Szilmarilok

Több
19 éve 10 hónapja #235514 Írta: Narmo
Narmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Holtak vezére írta: a tökéletesség valminek a teljes mértékben való kiteljesedése...
legalábbis szerintem..
és akkor lehet akár rossz is, vagy okozhat rosszat..
a jó dolgok meg sokszor okoznak rosszat, mert meg akarják szerezni őket..

De az akkor tökéletesen jó? A jó az kiteljesedett,de mellette a rossz is. Vagyis miatta, tehát lehet burkoltan tökéletesen rossz is,mert másokat azzá tesz... Ha ezt nézzük,akkor nem tökéletes,nem teljesen "fehér", inkább "szürke"..

(Bocs,ha bonyolult voltam.. :oops: )

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 10 hónapja #235496 Írta: Holtak vezére
Holtak vezére válaszolt a következő témában: Szilmarilok
a tökéletesség valminek a teljes mértékben való kiteljesedése...
legalábbis szerintem..
és akkor lehet akár rossz is, vagy okozhat rosszat..
a jó dolgok meg sokszor okoznak rosszat, mert meg akarják szerezni őket..

"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 10 hónapja #235492 Írta: Elmoth
Elmoth válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ha már a tökéletes jóról beszélünk, akkor a Szilmarilokban a szilmarilok jók.Bár paradox módon körülöttük (azt nem írom, hogy miattuk) zajlott a legtöbb gonoszság...

Több
19 éve 10 hónapja #235488 Írta: Silmarillion
Silmarillion válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Már vagy 4x elolvastam :) jó kis történet. Főleg Lóthien és Beren szerelmi történetét vagy 9x 8)

The Silmarillion

Több
19 éve 10 hónapja #235478 Írta: Estelio
Estelio válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Ellana írta:

GillGolwen Nimrandir írta: lehet a világ tökéletes, vagy bármi ami része a világnak? S nem csupán közelíthetünk a tökéletesség felé?!

Szerintem a tökéletesség relatív dolog, egyéntől függ. Amik nekem értékek, lehet, hogy másnak azok nem olyan fontosak. Így lehet a világ egyikünk szemében tökéletes, másikunk szemében pedig nem.

Csak ne felejtsük el hogy mi a tökéletes jóról beszéltünk. A tökéletes ugyanis rossz is lehet.

Több
19 éve 10 hónapja #235454 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Ithilwen írta: Mostanában olvastam át újra A szilmarilok néhány részét és feltűnt, hogy a szilmarilok "helyükre kerülése" után Maglorról csak annyit ír, hogy többé nem tért vissza a tündék közé. Ezek szerint tahát nem halt meg. De akkor mi történt vele? Nem tudtok erről valamit esetleg?

Ugyan én nem vagyok autentikus Tolkien- szakértő, de: egy darabig bolyongott a tengerparton, majd azt gondolom, hogy bánatában és lelkiismeretfurdalásában meghalt, majd Mandosba került, az apjához és testvéreihez hasonlóan, és ha Feanornak a testvérmészárlás miatt ott kell lennie a világ végéig, akkor nagy valószínűséggel a fiainak is.

(Volt egy vita, hogy a tündék feája Arda szétrombolásával megsemmisül-e, szerintem nem. Mivel Feanor ott vanm, amikor a fákat újraélesztik, ez pedig Arda összerakása után van, tehát elég érdekes lenne létezőről nem- létezőként beszélni, bár egyesről általánosra nem mindig lehet következtetni)

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
19 éve 10 hónapja #235420 Írta: Ellana
Ellana válaszolt a következő témában: Szilmarilok

GillGolwen Nimrandir írta: lehet a világ tökéletes, vagy bármi ami része a világnak? S nem csupán közelíthetünk a tökéletesség felé?!

Szerintem a tökéletesség relatív dolog, egyéntől függ. Amik nekem értékek, lehet, hogy másnak azok nem olyan fontosak. Így lehet a világ egyikünk szemében tökéletes, másikunk szemében pedig nem.

"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/

Több
19 éve 10 hónapja #235356 Írta: Ithilwen
Ithilwen válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Mostanában olvastam át újra A szilmarilok néhány részét és feltűnt, hogy a szilmarilok "helyükre kerülése" után Maglorról csak annyit ír, hogy többé nem tért vissza a tündék közé. Ezek szerint tahát nem halt meg. De akkor mi történt vele? Nem tudtok erről valamit esetleg?

"Állítsátok meg a közgazdászokat!"

Több
19 éve 10 hónapja #234484 Írta: Estelio
Látod Gandalf ebben lehet valami.

Mivel e fogalmakat másképpen közelítheti meg, ezért akár az sem kizárható, hogy a két - néhányunk számára nem összeegyeztethető - fogalom teljességgel elfér egymás mellett a személyében.

Több
19 éve 10 hónapja - 19 éve 10 hónapja #234481 Írta: Elmoth
Estelio: Persze hogy nem, elvégre azért vagyunk itt. :wink: Na de véleményünk nekünk is van, és lehet hogy jobban alá tudjuk támasztani. :roll:

Több
19 éve 10 hónapja - 19 éve 10 hónapja #234479 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Én azt azért nem állítanám, hogy a tökéletesség ne lehetne azonos az abszolút jósággal. Csupán arról van szó, hogy ezek a kifejezések (tökéletesség, abszolút jó) teljesen mást jelentenek számunkra, külön-külön, mint Ilúvatar esetében, az Ő megközelítésében. Nagy valószínűség szerint teljesen mást érthet e kifejezések alatt, mint amilyen jelentést mi tulajdonítunk nekik (és most senki se jöjjön azzal, hogy jelentés valójában nem létezik! :twisted: ). Mivel e fogalmakat másképpen közelítheti meg, ezért akár az sem kizárható, hogy a két - néhányunk számára nem összeegyeztethető - fogalom teljességgel elfér egymás mellett a személyében.

Több
19 éve 10 hónapja - 19 éve 10 hónapja #234469 Írta: Estelio
off

Több
19 éve 10 hónapja #234420 Írta: Namarie

Estelio írta:

Ugyanmár...
A tökéletesség nem egyenlő az abszolút jósággal.
A tökéletesség és mindaz amit Eru képvisel, messze felette áll jónak és rossznak és az emberi felfogóképességnek.
Mivel Eru továbbra is az időn kívül létezik, én nem választanám külön a dalt és a teremtést, nem egy terv volt, ez amiben élünk, maga a dal.
A valák csak azután tudtak visszaemlékezni rá miután beléptek az időbe... előtte nemigen beszélhetünk emlékezetről, mint ahogy múltról és jövőről sem, erre azonban nemigen van szókincs ezért sérült a tünde interpretáció... És így a jövőre is vissza tudnak emlékezni.

Kezdesz olyan lenni Alyr mint az irodalomtanárom, az is így kezd minden mondatot, ha kétségbe vonjuk a szavát. Utáljuk is miatta, de piszkosul.
Igaz, lehet valami abban amit mondasz, de én nem igazán értek egyet vele. Mindegy, a végén úgyis arra jukadtunk ki, hogy végeredményében, csak találgatunk és az igazságtól lehet messze járunk.

Gillgolwen: Imádom, hogy ilyen jól hozzá tudsz szólni mindenhez. És örülök, hogy megismertél nézeteket és remélem mérlegeltél is és rájöttél hogy én állok legközelebb az igazsághoz. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Csakhogy Alyrnak tényleg igaza van. Weöresnél olvastam, hogy Isten jósága nem szociális intézmény vagy ingyenhizlalda. És ez igaz. Az isteni és az emberi jó fogalma sokszor más. Hoyg mi az isteni jó, arról mi-korlátolt voltunkná fogva- nem tudhatunk, legfeljebb sejthetünk valamit róla. Mivel Isten teremtetet, tőle, belőle származunk, ezért részként sejtésünk van az egészről, biztos tudásunk nincs.

Több
19 éve 10 hónapja #234289 Írta: Elmoth
In Letter 144 To Naomi Mitchinson JRRT

The story is cast in terms of a good side, and a bad side, beauty against ruthless ugliness, tyranny against kingship, moderated freedom with consent against compulsion that has long lost any object save mere power, and so on; but both sides in some degree, conservative or destructive, want a measure of control. but if you have, as it were taken 'a vow of poverty', renounced control, and take your delight in things for themselves without reference to yourself, watching, observing, and to some extent knowing, then the question of the rights and wrongs of power and control might become utterly meaningless to you, and the means of power quite valueless. It is a natural pacifist view, which always arises in the mind when there is a war.

Bár ez a levél Bombadilról szól, én valahogy így látom Eru szerepét is. Persze tévedhetek. Egyszóval egyet értek Alyrral. Felül jón és rosszon, másokra bízva a világ irányítását.

Több
19 éve 10 hónapja - 19 éve 10 hónapja #234286 Írta: Estelio
off

Több
19 éve 10 hónapja #234261 Írta: Gilg (Gwindorn)
Gilg (Gwindorn) válaszolt a következő témában: Szilmarilok
A kérdés megválaszolása túl tesz mindannyiunk tudásán. Szerencsére nem vagyunk egyormák így a véleményeink is különböznek a tökéletességről... sőt, egy személy is kialakíthat több nézőpont alapján más és más szemléleteket. Sok érdekes, és új nézetet, gondolatot ismerhettem meg általatok...
Hannon le! :)

Több
19 éve 10 hónapja #234168 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Estelio írta: Nos, ha már a tökéletesnél járunk ez igen relatív. Ha a valák látják a jövőt mert ugyebár ott voltak a muzsikánál akkor vaszleg Eru még többet tud. Tudnia kellett hogy Melkor majd megrontja az általa alkotott világot mert a zenében ez is benne volt (ld. a disszonancia). Eru megakadályozhatta volna igen, hogy mért nem tette, jó kérdés. Csak találgatni lehet, de nekem még semmi ötletem nincs és vaszleg nem is lesz. Eru sem volt tökéletes ezek szerint?
Eru tudta mi lesz, tehát tudta hogy a Gyermekek szenvedni fognak, hát nem ostobaság az ha valaki a saját vérének, teremtményének rosszat akar. Bár lehet hogy nem akarattal csinálta, de a következményeivel tisztában volt az biztos. Lehet hogy reménykedett abban hogy a Gyermekek majd helyreozzák a sok rosszat, nem tudom.

Ugyanmár...
A tökéletesség nem egyenlő az abszolút jósággal.
A tökéletesség és mindaz amit Eru képvisel, messze felette áll jónak és rossznak és az emberi felfogóképességnek.
Mivel Eru továbbra is az időn kívül létezik, én nem választanám külön a dalt és a teremtést, nem egy terv volt, ez amiben élünk, maga a dal.
A valák csak azután tudtak visszaemlékezni rá miután beléptek az időbe... előtte nemigen beszélhetünk emlékezetről, mint ahogy múltról és jövőről sem, erre azonban nemigen van szókincs ezért sérült a tünde interpretáció... És így a jövőre is vissza tudnak emlékezni.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 10 hónapja #234167 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Eru témákat mutatott az ainuknak, ezeket ők a saját tudásuk szerint dolgozták fel és így adták elő az Ainulindalët. Mindegyikük csak a saját részét értette, meg esetleg kicsit azokét, akikkel közelebbi kapcsolatban volt. ehát nme láthatták előre a jövőt. Pl azt se tudták, hol, mikor érkeznek Ilúvatar Gyermekei. Előre Eru sem tudhatta pontosan, mi lesz a muzsikából, ő csak az alapokat adta meg hozzá, és később megmutatta az ainuknak, mit is énekeltek.

Több
19 éve 10 hónapja - 19 éve 10 hónapja #234111 Írta: Estelio
off

Több
19 éve 10 hónapja #234094 Írta: Gilg (Gwindorn)

Ulmo írta: Melkor eltért az eredeti tervtől, őt Ilúvatar nem ilyennek szánta. A saját útját járta, ettől lehetett lázadó.

Nem vonom kétségbe szavaid, mert ismereteid e téren sokszorosa enyémnek. Mindennek ellenére lehet a világ tökéletes, vagy bármi ami része a világnak? S nem csupán közelíthetünk a tökéletesség felé?!

Több
19 éve 10 hónapja #234091 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok

GillGolwen Nimrandir írta: Iluvatar elméjének része volt az, mit Melkor valósított meg a világban, tetteivel.

Melkor eltért az eredeti tervtől, őt Ilúvatar nem ilyennek szánta. A saját útját járta, ettől lehetett lázadó.

Több
19 éve 10 hónapja #234087 Írta: Gilg (Gwindorn)

Phaedra/Namarie írta: Gandalf véleményét figyelembe véve és tolkient is: Eru eredetileg egy tökéletse világot akart teremteni. De a világ megrontatott. Viszont újra helyre fog állni a megbomlott egyensúly.

Iluvatar tökéletes világot akart teremteni... lehet ez a világ tökéletes?....hisz Melkor maga is Eru gondolatából született meg.

"... mindegyikük csupán Iluvatar elméjének azt a részét értette, melyből származott,..."

Iluvatar elméjének része volt az, mit Melkor valósított meg a világban, tetteivel.

Több
19 éve 10 hónapja #234080 Írta: Gandalf

Több
19 éve 10 hónapja #234075 Írta: Namarie

Estelio írta:

Lehet, hogy ez már kicsit off.
A legnagyobb fájdalomnak van néha a legszebb gyümölcse.
Így születünk. Így születik, újul meg a világ újra és újra.
Máb

Ld. Feanor, de a végén ő is csak romlást hozott. Mi nem tudhatjuk mi hogy Eru terve mi volt az emberekkel.
Van egy szép vers, ha jól emlékszem Vörösmarty Mihálytól az Előszó. Érdemes elolvasni, nekem az tetszett benne a legjobban ahogy leírta, Isten őszülését. Lenézett a földre és látta ezt a "félig isten félig állatot" (embert) és bánatában ősz lett és öreg, de nem szálanként őszült meg mint a boldog ember, hanem egyszerre. Hát ez majdnem szó szerint van, lehet majd meg is tanulom mert nagyon szép.
Lényeg ami lényeg, mindenkinek más szép és ezért senki sem elítélendő, megváltoztatni más véleményét nem igazán lehet. Én még mindíg úgy gonolom, hogy a termemtés volt a legnagyobb ostobaság Eru részéről.

Miért volt ostobaság?

Gandalf véleményét figyelembe véve és tolkient is: Eru eredetileg egy tökéletse világot akart teremteni. De a világ megrontatott. Viszont újra helyre fog állni a megbomlott egyensúly.

Gandalf:
Akkor Iluvatar mennyirre volt fölötte a Valáknak? Kicsit ostoba kérdés: kiktathatta-e volna Melkort, legalább utólag? (MMint mondjuk méga fák Pusztulásánál?) Vajon miért nem tette?

Több
19 éve 10 hónapja #234074 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Szilmarilok
A terv=dal nem csak Ilúvatar műve, a valáké is, beleértve Melkort. Melkor dallama, bármilyen disszonáns, ugyanúgy része a Nagy Muzsikának, mégha Ilúvatar utólag bele is avatkozott, hogy egy új, még csodálatosabb dalam bontakozhasson ki belőle. Az a különleges Arda történetében, hogy azt nem Eru tervezte meg egyedül, hanem az ainuk aktívan részt vettek benne. Mindegyik mint önálló személyiség. Magát, a lényegét rakta bele. Ilúvatar csak arról gondoskodott, hogy a végén az egészből összeálljon valami csodálatos egység.

Több
19 éve 10 hónapja #234072 Írta: Namarie
Számotokra mennyirre elgondolható, hogy MINDEN, ami történt, beleértve a Fák pusztulást, az összes testvérgyilkosságot, Turin történetét is, MINDEN Iluvatar terveinek megfelően alakult? Magyarán: mindez benn volt a tervben, csak a tündék és emberek nem értik a terv lényegét?

Több
19 éve 10 hónapja - 19 éve 10 hónapja #233981 Írta: Estelio
off

Több
19 éve 11 hónapja #230854 Írta: Máb
Máb válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ismerem. De én itt elsősorban a mi világunkra vetítettem ki a dolgot.
Máb

Több
19 éve 11 hónapja #230790 Írta: Namarie

Máb írta: Lehet, hogy ez már kicsit off.
Máb

Annyira nem: lásd Tolkien forrás-hasonlatát.

Több
19 éve 11 hónapja #230739 Írta: Máb
Máb válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Lehet, hogy ez már kicsit off.
Máb

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.982 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére