Vallás
- Dínchamion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Trevian írta:
Dínchamion írta:
Trevian írta: Szóval ha vmit érteni akarunk, ha a szövegi lényegét akarjuk tudni, akkor biza eredetiben kell olvasni.
Bár szvsz a Biblia csak egy pocsék fantasyregény. Természetesen senki hitébe nem akarok belegázolni, de amit annyiszor átjavítottak és cenzúráztak mint azt, háát..
1. Az első mondattal minden további nélkül egyetértek.
2. Izé... Egyrészt ez egy elég súlyos és kategorikus kijelentés, másrészt még csak nem is helytálló. Már nem emlékszem, hogy melyik francia (?) költőnek, de van egy vers, melyet a szerzője úgy aposztrofált, mint amit egyhelyben, elsőre, javítás nélkül írt -- csodájára járt a világ. Aztán - a költő halála után - kiderült, hogy vannak még változatok, és talán a világirodalom leginkább átírt/átszerkesztett költeménye. Ettől még ugyanolyan jó... A Biblia akkor is lehet érdekes, ha nem vallási iratként nézzük, de fantasyregénynek titulálni, főleg pocséknak... (Főleg, hogy nem tudjuk, mi a fantasy, és az sem világos, hogy a 'pocsék' szót milyen kontextusban használod)
Nos, szvsz azt jelzi, hogy ezt én gondolom így.
De: egy, azt hirdetik, hogy ezt Isten mondotta tollba.. ha tekintetbe vesszük az ezerkétszázhatvankilencszer való átírást akkor érdekes kérdés merül fel fenti kijelentéssel kapcsolatban.
Érdekes.. számomra nem érdekes, hogy olyan történetekkel traktálja az embereket, amiből azoknak tanulniuk illene, dehát úgyse teszik..
Három: tudom, mi a fantasy, tudom, mi a pocsék. Nem szörnyűnek és olvashatatlannak tituláltam, hanem csak pocséknak, ergo nem vagyok én annyira rossz véleménnyel róla.
Négy: odabiggyesztettem, hogy senki lelkének gyönyörű virágoskerjébe nem akartam trágyás csizmámmal belegázolni eme kijelentésem megtételekor, és ha meg is tettem, csak azért, hogy azokata a virágokat trágyás csizmám segítségével növekedésre serkentse.
Ne haragudj, nem akartalak megbántani, de:
Ha így gondolod, annak bizonyára van vmi alapja. Én csupán vitába szálltam veled, mert szerintem rosszul gondolod.
Azt hirdetik, hogy Isten mondta tollba -- de kérdem én, akkor tilos lefordítani? És ha már lefordítjuk, akkor muszáj valamennyire _átírni_ is (ugyebár "fordítás/ferdítés" by Karinthy)... Plusz az eredetinek a nagy része megsemmisült, elveszett, satöbbi. Ilyen alapanyagból nem csoda, hogy nem az eredetit (a szigorúan vett eredetit) olvassuk.
Ráadásul a zsidó Ószövetség egyik legnagyobb problémája az értelmezésnél, hogy anno nem volt központozás, és az értelmezés sokkal szbadabb volt, mint most. Az egyházatyák kezdték el "egységesíteni" az értelmezését a szent szövegeknek, kialakítani a kánont, stb. Ez most igencsak sarkos és elnagyolt, de sietek, majd vki (Lamorak?) pontosabban leírja.
Kettő: ha számodra nem érdekes, az egy dolog. De egy szövegből nem _illene_ tanulni, mint ahogy nem _kell_ tanulni. _Lehet_, egy bizonyos értelmezés során. De nem kötelező. Nekem pl. az Énekek éneke nem vallási, hanem irodalmi szempontból érdekes, ahogy sok más is.
Három: mi a fantasy és mi a pocsék? Felvilágosíthatnál, mert nem tudlak követni.
Négy: mint már jeleztem, nem bántódtam meg (nem lévén ilyen beállítottságú sem vallási sem lelki szempontból), csupán megdöbbentem (igen, ez a jó szó) az utolsó, és szvsz (!!) nem igaz kijelentéseden, mert úgy gondolom, nincs meg az alap hozzá.
Üdv:
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Trevian
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
- Köszönetek: 0
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Trevian
- Nem elérhető
Dínchamion írta:
Trevian írta: Szóval ha vmit érteni akarunk, ha a szövegi lényegét akarjuk tudni, akkor biza eredetiben kell olvasni.
Bár szvsz a Biblia csak egy pocsék fantasyregény. Természetesen senki hitébe nem akarok belegázolni, de amit annyiszor átjavítottak és cenzúráztak mint azt, háát..
2. Izé... Egyrészt ez egy elég súlyos és kategorikus kijelentés, másrészt még csak nem is helytálló. Már nem emlékszem, hogy melyik francia (?) költőnek, de van egy vers, melyet a szerzője úgy aposztrofált, mint amit egyhelyben, elsőre, javítás nélkül írt -- csodájára járt a világ. Aztán - a költő halála után - kiderült, hogy vannak még változatok, és talán a világirodalom leginkább átírt/átszerkesztett költeménye. Ettől még ugyanolyan jó... A Biblia akkor is lehet érdekes, ha nem vallási iratként nézzük, de fantasyregénynek titulálni, főleg pocséknak... (Főleg, hogy nem tudjuk, mi a fantasy, és az sem világos, hogy a 'pocsék' szót milyen kontextusban használod)
Nos, szvsz azt jelzi, hogy ezt én gondolom így.
De: egy, azt hirdetik, hogy ezt Isten mondotta tollba.. ha tekintetbe vesszük az ezerkétszázhatvankilencszer való átírást akkor érdekes kérdés merül fel fenti kijelentéssel kapcsolatban.
Érdekes.. számomra nem érdekes, hogy olyan történetekkel traktálja az embereket, amiből azoknak tanulniuk illene, dehát úgyse teszik..
Három: tudom, mi a fantasy, tudom, mi a pocsék. Nem szörnyűnek és olvashatatlannak tituláltam, hanem csak pocséknak, ergo nem vagyok én annyira rossz véleménnyel róla.
Négy: odabiggyesztettem, hogy senki lelkének gyönyörű virágoskerjébe nem akartam trágyás csizmámmal belegázolni eme kijelentésem megtételekor, és ha meg is tettem, csak azért, hogy azokata a virágokat trágyás csizmám segítségével növekedésre serkentse.
- Lamorak
- Nem elérhető
Sil írta: Hát, szvsz a Biblia eredeti nyelve tuti nem héber, az is csak fordítás lehet...
Ha jól emlékszem, arámi, mármint az Ószövetség. Miért, mi lenne az eredeti nyelve, ha nem az?
Az Újszövetség természetesen görög.
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- Dínchamion
- Nem elérhető
Sil írta: Hát, szvsz a Biblia eredeti nyelve tuti nem héber, az is csak fordítás lehet...
Most lehet, h jó nagy hülyeséget mondok, de nekem is a héber ugrik be... De majd valaki kijavít jól.
Üdv:
Dín
- Sil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 4
- Dínchamion
- Nem elérhető
Üdv:
Dín
- Trevian
- Nem elérhető
A minap beszélgettem egy ismerős hölggyel, aki egyeremi tanár, és vicces történetet mesélt.
Egyszer néhány jehovista csöngetett be hozzájuk, ő beinvitálta őket, és ők elkezdték mondani, hogy így meg így áll a Bibliában ez meg az, mire ő kihozta az eredeti héber szöveget, és azt mondja:
-Nem, nem, nézzük csak meg, itt nem ez áll, hanem ez.
Szóval ha vmit érteni akarunk, ha a szövegi lényegét akarjuk tudni, akkor biza eredetiben kell olvasni.
- Álmos
- Nem elérhető
Létezik Elítéltetés
"...az ítélkezésnek kell lennie valamiféle következményének. Ha igaz, hogy létezik Ítélkezés, akkor miértjének is kell lennie. Nyilvánvalóan azért van Ítélkezés, hogy meghatározzák, megkaphatja-e a Követelmény teljesítéséért való jutalmakat..."
"...tökéletes világotokban az volt a legtökéletesebb, hogy nem haltatok meg. Nem létezett halál. Csakhogy a tökéletesség megszüntének tapasztalatával tényként fogadtátok el a Negyedik Illúziót. Létezik Hiány. Nincs elegendő. Még Életből sincs elegendő. Akkor tehát nyilván a halál a következmény. A büntetés, amiért nem feleltek meg a Követelménynek.
Hát ez meg hogy lehet? Most mindenki meghal. Hiszen azok is meghaltak, akik megfeleltek a Követelménynek! A halál tehát az Életből való hiányt helenti - ezt a logikát követve csakis a halál lehet a büntetés. A halálnak tehát az a célja, hogy megbüntessen titeket azért, amiért nem feleltetek meg a Követelménynek. Mert halál nélkül továbbra is az lett volna, amiből kiűzettetek: az Örök Élet. Így a jutalom annak, aki megfelel a Követelménynek nem más, mint az örök élet.
Ezzel azonban újabb talány merült fel: ha létezik halál, akkor nem létezhet örök élet. Így született meg a halál utáni élet elképzelése..."
"...ha mindenki meghal, és utána örök élet van, akkor a halálnak mi a jelentősége? Nincs jelentősége. Létrehoztatok hát a halál utáni tapasztalatotokat...egy másik kimenetelt. Ezt neveztétek Elítéltetésnek. S ez sorra igazolja az előző illúziókat. Hogy létezik Szükség, mert a Követelmény megtétele szükséges ahhoz, hogy a halál után ne legyen hiány az életből, Istenből, szeretetből. Mert ítélkeznek felettetek, hogy megcselekedtétek-e a Követelményeket, vagy sem! Tehát az Élet kétséges. Létezik Kudarc. A halál utáni büntetés nem más, mint a Hiány illúziójának végső megnyilvánulásává tétele.
Ezek a feltétlelezések persze egytől egyig tévesek.Mert Halál nem létezik..."
"...ami azt illeti, az elítéltetés nem tűnik valami szeretetteljesnek. Pedig váltig állítjátok, hogy Isten a szeretet. A legfőbb Szeretet. A Teljes Szeretet. Hogyan ítélhetne Isten minket minden képzeletet felülmúló, örökös kínokra?
Ezzel az Elítéltetés illúziójának elve megingott, és az emberek kitalálták a megoldást: a Feltételesség illúzióját!
Huhú
- Álmos
- Nem elérhető
Az evangélium írói nem érintkeztek közvetlenül Jézussal, mivel körülbelül 100 évvel később, szájhagyomány útján írták le a történetet. Maga az evangélium nem szentírás, hanem egy kicsit történelem, egy kicsit fikció, egy kicsit az író saját változata. Mindegyik evangélista egy hozzá közelebb álló csoporthoz írta a Jézusról szóló történeteit, így akarva-akaratlanul is megmásították az eredeti történetet, a valóságot.
Mindez nekem azt igazolja, hogy lehetnek nálunk okosabb emberek, akik állításaik szerint tudják, hogy hogyan volt valójában, de azért továbbra is azt mondom: nincs különb igazság, csak a magunk igazsága.
Ámen
Huhú
- Csavargó
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Üdv: Csavargó
Van ,mi arany, bár nem fénylik,
van, ki vándor, s hazaér.
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Csavargó
- Nem elérhető
Van ,mi arany, bár nem fénylik,
van, ki vándor, s hazaér.
- Nimrocco mirimafea
- Nem elérhető
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
- Nimrocco mirimafea
- Nem elérhető
- Álmos
- Nem elérhető
Rándzsa/Baradmorgűliel írta: Nagy bumm: hmmm... És azt mi indította el?
Trevian járt közel szvsz az igazsághoz, hiszen mindent el kell iindítani, hogy egy folyamat elinduljon, aztán, hogy mi lesz a vége az főleg rajtunk múlik
Isten hangja: Talán ez a lelkiismeret
A lelkiismeret a bűntudat hangja, nem istené - szerintem.
Huhú
- Nimrocco mirimafea
- Nem elérhető
- Rándzsa
- Nem elérhető
Trevian járt közel szvsz az igazsághoz, hiszen mindent el kell iindítani, hogy egy folyamat elinduljon, aztán, hogy mi lesz a vége az főleg rajtunk múlik
Isten hangja: Talán ez a lelkiismeret
Ash nazg durbatulúk
Ash nazg gimbatul,
Ash nazg tharbatulúk,
agh burzum-ishi krimpatul.
- Trevian
- Nem elérhető
- Toma gazda
- Nem elérhető
véletlenek sincsenek,nem azért,de semmi nem történik velünk véletlen.
Ha már itt tartunk te hiszel a nagy bummban??
: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :
- Trevian
- Nem elérhető
- Trevian
- Nem elérhető
Ha nem baj, beírok egy verset. Ugyan minden tündés gyengédlelkűséget mellőzök benne, de ha az ember egy 16 éves srác temetésén jár, aki felakasztotta magát, talán nem feltétlen a szalon-beszéd jön a szájára, de gyengéd lekületűek kedvéért kicsillagozom.
Ha tudtad volna..
Ha tudtad volna, ugyan már!
Nagy szavak mögött a nagy semmi
Neki ez járt
Túl kéne magad rajta tenni
Meghalt, elmúlt,
Nem maradt utána semmi
Ő már csak múlt
Mért akarsz utána menni?
Sovány vigasz, tudom jól
Csak kliséket tudok mondani
-nesze egy zsepi-
Egyáltalán
Talán így jobb neki
Jobb egy borotvával
Felvágni az ereidet
Jobb a Halállal
Mint egy korcs világban élni
Talán a Halál
Szórakoztatóbb társaság
Talán Ő jobban szeret
Mint "drága" apád, anyád
De k*******l ráérsz még,
Van még buli, pia zene
Úgyhogy maradj még,
Míg elfogy mindened.
Elnézést kérek mindenkitől, akinek lelke gyönyörű virágoskertjébe gázoltam trágyás csizmámmal (á la Horváth István)
- Toma gazda
- Nem elérhető
és tapasztaltam hogy Isten meghallgat.
: :geek:
:geek: :
- Trevian
- Nem elérhető
Vallásokkal kapcsolatban szeretnék hozzászólni, bár nem olvastam el az összes hozzászólást, nem mintha nem érdekelne mások véleménye...
Természetesnek tartják, hogy az embereknek hinni KELL valamiben, ám én ezt másképp gondolom.
A vallások tényleg azért születtek, hogy az embereknek reményt nyújtsanak, ám nem értem, miért kellett némelyiket egészen a fanatizmus szintjére emelni, miért kell az embernek SZOLGÁLNI valakit, valamit, amit maga FÖLÉ emelt? :
Nem tudom, és nem is akarom a saját bőrömön tapasztalni azt a kétségbeesést, amikor már valami "természetfelettire" bízom létem és üdvösségem.
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
És vajon tényleg le kell-e hámozni róla? - Ha a történelmet akarjuk megismerni belőle, akkor talán igen.
Ám a mítoszok szvsz. önmagukban, teljes alakjukban tölthetik be azt a funkcót, amiért annak idején írták őket: hogy a jövőnek átadják mindazt, amit a szerzőik a világról gondoltak, ahogyan megmagyarázták a józan ésszel megmagyarázhatatlant; Tolkien is sokat foglalkozott a mesék és a mítoszok szerepével... emlékeztek még a Mythopoeia c. versére például?
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Mau Rauser
- Nem elérhető
Üdv:
-- Mau
Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)
- Aeglos
- Nem elérhető
- Rándzsa
- Nem elérhető
Ash nazg durbatulúk
Ash nazg gimbatul,
Ash nazg tharbatulúk,
agh burzum-ishi krimpatul.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Brisa írta: Darky, honnan van az?
Kutakodtam a Gondolatok topikban, és ezt találtam. Ezek már akkor is megfogtak (őket kerestem ). Gondoltam, megosztom veletek, hátha nem emlékezetek (emlékezhettek) rájuk.
Csavargó írta: Biztos vagyok benne ! Legalábbis ez van a bibliában. A halál után valóban egy öntudat nélküli álomba kerülünk, és az utolsó ítéletkor vagyik Jézus második eljövetelekor fogunk megítéltetni. Aki arra érdemes volt életében annak akkor fog az örök élete elkezdődni. Akit Isten nem tart érdemesnek, az megszűnik és olyan mintha sosem létezett volna! A biblia szerint.
Drága Gandalf ! Ugye nem godolod rólam, hogy üstként képzelem el a poklot?
Üdv: CsavargóCsavargó írta: A pokolt felejtsük el! Istenke ilyet nem teremtett! Ez a katolikus egyház kitalációja, amivel igába lehetett vonni a népet. A bbliában nem esik róla szó, a halál után Ő nagyonis mást kínál, mint a pokol fenekén egy csinos kis üstöt.
SZABADSÁG: lehet, hogy birka természet vagyok, vagy gyáva de én szeretek a meghatározott keretek között élni. Szeretek néha nem kreatívkodni, hanem megtenni azt amit a többiek.
Üdv: CsavargóGandalf írta: Pokol: Létezik. Senki sem ijesztget ezzel, mert egyedül Isten kegyelméből üdvözülhetünk, nem pedig a magunk érdemei miatt. Ha fordítva lenne, a Mennyország kiürült volna... Azt meg nekem senki ne mondja, hogy a Poklot nagy üstként kell az egyház szerint elképzelni. Ha ezt valóban így tudja valaki, akkor teljesen leragadt a középkori egyháznál, s be kéne hoznia néhány évszázadot, mielőtt leáll erről vitatkozni! A mai álláspont már nem ez. De nem lepődnék meg, ha ezzel újat mondanék sok ember számára. A Pokol nem egy hely, hanem egy állapot: Isten nélküli, teljes elhagyatottság. S ezt már ebben az életben is át lehet élni. Jézus is átélte a keresztfán.
Csavargó írta: Minden hívő követ el bűnöket, de ha hiszel akkor sosem hagy magadra. nem a bűnökön múlik, hogy elhagy-e vagy sem hanem azon, hogy hiszel- e vagy sem. Ezt Isteni szeretetnek hívják. De ezt a hitet neked kell ápolnod, neked kell a bűnöktől tartózkodnod de Ő nem fogja vissza a kezedet, valahol hátul ösztökél téged a " bűntelenség" felé. Isten a szabadsá istene, mindenki eldöntheti, hogy helyesen cselekszik- e vagy sem. Isten nem büntet soha. A Biblia szerint létezik Sátán, pont úgy mint Isten. A Biblia szerint, de manapság mindenki azt hisz és úgy hisz ahogy akar. Szuerintünk (szendi+én) a Biblia Isten ihletett szava, és mi feltétel nélkül elfogadjuk.
Gondolatok topic, 185. oldala (még)
Csak annyit mondanék, hogy abban a Bibliában ami nekem a kezemben volt (Károli féle fordítás) esett szó Pokolról...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.