George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala - ciklus

Több
13 éve 8 hónapja #396185 Írta: Elendur Parmandil

Juraviel.Ihuan.Bedvin írta:

Elendur Parmandil írta: A kézenfekvő magyarázat mindenképp az általad említett lenne, de én kétlem. Jon a Stark-géneket örökölte, sötét haj (bár a Trónok harca elős fejezetében "világos hajú" van írva... :? ), szürke szem - ezek nem jellemzőek a Targaryenek külsejére, ugye? Amennyit a Dunk&Egg történetekről tudok, az ott feltűnő királyi fattyak is a Targaryenekre ütnek.

Nos, a negyedik kötetbeli Targaryen-rokonféléknél látszanak ezek a jegyek, az egyik fattyúnál, aki Cersei hajóit építi.

Vizes Aurane Velaryon fattya. A Velaryonok valyriai eredetűek a Targaryenekhez hasonlóan, ezért az ezüstös haj és egyebek.

Juraviel.Ihuan.Bedvin írta: Viszont ne feledd: Arya és Jon inkább Stak-jegyekkel rendelkezik, míg Sansa, Robb és Rickon Tully-beütéssel.

Nem lehet kizárni, hogy az Elsők vére, akik tényleg elsők, felülírták a valyriai jegyeket.

Ha az Elsőktől származó alany felülírná a valyriai vérvonalból született külső jegyeit közös utód esetén, akkor szerintem simán felülírná a jóval "jelentéktelenebb" származású Tullykét is.

Death must be so beautiful. To lie in the soft brown earth, with the grasses waving above one's head, and listen to silence. To have no yesterday, and no tomorrow. To forget time, to forgive life, to be at peace. ~ Oscar Wilde

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 8 hónapja #396184 Írta: Juraviel.Ihuan.Bedvin
Áá, a hivatalos honi Trónok harca honlapon van egy kvíz, hogy "milyen király lennél?". Nekem ez az eredmény jött ki:

Válaszaid alapján belőled egy megfontolt, ám sokszor bizonytalan uralkodó válna. Szeretsz mindent többször átgondolni, és döntéseidnél figyelembe veszed mások véleményét, meglátásait. Határozatlanságod azonban könnyen letaszíthat a trónról. Leginkább a Stark-házhoz állsz a legközelebb, akik évezredeken át uralkodtak Deresben, mint Észak Királyai, míg Torrhen Stark, a Térdeplő Király, úgy nem döntött, hogy inkább hűséget fogad Sárkány Aegonnak, mintsem megütközzék vele. A Starkok jelmondata: „Közeleg a tél”

Szóval Stark vagyok. Jó ezt tudni. :)

Elrond: Ónen i-Estel Edain.
Aragorn: Ú-chebin Estel anim.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 8 hónapja #396182 Írta: Juraviel.Ihuan.Bedvin

Alyr Arkhon írta:

Amúgy a három Királyi Testőrrel kapcsolatban válaszoltam ám neked lentebb. :) Lehet elsuhantál fölötte. :)

Elendur Parmandil írta: A kézenfekvő magyarázat mindenképp az általad említett lenne, de én kétlem. Jon a Stark-géneket örökölte, sötét haj (bár a Trónok harca elős fejezetében "világos hajú" van írva... :? ), szürke szem - ezek nem jellemzőek a Targaryenek külsejére, ugye? Amennyit a Dunk&Egg történetekről tudok, az ott feltűnő királyi fattyak is a Targaryenekre ütnek.

Nos, a negyedik kötetbeli Targaryen-rokonféléknél látszanak ezek a jegyek, az egyik fattyúnál, aki Cersei hajóit építi.

Viszont ne feledd: Arya és Jon inkább Stak-jegyekkel rendelkezik, míg Sansa, Robb és Rickon Tully-beütéssel.

Nem lehet kizárni, hogy az Elsők vére, akik tényleg elsők, felülírták a valyriai jegyeket.

Amúgy ma lapozgattam az első könyvet, és új, tégla-kiadás 139. oldalán:

Türüpp türüpp, subi-dubi

Több
13 éve 8 hónapja #396177 Írta: Alyr Arkhon

Grondir írta: Szerintem sem a mágia forrásai a sárkányok; az az Örökség tetralógiában van (Eragon).

Abban hol?
Az elfek olyan simán varázsolgatnak sárkányok nélkül, hogy ihaj. Persze a sárkányok nagy mágikus hatalommal bírnak, de ez nem ugyanaz.

Sárkányok vs mágia:
Persze lehet, hogy nem azért növekszik a mágia mert lettek sárkányok, hanem azért lettek sárkányok, mert növekszik a mágia jelenléte. Ilyesmit méricskélni max. a mesterek tudnának, de az ő hozzáállásuk se túl pozitív. (ás ők Marwyn szerint pont arra jutottak, hogy ha kiirtják a sárkányokat - mondjuk méreggel, elvégre ahhoz eléggé jól értenek - akkor eltűnik a mágia)
Szvsz a mágia hanyatlása erősen összefügg(ött) Valyria bukásával, ami nagyon mágikus volt, de egpróbáltak valamit amit nem kellett volna. (valahol valaki azt mondja hogy kísérlet volt, de azt nem, hogy mire) A Targaryenek az utolsó hírmondók voltak, akik az utolsó sárkányokat hozták el (és még így is meghódították Westerost)

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
13 éve 8 hónapja #396171 Írta: Grondir
Grondir válaszolt a következő témában: George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala - ciklus
Szerintem sem a mágia forrásai a sárkányok; az az Örökség tetralógiában van (Eragon).

Lacho calad! Drego morn!

"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."

Több
13 éve 8 hónapja #396168 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala - ciklus
Post hoc ergo propter hoc. Tipikus érvelési hiba :P

Nem kétlem, hogy a mágia és a sárkányok összefüggnek, de továbbra sem vagyok biztos, hogy a sárkányok a mágia forrásai, és nem esetleg a mágia (tőlük tök független) csökkenésével pusztulnak...

Our knees do not bend easily

Több
13 éve 8 hónapja #396166 Írta: Elendur Parmandil

Quaithe írta: Mert a sárkányok nem mások, mint a testté lett tűz, a tűz pedig hatalom.

Quaithe írta: - Alig fél évvel ezelőtt ez az ember még sárkánykőből is csak bajosan tudott tüzet csiholni.
Egy kicsit értett a porokhoz és a futótűzhöz, ami elég volt ahhoz, hogy elkápráztassa a tömeget,
miközben a zsebmetszői elvégzik a dolgukat. Végig tudott menni az izzó parázson, és képes volt
égő rózsákat fakasztani a levegőben, de semmivel sem volt nagyobb reménye rá, hogy
megmássza a tüzes létrát, mint egy közönséges halásznak arra, hogy egy kraken akadjon a
hálójába.
Dany nyugtalanul arrafelé pillantott, ahol az előbb még a létra állt. Már a füst is eltűnt, a
tömeg pedig oszlani kezdett, mindenki ment a dolga után. Nemsokára többük is laposnak és
üresnek fogja találni az erszényét.
- És most?
- És most a hatalma növekszik, Khaleesi. És ennek te vagy az oka.
- Én? - nevetett a lány. - Az meg hogy lehetséges?
Az asszony közelebb lépett, és két ujját Dany csuklójára helyezte.
- Te vagy a Sárkányok Anyja, vagy nem?

Hallyne írta: - Ó, bocsáss meg, csak eszembe jutott valami, amit az öreg Bölcs Pollitor mondott nekem
egyszer, amikor még tanítvány voltam. Megkérdeztem tőle, miért tűnt sok varázslatunk, hm...
kevésbé hatékonynak, mint azt a tekercsek alapján várhatnánk, és ő azt mondta, ez azért van, mert
attól a naptól fogva, hogy az utolsó sárkány elpusztult, a varázslat eltűnőben van a világból.

Death must be so beautiful. To lie in the soft brown earth, with the grasses waving above one's head, and listen to silence. To have no yesterday, and no tomorrow. To forget time, to forgive life, to be at peace. ~ Oscar Wilde

Több
13 éve 8 hónapja #396163 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala - ciklus
Amúgy adnátok nekem idézetet arra, hogy a sárkányok mitől a mágia forrásai? Mindenki erre hivatkozik, de én egyáltalán nem vagyok meggyőződve erről...

Több
13 éve 8 hónapja #396160 Írta: Grondir
Grondir válaszolt a következő témában: George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala - ciklus

Esgal írta: Grondir: Bár poént nem illik magyarázni, de azért: a vicc lényege, hogy a "high" angolszász nyelvterületen azt is jelenti, mikor valaki fű által "repül". Ezért kapott a sas egy nem elhanyagolható méretű gandzsát a csőrébe. :)

Neeeeeeeeee! :lol: :D

De most már ezt is tudom.... :D

Lacho calad! Drego morn!

"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."

Több
13 éve 8 hónapja #396159 Írta: Elendur Parmandil

Alyr Arkhon írta: A sárkányok és a mágia: Amennyire láttam, a sárkányok mindenféle mágiára erős pozitív hatással vannak, a tűzmesterektől a vásári mutatványosokig. Ha elhisszük Varys történetét a férfiassága elveszítéséről akkor szerintem nem fogja szeretni a sárkányokat...

Fenntartom, hogy Varys inkább a fekete mágiát (lásd Melisandre, Qyburn) gyűlöli, nem a sárkányokat, ami minden mágia forrása. Ha pedig nem akarna Targaryeneket Westeroson, miért működne együtt Illyrioval?

Alyr Arkhon írta: Mondjuk Rhaegar szerintem nem tekinthető kiegyensúlyozott trónörökösnek, hiába olvadtak érte a nők... (jó tény, Aerysért a férfiak olvadtak, páncélostul...)

Jaime-ért is olvadnak, Renlyért és Lorasért is (hiába... :twisted: ). Rhaegar azonban a depresszió/melankólia enyhe nyomaitól eltekintve igenis egy normális, erős uralkodó lett volna.

Alyr Arkhon írta: Kérdés:
Szerintetek mit védett a Hajnal Kardja két társával egy toronyban Dorne hegyei előtt?
Minap olvastam Ned álmát arról, hogyan vágtak neki heten a három lovagnak, akik nem voltak ott sehol, ahol lenniük kellett volna. (Királyvárban, a Három Folyónál, Viharvégben...)

A kézenfekvő magyarázat, hogy Lyannát és vele Rhaegar gyerekét (akiről mind azt hisszük, hogy Havas Jon, de persze simán lehet, hogy szándékosan hiteti el velünk Martin), de...
De miért védte volna a Királyi Testőrség három lovagja- köztük a parancsnok - a trónörökös fiát a király gyerekei helyett? Nekem ez valahogy nem áll össze...

A kézenfekvő magyarázat mindenképp az általad említett lenne, de én kétlem. Jon a Stark-géneket örökölte, sötét haj (bár a Trónok harca elős fejezetében "világos hajú" van írva... :? ), szürke szem - ezek nem jellemzőek a Targaryenek külsejére, ugye? Amennyit a Dunk&Egg történetekről tudok, az ott feltűnő királyi fattyak is a Targaryenekre ütnek.

Királyvár védett volt, a lázadás kimenetele bizonytalan, Ser Jaime a királlyal volt. A Trident után pedig a lovagok szvsz nem mászkálhattak csak úgy keresztül az országon, miközben az északi urak nagyban ostromolgattak.

Több
13 éve 8 hónapja #396144 Írta: Esgal
Esgal válaszolt a következő témában: George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala - ciklus
Fela: Megbocsátanááák?! Remélem, ez csak elgépelés ;)

Grondir: Bár poént nem illik magyarázni, de azért: a vicc lényege, hogy a "high" angolszász nyelvterületen azt is jelenti, mikor valaki fű által "repül". Ezért kapott a sas egy nem elhanyagolható méretű gandzsát a csőrébe. :)

Nem adhatok mást, csak mi lényegem.
/Lucifer/
Tánc a ködben, tánc a jégen,
Tánc a hóban, tánc a fagyban
/Ghymes/

Több
13 éve 8 hónapja #396142 Írta: Grondir

Elendur Parmandil írta: Ha már Arrynok... As High as Honor

Ezt nem értem.... :?

Lacho calad! Drego morn!

Több
13 éve 8 hónapja #396136 Írta: Felagund

Juraviel.Ihuan.Bedvin írta:
Amúgy nem tudom, itt-e vagy máshol mondta valaki, hogy milyen bad-ass ez a jelent. Tényleg az. Szuggesztív hatású, igazi kemény arcok voltak hárman. :D :)

Én, itt, lsd az aláírásomat ;) (Ser Arthur Dayne FTW 8-) De Ser Gerald Hightower se gyenge. Nem kijelent, hanem kinyilatkoztat. Durva :D )

(Rossz érzéssel töröltem ki a szöveget, mert annnnnnnnnyira kúl, de túl hosszú lett volna a poszt :) )

(ja és BÁRMILYEN indokolatlan változtatást megbocsátanák az HBO-nak, ha ez a jelenet benne lenne a sorozatban flashbackként... :shock: )

Amúgy Rhaegarból szerintem is jó király lett volna, kezdetben legalábbis... Ne felejtsük el, hogy Aerys is elég jól indult...

Több
Több
13 éve 8 hónapja #396134 Írta: Juraviel.Ihuan.Bedvin
@Alyr Arkhon

Idézzük fel...

Több
13 éve 8 hónapja #396133 Írta: Alyr Arkhon
Ez jó :D

Jon Arryn halála: Basszus, megint el kell olvasnom a könyveket, ez nálam teljesen kimaradt. Én még Cerseinél tartottam, mert az tűnt logikusnak...

A sárkányok és a mágia: Amennyire láttam, a sárkányok mindenféle mágiára erős pozitív hatással vannak, a tűzmesterektől a vásári mutatványosokig. Ha elhisszük Varys történetét a férfiassága elveszítéséről akkor szerintem nem fogja szeretni a sárkányokat...

Mondjuk Rhaegar szerintem nem tekinthető kiegyensúlyozott trónörökösnek, hiába olvadtak érte a nők... (jó tény, Aerysért a férfiak olvadtak, páncélostul...)

Kérdés:
Szerintetek mit védett a Hajnal Kardja két társával egy toronyban Dorne hegyei előtt?
Minap olvastam Ned álmát arról, hogyan vágtak neki heten a három lovagnak, akik nem voltak ott sehol, ahol lenniük kellett volna. (Királyvárban, a Három Folyónál, Viharvégben...)

A kézenfekvő magyarázat, hogy Lyannát és vele Rhaegar gyerekét (akiről mind azt hisszük, hogy Havas Jon, de persze simán lehet, hogy szándékosan hiteti el velünk martin), de...
De miért védte volna a Királyi Testőrség három lovagja- köztük a parancsnok - a trónörökös fiát a király gyerekei helyett? Nekem ez valahogy nem áll össze...

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
13 éve 8 hónapja #396117 Írta: Elendur Parmandil
Elsőnek nekem se jött le... Aztán röhögve fetrengtem jó ideig. :mrgreen: :lol:

Több
13 éve 8 hónapja #396116 Írta: Felagund

Elendur Parmandil írta: Ha már Arrynok... As High as Honor

Csak én érzem úgy, hogy ez a sólyom cigizik? :lol:

/edit: jajjjjjjjjjj, most esett le... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Több
13 éve 8 hónapja #396115 Írta: Elendur Parmandil
Ha már Arrynok... As High as Honor

Több
13 éve 8 hónapja #396096 Írta: Felagund
Úgy értem, hogy ezt simán mondhatták úgy is, hogy Jon Arryn halálához semmi közük nem volt. Más kérdés, hogy ha nem hal meg záros határidőn belül, tesznek róla :D

Lysa kifakadása szerintem teljesen egyértelművé teszi a kit, a miértet és a hogyant...

Több
13 éve 8 hónapja #396094 Írta: Grondir

Elendur Parmandil írta:

Felagund írta: Azt szerintem elég egyértelműen Nedre értik...

*egyetért*

Az világos, én is rájöttem. :twisted: :D

Arra gondoltam, hogy ilyenformán nekem úgy tűnik, hogy Varys is eltehette láb alól Jon Arrynt. Persze tudom, hogy Lysa mit tálal ki, és nem is valószínű, hogy Varys műve volt, csak furcsa... :D

Lacho calad! Drego morn!

Több
13 éve 8 hónapja #396093 Írta: Elendur Parmandil

Felagund írta: Azt szerintem elég egyértelműen Nedre értik...

*egyetért*

Több
13 éve 8 hónapja #396091 Írta: Felagund
Azt szerintem elég egyértelműen Nedre értik...

Több
13 éve 8 hónapja #396090 Írta: Grondir
Viszont bennem felmerült, hogy Varysnak is lehet köze Jon Arryn halálához, feltéve, hogy ő az egyik, akit Arya kihallgat a Vörös Torony mélyén. Ott hangzik el, hogy a talán llyrió mondja a talán Varysnak, hogy ha az egyik Segítő meghalt meghalhat a másik is....

Lacho calad! Drego morn!

Több
13 éve 8 hónapja #396078 Írta: Felagund
Ott bizony :)

Több
13 éve 8 hónapja #396077 Írta: Elendur Parmandil
Emlékezetből: A Storm of Swords, mikor Lysa ki akarja hajítani Sansát a Hold Ajtaján. ;)

Több
13 éve 8 hónapja #396076 Írta: Felagund
De az, hogy Varys dezinformálja Nedet, nekem semmilyen nehézséget nem okoz elhinni, már csak azt keresem, hogy hol derül ki az, hogy Petyr volt a felbujtó (mert tuti ő volt...)

Több
13 éve 8 hónapja #396075 Írta: Elendur Parmandil
Én is tévedtem, Pycelle-el... Kvittek vagyunk. :)

Több
13 éve 8 hónapja #396074 Írta: Felagund
Bocsánat, tévedtem, Varys mondja Eddardnak - pontosabban ráhagyja, mikor Ned őt tippeli...

Több
13 éve 8 hónapja #396071 Írta: Elendur Parmandil
De vajh miért is halt meg? Ser Gregor ronda egy ember, de csak úgy még ő sem gyilkolgat lovagi tornákon...

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.550 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére