalf miatt. Mikor Gandalf elment, ő akkor lépett elő igazi hőssé (önfeláldozó Jézussá(?).
- Erendil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Gandalf írta: Erendil: Igen, ez egy nagyon jó meglátás, részletesebben is kifejthetnéd!
Megpróbálom,bár nemtom hogy tudnám még részleteseben leírni...
Tudom ezek nem igazán a Jézus párhuzamhoz kapcsolódnak mind,de azért leírom őket.
Frodót megváltoztatja a sebesülés,és a gyűrűhordozoság által szerzett különleges megérzései,képességei is(pl:hideg fagy hasít a sebébe ha Lidércek ólálkodnak a közelben,kiélesedik hallása,jobban lát sötétben,stb...),de ezek nem jó dolgok,ezektől csak szenved,de igazán soha nem szabadulhat tőlük,mert a sötétség már rányomta bélyegét az egész életére.Már megtapasztalta milyen érzés a lidércvilág,és többé nem tudja elfelejteni,ez az emlék kínozza,még azután is hogy terhét letette.Ezek után a megye idillikus világát is más szemmel látja,már nem egy ártatlan mit sem sejtő,hanem egy megfáradt,sokat szenvedett hobbit szemével...
Bár még nincs a harmadik film,de bizonyára már többen is láttátok a róla készült naptárban lévő Frodó-Samu fotót.(Ha nem majd beszúrom...)
Ezt csak azért írom,mert ha a film elején megnézzük Frodót annyira vidám,boldog,gondtalan,sugárzik róla hgy menyire szép az élete és milyen jól érzi magát,Gandalf érkezésekor.De ha megnézzük a második rész képeit vagy a harmadik részről készült fotót,azokon rettenetesen meviselt,szikár,fáradt,és kínzott az arca,és az egész lénye,ha ránézel látszik hogy belül rettenetesen gyötri valami....És a szemében a téboly,a megfeszített akarat a szorongás tükröződik...
Nai tiruvantel ar varyuvantel i Valar tielyanna nu vilya!
- Elanor
- Nem elérhető
hobbit írta: Valahol minden egyes drámai hősben felfedezhető Jézus alakja. Ez persze csak azért van mert aki igazi hős az vállalja a szenvedést a céljaiért. Frodó egy ilyen alak.
Az az érdekes, hogy ő nem is a saját céljaiért, hanem a világ megmentésért vállalja azokat (persze, a célja a világ megmentése, de sztem van egy kis különbség), és főleg emiatt lehet közte, és Jézus között párhuzamot vonni.
Erendil: egyetértek! és pont ezt jelképezi a két sebe is, amik minduntalan gyötrik, nem beszélve arról a lelki nyomásról, amit a Gyűrű (és annak hiánya) hagyott az életén. Sztem ezek mutatják azt, hogy ilyen események, történések után egy ember egyszerűen nem lehet ugyanaz a valaki, mint az események előtt.
- hobbit
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-
- Gandalf
- Nem elérhető
- Erendil
- Nem elérhető
Nai tiruvantel ar varyuvantel i Valar tielyanna nu vilya!
- Gandalf
- Nem elérhető
Frodó útja a Banyapók odújától szabályos passiótörténet, megmérgezik, megostorozzák, megcsonkítják, lelki teher gyötri, stb. Olyan, mintha Mordor határán mind a három szereplő (ő, Samu, Gollam) már átléptek volna egy holtponton, ahonnét nincs megállás... nem tudom, érthető-e.
Innentől már mindegyik mintha a sorsa szerint cselekedne, csak úgy történnek velük a dolgok, de a fontos döntéseket itt már nem ők hotzzák meg, mint korábban, valahogy úgy, ahogy Krisztus mondta a kereszten: Bevégeztetett.
- Erendil
- Nem elérhető
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Akkor most jövök én.
Nem úgy gondoltam (természetesen), hogy Tolkien pontról pontra Jézusról mintázta Frodót. És azt se mondtam, hogy "valláskönyvet" akart volna írni. De mivel Tolkien mélyen vallásos volt sok tettére és írásaira kihatott ez, de csupán tudat alatt és semmi célzó szándéka nem volt vele, és ez teljes egészében érthető (számomra). Olyan dolog ez, hogy Tolkien nem akata, hogy párhuzamot vonjunk a második világháború és A Gyűrűrk Ura között, de Tolkienre nagyon nagy hatással voltak a háborúba szerzett élményei, és a háború ténye is érzékenyen érintette. (Lásd még: Banyapók, Ungóliant)
Tehát Frodó, mint mondtátok, szenvedéseiben volt hasonló Jézushoz. Én még ennyit tennék hozzá: Jézusnak az volt a célja, hogy megváltsa a világot az eredendő bűneitől (Ádám és Éva stb.) és e cél érdekében feláldozta önmagát, ahogy Frodó magát Középföldéért és vállára vette a Terhet ( bűnöket) és képes volt lemondani a saját szükségleteitől a Közjó érdekében. Én a legnagyobb párhuzamot tehát az önfeláldozásbanlátom kettejük között.
Kéretik a sorok mögé látni.
- Lyra
- Nem elérhető
"Ki a csillagok közt él, mint aki rég odaköltözött, most visszatér, s leül a tűz mögött."
Lyra
- Elanor
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- Erendil
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Olyan rossz nézni, hogy a kedvenc topicom haldoklik...
Itt egy régi kérdés, de szerintem korántsem lerágott csont:
Vonható-e párhuzam Jézus Krisztus és Frodó szerepe közt?
(Sokat vitatkozok mostanában erről a testvéremmel és érdekelne a véleményetek.)
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.