Vallás

Több
19 éve 6 hónapja #253858 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Vallás

Raia Aiwart írta: Attól hogy nem világhatalom, sok mindent el tud érni (természetesen a jó érdekében) mert mondhatni hatalmas tisztelet övezi, ugye. És ha ö valami mellett állást foglal, pusztán a miatt, hogy megfontolják amit mondott, már lehet hogy meggyözheti a többieket az igazáról.
Lehet hogy nem volt teljesen értelmes, dehát ennyi tellett tölem fogalmazásból...

Én értem, de akkora nagy hatást nem tud elérni szvsz, teszemazt a világpolitikában, hisz a politikusok hogy mondjam, tesznek rá (finom voltam :D ). A hívők meg persze "minden további" nélkül hallgatnak rá, persze ne azt mondom, hogy követik, mint a birkák!

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 6 hónapja #253855 Írta: Raia Aiwart
Raia Aiwart válaszolt a következő témában: Vallás
Attól hogy nem világhatalom, sok mindent el tud érni (természetesen a jó érdekében) mert mondhatni hatalmas tisztelet övezi, ugye. És ha ö valami mellett állást foglal, pusztán a miatt, hogy megfontolják amit mondott, már lehet hogy meggyözheti a többieket az igazáról.
Lehet hogy nem volt teljesen értelmes, dehát ennyi tellett tölem fogalmazásból...

Ne becsüld le a semmittevést, a céltalan kószálást, a hallhatatlan dolgokra való odafigyelést, és a senkinek sem ártást!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 6 hónapja #253548 Írta: Ecthelion

Toma gazda írta: igazából XVi ik Benedek se akart úgytudom éppen fontolgatta a visszavonulást :)

A pápa nem világhatalom csak állást foglalhat valami mellett ellen.
vagy egy job útra rávilágíthat

szerintem.

Igen, én ma hallottam, hogy nem is akart pápa lenni :D

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 6 hónapja #253480 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: Vallás
igazából XVi ik Benedek se akart úgytudom éppen fontolgatta a visszavonulást :)

A pápa nem világhatalom csak állást foglalhat valami mellett ellen.
vagy egy job útra rávilágíthat

szerintem.

:?: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :?:

Több
19 éve 6 hónapja #253477 Írta: Ecthelion
Az én véleményem az, hogy nem akar mindenki pápa lenni, ez nem egy hatalom, hanem csak egy "tisztség, itt nem világhatalomról van szó. Ez nem olyan, mint teszemezt valamelyik országnak az elnökének vagy uralkodójának lenni, ez nem jár tényleges hatalommal szvsz.

Több
19 éve 6 hónapja #253449 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Vallás

Raia Aiwart írta: Gondolom nem akarnak évente hercehurcát (ugye így kell írni?), viszont ha megválasztanának pl. egy negyvenéves bíborost pápának, akkor a a többieknek esélyük sem lenne arra, hogy öket megválasszák még ebben az életben.

Ez egy tök logikus felvetés lenne, ha világi hatalomról lenne szó. Az egyház azért nem egészen így működik... Azt választják, aki a legalkalmasabb...

(Mellesleg Erdő Péter bíboros, prímás érsek a legfiatalabb bíboros, és ő tudtommal 53 éves ;) )

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 6 hónapja #253444 Írta: adangeleb
adangeleb válaszolt a következő témában: Vallás
Más: nemrég volt a 60 éves évfordulája a Holocaustnak, tegnap viszont egy nem annyira ismert, de méreteiben a világ második legnagyobb népírtásának volt 90 éves évfordulója, az örmény genocídiumnak. Ez a másik olyan népírtás, amely egy nemzet kipusztítását célozta meg és milliós nagyságrendet ért el. Mindezt azért, mert idegen elemnek tekintette az akkori török vezetés a keresztény hitű és kúlturájú örményeket. Mindezt azért fogalmazom itt meg, mert valahol, amikor hitről beszélünk, sokszor meghúzódik a mondataink mögött az elenszenv is azért, mert talán egy másik ember nem ugyanazt a meggyőződést vallja mint mi, mert talán saját akaratán kívül sem tudja azt vallani, képesek vagyunk bármire vele szemben. Amúgy ez az esemény kapcsolódik ahhoz a tényhez is, hogy a Vatikán ezért sem támogatja Törökország csatlakozását az EU-hoz, a törökök keresztények vérét ontották és még arra sem méltatták őket, hogy bocsánatot kérjenek. Amúgy így van ezzel a többi történelmi egyház, felekezet is.

"jó dolog gyertát gyújtani, de élvezetesebb a sötétséget szidni"
Anthony de Mello

Több
19 éve 6 hónapja #253422 Írta: Celebriel
Celebriel válaszolt a következő témában: Vallás

Phaedra/Namarie írta: Szívemből kívánom, hogy áldássá váljon a munkálkodása!

Maradjunk ennyiben!!! :wink:

Mindig történik veled valami, ami megrázza benned világot...

Több
19 éve 6 hónapja #253187 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Vallás
H avisszaesett Európában a katolikusok aránya, nem csoda, hogy európai pápát választottak. Nekem is szimpatikus, szemmel láthatólag nagy türelmű ember.

Szívemből kívánom, hogy áldássá váljon a munkálkodása!

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
19 éve 6 hónapja #253053 Írta: Ecthelion
Szvsz az idősebb pápa bölcsebb is! Mint ahogy az öregebb emberek általában bölcsebbek (persze itt is van kivétel).

Több
19 éve 6 hónapja #253051 Írta: Raia Aiwart
Raia Aiwart válaszolt a következő témában: Vallás

Niph/Elentári írta:

Ecthelion írta: Valahogy nagyon egyértelmű volt ez a válsztás szerintem. Ratzinger volt a pápa legfőbb bizalmasa, tehát egyértremű hogy nagy sanszal indult. Remélem, hogy pont ez miatt jó pápa lesz, és méltó utódja Nagy János Pálnak!

De nem lesz ugyanolyan. Bár ugyanazt akarja majd folytatni(gondolom én) mint az elődje, de az már nem ugyanaz lesz. Amúgy már 78 éves, eléggé idős ő is! Mi van évtizedenként akarnak pápát választani??????
Nem akarok gonosznak tűnni!!!

A legjobbakat kívánom neki, hogy hamar elfogadják, meg ugyanúgy tudja végezni munkáját mint az elődje!!! És éljen sokáig!!!!

Gondolom nem akarnak évente hercehurcát (ugye így kell írni?), viszont ha megválasztanának pl. egy negyvenéves bíborost pápának, akkor a a többieknek esélyük sem lenne arra, hogy öket megválasszák még ebben az életben.

Ne becsüld le a semmittevést, a céltalan kószálást, a hallhatatlan dolgokra való odafigyelést, és a senkinek sem ártást!

Több
19 éve 6 hónapja #253044 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Vallás

adangeleb írta: nos aki élményszerüen szeretné megtudni, hogy miképp is történt az az ominózus pápaválasztás, az olvassa el Maurice Druon Elátkozott királyok sorozatát (vagy öt kötetes történelmi regény-nagyon olvasmányos), abban leírja az író az egészet. Nem tudom pontosan, de talán a II. vagy III. kötet.

Nos, én is onnét vettem a történetet. :D

Természetes, hogy elítéli az abortuszt, az eutanáziát és az azonos neműek házasságát, hiszen az egyházi(keresztény) dogmák is erről szólnak, és ő képviselte ezt legerősebben a multban.
Hagyjuk dolgozni, és majd az idő megmondja jó pápa volt-e, vagy a "futottak még" kategóriába tartozik-e!

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 6 hónapja #253043 Írta: adangeleb
adangeleb válaszolt a következő témában: Vallás
nos aki élményszerüen szeretné megtudni, hogy miképp is történt az az ominózus pápaválasztás, az olvassa el Maurice Druon Elátkozott királyok sorozatát (vagy öt kötetes történelmi regény-nagyon olvasmányos), abban leírja az író az egészet. Nem tudom pontosan, de talán a II. vagy III. kötet.
Amúgy én személy szerint hagynám először, hogy megkezdje a működését és nem a tekintetével foglalkoznék, akkor majd kiderül, hogy milyen pápa XVI. Benedek. Én is csak csatlakozhatom ahhoz a véleményhez, hogy nagyon jól teszi, ha elitéli az abortuszt és minden egyéb liberális erkölcsi megnyilvánulást (már ha van ilyen fogalom), mert ez a dolga (ja itt nem a liberalizmust ostorozom, hanem értetlenkedve állok az olyan elvetemült gondolatok előtt, amelyek képesek lennének legalizálni a gyilkosság egyik formáját).

"jó dolog gyertát gyújtani, de élvezetesebb a sötétséget szidni"
Anthony de Mello

Több
19 éve 6 hónapja #253038 Írta: Newra
Newra válaszolt a következő témában: Vallás

Ecthelion írta: Hogyha már szóba került az abortusz, meg hasonlók: szerintem egy pápának az az egyik "feladata" hogy az ilyen dolgokat elítélje. Nekem nagyon furcsa lenne, ha egy pápa az élet ellen beszélne, mert hát elvileg az egy élet, és annak kioltása bűn! Lehet hogy off, akkor bocs, de ezt valamiért le kellet írnom :)
Én mondjuk nem ítélem el az abortuszt, ezt hozzátenném!

Bocs, ha off
Szvsz egy pápa vagy bármilyen más (keresztény) egyházi ember nem is beszélhet ezek mellett. Az abortusz, az eutanázia, az azonos neműek házassága... tiltott dolog.

Van mi arany, bár nem fénylik...

Több
19 éve 6 hónapja #253007 Írta: Olorin.papa

Ecthelion írta: olorin: ez volt az-az eset amikor 33 hónapig üléseztek, én ilyesmiről is halottam? :D

Azt hiszem igen!
Nem akarok hülyeséget írni, de úgy tudom (nem néztem utána), hogy Még Szép Fülöp uralkodása alatt halt meg a pápa, de csak a középső fia, Károly (aki végül befalaztatta őket) alatt választottak új pápát.
És ott volt még Hebehurgya, vagy Hebegő Lajos is. :roll:

Több
19 éve 6 hónapja #253003 Írta: Ecthelion
olorin: ez volt az-az eset amikor 33 hónapig üléseztek, én ilyesmiről is halottam? :D

Több
19 éve 6 hónapja #253001 Írta: Olorin.papa
Félvér Herceg!
:D Igen volt.
Valamikor az 1300 évek környékén, meghalt a pápa. A bíborsok nagyon jól érezték magukat "felettes" nélkül, és nem voltak hajlandók hosszú hónapokig pápát választani. Ez még akkor történt, amikor a pápaság központja Avignon-ban volt.
Azt hiszem III. Károly lett akkor a francia király, és már szüksége lett volna egy pápára.
Összehívta hát a bíborosokat húsvéti szentmisére a főtemplomba. Nagyban folyt a mise, amikor a főpapok észrevették, hogy a király, és minden udvari főember elhagyta a templomot.
Rémülten rohantak az ajtóhoz, de azt már a király befalaztatta.
Megüzente a bíborosoknak, hogy addig nem engedi ki őket, aníg nem választanak pápát maguknak.
Hozzá tette még, hogy ne érezzék olyan jól magukat, teljes ellátást csak az első héten kapnak, utánna fele ennivaló, és a lélek tisztaságát szolgálván, pénteken böjtöt kell tartaniuk. (nem ehetnek)
Következő héten meg csak kenyeret és vizet kapnak.
Ez igencsak komolyan érintette a jóléthez szokott főpapokat.
A harmadik héten már igencsak bajban voltak...
Az egyik ravasz bíboros (nevét nem tudom) , betegnek tettete magát, sokat nyöszörgött, meg fel sem kelt az ágyból.
A többiek látva, hogy milyen rossz bőrben van, megválasztották, arra gondolva, hogy nem fogja sokáig húzni, és ők meg nem engedik magukat ujra bezárni...
Megválasztották hát őt pápának.
Amikor kihirdették a döntésüket, az öreg leugrott az ágyról, és nagy vidoran kisétált a templomból.
A bíborosok akkor vették észre, hogy csúnyán átverte őket...
Úgy tudom, hogy 20 évig volt pápa, megkeserítette a bíborosok életét, és ő vezette be azt, hogy a pápaválasztásra be kell zárni a bíborosokat, és addig nem mehetnek ki, amíg nem döntöttek.
Az őt megválasztó főpapok közűl csak néhány élte meg az ő halálát.

Valahogy így... :P

Több
19 éve 6 hónapja #252993 Írta: James
James válaszolt a következő témában: Vallás
Hú, elég sokat termeltetek! Na, a következő!:

Amúgy már 78 éves, eléggé idős ő is! Mi van évtizedenként akarnak pápát választani??????

Háát, volt már olyan a világtörténelemben, hogy csak azért választottak meg egy pápát, met már öreg volt, és úgyse húzza sokáig...

Én úgy érzem, átmeneti pápának szánták, aki átment sokmindent II. J.P. munkájából, de előkészíti egy újabb pápa útját.

Szerintem senki nem akar évtizedenként pápát választani, de viszont - akárhány éves is-, mindig azt választják, akit a legjobbnak hisznek. És legalább háromnegyed része a bíborosoknak rá szavazott. És II. János Pál legfőbb bizalmasa volt, ami gondolom számít egy kicsit.

Felagund: Mesélnél? Kíváncsi vagyok, mert erről még nem hallottam.

Szerintem nem "átmeneti" pápának szánták... megindokolni nem nagyon tudom, csak így gondolom. :lol:

Nekem nagyon antipatikus ez a férfi... Kövezzetek meg érte, de... Olyan sötét a tekintete. Lehet, hogy túl élénken él még bennem János Pál képe, nem tudom. Talán csak a konzervatizmusa miatt látom így.

Azt hittem, hogy csak én vagyok így vele. Nekem is olyan ijesztőnek tűnik az arca, kicsit megijedtem tőle a Tv-be mikor láttam. Ettől persze még lehet, hogy kedves, stb. :roll:

Ecthelion: Ha elítéli, abból is csak látszik, hogy II. János Pál-t kívánja követni. Ez persze még nem jelent semmit, de majd később...

Félvér Herceg

Több
19 éve 6 hónapja #252981 Írta: Ecthelion
Hogyha már szóba került az abortusz, meg hasonlók: szerintem egy pápának az az egyik "feladata" hogy az ilyen dolgokat elítélje. Nekem nagyon furcsa lenne, ha egy pápa az élet ellen beszélne, mert hát elvileg az egy élet, és annak kioltása bűn! Lehet hogy off, akkor bocs, de ezt valamiért le kellet írnom :)
Én mondjuk nem ítélem el az abortuszt, ezt hozzátenném!

Több
19 éve 6 hónapja #252940 Írta: Celebriel
Da.
Konzervativizmus: nem baj.
Mit értek alatta: ájtatosságot. De ez csak erre a kérdésre vonatkozóan.

Több
19 éve 6 hónapja #252938 Írta: Felagund

Celebriel írta:

Felagund írta:

Celebriel írta: Nekem nagyon antipatikus ez a férfi... Kövezzetek meg érte, de... Olyan sötét a tekintete. :? Lehet, hogy túl élénken él még bennem János Pál képe, nem tudom. Talán csak a konzervatizmusa miatt látom így.

És miért baj a konzervativizmus?
Egyátalán: mit értesz konzervativizmus alatt?

A konzervativizmus mint erkölcsösség stb nem baj.
Csak rengeteg dologgal nagyon nem értek egyet, lásd a válás, abortusz elítélése, vagy hogy nem néznék jó szemmel, ha Töröko. is EU-tag lenne, stb. Mondom, igazából nekem nem sok vizet zavar, nem is bántott soha, tehát nincs vele bajom. Csak azok a sötét, gonosz szemek...

Nem válaszoltál a kérdésre ;)

Több
19 éve 6 hónapja #252936 Írta: Celebriel

Felagund írta:

Celebriel írta: Nekem nagyon antipatikus ez a férfi... Kövezzetek meg érte, de... Olyan sötét a tekintete. :? Lehet, hogy túl élénken él még bennem János Pál képe, nem tudom. Talán csak a konzervatizmusa miatt látom így.

A konzervativizmus mint erkölcsösség stb nem baj.
Csak rengeteg dologgal nagyon nem értek egyet, lásd a válás, abortusz elítélése, vagy hogy nem néznék jó szemmel, ha Töröko. is EU-tag lenne, stb. Mondom, igazából nekem nem sok vizet zavar, nem is bántott soha, tehát nincs vele bajom. Csak azok a sötét, gonosz szemek...

Több
19 éve 6 hónapja #252935 Írta: Felagund

Több
19 éve 6 hónapja #252934 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Vallás
Én úgy érzem, átmeneti pápának szánták, aki átment sokmindent II. J.P. munkájából, de előkészíti egy újabb pápa útját.

Több
19 éve 6 hónapja #252928 Írta: Celebriel

Felagund írta:

Niph/Elentári írta: Amúgy már 78 éves, eléggé idős ő is! Mi van évtizedenként akarnak pápát választani??????

Háát, volt már olyan a világtörténelemben, hogy csak azért választottak meg egy pápát, met már öreg volt, és úgyse húzza sokáig... :?

Nekem nagyon antipatikus ez a férfi... Kövezzetek meg érte, de... Olyan sötét a tekintete. :? Lehet, hogy túl élénken él még bennem János Pál képe, nem tudom. Talán csak a konzervatizmusa miatt látom így.

Több
19 éve 6 hónapja #252926 Írta: Felagund

Niph/Elentári írta: Amúgy már 78 éves, eléggé idős ő is! Mi van évtizedenként akarnak pápát választani??????

Háát, volt már olyan a világtörténelemben, hogy csak azért választottak meg egy pápát, met már öreg volt, és úgyse húzza sokáig... :?

Több
19 éve 6 hónapja #252915 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Vallás

Ecthelion írta: Valahogy nagyon egyértelmű volt ez a válsztás szerintem. Ratzinger volt a pápa legfőbb bizalmasa, tehát egyértremű hogy nagy sanszal indult. Remélem, hogy pont ez miatt jó pápa lesz, és méltó utódja Nagy János Pálnak!

De nem lesz ugyanolyan. Bár ugyanazt akarja majd folytatni(gondolom én) mint az elődje, de az már nem ugyanaz lesz. Amúgy már 78 éves, eléggé idős ő is! Mi van évtizedenként akarnak pápát választani??????

A legjobbakat kívánom neki, hogy hamar elfogadják, meg ugyanúgy tudja végezni munkáját mint az elődje!!! És éljen sokáig!!!!

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Több
19 éve 6 hónapja #252798 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Vallás
Tudjuk, hogy Nursiai Szent Benedek a Bencés rend (pontosabban a Montecassinói kolostor) alapítója meg a bencés regula szerzője.
De Szent Benedek nem csak egy volt.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 6 hónapja #252797 Írta: James
James válaszolt a következő témában: Vallás

Gandalf írta: Miért választotta a Benedek nevet? Mit lehet tudni a korábbi Benedekekről?

Szent Benedek -> A Bencés rend megalapítója :?:
Pontosan nem tudom, de köze van az európai emberekhez.
Na de, hogy ne maradjunk kétségekben, jól tudtam:

"Teológusok szerint XVI. Benedek névválasztása az első világháborúnak véget vetni próbáló XV. Benedeket jelzi, míg mások úgy vélik, a Benedek-rend alapítójára, Nursiai Szent Benedekre (480-547) utal. A szent nagyban hozzájárult a keresztény civilizáció és a Szentírás megőrzéséhez a VI. század zűrzavaros időszakában. Erdő Péter magyar bíboros szerint mindkét utalás érvényes, és fontos a név jelentése is: áldott."

Félvér Herceg

Több
19 éve 6 hónapja #252736 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Vallás
Miért választotta a Benedek nevet? Mit lehet tudni a korábbi Benedekekről?

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.952 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére