Gondolatok

Több
21 éve 10 hónapja #86436 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Gondolatok
Darky: Még mindig sajátos a filozófiád. :confused2: Különben eredetileg egy szelet kenyeret akartam írni, csak az "túl nagy" az Isten-ember viszony szemléltetésére. :) :roll:
Másrészt amit írsz, hogy az ember nélkül tul.képp nem lenne Isten, az annyiban nem igaz, hogy attól hogy valakinek rövid a haja vagy nincs is, attól létezik :idea: , mert az ember kb. ennyi "Istenen belül" - hiszen még ezermilliónyi dolgot teremtett. /Apropó: akkor minden állat, virág, fűszál, fa, kő, folyó, barlang, stbstb Isten szerinted? :roll: :eek2: / Annyiban viszont igaz, hogy ha nem lenne ember, Isten többi teremtménye, mivel gondolkodásra nem képes, nem tudna Róla, tehát egy ismeretlen valaki lenne, tehát mondható, hogy mivel "mindenki" számára ismeretlen, "számukra" (növények, kövek, stbstb) "nem létező" lenne. De létezne, hiszen attól, hogy az emberek egy ideig nem fedeztek fel, tehát nem ismertek pl. egy ásványt, attól az még létezett.

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 10 hónapja #86434 Írta: angelina
angelina válaszolt a következő témában: Gondolatok
Namarie:ingerult vagy??miert??
akarsz rola beszelni? :tongue:

'a prayer for the wild heart,kept in cage'

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 10 hónapja #86432 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Gondolatok
Antares, ez most nekem szólt? Én nem akartam rosszat, csak biztatom a népet, hogy olvasson könyvet is! (Akinek nem inge) Bocsánat, kicsit ingerült vagyok.

Darkman: rész és egész: az orrod része az arcodnak, de nem azonos, vagy egyenlő vele. Képzeld csak magad elé!

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 10 hónapja #86430 Írta: Antares
Antares válaszolt a következő témában: Gondolatok
Ja bocs, aszittem szólásszabadság van... :roll:

Tégy amit akarsz, csak ne árts másoknak

Több
21 éve 10 hónapja #86427 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Gondolatok
Ha azt mondom kenyér, megjelenik előtted a kenyér szokásos formája, íze, illata, emlékek...stb. Azt mondom morzsa, azt szintén kenyérnek titulálod, de úgy, hogy az a nagy egésznek az egyik kis alkotója. De csak akkor lehet alkotó, ha a morzsa egyben kenyér is, azaz az "anyag" vagy tartalmuk megegyezik. Tehát ha Isten az egész, akkor ő a kő. Mi vagyunk a részek, tehát mi vagyunk a kő atomjai. A kő attól kő, hogy kőatomokból épül fel, ha nem így lenne, kő sem létezne, így hát Isten is csak rajtunk keresztül létezhet, s persze mindez megfordítva is igaz. Tehát a rész-egész bizonyos szempontból úgyanazt a tartalmat fejezi ki :)

hüh9hds

Huhú :)

Több
21 éve 10 hónapja #86425 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Gondolatok
OFf: Darkman! Nemsokára válaszolok, csak győzd kivárni.
Antares: a sikítófrász szélén vagyok. Légyszíves, ne csak Pennie-re támaszkodj! 2002. az olvasás éve. Csakúgy mellesleg. :?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 10 hónapja #86368 Írta: Telumehtar
Telumehtar válaszolt a következő témában: Gondolatok
Hello!!!

Már én is elveszitettem a fonalat csak egy kis vélemény:
Én egyetértek Kincsőékkel...mármint hogy lehet hogy Isten része vagyunk de attól még nem vagyunk Istenek...minegyiknek más a jelentőssége... :roll:

Több
21 éve 10 hónapja #86367 Írta: Kincső
Miért, egy kenyérmorzsa sem egyenlő az egész kenyérrel, sokkal kisebb nála. :idea: Istenhez képest mi még a kenyérmorzsánál is sokkal kisebbek vagyunk... :roll: Inkább mint a kenyér egy atomja... :)

Több
21 éve 10 hónapja #86242 Írta: Álmos

Kincső írta: Én sem... A Mindennek csak része vagyunk, tehát legfeljebb annyit mondhatunk, hogy az ember (is) Isten része. :roll:

Az Isten része és az egyenlő Istennel nem zárja ki egymást szvsz...ha az egyik nem egyenlő a másikkal, akkor nem is lehetne a része...

Több
21 éve 10 hónapja #86194 Írta: Kincső
Én sem... A Mindennek csak része vagyunk, tehát legfeljebb annyit mondhatunk, hogy az ember (is) Isten része. :roll:

Több
21 éve 10 hónapja #86190 Írta: Gandalf

Több
21 éve 10 hónapja #86181 Írta: Kincső
Mármint mivel? Amit Darky írt? :roll:

Több
21 éve 10 hónapja #86179 Írta: Gandalf

Több
21 éve 10 hónapja #86167 Írta: Kincső
Ring: Miért? Mi az összefüggés? :hein:

Több
21 éve 10 hónapja #86163 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Gondolatok
Nekem is magas már egy kicsit... :roll:
nekem azóta vannak gátlásaim a kereszténységgel kapcsolatban, mikor régen olyanokat álmodtam, hogy a halotti lepelből vér csorog... :?

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
21 éve 10 hónapja #86120 Írta: Kincső
Hát azt nem tudom megmagyarázni... :roll: :) Kicsit elvesztettem a fonalat... :roll:

Több
21 éve 10 hónapja #86089 Írta: Álmos

Kincső írta: Ez így egy kicsit bonyolult nekem... 8O :roll: :) Na mindegy... :roll:

De kíváncsi lennék, hogy miért? ;)

Több
21 éve 10 hónapja #86083 Írta: Kincső
Ez így egy kicsit bonyolult nekem... 8O :roll: :) Na mindegy... :roll:

Több
21 éve 10 hónapja #86077 Írta: Álmos

Gandalf írta: Egyszer azt mondod, elhiszed, hogy a Biblia történetei nagyjából igazak, s hogy Jézus ugyanazt tanítja, mint a többi vallás. Máskor meg megkérdőjelezed mind a kettőt.
Azt mondod, létezik Isten, még ha mindannyiunk képe torzít róla, máskor azt mondod, ahány ember, annyi Isten, meg hogy Te magad vagy az Isten. Úgy érzem, az Isten- és az emberfogalom néhány helyen nem egyértelműen különböztethető meg a lejebbi írásaidnál. Hol mindannyian emberek vagyunk, Jézus is szerinted csak az volt, hol meg azt mondod, mindnyájan Istenek vagyunk.

Azt mondtam nagyjából igazak! De van, ami szerintem abszolút helytelen. Azt meg sosem kérdőjeleztem meg, hogy az általam hitt Jézusi tanítások ellentmondanának a többi vallásnak.
Igen, létezik Isten, és ez az Isten mindenkinek más, ezért ahány ember, annyi Isten :) A kettő nem zárja ki egymást, ha belegondolsz hogy Isten a Minden. Tök logikus. S ha minden Isten, akkor én is az vagyok. Meg Te. Meg mindenki :)

Ember=Isten=Ember=Isten...stb. a végtelenségig. Én ezt sosem kérdőjeleztem meg, pusztán az emberek felfogását Istenről, ami pontosan az előbbi állításommal ellentétes.

ÜDvike

Darky

Több
21 éve 10 hónapja #85898 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Gondolatok
Egyszer azt mondod, elhiszed, hogy a Biblia történetei nagyjából igazak, s hogy Jézus ugyanazt tanítja, mint a többi vallás. Máskor meg megkérdőjelezed mind a kettőt.
Azt mondod, létezik Isten, még ha mindannyiunk képe torzít róla, máskor azt mondod, ahány ember, annyi Isten, meg hogy Te magad vagy az Isten. Úgy érzem, az Isten- és az emberfogalom néhány helyen nem egyértelműen különböztethető meg a lejebbi írásaidnál. Hol mindannyian emberek vagyunk, Jézus is szerinted csak az volt, hol meg azt mondod, mindnyájan Istenek vagyunk.

Több
21 éve 10 hónapja #85863 Írta: Álmos

Gandalf írta: Darky, én úgy érzem, több helyen is önellentmondásba fogsz keveredni, ha egymással ellentétes téziseket egyformán igaznak tartasz...

Egyébként a bűnbocsánathoz nem gyónás kell, hanem az, hogy beismerd a hibáidat, megvalld a bűneidet (Istennek, nem embereknek), mert csak olyan bűn alól van feloldozás, amit tényleg bűnnek is tartasz. Hidd el nekem, ez nem teher. Nem cipeljük magunkal, nem nyomja a vállunkat, mert hitünk szerint Isten bűnvallásunk pillanatában azonnal megbocsájt. És ez egy rendkívűl felszabadító érzés! :wink:

Mondj egy pár önellentmondásos tézis, had legyek én is okosabb ;)

Több
21 éve 10 hónapja #85803 Írta: Antares
Antares válaszolt a következő témában: Gondolatok
Üdvözlök Mindenkit!

Úgy látszik, nem kell Bibliát vennem, elég csak idejönnöm. Ha Penngaladiel mindennap iderak egy idézetet, ugyan nagyon lassan, de biztosan megismerem a Bibliát. :wink:
Fantasztikus, hogy Ti mennyit rágjátok ugyanazt a csontot! De örülök, hogy nagyjából elfogadjátok egymás szemléletét (Darkman kontra Többiek).
Egyébként elképesztő, hogy az emberek "emberi tulajdonságokkal" (igazságosság, megbocsájtás stb.) ruháznak fel egy általuk felsőbbrendűnek tartott valamit/-kit (Isten). De ez természetes, hiszen emberek vagyunk, és csak az általunk tapasztalt dolgokból tudjuk felépíteni a világnézetünket. Ám több ember :arrow: több kultúra :arrow: több isten :arrow: több vallás :arrow: több szemléletmód :arrow: mindenki a maga istenét "féli". De Isten "emberi tulajdonságai" nem mások, mint a velünkszületett "alapvető erkölcsi normák", amelyek születésünktől kezdve bennünk vannak, vallástól, kultúrától függetlenül, mert érezzük, tudjuk, hogy az így "helyes" vagy "helytelen". Például mindenki tudja, hogy mást megölni, vagy meglopni bűn, vagy helyes segíteni az arra rászorulóknak. Nem kell ezekhez Istenben hinni és a Bibliát olvasni. Sokkal előrébb tarthatnánk, ha mi emberek EGYMÁSRA figyelnénk, és EGYMÁSÉRT kéne felelni, nem az isteneinknek MEGFELELNI! :wink:
Bocs a sok szóismétlésért! :oops:

Na csak ennyit akartam, most olvasok egy kis "Hobbit"-ot, hála Ulmo remek fordításának. :itscool:

Tégy amit akarsz, csak ne árts másoknak

Több
21 éve 10 hónapja #85789 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Gondolatok
Darky, én úgy érzem, több helyen is önellentmondásba fogsz keveredni, ha egymással ellentétes téziseket egyformán igaznak tartasz...

Egyébként a bűnbocsánathoz nem gyónás kell, hanem az, hogy beismerd a hibáidat, megvalld a bűneidet (Istennek, nem embereknek), mert csak olyan bűn alól van feloldozás, amit tényleg bűnnek is tartasz. Hidd el nekem, ez nem teher. Nem cipeljük magunkal, nem nyomja a vállunkat, mert hitünk szerint Isten bűnvallásunk pillanatában azonnal megbocsájt. És ez egy rendkívűl felszabadító érzés! :wink:

Több
21 éve 10 hónapja #85784 Írta: Kincső

Darkman írta:

Kincső írta: Darky: Te csak a katolikusokról beszéltél... Itt senki sem állította, hogy pap szükséges közvetítőnek, vagy csak egy pap oldozhat fel a bűneink alól - ez szerintem nem igaz (bocsánat a katolikusoktól), mert miért lenne ilyen joga egy papnak? Én is kapcsolatba tudok lépni Istennel, persze. (Esetleg gondolhatnál a reformációra is, annak egyik újítása az ún. "egyetemes papság". :roll: )
A Bibliában igaz történetek vannak - régészek, történészek igazolták, úgy tudom, van erről egy könyv is "A Bibliának mégis igaza van?" címmel (vagy vmi ilyesmi). Az Ószövetségben pl. Dávid története - rendben van, ne hidd el, hogy megtörtént, de akkor is, nem példa nekünk is?
Másrészt, a Bibliát csekély tudásom szerint nem - úgymond - a szájról szájra terjedés után jegyezték le, a négy evangélista kortárs volt, Pál apostol szintén, az Apostolok Cselekedeteinek a címe önmagáért beszél - miért ne lennének ezek igazak? És az íróik arra a bizonyos belső, Szentlélek nevű hangra hallgattak. :roll:
És aki pap lesz, vagyis lelkész, az pedig csak segíteni akar, nem belém ver valamit, és azután én úgy fogom gondolni. :nono:
Legutóbb hittanon pont arról beszélgettünk, hogy rendben, olvassuk a Bibliát, régi emberekről, ez mind szép, jó, de hogyan tanít ez minket? Hát hogy ha az illető régi ember tett valamit, és mi is olyat tennénk, akkor megtudhatjuk, hogy az jó vagy rossz. Visszatérve a Dávid-példához: nyilván azzal mindenki egyetért, hogy jól tette, amikor nem ölte meg Sault. És amikor mi haragban vagyunk valakivel, és az rosszat tett nekünk, és módunk nyílna visszafizetni, akkor mi vajon megtesszük-e? És ha mégis megtesszük, tudhatjuk, hogy az nem volt helyes. :roll: Bocsi hogy nem tudom jól elmondani amit akarok, remélem azért értitek... :? :roll: :wink:
Kincső

Szentigaz, hogy csak a katolikusokról :) Most éppen ők voltak terítéken ;)
De látod amikor a Biblia igazát akarod feltárni, megintcsak másokra hivatkozol. Régészek, történészek és teológusok...és nem azt mondtad, hogy: úgy érzem, igaza van. Én tudod hogy állok a Bibliával? Nagyon sok részét igaznak érzem. Sőt, elhiszem hogy a történeket nagyjából igazak. Azt viszont, hogy létezik bűn és elítélés már nem. És gondolj bele, nekem sokkal nehezebb a helyzetem, hogy magamnak kell magamat megítélni. Örökké fel kell tennem magamnak a kérdést: Most ma jól cselekedtem? Úgy tettem, ahogy a szívem diktálta? S ha igen, milyen hatással volt ez másokra? Milyen következményekkel járt? A büntetés nem az, amit kiszab rád fent az Isten, hanem az, amit ezéletben kapsz a döntéseidért. Ha rosszul döntesz saját magadhoz képest, akkor rossz napod lesz, mert nem úgy cselekszel, ahogyan szeretted volna. Ha úgy teszel ahogyan szerinted helyes, akkor az életed virágba borul. Ilyetén életformában pedig megszűnik a haláltól való rettegés is :)

khm... (ez most egy igazi köhögés volt, ugyanis rettentően náthás vagyok... :( )
Mit gondolsz, miért írom mindezt, ha nem érzem úgy, hogy igaz? :) Különben a Dávid-példa teljesen saját volt - úgyhogy nem értelek... :?
Amúgy nem tudtam, hogy úgy "győzhetlek meg" (úgyse tudlak, nem is akarlak), ha nem hivatkozom másokra. De légyszíves fogd már fel hogy mi egyáltalán nem akarunk gyónni semmiféle papnak... "Itt senki sem állította, hogy pap szükséges közvetítőnek, vagy csak egy pap oldozhat fel a bűneink alól - ez szerintem nem igaz, mert miért lenne ilyen joga egy papnak? " Tessék figyelmesebben olvasni... :roll: :wink: Különben fogadok, hogy a Te ún. "erkölcsi rendszered" szinte teljesen egyzik a Biblia példáival... :roll: :wink: Na most csak ennyit. :wink:
Szió:
Kncső

Több
21 éve 10 hónapja #85766 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Gondolatok
Én egy erkölcsös ember vagyok, és még sem kell ehhez Isten!

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
21 éve 10 hónapja #85707 Írta: zsoffija
zsoffija válaszolt a következő témában: Gondolatok

Fimbrethil írta: Isten ott van mindenhol és mindenkiben de nem mindenkiben jut egyformán érvényre(ezért vannak olyanok akik a legyet se csapják le és olyanok is akik 500Ftért idös néniket ölnek meg).

Asszem,akkor én már le lem írom mégegyszer... :wink:
ez a keresztény tanításoknak sem mond ellent...
Legalábbis egy református istentiszteleten (én lenni sajnos nem különösebben aktív,de a vallást tisztelni igyekvő katolikus...-úgy mellékesen...)pont erről volt szó-hogy lássuk meg egymásban az Istent.

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Több
21 éve 10 hónapja #85703 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Gondolatok
A kommunikáció hatásfoka kettőtök közt úgy 10% :evil2: :evil3: :heu:

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
21 éve 10 hónapja #85693 Írta: Penngaladiel
Penngaladiel válaszolt a következő témában: Gondolatok

Darkman írta: Nna, utóbbira akkor kiderült, hogy ugyanazt mondjuk :D dejó Egyébként nem féltek én senkit, csupán érdeklődtem :)

Mire mondjuk ugyanazt? Mert nekem nem úgy tűnt :roll:

Több
21 éve 10 hónapja #85688 Írta: Álmos

Penngaladiel írta: DArky, én csak azt tudom, hogy mielőtt nem ismertem Istent, nekem is saját erkölcsi mércém volt. De képzeld, még annak sem tudtam megfelelni! Veled mi a helyzet? Mit teszel, ha azon veszed magad észre, hogy vétettél a saját erkölcsi mércéd ellen? Nem alakítod-e ilyenkor az erkölcsi mércédet, hogy az a valami még beleférjen? Ha igen, hol az erkölcs? Hiszen nincs mihez viszonyítani...

Én tök jól el vagyok a magam mércéivel :) Ha rájövök hogy vétettem önmagam ellen, akkor az első dolgom hogy megkérdezzem magamtól: miért és mivel vétettem? Aztán megbocsátok önmagamnak, mert tudom, hogy Isten is megbocsát. Hiszen a kettő párhuzamosan és egyszerre megy végbe. Majd megkérdem magamtól: oké, de akkor most hogyan csináljam legközelebb? És felállítok önmagammal szemben egy új mércét, egy új irányt. A mérce megintcsak én leszek, de már egy magasabb formában. :)
Nna, utóbbira akkor kiderült, hogy ugyanazt mondjuk :D dejó Egyébként nem féltek én senkit, csupán érdeklődtem :)

üdvike

Több
21 éve 10 hónapja #85687 Írta: Penngaladiel
Penngaladiel válaszolt a következő témában: Gondolatok
Fimbrethil, ki az, aki megbocsát? A karma? Az egy személytelen törvényrendszer...

Jézus nem pusztán egy ember volt, akiben Isten megnyilvánult, hanem Isten maga, aki emberi formát vett föl, hogy megmutassa nekünk a Szentlélekkel betöltekezett ember példáját, Isten hatalmát, és hogy meghaljon a bűneinkért. Ld. Filippi 2

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.629 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére