Kérdések

Több
21 éve 8 hónapja #104960 Írta: Ragoran
Ragoran válaszolt a következő témában: Kérdések
Elrond:Kösszi!! :wink:
A trollok fajtáiról mennyit tudunk?
:roll:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 8 hónapja #104942 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Kérdések

Ragoran írta: Eszembe jutott egy kérdés! :idea:
Ugye a trollokat a fény megdermeszti.
A Mordori kapukat trollok nyitották ki (most a Filmre alapozok,Könyvbe nem tom,hogy volt...) :oops:
:arrow: akkor nappal nem tudtak kaput nyitni?

Szauron kitenyésztette az Olog-hai trollokat. Nemcsak, hogy bírták a napfényt, de ravaszabbak és értelmesebbek voltak elődjeiknél.

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 8 hónapja #104934 Írta: Ragoran
Eszembe jutott egy kérdés! :idea:
Ugye a trollokat a fény megdermeszti.
A Mordori kapukat trollok nyitották ki (most a Filmre alapozok,Könyvbe nem tom,hogy volt...) :oops:
:arrow: akkor nappal nem tudtak kaput nyitni?

Több
21 éve 8 hónapja #104795 Írta: Lora
Lora válaszolt a következő témában: Kérdések

Ulmo írta:

Gyöngyszem írta: lehet, hogy erről már volt szó....

Azt mondják, a tündék halahatatlanok....de Haldir mégis meghalt.....ha átmennek a Tengerentúlra ott már nem halhatnak meg? Ha viszont itt maradnak, akkor meghalnak?

Mikor halnak meg? Ha az orkok nyilazzák őket? :P

A tündék teste, mikor elérte a maximális fejlettséget, öregszik, és nagyon jól ellenáll a betegségeknek. Természetes halállal nem halnak meg. Vagy megölik őket, vagy a bánatba pusztulhatnak bele. Még létezik egy olyan lehetőség, hogy tízezer évszázad alatt belefáradnak a világ gyötrelmeibe. Az erőszakos halál ellen ők sem tudnak védekezni.
Valinorban is van halál: Finwë, Fëanor apja meghalt Valinorban, Morgoth ölte meg. Fëanor anyja pedig a fia születésébe halt bele.

Köszke Ulmo&Elrond!!! hála néktek :wink:

Gyöngycem (voltam valaha)

Több
21 éve 8 hónapja #104641 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Gyöngyszem írta: lehet, hogy erről már volt szó....

Azt mondják, a tündék halahatatlanok....de Haldir mégis meghalt.....ha átmennek a Tengerentúlra ott már nem halhatnak meg? Ha viszont itt maradnak, akkor meghalnak?

A tündék teste, mikor elérte a maximális fejlettséget, öregszik, és nagyon jól ellenáll a betegségeknek. Természetes halállal nem halnak meg. Vagy megölik őket, vagy a bánatba pusztulhatnak bele. Még létezik egy olyan lehetőség, hogy tízezer évszázad alatt belefáradnak a világ gyötrelmeibe. Az erőszakos halál ellen ők sem tudnak védekezni.
Valinorban is van halál: Finwë, Fëanor apja meghalt Valinorban, Morgoth ölte meg. Fëanor anyja pedig a fia születésébe halt bele.

Több
21 éve 8 hónapja #104533 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Kérdések
Sziasztok!

Rabyn írta:

Szméagol írta: Sziasztok!

Elrond írta: Szerintetek mi lett Szauron lelkével a Gyűrűháború után? Elpusztult, vagy pedig Mandosban várja az ítéletét?

Követte gazdáját a nagy, külső Semmibe.

[size=9:3rku18cz]Valaki nem tud nekem adatokat szolgáltatni Christopher Tolkienről? Életrajzi adatokat. (Szeretném megtudni, hogy miért ír ilyen szárazon erről a csodálatos "ÉLŐvilágról".)[/size]

Szerintem azért mert ő ebben nőtt fel.. Téged sem varázsol el az amit gyerekkorod óta hallasz..

Igaz hogy Tolkien skizofrén volt?

De akkor miért ír róla? CT igenis nagy rajongója volt a mitológiának, csak... hát... Talán nem rendelkezett akkora írói tehetséggel ( :?: ).

Szerintem azért a jó öreg Carpenter tudott volna a skizofréniáról. :roll: :wink:

Több
21 éve 8 hónapja #104526 Írta: Elrond
A tündék nem lesznek betegek, csak akkor halnak meg, ha megölik őket, vagy pedig, ha igen erős bánatuk van.

Több
21 éve 8 hónapja #104510 Írta: Lora
Lora válaszolt a következő témában: Kérdések
lehet, hogy erről már volt szó....

Gyöngycem (voltam valaha)

Több
21 éve 8 hónapja #104503 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
ezt meg honnan szeded???

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 8 hónapja #104483 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Kérdések

Elrond írta: Szerintetek mi lett Szauron lelkével a Gyűrűháború után? Elpusztult, vagy pedig Mandosban várja az ítéletét?

[size=9:1w80xox5]Valaki nem tud nekem adatokat szolgáltatni Christopher Tolkienről? Életrajzi adatokat. (Szeretném megtudni, hogy miért ír ilyen szárazon erről a csodálatos "ÉLŐvilágról".)[/size]

Szerintem azért mert ő ebben nőtt fel.. Téged sem varázsol el az amit gyerekkorod óta hallasz..

Igaz hogy Tolkien skizofrén volt?

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
21 éve 8 hónapja #104478 Írta: Elrond
Szméagol: köszi!

Más: Az első kor Középföldéjéről (nem Beleriandról, hanem ami a Harmadkorra maradt) van valami Tolkien műveiben?

Több
21 éve 8 hónapja #104396 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

[size=9:x2zglj35]Valaki nem tud nekem adatokat szolgáltatni Christopher Tolkienről? Életrajzi adatokat. (Szeretném megtudni, hogy miért ír ilyen szárazon erről a csodálatos "ÉLŐvilágról".)[/size]

Több
21 éve 8 hónapja #104340 Írta: Elrond

Ancalimon írta: Nekem úgy rémlik, hogy kezdetektől (Vardára való alászállástól kezdve) szolgálta melkort.

Vardára, nehezen legfeljebb az Ardára. :)

Szerintetek mi lett Szauron lelkével a Gyűrűháború után? Elpusztult, vagy pedig Mandosban várja az ítéletét?

Több
21 éve 8 hónapja #104321 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Kérdések

Ancalimon írta: Nekem úgy rémlik, hogy kezdetektől (Vardára való alászállástól kezdve) szolgálta melkort.

Nem, kezdetben Aule szolgája volt...

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 8 hónapja #104298 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések
Nekem úgy rémlik, hogy kezdetektől (Vardára való alászállástól kezdve) szolgálta melkort.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
21 éve 8 hónapja #104216 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

amanibhavam írta: és igen, ők is Amanban kezdték, de Melkor már a kezdet kezdetén átcsábította őket a maga oldalára

Ahogy Szauron sem szolgálta mindig Morgoth-ot. Sőt! Melyik vala szolgálatában állt maiaként, mielőtt át állt Morgoth oldalára?

Több
21 éve 8 hónapja #104175 Írta: amanibhavam
nem ez az alapvető különbség... a balrog sem vált alakot, én legalábbis nem tudok olyan balrogról, amelyik ilyet tett volna

az alapvető különbség abban van, hogy melyik milyen hroát, azaz testet választott/kapott magának a feájához, azaz lelkéhez - az istarok emberi alakot öltöttek, míg a balrogok tűzlényegű démonok alakját vették fel

és igen, ők is Amanban kezdték, de Melkor már a kezdet kezdetén átcsábította őket a maga oldalára

Több
21 éve 8 hónapja #104156 Írta: hobbit
hobbit válaszolt a következő témában: Kérdések
Üdv! Akkor összegezzük: az az alapvető külömbség egy balrog és egy Istar között, hogy az Istar nem válthat alakot. De amúgy tudna ha nem kötné a küldetése. De akkor a balrog is örök életű nem?
Jó tudom ez most hülye kérdés lesz de: akkor a balrogmaiának is megérdemelt helye lenne nyugat, ha nem lenne gonosz?
Na jó bocs de ezt muszály volt megkérdeznem...

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Több
21 éve 8 hónapja #104120 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Kérdések

A Balrogok is maiák, de maga Szauron nem volt Balrog. Olórin (Gandalf) is maia volt, a többi istár is, meg még jópáran, akik szerepelnek a Silmarillionban.

Húú, leég a képemről a bőr, de én ezt nem is tudtam. :oops: :oops:
Márminthogy a balrogok és az istárok is maiák. Idáig úgy hittem, hogy ezek különböző fajok.

No, azt hiszem nem ártana újra elővenni a Szilmarilokat! :)

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 8 hónapja #103952 Írta: amanibhavam

Antares írta: Mi az a topic gazda?

egy adott topikban moderátori jogokkal felruházott user

olyan, mint a körletparancsnok:-)

Több
21 éve 8 hónapja #103928 Írta: Antares
Antares válaszolt a következő témában: Kérdések
Mi az a topic gazda?

Tégy amit akarsz, csak ne árts másoknak

Több
21 éve 8 hónapja #103892 Írta: Ulmo
Nimdorc: Szauron maia. A Balrogok is maiák, de maga Szauron nem volt Balrog. Melkor valóban sok szellemet elcsábított és megrontott, de nem az összes maiát. Olórin (Gandalf) is maia volt, a többi istár is, meg még jópáran, akik szerepelnek a Szilmarillionban.

Több
21 éve 8 hónapja #103883 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Kérdések
Szauron balrog volt?
Lothlórienben mintha valaki mondana valami olyasmit, hogy a balrog a tündék legszörnyübb ellensége, kivéve az elsőt, aki Barad-durban van.
Viszont Szauron váltogatta az alakját, amit a balrogok meg nem nagyon csináltak. A Szilmarilokban meg az van, hogy sok maiát megszédített Melkor hatalma, közülük lettek a balrogok, de hogy mindből-e, az (emlékeim szerint) nem derül ki.

Több
21 éve 8 hónapja #103849 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Kérdések
Ragoran:

A Rejtélyek... topicban éppen erről van/volt szó: nem nagyon tudunk példát mondani az alakváltásra...

Na jó, ez kicsit erős volt. Szóval elég ritkán változtatják a testüket az ainuk, és ezen példák legtöbbje is Valinorból származik, ahol mondjuk a fizikai testnek nem sok szerepe van... Szauron persze kivétel.

A nevek pedig nem "járnak", hanem azt kapják... Minél több néppel találkozik pl. egy istar, annál több lehetősége van, hogy így vagy úgy elnevezik... (lásd Gandalf és Szarumán példáját)

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 8 hónapja #103827 Írta: Ragoran
Ulmo:Nem konkrétan arra gondoltam,hogy váltogatja az alakját,de ha monjuk "meghal" v vmi akkor új teste lesz és,hogy ehhez "jár-e" új név?

Barazkibil:De,csak én azt kérdeztem,hogy ha Gandi mondjuk új alakban jelenne meg,akkor maradna-e Olórin?

Több
21 éve 8 hónapja #103812 Írta: amanibhavam

Ulmo írta: Azért az nem jellemző, hogy a maiák váltogatták az alakjukat. Egyedül talán Szauronról tudni, hogy több alakban is megjelent, de a bölcsek mindig felismerték, ki is valójában.
A maiák és a Valák az eredeti nevüket a tündéktől kapták. Hogy előtte volt-e nevük, hááát :roll:

a valák és maiák tünde neve természetesen az eredeti, Valarin nyelvű név átvett, adaptált változata :-)

Több
21 éve 8 hónapja #103806 Írta: Barazkibil
Barazkibil válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem, Gandalf (és mások) esetében egyszerűen arról van szó, hogy más-más népek néha "lefordítják" valaki nevét a saját nyelvükre, vagy olyan nevet adnak neki, aminek van jelentése a nyelvükön (pl:"Tharkűn"="botos ember").

Több
21 éve 8 hónapja #103805 Írta: Ulmo
Azért az nem jellemző, hogy a maiák váltogatták az alakjukat. Egyedül talán Szauronról tudni, hogy több alakban is megjelent, de a bölcsek mindig felismerték, ki is valójában.
A maiák és a Valák az eredeti nevüket a tündéktől kapták. Hogy előtte volt-e nevük, hááát :roll:

Több
21 éve 8 hónapja #103761 Írta: Ragoran
Ha egy maia alakot vált mindíg más neve lesz? V a "lelkének" van egy neve és az az "igazi" a többi csak a ragadványnév,ahogy Lnevezték a népek? Ez most nem tom mennyire volt érthető :oops:

Több
21 éve 8 hónapja #103725 Írta: Elrond

Ulmo írta: hobbit: a Balrogokat Melkor formálta olyanra, mint amit a Gyűrű Szövetségében láttunk: "Utumno erődjében maga köré gyűjtötte démonjait, azokat a szellemeket, akik elsőként csatlakoztak hozzá dicsőséges napjaiban, és ő a saját képére formálta őket: szívük tűzből volt, de sötétségbe burkolóztak, előttük rettenet járt; kezükben lángoló korbácsot tartottak. Középföldén, a későbbi időkben Balrog néven ismerték őket. " - Szilmarillion
Rago: jól mondtad, nem minden maia istár. Lásd: Melian (Doriath úrnője), Ossë (Ulmo szolgája), Arien (a Nap irányítója), Tilion (a Hold kormányosa), Szauron.
Az istárok talán azért voltak mindig emberi alakban, mert ez kellett a megbízásukhoz.

Gandalf (egyik) maia neve ugye Olórin?

Igen.

A tündék közt Mithrandir vagyok, a törpök közt Tharkun; nyugaton, rég elfeledett fiatalkoromban Olórin voltam; délen Incánusnak hívnak, északon Gandalfnak.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.985 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére