- Köszönetek: 0
George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala - ciklus
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Vizes Aurane Velaryon fattya. A Velaryonok valyriai eredetűek a Targaryenekhez hasonlóan, ezért az ezüstös haj és egyebek.Juraviel.Ihuan.Bedvin írta:
Elendur Parmandil írta: A kézenfekvő magyarázat mindenképp az általad említett lenne, de én kétlem. Jon a Stark-géneket örökölte, sötét haj (bár a Trónok harca elős fejezetében "világos hajú" van írva... ), szürke szem - ezek nem jellemzőek a Targaryenek külsejére, ugye? Amennyit a Dunk&Egg történetekről tudok, az ott feltűnő királyi fattyak is a Targaryenekre ütnek.
Nos, a negyedik kötetbeli Targaryen-rokonféléknél látszanak ezek a jegyek, az egyik fattyúnál, aki Cersei hajóit építi.
Ha az Elsőktől származó alany felülírná a valyriai vérvonalból született külső jegyeit közös utód esetén, akkor szerintem simán felülírná a jóval "jelentéktelenebb" származású Tullykét is.Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Viszont ne feledd: Arya és Jon inkább Stak-jegyekkel rendelkezik, míg Sansa, Robb és Rickon Tully-beütéssel.
Nem lehet kizárni, hogy az Elsők vére, akik tényleg elsők, felülírták a valyriai jegyeket.
Death must be so beautiful. To lie in the soft brown earth, with the grasses waving above one's head, and listen to silence. To have no yesterday, and no tomorrow. To forget time, to forgive life, to be at peace. ~ Oscar Wilde
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Juraviel.Ihuan.Bedvin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Válaszaid alapján belőled egy megfontolt, ám sokszor bizonytalan uralkodó válna. Szeretsz mindent többször átgondolni, és döntéseidnél figyelembe veszed mások véleményét, meglátásait. Határozatlanságod azonban könnyen letaszíthat a trónról. Leginkább a Stark-házhoz állsz a legközelebb, akik évezredeken át uralkodtak Deresben, mint Észak Királyai, míg Torrhen Stark, a Térdeplő Király, úgy nem döntött, hogy inkább hűséget fogad Sárkány Aegonnak, mintsem megütközzék vele. A Starkok jelmondata: „Közeleg a tél”
Szóval Stark vagyok. Jó ezt tudni.
Elrond: Ónen i-Estel Edain.
Aragorn: Ú-chebin Estel anim.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Juraviel.Ihuan.Bedvin
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
Amúgy a három Királyi Testőrrel kapcsolatban válaszoltam ám neked lentebb. Lehet elsuhantál fölötte.
Elendur Parmandil írta: A kézenfekvő magyarázat mindenképp az általad említett lenne, de én kétlem. Jon a Stark-géneket örökölte, sötét haj (bár a Trónok harca elős fejezetében "világos hajú" van írva... ), szürke szem - ezek nem jellemzőek a Targaryenek külsejére, ugye? Amennyit a Dunk&Egg történetekről tudok, az ott feltűnő királyi fattyak is a Targaryenekre ütnek.
Nos, a negyedik kötetbeli Targaryen-rokonféléknél látszanak ezek a jegyek, az egyik fattyúnál, aki Cersei hajóit építi.
Viszont ne feledd: Arya és Jon inkább Stak-jegyekkel rendelkezik, míg Sansa, Robb és Rickon Tully-beütéssel.
Nem lehet kizárni, hogy az Elsők vére, akik tényleg elsők, felülírták a valyriai jegyeket.
- Így mondják - bólintott Tyrion. - Szomorú, nem? Amikor annyi idős voltam, mint te most, arról álmodoztam, hogy egyszer saját sárkányom lesz.
- Tényleg? - kérdezte a fiú gyanakvóan. Lehet - gondolta -, hogy Tyrion gúnyt űz belőle.
- Ó, igen. Még egy satnya, torz, csúnya kisfiú is lefelé nézhet a világra, ha egy sárkány hátán ül - Tyrion félretolta a medvebőrt és feltápászkodott. - Annak idején rendszeresen tüzet gyújtottam a Kaszter hegy mélyén és órákig bámultam a lángokat, mintha sárkánytűz volna. Néha elképzeltem, amint az apámat lángok emésztik. Máskor a nővéremet képzeltem el ugyanígy.
[...]
Tyrion rávigyorgott.
- Nagyon jó, fattyú. A legtöbben inkább letagadják a kemény igazságot, semhogy szembenéznének vele.
- A legtöbben - jegyezte meg a fiú. - De te nem.
- Nem - ismerte el Tyrion -, én nem. Már nagyon ritkán fordul elő, hogy akár csak álmodnék a sárkányokról. Nincsenek sárkányok.[/spoiler:zwz73mtv]
Nos, ha Illyrio Danyhez küldi, mekkora lenne már, ha teljesülne az álma. A valonquar -ha ez valóban Tyrion- egy sárkányon repkedne.
Elrond: Ónen i-Estel Edain.
Aragorn: Ú-chebin Estel anim.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Grondir írta: Szerintem sem a mágia forrásai a sárkányok; az az Örökség tetralógiában van (Eragon).
Abban hol?
Az elfek olyan simán varázsolgatnak sárkányok nélkül, hogy ihaj. Persze a sárkányok nagy mágikus hatalommal bírnak, de ez nem ugyanaz.
Sárkányok vs mágia:
Persze lehet, hogy nem azért növekszik a mágia mert lettek sárkányok, hanem azért lettek sárkányok, mert növekszik a mágia jelenléte. Ilyesmit méricskélni max. a mesterek tudnának, de az ő hozzáállásuk se túl pozitív. (ás ők Marwyn szerint pont arra jutottak, hogy ha kiirtják a sárkányokat - mondjuk méreggel, elvégre ahhoz eléggé jól értenek - akkor eltűnik a mágia)
Szvsz a mágia hanyatlása erősen összefügg(ött) Valyria bukásával, ami nagyon mágikus volt, de egpróbáltak valamit amit nem kellett volna. (valahol valaki azt mondja hogy kísérlet volt, de azt nem, hogy mire) A Targaryenek az utolsó hírmondók voltak, akik az utolsó sárkányokat hozták el (és még így is meghódították Westerost)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Grondir
- Nem elérhető
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Nem kétlem, hogy a mágia és a sárkányok összefüggnek, de továbbra sem vagyok biztos, hogy a sárkányok a mágia forrásai, és nem esetleg a mágia (tőlük tök független) csökkenésével pusztulnak...
Our knees do not bend easily
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Quaithe írta: Mert a sárkányok nem mások, mint a testté lett tűz, a tűz pedig hatalom.
Quaithe írta: - Alig fél évvel ezelőtt ez az ember még sárkánykőből is csak bajosan tudott tüzet csiholni.
Egy kicsit értett a porokhoz és a futótűzhöz, ami elég volt ahhoz, hogy elkápráztassa a tömeget,
miközben a zsebmetszői elvégzik a dolgukat. Végig tudott menni az izzó parázson, és képes volt
égő rózsákat fakasztani a levegőben, de semmivel sem volt nagyobb reménye rá, hogy
megmássza a tüzes létrát, mint egy közönséges halásznak arra, hogy egy kraken akadjon a
hálójába.
Dany nyugtalanul arrafelé pillantott, ahol az előbb még a létra állt. Már a füst is eltűnt, a
tömeg pedig oszlani kezdett, mindenki ment a dolga után. Nemsokára többük is laposnak és
üresnek fogja találni az erszényét.
- És most?
- És most a hatalma növekszik, Khaleesi. És ennek te vagy az oka.
- Én? - nevetett a lány. - Az meg hogy lehetséges?
Az asszony közelebb lépett, és két ujját Dany csuklójára helyezte.
- Te vagy a Sárkányok Anyja, vagy nem?
Hallyne írta: - Ó, bocsáss meg, csak eszembe jutott valami, amit az öreg Bölcs Pollitor mondott nekem
egyszer, amikor még tanítvány voltam. Megkérdeztem tőle, miért tűnt sok varázslatunk, hm...
kevésbé hatékonynak, mint azt a tekercsek alapján várhatnánk, és ő azt mondta, ez azért van, mert
attól a naptól fogva, hogy az utolsó sárkány elpusztult, a varázslat eltűnőben van a világból.
Death must be so beautiful. To lie in the soft brown earth, with the grasses waving above one's head, and listen to silence. To have no yesterday, and no tomorrow. To forget time, to forgive life, to be at peace. ~ Oscar Wilde
- Felagund
- Nem elérhető
- Grondir
- Nem elérhető
Esgal írta: Grondir: Bár poént nem illik magyarázni, de azért: a vicc lényege, hogy a "high" angolszász nyelvterületen azt is jelenti, mikor valaki fű által "repül". Ezért kapott a sas egy nem elhanyagolható méretű gandzsát a csőrébe.
Neeeeeeeeee!
De most már ezt is tudom....
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
Fenntartom, hogy Varys inkább a fekete mágiát (lásd Melisandre, Qyburn) gyűlöli, nem a sárkányokat, ami minden mágia forrása. Ha pedig nem akarna Targaryeneket Westeroson, miért működne együtt Illyrioval?Alyr Arkhon írta: A sárkányok és a mágia: Amennyire láttam, a sárkányok mindenféle mágiára erős pozitív hatással vannak, a tűzmesterektől a vásári mutatványosokig. Ha elhisszük Varys történetét a férfiassága elveszítéséről akkor szerintem nem fogja szeretni a sárkányokat...
Jaime-ért is olvadnak, Renlyért és Lorasért is (hiába... ). Rhaegar azonban a depresszió/melankólia enyhe nyomaitól eltekintve igenis egy normális, erős uralkodó lett volna.Alyr Arkhon írta: Mondjuk Rhaegar szerintem nem tekinthető kiegyensúlyozott trónörökösnek, hiába olvadtak érte a nők... (jó tény, Aerysért a férfiak olvadtak, páncélostul...)
A kézenfekvő magyarázat mindenképp az általad említett lenne, de én kétlem. Jon a Stark-géneket örökölte, sötét haj (bár a Trónok harca elős fejezetében "világos hajú" van írva... ), szürke szem - ezek nem jellemzőek a Targaryenek külsejére, ugye? Amennyit a Dunk&Egg történetekről tudok, az ott feltűnő királyi fattyak is a Targaryenekre ütnek.Alyr Arkhon írta: Kérdés:
Szerintetek mit védett a Hajnal Kardja két társával egy toronyban Dorne hegyei előtt?
Minap olvastam Ned álmát arról, hogyan vágtak neki heten a három lovagnak, akik nem voltak ott sehol, ahol lenniük kellett volna. (Királyvárban, a Három Folyónál, Viharvégben...)
A kézenfekvő magyarázat, hogy Lyannát és vele Rhaegar gyerekét (akiről mind azt hisszük, hogy Havas Jon, de persze simán lehet, hogy szándékosan hiteti el velünk Martin), de...
De miért védte volna a Királyi Testőrség három lovagja- köztük a parancsnok - a trónörökös fiát a király gyerekei helyett? Nekem ez valahogy nem áll össze...
Királyvár védett volt, a lázadás kimenetele bizonytalan, Ser Jaime a királlyal volt. A Trident után pedig a lovagok szvsz nem mászkálhattak csak úgy keresztül az országon, miközben az északi urak nagyban ostromolgattak.
- Esgal
- Nem elérhető
Grondir: Bár poént nem illik magyarázni, de azért: a vicc lényege, hogy a "high" angolszász nyelvterületen azt is jelenti, mikor valaki fű által "repül". Ezért kapott a sas egy nem elhanyagolható méretű gandzsát a csőrébe.
Nem adhatok mást, csak mi lényegem.
/Lucifer/
Tánc a ködben, tánc a jégen,
Tánc a hóban, tánc a fagyban
/Ghymes/
- Grondir
- Nem elérhető
Elendur Parmandil írta: Ha már Arrynok... As High as Honor
Ezt nem értem....
Lacho calad! Drego morn!
- Felagund
- Nem elérhető
Juraviel.Ihuan.Bedvin írta:
Amúgy nem tudom, itt-e vagy máshol mondta valaki, hogy milyen bad-ass ez a jelent. Tényleg az. Szuggesztív hatású, igazi kemény arcok voltak hárman.
Én, itt, lsd az aláírásomat (Ser Arthur Dayne FTW De Ser Gerald Hightower se gyenge. Nem kijelent, hanem kinyilatkoztat. Durva )
(Rossz érzéssel töröltem ki a szöveget, mert annnnnnnnnyira kúl, de túl hosszú lett volna a poszt )
(ja és BÁRMILYEN indokolatlan változtatást megbocsátanák az HBO-nak, ha ez a jelenet benne lenne a sorozatban flashbackként... :shock: )
Amúgy Rhaegarból szerintem is jó király lett volna, kezdetben legalábbis... Ne felejtsük el, hogy Aerys is elég jól indult...
- Juraviel.Ihuan.Bedvin
- Nem elérhető
Álmában vele lovagoltak a barátai, ahogy az életben is történt. A büszke Martyn Cassel, Jory apja, a hűséges Theo Wull, Ethan Glover, aki Brandon fegyverhordozója volt, a halk szavú és nemes lelkű Ser Mark Ryswell, Howland Reed, a cölöplakó és Lord Dustin hatalmas vörös ménjén.Ned valaha úgy ismerte az arcukat, akár a sajátját, az évek azonban rátelepszenek az ember emlékezetére, még azok is, amelyeknél megesküdött, hogy sohasem felejt el őket. Álmában csak árnyak voltak, ködlovakon vágtató szürke szellemek.
Heten voltak három ellen. Az álomban éppen úgy, mint az életben. Ez a három azonban nem akármilyen három volt. A kerek torony előtt várakoztak, Dorne vörös hegyeivel a hátuk mögött, fehér köpönyegük lobogott a szélben. Ők nem voltak árnyak. Az arcuk még ma is tisztán izzott előtte. Ser Arthur Dayne, a Hajnal Kardja ajkán mosoly játszott. Ned látta a pallosa markolatát jobb válla felett. Ser Oswell Whent fél térden állt és egy fenőkővel élesítette a pengéjét. Fehér fényű sisakját háza fekete denevérének kiterjesztett szárnyai keresztezték. Közöttük állt a vad, öreg Ser Gerold, a Fehér Bika, a Királyi Testőrség parancsnoka.
- Kerestelek benneteket a Három Folyónál - szólalt meg Ned.
- Nem voltunk ott - felelte Ser Gerold.
- A Bitorló megkeserülte volna azt a napot, ha ott vagyunk - mondta Ser Oswell.
- Amikor Királyvár elesett, Ser Jaime megölte a királyotokat egy aranykarddal, én pedig azon tűnődtem, merre vagytok.
- Messze jártunk - sóhajtott Ser Gerold. - Máskülönben Aerys még mindig a Vastrónon ülne, áruló testvérünket pedig a hét pokol tüze emésztené.
- Viharvéghez vonultam, hogy felszabadítsam az ostromgyűrűből - folytatta Ned. - Lord Tyrell és Lord Redwyne leeresztették a lobogóikat és minden lovagjuk térdet hajtva fogadott hűséget nekünk. Biztos voltam benne, hogy ti is köztük vagytok.
- A mi térdünk nem hajlik olyan könnyen - mondta Ser Arthur Dayne.
- Ser Willem Darry Sárkánykőre menekült a királynétokkal és Viserys herceggel. Azt hittem, elhajóztok velük.
- Ser Willem jó és igaz férfi - közölte Ser Oswell.
- De nem tartozik a Királyi Testőrséghez - mutatott rá Ser Gerold. - A Királyi Testőrség nem futamodik meg.
- Sem akkor, sem most - tette hozzá Ser Arthur. Feltette a sisakját.
- Esküt tettünk - magyarázta Ser Gerold.
Ned szellemei felsorakoztak melléje árnyékkardokkal a kezükben. Heten voltak három ellen.
- Most pedig elkezdődik - szólalt meg Ser Arthur Dayne, a Hajnal Kardja. Előhúzta a hüvelyéből Hajnalt és két kézzel megmarkolta. A penge halvány volt, mint a tejüveg és élénken villogott a fényben.
- Nem - Ned hangja szomorú volt. - Most ér véget.
Ahogy összecsaptak, fém a fémmel, meghallotta Lyanna sikoltozását.
- Eddard! - kiáltotta a lány. Rózsaszirmok kavarogtak a vércsíkozta égen, amely kék volt, mint a halál szeme.
- Lord Eddard! - kiáltott megint Lyanna.
- Ígérem - suttogta a férfi. - Lya, ígérem...
[...]
Martyn Cassel a többiekkel együtt pusztult el. Ned azt követően lebontatta a tornyot és a véres kövekből nyolc halmot emelt a hegygerincen. Azt mondják, Rhaegar azt a helyet az öröm tornyának nevezte, Ned számára azonban keserű emlék tapadt hozzá. Heten voltak három ellen, s mégis csak ketten maradtak életben: ő, Eddard Stark és a kis cölöplakó, Howland Reed. Nem tartotta jó előjelnek, hogy annyi év után újra erről álmodik.[/spoiler:q7celkmc]
Nos, egyrészt szerintem nem számítottak arra, hogy árulás által a király meghalhat. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de a Királyi Testőrség nemcsak magát a királyt, hanem a királyi családot is védelmezi, bár a király az elsődleges. Elvileg e három nagy lovagnak Aeryst, valamint a szintén a Királyvárban lévő Viseryst kellett volna óvniuk.
Nos, nem tudunk semmit múltról, de ne feledjük, Dany bele tudott tekinteni a múltba. Rhaegar -akiről továbbra is állítom, hogy jó király lett volna, Ser Barristan szavai igazolnak, aki arról mesél Danynek, hogy az istenek egy érmével döntik el, hogy Targaryen őrült lesz-e vagy sem, és Rhaegar és Dany nem mutatták romlottság jeleit- a Jég és Tűz daláról beszél, illetve arról, hogy a Sárkánynak három feje van.
Rhaegarnak két gyermeke van Eliától, Rhaenys és Aegon. A harmadik fej pedig Jon. Neki kell lennie. Aemon a negyedik részben ismeri fel, hogy Rhaegar félreértelmezte a próféciát, azt hitte az ő két gyermeke a fej, illetve a leendő harmadik. Mivel azonban halottak, ez ugye nem lehet igaz. (Marwyn szavait a próféciákról óvatosan kezelném...az orális gyönyör párhuzama meglehetősen sántít.)
Úgy hiszem, hogy az egész család tudott a próféciákról, így a hűséges lovagok is tudhattak róla. Talán Rhaegar beavatta őket. Így lenne értelme, miért szólították el őket. A harmadik fej életben maradását fontosnak ítélhették meg - családi szinten.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Jon Arryn halála: Basszus, megint el kell olvasnom a könyveket, ez nálam teljesen kimaradt. Én még Cerseinél tartottam, mert az tűnt logikusnak...
A sárkányok és a mágia: Amennyire láttam, a sárkányok mindenféle mágiára erős pozitív hatással vannak, a tűzmesterektől a vásári mutatványosokig. Ha elhisszük Varys történetét a férfiassága elveszítéséről akkor szerintem nem fogja szeretni a sárkányokat...
Mondjuk Rhaegar szerintem nem tekinthető kiegyensúlyozott trónörökösnek, hiába olvadtak érte a nők... (jó tény, Aerysért a férfiak olvadtak, páncélostul...)
Kérdés:
Szerintetek mit védett a Hajnal Kardja két társával egy toronyban Dorne hegyei előtt?
Minap olvastam Ned álmát arról, hogyan vágtak neki heten a három lovagnak, akik nem voltak ott sehol, ahol lenniük kellett volna. (Királyvárban, a Három Folyónál, Viharvégben...)
A kézenfekvő magyarázat, hogy Lyannát és vele Rhaegar gyerekét (akiről mind azt hisszük, hogy Havas Jon, de persze simán lehet, hogy szándékosan hiteti el velünk martin), de...
De miért védte volna a Királyi Testőrség három lovagja- köztük a parancsnok - a trónörökös fiát a király gyerekei helyett? Nekem ez valahogy nem áll össze...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
Elendur Parmandil írta: Ha már Arrynok... As High as Honor
Csak én érzem úgy, hogy ez a sólyom cigizik?
/edit: jajjjjjjjjjj, most esett le...
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
Lysa kifakadása szerintem teljesen egyértelművé teszi a kit, a miértet és a hogyant...
- Grondir
- Nem elérhető
Elendur Parmandil írta:
*egyetért*Felagund írta: Azt szerintem elég egyértelműen Nedre értik...
Az világos, én is rájöttem.
Arra gondoltam, hogy ilyenformán nekem úgy tűnik, hogy Varys is eltehette láb alól Jon Arrynt. Persze tudom, hogy Lysa mit tálal ki, és nem is valószínű, hogy Varys műve volt, csak furcsa...
Lacho calad! Drego morn!
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
*egyetért*Felagund írta: Azt szerintem elég egyértelműen Nedre értik...
- Felagund
- Nem elérhető
- Grondir
- Nem elérhető
Lacho calad! Drego morn!
- Felagund
- Nem elérhető
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Elendur Parmandil
- Nem elérhető