Haditudományok Középföldén
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
"Ember,ki szívén gyalogol
S kíméli kérges lábait,
Jajgat,ha majd tüskébe hág
S elveszti csendes álmait."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Ulmo írta:
Alcarcalimo írta: Nna. Túrin kardja, a Mormegil - azaz Fekete Penge - egy Galvorn nevű ötvözetből készült, amit Eol, a sötét tünde talált fel. Mellesleg a vas az égből hullott alá.
Csak két dolgot tennék hozzá:
1: a galvornt kifejezetten páncélok számára fejlesztette ki Eöl. Az ebből készült vértek vékonyak, rugalmasak, mégis tökéletes védelmet adnak.
2: Túrin kardjának a neve Gurthang (leánykori nevén Anglachel). Ez és a testvére (Anguriel) meteorvasból készült. Egyébként ha jól emlékszem, ez a két kard az egyetlen példa, ahol tudni lehet, milyen fémből készültek.
Rana: Anárion Barad-dur ostrománál halt meg, maguk alá temették a Sötét Toronyból leomló kövek.
És most vissza a sárkányokhoz
Bocs Ulmo, jogos: Mormegil Túrin volt...
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ulmo
- Témaindító
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Ranamarth (Endoriel) írta: De akkor továbbra is fenn áll a kérdés miért nem használta a sárkányokat Szauron?Hiszen még a Gyűrű erejét is bevethette volna,ha másként nem hát úgy mint később Bilbó!
Hehe, Szauron is nekiállt volna poénkodni a sárkányokkal? Az én véleményem is hasonló, mint Eryé: Szauron nem rendelkezett elég hatalommal ahhoz, hogy kézben tartsa a sárkányokat. Talán némi együttműködést elérhetett volna, de irányítani biztos nem tudta volna egyiküket sem.
- Ery
- Nem elérhető
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
S kíméli kérges lábait,
- Ulmo
- Témaindító
- Nem elérhető
Alcarcalimo írta: Nna. Túrin kardja, a Mormegil - azaz Fekete Penge - egy Galvorn nevű ötvözetből készült, amit Eol, a sötét tünde talált fel. Mellesleg a vas az égből hullott alá.
Csak két dolgot tennék hozzá:
1: a galvornt kifejezetten páncélok számára fejlesztette ki Eöl. Az ebből készült vértek vékonyak, rugalmasak, mégis tökéletes védelmet adnak.
2: Túrin kardjának a neve Gurthang (leánykori nevén Anglachel). Ez és a testvére (Anguriel) meteorvasból készült. Egyébként ha jól emlékszem, ez a két kard az egyetlen példa, ahol tudni lehet, milyen fémből készültek.
Rana: Anárion Barad-dur ostrománál halt meg, maguk alá temették a Sötét Toronyból leomló kövek.
És most vissza a sárkányokhoz
- Ery
- Nem elérhető
A sárkányokat valóban Melkor alkotta meg, s engedelmeskedtek is neki, tehát szelidítési eljárásról sem tudunk. Azonban a sárkányok önfejűségére szép példa Glaurung. Az ún. Végső Csata után mikor a sárkányok szétspricceltek, megszűnt a kontroll felettük, így kezdtek önnálóan tevékenykedni, amit szvsz előbb-utóbb megtettek volna.
Ami pedig a sárkányölést illeti, nos én is az ijászokat részesítem előnyben. Ha már kard vagy lándzsa, akkor is kellenek ijászok, hogy eltereljék a bestia figyelmét (igaz egy szende szűz is megtenné, ámde neki kicsi a harcértéke).
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
Tolkien alapvetően rossz lénynek teremtette a sárkányokat.Az alap kérdésemre,miszerint lehetett-e sárkány az első nagy háborúban megkaptam a választ.
Másodlagosan + kérdéseket és vitákat hoztatok fel a sárkányokkal kapcsolatban,de szerintem ez nem annyira hadtudomány,mint mitológia (bár az is idetartozik).
Én azt szeretném még megkérdezni,hogy Anárion pontosan hogyan esett el?
S kíméli kérges lábait,
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Smaug legyőzőjét Bard-nak hívták, apjától örökölt fekete nyíllal ölte meg. Pontosan oda lőtt, ahova a rigó javasolta: a hasába, ahol nem védte páncél.
Ancalgon legyőzéséhez nem kellett fegyver:) pusztán Earendil, aki megmutatta a dögnek, hogy milyen frankó is a gravitáció
na, szóval a poénkodást félretéve: szvsz hatalmas szerencse, elszántság és erő kell egy sárkány elpusztításához, de semmilyen "varázslatra" nincsen szükség - a Tolkieni mitológiában legalábbis.
- Tinfang Gelion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Komolyra fordítva a dolgot: Nem hiszem, hogy csak mindenféle sárkányölő tárgyakkal lehetne nekik ártani(nem illik bele a tolkieni világba). Vagy igazán nagy harcosnak kell lenni, mint Túrin, vagy egy piszok mázlistának, mint Smaug megölője(nem jut eszembe a neve). Framról meg semmit nem tudok, de valószínűleg ő afféle Beowulf-szerű superman lehetett.
Ami lehetetlen, nem szállhat el
mint egy álomkép
ami hihetetlen, nem múlhat el
mint az ébrenlét
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
S kíméli kérges lábait,
- Kaamos
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Yö tulee, tulee pimeäksi, Kaamos asuu maan päälle.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
A sárkányölő kardhoz az sem mindegy, hogy ki forgatja, mert ha farkasszemet néz a sárkánnyal, akkor ugye pechje van...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Léofwine
- Nem elérhető
Sil írta:
Nos, mivel a sárkányokat Melkor hozta létre, ezért aztán alapvetően gonosz lények, bármennyire értelmesek is. Tehát kétlem, hogy jobban össze lehetne velük barátkozni , mint mondjuk egy balroggal vagy egy váltott farkassal (vagy hogy egyáltalán bárkinek megfordulna ilyesmi a fejében).Léofwine írta: De én, mint mondtam, el tudom képzelni azt is (amint azt már említettem), ha értelmes lényekről van szó, akkor össze lehet velük barátkozni, hacsak alapvetően nem bizalmatlanok, ami szvsz nagyon valószínű...
Tehát a szelidítés talán nem a legjobb kifejezés, hiszen egy értelmes lényt az ember nem szelidít, hanem összebarátkozik vele...
Öhmm a hozzászólásom mósosítva, most nem írnám le mégegyszer!
Alyr, ahhoz, h nyílvesszővel öld meg, szvsz egy brutális erejű íjra, illetve egy nagyon pontosan célzott lövésre van szükség.
Mivel nem sebezhetőek akárhol, és sajnos a pakliban benne van, h ugyanolyan lángcsóvával honorálja, ami meglehet, h elér a te lőtávodon belülre is... vagy nem?
"Végignézett rajtunk, nem szólt semmit csak sírvafakadt!"
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Nos, mivel a sárkányokat Melkor hozta létre, ezért aztán alapvetően gonosz lények, bármennyire értelmesek is. Tehát kétlem, hogy jobban össze lehetne velük barátkozni , mint mondjuk egy balroggal vagy egy váltott farkassal (vagy hogy egyáltalán bárkinek megfordulna ilyesmi a fejében).Léofwine írta: De én, mint mondtam, el tudom képzelni azt is (amint azt már említettem), ha értelmes lényekről van szó, akkor össze lehet velük barátkozni, hacsak alapvetően nem bizalmatlanok, ami szvsz nagyon valószínű...
Tehát a szelidítés talán nem a legjobb kifejezés, hiszen egy értelmes lényt az ember nem szelidít, hanem összebarátkozik vele...
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
- Léofwine
- Nem elérhető
Ehmm Alyr, én csak egy feltevést oszottam meg veletek, a barátkozással kapcsolatban, és hozzátettem, h abban az egy esetben működik, ha feltételezzük, hogy nem minden sárkány gonosz, de hát mivel ez középföldére nézve mááár megdölt, asszem nem szóltam....
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Kaamos: én inkább a sárkányölő nyílvesszőre szavazok, nemcsak azért mert az már Szmóg ellen bevált, hanem mert a kardhoz közel kell menni. Az pedig igen kockázatos tud lenni... (ld Beowulf, ami ugyen nem Tolkien, de példának megteszi)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Kaamos
- Nem elérhető
- Léofwine
- Nem elérhető
Kaamos írta: Hei társak!
Nos, Melkor MEGTEREMTETTE a sárkányokat, mint princípiumot. Ez igen messze áll a SZELIDÍTÉSTŐL, ami jellegéből fakadóan azt takarja, hogy valami, ami vad (pl.: sárkány, gyík, sárkánygyík:) azt szelíddé, vagyis rád nézve barátságossá teszed. Hogy ez miben áll, az filozófia kérdése, de mi északon a "barátságossá tétel" alatt zömmel a kard általi elhalálozást értjük. Sárkányok esetében ez gyakran...khmm...nehézségekbe ütközik. Varázshatalommal sárkány meg inkább csak leigázni lehet, ami szintén nem kevésbé veszélymentes cselekvés.
Hááát egen. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nehézségekebe ütközik.
Mondjuk azért egy sárkányt is ki lehet nyírni, csak éppen nem egy szünidei matiné...
De én, mint mondtam, el tudom képzelni azt is (amint azt már említettem), ha értelmes lényekről van szó, akkor össze lehet velük barátkozni, hacsak alapvetően nem bizalmatlanok, ami szvsz nagyon valószínű...
- Kaamos
- Nem elérhető
Nos, Melkor MEGTEREMTETTE a sárkányokat, mint princípiumot. Ez igen messze áll a SZELIDÍTÉSTŐL, ami jellegéből fakadóan azt takarja, hogy valami, ami vad (pl.: sárkány, gyík, sárkánygyík:) azt szelíddé, vagyis rád nézve barátságossá teszed. Hogy ez miben áll, az filozófia kérdése, de mi északon a "barátságossá tétel" alatt zömmel a kard általi elhalálozást értjük. Sárkányok esetében ez gyakran...khmm...nehézségekbe ütközik. Varázshatalommal sárkány meg inkább csak leigázni lehet, ami szintén nem kevésbé veszélymentes cselekvés.
- Léofwine
- Nem elérhető
Ranamarth (Endoriel) írta: Jól van na! Ez beégés volt,de azért a felvetés valószínűsíthető!
Egyáltalán nem volt beégés! Felvetésnek nemrossz!....
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
S kíméli kérges lábait,
- Toma gazda
- Nem elérhető
: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :
- Léofwine
- Nem elérhető
Ulmo írta:
A dagorladi csata több, mint 3000 évvel a Gyűrűháború előtt voltRanamarth (Endoriel) írta: De Szmóg később volt,mint a csata.Hiszen Elrond is ezt mondja:"Ott voltam Gandalf.Ott voltam 2000 évvel ezelőtt..."
Ehmm, Elrond egyébként is azt mondja, hogy 3000 évvel ezelőtt, nem kettő!
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
S kíméli kérges lábait,
- Mornambar
- Nem elérhető
mornambar-totto.deviantart.com
-tessék voksolni
E-MAIL CÍMEM: rokkertotto@gmail.com
- Ulmo
- Témaindító
- Nem elérhető
A dagorladi csata több, mint 3000 évvel a Gyűrűháború előtt voltRanamarth (Endoriel) írta: De Szmóg később volt,mint a csata.Hiszen Elrond is ezt mondja:"Ott voltam Gandalf.Ott voltam 2000 évvel ezelőtt..."
Ranamarth (Endoriel) írta: De úgy gondolom,hogy Szauron elvileg kihasználhatta a sárkányok kincs utáni vágyakozását.
Kihasználhatta volna, de még mindig azt mondom, a Másodkorban valószínűleg nem volt olyan sárkány, akit felhasználhatott volna. A Harmadkorban pedig mire elkezdődött a Gyűrűháború, se Szmóg, se Scatha nem élt már. Több sárkányról pedig nincs tudomásunk.
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
De úgy gondolom,hogy Szauron elvileg kihasználhatta a sárkányok kincs utáni vágyakozását.
S kíméli kérges lábait,
- Ulmo
- Témaindító
- Nem elérhető