Lothlórien - Tündék

Több
21 éve 6 hónapja #118402 Írta: Celebrom
Celebrom válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Nem hiúságból,hanem azéert hogy minden tökéletes,és örök legyen.
Ha nem lenne egy idő után minden eltompulna,és feledésbe merülne.

"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?!"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 6 hónapja #118357 Írta: Oisin
Oisin válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Celebrom írta: Szerintem Eru azért teremtette a gonoszt ,hogy általa a jó szebbé váljon,s így váljon mégszebbé a muzsika,hisz asszonáncokkal szebb zenét hallhatunk,mintha csak egyhangú lenne minden.Ha nem lenne rossz,és szenvedés akkor nem tudnánk értékelni,s felfogni a szépet és a boldogságot,hisz egy vihar után szebbnek tűnik a nap ragyogása is mint bármikor.

Szóval hiúságból? :twisted:

Üdv, Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 6 hónapja #118334 Írta: Nefadar
Nefadar válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Lehet, hogy volt már ez a kérdés akkor bocsi...

Milyennek képzeltek el egy tünde esküvőt? :oops:

Nefi

Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:

Több
21 éve 6 hónapja #118177 Írta: Celebrom
Celebrom válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Szerintem Eru azért teremtette a gonoszt ,hogy általa a jó szebbé váljon,s így váljon mégszebbé a muzsika,hisz asszonáncokkal szebb zenét hallhatunk,mintha csak egyhangú lenne minden.Ha nem lenne rossz,és szenvedés akkor nem tudnánk értékelni,s felfogni a szépet és a boldogságot,hisz egy vihar után szebbnek tűnik a nap ragyogása is mint bármikor.Tehát az ainuk nem Eru részei,csak az ő képzeletének a szülöttei s olyan tulajdonságuak,amilyennek kigondolta ,megihlette őket Eru,s nem olyanok mint ő.

"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?!"

Több
21 éve 6 hónapja #118097 Írta: Nefadar
Szerintem sem voltak vele teljesen egyek. Maximum az aiunuk akik ott maradta vele Ardán kívül, de még ők sem...

Nefi

Több
21 éve 6 hónapja #117635 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Sziasztok!

Még egy utolsó OFF:
Hogy kicsoda Manwe és a többi vala? Ha belegondolunk Illuvatar saját elméjének részeiből teremtette a valákat. Meg volt benne a rossz is, így megteremtette Melkort is. Lényegében a valák egyek voltak Illuvatarral, bár ezt nem lehet ilyen könnyen megmagyarázni, hiszen a valáknak saját akarata is volt ( :arrow: Aule). Tehát nem voltak szó szoros értelmében egyek vele.

Több
21 éve 6 hónapja #117506 Írta: jinx
jinx válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Dace írta:

Barazkibil írta:

Dace írta: És Il(l)úvatar/ Eru az abszolút jó?! :?

Nem. Ilúvatar magába foglalja mind a rosszat, mind a jót - pont ahogy magába foglalja a teremtés egészét. Ő minden; így aztán a jó és rossz fogalmának nincs értelme, ha róla beszélsz.

Tudom, hogy ez nem a vallás Középföldén topic, de akkor végül is visszakanyarodik az egész az Egy Istenhithez? Akkor ki Manwe? Földi Helytartó?

nem lehet egy az egyben megfeleltetni őket egymásnak.. Ha megnézed, a Valák gyakorlatilag úgy működnek, mint a többistenhitű vallások istenei, quasi "kisebb istenek". De ezzel tényleg inkább a vallás, mitológia... topik foglalkozik

Több
21 éve 6 hónapja #117481 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Szerintem igen. A fontosabb donteseknel mindig Eruhoz fordul. Pl. entek, Numenor, stb.

Több
21 éve 6 hónapja #117379 Írta: Dace
Dace válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Barazkibil írta:

Nem. Ilúvatar magába foglalja mind a rosszat, mind a jót - pont ahogy magába foglalja a teremtés egészét. Ő minden; így aztán a jó és rossz fogalmának nincs értelme, ha róla beszélsz.

Tudom, hogy ez nem a vallás Középföldén topic, de akkor végül is visszakanyarodik az egész az Egy Istenhithez? Akkor ki Manwe? Földi Helytartó?

Több
21 éve 6 hónapja #117375 Írta: Barazkibil
Barazkibil válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Több
21 éve 6 hónapja #117346 Írta: Dace
Dace válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

amanibhavam írta: a dualizmusban Jó és Rossz egyenrangúak; Tolkien mindig hangsúlyozza, hogy még a legfőbb Gonosz, Morgoth Bauglir is csak másodlagos, teremtett lény

És Il(l)úvatar/ Eru az abszolút jó?! :?

Több
21 éve 6 hónapja #117229 Írta: jinx

jinx írta:

Ezüstszellő írta: Sziasztok!
Most kezdtem el olvasni a Hobbitot elég érdekes.
Alárki feltette magában azt a kérdést hogy menne e nyugatra.
Én tudom hogy elmennék.
Tényleg a tündék hogy kerültek az emberek világába vagyis Középföldére?
És miért jöttek ha visszamentek?
Üdv!!!

szolg. közl.:
nem tudom, miért, de elveszett a hozzászólásom lényegi része. Különben azt írtam volna, amit Szméagol - bocsánat... :cry:

Több
21 éve 6 hónapja #116759 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

A mennétek-e Nyugatra, az egy külön topic... :lol: :wink:

Nefadar: A tündék távozásának okát, a többi népet és az összeütközéseket, meg az emberek érkezését inkább hagyjuk...
A testvérem is nagyon szereti Középföldét, de a Szil-t még nem olvasta, így egyszer-egyszer elmondok neki egy regét, de mindig belekérdez: Az ki? Ez ki? Ki is volt az? A végén mindig egész máshova lyukadunk ki... :P

Ezüstszellő: Olvasd el A Szilmarilokat. Nagyon jó! :itscool: Azt hiszem a többiek is osztják a véleményemet. :wink:

Több
21 éve 6 hónapja #116758 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

A mennétek-e Nyugatra, az egy külön topic... :lol: :wink:

Nefadar: A tündék távozásának okát, a többi népet és az összeütközéseket, meg az emberek érkezését inkább hagyjuk...
A testvérem is nagyon szereti Középföldét, de a Szil-t még nem olvasta, így egyszer-egyszer elmondok neki egy regét, de mindig belekérdez: Az ki? Ez ki? Ki is volt az? A végén mindig egész máshova lyukadunk ki... :P

Ezüstszellő: Olvasd el A Szilmarilokat. Nagyon jó! :itscool: Azt hiszem a többiek is osztják a véleményemet. :wink:

Több
21 éve 6 hónapja #116707 Írta: Misteq
Misteq válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Ezüstszellő:én nem hiszem hogy elmennék Nyugatra!Maradnék és segitenék a Világnak/mert ugye a Gonosz soha nem alszik/és minél többen segitenek a...segitségre szorulóknak annál könnyebben lelehet győzni a gonoszt...bár lehet hogy ha már nem lenne szükség a segitségre kiruccannék Amanba!!!

"Soha nem hittek semmiben!Most semmivé lettek!"
"a hervadás fölé hajolva mosolygok tehetetlen"

Több
21 éve 6 hónapja #116687 Írta: Nefadar
Ezüstszellő ajánlom olvasd el a Szilmarilokot...
Amúgy azért, mert a noldák fellázadtak az Első korban a Valák ellen, így nekik menniük kellett Amanból. Az 1kor végén Beleriand elsűllyedt és csak Középfölde maradt. Így azok a tündék akik annak idején Beleriandban éltek annak az utolsó megmaradt részén Lindonban telepedtek le. És onann vándoroltak be a kontinens belsejébe és ott is letelepedtek.

Nefi

Több
21 éve 6 hónapja #116670 Írta: Lady Arwen Undómiel
Lady Arwen Undómiel válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Mae govannen! Én még új vagyok a fórumon. Ha valakit érdekel a quenya nyelv tanulása, írjon az arwenundomiel@freemail.hu címre. ( quenya.freeweb.hu )

Több
21 éve 6 hónapja #116669 Írta: Lady Arwen Undómiel
Mae govannen! Én még új vagyok a fórumon. Ha valakit érdekel a quenya nyelv tanulása, írjon az arwenundomiel@freemail.hu címre. ( quenya.freeweb.hu )

Több
21 éve 6 hónapja #116668 Írta: Lady Arwen Undómiel

Több
21 éve 6 hónapja #116651 Írta: jinx

Ezüstszellő írta: Sziasztok!
Én tudom hogy elmennék.
Üdv!!!

Több
21 éve 6 hónapja #116650 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Sziasztok!
Én tudom hogy elmennék.
Üdv!!!

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Több
21 éve 6 hónapja #116649 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Sziasztok!
Én tudom hogy elmennék.
Üdv!!!

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Több
21 éve 6 hónapja #116498 Írta: Nefadar
Éppen abból a kettőből lehetne könnyen. Róluk senki semmit nem tud még az elfek sem...

Nefi

Több
21 éve 6 hónapja #116497 Írta: jinx

Nefadar írta: Egyetértek Elronddal, de én még hozzá tenném,
:arrow: Legyőzték Szauront, így lehet, hogy egy sokkal gonoszabb Sötét Úr kerül hatalomra...

ebben én nem lennék olyan biztos: vagyis gonoszabb lehet, nagyobb hatalmú nem: a tündék elmentek, az Istarok közül Gandalf szintén, Szarumán meghalt, a maradék 2 valahol keleten, Radagast - tényleg, vele mi lett? Mindenesetre ő nem az a tipikus Sötét Úr... Morgoth és Szauron nem valószínű, hogy visszatér. Maradnak az emberek, akik lehetnek ugyan gonoszak, de ez már kisszerű (relatíve..) és.... emberi.

Ja majd' elfelejtettem, elpusztult az is, aki pedig minden idők leghatalmasabb ura lehetett volna: <b>Nagy Gollam!</b>

Több
21 éve 6 hónapja #116492 Írta: Nefadar
Egyetértek Elronddal, de én még hozzá tenném,
:arrow: Legyőzték Szauront, így lehet, hogy egy sokkal gonoszabb Sötét Úr kerül hatalomra...

Nefi

Több
21 éve 6 hónapja #116489 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Elryn írta:
Kicsit más:szerintetek a könyv vége hepi end? Szerintem igen, de nem mindenki gondolja így. Én személy szerint örülnék ha elmehetnék Nyugatra...

Szerintem nem mert:
:arrow: Legyőzték Szauront, de a tündék elmennek.
:arrow: Legyőzték Szauront, de Frodónak is el kell hagynia ezt a világot.
:arrow: Legyőzték Szauront, de sok seb maradt a világon.
:arrow: Legyőzték Szauront, de az ember "kiszórítja" a többi népet.

[size=9:26j8glet]Végre egy olyan könyv, amiben nem teljesen felhőtlen a vég!![/size]

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 6 hónapja #116484 Írta: Elryn
Elryn válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

jinx írta: Szvsz Eru a jóság és gonoszság fogalmán felül áll.

Ezzel egyetértek.Valami olyan létezési forma, mint maga Isten, nem hinném hogy jó vagy rossz lehetne. Egyszerűen nála elvesztik az ilyen emberi fogalmak az értelmüket.Nem?

Kicsit más:szerintetek a könyv vége hepi end? Szerintem igen, de nem mindenki gondolja így. Én személy szerint örülnék ha elmehetnék Nyugatra...

"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"

Több
21 éve 6 hónapja #116431 Írta: Nefadar

jinx írta:

Nefadar írta: Layla: a tündék nem Amanba térnek vissza, csak a noldák(de még ők sem biztos). Mindenki aki Nyugatra hajózik az Tol Eresseára megy...

ezt pontosan hol írják?
nem kekeckedés, de most már tényleg érdekel a kérdés[/size]

Azt hiszem az Elveszett Mesék könyvében írták...

Nefi

Több
21 éve 6 hónapja #116173 Írta: jinx

amanibhavam írta: a dualizmusban Jó és Rossz egyenrangúak; Tolkien mindig hangsúlyozza, hogy még a legfőbb Gonosz, Morgoth Bauglir is csak másodlagos, teremtett lény

igen, de Eru valahogy "kimarad a dolgokból", és inkább a Valák meg a tündék voltak azok, akik Melkor valódi ellenfelei. És Melkor Manwe fivére volt, nem (az meg már csak elég egyenrangú)?
Egyébként Erura nem vágnám rá gondolkodás nélkül, hogy Jó*. Eru az Egy, és mivel az ő énekéből lett minden, jó is, rossz is egyaránt, benne is meg kellett lennie a gonoszságnak... Szvsz Eru a jóság és gonoszság fogalmán felül áll.

maga a dualizmus pedig úgy jött a képbe, hogy (ebben nem vagyok 100%-ig biztos :oops: ) a dualista vallások a jó és rossz örök küzdelmén alapulnak, és bár Melkort legyőzték, gonolom, nem véletlenül nem semmisül meg teljesen

*persze amennyire a Tolkien - vallás viszonyt ismerem, Eru nem a fekete sátán

Több
21 éve 6 hónapja #116167 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
a dualizmusban Jó és Rossz egyenrangúak; Tolkien mindig hangsúlyozza, hogy még a legfőbb Gonosz, Morgoth Bauglir is csak másodlagos, teremtett lény

love is the shadow that ripens the wine

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.078 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére