J. K. Rowling: Harry Potter

Több
17 éve 2 hónapja #341867 Írta: Ilweran
Ilweran válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter
Szerintem mindenki szokott néha agyatlan filmeket/könyveket nézni/olvasni. Ezek is kellenek, mert pihentetnek, nem kell rajtuk gondolkodni, kikapcsolhatsz, és mindenkinek vannak olyan helyzetei, amikor nem vágyik másra, mint hogy bambuljon ki a fejéből... :D Aztán veszettül jólesik ízekre szedni őket... :lol: Nem is azzal van a baj, ha valaki olvassa ezeket, hanem ha nem tud különbséget tenni értékes és gagyi között. És persze vannak fokozatok. Rowling messze nem képvisel akkora irodalmi értéket, mint a cortez által lentebb felsoroltak töbsége, de azért nem is agyatlan gagyi... Tisztes középút.

"Két mágus jelenik meg Angliában,
Az első féli hatalmam; a második látni vágy engem."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 2 hónapja #341866 Írta: knoppm
knoppm válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter

Rabyn írta: A tucatfantayhoz/szórakoztató fantasyhoz. Nem tudom ki, hogy van vele de amikor irodalom érettségire készültem akkor, folyton csak irodalmi műveket olvastam, miután túl voltam rajta egyszerűen felüdülést jelentett a Diablo könyv olvasása, mert annyira silány és borzalmas volt a nyelvezete, és az, hogy nem kellett gondolkodni egyszerűen kikapcsolt és felüdített. Szerintem ezek a könyvek erre valók. Aki gondolkodni akar az úgy is gondolkodtató könyveket fog olvasni:) Pl.: Martint:)

Igazad van, csak én sajnálom eltölteni az időt olyan könyvek olvasásával, ami nem köt le. A filmekkel is így vagyok, inkább megnézek egy általam kedvelt filmet többször, mint egy agyatlan akciót, vagy egy csöpögős bugyutaságot egyszer is.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 2 hónapja #341865 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter
A tucatfantayhoz/szórakoztató fantasyhoz. Nem tudom ki, hogy van vele de amikor irodalom érettségire készültem akkor, folyton csak irodalmi műveket olvastam, miután túl voltam rajta egyszerűen felüdülést jelentett a Diablo könyv olvasása, mert annyira silány és borzalmas volt a nyelvezete, és az, hogy nem kellett gondolkodni egyszerűen kikapcsolt és felüdített. Szerintem ezek a könyvek erre valók. Aki gondolkodni akar az úgy is gondolkodtató könyveket fog olvasni:) Pl.: Martint:)

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
17 éve 2 hónapja #341857 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter

Liliom írta: Kar'sa

Miért Babér Pálca? Annak meg mi értelme?
Elder nem idősebbet jelent? Vagy csak nem értem hogy mit akartál mondani, ez esetben bocs.

A pálca eredetileg arról kapja a nevét (a mese szerint), hogy a Halál egy bodzafa ágából készíti. Tehát a legkézenfekvőbb fordítás a Bodzafa Pálca lenne, viszont az Kar'sa szerint hülyén hangzik. Meg nincs benne a szójáték sem (ezt szerintem nem is igazán lehet visszaadni magyarul).

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
17 éve 2 hónapja #341854 Írta: Liliom
Liliom válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter
Kar'sa

Miért Babér Pálca? Annak meg mi értelme?
Elder nem idősebbet jelent? Vagy csak nem értem hogy mit akartál mondani, ez esetben bocs.

...

Több
17 éve 2 hónapja #341832 Írta: Kar_sa
Kar_sa válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter
SPOILER

Az én általam javítgatott fanfordításban (nemtom ki csinálta amúgy, és javítás után is még rémes maradt XD )
Elder Wand - Babér Pálca (a magyar faneveket végigböngészve ez volt az egyetlen, amiben megfelelő szójátékot felfedezni véltem)
Planentine - Bolygántrózsa
Billywig - Botporolka
Más lefordítanivaló nagyon nem rémlik... Bár vsz. volt...
A Saintlike-ot nagyon gagyin sikerült csak megoldanom "Otthon van a fejemben"-nel (Odú). Ötleteket szívesen fogadok :P

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 3 hónapja #341774 Írta: Ben
Ben válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter

cortez71 írta: Közelebbnek érzem a HP-t a szórakoztató irodalomhoz, mint az alant felsorolt nagy nevek műveihez...

De nem is ez a célja, legalábbis szerintem. (Az más kérdés, hogy esetleg remekül bele lehet magyarázni dolgokat.)

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.

Több
17 éve 3 hónapja #341773 Írta: cortez71
cortez71 válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter

knoppm írta: cortez71:

Igen ezekre a könyvekre gondoltam elsősorban (Warcraft és társai) és nem igazán tudom megítélni mindegyikről, hogy milyen irodalmi értéket képviselnek, mert mindet nem olvastam el és valszeg nem is fogom. Némelyikbe beleolvasva egy-két fejezet után nem tartottam olvasásra alkalmasnak. Természetesen akadhat egy egy gyöngyszem is, de nem én akarom megtalálni.
A fantasy, mint műfaj meghatározása nehéz feladat. Vannak akik pl. a King könyveket egytől egyig becsapják a horror kategóriába, pedig némely regénye - amit te is említettél - egyértelmű fantasy. Szvsz még az Ezüst pisztolygolyó is határeset. Az, hogy minek van valós irodalmi értéke majd megmutatja az idő.

A tucatfantasyben fölösleges irodalmi értéket keresni. Szórakoztatni próbál, több-kevesebb sikerrel. Mást felesleges tőle várni.
Az alant felsorolt írók 70%-ának olyan alkotásai vannak, amelyek fenn fognak maradni, ebben biztos lehetsz. Szidhatják a fantasyt a fene nagy irodalomkritikusok, azok, akik World Fantasy Awardot, Hugo Awardot, illetve Nebulát nyernek, szépirodalmi szinten űzik mesterségüket.

Egyébként nem azért, de azért ha a HP-t is megbolygatnánk, akkor annak is elég kétes irodalmi értékeit fedezhetnénk fel :roll: Közelebbnek érzem a HP-t a szórakoztató irodalomhoz, mint az alant felsorolt nagy nevek műveihez...

Ilweran: nem vagyok olyan nagy LKH olvasó, csak múltkor unokatesóm itt felejtette a Guilty Pleasure-jét, és azt elolvastam, be is jött, bár én az ilyen vámpíros cuccoktól valahogy ódzkodom :) De az értékét elismerem, ahogy Annie Rice munkásságának is.

Több
17 éve 3 hónapja #341772 Írta: knoppm

Randír írta:

knoppm írta: Egyébként ismerem őket, direkt nem neveztem meg senkit, még Frank Herbertet sem aki az egyik kedvencem!

Frank Herbert írt fantasy-t is?Én eddig csak sci-fit olvastam tőle...

Persze, igaz csak mint kedvencet soroltam fel és félreérthető volt a fantasy téma miatt.

cortez71:

Igen ezekre a könyvekre gondoltam elsősorban (Warcraft és társai) és nem igazán tudom megítélni mindegyikről, hogy milyen irodalmi értéket képviselnek, mert mindet nem olvastam el és valszeg nem is fogom. Némelyikbe beleolvasva egy-két fejezet után nem tartottam olvasásra alkalmasnak. Természetesen akadhat egy egy gyöngyszem is, de nem én akarom megtalálni.
A fantasy, mint műfaj meghatározása nehéz feladat. Vannak akik pl. a King könyveket egytől egyig becsapják a horror kategóriába, pedig némely regénye - amit te is említettél - egyértelmű fantasy. Szvsz még az Ezüst pisztolygolyó is határeset. Az, hogy minek van valós irodalmi értéke majd megmutatja az idő.

Több
17 éve 3 hónapja #341770 Írta: Attila
Attila válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter

cortez71 írta: Indítványozom, hogy avassuk szentté!

Jo min. 5 embert meggyógyított a kezével olyan "király keze gyógyító kéz" formában? :roll: :roll: :roll:

"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/

Több
17 éve 3 hónapja #341756 Írta: cortez71

knoppm írta: hogy több a fércmű, mint a valós irodalmi értékű alkotás, mert most a fantasy az eladható műfaj nálunk.

Ez nemcsak a fantasyra igaz, hanem szinte minden műfajra, szóval ez megint öngól volt. Szerelmi témájú regényekből vesd össze, hogy hány Romana meg Daniel Steel van a piacon, illetve hány Közelebb!-hez hasonló jelentős mű. Vagy vegyük például a "nagy" Da Vinci-kódot, ami nagy szégyent hozott a krimi műfajára. Vagy ott van az úgynevezett "best-seller" stand, ami mostanában olyan nagyon trendi bekategorizálhatatlan regények gyűjtőfogalma. Ennek ellenére bevágják ide a XX. század végének legjobb könyvét is, a Harcosok klubját. Ergo mindig több a szemét, mint a jó alkotás, műfajtól függetlenül.
A tucatfantasykra visszatérve sejtem, hogy inkább a Forgotten Realms, WarCraft, DragonLance, Eberron, MAGUS és egyéb szerepjátékvilág regényeire gondoltál. Mondanom sem kell, ezek eleve kommersznek készülnek (DnD írók szerződései pl. 2 könyv/év-re szólnak általában, ennyi idő alatt próbálj meg te normális, művészi fantasyt írni). Mindezek ellenére ebben a kommersz tengerben is lehet jó regényeket találni, nem szabad előre leírni őket ;)

BtW Frank Herbert sci-fi legyen és ne fantasy (ő mondjuk tipikus sztem, legékesebb példaként ott a Dűne), és mivel a fantasy fogalmát eddig még senkinek nem sikerült pontosan definiálnia, ezért maradjon csak Lovecraft is ott.

Több
17 éve 3 hónapja #341752 Írta: Randír
Randír válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter

knoppm írta: Egyébként ismerem őket, direkt nem neveztem meg senkit, még Frank Herbertet sem aki az egyik kedvencem!

Frank Herbert írt fantasy-t is?Én eddig csak sci-fit olvastam tőle...

A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/

Több
17 éve 3 hónapja #341744 Írta: knoppm

cortez71 írta: Boldog tudatlanság, ugye?
Akkor nézzük sorban:
- J.R.R. Tolkien
- Peter S. Beagle
- George R. R. Martin
- Steven Erikson
- Michael Moorcock
- Neil Gaiman
- Terry Pratchett
- Glen Cook
- Dan Simmons
- Gene Wolfe
- Bernard Cornwell
- H.P. Lovecraft
- Stephen King (gondolok itt a Setét Toronyra)
- Laurell K. Hamilton
- Susanna Clarke

És hagy ne soroljam tovább... Innen légy szíves említsd már meg, hogy melyikőjük alkotott "olvashatatlan vackot", mert feletébb kíváncsi vagyok rá! :bociszemek:

Nos az egy - két nagy név említését jelképesen mondtam, és az általad felsorolt írókat nem illettem (Egyébként ismerem őket, direkt nem neveztem meg senkit, még Frank Herbertet sem aki az egyik kedvencem! ) fércműgyártással, csak azt akartam érzékeltetni, hogy több a fércmű, mint a valós irodalmi értékű alkotás, mert most a fantasy az eladható műfaj nálunk.

Egyébként Howard Philips Lovecraftot inkább az angolszász rémtörténetírás nagy alakjai közé sorolnám (Ambrose Bierce, Dunsany Lord, Edgar Allan Poe, Mary Shelley, Bram Stoker stb.) de belefér a fantasyba is.

Több
17 éve 3 hónapja #341742 Írta: Trithyn
Trithyn válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter

Ilweran írta: Bizony, bizony, egyet kell értenem!

Csatlakozom az egyetértéshez :wink:

Nagyon sok színvonalas fantasy író él/élt kis vilugunkban... vegyük példaként a lentebb felsorolt listát :wink:

"A világ tele van csodával, ám mi elvesztettük a képességet, hogy észrevegyük mindennapjainkban a varázslatot".

Több
17 éve 3 hónapja #341725 Írta: Ilweran
Bizony, bizony, egyet kell értenem!

Off
Nahát, te olvasol L. K. Hamiltont? Tök jó! :lol:
Off vége

Több
17 éve 3 hónapja #341720 Írta: cortez71

knoppm írta: Nos ha a fantasy műfaj irodalmi kínálatát nézzük, egy két nagy név kivételével - olyan írókra gondolok, akik irodalmilag is értékes műveket alkottak - a többi fércműnek, olvashatatlan vacaknak számít.

Boldog tudatlanság, ugye?
Akkor nézzük sorban:
- J.R.R. Tolkien
- Peter S. Beagle
- George R. R. Martin
- Steven Erikson
- Michael Moorcock
- Neil Gaiman
- Terry Pratchett
- Glen Cook
- Dan Simmons
- Gene Wolfe
- Bernard Cornwell
- H.P. Lovecraft
- Stephen King (gondolok itt a Setét Toronyra)
- Laurell K. Hamilton
- Susanna Clarke

És hagy ne soroljam tovább... Innen légy szíves említsd már meg, hogy melyikőjük alkotott "olvashatatlan vackot", mert feletébb kíváncsi vagyok rá! :bociszemek:

Több
17 éve 3 hónapja #341718 Írta: Trithyn
Trithyn válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter

knoppm írta: Nos ha a fantasy műfaj irodalmi kínálatát nézzük, egy két nagy név kivételével - olyan írókra gondolok, akik irodalmilag is értékes műveket alkottak - a többi fércműnek, olvashatatlan vacaknak számít. Úgy gondolom, hogy Rowling az előbbi kategóriába tartozik. Ha a Potter könyvek irodalmi szinvonalát nézzük, akkor nem említhető együtt a GYU -val az biztos, de nem is számít fantasy tucatterméknek. Mindenesetre sikeres, az biztos. :D

Erre újfennt csak azt tudom mondani hogy gyerekek millió lettek a HP elolvasása után a könyvekkel jóval nagyobb baratságban... és csak idő kérdése hogy mikor akad a kezük ügyébe Tolkien valamelyik műve- vagy bármely más nagyszerű íróé! :wink:

Beszéltünk az előbbiekben Rowling hatalmas vagyonáról... viszont azt elfelejtettük megemlíteni hogy ő is megajándékozott bennünket,(lásd a fentebb írottakat) méghozzá olyan dolgokkal amelyek MEGFIZETHETETLENEK :!: :!: :!:

najó... azért megemlítettük :wink:

"A világ tele van csodával, ám mi elvesztettük a képességet, hogy észrevegyük mindennapjainkban a varázslatot".

Több
17 éve 3 hónapja #341717 Írta: Altaris
Altaris válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter
nah valahogy így gondoltam, de nem tudtam így összeszedni. annyiból jó, hogy legalább van akiket rászoktatott az olvasásra, és talán majd rákapnak a komolyabb írók műveire is.. *remény remény remény :P

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
17 éve 3 hónapja #341703 Írta: knoppm

Altaris írta: Nekem például a harmadik, a negyedik és az utolsó volt a kedvencem. de... kifejezetten egyetértek Ilwerannal. Nem jó író. Gyerekfantasyba elmegy.. de maradjon ennél.. a csúcson kell abbahagyni, nemde?... na aztán ha köveztek, kettőnket :P

Nos ha a fantasy műfaj irodalmi kínálatát nézzük, egy két nagy név kivételével - olyan írókra gondolok, akik irodalmilag is értékes műveket alkottak - a többi fércműnek, olvashatatlan vacaknak számít. Úgy gondolom, hogy Rowling az előbbi kategóriába tartozik. Ha a Potter könyvek irodalmi szinvonalát nézzük, akkor nem említhető együtt a GYU -val az biztos, de nem is számít fantasy tucatterméknek. Mindenesetre sikeres, az biztos. :D

Több
17 éve 3 hónapja #341688 Írta: Altaris
Nekem például a harmadik, a negyedik és az utolsó volt a kedvencem. de... kifejezetten egyetértek Ilwerannal. Nem jó író. Gyerekfantasyba elmegy.. de maradjon ennél.. a csúcson kell abbahagyni, nemde?... na aztán ha köveztek, kettőnket :P

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
17 éve 3 hónapja - 17 éve 3 hónapja #341686 Írta: Ilweran

cortez71 írta: Nem tudom ki hogy van vele, de nekem az utolsó két Potter könyv egyáltalán nem tűnt olyan sikersorozathoz méltónak...

Úgy érzem némi fogalomzavar van köztünk... Az, hogy sikersorozat, nem feltételezi, hogy jó minden egyes darabja. Szvsz az utolsó három nem olyan jó, mint az első négy, de ettől még baromira sikeres. Viszont elképzelhető, hogy ez a kiegészítő enciklopédia (vagymiaszösz) még jó is lehet, nem kell feltétlenül előre leszólni... :wink:
Ami pedig Rowling egyéb munkáit illeti...hát nem tudom. Szerintem ez a nő nem jó író. Kövezzetek meg, így gondolom. A HP baromi nagy sikere elfedi, hogy irodalmilag nulla. Inkább ne próbálkozzon mással. :roll:

.......................

Most látom, mekkora hülyeséget írtam. Én mondom, hogy ne szóljuk le előre a kiegészítő izét, aztán meg én szólom le jó előre amit Jo eztán ír. Fő a következetesség! No mindegy. A lényeg úgyis az, hogy akármit ír, ami a HP-vel kapcsolatos, meg fogom venni (és rajtam kívül még a fél világ), mert kíváncsiak vagyunk, de mást inkább ne írjon... :roll:

Több
17 éve 3 hónapja #341684 Írta: cortez71

Ilweran írta:

Lilliana írta: Ami pedig a pénzéhséget illeti... Azért gondoljatok bele, hányan csináltak pénzt ebb

Több
17 éve 3 hónapja #341683 Írta: Ilweran

Lilliana írta: Ami pedig a pénzéhséget illeti... Azért gondoljatok bele, hányan csináltak pénzt ebb

Több
17 éve 3 hónapja #341676 Írta: Lilliana
Lilliana válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter

knoppm írta: A riport az RTL klub egyik hír vagy pletykaműsorában szerepelt a 7. könyv angliai megjelenése környékén. Éppen olvastam, csak erre a hírre kaptam fel a fejem. Nem garantálom a hír valódiságát, de a hírolvasó még megjegyzést is tett erre az információra. Ki tudja mi az igazság?

Azt nem tudom megcáfolni, hogy ezt vki (Jo) kimondta, de ha belegondolsz ez elég valószínütlen. Jo nem egy kiégett rocksztár.
Nem lehet, hogy félreértetted; pl nem azt mondták, hogy egy aláírt példány 20 fontnál sose kevesebb?
Mert a hivatalos honlapján, emlékszem hogy figyelmeztetette a rajongóit, hogy ebay-en meg itt ott, sok hamisított aláírással ellátott tárgy bukkant fel. Már a számukból is látszik, hiszen

Cameron Duncan Lives!

Több
17 éve 3 hónapja #341634 Írta: Acho
Acho válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter
én is hallottam róla... :?

Több
17 éve 3 hónapja #341632 Írta: knoppm

Liliom írta: Nem akarok úgy ítélkezni, hogy nem láttam a bizonyos riportot, de nem lehet, hogy Jo csak viccelt? Korábbi riportokból azért kiderült, hogy elég hülye humora van. Kizártnak tartom, hogy ezt komolyan mondta volna. Egyébként nem hiszem, hogy 20 fontos aláírásokból szedte meg magát.
Az a nő egyáltalán nem pénzhajhász, van neki elég és nem feltűnősködő. Nem tudom miért gondolják egyesek, hogy ő akar lenni a következő Victoria Beckham.

A riport az RTL klub egyik hír vagy pletykaműsorában szerepelt a 7. könyv angliai megjelenése környékén. Éppen olvastam, csak erre a hírre kaptam fel a fejem. Nem garantálom a hír valódiságát, de a hírolvasó még megjegyzést is tett erre az információra. Ki tudja mi az igazság?

Több
17 éve 3 hónapja #341631 Írta: Acho
Acho válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter
Valószínűleg nem szorul rá... :D

Több
17 éve 3 hónapja #341628 Írta: Liliom
Liliom válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter

knoppm írta: Nos döntse el mindenki, hogy kapzsiság vagy sem, de Rowling csak 20 Fontért (kb. 8000Ft ) hajlandó autogrammot osztogatni! Nem én találtam ki - mielőtt valaki ezzel vádolna - egy televíziós riportban hallottam. Vagy kapzsi, vagy így akarja távol tartani a számára most már nagyon terhes rajongókat.

Nem akarok úgy ítélkezni, hogy nem láttam a bizonyos riportot, de nem lehet, hogy Jo csak viccelt? Korábbi riportokból azért kiderült, hogy elég hülye humora van. Kizártnak tartom, hogy ezt komolyan mondta volna. Egyébként nem hiszem, hogy 20 fontos aláírásokból szedte meg magát.
Az a nő egyáltalán nem pénzhajhász, van neki elég és nem feltűnősködő. Nem tudom miért gondolják egyesek, hogy ő akar lenni a következő Victoria Beckham.

...

Több
17 éve 3 hónapja #341613 Írta: Nesi
Nesi válaszolt a következő témában: J. K. Rowling: Harry Potter
Abból legalább látja, kik az igazi rajongók, mert csak valami nagyon fanatikus ad ennyi pénzt egy autogramért... :roll: :P

Több
17 éve 3 hónapja #341612 Írta: Altaris

knoppm írta: Nos döntse el mindenki, hogy kapzsiság vagy sem, de Rowling csak 20 Fontért (kb. 8000Ft ) hajlandó autogrammot osztogatni! Nem én találtam ki - mielőtt valaki ezzel vádolna - egy televíziós riportban hallottam. Vagy kapzsi, vagy így akarja távol tartani a számára most már nagyon terhes rajongókat.

Szerintem inkább az utóbbi. aki meg hajlandó annyit fizetni, annyiért már megéri aláírást adni :P ... hát nem?

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.171 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére