Szilmarilok

Több
20 éve 4 hónapja #207031 Írta: A Szürke Zarándok
A Szürke Zarándok válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Ulmo írta: ...a valák tanultak a tündékkel kapcsolatban elkövetett hibájukból, ezért nem avatkoztak bele Szauron és az emberek háborújába. Nem atyáskodhatnak folyamatosan Ilúvatar Gyermekei fölött, nem ez a feladatuk. És mivel a Harmadkor végétől az ember lett a domináns faj Középföldén, ennek a fajnak meg kellett tanulnia, hogyan rendezze a dolgait. A mágusok beavatkozása azt jelentette volna, hogy az emberek feje fölött egy isteni hatalom képviselője dönt. Ez utóbbival kapcsolatban érdemes lenne elolvasni a HoME X-ik kötetében az Athrabeth c. írást, az emberek sorsáról. Ebben is szerepel, hogy Eru nem avatkozott bele direkt módon az emberek életébe, met az embereknek saját erőből kellett megtanulniuk, hogyan éljenek.

Egyetértek, vö. a Biblia: Isten szabad akaratot adott az embernek. Tartok a fórum látogatói közül mindenkit olyan intelligensnek, hogy belássa, az olyan kérdések, aminőket manapság oly gyakran hallani ("Ha Isten mindenható, miért nem tesz már valamit a sok gonoszság ellen?", vagy "Isten miért nem gyógyítja meg a nagyanyám köszvényét?"), teljességgel értelmetlenek. Hiszen azzal, hogy Isten szabad akaratot adott nekünk, jogot adott nekünk, hogy döntsünk. Ha az emberek közül néhányan a gonoszságot választják, akár egy világháborút is tudnak okozni. Ha pedig nem adott volna szabad akaratot nekünk, valószínűleg azt sem engedte volna, hogy az ember először engedjen a gonoszságnak, "egyen a tiltott gyümölcsből". Ez már aztán tényleg OFF, de a mai világ gonosz voltát mutatja, hogy a közkedvelt ismeretterjesztő folyóirat a Tudás Fája címet viseli, akaratlanul is utalva az Ószövetségi Tudás Fájára, ahonnan a tiltott gyümölcsöt, a gonoszságot merítették. Persze ez remélhetőleg nem volt szándékos választás, bár manapság egyre gyakrabban hallani ilyet reklámban: "Egyél a tiltott gyümölcsből!", "Engedj a csábításnak!" Elnézést, már be is fejeztem az OFFot.

"Ma már minden út görbe."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 4 hónapja #206948 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Jelentem - ha minden igaz - a gyorsposta már szállítja az MTT könyvtár saját HoME köteteit (néháyn filmkönyvvel egyetemben). Ha minden igaz a táborban már hozzáférhető lesz...

Estel Adániel írta: *sóhaj*
Maradjunk abban az egyszerűség kedvéért, hogy - remélhetőleg a talán-nem-túl-távoli jövőben - az MTT saját könyvtárában... ;) addig pedig az régiek számára lassan az unalomig ismételt www.tolkien.ru címen (a szerző vezetéknevével, mint jelszóval kicsomagolható fájlként... :roll: ) Egyébként külföldön, vagy kis szerencsével egy-két pláza-közeli könyvesboltban... :D (egyéb ötlete ha van valakinek, szóljon!)

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 4 hónapja #206818 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Anglachel írta:

Namarie/Alatariel írta: Na, most végig kéne olvasnoma cuccot, hogy megatláljam. A lényeg: amikor elereszették, eleinte még segített is, és tanította a noldákat, és maga is elhitte, hogy jót akar. Ne akard, hogy keressem az idézetet most.. holnapra meglesz..
Szvsz Melkor tragikus alak amúgy, de Melkorral és az ő ténykedéseivel- Vala lévén- talán más topikba kéne mennünk. Szilmarilok vagy Sötét oldal?

Egyenrangúság: igen, de Melkor bűnt követte el, megszegte a Világ rendjét. Az, hogy magammal egyenrangúnak tekinetlek, nem jelenti, hogy ha bűnt követsz el, rádhagyom. Vgy ha pusztítani kezdesz, hagylak. Mert ezért rakták ki.

Manwe: egyszerűen jóságos volt. És túlságosan bízott benen. EuCsak a testvére. van, amikor a szív erősebb.

Nos én úgy tudom hogy a tündéket azért tanította hogy megnyerje magának őket. De lehet hogy rosszul tudom.

Ezt hangsulyoznám ki: "MELKOR BÜNT KÖVETETT EL. MEGSZEGTE A VILÁG RENDJÉT". Nos ezért nem lett volna szabad kiereszteni öt. Ezzel magad ellen beszéltél. Kétélü kard.
Magad ismerted el hogy:
1. Melkort be kellett volna zárni a világ végéig.
2. Azt is, hogy Manwe nem döntött bölcsen mert a szívére hallgatott.
3. Tehát ezzel beismered hogy Manwe uszította rá naivan középföldére Melkort.

Nos ezután kérdem én, ha valaki "véletlenül" valami rosszat csinál, nem kell-e neki helyrehoznia?

Tehát segítenie kéne az Embereket a Sauron ellen vívott harcba. Tehát az Istaroknak igenis be kellett volna avatkozniuk a háborúba. (és ha már itt tartunk a sasoknak is akik ugye Manwe teremtményei)

Ja a topicot ki is hagytam, nemtom melyikbe mehetnénk. Talán kéne egy Valinor, Valák-os vagy Ainuk vagy ilyesmi topicot csinálni ha még nincs.

Namarie/Altariel:
Olvasd el a Szilmarilok 72-73 oldalt! :wink:
Nekem nem úgy tűnik mintha eleinte jót akart volna cselekedni. :deal:[/quote]

A követlezőket tenném hozzá a vitához:

- A Szilmarilok szerint Manwë teljesen mentes a gonosztól, így nem értheti meg a gonoszság indítékait. Ezért hitt abban, hogy Melkor a rabságban töltött három korszak alatt magába szállt, és megjavult.

- hogy Manwë uszította volna Középföldére Melkort, ez erős túlzás. Nem egyedül döntött, bár ő mondta ki a végső szót. Ez olyan, mintha egy tanács elnökét hibáztatnánk egy közösen hozott döntés miatt.

- Melkor örök időkre szóló bezárása talán jó kett volna, de a Valák bíztak a javulásában, és szükségük volt az ő hatalmára is, hogy rendbetegyék a világot. Hittek Melkor bűnbánatában.

- a valák tanultak a tündékkel kapcsolatban elkövetett hibájukból, ezért nem avatkoztak bele Szauron és az emberek háborújába. Nem atyáskodhatnak folyamatosan Ilúvatar Gyermekei fölött, nem ez a feladatuk. És mivel a Harmadkor végétől az ember lett a domináns faj Középföldén, ennek a fajnak meg kellett tanulnia, hogyan rendezze a dolgait. A mágusok beavatkozása azt jelentette volna, hogy az emberek feje fölött egy isteni hatalom képviselője dönt. Ez utóbbival kapcsolatban érdemes lenne elolvasni a HoME X-ik kötetében az Athrabeth c. írást, az emberek sorsáról. Ebben is szerepel, hogy Eru nem avatkozott bele direkt módon az emberek életébe, met az embereknek saját erőből kellett megtanulniuk, hogyan éljenek.

Ui: a vita maradhat itt, legalább fellendül a topic :)

Több
20 éve 4 hónapja #206794 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Visszaadják Feanornak, aki önként átadja Yavannának. Aztán széttörik őket, hogy hozzáférjenek a bennük élő eredeti fényhez, és ennek segítségével újjáélesztik a Két Fát (ami azért különösen fontos, mert időközben, végső bukása előtt, Melkor még elpusztítja a Napot és a Holdat).

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
20 éve 4 hónapja #206789 Írta: Giltintur
Giltintur válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Mi lesz a Szilmarilok sorsa a világ újrakovácsolásakor?

Giltintur Celebóre

Több
20 éve 4 hónapja #200225 Írta: Anglachel/Gurthang
Anglachel/Gurthang válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Namarie/Alatariel írta: Na, most végig kéne olvasnoma cuccot, hogy megatláljam. A lényeg: amikor elereszették, eleinte még segített is, és tanította a noldákat, és maga is elhitte, hogy jót akar. Ne akard, hogy keressem az idézetet most.. holnapra meglesz..
Szvsz Melkor tragikus alak amúgy, de Melkorral és az ő ténykedéseivel- Vala lévén- talán más topikba kéne mennünk. Szilmarilok vagy Sötét oldal?

Egyenrangúság: igen, de Melkor bűnt követte el, megszegte a Világ rendjét. Az, hogy magammal egyenrangúnak tekinetlek, nem jelenti, hogy ha bűnt követsz el, rádhagyom. Vgy ha pusztítani kezdesz, hagylak. Mert ezért rakták ki.

Manwe: egyszerűen jóságos volt. És túlságosan bízott benen. EuCsak a testvére. van, amikor a szív erősebb.

Nos én úgy tudom hogy a tündéket azért tanította hogy megnyerje magának őket. De lehet hogy rosszul tudom.

Ezt hangsulyoznám ki: "MELKOR BÜNT KÖVETETT EL. MEGSZEGTE A VILÁG RENDJÉT". Nos ezért nem lett volna szabad kiereszteni öt. Ezzel magad ellen beszéltél. Kétélü kard.
Magad ismerted el hogy:
1. Melkort be kellett volna zárni a világ végéig.
2. Azt is, hogy Manwe nem döntött bölcsen mert a szívére hallgatott.
3. Tehát ezzel beismered hogy Manwe uszította rá naivan középföldére Melkort.

Nos ezután kérdem én, ha valaki "véletlenül" valami rosszat csinál, nem kell-e neki helyrehoznia?

Tehát segítenie kéne az Embereket a Sauron ellen vívott harcba. Tehát az Istaroknak igenis be kellett volna avatkozniuk a háborúba. (és ha már itt tartunk a sasoknak is akik ugye Manwe teremtményei)

Ja a topicot ki is hagytam, nemtom melyikbe mehetnénk. Talán kéne egy Valinor, Valák-os vagy Ainuk vagy ilyesmi topicot csinálni ha még nincs.[/quote]
Namarie/Altariel:
Olvasd el a Szilmarilok 72-73 oldalt! :wink:
Nekem nem úgy tűnik mintha eleinte jót akart volna cselekedni. :deal:

AURE ENZULUVA!

Több
20 éve 4 hónapja #200223 Írta: Anglachel/Gurthang
Hello!

Ide jöhetünk a "Manwénak kellett volna-e segíteni a tündéket és embereket" vitával? Az Istárok oldalról elzavartak! :cry:
:cry: :cry:

AURE ENZULUVA!

Több
20 éve 5 hónapja #199311 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Szilmarilok
*sóhaj*
Maradjunk abban az egyszerűség kedvéért, hogy - remélhetőleg a talán-nem-túl-távoli jövőben - az MTT saját könyvtárában... ;) addig pedig az régiek számára lassan az unalomig ismételt www.tolkien.ru címen (a szerző vezetéknevével, mint jelszóval kicsomagolható fájlként... :roll: ) Egyébként külföldön, vagy kis szerencsével egy-két pláza-közeli könyvesboltban... :D (egyéb ötlete ha van valakinek, szóljon!)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
20 éve 5 hónapja #199305 Írta: Anglachel/Gurthang

Sil írta:

Anglachel írta: Lenne egy kérdésem: le van irva Turin története részletesebben valahol mint a Gyürü Keresésébe? Vagy a Beren és Luthien?

A válasz pedig a szokásos: HoME. :wink: Ezeknek a történeteknek a korai változata elég részletesen megtalálható pl. a HoME első két kötetében (Elveszett Mesék Könyve I-II., ez magyarul is megjelent, bár elég ééérdekes fordításban), illetve maga a Narn i Hín Húrin és a Leithian-ének többezer soros verses változata [size=9:3e01ks1f](mert ez létezik, nemcsak kamu az az idézet a Szilmarilokban)[/size] a 3. kötetben (Lays of Beleriand).

Kösz Sil! :D
Még annyi hogy ezeket hol lehet beszerezni?

AURE ENZULUVA!

Több
20 éve 5 hónapja #199292 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Mandos első jóslata kifejezetten azon noldákra vonatkozott, akik otthagyták Amant, és Feanort követték, különösen Feanorra és fiaira :arrow: az ő sorsuk be is teljesedett... egyébként ahogy a Valaquenta is írja, Mandos ismeri, és el nem felejti mindazokat a dolgokat, amelyek a Nagy Muzsika, és az azt követő Látomás szerint bekövetkezni fognak - kivéve azokat, amelyeket Ilúvatar nem mutatott meg az ainuknak, és amelyeken szabadon változtathat... Mandos második jóslata egyébként szintén csak a HoME-ből ismert, és mint ilyen, a Szilmarilok-beli Ilúvatar szándékával nem biztos, hogy maradéktalanul egyezik, de fontos iránymutatónak azért szvsz elfogadhatjuk, hiszen Ilúvatar valószínűleg nem másít túl nagyot tervein... ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
20 éve 5 hónapja #199288 Írta: Csele
Csele válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ezek a jóslatok nekem mindig is gyanúsak voltak. Pl. Mandos első jóslata is érvényét vesztette, amikor a valák megbocsátottak a noldáknak.
(Erről nekem a Matrix jut eszembe, ahol valami olyasmi van - bár szó szerint már nem emlkészem rá - hogy nem ismerni kell az útat, hanem járni).
Tehát lehet, hogy a jóslatok csak "ösztönzők", valójában nem is úgy válnak be, ahogy azt kimondták.

Ha adhatnék valamit, az a szív nyugalma lenne,
melyet az élet minden pillanatában megőrizhetsz,bármi történjék veled

Több
20 éve 5 hónapja #199180 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Rochgil írta:

Namarie/Alatariel írta: A Szilmarilokban van Arda sorsa. Hogy lehet ezt értelmezni? Az elemek foglaltatnak-e benne vagy inkább ezek a kövek irányítják Arda történelmét? Mert a történelmet közvetlenül csak az első korban irányítják, utána a szerepük közvette. Pl. Galadriel szökőkútja és a fénnyel teli üvegfiola.

szerintem úgy, /legalább i én ezt így értelmeztem/ hogy ugye mindegyik szilmaril elvész, 1ik a vízbe, 2ik a földbe 3ik az égre.
vhogy sztem így lehet értelmezni hogy "Arda sorsa"

Illetve lásd Mandos Második Jóslatát, ahol nagyonis fontos szerepet kapnak a szilmarilok :wink: :
www.tolkien.hu/view.php?m=&c=1&a=214

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 5 hónapja #199165 Írta: Rochgil
Rochgil válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Namarie/Alatariel írta: A Szilmarilokban van Arda sorsa. Hogy lehet ezt értelmezni? Az elemek foglaltatnak-e benne vagy inkább ezek a kövek irányítják Arda történelmét? Mert a történelmet közvetlenül csak az első korban irányítják, utána a szerepük közvette. Pl. Galadriel szökőkútja és a fénnyel teli üvegfiola.

szerintem úgy, /legalább i én ezt így értelmeztem/ hogy ugye mindegyik szilmaril elvész, 1ik a vízbe, 2ik a földbe 3ik az égre.
vhogy sztem így lehet értelmezni hogy "Arda sorsa"

önreklám: :P

Több
20 éve 5 hónapja #199161 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Anglachel írta: Lenne egy kérdésem: le van irva Turin története részletesebben valahol mint a Gyürü Keresésébe? Vagy a Beren és Luthien?

A válasz pedig a szokásos: HoME. :wink: Ezeknek a történeteknek a korai változata elég részletesen megtalálható pl. a HoME első két kötetében (Elveszett Mesék Könyve I-II., ez magyarul is megjelent, bár elég ééérdekes fordításban), illetve maga a Narn i Hín Húrin és a Leithian-ének többezer soros verses változata [size=9:21p1fkcv](mert ez létezik, nemcsak kamu az az idézet a Szilmarilokban)[/size] a 3. kötetben (Lays of Beleriand).

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 5 hónapja #199160 Írta: Rochgil
Rochgil válaszolt a következő témában: Szilmarilok
nem tudom legalább is nics magyarra lefordítva /én nem tudok róla.../

önreklám: :P

Több
20 éve 5 hónapja #199146 Írta: Anglachel/Gurthang
Lenne egy kérdésem: le van irva Turin története részletesebben valahol mint a Gyürü Keresésébe? Vagy a Beren és Luthien?

AURE ENZULUVA!

Több
20 éve 5 hónapja #198731 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Szilmarilok
A Szilmarilokban van Arda sorsa. Hogy lehet ezt értelmezni? Az elemek foglaltatnak-e benne vagy inkább ezek a kövek irányítják Arda történelmét? Mert a történelmet közvetlenül csak az első korban irányítják, utána a szerepük közvette. Pl. Galadriel szökőkútja és a fénnyel teli üvegfiola.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
20 éve 7 hónapja #180331 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Dínchamion írta:

Gandalf írta: Mi az az 1+3?

A +1 szerintem az Index-kötet, a +3 pedig az Unfinished Tales meg még két vmi. :roll: Amani? Jól tippeltem?

Lau!

love is the shadow that ripens the wine

Több
20 éve 7 hónapja #180330 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Gandalf írta: Mi az az 1+3?

A +1 szerintem az Index-kötet, a +3 pedig az Unfinished Tales meg még két vmi. :roll: Amani? Jól tippeltem?

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
20 éve 7 hónapja #180329 Írta: amanibhavam
GyU + Gyűrű Keresése

Több
20 éve 7 hónapja #180328 Írta: Gandalf

Több
20 éve 7 hónapja #180295 Írta: amanibhavam
Semmi szükség új Silmarillionra. Ott van az szépen a 12 + 1 + 3 kötetben; mindenki mazsolázza ki magának a saját változatát.

Több
20 éve 7 hónapja #180187 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Lamorak írta:

Dínchamion írta: Akkor csinálja meg más... :)

Ismét helyette válaszolok: azt meg nem hagyom!!!

:D :D :D :D

(nem rajtad nevetek, Lamorak, hanem az egész szituáción)

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 7 hónapja #180186 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Dínchamion írta: Akkor csinálja meg más... :)

Ismét helyette válaszolok: azt meg nem hagyom!!!

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
20 éve 7 hónapja #180169 Írta: Dínchamion

Lamorak írta:

amanibhavam írta: Nosza, hívjátok fel Christopher Tolkient, ugyan állna már neki még egyszer...

Megmondom én helyette is, h nem... öreg hozzá. :)

Akkor csinálja meg más... :)

Dín

Több
20 éve 7 hónapja #180123 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Szilmarilok

amanibhavam írta: Nosza, hívjátok fel Christopher Tolkient, ugyan állna már neki még egyszer...

Megmondom én helyette is, h nem... öreg hozzá. :)

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
20 éve 7 hónapja #180120 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: Szilmarilok
én szerintem részben :wink:

:?: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :?:

Több
20 éve 7 hónapja #180088 Írta: Dínchamion
Hm. A Szilmarilok az egyik háttértörténet, ha már. :wink:

Nem igazán lehet sorrendet felállítani, hogy melyik az elsődleges történet, és melyik a háttér -- ez olvasói önkény. Tény, hogy a Szilmarilokat olvassák később, de mint pl. Lamorak előadása (és munkái) mutatják, lehet a Szil-t is a fókuszba állítani az életműben.

Dín

Több
20 éve 7 hónapja #180085 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ömm...
A Szilmarilok a háttértörténet, nem? ;)

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 7 hónapja #180070 Írta: Nellas
Nellas válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Nem hiszem, h. el lehetne készíteni akár egy fejezetből is egy filmet, mert akkor a moziba járók nagy része nem is értené miről van itt tulajdonképpen szó. Annyira összetett, rengeteg háttérinfót kell ismerni... Á, nem...

"Csak engedj élni... tüzekbe nézni...
tilinkószónál... mesét mesézni..."

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.708 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére