- Köszönetek: 0
Szilmarilok
- Anglachel/Gurthang
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
AURE ENZULUVA!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ardeth
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Ugyanaz a sztori,mégis más.Folyamatában ismeri meg az ember a történetek alakulását.Igy válik olyan valódivá az egész.
A Silmarilokat újra fogom olvasni.Már csak azért is,mert ez is egy "végtelen történet".
"A halál csupán a kezdet."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ulmo
- Nem elérhető
Lyra írta: Lenne egy -lehet, hogy nagyon, off bocsánat- kérdésem.....
Szóvala művészeti pályázattal kapcsolatos, csak azt szeretném megkérdezni, hogy mikor Elwing beleugrik a tengerbe a szilmarillal, az még esetleg belefér a "háborúk Ardán témába??
ha nagyon off voltam, akkor bocsánat, de itt vannak a leghozzáértőbbek...
Én azt mondanám, határeset. Végülis a harmadik Testvérmészárlás egyik epizódjáról van szó, bár nem kifejezetten harci cselekmény.
- Lyra
- Nem elérhető
Szóvala művészeti pályázattal kapcsolatos, csak azt szeretném megkérdezni, hogy mikor Elwing beleugrik a tengerbe a szilmarillal, az még esetleg belefér a "háborúk Ardán témába??
ha nagyon off voltam, akkor bocsánat, de itt vannak a leghozzáértőbbek...
"Ki a csillagok közt él, mint aki rég odaköltözött, most visszatér, s leül a tűz mögött."
Lyra
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- Artemisz
- Nem elérhető
[size=9:3474lonv]Elkövettem egy rémséget: összemixeltem véletlenül a két mészárlást, és azt írtam, hogy Celegormék még ott vannak Elrond és Elros elfogásánál... de olyan jó kis novi lett, hogy nincs szívem átírni! (/me vigasztalhatatlan)
Azért így is érdekel vkit? Pont az "arcok" miatt szvsz azért jópofa... [/size]
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Namarie
- Nem elérhető
Magam részéről a telerek legyilkolása miatt haragszom rá leginkább. Pont amiatt, amit Artemisz ír. Különösen, hogy a telerek nem karddal viszonozták, hogy megpróbálták őket leszorítani a hajóról, hanem beledobták őket a vízbe..
A fiai legnegyobb alajasságának viszont a harmadik testvérmészárlást tartom,mivel ott tényleg abszolút szerencsétlenekre támadtak, akik valószínűleg örülnek, hogy élnek, annak meg még jobban, ha netán a hozzátartozójuk is él.
Csellel is el lehetett volna lopni azt a követ... (mellékesen megnéztem volna Maedhros arcát, amint Elwing a vízbe veti magát... )
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Artemisz (Erenya) írta:
Vagy az ő kultusza csak a saját keze műveire vonatkozott?!
Valahogy úgy
Our knees do not bend easily
- Artemisz
- Nem elérhető
Felagund írta: De ezzel együtt az én szememben a hajóégetés sokkal nagyobb bűn, mert arra még csak ürügyet sem lehet találni...
Mondhatni.
Csak azt nem értem, hogy egy ilyen tünde, aki ennyire az alkotás kultuszában élt, hogy nem becsülte meg ennyire mások műveit?!
Vagy az ő kultusza csak a saját keze műveire vonatkozott?!
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Felagund
- Nem elérhető
Artemisz (Erenya) írta:
[size=9:1elkjp1a]Hohó! Felagund igazat adott nekem! Fúvódik az egóm, mint a légzsák!!! [/size]
[size=9:1elkjp1a]Ami igaz, az igaz [/size]
De ezzel együtt az én szememben a hajóégetés sokkal nagyobb bűn, mert arra még csak ürügyet sem lehet találni...
- Artemisz
- Nem elérhető
Felagund írta: Ez teljesen igaz, de ezzel együtt nem tudom felmenteni őt. Különösen nem a losgari hajóégetés miatt, aminek egyszerűen nem volt józan ésszel felfogható értelme, pusztán Fëanor telhetetlen gőgjéből következett...
Ebben én is teljesen egyetértek!
Szegény telerek...
Ahogy írják a Szilmarillokban, hogy csak gyenge íjaik voltak, kardjaik alig... vahahogy állandóan az amerikai őslakosok lemészárlása jut eszembe...
A Paradicsom meghódításában az a fiatal, hosszú fekete hajú nemesifjú amúgy szvsz EGY AZ EGYBEN FEANOR! Mmint amilyennek én képzelem... emléxik még rá esetleg valaki?
[size=9:2ip3m34k]Hohó! Felagund igazat adott nekem! Fúvódik az egóm, mint a légzsák!!! [/size]
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Felagund
- Nem elérhető
- Artemisz
- Nem elérhető
Köszi
Ámbár én még hozzáveszem ehhez azt is, hogy Melkor a legsebezhetőbb pontját, a büszkeségét célozta meg hihetetlen ügyességgel Feanornak, és így, mialatt Feanor abban a hitben volt még önmagával kapsolatban, hogy ő elutasítja és megveti Melkort, ezzel már ki is szolgáltatta magát neki...
Lehet, hogy hülyén fogalmaztam, de talán érthető... bocsi...
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Felagund
- Nem elérhető
Artemisz (Erenya) írta: Na jó.
Viszont erről jut eszembe, én egyvalamit sosem értettem tisztán, legalábbis nem voltam biztos benne, hogy jól értelmezem-e.
A hírnök szavait: "Keserű lesz, ha megérted végre, miben hazudott Melkor!"
Szvsz arra, amit mondtam, és ami Melkor egyetlen eredménye volt, vagyis arra, hogy a Valák nem ellenségei a noldáknak és nem akarják őket rabságban tartani az emberek miatt, mint az Melkor állította..
- Artemisz
- Nem elérhető
Viszont erről jut eszembe, én egyvalamit sosem értettem tisztán, legalábbis nem voltam biztos benne, hogy jól értelmezem-e.
A hírnök szavait: "Keserű lesz, ha megérted végre, miben hazudott Melkor!"
Szerinted ez mire vonatkozott?
[size=9:34bnq0dq]Pingpongozás RULZ! [/size]
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Felagund
- Nem elérhető
Artemisz (Erenya) írta: Túrinra Morgoth átka nehezedett, Feanort orránál fogva vezette Melkor!
És mégis mivel kapcsolatban?
Fëanor átlátott Melkoron és soem hallgatott rá, max annyiban, hogy elhidegült a Valáktól, de ez még mindig nem menti a kivonulás közben elkövetett cselekedeteit... (értsd: vér és hajóégetés nélkül is boldogult volna valószínűleg...)
- Artemisz
- Nem elérhető
Feanor személyiségének mindazonáltal olyan szuggesztív varázsa van még így, a könyv lapjain át is, hogy nem nehéz beleélni magunkat a tündék helyzetébe, akiket megbűvöltek Feanor szavai...
Attól, hogy bizonyos tetteit elítélem, nem tudom nem tisztelni sajna...
Túrint inkább szánom, persze csodálom is, de valahogy ő kevéssé fogott meg.
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Felagund
- Nem elérhető
Szal Fëanort még ez sem menti...
- Artemisz
- Nem elérhető
Phaedra írta: Azt goindolom, hogy ha valaki, hát ő akkor igazi tragikus hős, és csoda tudja miért, de nekem sokkal szimpatikusabb, mint Turin Turambar.
Túrinért, érdekesmód, én se vagyok túlzottan oda!
Feanor szvsz tipikusan az a karakter, akinek leírt jellemvonásai próbára teszik a ferdítőket.
Ugye: "Feanor volt a legnagyobb nolda mind kézügyességben mind bölcsességben..."
Igen ám, de lehet-e egy ilyen lobbanékony, makacs, mohó, olykor erőszakos és kíméletlen tündét bölcsnek nevezni?
Csak mert éles eszű volt, tehetséges, okos, meg effélék (Feanor nálam ebből a szempontból, kinevethettek, de valahol az első kísérletező alkimista zsenik és a mai fiatal kutatópalánták prototípusa között áll... ), a bölcs még nem igazán jó szó rá.
De van-e olyan szó, amivel ezt maradéktalanul és helytállóan ki lehet fejezni? Az "okos" túl szegényes és elkoptatott volna egy ilyen hatalmas lángelméhez!
Lángelme... 8O
Nocsak! Milyen helytálló kifejezés ez Feanor esetében! Ez tetszik!
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
alóban tragikus hős, de ez az ő tragédiája. A ragaszkodás a tulajdonához, önzősége, hogy három ékszerért képes lenne feláldozni az egész világ fényét.
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Namarie
- Nem elérhető
Feanor: egyetértek Alcarcalimoval, hogy Feanor valóban öszetet figura, akinek sok tette helyteleníthatő, bizonyosak lélektani dolgok miatt menthetők, de mindenféleképp olyan figura, aki maximális tiszteletet érdemel.
Azt goindolom, hogy ha valaki, hát ő akkor igazi tragikus hős, és csoda tudja miért, de nekem sokkal szimpatikusabb, mint Turin Turambar.
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Másik oldala azonban túl "emberi" volt (de hülyén hangzik ez egy Nolda esetében). Lobbanékony, gyilkos, fékezhetetlen volt, s makacsságát még halála pillanatában sem tudta legyőzni. Nyilván a körülmények is belejátszottak abba, hogy azzá vált, amivé.
Bűnei akkorák voltak, hogy jogosnak érzem valahol, hogy Mandos csarnokaiból nem térhetett vissza. Fiaiban úgyis tovább élt...
Legendája fennmaradt sok korral később is, így részt vett az eseményekben.
Ez persze csak vélemény...
- Namarie
- Nem elérhető
Aktivizálni kéne megunkat.
van egy kérdésem: ti mit gondoltok Feanorról? Alapvetően pozitív vagy negatív figura? Voltaképpen mi is az ős zerepe Középfölde történetében? Vajon az író miért küldi nagyon gyorsan Mandoshoz? Miért kell, hogy így legyen, és szükségszerű-e, hogy ő nem vesz részt a további történésekben? Ha igen,miért, ha nem, miért nem?
- Namarie
- Nem elérhető
A Szürke Zarándok írta:
Namarie/Alatariel írta: Na, most végig kéne olvasnom a cuccot, hogy megatláljam. A lényeg: amikor elereszették, eleinte még segített is, és tanította a noldákat, és maga is elhitte, hogy jót akar. Ne akard, hogy keressem az idézetet most.. holnapra meglesz..
Szvsz Melkor tragikus alak amúgy, de Melkorral és az ő ténykedéseivel- Vala lévén- talán más topikba kéne mennünk. Szilmarilok vagy Sötét oldal?
Szilmarilok, természetesen, de pont a Szilmarilok cáfolja állításodat, miszerint eleinte még maga Melkor is elhitte, hogy jót akar. Segítette és tanította a noldákat, igaz, és segítette a valákat is, de nem szívjóságból.
Szilmarilok írta: Ekkor Melkor látta dicsőségüket és ragyogásukat, és irigység költözött a szívébe; látta Ilúvatar Gyermekeit, akik a Hatalmasok lábánál ültek, és gyűlölet költözött a szívébe; látta a csillogó ékkövek gazdagságát, és kapzsi vágy költözött a szívébe; ám elrejtette gondolatait, és bosszúját későbbre halasztotta. (...) Ám akkoriban jónak és szépnek tetszett Melkor minden szava és tette, valók és eldák egyaránt haszonnal fogadhatták segítségét és tanácsát, ezért egy idő múlva megengedték, hogy szabadon járja az országot, s Manwe úgy látta, hogy Melkor kigyógyult gonoszságából. Manwétól idegen volt a rossz, s meg sem értette, csak azt tudta, hogy a kezdet kezdetén, Ilúvatar gondolatában Melkor olyan volt, akár ő maga, nem látott hát Melkor szíve mélyére, nem látta, hogy nem maradt ott a szeretetnek szikrája sem. (...) A szíve mélyén pedig Melkor a legjobban az eldákat gyűlölte, mivel szépek és vidámak voltak, s mivel bennük látta a valók fölemelkedésének s önnön bukásának az okát. Ezért annál inkább barátságot mutatott irántuk és szeretetet, s fölajánlotta minden tudását és tehetségét, hogy segítségükre legyen minden nagy munkájukban.
Hát.. Melkor még önmagának is képes volt hazudni.. önnön irigysége miatt nem lehetet soha nyugalmat.
Szerintem is MINDEN benne van a tervben, csak az kérdés, hogy pont uyganígy? Lásd:testvérmészárlás. ha igen a válasz, akkor kimondhatjuk-e, hogy minden, ami történik, annak magasabb értelme van? Szerinetetk mannyire alaklmazható Melkorra Goethe mondata:
"az erő azon része, mely folyton rosszra tör, de végül jót mível"
- Leguanember
- Nem elérhető
TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Elmoth
- Nem elérhető
Ulmo írta: - Melkor örök időkre szóló bezárása talán jó kett volna, de a Valák bíztak a javulásában, és szükségük volt az ő hatalmára is, hogy rendbetegyék a világot. Hittek Melkor bűnbánatában.
Korai lett volna Melkort "kiszavazni", mert még volt dolga. Feladata. Lehet, hogy hülyén hangzik, de ő is része Ilúvatar tervének, célja volt a létének, a tetteinek. Ilúvatar mondta, hogy senki sem tehet olyat aminek ne benne lett volna a legvégső forrása, így Melkor is egy fontos kerék volt a gépezetben. Ő is egy eszköz Eru kezében, Hogy olyan szépség jöhessen létre amire senki sem gongolt./ víz+fagy hópehely/
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
Namarie/Alatariel írta: Na, most végig kéne olvasnom a cuccot, hogy megatláljam. A lényeg: amikor elereszették, eleinte még segített is, és tanította a noldákat, és maga is elhitte, hogy jót akar. Ne akard, hogy keressem az idézetet most.. holnapra meglesz..
Szvsz Melkor tragikus alak amúgy, de Melkorral és az ő ténykedéseivel- Vala lévén- talán más topikba kéne mennünk. Szilmarilok vagy Sötét oldal?
Szilmarilok, természetesen, de pont a Szilmarilok cáfolja állításodat, miszerint eleinte még maga Melkor is elhitte, hogy jót akar. Segítette és tanította a noldákat, igaz, és segítette a valákat is, de nem szívjóságból.
Szilmarilok írta: Ekkor Melkor látta dicsőségüket és ragyogásukat, és irigység költözött a szívébe; látta Ilúvatar Gyermekeit, akik a Hatalmasok lábánál ültek, és gyűlölet költözött a szívébe; látta a csillogó ékkövek gazdagságát, és kapzsi vágy költözött a szívébe; ám elrejtette gondolatait, és bosszúját későbbre halasztotta. (...) Ám akkoriban jónak és szépnek tetszett Melkor minden szava és tette, valók és eldák egyaránt haszonnal fogadhatták segítségét és tanácsát, ezért egy idő múlva megengedték, hogy szabadon járja az országot, s Manwe úgy látta, hogy Melkor kigyógyult gonoszságából. Manwétól idegen volt a rossz, s meg sem értette, csak azt tudta, hogy a kezdet kezdetén, Ilúvatar gondolatában Melkor olyan volt, akár ő maga, nem látott hát Melkor szíve mélyére, nem látta, hogy nem maradt ott a szeretetnek szikrája sem. (...) A szíve mélyén pedig Melkor a legjobban az eldákat gyűlölte, mivel szépek és vidámak voltak, s mivel bennük látta a valók fölemelkedésének s önnön bukásának az okát. Ezért annál inkább barátságot mutatott irántuk és szeretetet, s fölajánlotta minden tudását és tehetségét, hogy segítségükre legyen minden nagy munkájukban.
- Angwen
- Nem elérhető
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)