- Köszönetek: 0
Kérdések
- Nénhamnar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ben
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Úgy, hogy az angol "merry" jelentése boldog, vidám, jókevű (gondolj csak a "merry christmas"-re ), a "trufa" pedig egyszerűen a "tréfa" régies alakja.Nénhamnar írta: Nem tudja valaki, hogy az eredetileg Merryből hogyan lett magyarul Trufa?
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nénhamnar
- Nem elérhető
- Finwe
- Nem elérhető
És ne testületként hanem egy közösségként, mert a testület szó se jó ide
- Finwe
- Nem elérhető
Pont a lényegét nem vetted annak, amit írtam. Épp ez volt a bajom, hogy nagyon és még mindig sarkosan fogalmazol. Kicsit demagóg, olyan értelemben hogy egyfolytában ilyen politikai hasonlatokkal jössz, ne haragaudj, de sok politikus is ezt csinálja, csak sokkal keményebben: tudniillik, hogy csak kívülről kritizálják a másikat és nem sok erőfeszítést tesznek azért, hogy legalább picit belegondolják magukat a másik helyzetébe. Úgy érzem a megfogalmazásodból, hasonlataidból, hogy ez Nálad is így van. Belegondoltál Te abba, hogy milyen lenne ha ekkora hatalom lenne a kezedben? Ha ilyen szépséget tudnál teremteni? Azért ebben a mitológiában bőven akad olyan helyzet ami valából emberből kihozza a legrosszabbat és legjobbat egyáltalán. Ettől pedig mi igen távol vagyunk...
Azt, hogy tényleg inkompetensek e testületileg, ezt nem látom eléggé alátámasztottnak a beírásaid alapján, mert több helyet adsz a cinizmusnak:). Ez az Ambarkanta nincs meg magyarul?
A Szil alapján Manwe sasai is egyfolytában járták Középföldét és Manwe is figyelte egyfolytában Középföldét, sőt szerintem Varda is sokat törődött Középföldével. Ez azért szerintem elég sok, és ne hozzuk már ide az ENSZ-et, nem tudom melyik politikusban van annyi szív mint bármelyik valában, persze az inkompetenciájuk biztos hasonlóEzt egészen hasonlóan látjuk, de azért mégsem egyformán. Szerintem ui. a "nem minden erejüket a Melkor elleni harcra fordították, hanem szép házakat is építettek maguknak" megfogalmazás egy kicsit eufémisztikus, én inkább azt mondanám: "nem minden erejüket arra fordították, hogy szép házakat építsenek maguknak, hanem néha-néha egyikük-másikuk azért gondolt a Melkor elleni harcra is".
De szerintem itt nemcsak azért bújtak el Nyugatra, hogy szép dolgokat csináljanak, hanem hogy jobban védekezhessenek Melkor ellen, és így a fényt is jobban védhették. Persze aztán később szerintem azzal az ünnepséggel elcseszték, amikor magára hagyták a fákat...
Igen ez is benne lehet, de szerintem nem voltak annyira inkompetensek amennyire Te látod, sok mindent nem támasztasz alá. Pl nem tudom hogyan tudnánk felmérni az erőviszonyokat, a valák talán nem véletlen vonultak anyira védekezőbe. Nemcsak magukat féltették, de egy Melkor elleni gyors háború ki tudja milyen következményekbe forult volna.Irodalmi szempontból persze nagyon jók ezek az inkompetens istenek, éppen ez a háttér kell ahhoz, hogy sok szép, hősies, tragikus, és megindító történet születhessen az istenek inkompetenciája miatt szenvedő tündékről és emberekről. Valószínűleg ez a magyarázat. Tolkien ezt tökéletesen csinálta, a hibát szerintem ott követte el, hogy összekeverte a fikciót a valósággal, túlságosan is azonosította magát - pontosabbban a saját hitének a "hőseit" - a szereplőivel, és védeni kezdte a védhetetlent, ahelyett, hogy bátran bevallotta volna, igenis inkompetensek az istenei, mert a) így hatásos, ill. b) így reális...
- Oisin
- Nem elérhető
Kérésedre az elmaradt válasz:
Finwe írta: Jobban beleolvastam a Szilmarilokba és egyértelművé vált számomra, hogy a valák nem bedurciztak a lámpások ledöntése után, hanem Almaren szigete elpusztult, ezért költöztek Nyugatra, ahol egy biztos otthont kedztek építeni, de ez nem jelentette, hogy sorsára hagyták Középföldét.
A Szilmarilokban lehet, de olvass bele egy kicsit az Ambarkantába ill. a BOLT-be is, azok árnyalják némileg a képet... A Szil vegytiszta Valinori propaganda.
Finwe írta: Manwe tekintete és sasaié mindvégig figyelte Ardát, Orome ha csak tehette leszámolt Melkor teremtményeivel, Yavanna pedig gyógyítgatta az okozott sebeket és sürgette a Melkor elleni háborút. Szerintem nem is az a kérdés, hogy inkompetensek voltak e a valák, ennél izgalmasabb a dolog.
Hát igen, volt köztük egy-két tökös csávó, mint pld. Tulkas, félig-meddig még Orome is, meg olyan is volt néhány, akit érdekelt Középfölde sorsa, mint pld. Yavanna és főként Ulmo. Ők időnként valóban különvéleményt fogalmaztak meg, amit záradékként hozzáfűzhettek a "Most inkább ne tegyünk semmit Középföldéért..." tartalmú határozatokhoz, csakhogy ők elenyésző kisebbséget alkottak, így aztán a Valák összességében, hogy úgy mondjam testületileg éppolyan inkompetensnek bizonyultak, mint pld. az ENSZ a boszniai háború idején, ha érted, mire gondolok.
Finwe írta: Tudniillik a valák Oromét és Tulkast leszámítva elsősorban nem harcosok voltak hanem teremtők, akiknek mégiscsak ez volt a feladatuk, hogy építsenek, ezt tudták legjobban ,ez volt a szívük vágya. Ettől persze el lehet és kell is gondolkodni azon, hogy mekkore felelősség terheli őket, abban, hogy nem minden erejüket a Melkor elleni harcra fordították, hanem szép házakat is építettek maguknak, pl:) És azért ebben is elég árnyalt a kép, hisz például fényre szüksége volt Ardának. És a fákat is védelmezni kellett, gondolom nem akarták ott hagyni őket szabad prédául Melkornak, úgy mint a lámpásokat.
Ezt egészen hasonlóan látjuk, de azért mégsem egyformán. Szerintem ui. a "nem minden erejüket a Melkor elleni harcra fordították, hanem szép házakat is építettek maguknak" megfogalmazás egy kicsit eufémisztikus, én inkább azt mondanám: "nem minden erejüket arra fordították, hogy szép házakat építsenek maguknak, hanem néha-néha egyikük-másikuk azért gondolt a Melkor elleni harcra is".
Finwe írta: Szerintem a valák tevékenységét, nem a saját önkényes szempontjaink szerint kell értékelnünk, hanem feladatuk, bennük rejlő képességeik, természetük szerint. Mi rejlett bennük és ehhez képest hogyan cselekedtek. Ők elsősorban teremteni akartak, és közben védeni is a világot. Talán abban hibáztak, hogy túl nagy figyelmet fordítottak az építésre a harc helyett, ha szisztematikusabbak, akkor Melkor pályafutása talán rövidebbre nyúlik. Viszont akkor nem biztos hogy ennyi szépséget hoztak volna létre, lehet hogy a világ is több sebet kapott volna, nem tudni. Kevesebb költői szenvedély és több küzdelem, harci taktika és legfőképp józanság. Melyik a jobb?...
Persze, ebben van valami, nyilván én is sarkosabban fogalmaztam meg a kritikát, mint ahogy valójában gondoltam - egyrészt a bennem rejlő képességek és természet szerint , másrészt azért, hogy világosabb legyen, amire rá akartam mutatni. Persze, van sok mentség meg enyhítő körülmény a Valák viselkedésére, csak hát ha már mentő körülményeket kell keresni... Szóval a képességeiket figyelembe véve is elég gyatrán feleltek meg a feladatuknak, szerintem. A természete pedig kinek-kinek felróható kell legyen, hacsak nem mondunk le teljes egészében a cselekedetek erkölcsi megítélésének lehetőségéről, amiről Tolkien világában szerintem szó sem lehet.
Irodalmi szempontból persze nagyon jók ezek az inkompetens istenek, éppen ez a háttér kell ahhoz, hogy sok szép, hősies, tragikus, és megindító történet születhessen az istenek inkompetenciája miatt szenvedő tündékről és emberekről. Valószínűleg ez a magyarázat. Tolkien ezt tökéletesen csinálta, a hibát szerintem ott követte el, hogy összekeverte a fikciót a valósággal, túlságosan is azonosította magát - pontosabbban a saját hitének a "hőseit" - a szereplőivel, és védeni kezdte a védhetetlent, ahelyett, hogy bátran bevallotta volna, igenis inkompetensek az istenei, mert a) így hatásos, ill. b) így reális...
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Moderátori hozzáfűzés: Én is töröltem. Semmi gond, félreértés volt!Anduin írta: Szintén elnézést, ezért ezt töröltem.
(Ez a bejegyzésem egy héten belül megsemmisíti önmagát. Na jó, én semmisítem meg.)
- Anduin
- Nem elérhető
Mint a nyulak!
De akkor, pl a hosszú béke alatt annyian lettek volna új orkok, hogy, nem tudom, Gondor tankokkal is nekikmehetett volna, akkor sem lett volna semmi.
Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Anduin írta: Ha az orkok hallhatattlanok lettek volna:
Akkor soha senki sem hallotta volna őket.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Randír
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Anduin írta: Ha az orkok hallhatattlanok lettek volna:
1. legalább úgy megviselte volna őket egy vereség, mint például Dagor Aglareb, akkor nagyon sokáig nem épültek volna fel, létszámot tekintve.
A noldákat is megviselte Nirnaeth Arnoediad, úgy, hogyn elvesztették egész birodalmaikat.
Ha az orkok is hallhatattlanok lettek volna, ők sem heverték volna ki a sok vereséget.
2. Akkor nem lenne érteleme a ,,Fehér-hegységben" elszaporodtak az orkok mondatnak, hiszen, akkor nyilván nem is csináltak kis bébi-orkokat olyan gyakran, hiszen volt rá kb. 100000évük.
3. Mégis évente, vagy még gyakrabban csináltak gyereket, akkor viszont pár év alatt 10 millio orknak kellett volna lennie, ami viszont apszurd.
Ez életfelfogás kérdése.A tündék akik családjukkal akarták leélni hátralévő évezredeiket nyílván nem szültek évente.De az orkok kétlem h ismerték volna a család fogalmát.Másrészt nemtudom h te szaporodtál volna e a helyükben,hogyha erőteljes külső ingereket kapsz,mint ahogyan ők.Pl kivégeznek ha nem szaporodsz, v hasonló.
Másrészt az orkok ha erősek akartak lenni akkor szaporodniuk kellett.Minél gyorsabban szaporodnak annál erősebbek.Nekik pedig kétlem hogy lett volna más életcéljuk.
Szvsz.
A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/
- Anduin
- Nem elérhető
1. legalább úgy megviselte volna őket egy vereség, mint például Dagor Aglareb, akkor nagyon sokáig nem épültek volna fel, létszámot tekintve.
A noldákat is megviselte Nirnaeth Arnoediad, úgy, hogyn elvesztették egész birodalmaikat.
Ha az orkok is hallhatattlanok lettek volna, ők sem heverték volna ki a sok vereséget.
2. Akkor nem lenne érteleme a ,,Fehér-hegységben" elszaporodtak az orkok mondatnak, hiszen, akkor nyilván nem is csináltak kis bébi-orkokat olyan gyakran, hiszen volt rá kb. 100000évük.
3. Mégis évente, vagy még gyakrabban csináltak gyereket, akkor viszont pár év alatt 10 millio orknak kellett volna lennie, ami viszont apszurd.
Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Szarumán jól tudott titkolózni, meg amúgy sem volt túl nagy forgalom Vasudvardban, így neki is sok ideje volt a tenyésztésre, és a szaporításra...
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Celebrom írta: Akkor Szarumánnak elég hosszú időre volt szüksége,hogy kitenéssze a kis magánhadseregét.Eléggé furcsa, hogy közben meg leplezte is mindezt mindenki előtt.
Elég hosszú ideje volt rá.
Illetve... valószínűleg volt valami gyorsított szaporodási módszer amit időnként a felsőbb hatalmak bevetettek (Szauron visszaköltözése Mordorba és a Gyűrűháború kezdete között alig 50 év telik el és a háború kezdetére több százezer orkja volt, méghozzá a legtöbb új fejlesztésű fekete uruk.) de alapvetően szerintem és a tündék szerint az orkok Ilúvatar gyermekeihez hasonló módon szaporodtak.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Celebrom
- Nem elérhető
- Kisvakond
- Nem elérhető
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Feanor Faelivrin a Mordor-Orkok topicban írta: Tatán ment a vita hogy szaporodnak az orkok. A szilmarilokban ez van leírva: "Mert az orkok ugyanúgy éltek és szaporodtak, mint Ilúvatar gyermekei;" -> tehát a klasszikus papa-mama modell.
Majd valamivel később ugyanott:
Alyr Arkhon írta:
ILLUMINATI írta: Az orkok szaporodásáról sok különböző információ van, de az általánosan elfogadott tézis az, hogy úgy szaporodnak, mint Ilúvatar gyermekei(emberek és tündék).A másik tézis az, hogy úgy szaporodnak mint a békák.A helyes válasz szerintem a kettő ötvözése:úgy szaporodnak, mint Ilúvatar gyermekei,de olyan gyorsan és effektíven, mint a békák.
A békás megoldás a Tolkkien Enciklopédiából származik, amit határozottan nem fogadhatunk el autentikus forrásnak.
Amúgy az egész beszélgetés elolvasásához klikk
ide
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Ben
- Nem elérhető
- Kisvakond
- Nem elérhető
Nóli i linantea írta:
Elluin az Óhaj Sóhaj kérés panasz topicban írta: Lenne egy kérdésem ami kicsit furinak tűnhet. Biztos már el lett mondva, de hogy szaporodnak az orkok?
Ez jó kérdés!
Csinálják őket vagy...?
Mi haszna lenni szívnek, ha parány, múló örömet lát csak???---és kivájta ő szíve
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Elluin az Óhaj Sóhaj kérés panasz topicban írta: Lenne egy kérdésem ami kicsit furinak tűnhet. Biztos már el lett mondva, de hogy szaporodnak az orkok?
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Ulmo
- Nem elérhető
- Nénhamnar
- Nem elérhető
- Nénhamnar
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- Inferno
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Gandalf, már regeltem oda korábban és a teszveszre is naponta figyelem, nemrég volt is, de persze pont akkor nem volt pénzem a könyv meg hát 9eFT volt.
Tudsz még egyéb helyet is, ahol beszerezhetőek lennének Tolkien könyvek, már bocs, hogy itt fakadok ki?
- Gandalf
- Nem elérhető
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Potenciálisan működőképes, ám meglehetősen önző megoldás szvsz. Nem igazán fair az utánad jövő Tolkien-rajongókkal szemben.Inferno írta: Egyébként Az elveszett mesék könyve itt van kihoztam a könyvtárból, egy kósza gondolat kapott el, mi lenne ha nem vinném vissza, kifizetném a büntit és meg is lenne
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Inferno
- Nem elérhető
Egyébként Az elveszett mesék könyve itt van kihoztam a könyvtárból, egy kósza gondolat kapott el, mi lenne ha nem vinném vissza, kifizetném a büntit és meg is lenne
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Az Elveszett Mesékkel kapcsolatban lásd ezt a cikket:
www.tolkien.hu/view.php?&c=5&a=2221
A Gyűrű nyomán - Fa és Levél kapható például a Silverlandben (a honlapjuk szerint van raktáron):
www.silverland.hu/shop/rendellink.php?II=728
Egyébként a Levél mellett a Mythopoeia c. verset tartalmazza még, és a Tündérmesékről c. esszét (ami viszont a Szörnyek és ítészekben is benne van).
Könyvekkel kapcsolatos kérdések számára egyébként a Vegyes témakörön belül található Könyv kerestetik topicot ajánlom figyelmedbe.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Inferno
- Nem elérhető
Most tévedtem csak ide a fórumra, hát gondoltam regelek, és szeretnék feltenni egy-két kérdést a tudoroknak, bár lehet kérdezték már, de ennyi mindent visszaolvasni vagy a keresővel visszanézni is eszméletlenül sok idő. Na szóval nem tud valaki esetleg infót arról, hogy valamelyik kiadó kiadná e Az elveszett mesék könyvét vagy a Gyűrű nyomán-Fa és levelet?
Megkérdeztem a Szukits kiadót, Az elveszett mesék könyvére azt mondták, hogy a jogtulajdonos elzárkózik a megjelentetéstől, a Gyűrű nyománt meg nem jelentetik meg külön, mivel a J. R. R. Tolkien meséiben benne van a Pepecs mester falevele címmel, bár én azt néztem a kötetben, amely korábban megjelent volt egy-két plusz dolog is ami miatt érdemes lenne megvennem, mert én úgy vagyok vele, minden kell ami Tolkiennal kapcsolatos lehetőleg örökre a polcomra
Köszi előre is az infót és bocs a lustaságomért!
- Kincső
- Nem elérhető
Barazkibil írta: De ha már nyelvtan OKTV döntő, akkor arra is találj ki valamit, hogy a meglepetést kifejező "Hű" szócskát miért rövid "ü"-vel írtad.
Az nem "meglepetést kifejező szócska", hanem a neve
Igazság szerint köszi az eddigi válaszolóknak, de címeket én is tudok mondani szóval valami koncepciózusabb választ szeretnék, a címen kívül vmi rövid leírással/jellemzéssel, stb., ha valaki tudna adni ha nem, nyilván kénytelen leszek magam utánanézni
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.