Frodó
- Enna Silme
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
"Én is olyan sokat pityeregtem azokon a részeken, amikor tudtam, hogy minderről a Gonosz tehet, főleg Gollamnál. (És lángolt bennem a düh, mikor kinevették, pedig oly sajnálatra méltó volt.)"
Ugyanez volt velem! És annyira rossz, hogy vannak barátaim, akik szinte gyűlölik Gollamot, és nem értik azt a szánalmat, amit Frodó érez iránta. Végülis nincs másról szó, minthogy meglátja benne önmagát (Frodó), és tudja, hogy ugyanez lehetne akár az ő sorsa is... Nagyon nehéz lehet Gollamnak.
U.I.: bocs, de sehogy sem tudok idézetet írni.....
"De hajókról ha zengek is, lesz-e hajó nekem, hogy visszavigyen, átvigyen ily széles tengeren?"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- hobbit
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 0
Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Elanor
- Nem elérhető
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
A filmben minden sokkal darabosabb volt, mint már mondtátok.
Samuval kapcsolatban: Nem csak a jó indulata segítette hozzá ahhoz, hogy megbarátkozzon ezzel az új Frodóval. Meg kell jegyeznünk, hogy Frodónak még sokszor volt jó kedve, sokszor szerette Samut, úgy ahogy régen. (Samu, a rettenthetetlen ) Tulajdonképpen ő (Frodó) is közel állt már ahhoz, hogy bizonyos értelemben olyan legyen, mint a Gollam/Szméagol páros, csak ez még nem éleződött ki annyira.
Samu "naivitását" Gollammal kapcsolatban nem kell elítélnünk (bár nem tett ilyet senki), hisz ez csupán egy hamisítatlan hobbit tulajdonság. Ami új és idegen az csakis rossz lehet.
Mivel Frodó nem volt annyira hobbit és jobban együtt tudott érezni Gollammal a Gyűrű miatt nem is bánt úgy vele.
Én is olyan sokat pityeregtem azokon a részeken, amikor tudtam, hogy minderről a Gonosz tehet, főleg Gollamnál. (És lángolt bennem a düh, mikor kinevették, pedig oly sajnálatra méltó volt.)
Mindezeket a Filmre Könyvre egyaránt értem.
És most egy idézet (amit feltehetőleg jól ismertek), mely mindezt lefedi:
[/i]A korai napsütés csak most kezdett bekúszni a fák árnyékába, de azért jól látta gazdája arcát, s a kezét is, amint ott nyugodott mellette fektében a földön. S egyszerre eszébe jutott Frodó, ahogy Elrond házában feküdt és aludt, azután, hogy azt a halálosnak ígérkező sebet kapta. Akkor, ahogy őrködött az álmán Samu látni vélte, hogy néha-néha, mintha halványan, belülről világítana; most is, csak most tisztább és erősebb fénnyel. Frodó arca békés nyoma sincs rajta gondnak vagy félelemnek, de öregnek látszott, öregnek és gyönyörű volt, mintha a formáló évek vésője most sok olyan vonást hozott felszínre, ami korábban rejtve maradt, bár az arc jellege nem változott meg.
Nem mintha Csavardi Samu ezt megfogalmazta volna.Csak megrázta a fejét, mintha fölöslegesnek ítélne minden szót, s magában ezt mormolta:-Szeretem, no. Ugyanolyan; néha mintha világítana. De akkor is szeretem, akár világít, akár nem.
- Elanor
- Nem elérhető
Amikor simogatja a Gyűrűt (ahogy Onering is írta), az annyira szívszorító jelenet. Akkor volt az, amit már vhova írtam, asszem, hogy a nyakamba lógó gyűrűt majdnem letéptem a láncáról, annyira gyűlöltem (pedig az mégcsak nem is az Egy Gyűrű )
Enna írta: Samu pedig sokszor nem érti, hogy mi is ez az egész, de szerencsére annyi jóakarás és jóindulat van benne....
És persze ne feledkezzünk meg a benne lakozó végtelen szeretetről Frodó iránt!
I feel complete when I feel sick inside
- hobbit
- Nem elérhető
Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-
- Enna Silme
- Nem elérhető
Igen, ez az, ami bennem is megfogalmazódott. Samu pedig sokszor nem érti, hogy mi is ez az egész, de szerencsére annyi jóakarás és jóindulat van benne.... Nála jobb társat Frodó nem is találhatott volna, és nélküle semmire se jutna. :shake:
"De hajókról ha zengek is, lesz-e hajó nekem, hogy visszavigyen, átvigyen ily széles tengeren?"
- Onering
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Elanor írta:
Nekem az volt furcsa Frodóban, hogy az elsőrészben még hagyta magát kiszolgáltatni a fegyveres erőknek, most meg tisztára agresszív. Ráadásul ezt csak Samuval és Szméagollal szemben mutatja ki
Ez az agresszivitás főleg akkor jön ki rajta, amikor úgy érzi, elvehetik tőle a Gyűrűt... sztem most már erősebben kötődik hozzá, mint az első részben (többször volt az ujján, közelebb van Mordorhoz...) sokkal jobban védelmezi is.
Igen, és ez olyan félelmetes. Frodó a Megyében és a küldetés előtt egy kedves, életvidám kis hobbit volt, tele jókedvvel, de most, ahogy eluralkodik rajta a Gyűrű ereje úgy megváltozott, és ha nem is készakarva, de sokszor megbántja szegény Samut. Az a szerencse, hogy Samu tudja, milyen nehéz most Frodónak, és inkább segít neki! (De gondoljatok például arra a részre a filmben, amikor simogatja a gyűrűt! Ijesztő hatás!)
"miért nő a fü, hogyha majd leszárad?
miért szárad le, hogyha újra nő?"
(Babits)
- Elanor
- Nem elérhető
Nekem az volt furcsa Frodóban, hogy az elsőrészben még hagyta magát kiszolgáltatni a fegyveres erőknek, most meg tisztára agresszív. Ráadásul ezt csak Samuval és Szméagollal szemben mutatja ki
Ez az agresszivitás főleg akkor jön ki rajta, amikor úgy érzi, elvehetik tőle a Gyűrűt... sztem most már erősebben kötődik hozzá, mint az első részben (többször volt az ujján, közelebb van Mordorhoz...) sokkal jobban védelmezi is.
Ja igen ami a legnagyobb baj, hogy a könyvben minden karakter sokkal árnyaltabb.
Ez természetes, a könyvben több "idő" van rá, hogy minden karakter kibontakozhasson, ott ismerjük a gondolataikat, érzéseiket, míg a filmben csak utalnak rájuk, ott külső szemlélők vagyunk.
remélem a Harmadik részben behozzák az elmaradásukat
Erre csak anniyt mondok: én is, én is, én is!!!
- hobbit
- Nem elérhető
Üdv
-üdv-
- Enna Silme
- Nem elérhető
- Ery
- Nem elérhető
- hobbit
- Nem elérhető
- Elanor
- Nem elérhető
Szméagol és Frodó „alkuja” mintha törést okozna a két hobbit barátságában. „A hozzájuk csatlakozó Gollam rossz hatással van Frodó és Samu kapcsolatára - mondja Elijah Wood. - Barátságuk próba elé kerül, mikor Frodó lelkében látható változásokat okoz a Gyűrű közele. Csavardi Samunak ettől kezdve nagyobb felelősséget kell vállalnia a küldetésben, mert gazdája lassanként kezdi elveszíteni érzékenységét, tisztaságát és a küldetés sikerébe vetett eddig megkérdőjelezhetetlennek vélt reményt."
Az a rossz, hogy sztem a könyvből nem ez jön át!! Persze, Samu nem nézi jó szemmel Gollam ténykedéseit, de nem hiszem, hogy ez törést okoz a Frodóval való barátságában!!
Tolkien leírja, hogy eleinte Samu naívnak hitte a gazdáját, hogy ilyen elnézően bánik Gollammmal, de aztán rájött, hogy egyáltalán nem az!
És mi az, hogy kezdi elveszíteni a tisztaságát???? (Hát igen, eléggé piszkosak lesznek... ) Ez hülyeség...
Jaj, PJ, PJ, nehogy vmi baromságot csinálj...
- zsoffija
- Nem elérhető
Viszont Samu egyértelműen rajongott(?) Frodóért már az elején.
Ugyanis (szvsz,fő a 6ározottság... )Frodó "tündés" volt,mint itten már annyian magjegyezték volt, és Samu meg mindig is szerette a meséket,meg-NEM 1/2reérteni!-vonzódott a tündékhez...meg Frodó jóemberhobbit volt,és Samu is és az ienek kedvtellni szokták egymást!
Csak az mondjuk valószínű,hogy Frodó úgy tekintett Samura,mint egyidősebb ember egy fiatalra(Samu fiam)...(bár nem volt az oan nagy korkülömbség...kituggya,na!)
Nojó,leállok,asszem ez örök rejtély marad ...
"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:
- Elanor
- Nem elérhető
Elanor írta: addig nem jelentett számára túl sokat (hangsúlyozom: túl - de sztem Samu már akkoris ragaszkodott hozzá),
Bocsi, ha egy kicsit kisarkítottam, csak azt akartam vele kifejezni, hogy szvsz akkor váltak igazi jó barátokká, amikor ketten vándoroltak.
- Ringbearer
- Nem elérhető
"Be the change you want to see." Gandhi
- Elanor
- Nem elérhető
- Ringbearer
- Nem elérhető
Ez jóFelismerte Samu lelkének legmélyén a bölcsességet (ami iencsak mélyen volt). Talán ez is "tündéssé" tette...
Szerintem Trufa és Pippin meg Frodó kapcsolatában nincs semmi különös.
Hiszen nem Frodó "választotta" ki őket az útra! Hanem maguktól jöttek.
És én úgy érzem valahol mindenkiben meg van az a bölcsesség (lehet hogy nagyon-nagyon mélyen), ami ha kell előjön.
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Azaz tündebarát. Biztos, hogy mindenki születik ezzel a tulajdonságával ez nem vitás. Frodó olyan bölcs én ezt szeretem benne. És mégis olyan jól bánik ezzel a bölcsességgel, hogy ez nem teszi beképzeltté vagy leereszkedővé. De ahhoz, hogy ezek a tulajdonságai igazán a felszínre kerüljenek, kellett a félelem és felelősség tudat (amit a Gyűrű okozott) meg a megpróbáltatások.
Árva lett visszahúzodott. De végül talált barátokat, az ifjú Tuk Peregrint és Borbak Trufiádokot ( ). Bennük vajon mit talált meg, ami miatt mások voltak, mint a többiek? Kívülről és felszínes tulajdonságaikban teljesen hobbitok voltak. (Érdekes, hogy én úgy éreztem Trufa az elején sokkal komolyabb és "gondolkodóbb", mint a közepén. Talán a sok megpróbáltatás próbálta ellensúlyozni optimizmusával...(de ez off volt )
Samut sokkal később ismerte meg.
Felismerte Samu lelkének legmélyén a bölcsességet (ami iencsak mélyen volt). Talán ez is "tündéssé" tette...
- Áfonya
- Nem elérhető
Hogy az eredeti kérdésre válaszoljak...
Az árvaság mindenképpen megrázó lehetett számára, mint bármelyik kisgyereknek, aki elveszíti a szüleit. Biztos, hogy ettől tartózkodóbb, visszahúzódóbb lett, valószínűleg ez is az oka, hogy jól kijött a különc Bilbóval, aki bizonyos szinten pont olyan magányos volt, mint ő maga. (Ez természetesen fordítva is érvényes.) A hobbit társadalom viszont ferde szemmel néz rá(juk) emiatt a "különcség" miatt. Frodó ragaszkodása azokhoz (Bilbóhoz, Samuhoz), akik megértik, és olyannak fogadják el, amilyen, szintén ennek a következménye.
Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
- Ringbearer
- Nem elérhető
És valószínüleg ezért szerette annyira Bilbót és Samut, mert més nem vot neki.
Ezt szeretem Frodóban. Ti?
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Nem szeretem nézni, mikor egy topic "haldoklik" (főleg, ha az az egyik kedvencem).
Téma:
Hogyan hatott Frodóra lelkileg az, hogy elvesztette szüleit és árvaságra jutott? Ha rendes családban nő fel és nem egy "nyúltelepen" Gorbadokéknál vajon mit változtatott volna az a jellemén? Lehet, hogy ugyanolyan hobbittá serdül, mint azok gátolt látáskörű hobbitfalviak?
Lehet, hogy nem túl jó, de hátha valakinek eszébe jut valami más.
- Ringbearer
- Nem elérhető
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Elanor írta: Itt van pl. az egyik ismerősöm. Azt hitte, attól lesz nagymenő, attól fogják elfogadni, ha cigizik...mostmár rájött, hogy ez nem így van, de nem tud leszokni... 8O
Íme a dohányzás megkezdésének tipikus példája!
(Én is oda vagyok a Momoért és, amígy nem olvastam Tolkient, az Ende könyvek voltak a kedvenceim. A két író között, hogy melyiket szeressem jobban, máig nem tudom eldönteni. )
(Mekkora OFF-ok! 8O )
Ímhol az oly gyakran feltett kérdés:
Mi legyen a téma? :crap:
- Elanor
- Nem elérhető
- Elanor
- Nem elérhető
Itt van pl. az egyik ismerősöm. Azt hitte, attól lesz nagymenő, attól fogják elfogadni, ha cigizik...mostmár rájött, hogy ez nem így van, de nem tud leszokni... 8O
Szóval ilyesmikre gondolok...könnyebben megtesznek olyan dolgokat, amikről azt hiszik, hogy az jó, mielőtt mérlegelnék azt. Tehát, ha vki mond nekik vmit (nem tanárra és szülőre gondolok, hanem olyanra, akire hallgatnak, akihez hasonlítani akarnak), akkor azt könnyebben megteszik, mint idősebb korukban.
Szerintem legalábbis. De ez az "eszmefuttatás" már nem is igazán illik ehhez a témához, de le kellett írnom, hogy értsétek, mire gondoltam.
- Ringbearer
- Nem elérhető
(Magyaros mondatok sorozata... )
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Elanor írta: ... egy kamaszt, aki változó korban van, könnyebb befolyásolni.
A kamaszt befolyásolni? 8O Na ezt nem hiszem, már inkább egy öreg embert... A kamaszok a "világ ellenségei" (persze ez nem törvényszerű) és nem hagyják magukat befolyásoltatni a világgal. Szvsz.
Elanor írta: De nem csak ettől függ...még nagyon sok dolgotól, hogy pl. milyen tulajdonságát szeretnénk megváltoztatni, vagy, hogy mennyire rugalmas személyiség, és még millió körülménytől függhet.
Ezzel nagy igazságot mondasz, de szerintem az ember alapvető tulajdonságai ott rejtőznek benne már csecsemő kora óta és ezeket lehetetlen megváltoztatni. Legföljebb csak elfedni lehet. (Ami tényleg nagyon rossz. Én például szívesen lennék "néma" bizonyos értelemben. Jobban szeretek hallgatni, mint beszélni(én vagyok Momo 2 ).)
- Elanor
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.