Szilmarilok

Több
19 éve 5 hónapja #261492 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Anglachel Bauglir írta: És a sárkánysisak?
Az még egy érdekes dolog.

Miért is?

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 5 hónapja #261490 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Niph/Elentári írta:

Angwen írta:

Phaedra/Namarie írta: Árnyalja a kérdést, hogy Maeglin varázslattal nyűgözte le Idrilt. (vajon honna örökölte eme tehetségét..? icon_rolleyes.gif )

??? Csak nekem mond ez újat?

Nem csak neked!! Mióta van Maeglinnak varázsereje?? Mert tudtommal sem Aredhel, sem pedif Eol nem bírt varázserővel.....

Tuor-hoz még hozzászólva annyit, hogy ha megnézzük akkor is talán ez az egy történet amelyik ""jól végződik"". Az már más tészta hogy miért is ""jó a vége"".....

Maeglin varázserejéről és azzl, hogy mit művelt ennek segítségével Idrillel, Az elveszett mesék könyvében olvastam.(Bár lehet, az emlékezetem csal. )

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 5 hónapja #261489 Írta: Anglachel/Gurthang
Anglachel/Gurthang válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Szntem senki nem tud már Galvornt ötvözni, mivel az égböl érkezett. Meteoritvas. De ez biztos hogy Anglachel(Gurthang).

És a sárkánysisak?
Az még egy érdekes dolog.

AURE ENZULUVA!

Több
19 éve 5 hónapja #261481 Írta: Ecthelion
Esetleg Aule?
Nekem mondjuk ez az egész Túrinból vala dolog, kicsit fura, de tetszik nagyon :) Túrin az egyik kedvencem.

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 5 hónapja #261480 Írta: Anglachel/Gurthang
Ki, Eol? Más szerintem nem tud galvornt ötvözni.

AURE ENZULUVA!

Több
19 éve 5 hónapja #261474 Írta: Ecthelion
Lehet, hogy egy kicsit régen olvastam volna a Narn i hín Húrint? :D
De visszatérve a fegyverre: Az teljesen kizárt, hogy Vala Túrinnak :) egy új Gurthangot készítettek Valinorban?

Több
19 éve 5 hónapja #261473 Írta: Anglachel/Gurthang
Echtelion: Anglachel = Gurthang :wink:
Jót írtál.

És Túrin sírja nem került a tenger mélyére és Morwené sem (és Nienoré sem) hanem egy szigetként kiemelkedik a tengerböl. Asszem Tol Morwen a neve de ezt nem tudom biztosan.

Anglachel tesvére pedig nem Túrin kardja hanem Maeglin (vagy Eol) kardja és nem hiszem, hogy ha Túrinnak is van egy fekete kardja akkor Maeglinét használná.

AURE ENZULUVA!

Több
19 éve 5 hónapja #261468 Írta: Ecthelion
Igen Túrin kardja Gurthang volt, elnézést elírtam. Azért lehetetlen, mert a világ megváltozott, és Túrin is, és Gurthang is a tenger mélyére került (elvileg!). A Szilmarilokat is csak Melkor bukása után kerítette elő Earendil!

Több
19 éve 5 hónapja #261462 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Két fekete kard létezett, volt Anglachelnek egy testvére is...

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 5 hónapja #261450 Írta: Anglachel/Gurthang
Énse. Azért kérdeztem. Angolul nemtok. De ha a szilmarilokat elö tudják keríteni akkor Anglachel gyerekjáték.

(amugy miértis lehetetlen?)

AURE ENZULUVA!

Több
19 éve 5 hónapja #261448 Írta: Ecthelion
Úgy értettem, hogy csináltak egy másik Anglachelt. :? Mert nem tudom, hogy a régi hogyan lehetne vele, ha egyszer mellé temették? Kiásták? :twisted: Ami lehetetlen ugyebár :) Sajnos csak találgatok, mert nem olvastam HOME-t. :(

Több
19 éve 5 hónapja #261439 Írta: Anglachel/Gurthang
Másik fekete kard.. nemhiszem.
Ráadásul Túriné.
Az biztos, hogy az Anglachel.

AURE ENZULUVA!

Több
19 éve 5 hónapja #261427 Írta: Ecthelion
Vagy egy teljesen új kard is lehetett. Vagy ez kizárt?

Több
19 éve 5 hónapja #261413 Írta: Anglachel/Gurthang
És ki kovácsolta újra össze Anglachelt? Eol mandoszban? Vagy Aule? Vagy ki?

AURE ENZULUVA!

Több
19 éve 5 hónapja #261335 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ezért vagyunk itt... :)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
19 éve 5 hónapja #261334 Írta: Nelossel
Nelossel válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ja, jó. Erről nem tudtam. :oops:

Több
19 éve 5 hónapja #261333 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Leszámítva a Mandos második próféciájában leírtakat... ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
19 éve 5 hónapja #261332 Írta: Nelossel
Nelossel válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Anglachel Bauglir írta: ... Turin meg Vala.

Túrin beledőlt a saját kardjába, nem kapott semmilyen különleges megtiszteltetést (kivéve azt az átkot Melkortól).

Több
19 éve 5 hónapja #261318 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Alyr Arkhon írta: Azér azt nem mondanám, hoiyg Eolnak nem volt "varázsereje". Mintha a szilmarilok kicsit mást írna arról amiket művelt ő ott az erdejében.

Oké! Már rémlik! Persze hiszen elbüvölte(elvarázsolta), alantas módon Aredhelt. Szóval viszavonom előző állításom egy részét. :lol: :P

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Több
19 éve 5 hónapja - 19 éve 5 hónapja #261285 Írta: Anglachel/Gurthang
Azért Turin története sem olyan rossz, ha a legvéget nézzük.
Tuor Nolda lett, Túrin meg Vala.

AURE ENZULUVA!

Több
19 éve 5 hónapja #261267 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Azér azt nem mondanám, hoiyg Eolnak nem volt "varázsereje". Mintha a szilmarilok kicsit mást írna arról amiket művelt ő ott az erdejében.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 5 hónapja #261241 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Angwen írta:

Phaedra/Namarie írta: Árnyalja a kérdést, hogy Maeglin varázslattal nyűgözte le Idrilt. (vajon honna örökölte eme tehetségét..? icon_rolleyes.gif )

Nem csak neked!! Mióta van Maeglinnak varázsereje?? Mert tudtommal sem Aredhel, sem pedif Eol nem bírt varázserővel.....

Tuor-hoz még hozzászólva annyit, hogy ha megnézzük akkor is talán ez az egy történet amelyik ""jól végződik"". Az már más tészta hogy miért is ""jó a vége"".....

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Több
19 éve 5 hónapja #261178 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Angwen írta:

Tudommal épphogy minél jobban megismerte, annál jobban megutálta...

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 5 hónapja #261077 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Tuor és Túrin története pont együtt, egymás mellett érdekes, a két eltérő életút miatt. Többletjelentést adnak egymásnak.

Több
19 éve 5 hónapja #261075 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Felagund írta:

Niph/Elentári írta: Nekem Tuor története tetszett a legjobban. Azért mert egyrészt valahogy boldogabb, megleli Gondolint, Feleségül verszi Idrilt, meg egyebek.Igaz hogy Gondolin elpusztul, de ők megmenekülnek és végül elhajózik Idrillel Valinorba...Azért ez valamennyire Happy End-es??? Nem????? :?:

Furamód én pont ezért nem szerettem Tuor történetét. Valahogy mindig úgy éreztem, hogy érdemtelenül került ilyen magas polcra. Mert végülis mit csinált? Semmi különöset! Ulmo kiválasztotta, hogy miért azt csak ő tudja, aztán elment Gondolinba, ott prédikált egy kicsit, aztán elvette Idrilt, majd Gondolin ostroma után elhúzott Valinorba. Jó, tudom, hogy hősiesen harcolt az ostromnál, de ezt mások is megtették. Szóval ezért érzem érdemtelennek...
De ez csak magánvélemény...

Van abban valami, amit mondasz. Tuor éppúgy nem tudta igazán felmérni sorsának jelentőségét, mint Túrin--talán ezért is érzek olyan erős ellentét-párhuzamot kettejük között. Lehet rajta vitatkozni, hogy magukban hordozták-e végzetüket, vagy csak rájuk szabták azt külső hatalmak--szerintem olyan erősen összefonódott a személyiségükkel, hogy nem lehet a kettőt különválasztani. Tuor éppúgy kiszolgáltatott eszköz, mint Túrin. Az egyik a sötétség, a másik a fény kiválasztottja. És mint ilyen, mindkettejüket körüllengi a szememben valami titokzatosság, valami érthetetlen.
Talán annyi a különbség, hogy Túrin küzdött a sorsa ellen, mondhatni kézzel-lábbal kapálózott, míg Tuor engedelmes bizalommal szolgált Ulmo eszközéül--de ez magától értetődik, ismerve a kettejük rendelése közti különbséget.

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
19 éve 5 hónapja #260969 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Szilmarilok

olorin.papa írta:

Felagund írta: Olyan fontos volt Eärendil származása?
Úgy értem szvsz bőven elég volt, hogy mind a tündék, mind az emberek képviselőjeként jelent meg a Valák előtt, miért volt ezek után szükséges Tuor "tündésítése"

Earendil származása szvsz nagyon is fontos volt, ugyanis mindkét fajból származván (maia ős csak bónusz),sőt, a tündék mindhárom "törzséből" (noldák, eldák és telerek) és az három házából volt őse. Csakis Ő kérhette a Valákat a segítségre.

A "tündésítés" meg eleve adott, hiszem Valinorban nem élhetett halandó...

Mármint noldák, vanyák, telerek-et akartál írni, gondolom:)
más...
Túrin jó fej volt... szvsz. ne felejtsük el, hogy Morgoth átka sújtotta, gyakorlatilag sok tettét meghatározta az átok, Glaurung hipnotizálása, stb. Az egyik legszívszorítóbb történet az övé... S ne feledjük a nagy tetteket, amiket véghezvitt! Igaz, indulatos volt, de akkor is jólelkű, s ismerte az irgalmat. Számos utalást találhatunk erre.

Több
19 éve 5 hónapja #260967 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Úgy értem szvsz bőven elég volt, hogy mind a tündék, mind az emberek képviselőjeként jelent meg a Valák előtt, miért volt ezek után szükséges Tuor "tündésítése"

Ezt én sem egészen fogtam fel. A noldák közé sorolták, akiket szeretett, és akik között sokáig élt. Szvsz semmi funkciója nincs a dolgonak, hacsak nem az, amit olorin.papa is mondott: csak így élhetett Valinorban.

Namarie: szvsz Maeglint nem igazán a kínzásokkal való fenyegetés törte meg, hanem az, hogy Morgoth neki ígérte Idrilt.

Több
19 éve 5 hónapja #260942 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Ulmo írta:

Felagund írta: Maeglin megölése miért olyan nagy hőstett???

Végülis csak egy nyomoronc tünde, az egyik legjobb kovács fia, aki baromira értett a fegyverekhez, a vashoz. Tényleg kinderspiel egy ilyen egyént levágni :roll: Mellesleg így mentette meg Idrilt és Eärendilt.

Árnyalja a kérdést, hogy Maeglin varázslattal nyűgözte le Idrilt. (vajon honna örökölte eme tehetségét..? :roll: )

Érdekes lehet még az is, hogy Hurin végig kitartott Melkor fogságában, maeglin pedig a melkor által elregélt kínzási nemekre meghajolt melkor akarata előtt: Ezzel nem azt mondom, hogy nem kelltt volna meghajolnia, bvagy hogy nem értem meg, mert ki tudja, hogy ki milyen fenyegetésre mire lenne képes, de elgondolkodtató, hogy a lelki gyötrelmeknem alávetete Hurin ember létére sokkal másabbul viselkedett, mint a tünde Maeglin.

végzet: ő valahogy két részről is magában hordozt a végzetét szerintem. Nolda- teler házasság, ami egyáltalán me tisztességes körülmények között kötette, így a szerelem kulturált, másikat tisztelő oldalából nem sokat tanult.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
19 éve 5 hónapja #260903 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Earendil származása szvsz nagyon is fontos volt, ugyanis mindkét fajból származván (maia ős csak bónusz),sőt, a tündék mindhárom "törzséből" (noldák, eldák és telerek) és az három házából volt őse. Csakis Ő kérhette a Valákat a segítségre.

A "tündésítés" meg eleve adott, hiszem Valinorban nem élhetett halandó...

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 5 hónapja #260901 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Van benne valami :)

Our knees do not bend easily

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.645 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére