Szilmarilok

Több
19 éve 11 hónapja #229100 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Máb írta: Feladtam...töröljetek.
Máb

Ha ezt nekem írtad, az én alábbi nemértettélmeg kitételem természetesen Felagundnak szólt, nem neked, csak te mágikus módon bekerültél a két hozzászólás közé.

love is the shadow that ripens the wine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 11 hónapja #229092 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Máb: semmi gáz ;)

Mi a kérdés?

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 11 hónapja #229087 Írta: Máb
Máb válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Feladtam...töröljetek.
Máb

Több
19 éve 11 hónapja #229083 Írta: Felagund
No, akkor csak még egyet: :D
Tökéletesen megértettelek, csak ezt Anczytól ezt már legalább kétszer hallottam nagy hangsúllyal (mint olyan szabályt, ami még a Valákra is vonatkozik), ezért bátorkodtam ilyen határozott lenni.

Nincs harag ;)

Több
19 éve 11 hónapja #229082 Írta: amanibhavam
Úgy érzem, nem értettél meg. Sebaj. Befejezem, az egész polémia úgyis törölve lesz, gondolom.

Több
19 éve 11 hónapja #229081 Írta: Máb
Bocs. Már megint én lettem a megnemértettember.
Női tudatom nem álhatta szó nélkülezt a civódást.

Beszéljünk inkább tovább Melkorról.
( Bár nálam alapvető probléma, hogy bizonyos részek úgy maradnak meg bennem, ahogy elképzelem-ha jól emlékszem:)
Melkor bogarat ültetett egyesek fülébe. Pontosan tudta, kinek kell "sutyorogni", hogy az igaznak hitte végül, és így álnok módon terjedt az Ő godolata, akarata, mely megbomlasztotta a harmónikus működést.
Melkor ott volt a dolgok teremtésénél, és probált minden a saját akarata szerint alakítani.- Ahogy az első disszonáns hangot is ő keltette.

máb (mint a félreértett nemecsek)

Több
19 éve 11 hónapja #229079 Írta: Felagund
Ach so.
Tehát ez a két szó volt a probléma.
Már értem, mi a baj! Lehetett volna ezzel kezdeni... :?

Több
19 éve 11 hónapja #229078 Írta: amanibhavam
Fela, félretéve egy pillanatra a személyeskedést: nem arról van szó, hogy ki mit emelhet le a polcról. Tettél egy kategorikus megállapítást. ("Ez szabály.") Ha ez szabály, akkor ezt Tolkien valahol nyilván így leírja szó szerint valahol. Erre kérdeztem rá. Minden tiszteletem Ankalimoné, de nem róla van szó. Sajnos nagyon sok olyan hozzászólás születik, amelyben az emberek emlékeik ködéből felidézve beírnak valamit, aminek nem olvasnak utána, amit nem támaszt alá semmi. És itt most nem a spekulációkról van szó, hanem leírt tényekről. Így pedig nem lehet élvezetesen beszélgetni Tolkienről (vagy az én csökött elmém nem találja annyira élvezetesnek). Tudod, RTFM.

Mellesleg a felvetett problémát is megkérdőjelezi az alant idéztem Quenta Silmarillion-részlet Melkor visszaszivárgásáról Kföldére - hroa nélkül.

Több
19 éve 11 hónapja #229076 Írta: Felagund

Ulmo írta: Felagund: vitákban lehetőleg érveket használjunk.

Igenis.
Ez részemről egy indirekt érv volt...
Ancalimont ismerem, egy kompetens szakembernek tartom ebben a témában, ezért bátorkodtam átvenni az ő álláspontját (ezen túl az elmélete még az én - csekélyebb - műveltségemmel nézve is logikus volt).
Elnézést hogy élek... :neutral:

Maradtam tisztelettel
Felagund

Több
19 éve 11 hónapja #229075 Írta: amanibhavam
Ulmo: elnézésed kérem. A véleményem fenntartom azért: így nem sok értelme van beszélgetni.

Több
19 éve 11 hónapja #229074 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Akkor még mielőtt elkezdődne a kölcsönös anyázás, most szólnék, hogy ebben a topicban ennek nincs helye. Tartsuk tiszteletben egymás véleményét, a sértegetéseket tessék az ajtó előtt hagyni.
Felagund: vitákban lehetőleg érveket használjunk.

Több
19 éve 11 hónapja #229072 Írta: Máb
Ejnye. Kötekedünk, széthúzunk, civódunk?
Melkor meg röhög a markába. Még most is viszályt szít.

Több
19 éve 11 hónapja #229067 Írta: Felagund
No comment... :?

Vagy mégis: Azért mert te otthon a polcról (vagy számítógépről, édesmindegy) leemeled a megfelelő HoME könyvet, amit persze már kívülről ismersz, és egzaktul idézel belőle akár évszámmal is, attól még nem mindenki van ilyen irigylésre méltó helyzetben...
*beszív-kifúj

Több
19 éve 11 hónapja #229060 Írta: amanibhavam

Felagund írta:

amanibhavam írta:

Felagund írta:

Alyr Arkhon írta: Hmmm...
Sztem ez a will féle tologra vonatkozik, meg arra hogy az akarata nem érvényesül...
De tanácsoktat adhat, nem?

Hroa nélkül még egy Vala sem képes Ardára hatni. Ez szabály.

Forráshelyet, légy szíves. Köszi.

Én Ancalimontól hallottam, és neki elhiszem.
Ha te nem, kérdezd meg őt! ;)

Hacsak úgy nem.

Színvonalas érv. Számomra jól jelzi a fórum hanyatlását az utóbbi időben. Azt hiszem, nemigen maradt miről beszélgetnünk a továbbiakban. Namárie meg ilyenek.

Ignore on.

Több
20 éve 1 órája #229053 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Felagund írta:

Sztem ez a will féle tologra vonatkozik, meg arra hogy az akarata nem érvényesül...

Erre én konkrétan nem emlékszem az előadásból, de egy másik bakira igen. Az előadó szerint Melkor nem vett részt Arda teremtésében, csak megrontotta később. Ezzel szemben a Szilmarilok leírja, hogy Arda megalkotása Melkor és a többi Vala közti harc volt, mivel Melkor a többiek minden művébe belerondított.

Több
20 éve 10 órája #228989 Írta: Felagund

amanibhavam írta:

Felagund írta:

Én Ancalimontól hallottam, és neki elhiszem.
Ha te nem, kérdezd meg őt! ;)

Több
20 éve 10 órája #228986 Írta: amanibhavam

Felagund írta:

Több
20 éve 10 órája #228984 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Felagund írta: Semmilyen módon nem tud hatni a fizikai világra.
Ha ott lettél volna Anczy múltkori előadásán, tudnád ;)

Ha a nagymamámnak kereke lett volna, villamos lett volna.

Így is választ kaptam a kérdésre csak kötözködtem.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 10 órája #228983 Írta: Felagund
Semmilyen módon nem tud hatni a fizikai világra.
Ha ott lettél volna Anczy múltkori előadásán, tudnád ;)

Több
20 éve 10 órája #228982 Írta: Alyr Arkhon

Felagund írta: Hroa nélkül még egy Vala sem képes Ardára hatni. Ez szabály.

Tehát sugdosni sem tud mindenféle sötétlelkületű illetők fülébe? (álmaiban megjelenni stb...)

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 11 órája #228978 Írta: Felagund

Több
20 éve 12 órája #228967 Írta: Alyr Arkhon

Dínchamion írta:

Alyr Arkhon írta: (tényleg, valaki nálam tudósabb nem tudná megmondani: Sugallatként sem hathatott másokra? )

Nem kell ehhez tudósnak lenni, a GyU végén explicite e van írva, hogy semmilyen befolyása nem maradt Középföldére. ;)

Hmmm...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 12 órája #228966 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Alyr Arkhon írta: (tényleg, valaki nálam tudósabb nem tudná megmondani: Sugallatként sem hathatott másokra? )

Nem kell ehhez tudósnak lenni, a GyU végén explicite e van írva, hogy semmilyen befolyása nem maradt Középföldére. ;)

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
20 éve 13 órája #228962 Írta: Alyr Arkhon

Elmoth írta:

gilloth írta: (Erők Csatája, mikor az Első kor végén a Valák legyőzték és a Falakon kívülre taszították Morgothot?? V a GY Háború?? :?: )

Szerintem az Erők csatája után. Hiszen a Gyűrűháborúban Szauron meghalt. Legalábbis követte mestrét a semmibe.

Az hogy meghalt, túlzás. Tudtommal ez ainuknak nem szokása. Egyszerűen hatalmát vesztette, nem tudott új testet ölteni, tehát semmiféle befolyást nem tudott gyakorolni Középföldére ill annak lényeire.

(tényleg, valaki nálam tudósabb nem tudná megmondani: Sugallatként sem hathatott másokra? )

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 15 órája #228924 Írta: Elmoth
Elmoth válaszolt a következő témában: Szilmarilok

gilloth írta: (Erők Csatája, mikor az Első kor végén a Valák legyőzték és a Falakon kívülre taszították Morgothot?? V a GY Háború?? :?: )

Szerintem az Erők csatája után. Hiszen a Gyűrűháborúban Szauron meghalt. Legalábbis követte mestrét a semmibe.

Több
20 éve 19 órája #228900 Írta: Running
Running válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Király vagy, nekem ennyi elég is. A kérdésemre választ kaptam. :wink:

szurkulet.hu - Minden Gyűrűk Ura rajongónak. Leírások, képek, zenék...

• gilloth
  • Látogató
  • Látogató
20 éve 1 napja #228812 Írta: gilloth
gilloth válaszolt a következő témában: Szilmarilok

A Szürke Zarándok írta: Én is kérném, hogy valaki foglalja össze röviden magyarul a HoME idézetet.

ööö.. /me csinált egy nyersfordítást, de összefoglalni időbe telik. :oops: 8)
ha gondoljátok,töröljétek, mert hosszú

$29.Ez volt az Istenek ítélete, amikor Fionwe és a Valák fiai visszatértek Valmarba és elmesélték mindazt, ami történt. Ezek után az Innenső Földek, Középföldén, legyenek az Embereké, a világ ifjabb gyermekeié; de csak a tündék -az Elsőszülöttek- előtt maradnak nyitva Nyugat kapui örökkön/valaha. És ha a tündék nem mennek oda és szennyezik (??) az emberek földjeit, akkor halványodjanak el, és bukjanak el/ gyengüljenek el. Ez a leggyászosabb gyümölcse Melkor mindazon hazugságainak és egyéb munkáinak, hogy az Eldákat elválassza és elidegenítse az Emberektől. Egy ideig tovább éltek más gonosz dolgok is amiket Melkor kiagyalt, s lények melyeket létrehozott s felnevelt, akkor is amikor őt magát már régen elvitték ; és orkok meg sárkányok, szaporodván újra a sötét helyeken, a rettegést megtestesítve, gonosz dolgokat vittek véghez, és különféle helyeken még mindig ez történik; de még a világ vége előtt ezek mind elpusztulnak/megsemmisülnek. De Morgoth-ot magát az Istenek kitaszították az Éjszaka Ajtaján át a Világ Falain kívülre, az Időtlen Semmibe; és őrt állítottak az ajtóhoz, h örökké figyeljen, és Earendel egyfolytában szemmel tartja az Égbolt bástyafalát.

$30.Mégis, a hazugságok, melyeket Melkor, a hatalmas és átkozott, Morgoth Bauglir, a rémület és gyűlölet ereje maga, elvetett mint magot a tündék és emberek szívébe, ez nem hal meg, és még az Istenek sem tudják elpusztítani, hanem ezek a magvak, újra és újra hamar kicsíráznak és meghozzák sötét gyümölcseiket, egészen a legvégső napokig. Mondják, hogy maga Morgoth is időről időre visszalopakodott titokban mint láthatatlan felhő, és még most is gonosz, mérgező, átjut a Falakon, és ellátogat a világba hogy bátorítsa szolgáit, és támogassa/ megsegítse a gonoszt akkor mikor minden szépnek, jónak látszik. Mások szerint, ez fekete árnya annak a Szauronnak, akit a gnómák (a noldák) Gorthunak neveztek (el) és aki már Valinorban is Morgothot szolgálta és vele jött (Középföldére??) és minden szolgája (alárendeltje) közül a leghatalmasabb és leggonoszabb volt mindig; és Szauron elmenekült a Nagy Csatából (Erők Csatája, mikor az Első kor végén a Valák legyőzték és a Falakon kívülre taszították Morgothot?? V a GY Háború?? :?: ) és sötét helyeken lakozva az Embereket megrontotta, félelmetes szövetségébe csalta és rávette, hogy gonosz módon imádják őt.
$31. Így beszélt Mandos a jóslatban, amikor az Istenek Ítéletet ültek Valinorban, és beszéde pletykaként terjedt el mind a Nyugaton lakozó tündék közt. Amikor a világ öreg lesz és az Erők (a Valák) elfáradnak/ kimerülnek, akkor Morgoth, látván, hogy az őr alszik, visszajő majd az Éj Ajtaján át az Időtlen Semmiből, és szétrombolja majd a Napot és a Holdat. De Earendel aláereszkedik az égből Morgothra, mint fehér, perzselő láng és elűzi őt a levegőből. Akkor lesz majd az Utolsó Csata Valinor mezőin. Azon a napon Tulkas megküzd majd Morgoth-tal és jobbján ott lesz Fionwe, balján pedig Túrin Turambar, Húrin fia, aki Mandos Csarnokából érkezik; és Túrin fekete kardja fogja Morgothra a halálos csapást mérni, és akkor csakugyan vége lesz Morgoth-nak; és így bosszultatnak meg Húrin gyermekei és minden ember.
$32. Azután a Föld szét-töretik és újra teremtetik, és a szilmarilokat visszanyereik a Légből, a Földből és a Tengerből; mert Earendel leereszkedik majd és átadja a Fényt, melyet őrzött mindazidáig. Akkor Feanor átveszi a Három Ékszert és odaviszi őket Yavanna Palurienhez, aki széttöri őket és tüzükkel újraéleszti a Két Fát, és hatalmas fény jelenik meg. Akkor Valinor hegyeit lerontják, hogy minden sík legyen, és így a Fény az egész világon mindenhová eljut majd. Abban a fényben az Istenek újra fiatalok lesznek, a tündék pedig felébrednek és minden halottjuk feltámad, és ezzel Ilúvatar célja velük beteljesedik. De az emberekről nem szól Mandos jóslata, hogy mi lesz velük azon a napon, és nem is nevez/említ meg egy embert sem, kivéve Túrint, és őneki a Valák fiai közt jut hely.

Vki nálam ügyesebb, gyakorlottabb esetleg összefoglalhaná... :)

Több
20 éve 1 napja #228780 Írta: Elmoth
Elmoth válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Egyébként a HoME-s idézetben Fionwe=Eonwe? Nem tudom, hogy honnan veszem, csak beugrott.

Több
20 éve 2 napja #228611 Írta: A Szürke Zarándok
A Szürke Zarándok válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Én is kérném, hogy valaki foglalja össze röviden magyarul a HoME idézetet.

"Ma már minden út görbe."

Több
20 éve 2 napja #228593 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Aiya Nimrandir!
Javaslom, hogy olvasgass vissza jó sokat, ne sajnáld rá az időt. A Középfölde topic pont ezt a célt szolgálja: nagyon sokmindent meg lehet innen tudni. Természetesen emellett ha van konkrét kérdésed, tedd fel, szinte tuti, hogy valaki tudni fogja a választ.
Üdv:
Alcar

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.605 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére