Kérdések

Több
19 éve 5 hónapja #257629 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta:

Ecthelion írta: Én úgy tudom-lehet hogy rosszul-hogy minden féltünde választhatott. Ennek értelmében akkor Eldarionnak is volt lehetősége. :roll: Hisz akárhogy nézzük, Ő akkor is féltünde. Aragorn (aki szintén nem színtiszta ember :) ) ember, Arwen pedig tünde. Nem hiszem, hogy a fia választási jogától megfoszhatta volna, hisz attól, hogy az emberek sorsát választja, még tünde marad, és a gyermeke féltündének született. Lehet hogy rosszul tudom/értelmezem a dolgokat... :roll:

Először is: féltünde nem volt sok, tehát rájuk a szabály személyenként vonatkozott, de alapból az ember-tünde utódok automatikusan embersorsot kaptak.
Másodszor: Aragorn teljes egészében ember volt...
Harmadszor: Arwennek és a bátyjainak döntenie kellett Elrond elhajózásakor, hogy az apjukkal tartanak-e Valinorba, vagy ha nem mennek, embersorsot kapnak Középföldén. A választás ismert...

Illetve: van egy másik verzió: Elrond gyermekei a házassággal választottak.

Mondjuk nem értem, hogy a fiúk, ha azt fogadjuk el, hogy Elrond elhajózása a választás időpontja, miért a halandó létet választották a tündesors helyett. az ő választásukat elvileg semmi nem indolja. Mi tartja őket Középföldén?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 5 hónapja #257600 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

Ecthelion írta: Én úgy tudom-lehet hogy rosszul-hogy minden féltünde választhatott. Ennek értelmében akkor Eldarionnak is volt lehetősége. :roll: Hisz akárhogy nézzük, Ő akkor is féltünde. Aragorn (aki szintén nem színtiszta ember :) ) ember, Arwen pedig tünde. Nem hiszem, hogy a fia választási jogától megfoszhatta volna, hisz attól, hogy az emberek sorsát választja, még tünde marad, és a gyermeke féltündének született. Lehet hogy rosszul tudom/értelmezem a dolgokat... :roll:

Először is: féltünde nem volt sok, tehát rájuk a szabály személyenként vonatkozott, de alapból az ember-tünde utódok automatikusan embersorsot kaptak.
Másodszor: Aragorn teljes egészében ember volt...
Harmadszor: Arwennek és a bátyjainak döntenie kellett Elrond elhajózásakor, hogy az apjukkal tartanak-e Valinorba, vagy ha nem mennek, embersorsot kapnak Középföldén. A választás ismert...

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 5 hónapja #257535 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Kérdések
Szóval: azzal, hogy Arwen lemondott a tünde sorsról, már nem számított féltündének, sokkal inkább embernek(?), és ez miatt lett aztán Eldarion ember. Jól értem? :D :lol:

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 5 hónapja #257529 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Kérdések
Eldarion az emberek királya volt, Númenor örököse, aki nem lehetett tünde, sem tünde életű.
A sorsával már elelve elkötelezte a születése, úgy mint Aragorn, bár a legnagyobbak közé emelkedett, mégsem számítódott a tündék közé, mint ahogyan Arwen sem, sem életében, sem halála után...

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 5 hónapja #257527 Írta: Ecthelion

Panni írta:

olorin.papa írta:

Ecthelion írta:

Panni írta: Tegnap az egyik osztálytársammal beszélgettem, és felmerült kérdésnél, hogy Eldarion végülis ember vagy tünde volt... Nekem az a véleményem elég erősen, hogy ember, de sokkal hosszabb ideig élt, mint a többi ember. Jól tudom, vagy tévedek? :roll:

Féltünde akár a (nagy)apja ;)

Ez most érdekes, hiszen a nagyapja örökéletű, Eldarion viszont nem volt az.
Szvsz Arwen amikor lemondott a tünde létrő, akkor a gyerekeiéről is lemondott.
Eldarion "féltündesége" inkább Elroséhoz, az őséhez hasonlított... :roll:

Igen, én is erre gondoltam... Féltünde nem lehet, mert akkor lenne választása. Viszont azzal, hogy Arwen lemondott a halhatatlanságáról, szerintem ő is elvesztette ezt a kegyet... Ugyanakkor Elros még választhatott ha jól emlékszem ;) Köszönöm a megerősítést!

Én úgy tudom-lehet hogy rosszul-hogy minden féltünde választhatott. Ennek értelmében akkor Eldarionnak is volt lehetősége. :roll: Hisz akárhogy nézzük, Ő akkor is féltünde. Aragorn (aki szintén nem színtiszta ember :) ) ember, Arwen pedig tünde. Nem hiszem, hogy a fia választási jogától megfoszhatta volna, hisz attól, hogy az emberek sorsát választja, még tünde marad, és a gyermeke féltündének született. Lehet hogy rosszul tudom/értelmezem a dolgokat... :roll:

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 5 hónapja #257525 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
Hát Lúthien is azután szült gyereket hogy lemondott a halhatatlanságról! :wink:

De gyanítom, hogy azért Eldarionnak embersors lesz a része.

Több
19 éve 5 hónapja #257513 Írta: Panni
Panni válaszolt a következő témában: Kérdések

olorin.papa írta:

Ecthelion írta:

Panni írta: Tegnap az egyik osztálytársammal beszélgettem, és felmerült kérdésnél, hogy Eldarion végülis ember vagy tünde volt... Nekem az a véleményem elég erősen, hogy ember, de sokkal hosszabb ideig élt, mint a többi ember. Jól tudom, vagy tévedek? :roll:

Igen, én is erre gondoltam... Féltünde nem lehet, mert akkor lenne választása. Viszont azzal, hogy Arwen lemondott a halhatatlanságáról, szerintem ő is elvesztette ezt a kegyet... Ugyanakkor Elros még választhatott ha jól emlékszem ;) Köszönöm a megerősítést!

"Amikor táncolsz, nem az a célod, hogy egy bizonyos pontra megérkezz a táncparketten, hanem hogy minden lépést élvezz, míg odaérsz." (Wayne Dyer)

Több
19 éve 5 hónapja #257511 Írta: Olorin.papa

Ecthelion írta:

Több
19 éve 5 hónapja #257508 Írta: Ninniach
Ninniach válaszolt a következő témában: Kérdések

Ereb Randir írta: www.gportal.hu/galmir oldalon van a recept, hv és Thereon már csináltak is. Álltalában a csészét 2dl-re szokták érteni... Na, valaki? A liszt+élesztő összekeverése az meg egyszerű: összekevered a lisztet az élesztővel.

Na jó, ma nagylelkű vagyok. Megnéztem a receptet, angolszász az ebadta, tehát igazam volt, 1 csésze = 2,37 dl. De ez lényegtelen, úgyis annyi liszt megy belé amennyit felvesz. Élesztős lisztet lehet kapni jobb boltokban, de minőségileg nem az igazi (tapasztalat), ajánlom helyette azt, hogy vegyél egy tasak száraz élesztőt, olvasd le róla, hogy az adag mennyi liszthez ajánlott, majd osszál, szorozzál, deriválj, mittomén. Jó sütést.

All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Több
19 éve 5 hónapja #257506 Írta: Ecthelion

Több
19 éve 5 hónapja #257505 Írta: Panni
Panni válaszolt a következő témában: Kérdések
Tegnap az egyik osztálytársammal beszélgettem, és felmerült egy kérdésnél, hogy Eldarion végülis ember vagy tünde volt... Nekem az a véleményem elég erősen, hogy ember, de sokkal hosszabb ideig élt, mint a többi ember. Jól tudom, vagy tévedek? :roll:

"Amikor táncolsz, nem az a célod, hogy egy bizonyos pontra megérkezz a táncparketten, hanem hogy minden lépést élvezz, míg odaérsz." (Wayne Dyer)

Több
19 éve 5 hónapja #257467 Írta: Ereb Randir
Ereb Randir válaszolt a következő témában: Kérdések
www.gportal.hu/galmir oldalon van a recept, hv és Thereon már csináltak is. Álltalában a csészét 2dl-re szokták érteni... Na, valaki? A liszt+élesztő összekeverése az meg egyszerű: összekevered a lisztet az élesztővel.

Naergon idh-Rochirrim
Si mas i roch, a rochon? Mas i rom i thuiol?
Mas i thôl, i varf, a finnel gelair hiriol?

Több
19 éve 5 hónapja #257464 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Kérdések

Ereb Randir írta: A lembas sütésnél a liszt-élesztő keveréket, hogy csináljam, milyen arányban, mert a recepten csak annyi van leírva, hogy 2 csésze liszt+élesztő. Aki már sütött lembas-t az legyen szíves válaszoljon! Köszi!

Hát izé... asszem más is kellene hozzá... esetleg telepatikusan üzenhetek, mondjuk Galadrielnek...
Liszt+élesztő+víz... így max. cramot kapsz, de leginkább pászkát...

Több
19 éve 5 hónapja #257461 Írta: Ninniach
Ninniach válaszolt a következő témában: Kérdések
Ouch, ez fájt. Nos, lembas: honnan van a recept és mit ír pontosan? Ugyanis ezen ismeretek hiányában még saccperkábé sem tudok(unk) segíteni. Kérdések: friss élesztő vagy száraz, tasakos? A liszttel kell elkeverni, vagy fel kell futtatni? Milyen csésze: klasszikus pirospöttyös tejes, standard konyhai mindenre használatos, angol csésze (ez esetben = 2,37 dl) stb?

All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Több
19 éve 5 hónapja #257460 Írta: Felagund
Úgy tudom manapság nem nagyon lehet élő Yavanildét találni...

Több
19 éve 5 hónapja #257458 Írta: Ereb Randir
A lembas sütésnél a liszt-élesztő keveréket, hogy csináljam, milyen arányban, mert a recepten csak annyi van leírva, hogy 2 csésze liszt+élesztő. Aki már sütött lembas-t az legyen szíves válaszoljon! Köszi!

Naergon idh-Rochirrim

Több
19 éve 5 hónapja #257440 Írta: Felagund

olorin.papa írta:

Angwen írta:

Estel Adániel írta: Név szerint ha jól emlékszem, egyetlen mearát ismerünk, méghozzá Keselyüstököt...

Hé, és Felaróffal mi lesz? :( ;)

Keselyüstök Felaróf leszármazottja volt... úgy tudom...

No, hát akkor meg? ;)

Több
19 éve 5 hónapja #257269 Írta: Olorin.papa

Angwen írta:

Estel Adániel írta: Név szerint ha jól emlékszem, egyetlen mearát ismerünk, méghozzá Keselyüstököt...

Keselyüstök Felaróf leszármazottja volt... úgy tudom...

Több
19 éve 5 hónapja #257264 Írta: Ereb Randir
Akkor nem teszek, csak érdekelt...

Naergon idh-Rochirrim

Több
19 éve 5 hónapja #257260 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Ereb Randir írta: Ja: hogy tudok mozgó képet berakni az aláírásomba?

Lehetőleg ne tegyél be ilyet. Főleg ne nagyméretűt. Sok ember lassú nettel rendelkezik, és nem túl szép, ha nagyméretű animációk miatt lassan töltődik be a fórum.

Több
19 éve 5 hónapja #257253 Írta: Ereb Randir
Hol lehet tünde köpenyt venni?

Naergon idh-Rochirrim

Több
19 éve 5 hónapja #257233 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések
Ha rosszul emlékszem, akkor őt is. :oops: :lol: köszi az emlékeztetőt, egyéb kérdés? ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
19 éve 5 hónapja #257230 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Kérdések

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
19 éve 5 hónapja - 19 éve 5 hónapja #257229 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések
Név szerint ha jól emlékszem, egyetlen mearát ismerünk, méghozzá Keselyüstököt... szerintem volt olyan rikta fajta, hogy ha a nazgúlok - vagy Gandalfon kívül mások - azon lovagoltak volna, akkor arról külön említés történik... a könyben rajta kívül csupán Éorl lováról van szó, valamint arról, hogy a fajtájukat még Oromë tenyésztési munkálatainak köszönhetjük... (szerintem ez már önmagában is elég ahhoz, hogy nemleges választ adhassunk arra a kérdésre, hogy a gyűrűlidérceket mearák szállították volna. ;) )

Lórienes köpenyt pedig valószínűleg egyedül Caras Galadhonban lehet kapni... :D

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
19 éve 5 hónapja - 19 éve 5 hónapja #257228 Írta: Ereb Randir
Hol lehet kapni Lórienes köpenyt, olyat amilyet a szövetség hordott.
Nem mearájuk volt mivel azok a lovak szintén ilyen élő-halott közöttiek voltak. Szerintem onnan, hogy jóval nagyobb termetük volt, de nem biztos.
Ja: hogy tudok mozgó képet berakni az aláírásomba?

Naergon idh-Rochirrim

Több
19 éve 5 hónapja #257225 Írta: Ecthelion

Nimrocco mirimafea írta: A nazguloknak mearájuk volt?

Honnan tudták,h az adott ló meara-e vagy sem?

Szvsz meara nem lehetett, mert ők Béma (Orome) lovai voltak, és nem hinném hogy megtűrtek volna magukon ilyen lényeket. Szvsz csak sima lovak volt.

Több
19 éve 5 hónapja #257223 Írta: Nimrocco mirimafea
Nimrocco mirimafea válaszolt a következő témában: Kérdések
A nazguloknak mearájuk volt?

Honnan tudták,h az adott ló meara-e vagy sem?

"Similis simili gaudet"

Több
19 éve 5 hónapja #256790 Írta: Felagund
Tolkiennek az egyik istarokkal foglalkozó tanulmánya szerint (asszem Peoples Of Middle-Earth) a Kék Mágusok feladata az volt, hogy a keleti épeket ne engedjék Sauron befolyása alá kerülni. Ha hozzáveszük, hogy _annyira sok_ keletlakót Sauron nem tudott meggyőzni, akkor mondhatjuk, hogy a feladatuk siekres volt...

Több
19 éve 5 hónapja #256788 Írta: Idhren
Idhren válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta: Ezen kívül az istarok legtekintélyesebbjeként Sarumant és Gandalfot említik. (Feltethetően azért, mert az ő szakterületeik voltak a legnépszerűbbek a tündék és az emberek között :D )

Akkor rosszul emlékszem... Valamiért nekem így maradt meg, lehet hogy élmény alapján torzítottam :D
De ha csak a szakterületek alapján említették a hatalmasságukat, akkor hol van itt az igazság?! :? Szegény Radagast... És hogy mi lett a két Kék Mágussal, még csak nem is tartotta fontosnak említeni. Pedig ki tudja mit végeztek ott a "Sötét Keleten" :D

Szeretlek Titeket Béláim!!! :)

Több
19 éve 5 hónapja #256784 Írta: Felagund
Hátőőizééé...

Sarumant (Curumot) az elsők között választották ki a feladatra, mígGandalf (Olórin) csak azért ment, ment Manwe parancsolta neki.
Ezen kívül az istarok legtekintélyesebbjeként Sarumant és Gandalfot említik. (Feltethetően azért, mert az ő szakterületeik voltak a legnépszerűbbek a tündék és az emberek között :D )

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.034 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére