Kérdések

Több
18 éve 10 hónapja #281880 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Kérdések
Hát, magyarul valami pofátlanul nagy mázlival esetleg egy antikváriumban akadsz rá (ha egy egész vaddisznókonda röfög a bokorban, csak akkor lehet ilyen malacod:DDDD), de angolul beszerezhető.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 10 hónapja #281878 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Kérdések

Elendin Nimnáró írta: Amúgy mi az a HOME?

A History of Middle-earth c. 12 kötetes regénysorozat, melyet Christopher Tolkien szerkesztett. Sajnos csak az első két kötetet adták ki magyarul, ez az Elveszett Mesék Könyve, melyre jó magam is vadászok, csak sehol nem találom a neten, ahol meglehetne rendelni. :(

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 10 hónapja #281876 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Kérdések

Elendin Nimnáró írta: Amúgy mi az a HOME?

Tudod, mindenütt jó, de legjobb... :D

(History of Middle-Earth)

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
18 éve 10 hónapja #281873 Írta: Elendin Nimnáró
Elendin Nimnáró válaszolt a következő témában: Kérdések
Amúgy mi az a HOME?

Elendin Nimnáró/Ithilsil
Mors quid sit, rogitas, si scirem,mortuus essem!

Több
18 éve 10 hónapja #281871 Írta: Elendin Nimnáró
Köszönöm szépen, már el is felejtettem :)

Elendin Nimnáró/Ithilsil

Több
18 éve 10 hónapja #281867 Írta: Alcarcalimo
Hát nem is az:)
No, ami a neveket illeti... az általad hozott nevek részben Sindarin, részben pedig Quenya nyelven vannak; innen ered a kavarás. Ha jobban érdekel a dolog, itt van két link:

eldaryon.tolkien.hu/index.php

www.quicksilver899.com/Tolkien/T ... onary.html

Jó böngészést! Amúgy valamelyik HOME kötetben van a nevekről, talán a Quendi and Eldar c. fejezetben, de erre nem esküszöm meg...
(miért lennél primitív??? Ezt felejtsd el!!!:))

Több
18 éve 10 hónapja #281863 Írta: Elendin Nimnáró
Igaz,nem volt latin,de hozzátettem,hogy ÉN így szoktam ejteni.Nem mondtam ,hogy helyesen.
Kérdés:Ki tud valaki igazodni a nevek rengetegében?
Például nemrég esett csak le,hogy Maedhros=Maitimo és,hogy Findekánó=Fingon,(tudom,hogy primitív vagyok).Meg mindenféle finwe-k léteznek,amin csak pislogni szoktam,hogy "na jó,akkor most ki kicsoda itt?".Pl.Nolofinwe,meg Moryo,Tyelko és egyéb aranyosságok,csak most ezek jutottak eszembe.Úgyhogy ha valaki képes lenne felhomáylosítani,nagyon örülnék neki.

Elendin Nimnáró/Ithilsil

Több
18 éve 10 hónapja #281852 Írta: Alcarcalimo

Elendin Nimnáró írta:

Missy írta: Maedhrost hogyan ejtjük? Maetrosz v. Májetrosz?

Én latin alapján ejtem Médrosznak,de a d lágy benne.A latinban az ae=é

... ám Maedhros nem volt "latin", :P PP Meg római se nagyon...
A neve Sindarin nyelven van. A helyes kiejtést tekintve lsd.: Cereb alábbi bejegyzését. A többi nem jó.

Több
18 éve 10 hónapja #281850 Írta: Elendin Nimnáró

Én latin alapján ejtem Médrosznak,de a d lágy benne.A latinban az ae=é

Elendin Nimnáró/Ithilsil

Több
18 éve 10 hónapja #281814 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Kérdések

A dh-t úgy, mint a 'father' szó th-ját, az s-t sz-nek, az ae-t meg úgy, mintha egy á-t és egy é-t próbálnál egy szótagban kimondani, hasonlóan a magyar 'áj'-hoz (pl. a 'máj' szóban), csak nem i (j)-t ejtesz a végén, hanem é-t.

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
18 éve 10 hónapja #281812 Írta: Ecthelion
Én Maedrosznak ejtem. Bár nem vagyok jártas a tolkieni nyelvekben, de ha jól tudom, akkor 'áj'-nak csak az ai kapcsolatot lehet ejteni (ha jól emlékszem, most nincs nálam a Szilmarilok, hogy menézzem), ami a Maedhroszban nincs. :?
A 'dh' pedig az angol th-jának felel meg (lásd Gyűrűk Ura függelék).

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
18 éve 10 hónapja #281811 Írta: Arzeen
Arzeen válaszolt a következő témában: Kérdések

Maed(t)hrosz? :roll:

Több
18 éve 10 hónapja #281802 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Kérdések
Maedhrost hogyan ejtjük? Maetrosz v. Májetrosz?

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Több
18 éve 10 hónapja #281591 Írta: 4.Arathorn
4.Arathorn válaszolt a következő témában: Kérdések
jah már értem nem voltam elég figyelmes :oops: :oops: :oops:
köszi

EZ a nap nem egy emberé de mindannyiunké!

Több
18 éve 10 hónapja #281589 Írta: 4.Arathorn
És az mit jelent?(mert ezt én is tudtam)

Több
18 éve 10 hónapja #281579 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Koko12 írta: Hali!nem tom jó topicot választottam e de a lényeg:a filmben mikor lothlórien-be vannak(1. rész) gimli a tündék udavariasságával nincs megelégedve és mondd valamit törp nyelven amire mondja Aragorn,hogy ez nem voolt valami udvarias!Nem tudjátok mit mondd?lécci írjátok meg
a válaszokat előre is kösi :P

Ishkhaqwi ai durugnul.
"I spit upon your grave."
www.elvish.org/gwaith/movie_fotr.htm#ishkhaqwi

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
18 éve 10 hónapja #281576 Írta: 4.Arathorn
Hali!nem tom jó topicot választottam e de a lényeg:a filmben mikor lothlórien-be vannak(1. rész) gimli a tündék udavariasságával nincs megelégedve és mondd valamit törp nyelven amire mondja Aragorn,hogy ez nem voolt valami udvarias!Nem tudjátok mit mondd?lécci írjátok meg

Több
18 éve 10 hónapja #281575 Írta: 4.Arathorn
Hali!nem tom jó topicot választottam e de a lényeg:a filmben mikor lothlórien-be vannak(1. rész) gimli a tündék udavariasságával nincs megelégedve és mondd valamit törp nyelven amire mondja Aragorn,hogy ez nem voolt valami udvarias!Nem tudjátok mit mondd?lécci írjátok meg

Több
18 éve 10 hónapja #281462 Írta: Noredhel
Noredhel válaszolt a következő témában: Kérdések
A jóslathoz: elképzelem Fëanort, amint átadja a drágaszágait Yavannának... :twisted: (Mire felhördül a galeri, hogy atyánk, ezért nyűglődtünk annyit?)

Toujours pur

kiejtés: "liedesz"

Több
18 éve 10 hónapja #281447 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Missy írta: A Szilmarilokban Tolkien azt írja, hogy " Finwe fiai Feanor, Fingolfin és Finfarin voltak, ám feanor anyja Míriel Serinde volt, míg Fingolfin és Finfarin anyja a vanya Indis volt."
Akkor ez most hogy is van? Én eddig úgy tudtam, hogy a tündéknek egész életükben csak egy szerelmük és párjuk van...

Válasz a Szilmarilok topicban.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
18 éve 10 hónapja #281412 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Kérdések
A Szilmarilokban Tolkien azt írja, hogy " Finwe fiai Feanor, Fingolfin és Finfarin voltak, ám feanor anyja Míriel Serinde volt, míg Fingolfin és Finfarin anyja a vanya Indis volt."
Akkor ez most hogy is van? Én eddig úgy tudtam, hogy a tündéknek egész életükben csak egy szerelmük és párjuk van...

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Több
18 éve 10 hónapja #280992 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

Phaedra/Namarie írta: hogy kerül onnen vissza, ahol van, és feltehetőleg, ha Valák közé soroltatik, hogyan történik, és ehhez hol kell lennie?

Minden bizonnyal Túriné egyedi eset, így nincs nagyon rá általános szabály...

Our knees do not bend easily

Több
18 éve 10 hónapja #280967 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések

Angwen írta:

Phaedra/Namarie írta: A lényeg: az egyik változat Turint Valák gyermekei közé sorolja, a másik pedig azt írja, hogy Turin az általad említett módon harcol. Persze érdekes kérdés, hogy ő hogy kerül vissza mandos csarnokaiból.

Túrin, Mandos csarnokaiból? Mi dolga lenne neki ott, ki tudja, hány ezer évvel a halála után? ;) Még Beren sem tagadta meg ilyen hosszú időn át az eltávozást, holott őt fűtötte a szerelem! :)

Off: Júúúj, ezt hívják baklövésnek.. :P köszönöm, Angwen, akkor egy kicsit módosítok:

hogy kerül onnen vissza, ahol van, és feltehetőleg, ha Valák közé soroltatik, hogyan történik, és ehhez hol kell lennie?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
18 éve 10 hónapja #280950 Írta: Ecthelion
Amúgy ha szétnéztek a tolkien.hu-n, akkor találhattok még némi hasonló inyencségeket ;)

Több
18 éve 10 hónapja #280934 Írta: Mal-estel
Mal-estel válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszi ezt a szöveget! :D
Nincs + a HoME, de ez a részlet nagyon érdekes :D
Nekem teljesen új, eddig sehogy se tudtam elképzelni az Utolsó Csatát és hogy mi lesz utána...
Még 1X köszi!

A remény hal meg utoljára.

Több
18 éve 10 hónapja #280830 Írta: Randír
Randír válaszolt a következő témában: Kérdések
Ha valakit érdekel:

Így szólt Mandos próféciája, melyet Valmarban mondott el az Istenek ítélőszéke előtt, és amelyről híresztelések terjedtek Nyugat tündéi között: Mikor a Világ megöregszik, és az Erők elfáradnak, Morgoth visszatér az Ajtón át az Időtlen Sötétségből; elpusztítja a Napot és a Holdat, de Eärendil ellene támad, és kiűzi őt a levegőégből. Ekkor vívják meg az utolsó csatát Valinor síkján. Azon a napon Tulkas birokra kel Melkorral, jobbján áll majd Fionwë, balján, pedig Túrin Turambar, Húrin fia, a Sors Legyőzője, és Túrin fekete kardja okozza majd Melkor halálát, és végső pusztulását. Így bosszultatnak meg Húrin gyermekei, és minden ember.
Ezután összegyűjtik a Szilmarilokat a tengerből, a föld mélyéből és a levegőégből; mert Eärendil alászáll, és visszaadja a gondjaira bízott lángot. Ekkor Fëanor magához veszi a Hármat, és átadja őket Yavanna Paluriennek; ő megtöri őket, és tüzükkel újjáéleszti a Két Fát, és nagy fényesség gyúl majd; Valinor hegyeit lebontják, így a fény szétárad a világban. Ebben a fényben az Istenek megfiatalodnak, a tündék felébrednek, minden halottjuk felkel, és beteljesednek velük Ilúvatar tervei. De az Embereket azon a napon a prófécia nem említi, csak Túrint, és őt az Istenek közé sorolja.

(Forrás: HoME 4: Shaping of Middle-Earth)

A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/

Több
18 éve 10 hónapja #280829 Írta: Randír
A Szilmarilok szerint az emberek Mandos Csarnokaiban csak rövid ideig lehetnek, utána eltávoznak(a Valák nem tudják hova).

Most hogy jobban megnéztem, észrevettem hogy ott van a forrás is. :oops:

A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/

Több
18 éve 10 hónapja #280825 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Kérdések

Phaedra/Namarie írta: A lényeg: az egyik változat Turint Valák gyermekei közé sorolja, a másik pedig azt írja, hogy Turin az általad említett módon harcol. Persze érdekes kérdés, hogy ő hogy kerül vissza mandos csarnokaiból.

Túrin, Mandos csarnokaiból? Mi dolga lenne neki ott, ki tudja, hány ezer évvel a halála után? ;) Még Beren sem tagadta meg ilyen hosszú időn át az eltávozást, holott őt fűtötte a szerelem! :)

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
18 éve 10 hónapja #280814 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések
A forrás, ha jól tudom, elég hiteles, mert magától Tolkientől származik. :wink:
Itt is, mint sok helyen, arról van szó, hogy a Professzor egy témára több verziót írt. A dolog Mandos Második Jóslatában hangzik el.

A lényeg: az egyik változat Turint Valák gyermekei közé sorolja, a másik pedig azt írja, hogy Turin az általad említett módon harcol. Persze érdekes kérdés, hogy ő hogy kerül vissza mandos csarnokaiból.

A dolog miértjére én nem tudok választ adni, talán az Ankalimon által egyik TK-n elmondott előadásra hivatkoznék, eszerint az egyik lehetséges ok, hogy Melkor talán minden halandó között őneki és a családjának okozta a legtöbb fájdalmat.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
18 éve 10 hónapja #280800 Írta: Randír
Valahol olvastam, hogy az utolsó csatában amit majd Morgoth ellen vívnak, a Valák oldalán harcol majd Túrin is(ő az egyetlen halandó akit említ a szöveg). Ezek szerint Túrint nem egyszerű halandónak tekintik.
Persze kérdéses a forrás hitelessége.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.980 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére