Magyar Tolkien Társaság - Az Egyesület
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Először is elnézést kérek a késésért, hogy nem tudtuk még beindítani Vz-t, de a vizsgák és felvételik miatt picit csúszott a dolog. Most már tényleg csak napok kérdése lehet. Akik már belekukkantottak a tesztverzióba (köszönet a kritikákért!), láthatták, hogy már majdnem kész van.
Holnap elutazom nyaralni, egyenlőre még bizonytalan időre ( ), ezért mostantól fogva az anyagokat küldjétek Dúalon címére ( dualon@freemail.hu ), a ma estig beérkezetteket már átküldtem, azokat nem kell! Köszönöm!
Valószínűleg a lap a távollétemben fog hivatalosan elindulni az új szerveren, Dúalon oltalmazó szárnyai alatt... De írtam egy rövid köszöntőt Nektek a Hírmondóba, ez majd felkerül az induláskor.
Ha bármilyen fontosabb kérdés/kérés/üzenet lenne, Dúalon majd eljuttatja nekem!
Kellemes nyaralást mindenkinek!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- ÉSzAH
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 0
Áfi, neked köszi.
Többiek? Svin? Lamorak? Dakrman?
Uraim!!! Kérünk szépen egy kis együttműködést ezügyben, hogy minél hamarabb felkerülhessen Gandalfhoz. Előre is köszönjük.
Batti, nagyon jók a felvetett témák. Olyannyira, hogy válassz közülük, hogy akkor melyikkel foglalkoznál, mert nekem több is tetszik közülük, de nem szeretném lenyúlni a kedvencedet.
ÉSzAH
"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Rogue
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Nyaron csak nagy ritkan tudok jonni, pl. talan majd most hetvegen.
Mennem kell.
Udv
- Lamorak
- Nem elérhető
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- Rogue
- Nem elérhető
Dinchamion: Gyonyoruszep az idezeted. Vagy mar mondtam?
Bocs, hogy igy irok, csak ezen a gepen nincs magyar nyelv.
Udv
- Lamorak
- Nem elérhető
Alapítvány: ha már három évesek leszünk, csinálhatunk sajátot-- addig más alapítványokat kellene fejnünk... mondjuk Sorost, vagy az Open Society-t, vagy ilyeneket. Körül fogok nézni, amint lesz időm (bár épp ennél a kettőnél nincs túl sok esélyünk, de soha nem lehet azt biztosra tudni).
Kiadvány/előadássorozat: én egyelőre a 'téli konferenciának' hívom, dehát ez még eléggé feltételes. Jövő héten beszélek az érintett esetleg érdeklődő szegedi tanszékek és intézetek főnökeivel, és meglátjuk, mire megyünk. Ha felőlük OK, akkor ki kell tűzzük az időpontot, meg kell határozzuk az általános témát (nyilván valami nagyon jó általánosat; mondjuk 'Kritikai megközelítések' vagy 'Tolkien mint irodalom' vagy 'Tolkien a tudományterületek határán/között'), ki kell írnunk a call for papers-t (az absztraktok-dolgozatok beküldésére szóló felhívást), meg kell határozzuk az absztraktok beérkezésének határidejét, el kell küldenünk a kiírást minél több helyre, úgy, hogy minél többen értesüljenek a dologról (esetleg ezt lehetne hirdetni valamilyen lapban? bár nem nagyon szokás...), és tartanunk kell a határidőket. Aztán a szokásos: bejönnek az absztraktok, mi szelektáljuk/átiratjuk őket, és létrehozunk egy teamet a szervezésre, tájékozódunk kiadóknál, stb. stb. Jövő héten megteszem az első lépéseket, aztán meglátjuk. Szőnyi tanár úr támogatni fog, már mondta a konferencián.
Közgyűlések szerte az országban: csodálatos ötlet, pontosan erre van szükségünk.
Lamorak
(Aristotelés)
- Dínchamion
- Nem elérhető
Én is megragadom az alkalmat, és mindenkinek megköszönném, hogy feljethetetlenné tette ezt a két (és fél) napot...
Ömlesztve, mert megint kevés időm van (de már túl vagyok a filozófia felvételin, úgy elszúrtam, hogy öröm volt nézni! ):
Valhalla: én sem szívesen közösködnék velük, régről fakadó előítéleteim vannak velük szemben (pl. a M.A.G.U.S. miatt, de van sok más is), és a legtöbb ismerősömnek szintén ez a véleménye...
CD: nekem is! nekem is!
Tagdíj: Batti, akkor most hogyan lesz ez? Én már alapító tag vagyok, kinek/hogyan/meddig kell perkálnom?
ÉSzAH: az én előadásom Lamoraknál van, de ha kell, elküldöm...
Így most elsőre ennyi. Mégegyszer köszi a két (és fél) napot!
Ja!
Végre elérhető a honlapom, bár a címem némiképp változott (a profilomat már javítottam). Szóval tessék megnézni, bár a vendégkönyv még nem akaródzik müködni... A cím: www.nexus.hu/rdsithicus
Üdv:
Dínchamion
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- amanibhavam
- Nem elérhető
Rayan írta: Lamorak: ez jó hír
Mindenki: Lenne egy kérdésem. A tegnapi "Jégkorszak utáni" hülyéskedés mellett fölvetődött egy dolog: Nem-e lehetne-e létrehozni a Magyar Tolkien Társaság számára egy alapítványt, amely anyagi támogatást nyújtana? (Tegnap édesanyám megkérdezte tőlem, van-e már alapítványunk, mert ő és -állítása szerint- édesapám is szívesen adná nekünk a jövedelme 1%-át.) Mennyi időbe telik, míg alapítványunk születhet? Ki hozhatja létre ezt az alapítványt?
bocs, hogy beleszólok, de emlékeim szerint egy alapítványnak 3 éves működés után lehet 1%-ot utalni, legalábbis pár éve még így volt, lehet, h. azóta változott a dolog
love is the shadow that ripens the wine
- Batti
- Nem elérhető
Rayan: Volt már szó alapítványról, de semmi konkrét. Egyébként meg csak lépésről lépésre haladjunk. Amikor az alapítvány szükségessé válik akkor majd lesz. Az adó 1%-ához pedig közhasznúaknak kell lennünk, erre pedig három évet várnunk kell
Mindenkinek: A Középfölde/Tolkien tanulmányok topicba már beírtam a következőket.: Bár nyakunkon a nyár de közeleg az ősz is és az idő telik. Na elég hülyén fogok hozzá. Szóval, Az MTT tervei között szerepel komoly Tolkiennel foglalkozó tanulmány/előadás/dolgozat -okat (a pontos megnevezést egyelőre Lamoraktól kérdezzétek) egybegyüjtő kiadvány, vagy legalábbis a tartalmának létrehozása, még ebben az évben. Arra hívnám fel a figyelmet, hogy egy ilyen mű létrehozása sok idő annál is inkább mert az elbírálások és megbeszélések is idő igényesek, nem is beszélve a szerkesztésről és a kiadvány formára hozástól. Természetesen szándékaink szerit a tagok vesei és rajzai/festményei is szerepelnének valamelyik változatában. Kérek mindenkit, aki részt kíván venni ebben a munkában az már most kezdjen hozzá az előkészületekhez. Jelesül a témamegjeleölés már lehet is az első lépés. Ezt a projectet Lamorak fogja őssze tehát neki küldjétek vagy címezzétek itt a dolgaitokat. Ne feledjétek az ő kapacitása is véges ezért kell minnél előbb akár most is elkezdeni a munkát. Tudom nyári szünet van ilyenkor mindenki inkább mást csinál. De ez igen fontos lenne a Társaság jövőjét illetően.
A magam részéről a következőkkel foglalkoznék szívesen:
--A vallás megjelenése vagy meg nem jelenése a Gyűrűk Urában és a Szilmarilokban.
--Az ékszerek és szerepük Tolkien műveiben.
--Középfölde geográfiája, elsősorban az északnyugati területek.
--Különleges fegyverek, eredetük és szerepük középfölde háborúiban.
Természetesen ha valakinek tetszik bármelyik téma vagy annak része nyugodtan használja fel.
Szóval kezdjük el a dolgot.
Más: Néhány beszélgetésben már felmerült az, hogy a közgyűléseinket és egyéb összejöveteleinket az ország különböző városaiban rendeznénk. Egy fajta vándorló jelleggel. Már a beszélgetéseken is kiderült az, hogy elég sok városban vannak kapcsolatink. Tulajdonképpen ezzel a Budapest központúságot lehetne ellensúlyozni, valamint az ismertségünket növelnénk és bandázásnak sem utolsó. Apropó kell gondolnunk az első évi rendes közgyűlésünkre. A leginkább alkalmas idő erre szeptember lenne (kösz Morgi). A helyszín pedig majd eldől.
"Kane o Keizai Suru"
- Rayan
- Nem elérhető
Mindenki: Lenne egy kérdésem. A tegnapi "Jégkorszak utáni" hülyéskedés mellett fölvetődött egy dolog: Nem-e lehetne-e létrehozni a Magyar Tolkien Társaság számára egy alapítványt, amely anyagi támogatást nyújtana? (Tegnap édesanyám megkérdezte tőlem, van-e már alapítványunk, mert ő és -állítása szerint- édesapám is szívesen adná nekünk a jövedelme 1%-át.) Mennyi időbe telik, míg alapítványunk születhet? Ki hozhatja létre ezt az alapítványt?
tiltsátok be a kisbetűt
Csinci
- Lamorak
- Nem elérhető
Más: írtam egy rövid beszámoló-bejelentkező levelet, hogy teljesítsem az alapszabály azon pontját, hogy a szaktekintélyekkel felvesszük a kapcsolatot. Jane Chance gratulált, és nagy örömmel fogadta a megalakulást; Doug Andreson (az Annotated Hobbit szerzője, talán a legismertebb Tolkien szövegkritkus) szintén jókívánságait küldi.
Most ennyit, holnap jövök.
Lamorak
(Aristotelés)
- Batti
- Nem elérhető
"Kane o Keizai Suru"
- Morgana
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
S. P. Q. L.
"Szabad járása van a létből a semmibe,
a semmiből a létbe."
- Álmos
- Nem elérhető
Én is elküldöm, mert nekem megvan kész formátumba, de kinek akkor?
Huhú
- Áfonya
- Nem elérhető
ÉSzAH írta: Egy kérdés azokhoz, akik előadtak az alakuló rendezvényen:
Mikor lesz hozzáférhető az előadások anyaga írott, letölthető formában?
Én személy szerint már elküldtem az előadásomat Gandalfnak, a többiekről nem tudok.
Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
- ÉSzAH
- Nem elérhető
Mikor lesz hozzáférhető az előadások anyaga írott, letölthető formában?
Nem sürgetés csak érdeklődés. Ugye folyamatban van a dolog.
Ezzel kapcsolatban egy javaslat:
Szerintem az archívumunk részére össze kellene állítani egy kis foldert melybe elhelyenénk mindent, ami az alapító üléssel kapcsolatos:
- 1 db színes plakát
- hivatalos meghívó
- program
- sajtóanyag
- előadások anyagai
- Árpi bácsi levele
- alakuló üléssel, megalakulással kapcsolatos írott (nyomtatott vagy internetes) sajtó-cikkek
Hülyeség?
ÉSzAH
/Col. William Tavington/
- Lamorak
- Nem elérhető
Batti írta: Amint látom többeknek van olyan újság kivágása ami rólunk szól. Ha lehetne hogy kapjak ezekből az jó lenne. Postán, emilben, fénymásolat vagy be scannelt kép is jó lenne. Mivel nem olvasok, veszek, járatok napilapot ezért nincs nekem egy sem. Viszont van pár kinyomtatott internetes oldalam. Meglehetős fantáziátlanságról (vagy érdektelenségről)tesznek tanubizonyságot ezeknek a médiumoknak a hírszerkesztői. Mind az MTI-s anyagot adják egy az egyben.
Persze, ez a standard gyakorlat, gondolom. Érdekes mnegnézni, hogy a szegediek, akik nem az MTI-től, hanem direkt tőlünk kapták a hirt, mennyiben mások... Arra gondoljunk, hogy azért viszonylag kevés olvasó nézi át ugyanazt a hirt az összes lehető forrásban.
A Népszabis cikket nekem is küldje már el valaki-- ugye olyan kis hir volt hátul?
Egyébként Ervin (a Szukitstól, aki ott volt az alakulón) egyáltalán nem 'szivott mellre' semmit-- csak egyszerűen furcsának találta, hogy a kiadókat (és különösen őket) nem kerestük meg előre. De mi mondtuk, hogy szerintünk ez nem furcsa. Nem nagyon hiszem, hogy van erre kialakult gyakorlat. Szerintem is nagyon jó az együttműködési lehetőség; mindenképpen ki kell használjuk, sőt, hasonlót kialakitanunk a többi, Tolkien-témájú szövegeket kiadó céggel is. Forditok és lektori ambiciókkal rendelkezők jelezzenek majd nekem, ha lehet, hogy miben tudunk rájuk számitani.
Lamorak
(Aristotelés)
- Batti
- Nem elérhető
"Kane o Keizai Suru"
- ÉSzAH
- Nem elérhető
1. CD-n, nagy méretben.
2. Gandalfnál kis méretben.
Utóbbi lesz meg előbb, egy-két napon belül, a CD-s lehetőségre még egy kicsit várni kell.
ÉSzAH
/Col. William Tavington/
- Gandalf
- Nem elérhető
- Lili
- Nem elérhető
Az alakulóüésen meg sajna én sem voltam ott...
- Fíriel
- Nem elérhető
A Népszabadságban volt szó a MTT megalakulásáról. Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet hozzá még csatlakozni? Nem tudtam ott lenni az alakulóülésen...
Fíriel
- Fio
- Nem elérhető
"Egy vonatnál nem az a fontos, hogy merre megy, hanem hogy legyen bátorságod felszállni rá!"
- aieless
- Nem elérhető
Szukits kiadó:
szerintem is kb. ennyit várhatunk egy kiadótól, pláne, ha nincsenek is kiadandó műveink Esetleg ha elkészül a Kószák Könyve, azzal lehetne csinálni valamit. De az ilyesmihez már komoly jogdíj kellene a Tolkien Estate-től, nem?
Nekem egyébként a Szukits kiadó szimpatikus, szerintem jó minőségű könyveket csinálnak (nálam az Asimov-gyűjtemény elviszi a pálmát, az igazán nagyon jó). Úgy látszik, a fazon mégsem szívta annyira mellre, hogy csak a sörfesztiválon értesült rólunk
So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain
- Fio
- Nem elérhető
"Egy vonatnál nem az a fontos, hogy merre megy, hanem hogy legyen bátorságod felszállni rá!"
- Batti
- Nem elérhető
CD: Lesz, csak egy kis időt kérek. Még nem csináltam AVI-ból divx-et. Mert úgy vélem az lenne a legmegfelelőbb kicsi és jóminőségű lejátszást biztosít.
The Hobbit képregény Valaki vagy valakik már említették meglétét. Belekukkantottam, nekem tetszik, annál is inkább, mert beszkennelve megvan az eredetije. Talán meglepő de az elején található egy kép, vizimalmot ábrázol és egy hidat . Ugye emlékeztek Gandalf megérkezésére a megyébe. Nagyon hasonlít.
"Kane o Keizai Suru"
- Lamorak
- Nem elérhető
Most tárgyaltam tudniillik a Szukits Kiadóval, egyelőre előzetes szinten, és pontosan azokat a dolgokat hoztuk fel, amikről itt lentebb is szó volt: elsősorban javaslatokat várnak tőlünk, szakmai támogatást, véleményezést, olyan dolgokat, amik mindkét csoport presztizsét meg tudják emelni. Pl. minden Tolkien-könyvben, amivel dolgozunk, kapunk egy egyoldalas hirdetési felületet, és természetesen lektorálás esetén megegyezünk a díjazásban is... ilyenek. Arról is volt szó, hogy ha vannak fordítóink, akik eleve Tolkien-szövegekre specializálódnak, őket midnen bizonnyal be tudnák vonni a munkába.
Szerintem nagyjából ez az, amit a többi (akár potenciális) Tolkien-kiadóval is el kellene / lehetne érni.
Lamorak
(Aristotelés)
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Gumipók
- Nem elérhető
Az tényleg jó, hogyha jó kapcsolatot tartunk fent kiadókkal, de miért kell nekünk mindenképpen kiadóba vinni az esetleges MTT kiadványokat.
Ha jólemléxem Sötétúr kezdeményezte az alakulóülést-előkészítő-előalakuló-elő-ülésen (de szép!!!:::)) a nyomdai tevékenységek tevékenységi körbe való felvételét.
Mellesleg az én cégem is foglalkozik nyomdai tevékenységekkel.
A kiadó csak mint terjesztő, vagy mint szervező jöhetne szóba, erre pedig maga az MTT a legmegfelelőbb platform.
Magyarul, szerintem nem feltétlenül kell rögtön kiadóhoz szaladni, ha van valami megjelentetnivalónk. Elég kompetens taggal rendelkezünk ahoz, hogy házon belül meg tudjuk oldani (a kiadásból származó anyagi előny MTT-ben tartásáról nem is beszélve).
Persze szóljatok ha tévedek...
- Gandalf
- Nem elérhető
Egyébként szerintem sem kéne most rögtön kiadók után futkározni, amíg nincs is mit kiadni!
Vaskalapom nincsen, csak mágussüvegem, de az is puha...