Lothlórien - Tündék

Több
20 éve 8 hónapja #181597 Írta: Krisie
Krisie válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
SZYASZTOK

tudom hogy nem tartozik ide de már halálra keresgéltem és ti talán tudtok segiteni
Létezik tünde szerepjáték klán? lehetőleg live?
És lehetőleg Bpen?

♥ Verselős Tünde Hercegnő ♥

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 8 hónapja #181568 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Jól van na én se úgy értettem hogy tudjuk hova keülünk csak valami sejtés lehet !Valami rémlik a szilmarilokból!Hogy Erunak tervei vannak velünk!
Csak ne kérd hogy leírjam ide mert most nincs nálam könyV!!

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 8 hónapja #181567 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Niph/Elentári írta: Lehet hogy az emberek meghalnak és lelkül elhygyja a világ tereit ugye?
A tündék Arda szétszedése után eltűnnek ugye mert ez van Mandos második proféciájában.Az emberekkel terve van Ilúvatarnak a második teremtés során ha jól emlékszem?de mi lesz a tündékkel??
Apropó lehet az emberek előnyt élveznek mert haláluk után a Eru-hoz kerülnek(ezt nem tudom) de a tündékről megint nem tudjuk mi lesz velük!!
Na szóval kinek van oka panaszra:mi legalább talán tudjuk hova kerülünk de a tündék???? :bounce: :bounce:

Az Embereket illetően sincs pontos ismeret, mint alant kifejtették.
Csak a Vég után derül fény Eru szándékára, így csak akkor (vagy adott esetben az emberek halálakor) tudhatjuk meg mindezt... :wink:

Több
20 éve 8 hónapja #181563 Írta: Niph
Lehet hogy az emberek meghalnak és lelkül elhygyja a világ tereit ugye?
A tündék Arda szétszedése után eltűnnek ugye mert ez van Mandos második proféciájában.Az emberekkel terve van Ilúvatarnak a második teremtés során ha jól emlékszem?de mi lesz a tündékkel??
Apropó lehet az emberek előnyt élveznek mert haláluk után a Eru-hoz kerülnek(ezt nem tudom) de a tündékről megint nem tudjuk mi lesz velük!!
Na szóval kinek van oka panaszra:mi legalább talán tudjuk hova kerülünk de a tündék???? :bounce: :bounce:

Több
20 éve 8 hónapja #181555 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Ranamarth írta: Véleményem szerint hiába emelkedettebb a tündék léte,mint az embereké,a végén minden lény odajut,ahová való,de mint ahogy azt előttem is mondták,nem tudhatjuk,hogy mi történik a tündék lelkével,ha elhagyják a világot;akár Nyugaton,akár Középföldén teszik ezt meg! :?: :roll:

Ezt most nem egészen értem. Mivel a tündék lelke csak Arda megsemmisülése után hagyja el a világot, viszonylag lényegtelen, hogy a megsemmisülés pillanatában annak melyik részén tartózkodnak épp, nem? :?: :roll:

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 8 hónapja #181523 Írta: Ranamarth (Endóriel)
Ranamarth (Endóriel) válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Véleményem szerint hiába emelkedettebb a tündék léte,mint az embereké,a végén minden lény odajut,ahová való,de mint ahogy azt előttem is mondták,nem tudhatjuk,hogy mi történik a tündék lelkével,ha elhagyják a világot;akár Nyugaton,akár Középföldén teszik ezt meg! :?: :roll:

"Ember,ki szívén gyalogol
S kíméli kérges lábait,
Jajgat,ha majd tüskébe hág
S elveszti csendes álmait."

Több
20 éve 8 hónapja #181505 Írta: Angwen
Ha jól értettem, pusztán arról van szó, hogy a tündék lelke annyira kötődik Ardához, hogy egyszerűen képtelenek elképzelni bármiféle életet a pusztulása után. Ezért egy részük azt mondja, hogy ők is vele pusztulnak; mások bíznak Eruban, és hiszik, hogy valahogy majdcsak megoldja a helyzetet. De biztosat nem tudni róla. Mint ahogy arról is csak találgatások vannak, hogy mi lesz az emberek sorsa: egyesek szerint Ilúvatarhoz mennek, mások (pl. Melkor és hívei :twisted: ) szerint megsemmisülnek. És ezekről még a Valáknak sincsenek biztos infói. (Én személy szerint az Eruban bízó optimisták pártján állok, de könnyű nekem: nem rólam van szó...)

Több
20 éve 8 hónapja #181392 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Namarie írta: Nahát igen, ezért lovagolok én annyira rajta. Nem tudom, mit gondoltok róla, de az, hogy az emberek ülnek Iluvatar lába előtt és dalolnak, a tündéknek meg végük, enyhén szólva is igazságatlanság, (mindazok után, amit a tündék tettekKözépföldén és Középföldéért) különösen, ha esetleg még újjá se teremtik őket. Azért gondoljátok át: az emberek vígan elvannak, Finrod Felagund meg, aki végső soron az életét adta az emberkért, és elég szörnyű halált halt azért, hogy Berennek (na jó, azért Lúthiennek is) jó legyen, abszolút sehol, és nem örülhet Iluvatra fényének.

Számomra valahol illogikus az is, hogyha Iluvatra a tündéket is a gyermekeinek vallja,akkor miért semmisítené meg őket teljesen, mindörökre?

NEM tudjuk, hogy az emberek lelkével mi történik haláluk után. Csak annyit, hogy kikerülnek a világ köreiből.

love is the shadow that ripens the wine

Több
20 éve 8 hónapja #181326 Írta: Artemisz
Artemisz válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Ööö.. :oops:

Hogy is szólt a Második Próféciád, Mandos? :wink:

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 8 hónapja #181325 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Nem biztos, hogy megsemmisülnek.
Finrod az Athrabethben csupán azt mondja, hogy az Arda pusztulása utáni időkről nincs se hagyományuk (lore), se tudásuk...

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 8 hónapja #181320 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Nahát igen, ezért lovagolok én annyira rajta. Nem tudom, mit gondoltok róla, de az, hogy az emberek ülnek Iluvatar lába előtt és dalolnak, a tündéknek meg végük, enyhén szólva is igazságatlanság, (mindazok után, amit a tündék tettekKözépföldén és Középföldéért) különösen, ha esetleg még újjá se teremtik őket. Azért gondoljátok át: az emberek vígan elvannak, Finrod Felagund meg, aki végső soron az életét adta az emberkért, és elég szörnyű halált halt azért, hogy Berennek (na jó, azért Lúthiennek is) jó legyen, abszolút sehol, és nem örülhet Iluvatra fényének.

Számomra valahol illogikus az is, hogyha Iluvatra a tündéket is a gyermekeinek vallja,akkor miért semmisítené meg őket teljesen, mindörökre?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
20 éve 8 hónapja #181300 Írta: Artemisz
Artemisz válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Felagund írta: A tündék fëája kötődik Ardához, azaz Arda pusztulásakor valószínűleg vele együtt elpusztul.

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
De ciki... :?

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 8 hónapja #181299 Írta: Felagund
No, én is konzultáltam Finroddal (:D) az ügyben, és asszem már tisztán látok.
A tündék fëája kötődik Ardához, azaz Arda pusztulásakor valószínűleg vele együtt elpusztul, többet a tündék sem tudnak, úh sztem mi sem tudhatunk :D
Az embereké nem kötődik Ardához, a halállal kilép Ardából, (és talán Eából is) és Eruhoz megy.

Több
20 éve 8 hónapja #181089 Írta: Angwen

Felagund írta: Itt különbséget kell tenni és Arda közt. Eä az univerzummal egyenlő (bár rajta kívül is vannak dolgok, pl Ilúvatar ;) ) Arda pedig a Föld, tágabb értelmezésben a Naprendszer. Eával együtt a tündék fëája is elpusztul, és ezután Ilúvatar egy egészen új Eát fog teremteni
Legalábbis asszem... :?

Nekem az Athrabeth-ből egyáltalán nem ez jött le; inkább az, hogy Arda megsemmisülése olyasmi a tündék számára, mint az embereknek a halál: senki sem tudja, mi lesz utána. Egyesek úgy gondolják, a teljes megsemmisülés, mások szerint valami szebb és jobb... De legfeljebb reményeik vagy félelmeik vannak ezzel kapcsolatban, teljes bizonyosság semmiképp.

Több
20 éve 8 hónapja #180660 Írta: amanibhavam

Namarie írta: Amani: köszönöm, de még mindig nem tiszta valami. a testük létének elméleti határa Arda?

Mi lesz ardával, amikor a szétszedettség állapotában van? Mi lesz a helyén? Arda teljesen anyagi természetű, vagy nem? Ha Arda teljesen anyaga, és a fea nem anyag (ezt nem tudom, hogy a tündék feája milyen természetű) akkor számomra összeférhetetlen, hogy az anygi pusztuláskor, vagy pontosabban atomokra hulláskor az anygatalna is pusztuljon. hacsak nem arról van szó, hogy az anyagi formákat konstituáló erő uyganaz, ami a lelket is konstituálja, és ez az erő nullázódik le.

Bocsánat a kukacoskodásért, de tényleg meg szeretném érteni ezt az egészet.

Tudom, hogy ez a Kérdéskbe illen inkább, de tündék Feája ugye Iluvatartól ered?

A fea természetesen nem anyagi természetű, ám mivel a fea is teremtett dolog, Ilúvatartól származik, ezért - gondolom - ugyanúgy Ilúvatar meg is semmisítheti őket, ha úgy érzi helyesnek. Mármost hogy a feák honnan kerülnek Eára, Ilúvatar ott tartja-e őket készenlétben egy kis dohányzacskóban az íróasztalán, és mindig csippent belőlük, ha kell, vagy ad hoc teremti őket, ahogy a szükség hozza, ezt nem tudnám neked megmondani.
Azt nem szabad feledni, hogy a tündék esetén, bár éltük nagyon hosszú, a fea szoros kölcsönhatásban van a hroával, kötődik hozzá, nem úgy, mint az Inkarnátusok (megtestesültek = valák, maiák) esetén, akiknél ez a kötődés jóval gyengébb, megválaszthatják - bizonyos korlátok közt - a fizikai testüket.

Több
20 éve 8 hónapja #180643 Írta: Felagund
Itt különbséget kell tenni és Arda közt. Eä az univerzummal egyenlő (bár rajta kívül is vannak dolgok, pl Ilúvatar ;) ) Arda pedig a Föld, tágabb értelmezésben a Naprendszer. Eával együtt a tündék fëája is elpusztul, és ezután Ilúvatar egy egészen új Eát fog teremteni
Legalábbis asszem... :?

Több
20 éve 8 hónapja #180623 Írta: Namarie
Amani: köszönöm, de még mindig nem tiszta valami. a testük létének elméleti határa Arda?

Mi lesz ardával, amikor a szétszedettség állapotában van? Mi lesz a helyén? Arda teljesen anyagi természetű, vagy nem? Ha Arda teljesen anyaga, és a fea nem anyag (ezt nem tudom, hogy a tündék feája milyen természetű) akkor számomra összeférhetetlen, hogy az anygi pusztuláskor, vagy pontosabban atomokra hulláskor az anygatalna is pusztuljon. hacsak nem arról van szó, hogy az anyagi formákat konstituáló erő uyganaz, ami a lelket is konstituálja, és ez az erő nullázódik le.

Bocsánat a kukacoskodásért, de tényleg meg szeretném érteni ezt az egészet.

Tudom, hogy ez a Kérdéskbe illen inkább, de tündék Feája ugye Iluvatartól ered?

Több
20 éve 8 hónapja #180622 Írta: amanibhavam
Annyit jelent, hogy a feájuk nem hagyja el Ardát, mint az embereké. Testük rendkívül hosszú életű, de létének elméleti végső határa Arda létezésének határa. Ardán keletkeztek, Ardával pusztulnak.

Több
20 éve 8 hónapja #180620 Írta: Namarie

Felagund írta: .
Finrod ezután indul vissza az ostromzárhoz és így búcsúzik (nem tudom megállni, hogy ide ne írjam ANNYIRA szép :crying: )

"But you are not for Arda. Whither you go may you find light. Await us there, my brother - and me."

Kb.: Nem vagy Arda része. Ahová mész, ott fényt találsz. Várj meg ott minket, a fivéremet - és engem!

No, elég zavaros lett, de remélem pár dolog azért világos(abb) lett tőle. Tervezem a teljes fordítását, csak egyrészt nagyon nehéz a szövege (úgy értem bonyolult :P ) másrészt nincs időm :evil:
Minden kérdést várok privben!

ha nem baj, itt is feletnném a kérdést:

Ha Andreth megvárhatja őket- az én értelmezésemben a halála után- a találkozás csak akkor lehetséges, ha Arda újra tiszta. Meglátéásom szerint a szöveg értelmezhető úgy is, hogy Anredth és Aikanaro egyszer majd összeházasodhatnak, ha így van, valamilyen módon élnie kellminda kettőnek. Gondolom, a Második csata után lehetséges csak, hogy az emberek megtalálják a fényt. És ha tündék elérkeznek oda, akkor a teljes pusztulásuk lehetetlen. Ha a következteésem jó, akkor ki lehet- e jelenteni eme szöveg alapján, hogy a tündék túlélik Arda szétszedését?
A fea ugye NEM anyagi természetű?
És lehet, most fatális hülyeséget kérdezek, de mit jelent az, hogy a tündék sorsa Ardához van kötve? Az én értelmezésemben ide térnek vissza, de felelősséggel tartoznak Arda sorsáért. Itt élnek, és vissza kell térniük, hogy munkálkodjanak Ardán. Testük arda anyagából van alkotva, de a feájuk miből és honnan van?

Több
20 éve 8 hónapja #180573 Írta: Felagund
No.

Igexem rövid lenni.
A sztori alapvetően arról szól, hogy van egy Bëor házabeli bölcs asszony és Finrod (igen, Felagund :D ) beszélgetnek, és szóba kerül a tündék és emberek sorsa, és az azok közti különbség. Maga a történet 409 körül játszódik (Andreth ekkor kb 48-50 éves lehetett).
Finrod először is csodálkozik, hogy mennyire más az emberek sorsa, mint a tündéké, mivel (neki) nemrég még Bëorral beszélgetett, és mostanra már Bëor unokája is halott.
Andreth némi keserűséggel tekint a maga sorsára, mert érzi, hogy az emberek sorsa bizonytalan. Beszélnek arról is, hogy az emberek, mivel ők is Ilúvatar gyermekei, esetleg nem természettől fogva halandók, hanem ez valamiféle büntetés egy távoli múltban elkövetett bűn miatt.
Finrod elmondja erre, hogy a tündék szerint az emberek azért halandóak, mert már a Megrontott Ardán (Arda Marred) születtek, és mint ilyenek, nem lehetnek olyan "tökéletesek" mint a tündék. Andreth ennek ellentmond, és egy jót vitáznak arról, hogy miért is halandóak az emberek :D
Andreth eközben Finrod fejéhez vágja (csak képletesen ;) ) hogy a tündék nem tudják, hogy mit is jelent a halál, mert az a tündék számára nem a "végállomás". Finrod ezen elcsodálkozik, mert arra, hogy a halál a lét végét jelentené még sosem gondolt (tünde lévén :D ). Viszont rámutat arra, hogy mivel Eä és Arda korlátok közé kötött, ezért nem lehet végtelen, tehát a tündék is meghalnak, Eä pusztulásával együtt, de hogy az mikor lesz, azt senki sem tudja. Ezen meg Andreth csodálkozik el (:D)
Finrod felveti, hogy eddig azt gondolta, hogy Andreth előző elméletét (a halandóvá vált emberekről) csak az emberek az a vágya szülte, hogy egyenlőnek tűnjenek a tündékkel, de Andreth felhomályosítja, hogy már akkor is ezt gondolták, mikor a tündéket még nem is ismerték.
Finrod azt állítja, hogy a különbség a tündék és emberek fëájában (kb am "lélek") van, amely rokon bár, de sorsa különböző. Megelőlegezi, hogy esetleg az emberek lehetnek azok, akik a Meggyógyított Ardát elérhetik, amely különbözni fog a Romlatlan Ardától, amelyben a tündék születtek.
Ezek után megkérdezi, hogy miben bíznak az emberek.
Andreth azt válaszolja, hogy nem tudja miben higgyenek. Finrod elmagyarázza a különbséget az Amdir (kb.: remény a legjobbra) és az Estel (kb.: bizalom) közt. Az Estel egyfajta vallásos bizalom, aminek az aza alapja, hogy történjék bármi, akkor is Eru a világ királya.
Kb ennyiben maradnak, aztán Finrod megpendít egy másik szálat. Ő ugyanis tudta, hogy Andreth fiatal korában szerelmes volt Aegnorba (Aikanáro), és a tünde is szerette őt, de tudta, hogy háborús időben nem lehetnek egymáséi. De Finrod azt is mondja, hogy Aegnor ezután már nem hajlandó megházasodni, és megjósolja (!) hogy ha a két faj közt valaha házasság lesz, az csak a valami felsőbb hatalom hatására lehet. ( :arrow: Beren és Lúthien). Andreth szomorú, de valamelyest megnyugszik ebben.
Finrod ezután indul vissza az ostromzárhoz és így búcsúzik (nem tudom megállni, hogy ide ne írjam ANNYIRA szép :crying: )

"But you are not for Arda. Whither you go may you find light. Await us there, my brother - and me."

Kb.: Nem vagy Arda része. Ahová mész, ott fényt találsz. Várj meg ott minket, a fivéremet - és engem!

No, elég zavaros lett, de remélem pár dolog azért világos(abb) lett tőle. Tervezem a teljes fordítását, csak egyrészt nagyon nehéz a szövege (úgy értem bonyolult :P ) másrészt nincs időm :evil:
Minden kérdést várok privben!

Több
20 éve 8 hónapja #180491 Írta: Niph
Felagund!
Légyszi meséld el mert én se sokat konyítok az angolhoz.
Szerintem mást is érdekel.!!!
:bounce: :bounce:

Több
20 éve 8 hónapja #180290 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Felagund írta: Nagyon szívesen!

Elmész helyettem beszámolózni/ZH-t írni? :twisted:

Lefordíthatom én is, ha te meg fordítasz/lektorálsz helyettem Spensert... :twisted:

Asszem ezt megbeszéltük. :D

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
20 éve 8 hónapja #180289 Írta: Felagund
Nagyon szívesen!

Elmész helyettem beszámolózni/ZH-t írni? :twisted:

Több
20 éve 8 hónapja #180284 Írta: Dínchamion

Felagund írta: Csak azért, hogy ne nekem kelljen itt koptatni a számat, hanem aki tud, az el tudja olvasni...
Aki meg nagyon nem, annak elmesélem. (Bár úgy nem az igazi...)

Fordítsd le! :wink: (Ez egy járható út pl.) :)

Dín

Több
20 éve 8 hónapja #180280 Írta: Felagund
Csak azért, hogy ne nekem kelljen itt koptatni a számat, hanem aki tud, az el tudja olvasni...
Aki meg nagyon nem, annak elmesélem. (Bár úgy nem az igazi...)

Több
20 éve 8 hónapja #180278 Írta: Dínchamion

Felagund írta: Angolul tud valaki?

Tekintve, hogy más nyelven nincs meg... 8) (Magyarul legalábbis nincs -- talán németül, de nem vagyok biztos benne)

Dín

Több
20 éve 8 hónapja #180258 Írta: Felagund
Angolul tud valaki?

Mert akkor: www.tolkien.ru/texts/eng/home.php
és itt megkeresitek az Athrabeth Finrod ah Andretht!

letöltéshez a jelszó: tolkien (ki gondolná :D )

Több
20 éve 8 hónapja #180255 Írta: Ranamarth (Endóriel)
Ranamarth (Endóriel) válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Az tök jó lenne!A tündék misztikuma mindig érdekel! :P És ahogy Tolkien leírja......

"Ember,ki szívén gyalogol
S kíméli kérges lábait,
Jajgat,ha majd tüskébe hág
S elveszti csendes álmait."

Több
20 éve 8 hónapja #180253 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Engem érdekel!!!!!!!!!!

Több
20 éve 8 hónapja #180252 Írta: Felagund
Arról meg nem is beszélve, hogy a tündék sem örökéletűek :!:
Pusztán roppant hosszú ideig élnek (addig, amíg Eä áll), csak ez a rövid életű fajok (emberek, hobbitok, stb) számára úgy tűnik, hogy örökké.
Erről Tolkien egy nagyon szép fejtegetést ír az Athrabeth Finrod ah Andrethben (Mogoth's Ring, HoME X.), ha érdekel, tudok róla mesélni!

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.696 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére