Lothlórien - Tündék

Több
21 éve 7 hónapja #114843 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Bregalad írta: Jaja. Galadriel a filmben nekem sem tetszett.Én sokkal szebbnek képzeltem el.Jó mondjuk Cate Blanchett sem egy ronda színészn

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #114746 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Bregalad írta: Én még az "Elveszett mesék 1-et" sem olvastam.Most biztos hülyének fogtok nézni,de azt hol lehet megkapni,és hány részes? :oops:

Ez OFF, légyszíves legközelebb az ilyen jellegű kérdéseket a Vegyes/Könyv kerestetik c. topicba írd!

A Silverlandben kapható, Bp, III. ker, Lajos u. Egy tizenkét részes sorozat első tagja, az Elv. m. 2-t és ezt fordították le egyelőre magyarra.

/OFF

[size=9:qoc7yz5c]Ide is elkelne egy topic gazda...[/size]

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #114744 Írta: Bregalad
Bregalad válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Jaja.Galadriel a filmben nekem sem tetszett.Én sokkal szebbnek képzeltem el.Jó mondjuk Cate Blanchett sem egy ronda színészn

Több
21 éve 7 hónapja #114741 Írta: Bregalad
Bregalad válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Én még az "Elveszett mesék 1-et" sem olvastam.Most biztos hülyének fogtok nézni,de azt hol lehet megkapni,és hány részes? :oops:

Több
21 éve 7 hónapja #114641 Írta: jinx
jinx válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Alyr Arkhon írta:

hobbit írta: Frodó nem azért mehetett el szürkerévbe mert Arwen neki adta az örök életét? Amúgymeg Tol Eresseában meg tudnak halni azok akik halandóként mentek oda?

- Arwen nekiadta? Ez nekem új.
- Erről megoszlanak a vélemények... de mindenképpen boldogan éltek.

Hát, nem hinném, hogy az örök életet lehetne csereberélni... :D

Halandóknak alapból azért nem nagyon szokták engedni, hogy Valinorba menjenek, mert azok megirigyelték volna a halhatatlanságot (ld. még númenori királyok) :arrow: Valinorban sem lesz senki kapásból "örök" életű. (Szilmarilok)

Bilbó, Frodó és Samu azért hajózhattak el, mert Gyűrűhordozók voltak több-kevesebb ideig. Hogy Gimli miért mehetett, arról maga Tolkien sem ír pontosan, csak annyit, hogy Galadriel szerezte meg neki az engedélyt (ő maga nem engedhette meg, mivel lázadó noldaként örülhetett, hogy egyáltalán visszafogadják.) Bővebben GYU vége + függelék

Sok helyen láttam, hogy össze-vissza keverik ezt az egész Arwen-halandó-marad-Frodó-meg-elmegy dolgot; pl. "Arwen a könyvben Frodónak adja azt a nyakéket, amit a filmben Aragornnak, és Frodó ezért mehet el, neki meg ezért kell maradnia".
Hát igen, Arwen tényleg ad Frodónak egy ékkövet, de ennek semmi köze a halandósághoz, azt pusztán emléknek szánja. Arwen azért halandó, mert ezt választotta, mikor halandó emberhez kötötte az életét, Frodó meg ld. fent. Azt végképp nem értem, mit akarnak a nyaklánctól a filmben, mert tényleg semmi jelentősége. A halandósághoz nincs köze, és eljegyzési ajándék sem lehet, mert arra a tündék tudomásom szerint ezüst karikagyűrűket használtak.
Ugyanezért nem értem azt a bizonyos "Ami a te kegyedből...." dolgot: ilyen sincs a könyvben, és mondom, a halhatatlanságot nem szokás odaadni valakinek. Feláldozni valakiért, az igen.

Több
21 éve 7 hónapja #114479 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Nefadar írta:

Elrond írta:

Cerebrum írta: Arwen és Aragorn halandó-tünde kapcsolatán kívül még kettő ismert, Berené és Lúthiené, illetve Tuoré és Idrilé.

ÉÁs még egy Imrazoré és Mithrellasé. Tőlük származik Imrahil.

Ezt hol olvastad?
Mert én úgy tudtam, hogy nagyon régen voltak csak Dol Amrothban tündék, és csak nagyon kis "közük" van Imlahirhoz, bár tény, hogy volt az ereiben tündevér...

Nem tudom, Elrond hol olvasta, en A Gyuru kereseseben lattam (Masodik resz: A masodkor, Amroth es Nimrodel, utolso 3 bekezdes).

Több
21 éve 7 hónapja #114416 Írta: Nefadar
Nefadar válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Ez nekem is...
Nem lehet, hogy azt értettétek félre amikor Arwen Eruhoz imádkozik a folyónál: "Ami a Te kegyelmedből jutott nekem hagy adjam át neki, kíméld meg az életét, mentsd meg őt" :?:

Nefi

Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:

Több
21 éve 7 hónapja #114408 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

hobbit írta: Frodó nem azért mehetett el szürkerévbe mert Arwen neki adta az örök életét? Amúgymeg Tol Eresseában meg tudnak halni azok akik halandóként mentek oda?

- Arwen nekiadta? Ez nekem új.
- Erről megoszlanak a vélemények... de mindenképpen boldogan éltek.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 7 hónapja #114395 Írta: Nefadar
Én úgy tudom meghalhatnak azok is akik halandóként mennek oda. Csak annyiban lesz más a hátralévő életük, hogy boldogságban élhetnek.

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #114389 Írta: hobbit
hobbit válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Frodó nem azért mehetett el szürkerévbe mert Arwen neki adta az örök életét? Amúgymeg Tol Eresseában meg tudnak halni azok akik halandóként mentek oda?

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Több
21 éve 7 hónapja #114353 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
mert ezt választotta, és választása egyszeri és megmásíthatatlan volt

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 7 hónapja #114341 Írta: Arwenagi
Arwenagi válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Én 1 dolgot nem értek: ha nem csak tündék (halhatatlanok)hajózhatnak el, akkor pl. Arwen miért nem mehetett utánuk, miután meghalt Aragorn?

Több
21 éve 7 hónapja #114322 Írta: amanibhavam
általában tényleg csak tündék mehetnek; azonban néhányan a halandók közül, a Gyűrűháborúban szerzett érdemeikért cserébe, kivételképpen szintén elmehettek: Bilbó, Frodó, Gimli és Sam

Több
21 éve 7 hónapja #114321 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Ele
Sziasztok !
Nos megint sikerült fellógnom a netre így újabb kérdésekkel foglak nyagatni titeket.
Tudtommal mikor Legolas is elhajózik vele megy Gimli is. De ez furcsa hiszen csak tündék mehetnek Szürkerévbe ? vagy nem? Halandó is mehet? Azt olvastam hogy Galadriel megengedi neki de ez akkor érdekes.
Üdv mindenkinek.

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Több
21 éve 7 hónapja #114142 Írta: amanibhavam
szó szerint "helyet kap majd a Valák fiai közt" - ezt nem biztos, hogy úgy kell érteni, hogy Vala lesz belőle, de mindenképp kitüntetett helye lesz
ezel a mondattal fejezédik be a Quenta Silmarillion

Több
21 éve 7 hónapja #114136 Írta: Elryn
Elryn válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Namarie írta: A jóslat szerint egykor majd Túrin Turambar is a Valák közé soroltatik, így győzi le Melkort.

Ezt hol olvastad? És ki tudnád fejteni?

"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"

Több
21 éve 7 hónapja #114135 Írta: Elryn
Elryn válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Namarie írta: A jóslat szerint egykor majd Túrin Turambar is a Valák közé soroltatik, így győzi le Melkort.

Ezt hol olvastad? És ki tudnád fejteni?

"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"

Több
21 éve 7 hónapja #114132 Írta: Cerebrum
No, ez nekem is új volt. De utánanéztem az Arda Enciklopédiában és ott is írják:

Imrazôr the Númenórean
Ancestor of the Princes of Dol Amroth

A nobleman who lived in the region of Belfalas in southeastern Gondor at the end of the second millennium of the Third Age. He was said to have wedded an Elf-maid named Mithrellas, a wandering companion of Nimrodel. Though it isn't known for sure whether this tradition is true, it is certain that his son Galador went on to found the Princedom of Dol Amroth.

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 7 hónapja #113971 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

amanibhavam írta: senki halandóból nem lesz halhatatlan, az egyetlen kivétel Tuor, akinek megadatott ez a kiváltság

A jóslat szerint egykor majd Túrin Turambar is a Valák közé soroltatik, így győzi le Melkort.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 7 hónapja #113931 Írta: Nefadar

Elrond írta:

Cerebrum írta: Arwen és Aragorn halandó-tünde kapcsolatán kívül még kettő ismert, Berené és Lúthiené, illetve Tuoré és Idrilé.

Ezt hol olvastad?
Mert én úgy tudtam, hogy nagyon régen voltak csak Dol Amrothban tündék, és csak nagyon kis "közük" van Imlahirhoz, bár tény, hogy volt az ereiben tündevér...

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #113833 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Sil írta:

Elrond írta:

De ez Tolkien szerint is csak legenda.

Azert en hiszek benne. Vegulis Legolas is eszrevette, hogy Imrahilban tunde-ver folyik. :roll:

Több
21 éve 7 hónapja #113793 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Elrond írta:

De ez Tolkien szerint is csak legenda.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
21 éve 7 hónapja #113791 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 7 hónapja #113716 Írta: Nefadar
Nem volt szerencsém az Elveszett Mesék 2-t végigolvasni... :roll: :oops:
Eol ihatott a limpeből?

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #113712 Írta: amanibhavam
senki halandóból nem lesz halhatatlan, az egyetlen kivétel Tuor, akinek megadatott ez a kiváltság

Több
21 éve 7 hónapja #113708 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Ez aztán igen. Ti nagyon elvagytok merülve a témában.
Én is minnél tőbbet szeretnén megtudni dolgokról ezért logok itt mert amúgy időm nincsen.
Kőszi a válaszokat.
Remélem minnél tőbbet megtudok én is.
Egy újabb kérdés ha valaki tényleg iszik a tündék italából a limpéből tényleg halhatatlan lesz más modón nem lehet az.
Ele sila lúmen

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Több
21 éve 7 hónapja #113670 Írta: Cerebrum

Nefadar írta: Köcci Cereb, hogy kisegítettél. :wink:

Bevallom, hogy Idrilnek utánanéztem, mert nem ugrott be a neve. :oops:

Több
21 éve 7 hónapja #113667 Írta: Nefadar
Köcci Cereb, hogy kisegítettél. :wink:

Nefi

Több
21 éve 7 hónapja #113665 Írta: Cerebrum
Arwen és Aragorn halandó-tünde kapcsolatán kívül még kettő ismert, Berené és Lúthiené, illetve Tuoré és Idrilé.

Tuor és Idril fia Erendil, aki Lúthien és Beren unokáját, Elwinget veszi feleségül, az ő szerelmük gyümölcse lesz aztán Elrond és Elros. Elrond a tünde létet választja, az ő lánya lesz ugye Arwen, míg Elros a halandó létet, s ő lesz Númenor első királya.

Több
21 éve 7 hónapja #113664 Írta: Nefadar
Ezüstszellő éltek még halandók tündékkel, mert 3 házasság született tündék és halandók között. Beren és Lúthien, Idril :?: vkivel ebben nem vagyok biztos azért nem is írom :oops: , és Aragorn és Arwen...

Nefi

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.695 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére