Kérdések

Több
17 éve 9 hónapja #316119 Írta: Acho
Acho válaszolt a következő témában: Kérdések
a völgyzugolyi lámpások mennyiben egyeznek meg az elsőkorban használt kék fényű tünde lámpásokkal, Feanor Mester? :?:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 9 hónapja #316105 Írta: Feanor Faelivrin
Feanor Faelivrin válaszolt a következő témában: Kérdések
Csak kérdezzetek. Mindent Én csinálok amiről nem tudjátok honnan ered :P :wink:

"A mosoly a leger

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 9 hónapja #316080 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések

Nóli i linantea írta:

Phaedra/Namarie írta: meg felethetőleg a palantírokat is ő készíttte.

Tééélleg? 8O Nem is tudtam... :oops: Ez hol volt?

Ha jól rémlik, a GyU-ban mondja Gandalf, hogy lehet, hogy ő készítette, de ezt nem tudja biztosan. Ő mondjuk pont Feanor idejébe akarna visszatekintenmi, ha lehetne, a palantír segítségével.

Állítólag a völgyzugolyi tündelámpásokhoz is volt valami köze szeretet nagybátyámnak. :P

Galadriel 14: én meg hibás emlékezetmet fitogatatom itten. Durvábban szólva : félműveltségemet. :oops: :P De most már én is kíváncsi vagyok, mit mondanak a nálam okosabbak.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 9 hónapja #316077 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések

Phaedra/Namarie írta: meg felethetőleg a palantírokat is ő készíttte.

Tééélleg? 8O Nem is tudtam... :oops: Ez hol volt?

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
17 éve 9 hónapja #316075 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések

Sil írta:

Galadriel14 írta: apropó, Nenya... mithrilből volt, de Feanor kovácsolta ugye? ebben most elbizonytalanodtam

OFF befejezve! ;)

Nem Feanor, hanem Celebrimbor, az unokája. Méghozzá Eregionban (Magyalföldön), a Másodkor 1590. évében.

A Szilmarilokat viszont ő kovácsolta, meg felethetőleg a palantírokat is ő készíttte. tehát nem vagy műveletlen, és bátran kérdezz. Buta kérdés nincs.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 9 hónapja #316010 Írta: Altaris
Altaris válaszolt a következő témában: Kérdések
:oops: akkor nem fitogtatom a műveletlenségem. Köszi!... :oops: :oops: :oops: :oops:

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
17 éve 9 hónapja #315960 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Galadriel14 írta: apropó, Nenya... mithrilből volt, de Feanor kovácsolta ugye? ebben most elbizonytalanodtam

OFF befejezve! ;)

Nem Feanor, hanem Celebrimbor, az unokája. Méghozzá Eregionban (Magyalföldön), a Másodkor 1590. évében.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
17 éve 9 hónapja #315957 Írta: Altaris
apropó, Nenya... mithrilből volt, de Feanor kovácsolta ugye? ebben most elbizonytalanodtam

OFF befejezve! ;)

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
17 éve 9 hónapja #315947 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések
Kórosnak nem kóros, ha valami foglalkoztat, előfordul hogy vele álmodsz. Nem kóros, hanem offtopic. Beszélgetősbe vele :wink:

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
17 éve 9 hónapja #315943 Írta: Altaris
Az a kóros amikor a filmbeli gyűrűt (Nenyát természetesen) megálmodtam és csak másnap láttam először képen... na ez az :D :lol: semmi baj.. mi már csak így szoktuk, nem? ;)

Több
17 éve 9 hónapja #315929 Írta: Fingolfin
Fingolfin válaszolt a következő témában: Kérdések

Kisvakond írta: Nem tom érdekel-e bárkit is,de én egyik álmomban hozzámentem az Angmari Boszorkányúrhoz. :oops:
Ez már kóros mi?

Hehe ,előfordul ha sokat időt töltesz eggyüt Tolkien "világával"
én .pl régebben,a görög isteneknél, Zeusz helyett Manwe-t mondtam :lol:

..döbbenten menekültek előle azt hivén,hogy maga Orome jött el,mert tébolyult haragjában szeme úgy izzot mint a valáké..

Több
17 éve 9 hónapja #315922 Írta: Kisvakond
Kisvakond válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem tom érdekel-e bárkit is,de én egyik álmomban hozzámentem az Angmari Boszorkányúrhoz. :oops:
Ez már kóros mi?

Mi haszna lenni szívnek, ha parány, múló örömet lát csak???---és kivájta ő szíve

Több
17 éve 9 hónapja #315921 Írta: Elrond Vilya
Elrond Vilya válaszolt a következő témában: Kérdések
Gandalf nem adott egyenes választ Denethornak, amikor a helytartó a mágus és a Nazgulok Urának erőviszonyát firtatja, de ezt meg lehet érteni.

Több
17 éve 9 hónapja #315855 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
Azt hiszem, a következő idézet a 156. levélből kicsit ezt is megvilágítja:

JRR Tolkien írta: That I should say is what the Authority wished, as a set-off to Saruman. The 'wizards', as such, had failed; or if you like: the crisis had become too grave and needed an enhancement of power. So Gandalf sacrificed himself, was accepted, and enhanced, and returned. 'Yes, that was the name. I was Gandalf.' Of course he remains similar in personality and idiosyncrasy, but both his wisdom and power are much greater. When he speaks he commands attention; the old Gandalf could not have dealt so with Théoden, nor with Saruman. He is still under the obligation of concealing his power and of teaching rather than forcing or dominating wills, but where the physical powers of the Enemy are too great for the good will of the opposers to be effective he can act in emergency as an 'angel' – no more violently than the release of St Peter from prison. He seldom does so, operating rather through others, but in one or two cases in the War (in Vol. III) he does reveal a sudden power: he twice rescues Faramir. He alone is left to forbid the entrance of the Lord of Nazg

love is the shadow that ripens the wine

Több
17 éve 9 hónapja #315837 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések
Már szerintem jópárszor volt róla szó, hogy mi is lett volna a párbaj vége, az én véleményem szerint erősen kétesélyes volt a dolog.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 9 hónapja #315707 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések
Elég valószínű...
Fehér Gandalfként a valódi hatalmának jóval nagyobb százalékát használta már, mint Szürkeként. Mindazonáltal nem nagyon használta a hatalmát közvetlen összeütközésekben.

(A boteltörős jelenet nagyon gáz, irreális, a dramaturgiában teljesen érthetetlen és egyáltalán... :? )

Our knees do not bend easily

Több
17 éve 9 hónapja #315703 Írta: Elrond Vilya
Elrond Vilya válaszolt a következő témában: Kérdések
A Boszorkányúr Szauron legrémületesebb szolgája volt, viszont nem tűnik mindig legyőzhetetlennek.Earnur szembeszállhatott volna vele, de a lova megijedt. Glorfindeltől viszont Morgul Ura hátrált meg.
(Aztán az Angmari Boszorkányúr bosszúja mégiscsak betelt Earnuron, aki nem volt olyan bölcs, mint amilyen vitéz.)
Viszont Minas Tirithben nem tűnik egyértelműnek, hogy Gandalf erősebb nála, csak valószínűsithetjük, hogy kedvenc istarunk elbánt volna vele.

Több
17 éve 9 hónapja #315698 Írta: Fingolfin

Nessa írta:

Ulmo írta:

Fingolfin írta: Az Angmari boszorkányúr ereje felért egy maia erejével?
Csakmer Gandalfot igen megleckézette :wink:

Ugyan mikor? 8O

nem arra a filmbeli jelenetre gondol? :?:

ahhh,rég ovastam a könyvet és nem emlékeztem rá,hogy azcsak a film kitalált hülysége szal,sry :oops:

..döbbenten menekültek előle azt hivén,hogy maga Orome jött el,mert tébolyult haragjában szeme úgy izzot mint a valáké..

Több
17 éve 9 hónapja #315697 Írta: Nessa
Nessa válaszolt a következő témában: Kérdések

Ulmo írta:

Ugyan mikor? 8O

nem arra a filmbeli jelenetre gondol? :?:

*csak az RG semmi más...*
"Most velem nevetsz, vagy rajtam?"

Több
17 éve 9 hónapja #315696 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Ugyan mikor? 8O

Több
17 éve 9 hónapja #315686 Írta: Fingolfin
Az Angmari boszorkányúr ereje felért egy maia erejével?

Több
17 éve 9 hónapja #315399 Írta: Ulmo

Sil írta:

Ulmo írta: A címe most sajna nem ugrik be :?

Index. :wink:
(The History of Middle-Earth: Index)

Upsz :oops: Nekem valamiért egy C-vel kezdődő cím rémlett, de így is jó :)

Több
17 éve 9 hónapja #315393 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Ulmo írta: A címe most sajna nem ugrik be :?

Index. :wink:
(The History of Middle-Earth: Index)

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
17 éve 9 hónapja #315381 Írta: Ulmo

Gandalf írta: Csináltam egy új GYIK-et a Tolkien.HU főoldalára Könyvek-kategóriába a HoME-mal kapcsolatosan:
www.tolkien.hu/view.php?&c=5&a=2221

Arra kérek minden hozzáértőt, hogy nézze át, és ha javítanivalókat talál benne vagy kiegészítené valamivel, szóljon! Köszönöm!

Annyit fűznék hozzá, hogy a +1 kötet egy névmutató. Felsorolja, hoy az egyes fogalmak melyik kötetben találhatók. A címe most sajna nem ugrik be :?

Több
17 éve 9 hónapja #315375 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
Csináltam egy új GYIK-et a Tolkien.HU főoldalára Könyvek-kategóriába a HoME-mal kapcsolatosan:
www.tolkien.hu/view.php?&c=5&a=2221

Arra kérek minden hozzáértőt, hogy nézze át, és ha javítanivalókat talál benne vagy kiegészítené valamivel, szóljon! Köszönöm!

Több
17 éve 9 hónapja #315364 Írta: Ninniach
Ninniach válaszolt a következő témában: Kérdések

Mandos írta: Mondjuk, én azt nem értem, hol találtak _két_ ekkora szobornak való követ Ha meg máshonnan hozták, akkor hogy hozták oda, de gondolom, véletlenül pont ott álltak a szorosban, olyan alakkal, hogy pont kifért belőle két szobor, bár tkp betonból is ki lehet önteni, csak sok cement kell hozzá. :bandit:
Meg a kőfaragók egy númenori életen át faragták ezeket? Merhogy marhanagyok...

Amennyiben a flimbeli szobrokra gondolsz, Jacksonék nagyon is ügyeltek arra, hogy élethű legyen az egész, az extrákban még ki is emeli mittudoménmárkicsoda, hogy a szobrokat egy bizonyos magasságig a sziklából faragták ki, aztán mellőlük fejtették ki a szobor többi részéhez szükséges kőhasábokat, lásd pl. itten .

All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Több
17 éve 9 hónapja #315353 Írta: Ulmo

Danny írta:

Emberek, törpök, tündék és hobbitok! Ne kezdjünk erről egy újabb vitát! A Könyv kerestetikben és igen sok más topicban is megbeszéltük már, hogy miért nem valószínű hogy kiadják magyarul a HoME további köteteit...

Na, akkor ebbe jól beletenyereltem, én még új vagyok :D , szóval valaki foglalja már össze pár szóban, hogy miért nem lát senki üzletet a további Tolkien-könyvek kiadásában (itt most elsősorban a HOME-ra gondoltam).... De, ha ezt már megbeszéltétek, akkor valaki linkelje már be, hogy elolvassam, mert ez nem megy a fejembe... Köszi
Off-téma: Valaki tud egy helyet,a honna begépelve letölthetem a függelékeket?
Előre is köszi.

No jó.
Itt nem elsősorban "további Tolkien-könyvekről" van szó, hanem magáról a HoME sorozatról. Ez egy 12+1 kötetes sorozat, aminek a fordítási/kiadási jogait egyben lehet megszerezni. Tehát nem megy az, hogy kiadjuk az első, második, negyedik, tizedik stb részeket, és ha ezek sikeresek, a többit. Sorban kell haladni velük. Az első két rész (Elveszett Mesék könyve I-II) korábban megjelent magyarul, a többi még nem. Most a harmadik részt (Beleriand énekei) kellene kiadni. Ez a kötet verseket tartalmaz, és egy akkora piacon, mint a magyar, szinte biztos bukás a kiadása, akár Tolkien-mű, akár nem. Emellett a HoME-kötetek nem olyanok, mintha a GyU-t olvasnád. Sokkal inkább olyanok, mint az Gyűrű Keresése: bizonyos sztorik eltérő szövegváltozatai, szerkesztői jegyeztek, stb, tehát nem túl olvasmányos a dolog, ebből következően nem lesz túl nagy példányszámban eladva. Az a kiadó, amelyik ezt itthon bevállalja, nagyot kockáztat, ugyanis szinte biztosan nem térül meg a befektetése.

Több
17 éve 9 hónapja #315351 Írta: Danny
Danny válaszolt a következő témában: Kérdések
Gandalf írta a "Könyv kerestetik" topikban:

Nem az előállítás kerül sokba, PIACOT kell teremteni ezeknek a könyveknek, mert az MTT nem vásárolhatja fel mind az összes példányt (még ha lenne is rá pénze).

Ahá, mostmár értem, meg abban is igaza van, hogy nehéz meggyőznia a kiadót legalább 10 nehezen értelmezhető könyv kiadádában....
Hm-hmmm.... :?

"Ha Szauron akkor nem Gyűrűvel a kezén megy ki Isildur ellen, még ma is ő uralná Középföldét. Ezt el...szúrta."

Több
17 éve 9 hónapja #315349 Írta: Danny
Danny válaszolt a következő témában: Kérdések

Emberek, törpök, tündék és hobbitok! Ne kezdjünk erről egy újabb vitát! A Könyv kerestetikben és igen sok más topicban is megbeszéltük már, hogy miért nem valószínű hogy kiadják magyarul a HoME további köteteit...

Na, akkor ebbe jól beletenyereltem, én még új vagyok :D , szóval valaki foglalja már össze pár szóban, hogy miért nem lát senki üzletet a további Tolkien-könyvek kiadásában (itt most elsősorban a HOME-ra gondoltam).... De, ha ezt már megbeszéltétek, akkor valaki linkelje már be, hogy elolvassam, mert ez nem megy a fejembe... Köszi
Off-téma: Valaki tud egy helyet,a honna begépelve letölthetem a függelékeket?
Előre is köszi.

"Ha Szauron akkor nem Gyűrűvel a kezén megy ki Isildur ellen, még ma is ő uralná Középföldét. Ezt el...szúrta."

Több
17 éve 9 hónapja #315309 Írta: Thereon
Thereon válaszolt a következő témában: Kérdések

Nóli i linantea írta:

Feanor Faelivrin írta: Én már szóltam hogy írni kéne valamelyik kiadónak hogy adja ki...

Emberek, törpök, tündék és hobbitok! Ne kezdjünk erről egy újabb vitát! A Könyv kerestetikben és igen sok más topicban is megbeszéltük már, hogy miért nem valószínű hogy kiadják magyarul a HoME további köteteit... :?

Ezért jó a HNE, ha nincs meg, vagy nem tudsz angolul. (Van 20 napom, hogy kiolvassam és értelmezzem az Elveszett mesék I. - II. -t :P )

Thereon, a vándorló varázsló

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.346 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére