Szilmarilok
- Narmo
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Holtak vezére írta: a tökéletesség valminek a teljes mértékben való kiteljesedése...
legalábbis szerintem..
és akkor lehet akár rossz is, vagy okozhat rosszat..
a jó dolgok meg sokszor okoznak rosszat, mert meg akarják szerezni őket..
De az akkor tökéletesen jó? A jó az kiteljesedett,de mellette a rossz is. Vagyis miatta, tehát lehet burkoltan tökéletesen rossz is,mert másokat azzá tesz... Ha ezt nézzük,akkor nem tökéletes,nem teljesen "fehér", inkább "szürke"..
(Bocs,ha bonyolult voltam.. )
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Holtak vezére
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
legalábbis szerintem..
és akkor lehet akár rossz is, vagy okozhat rosszat..
a jó dolgok meg sokszor okoznak rosszat, mert meg akarják szerezni őket..
"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Elmoth
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Silmarillion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
The Silmarillion
- Estelio
- Nem elérhető
Csak ne felejtsük el hogy mi a tökéletes jóról beszéltünk. A tökéletes ugyanis rossz is lehet.Ellana írta:
GillGolwen Nimrandir írta: lehet a világ tökéletes, vagy bármi ami része a világnak? S nem csupán közelíthetünk a tökéletesség felé?!
Szerintem a tökéletesség relatív dolog, egyéntől függ. Amik nekem értékek, lehet, hogy másnak azok nem olyan fontosak. Így lehet a világ egyikünk szemében tökéletes, másikunk szemében pedig nem.
- Namarie
- Nem elérhető
Ithilwen írta: Mostanában olvastam át újra A szilmarilok néhány részét és feltűnt, hogy a szilmarilok "helyükre kerülése" után Maglorról csak annyit ír, hogy többé nem tért vissza a tündék közé. Ezek szerint tahát nem halt meg. De akkor mi történt vele? Nem tudtok erről valamit esetleg?
Ugyan én nem vagyok autentikus Tolkien- szakértő, de: egy darabig bolyongott a tengerparton, majd azt gondolom, hogy bánatában és lelkiismeretfurdalásában meghalt, majd Mandosba került, az apjához és testvéreihez hasonlóan, és ha Feanornak a testvérmészárlás miatt ott kell lennie a világ végéig, akkor nagy valószínűséggel a fiainak is.
(Volt egy vita, hogy a tündék feája Arda szétrombolásával megsemmisül-e, szerintem nem. Mivel Feanor ott vanm, amikor a fákat újraélesztik, ez pedig Arda összerakása után van, tehát elég érdekes lenne létezőről nem- létezőként beszélni, bár egyesről általánosra nem mindig lehet következtetni)
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Ellana
- Nem elérhető
GillGolwen Nimrandir írta: lehet a világ tökéletes, vagy bármi ami része a világnak? S nem csupán közelíthetünk a tökéletesség felé?!
Szerintem a tökéletesség relatív dolog, egyéntől függ. Amik nekem értékek, lehet, hogy másnak azok nem olyan fontosak. Így lehet a világ egyikünk szemében tökéletes, másikunk szemében pedig nem.
"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/
- Ithilwen
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
"Állítsátok meg a közgazdászokat!"
- Estelio
- Nem elérhető
Mivel e fogalmakat másképpen közelítheti meg, ezért akár az sem kizárható, hogy a két - néhányunk számára nem összeegyeztethető - fogalom teljességgel elfér egymás mellett a személyében.
- Elmoth
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Estelio
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
Estelio írta:
Kezdesz olyan lenni Alyr mint az irodalomtanárom, az is így kezd minden mondatot, ha kétségbe vonjuk a szavát. Utáljuk is miatta, de piszkosul.Ugyanmár...
A tökéletesség nem egyenlő az abszolút jósággal.
A tökéletesség és mindaz amit Eru képvisel, messze felette áll jónak és rossznak és az emberi felfogóképességnek.
Mivel Eru továbbra is az időn kívül létezik, én nem választanám külön a dalt és a teremtést, nem egy terv volt, ez amiben élünk, maga a dal.
A valák csak azután tudtak visszaemlékezni rá miután beléptek az időbe... előtte nemigen beszélhetünk emlékezetről, mint ahogy múltról és jövőről sem, erre azonban nemigen van szókincs ezért sérült a tünde interpretáció... És így a jövőre is vissza tudnak emlékezni.
Igaz, lehet valami abban amit mondasz, de én nem igazán értek egyet vele. Mindegy, a végén úgyis arra jukadtunk ki, hogy végeredményében, csak találgatunk és az igazságtól lehet messze járunk.
Gillgolwen: Imádom, hogy ilyen jól hozzá tudsz szólni mindenhez. És örülök, hogy megismertél nézeteket és remélem mérlegeltél is és rájöttél hogy én állok legközelebb az igazsághoz.
Csakhogy Alyrnak tényleg igaza van. Weöresnél olvastam, hogy Isten jósága nem szociális intézmény vagy ingyenhizlalda. És ez igaz. Az isteni és az emberi jó fogalma sokszor más. Hoyg mi az isteni jó, arról mi-korlátolt voltunkná fogva- nem tudhatunk, legfeljebb sejthetünk valamit róla. Mivel Isten teremtetet, tőle, belőle származunk, ezért részként sejtésünk van az egészről, biztos tudásunk nincs.
- Elmoth
- Nem elérhető
The story is cast in terms of a good side, and a bad side, beauty against ruthless ugliness, tyranny against kingship, moderated freedom with consent against compulsion that has long lost any object save mere power, and so on; but both sides in some degree, conservative or destructive, want a measure of control. but if you have, as it were taken 'a vow of poverty', renounced control, and take your delight in things for themselves without reference to yourself, watching, observing, and to some extent knowing, then the question of the rights and wrongs of power and control might become utterly meaningless to you, and the means of power quite valueless. It is a natural pacifist view, which always arises in the mind when there is a war.
Bár ez a levél Bombadilról szól, én valahogy így látom Eru szerepét is. Persze tévedhetek. Egyszóval egyet értek Alyrral. Felül jón és rosszon, másokra bízva a világ irányítását.
- Estelio
- Nem elérhető
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Hannon le!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Estelio írta: Nos, ha már a tökéletesnél járunk ez igen relatív. Ha a valák látják a jövőt mert ugyebár ott voltak a muzsikánál akkor vaszleg Eru még többet tud. Tudnia kellett hogy Melkor majd megrontja az általa alkotott világot mert a zenében ez is benne volt (ld. a disszonancia). Eru megakadályozhatta volna igen, hogy mért nem tette, jó kérdés. Csak találgatni lehet, de nekem még semmi ötletem nincs és vaszleg nem is lesz. Eru sem volt tökéletes ezek szerint?
Eru tudta mi lesz, tehát tudta hogy a Gyermekek szenvedni fognak, hát nem ostobaság az ha valaki a saját vérének, teremtményének rosszat akar. Bár lehet hogy nem akarattal csinálta, de a következményeivel tisztában volt az biztos. Lehet hogy reménykedett abban hogy a Gyermekek majd helyreozzák a sok rosszat, nem tudom.
Ugyanmár...
A tökéletesség nem egyenlő az abszolút jósággal.
A tökéletesség és mindaz amit Eru képvisel, messze felette áll jónak és rossznak és az emberi felfogóképességnek.
Mivel Eru továbbra is az időn kívül létezik, én nem választanám külön a dalt és a teremtést, nem egy terv volt, ez amiben élünk, maga a dal.
A valák csak azután tudtak visszaemlékezni rá miután beléptek az időbe... előtte nemigen beszélhetünk emlékezetről, mint ahogy múltról és jövőről sem, erre azonban nemigen van szókincs ezért sérült a tünde interpretáció... És így a jövőre is vissza tudnak emlékezni.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ulmo
- Nem elérhető
- Estelio
- Nem elérhető
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Ulmo írta: Melkor eltért az eredeti tervtől, őt Ilúvatar nem ilyennek szánta. A saját útját járta, ettől lehetett lázadó.
Nem vonom kétségbe szavaid, mert ismereteid e téren sokszorosa enyémnek. Mindennek ellenére lehet a világ tökéletes, vagy bármi ami része a világnak? S nem csupán közelíthetünk a tökéletesség felé?!
- Ulmo
- Nem elérhető
GillGolwen Nimrandir írta: Iluvatar elméjének része volt az, mit Melkor valósított meg a világban, tetteivel.
Melkor eltért az eredeti tervtől, őt Ilúvatar nem ilyennek szánta. A saját útját járta, ettől lehetett lázadó.
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Phaedra/Namarie írta: Gandalf véleményét figyelembe véve és tolkient is: Eru eredetileg egy tökéletse világot akart teremteni. De a világ megrontatott. Viszont újra helyre fog állni a megbomlott egyensúly.
Iluvatar tökéletes világot akart teremteni... lehet ez a világ tökéletes?....hisz Melkor maga is Eru gondolatából született meg.
"... mindegyikük csupán Iluvatar elméjének azt a részét értette, melyből származott,..."
Iluvatar elméjének része volt az, mit Melkor valósított meg a világban, tetteivel.
- Gandalf
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
Estelio írta:
Ld. Feanor, de a végén ő is csak romlást hozott. Mi nem tudhatjuk mi hogy Eru terve mi volt az emberekkel.Lehet, hogy ez már kicsit off.
A legnagyobb fájdalomnak van néha a legszebb gyümölcse.
Így születünk. Így születik, újul meg a világ újra és újra.
Máb
Van egy szép vers, ha jól emlékszem Vörösmarty Mihálytól az Előszó. Érdemes elolvasni, nekem az tetszett benne a legjobban ahogy leírta, Isten őszülését. Lenézett a földre és látta ezt a "félig isten félig állatot" (embert) és bánatában ősz lett és öreg, de nem szálanként őszült meg mint a boldog ember, hanem egyszerre. Hát ez majdnem szó szerint van, lehet majd meg is tanulom mert nagyon szép.
Lényeg ami lényeg, mindenkinek más szép és ezért senki sem elítélendő, megváltoztatni más véleményét nem igazán lehet. Én még mindíg úgy gonolom, hogy a termemtés volt a legnagyobb ostobaság Eru részéről.
Miért volt ostobaság?
Gandalf véleményét figyelembe véve és tolkient is: Eru eredetileg egy tökéletse világot akart teremteni. De a világ megrontatott. Viszont újra helyre fog állni a megbomlott egyensúly.
Gandalf:
Akkor Iluvatar mennyirre volt fölötte a Valáknak? Kicsit ostoba kérdés: kiktathatta-e volna Melkort, legalább utólag? (MMint mondjuk méga fák Pusztulásánál?) Vajon miért nem tette?
- Gandalf
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
- Estelio
- Nem elérhető
- Máb
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Máb
- Namarie
- Nem elérhető
Máb írta: Lehet, hogy ez már kicsit off.
Máb
Annyira nem: lásd Tolkien forrás-hasonlatát.
- Máb
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Máb