Kérdések

Több
17 éve 9 hónapja #316781 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

Gelmir írta: Lehet hogy csupán én keverem össze a dolgokat, de felmerült bennem egy kérdés:
Az új árnyékban Elessar után Eldarion következik a trónon, míg az A gyűrűk ura szerint a negyedkor 172. esztendejében a Minas Tirith-i Findegil király íródeákja másolja át a hobbitok könyvét. Eldarion ilyen rövid ideig uralkodott volna? Nem hiszem.

Na igen, fordítás...

Az eredetiben: Findegil, king's writer (és NEM: Findegil king's writer). Ugye érted? :D

(magas szinten már hol a vessző, mi? :mrgreen: )

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 9 hónapja #316780 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Gelmir írta: Lehet hogy csupán én keverem össze a dolgokat, de felmerült bennem egy kérdés:
Az új árnyékban Elessar után Eldarion következik a trónon, míg az A gyűrűk ura szerint a negyedkor 172. esztendejében a Minas Tirith-i Findegil király íródeákja másolja át a hobbitok könyvét. Eldarion ilyen rövid ideig uralkodott volna? Nem hiszem.

Fordítási hiba, a király íródeákját hívják Findegilnek.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 9 hónapja #316778 Írta: Gelmir
Gelmir válaszolt a következő témában: Kérdések
Lehet hogy csupán én keverem össze a dolgokat, de felmerült bennem egy kérdés:

Több
17 éve 9 hónapja #316761 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések

Mandos írta:

Felagund írta: A tündék lelke (feája) Arda anyagából lett alkotva, ezért Ardát semmilyen módon nem hagyhatják el, ráadásul ha Arda elpusztul, nos ,akkor minimum kínos helyzetbe kerülnek...

van valami jóslat, hogy a Morgoth második visszatérésekor Ardát is újraalkotják a Valák meg Íluvatar...

Amúgy, mitől pusztulna el Arda? Ott vannak a Valák is, meg Eru hatalma is, ez nem hinném, hogy kevés lenne...

Attól, hogy Ilúvatar kibocsátja a v2.0 verziót.

love is the shadow that ripens the wine

Több
17 éve 9 hónapja #316754 Írta: Felagund
Ardát muszáj elpusztítani, mert Melkor will-je annyira átszövi, hogy Arda nem lehet újjáalkotva anélkül, hogy előzetesen az utolsó darabig el ne pusztítanák.

Több
17 éve 9 hónapja #316753 Írta: Mandos
Mandos válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta: A tündék lelke (feája) Arda anyagából lett alkotva, ezért Ardát semmilyen módon nem hagyhatják el, ráadásul ha Arda elpusztul, nos ,akkor minimum kínos helyzetbe kerülnek...

van valami jóslat, hogy a Morgoth második visszatérésekor Ardát is újraalkotják a Valák meg Íluvatar...

Amúgy, mitől pusztulna el Arda? Ott vannak a Valák is, meg Eru hatalma is, ez nem hinném, hogy kevés lenne...

Vegetáriánus: ősi indián szó, jelentése: béna vadász

Több
17 éve 9 hónapja #316692 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Kérdések

Fingolfin írta: Ha már az istárok topicban a kardoknál tartunk ,akkor inkább itt megkérdezném ,hogy Gil-galad lándzsájának az Aigolsnak milett a sorsa miután gazdája elesett? :cry:

Magához vette Elrond, a Narsil darabjaival együtt, és elvitte magával Völgyzugolyba

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
17 éve 9 hónapja #316691 Írta: Fingolfin
Fingolfin válaszolt a következő témában: Kérdések
Ha már az istárok topicban a kardoknál tartunk ,akkor inkább itt megkérdezném ,hogy Gil-galad lándzsájának az Aigolsnak milett a sorsa miután gazdája elesett? :cry:

..döbbenten menekültek előle azt hivén,hogy maga Orome jött el,mert tébolyult haragjában szeme úgy izzot mint a valáké..

Több
17 éve 9 hónapja #316651 Írta: Felagund
A tündék lelke (feája) Arda anyagából lett alkotva, ezért Ardát semmilyen módon nem hagyhatják el, ráadásul ha Arda elpusztul, nos ,akkor minimum kínos helyzetbe kerülnek...
Az emberek lelke ezzel ellentétben képes elhagyni Ardát, ezért ajándék...

Több
17 éve 9 hónapja #316650 Írta: Fingolfin
Fingolfin válaszolt a következő témában: Kérdések
Az emberek sorsát Illuvatar ajándékának hívják[miért?],valami igen jó hely lehet akkor a világ körein túl.....nemtom mér de nekem valahogy aza Mandoshoz jutás szimpatikusabb :wink:

..döbbenten menekültek előle azt hivén,hogy maga Orome jött el,mert tébolyult haragjában szeme úgy izzot mint a valáké..

Több
17 éve 9 hónapja #316645 Írta: icke
icke válaszolt a következő témában: Kérdések
Üdvözletem!

A halhatatlanság nem a tartózkodási helytől függ. Ahogy az Akallab

ignis sum quae contra frigus ardet

Több
17 éve 9 hónapja - 17 éve 9 hónapja #316643 Írta: Nessa
Nessa válaszolt a következő témában: Kérdések
Szerintem az ott meghaltak lelke is Mandoshoz megy.
Nem Earendilből lett a csillag, hanem az egyik Szilmarilból, nem?

*csak az RG semmi más...*
"Most velem nevetsz, vagy rajtam?"

Több
17 éve 9 hónapja #316642 Írta: Felagund
Arwenstar: nem, nem azért lesz valaki halhatatlan, mert ott él, sőt! Ha egy halandó odajut, hamarabb (bár sokkal boldogabban) hal meg, mint Középföldén...
(erről a témáról elég jól tudsz olvasni a Függelékben ;) )

Több
17 éve 9 hónapja #316639 Írta: Arwenstar
Arwenstar válaszolt a következő témában: Kérdések
Lenne egy kerdesem:

Ugye Valinorban mindenki halhatatlan.Na de,most Frodo ugye odautazott es o is halhatatlansagot nyert.Igaz?Arra lennek kivancsi,hogy a halhatatlansagot automatikusan megkapja az aki beteszi a labat Halhatatlanfoldre,vagy azt ki kell erdemelni?(Manwe,illetve Eru donti el ki kap es ki nem?)Masik dolog.Az aki Valinorban el de megsem halhatatlan(egyaltalan lehet ilyen?)annak milyen halala lesz?Ugy ertem hova kerul halala utan?Mandos csarnokaiba?Es elkepzelheto lenne az,hogy valakibol halala utan egy csillag lesz az egen?(Earendillel is ez tortent,javitsatok ki ha tevedek)Szoval,hogy mukodnek ott a dolgok?Tudom sok a kerdes,bocs,hogy igy lerohanlak benneteket de remelem tudtok segiteni.Elore is koszonom!

Az élet keresztjei olyanok,mint a kotta keresztjei:felemelnek.

Több
17 éve 9 hónapja #316494 Írta: Nessa
Köszönöm, így már értem. Csak ugye az nem volt nekem tiszta, hogy a jegyzetben az van, hogy később, és hogy mihez képest később.

(A Nienor - Túrin történet végét egyébként ismerem :wink: )

Több
17 éve 9 hónapja #316488 Írta: Gelmir
Gelmir válaszolt a következő témában: Kérdések

Nessa írta: Üdv ismét!
Most olvasom a Gyűrű Keresését, és lenne egy kérdésem:
Túrin Doriathban összebarátkozott Nellasszal. De később már nem kereste a lányt, mert más dolgok érdekelték, Nellas csak titokban figyelte.
ehhez a részhez tartozik ugye egy jegyzet:

A szöveg ide vonatkozó széljegyzete szerint " Túrin később is minden női arcon Lalaith vonásait kereste".

Hogy jön Nellas és Túrin "kapcsolatához" Lalaith? 8O :confused2:

Úgy, hogy Túrint nagyon megviselte huga korai halála, s ő vált (az anyján, Morwenen kívül) az egyetlen igazán szeretett lánnyá életében, s ezért kezdte el halott huga vonásait keresni minden hozzá közel kerülő lány arcán, ugyanis így próbálta felidézni őt. Talán ez lehetett Nienorral is az ok, de ha még most olvasod nem lövöm le a történet végét.

Egyébként tényleg ezért ejthette Nellast.

Több
17 éve 9 hónapja #316398 Írta: Acho
Acho válaszolt a következő témában: Kérdések
Gondolom,azért, mert nem találta meg a húga vonásait Nellason,azért nem kereste többé a társaságát!vagy nem?javítsatok ki,ha tévedek!(egyébként kicsit számomra is érthetetlen ez a jegyzet!)

Több
17 éve 9 hónapja #316390 Írta: Nessa
Üdv ismét!
Most olvasom a Gyűrű Keresését, és lenne egy kérdésem:
Túrin Doriathban összebarátkozott Nellasszal. De később már nem kereste a lányt, mert más dolgok érdekelték, Nellas csak titokban figyelte.
ehhez a részhez tartozik ugye egy jegyzet:

A szöveg ide vonatkozó széljegyzete szerint " Túrin később is minden női arcon Lalaith vonásait kereste".

Hogy jön Nellas és Túrin "kapcsolatához" Lalaith? 8O :confused2:

Több
17 éve 9 hónapja #316253 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések

Gandalf írta:

Nessa írta: Valaki felvilágosítana esetleg arról, hogy az előző hozzászólásomban nagyon hülyeséget írtam-e? :oops:

Csak idéztél és kiemeltél egy szövegrészletet. :) De szerintem igazad lehet, tényleg vonatkozhat a palantírokra ez a rész, nekem még fel se tűnt. :)
Már ha tényleg Feanor alkotta őket (Gandalf ebben nem volt biztos, csak azt tudta, hogy tuti nolda gyártmány és Eldamarban készült - de azért elég valószínű, hogy ő követte el őket).

Ügyes észrevétel! :wink:

A csoda.. eltűnt az erre írt hozzászólásom. Nos, én azt mondtam, hogy egyáltalán nem ostobaság, sőt!

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 9 hónapja #316195 Írta: Nessa
A hülyeséget arra értettem, hogy az idézetet összehoztam a palantírokkal :wink:

Több
17 éve 9 hónapja #316194 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések

Nessa írta: Valaki felvilágosítana esetleg arról, hogy az előző hozzászólásomban nagyon hülyeséget írtam-e? :oops:

Csak idéztél és kiemeltél egy szövegrészletet. :) De szerintem igazad lehet, tényleg vonatkozhat a palantírokra ez a rész, nekem még fel se tűnt. :)
Már ha tényleg Feanor alkotta őket (Gandalf ebben nem volt biztos, csak azt tudta, hogy tuti nolda gyártmány és Eldamarban készült - de azért elég valószínű, hogy ő követte el őket).

Ügyes észrevétel! :wink:

Több
17 éve 9 hónapja #316188 Írta: Altaris
Altaris válaszolt a következő témában: Kérdések

ha ez állt benne, akkor bizonyára igazad van, esetleg egy későbbi módosítás miatt lehet ellentmondás. többiek? :roll:

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
17 éve 9 hónapja #316186 Írta: Nessa
Valaki felvilágosítana esetleg arról, hogy az előző hozzászólásomban nagyon hülyeséget írtam-e? :oops:

Több
17 éve 9 hónapja #316169 Írta: Edveron
Edveron válaszolt a következő témában: Kérdések
Hát köszi szépen! Nos, igen Fëanor rászántam magam :)

Több
17 éve 9 hónapja #316167 Írta: Felagund

Edveron írta: Hello! Lenne egy kérdésem... Az angmari boszorkányúr eredetileg ki volt? pl.:régebben jó volt-e mielőtt Szauron seregeit vezette volna?

Egy emberkirály volt (feltehetőleg fekete númenori), de kifejezetten "jó" soha nem volt...

Több
17 éve 9 hónapja #316166 Írta: Feanor Faelivrin
Feanor Faelivrin válaszolt a következő témában: Kérdések
Ha újjá éleszted a Két fát... na majd akkor megbeszéljük.

Edveron, végre látom írásodat, de válaszolni sajnos nem tudnék pontosan ezért ezt valaki másra hagyom.

"A mosoly a leger

Több
17 éve 9 hónapja #316163 Írta: Edveron
Edveron válaszolt a következő témában: Kérdések
Hello! Lenne egy kérdésem... Az angmari boszorkányúr eredetileg ki volt? pl.:régebben jó volt-e mielőtt Szauron seregeit vezette volna?

Több
17 éve 9 hónapja #316128 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések

Feanor Faelivrin írta: Csak kérdezzetek. Mindent Én csinálok amiről nem tudjátok honnan ered :P :wink:

Off: de a hajam akkor se lett a tiéd. na, ha majd Mandostól visszajössz, ígérem, a Két fa alatt adok neked egy hajszálat. ne keseregj...

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 9 hónapja - 17 éve 9 hónapja #316124 Írta: Nessa
Üdv!
Palantír témához:
Lehet, hogy valamit nagyon féreértelmeztem, de én ezt találtam a Szilmarilokban:

Feanor legelső ékkövei fehérek és színtelenek voltak, ám a csillagfényben a Helluinnál ragyogóbban szikráztak kék-ezüst tüzeik; s készített olyan kristályokat is, amelyekben jól látszottak - aprón, de tisztán- a távol lévő dolgok, akárha Manwe sasmadarainak szemén át nézték volna őket.

ha nagyon hülyeség,akkor elnézést...és kérlek, javítsatok ki :oops:

Több
17 éve 9 hónapja #316122 Írta: Feanor Faelivrin
Feanor Faelivrin válaszolt a következő témában: Kérdések
Addigra már Mandosnál sakkoztam, szóval kérdezz valaki olyat aki még élt akkor.
De a szabadalmi jogokat én adtam rá :D

"A mosoly a leger

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.178 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére