Vallás

Több
21 éve 3 hete #146289 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Vallás

Rándzsa/Baradmorgűliel írta: Bocsi Felagund(dd) (gyakorlom a neved:)) De nem tudod, hogy mi játszódik le a gondolatába. Egyelőre, még nem tud az ember gondolatotolvasni-tisztelet a kivételnek- így nemt udja elleőrizni a másikat: "Jó most akkor Bözsi csúnyára gondolt, ezért megszegte a xy törvényt.." (bocsi Erzsébetek :oops: ) Az oké, h lenne törvény, de akkor nem lehetne mit megszegni, én végülis nem lennék meg úgy,h nincs olyan, amit nem lehetne megszegni...
De szvsz, ha az ember teljesíteni tudja ezeket a törvényeket, akkor az már nem is ember, hanem angyalka(nincs smiley :cry: ).Nem tudom így elmagyarázni, de remélem érted, h mit próbálok itt összehozni :roll:
Rabyn: a középsőt, totálisan rólam írtad :wink:

Nos, nem egészen... Azt, hogy ki mikor vétkezett, jó esetben ő maga tudja... Az embernek TÖREKEDNIE kell a tökéletességre, bár sztem Jézus sem gondolta, hogy egyszer mindenki tökéletes lesz. De ha mindenki próbálkozik, akkor az már sokkal jobb, mint ami most van.

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 3 hete #146287 Írta: Rándzsa
Rándzsa válaszolt a következő témában: Vallás
Bocsi Felagund(dd) (gyakorlom a neved:)) De nem tudod, hogy mi játszódik le a gondolatába. Egyelőre, még nem tud az ember gondolatotolvasni-tisztelet a kivételnek- így nemt udja elleőrizni a másikat: "Jó most akkor Bözsi csúnyára gondolt, ezért megszegte a xy törvényt.." (bocsi Erzsébetek :oops: ) Az oké, h lenne törvény, de akkor nem lehetne mit megszegni, én végülis nem lennék meg úgy,h nincs olyan, amit nem lehetne megszegni...
De szvsz, ha az ember teljesíteni tudja ezeket a törvényeket, akkor az már nem is ember, hanem angyalka(nincs smiley :cry: ).Nem tudom így elmagyarázni, de remélem érted, h mit próbálok itt összehozni :roll:
Rabyn: a középsőt, totálisan rólam írtad :wink:

Ash nazg durbatulúk
Ash nazg gimbatul,
Ash nazg tharbatulúk,
agh burzum-ishi krimpatul.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 3 hete #146282 Írta: Felagund

Rabyn írta: És akik megszegik a törvényt azok a rosszak.. Pedig nem minden törvény jó! (az Isteni törvények között sem de most nem tudok példát mondani)
A gyilkoláshoz: önmagát megölni joga van az embernek HA
- Már semmi reménye a gyógyuláshoz (ergo van még pár hónapja és ha feltaláják az ellenszert akkor sem gyógyul mármeg.)
- Ha olyan életet él ami teljsen reménytelen. (igen igen van ilyen is)
- Ha úgy öli meg magát, hogy azzal másnak nem okoz semmilyen fájdalmat, sérülést..

Nincs ha, és nincs de. Az életet nem lehet eldobni. Még ha fáj se. Hallottam egy ilyen elméletet, hogy az ember már a Földön vezekel a bűneiért, és az elnyúló haldoklás kínjai is lehetnek ilyenek...
De ha jobban tetszik a mennyei büntetés... :?

Több
21 éve 3 hete #146277 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Vallás
És akik megszegik a törvényt azok a rosszak.. Pedig nem minden törvény jó! (az Isteni törvények között sem de most nem tudok példát mondani)
A gyilkoláshoz: önmagát megölni joga van az embernek HA
- Már semmi reménye a gyógyuláshoz (ergo van még pár hónapja és ha feltaláják az ellenszert akkor sem gyógyul mármeg.)
- Ha olyan életet él ami teljsen reménytelen. (igen igen van ilyen is)
- Ha úgy öli meg magát, hogy azzal másnak nem okoz semmilyen fájdalmat, sérülést..

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
21 éve 3 hete #146270 Írta: Felagund

Rándzsa/Baradmorgűliel írta: Felagung: de a tízparancsolatot megnehezíti Jézus! Amikor azt mondja, hogy, ha a szívünkben rosszat gondolunk, akkor már megszegtünk valamilyen törvényt! De senki se lehet tökéletes...Ha túl jók lennénk, akkor nem lenne törvény, és, ha nem lenne mit megszegni, akkor nem is vagyunk emberek, hisz szvsz Isten azért adata a parancsolatokat, h próba elé állítson minket.

FelagunD

Ezt most mire mondod?
Törvény akkor is lenne, ha az emberek betartanák. Mint ahogy a legtöbb ember azért betartja a törvényt...

Több
21 éve 3 hete - 21 éve 3 hete #146268 Írta: Rándzsa
Rándzsa válaszolt a következő témában: Vallás
Namarie: Dante is megírta...A pokolban! (Most volt kötelező)
Felagund: de a tízparancsolatot megnehezíti Jézus! Amikor azt mondja, hogy, ha a szívünkben rosszat gondolunk, akkor már megszegtünk valamilyen törvényt! De senki se lehet tökéletes...Ha túl jók lennénk, akkor nem lenne törvény, és, ha nem lenne mit megszegni, akkor nem is vagyunk emberek, hisz szvsz Isten azért adata a parancsolatokat, h próba elé állítson minket.

Ash nazg durbatulúk
Ash nazg gimbatul,
Ash nazg tharbatulúk,
agh burzum-ishi krimpatul.

Több
21 éve 3 hete #146235 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Vallás

Szméagol írta: Sziasztok!

Darkman írta: Fajotok tagjai

Nem tudom, de engem nagyon ideesít ez a kívül állóság. Mintha valami nem "emberi", hanem "állati" írná ezt az egészet. Ti. Ti ilyen, olyan gyarlók vagytok.

Vagy csak simán nem ember...
Földönkívüli, törp, démon, angyal...
van választék bőven..

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 3 hete #146196 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Vallás

Felagund írta:

Estel Adániel írta: Hmm... hadd tippeljek: Szabad akarat? :roll:
Bár ha úgysem érdekli a tízparancsolat, vagy akármi más olyan szabály, amelyben a "ne ölj" bennefoglaltatik, akkor éppenséggel bármihez joga van bárkinek. :? Ha önnön életét elveheti, miért ne vehetné el a másikét is?
Mellesleg... az ún. 'öngyilkos merénylők' esetében is ez a véleményed?

Nemtom... Én úgy tanultam, hogy az életet Isten adta, és csak ő veheti el... Ennyiben az öngyilkosság bűn, ráadásul olyan halálos bűn, amit -természeténél fogva- nem lehet meggyónni, tehát :arrow: automatice pokol

[size=9:xxpnjqlc](na persze ez messzire vezet...)[/size]

A Bölcseséggek Könyvében van arról szó, miért baj az öngyilkosság: merrt az ember bizalma megrendül Istenben, és ezáltal eltávolodik tőle. Az Istentől való eltávolodás az igazi bűn ebben a felfogásban.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 3 hete #146194 Írta: Felagund

Estel Adániel írta: Hát mindenesetre mindenképpen kellemetlen élmény lehet... főleg, ha az illető azt tapasztalja, hogy valami egész más vár rá odaát, mint amit elképzelt... :roll:

Vagy éppen az, amit elképzelt... :?
Az se jobb...

Több
21 éve 3 hete #146192 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Vallás
Hát mindenesetre mindenképpen kellemetlen élmény lehet... főleg, ha az illető azt tapasztalja, hogy valami egész más vár rá odaát, mint amit elképzelt... :roll:

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
21 éve 3 hete #146188 Írta: Felagund

Estel Adániel írta: Hmm... hadd tippeljek: Szabad akarat? :roll:
Bár ha úgysem érdekli a tízparancsolat, vagy akármi más olyan szabály, amelyben a "ne ölj" bennefoglaltatik, akkor éppenséggel bármihez joga van bárkinek. :? Ha önnön életét elveheti, miért ne vehetné el a másikét is?

Nemtom... Én úgy tanultam, hogy az életet Isten adta, és csak ő veheti el... Ennyiben az öngyilkosság bűn, ráadásul olyan halálos bűn, amit -természeténél fogva- nem lehet meggyónni, tehát :arrow: automatice pokol

[size=9:30ysb1rs](na persze ez messzire vezet...)[/size]

Több
21 éve 3 hete #146187 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Vallás
Hmm... hadd tippeljek: Szabad akarat? :roll:

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
21 éve 3 hete #146183 Írta: Felagund

Szméagol írta: Igen ebben nagyon igazad van. ezen nem is gondolkodtam. A válasz egyértelmű: A tettet. Az élet elvevését. Viszont az öngyilkossághoz mindenkinek joga van. Mellesleg.

Miért is?

Több
21 éve 3 hete #146148 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Vallás
Szméagol:

A tizedik illúzió után leírom, hogy ki beszél. Azt pedig azért vedd figyelembe, hogy ezek részletek, ráadásul olyan részletek, amelyek az emberek általál felállított világról tanuskodnak: úgy érzem elég pesszimistán - joggal. A gyarló szót pedig csak te érzed, mert sem a részletekben, sem a könyveb nem esik róla szó, és nem is illeti az írója ilyen szóval az embert. A fajról pedig...az ember nem egy faj?

De ami nagyon fontos: ezek részletek. Gondolatindító részletek. Egy teljesen más perspektívából...

Huhú :)

Több
21 éve 3 hete #146108 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Vallás
Sziasztok!

Namarie írta:

Rendben, ez nem érv. De, a gyilkosságra akkor sincs mentség. Elítélem.
De miért ne?

Két dolgot kell szétváasztani: a ygilkos személyét vagy a tetteed ítéled- e el?

Igen ebben nagyon igazad van. ezen nem is gondolkodtam. A válasz egyértelmű: A tettet. Az élet elvevését. Viszont az öngyilkossághoz mindenkinek joga van. Mellesleg.

Darkman írta: Fajotok tagjai

Nem tudom, de engem nagyon ideesít ez a kívül állóság. Mintha valami nem "emberi", hanem "állati" írná ezt az egészet. Ti. Ti ilyen, olyan gyarlók vagytok.

Több
21 éve 3 hete #146088 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Vallás

Felagund írta:

Darkman írta: Szerintem próbáld meg félretenni egy kicsit a Bibliát. A gyilkosságra vonatkozóan pedig nem ismétlem meg Gandalf szavait ( mert már ronggyá tépték :) de azért érzed, hogy súlya van. Sosem tudhatod. Éppen ezért.

Jóéjt

Ne szidd a Bibliát, ha Te félreteszed az előítéleteidet, meglepően hasznos, és bölcs könyv tud lenni (akár a mindennapokban is). Fogd fel úgy, hogy egy nép évezredes bölcsessége, és erkölcsi tanítása van benne...

Amit viszont nem kötelezö elfogadni, ez az "erkölcsi tanítás" dolog meg nekem sántít... :? Hol van benne? Ha csak azt nézem, hogy mennyi Biblia-értelmezés létezik (hivatalosan)...

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 3 hete #146049 Írta: Álmos
Felagund: a Biblia félretevése szerintem nem egyenlő a szídásával.

Akkor jöjjön a harmadik illúzió:

A Meghasonlás illúziója

Létezik meghasonlás

"...a második, a kudarc illúziójának talányából a harmadik jelentette a kiutat: a Teremtő és a teremtményei nem ugyanazok. Ehhez arra volt szükség, hogy az emberi elme fogja fel a lehetetlenség lehetőségét: hogy Ami Egy, az nem Egy; hogy Ami Egységes, az valójában különálló. Fajotok úgy okoskodott, hogyha a Teremtés különálló a Teremtőtől, és ha a Teremtő megengedte, hogy a teremtények azt csinálják, amihez csak kedvük szottyan, akkor igenis lehetséges, hogy a teremtmények olyasmit tegyenek, amit a Teremtő nem akar, hogy megtegyék. Isten akarhat valamit, de nem sikerül elérnie.
A Meghasonlás eredményezi a Kudarc lehetőségét, és a Kudarc csak akkor lehetséges, ha van Szükség. Az egyik a másiktól függ..."

"...minden kultúra alapköve Ádám és Éva történetét tükrözi. Ismeritek a történetet. A Sátán, kígyó formájában, megkísértette őket, aminek következményeként Isten kiűzta őket a Paradicsomból. De ki is ez az Ördög? Amolyan elfajult angyal, aki merészelt arra vágyni, hogy olyan hatalmas legyen, mint a Teremtő. Ez a végső sértés, hogy a teremtett nagyobb akar lenni a teremtőjénél. Ám az emberi teremtők pontosan azt akarják, hogy az utódaik igyekezzenek hozzájuk hasonlóan nagyok lenni, ha nem nagyobbak. Ez az egészséges szülők legnagyobb öröme: látni, amint az életben gyermekük túlszárnyalja a szüleit, s meghaladja képességeiket. Istent viszont állítólag ez megszégyenítette. A Sátánt kitaszította, és egyszer csak két hatalom jelent meg a világon: a menny és a pokol.
Mindez azt bizonyítja, hogy Isten nem is mindenható, mert felmerül a lehetősége, hogy veszíthet. Persze szabad akaratot adok az embereknek, ám ha úgy viselkedtek vele, ahogy én nem helyeslem, akkor bizony szőröstül-bőröstül átadlak titeket a Sátánnak, aki majd kedvére kínoz titeket örökkön-örökké..."

"...ha igaznak hiszed a Meghasonlás illúzióját, akkor ez válik az élettapasztalatoddá. A bolygótokon e pillanatban szinte mindenki valósnak éli meg, ezért érzik magukat az emberek elszakítva Istentől és egymástól. Ezért laknak kerítéssel körülvett házakban, ezért zárják kulcsra az ajtajaikat és ezért tartanak fegyvereket az országban..."

"...azt mondják, az emberi nem manapság is ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint a történelem hajnala óta - s ez igaz is, de egyre csökkenő mértékben. Fajotok tagjai mindmáig mutatnak mohóságot, erőszakot, irigységet, erőszakot és más viselkedéseket, de ezek már kisebbségbe kerültek. A fejlődés jelei érezhetők. Csakhogy a társadalmatokban az erőfeszítések nem annyira ezeknek a viselkedéseknek a megváltoztatására, inkább a megbüntetésére irányulnak ( lásd gyilkosság 25év ). Úgy vélitek a büntetés helyrehozza a hibákat, pedig csak fokozza azt. Gyilkolással vetnek véget a gyilkolásnak, erőszakkal szüntetik meg az erőszakot és haraggal csillapítják a haragot. És mivel nem veszik közben észre álszentségüket, pontosan azt valósítják meg..."

"...az elmúlt korokban közel sem álltatok ennyire készen a többiek felébresztésére. És így az emberek tömege élt mélyen az illúziókban, örökös zavarban az őket környező világ felől. Miért okozna problémát, hogy különálóak egymástól? Hogyan lehetséges, hogy mindazt, ami nem a közösségi életre épül, nem képesek erőlködés nélkül működtetni?

Ezáltal a Meghasonlás illúziójának elve megingott. Az emberek azonban kitaláltak valamit, s megszületett a Hiány illúziója."

Több
21 éve 3 hete #146026 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Vallás
A jog nem igazságot sdzolgáltat, hanem törvényességet. Nem morális célokból találták ki, éppen ezért nem helyettesítheti az etikát!

Több
21 éve 3 hete #146003 Írta: Felagund

Darkman írta: Szerintem próbáld meg félretenni egy kicsit a Bibliát. A gyilkosságra vonatkozóan pedig nem ismétlem meg Gandalf szavait ( mert már ronggyá tépték :) de azért érzed, hogy súlya van. Sosem tudhatod. Éppen ezért.

Jóéjt

Ne szidd a Bibliát, ha Te félreteszed az előítéleteidet, meglepően hasznos, és bölcs könyv tud lenni (akár a mindennapokban is). Fogd fel úgy, hogy egy nép évezredes bölcsessége, és erkölcsi tanítása van benne...

Több
21 éve 3 hete #145975 Írta: Namarie

De miért ne?

Két dolgot kell szétváasztani: a ygilkos személyét vagy a tetteed ítéled- e el? Embert megítélni szerinetm nem igatzán helyes, legyen az egy tömeggyilkos is. A tetteire lehet azt mondani, hogy ez nem volt helyes, és teljes erővel azon lennni, hogy ez soha ne fordulhasson elő. A gyilkosság végleges, viszavonhatatlan és jóvátehetetlen. Ezért esik a legsúlyosabb bünteteések alá. (Itt, ha figyelitek, rögtön van egy ellentmondás: azt mondjuk, nem szabad ítélkezni, de vannak bíróságok. Viszont a bíróságok nem megítélik a bűnös emberet morálisan, - szvsz ez e alényege a "ne ítéljnek, vagyis morálisan nem ítélj el senkit- hanem egy jogrend alapján semlegesen hoznak egy ítéletet.)

Elf: ha csak egy lény van is a világon, akit szeretsz, gondold meg, mekkora fájdalom lenne annak elveszítése, mert valaki lelkifurdalás nélkül megölte. Vagy gondolj arra, hogyha ténylegesen a kezedbe adnának egy kést, azzal, hogy bárkit, akit kedved tartja, megölhetsz, és meg is teszed, mi van, ha az áldozatodról kiderül, hogy netán közülünk való volt és soha az életében nem ártott neked? Fontold me, amit Alyr mondott, és fordíts meg a szituációt!

Mindezzel együtt azt tudom mondani, hogy sajnos adódhat olyan helyzet, amikor kénytelen valaki ölni. Ha egyszer az a sosra, hogy öljön, akkor meg kell tenni. Itt persze nagyon határhelyzetre gondolok: valaki védelmében követi el, és semmi más lehetőség nincs. Mielőtt megkérdezitek, azt mondom, hogy én is tudnék ölni, ha nagyon, de nagyon kéne. Aztán hogy hogy számolnék el vele, azt már nem tudom, de inkább soha ne is tudjam meg..

Több
21 éve 3 hete #145794 Írta: Alyr Arkhon

elf írta: A pokolról annyit, hogy szerintem nincs pokol. Ahogy menyország sincs. Szerintem már az életünkben meglakolunk a tetteinkért, és az sem valami felsőbbrendű lény által, hanem maga az élet és a környezetünk által. A gyilkosságról meg az a véleményem, hogy furcsa érzés lehet megölni valakit. Ha ez lenne az utolsó nap az életben, akkor én biztos kipróbálnám milyen lehet megölni valakit... :roll:

Csak akkor nem lenne szerencséd, ha ezt más is így gondolná... veled kapcsolatban...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 4 hete #145640 Írta: elf
elf válaszolt a következő témában: Vallás
A pokolról annyit, hogy szerintem nincs pokol. Ahogy menyország sincs. Szerintem már az életünkben meglakolunk a tetteinkért, és az sem valami felsőbbrendű lény által, hanem maga az élet és a környezetünk által. A gyilkosságról meg az a véleményem, hogy furcsa érzés lehet megölni valakit. Ha ez lenne az utolsó nap az életben, akkor én biztos kipróbálnám milyen lehet megölni valakit... :roll:

Elen síla lúmenn' omentielvo!

Több
21 éve 4 hete #145634 Írta: Álmos
Szerintem próbáld meg félretenni egy kicsit a Bibliát. A gyilkosságra vonatkozóan pedig nem ismétlem meg Gandalf szavait ( mert már ronggyá tépték :) de azért érzed, hogy súlya van. Sosem tudhatod. Éppen ezért.

Jóéjt

Több
21 éve 4 hete #145561 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Vallás
Sziasztok!

Darkman írta: "...mivel megfigyeltétek, hogy esetenként kudarcot vallhattok mindannak a megszerzésében, amiről azt képzelitek, hogy szükséges a boldogságotokhoz, sietve kijelentettétek, hogy Istenre is ugyanez érvényes.

Ez végülis érthető, nem? A Bibliában az van írva, hogy Isten az Embert saját képére teremtette. Így, ha az ember kudarcot valhat logikusan következik, hogy Isten is. Vagy talán a "saját képéré"-t túlságosan szószerint veszem?

Darkman írta: Szméagol:

Az, hogy senki nem tartja be.

Ezért neked sem kell?

De miért ne?

Több
21 éve 4 hete #145518 Írta: Namarie
A pokol - témához: szerintem senki nem kerül oda, csak az, aki ilyen hülyeséggel ijesztgeti a népet..vagy még inkább csak az, aki akkora disznóságot követett el.

Viccet félretéve: egyszer azzal próbált megtéríteni egy ismerősöm, hogy ő mennyire sajnál engem, mert a pokolra fogok jutni. Gondolhatjátok, hogy a válasz előtt jobbnak tartottam egy kicsit csendbe lenni. Azóta is azt gondolom, hogy a megtérés ne a pokoltól való rettegés eredménye legyen, hanem azé a felismerésé, hogy a szeretet által mindannyian Isten gyermekei vagyunk, és az életünk és mindenünk az ő kezében van, a lehető legjobb helyen.

Isten biztos, hogy nem akar ártani nekünk, és ő azért enyhén szólva is másképp ítél rólunk, mint más ember, vagy akár mi magunkról. Azt gondolom, az Istenbe vetett bizalom sokkal közelebb visz hozzá, mint akár ezer dogmatikai könyv, vagy hittanóra. ha normálisan tartják, ezekre is szükség van, de ne a szerencsétlen tanulónak való prédikálás legyen a cél, arra ott van a mise részét képező prédikáció. (Ahol azért nem árt, ha nem ordít a pap, ostorozva a nemistudoménmitis, mint azt egyszer volt "szerencsém" hallani egy olyan templomba, ahol alapvetően mindenki a csendes prédikációhoz van szokva, és ahhoz, hogy a pap kijön kezet fogni a hívekkel...a döbbbent lesést el lehet képzelni... :roll: )

Kedves Elf. bármikor máskor is, nagyon szívesen, és örülök, hogy segítettünk..

Több
21 éve 4 hete #145489 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Vallás
Elf:szivesen-))
Darkamn honann szeded ezeket az írásokat?

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
21 éve 4 hete #145484 Írta: elf
elf válaszolt a következő témában: Vallás

Alyr Arkhon írta: Nálatok kötelező a hittan?
Mert ahol fakultatív ott egy ilyen után én nem mennék vissza...
Egy újabb lélek aki a pap hibájából kerül a pokolra... Csak az vigasztalhat, hogy ha én pokolra kerülök, ő alattam lesz... (ha a Dante féle pokolképet vesszük)
Legalábbis az ő szemszögéből ez kb így van...

Igen, sajnos kötelező, mivel egyházi gimibe járok, így heti két órában ennek a megvilágosult elmének a hihetetlenül lehengerlő véleményét kell hallgatnom az élet dolgairól. Néha már én is alig hiszem el, hogy vannak ilyen emberek is, és ezek az állítólagos istenük szolgáinak mondják magukat. Ennél még az is jobb, amit én csinálok...
Egyébként mindenkitől köszönöm a véleményt, hiszitek vagy sem, de sokat segítettek:)...

Elen síla lúmenn' omentielvo!

Több
21 éve 1 hónapja #145286 Írta: Álmos
A Kudarc illúziója

A második illúzió: létezik kudarc.

"...az az elképzelés, hogy lehetséges nem teljesíteni Isten akaratát, létrehozta azt a rendkívül valószínűtlen, de annál erőteljesebb illúziót, miszerint Isten kudarcot vallhat. Isten vágyhat valamire, de nem áll a rendelkezésére. Röviden: isten meghíúsulhat..."

"...mivel megfigyeltétek, hogy esetenként kudarcot vallhattok mindannak a megszerzésében, amiről azt képzelitek, hogy szükséges a boldogságotokhoz, sietve kijelentettétek, hogy Istenre is ugyanez érvényes. Ebből az illúzióból hoztátok létre azt a kultúrális történetet, miszerint az élet kimenetele kétséges..."

"...mielőtt kiagyaltátok volna az olyan Istenről szóló történetet, aki nem tudja mindig érvényesíteni az akaratát, nem ismertétek a félelmet. Hiszen nem volt semmi, amitől félni kellett volna. Mindent Isten irányított. Ugyan mi mehetett volna rosszul?
De aztán felbukkant ez az elképzelés, hogy Isten akar valamit, és nem kapja meg. Isten azt akarja, hogy minden gyermeke térjen meg hozzá a mennybe, maguk a gyermekek azonban, a saját tetteikkel megakadályozzák az akarata beteljesülését. Ám ez az elképzelés erőltetett. Hogyan tudnának Isten teremtményei szembeszegülni a Teremtővel, ha egyazon a Teremtő és a teremtett? Hogyan lehet kétséges az élet kimenetele, ha az ok és a végeredmény egy és ugyanaz?

Ezáltal a Kudarc illúziójának elve megingott. Az emberek azonban kitaláltak valamit, s megszületett a Meghasonlás illúziója."

Több
21 éve 1 hónapja #145265 Írta: Alyr Arkhon

Aeglos írta:

Alyr Arkhon írta: Hogyne volna jelentősége, az egyház még mindig hatalmas vagyonnal bír, a Vatikánban van a világ második legnagyobb aranykészlete...
teljesen érthető hogy nem akarják elosztogatni holmi örökösöknek.
Emellett van szimbolikus jelentősége is a cölibátusnak.

Aranykészlet :?: :?: :eek2: Nocsak, erről mit sem tudtam...
A szimbolikus jelentőségről már én is írtam, csak a vagyoni dolgot is belevettem, mert elvégre ez is egy ok :wink: .
Az egyébként egy dolog, hogy mennyi arany van Vatikánban, de a papok maguk semmiképp se mondhatóak gazdagoknak :?

A papok személy szerint nem...
De az egyház...
Vácon a püspök(ök) nem kevés pénz felett rendelkeznek, látszik melyik épület van egyházi tulajdonban, azt ugyanis nemrég renoválták...

Az aranyról nem is tudom hol hallottam...
És ha belegondolunk hogy ezeknek a nagyrésze régi tárgyak formájában van meg...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 1 hónapja #145128 Írta: Álmos
Szméagol:

Az, hogy senki nem tartja be.

Ezért neked sem kell?

Rabyn:

Látom nem vagy kibékülve a dorgáló Istennel, ezért a te és a többiek kedvéért leírok valamit, aminek lesz még folytatása, szám szerint tíz darabka.

Legyen ez az első:

A Szükség Illúziója

Az Első Illúzió: Létezik szükség.

"...szükség nem létezik a mindenségben. Csak akkor van szükség valamire, ha bizonyos eredményt kívánunk elérni. A mindenség azonban semmiféle eredményre nem akar jutni. A mindenség maga az eredmény.
Hasonlóképp nem létezik Szükség Isten elméjében. Istennek csak akkor lenne szüksége valamire, ha bizonyos eredményt akarna elérni. Csakhogy MINDEN eredményt Isten hoz létre."

"...Isten egyenlő az Élettel. A név felcserélhető. Az Élet önmagáért történik, nincs semmire se szüksége ahhoz, hogy legyen. Ekkép a mindenségnek sincsen semmire se szüksége, hogy megtörténjék - azon kívül, ami történik.
A képzeletetekben azonban abból a tapasztalatatokból teremtettétek meg a Szükség eszméjét, miszerint különféle dolgokra van szükségetek az életben maradáshoz. De tegyük fel, hogy mit sem törődsz, élsz-e vagy meghalsz. Akkor mire van szükséged?
Az égvilágon semmire..."

"...íme, a nagy titok: a boldogság nem bizonyos körülmények következtében jön létre. Bizonyos körülmények jönnek létre a boldogság következtében.
Mivel ezt nem értettétek meg, azt képzeltétek, hogy a boldogságotokhoz meg kell történniük bizonyos dolgoknak - sőt azt képzeltétek, hogy Isten esetében sincs másként. De ha Isten az Első Ok, mi olyasmi történhet, amit nem Isten idéz elő?..."

"...Primitív kultúrátok korai időszakában az emberek többsége nem állt a tudásnak ezen a fokán. Az volt az egyetlen vágyuk, hogy elkerüljék a boldogtalanságot vagy a fájdalmat. Túlságosan behatárolt volt a tudatosságuk ahhoz, hogy megértsék: a fájdalom nem szükségszerűen okoz boldogtalanságot. Életstratégiájuk, azaz az Öröm Elve az volt, hogy arrafelé haladtak, amerre örömet találtak, és távolodtak attól, ami megfosztotta őket az örömtől. Így született meg az első illúzió. Hogy létezik Szükség..."

"...a korai emberek képtelen voltak felfogni ezt. És mert úgy érezték, hogy a boldogsághoz szükségük van bizonyos dolgokra, feltételezték, hogy ugyanez az Élet egészére is érvényes. Ebbe a feltételezésbe az Élet azon részét is belefoglalták, amelyet Magasabb Erőként kezdtek felismerni - ezt az erőt az egymást követő nemzedékek előlényként fogalmasították, és sokféle néven - többek között: Allah, Jahve, Jehova és isten - hivatkoztak rá.
A tévedésük az volt, hogy feltételezték, hogy Istennek, ahogy nekik is, valamitől függ a boldogsága, teljessége és beteljesülése. Ez olyan, mintha a Teljes nem lenne egészen az. Ilyen azonban lehetetlen..."

"...a függő Istennek ebből a megalkotásából az emberek létrehoztak egy olyan kultúrális történetet, amelyben Istennek megvan a maga terve. Azaz bizonyos dolgoknak meg kell történniük, bizonyos dolgoknak viszont nem. Ezt a mitikus történetet a legegyszerűbben a következő többezer éves mondat jellemzi: Legyen meg a Te akaratod.
Az ember azonban nem tudta, mi is lehet az pontosan. Isten akarata. Megoszlottak a vélemények. S pont ezért gondolták azt az emberek, hogy ha nincs egyetértés, akkor nyilván vannak, akik tudják, és vannak, akik nem. Az okos emberek ezzel magyarázták egyes emberek életeit, akik kitűntek a többiek közül. Ez azonban felvetett egy újabb kérdést:

Hogyan lehetséges, hogy ne teljesedjék Isten akarata, ha Isten Isten?

Ezáltal a Szükség illúziójának elve meginogott. Az emberek azonban kitaláltak valamit. S megszületett a Kudarc illúziója."

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.972 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére