Kérdések

Több
18 éve 10 hónapja #280270 Írta: Argeleb
Argeleb válaszolt a következő témában: Kérdések
A gyűrűháború kezdetekor a teljes rohani sereg 12000 lovas katonát számlált, ehhez jön még a gyalogság (íjászok+várvédők) (A Gyűrű keresése)

Márpedig ekkora sereget nem egy 100.000-es ország szokott kiállítani. Szerintem a népesség legalább 300.000 fő lehetett. De az is lehet, hogy ennek kétszeresét is elérte.

Érdemes utána nézni, hogy az ókorban, meg a középkorban milyen volt a (sreg létszáma) / (népesség) arány. Persze nem a zsoldos katonák számát kell vizsgálni.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 10 hónapja #280265 Írta: Thereon
Thereon válaszolt a következő témában: Kérdések
Teljes népesség? Hát a GyHba 12000 katonát vártak
'Hatezer lándzsa, fele a várt seregnek'

Szóval mondjuk hogy van 20ezer férfi, akkor durván 50-60 ezer lehet a népesség. De egyébként foggalmam sincs, ez csak tipp. Engem is érdekelne. S ha már itt tartunk, a gondoriakat is írja le valaki.

Thereon, a vándorló varázsló

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 10 hónapja #280251 Írta: Ardeth
Ardeth válaszolt a következő témában: Kérdések
Szerintettek mennyien lehettek a Rohirok? (Nem a hadsereg,maga a nép.)
Mennyien voltak a letelepedéskor Rohanban és a gyűrű háború alatt?

"A halál csupán a kezdet."

Több
18 éve 10 hónapja #280246 Írta: Ninniach
Ninniach válaszolt a következő témában: Kérdések

Daeron írta: Tulképp én egy kéréssel fordulnék ide.

Christopher Tolkienről kéne nekem magyarul- de lehet angol is- valamilyen cikk, tanulmány, link, oldal stb.
Az apjáról már sokat olvastam, érdekelne a fia is, hogy kezdett el foglalkozni Középföldével, hogy élt, mit csinált stb.

Kösz, előre is.

Gugli. itt . További jó keresést.

All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Több
18 éve 10 hónapja #280219 Írta: Daeron
Daeron válaszolt a következő témában: Kérdések
Tulképp én egy kéréssel fordulnék ide.

Christopher Tolkienről kéne nekem magyarul- de lehet angol is- valamilyen cikk, tanulmány, link, oldal stb.
Az apjáról már sokat olvastam, érdekelne a fia is, hogy kezdett el foglalkozni Középföldével, hogy élt, mit csinált stb.

Kösz, előre is.

Auta i lóme!

Több
18 éve 11 hónapja #279050 Írta: Noredhel
Noredhel válaszolt a következő témában: Kérdések
Én most tündehajszínügyileg vagyok megkeveredve. Celegorm ugyebár szőke a fordítás szerint, de a "fair" jelenthet szépet, kedveset is (khömmm.... marhára illik rá, ugye). Az ábrázolások teljesen összevisszák. Legtöbbször fekete, de Eissmannál barna és láttam cuki szőke mangában is. Mit mond a HoME ebben a kérdésben? (Genetikailag nehezen tudott volna szőke lenni, hacsak Nerdanel félre nem lépett valami teler postással...)

Toujours pur

kiejtés: "liedesz"

Több
18 éve 11 hónapja #279029 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Daeron írta:

Rabyn írta: Őőő most beleolvastam a Gyu első részébe, és azon gondolkodtam, hogy amikor Gandalf azt mondja Frodonak, hogy egy felsőbb hatalom vezette Bilbohoz a gyűrűt akkor ott a Valákra céloz?

Ez azért érdekes, mert ha nem kerül Bilbóhoz, akkor Frodóhoz sem kerül, aki pedig megsemmisíti. Úgyhogy ha ezt Szauron akarta volna akkor eléggé mellényúlt:). Gandalf írja is valahol, hogy senki sem számított rá, hogy a hobbitok ilyen erősen ellen tudnak állni a Gyűrűnek. A valák szerintem biztos nem, máshol sem avatkoznak be ilyen közvetlenül, az ő egyedüli segítségük szerintem az istárok elküldése volt. Az én véleményem, hogy a Gyűrűnek saját akarata van ez próbált kiutat keresni a Köd-hegységből.

Szerintem a Gyűrű akarata volt, Szauron hatására, hiszen a Nősziromföldén való megtalálása is Szauron erősödő hatalmának jele volt.
A Gyűrű belátta, hogy amíg Gollamnál van, sosem kerül ki a Ködhegységből, mert Gollam bármennyire szenved is tőle, éppannyira szereti is, és köszönheten az életnyújtó mellékhatásnak, et még igen sokáig nem fogja abbahagyni.
Abban, hogy Bilbó találta meg, nem edig egy ork, valószínűleg a Gyűrű igen erős menniakarása mellett Ilúvatar akarata játszott szerepet. (a gonosz lények nem véletlenül bújtak el a hegyek mélyére, miután Ulmo hatalma eltávozott a középföldi vizekből, egy vala sem tudta ott figyelni őket.)
Viszont az, hogy a valák csak az istárokat küldték volna, nemigaz, ugyanis én nem tudok elképzelni más hatalmat Ardán amelyik fel tudta volna szaggatni Szauron Nagy Homályát annak akarata ellen.
Valamint a sasokat is csak küldte valaki.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
18 éve 11 hónapja #279019 Írta: Daeron

Rabyn írta: Őőő most beleolvastam a Gyu első részébe, és azon gondolkodtam, hogy amikor Gandalf azt mondja Frodonak, hogy egy felsőbb hatalom vezette Bilbohoz a gyűrűt akkor ott a Valákra céloz?

Ez azért érdekes, mert ha nem kerül Bilbóhoz, akkor Frodóhoz sem kerül, aki pedig megsemmisíti. Úgyhogy ha ezt Szauron akarta volna akkor eléggé mellényúlt:). Gandalf írja is valahol, hogy senki sem számított rá, hogy a hobbitok ilyen erősen ellen tudnak állni a Gyűrűnek. A valák szerintem biztos nem, máshol sem avatkoznak be ilyen közvetlenül, az ő egyedüli segítségük szerintem az istárok elküldése volt. Az én véleményem, hogy a Gyűrűnek saját akarata van ez próbált kiutat keresni a Köd-hegységből.

Auta i lóme!

Több
18 éve 11 hónapja #278864 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

Illuin írta: Őőő most beleolvastam a Gyu első részébe, és azon gondolkodtam, hogy amikor Gandalf azt mondja Frodonak, hogy egy felsőbb hatalom vezette Bilbohoz a gyűrűt akkor ott a Valákra céloz?

Szerintem inkább a Sorsra, ami némileg a Valáktól függetlenül működik Ardán ;)

Our knees do not bend easily

Több
18 éve 11 hónapja #278821 Írta: Illuin
Illuin válaszolt a következő témában: Kérdések

Alcarcalimo írta:

... inkább Szauronra... a Gyűrű vissza akart térni a gazdájához, s "érezte", hogy Gollammal erre nem sok esélye volna.

Szvsz a valákra, hisz olyat is mond(nem biztos, hogy itt), hogy más erők is munkálkodnak a Gonoszon kívül.

"Te is hüje, ő is hüje, csak én vagyok okos, mert nekem a segemben is felyem van."
Weöres S.

Több
18 éve 11 hónapja #278815 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Kérdések

... inkább Szauronra... a Gyűrű vissza akart térni a gazdájához, s "érezte", hogy Gollammal erre nem sok esélye volna.

Több
18 éve 11 hónapja #278814 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Kérdések
Őőő most beleolvastam a Gyu első részébe, és azon gondolkodtam, hogy amikor Gandalf azt mondja Frodonak, hogy egy felsőbb hatalom vezette Bilbohoz a gyűrűt akkor ott a Valákra céloz?

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
18 éve 11 hónapja #278788 Írta: Randír
Randír válaszolt a következő témában: Kérdések
Olvastam.
Csak nem volt egészen világos.
Köszi, most már egy fokkal tisztább.

A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/

Több
18 éve 11 hónapja #278782 Írta: Mal-estel
Mal-estel válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem, nem volt jogtalan, de a gondoriak semmibe vették, lenézték az Északi Királyság királyát és inkább egy gondorit választottak.
De erről bővebben olvashatsz a GyU függelékeiben :wink:

A remény hal meg utoljára.

Több
18 éve 11 hónapja #278776 Írta: Randír
Ha nem tévedek volt viszont egy olyan alkakom amikor kihalt a gondori királyi család és visszautasították az Északi Királyság királyának igényét a trónra. Ezek szerint ez volt a jogtalan?

A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/

Több
18 éve 11 hónapja #278770 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Ery írta:

Randír írta: Lehet hogy csak számomra nem világos de azért megkérdem:
Aragorn milyen jogon akar gondori király lenni és mért kéne Denethornak elismerni őt királynak?
Mert ha nem tévedek Aragorn az Északi Királyság "királya".
Pedig én nagyon úgy vettem ki a könyvből és a filmből is, hogy Denethor egyik legnagyobb hibája, hogy nem ismeri el a Királyt.
Szóval nem értem.

Régen a két királyság egy volt, csak kettészakadt, s nem egyesítették újra. Ugyanakkor mindkét részkirályság magának követelte a jogot az egyesítésre. Az Északi királyság végül elpusztult, de a királyi család tovább élt. A déli királyság megmaradt, de királyi család nélkül.

Kiegészítvén:
Lévén, hogy ő volt Elendil egyenesági örököse, jogot formálhatott az országra, amit az a fiai között kettéosztott.
Jogot formált persze Arnorra is, de lévén, hogy az az ország majdnem teljesen kihalt, nem volt aki kétségbevonja.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
18 éve 11 hónapja #278763 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Kérdések

Randír írta: Lehet hogy csak számomra nem világos de azért megkérdem:
Aragorn milyen jogon akar gondori király lenni és mért kéne Denethornak elismerni őt királynak?
Pedig én nagyon úgy vettem ki a könyvből és a filmből is, hogy Denethor egyik legnagyobb hibája, hogy nem ismeri el a Királyt.
Szóval nem értem.

Régen a két királyság egy volt, csak kettészakadt, s nem egyesítették újra. Ugyanakkor mindkét részkirályság magának követelte a jogot az egyesítésre. Az Északi királyság végül elpusztult, de a királyi család tovább élt. A déli királyság megmaradt, de királyi család nélkül.

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
18 éve 11 hónapja #278755 Írta: Randír
Lehet hogy csak számomra nem világos de azért megkérdem:
Szóval nem értem.

Több
18 éve 11 hónapja #277921 Írta: Daeron
Hanta le Estel!
Erre nem is gondoltam, de logikusnak hangzik.

Köszi szépen mégegyszer!

Auta i lóme!

Több
18 éve 11 hónapja #277919 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések

Daeron írta: A sasos témafelvetésemből egész jó kis eszmecsere alakult ki, de erre nem tudna válaszolni vki?

Szerintem - legalábbis azok után, amennyit olvastam a mű keletkezéstörténetével kapcsolatban (konkrét forrásokat most fejből nem mernék sorolni, bár levelek is, életrajz is, GYU előzményeit tartalmazó HoME kötetek is szolgálnak tanulsággal e témában) - nagy szerepe lehetett a címadásban annak, hogy a mű eredetileg a Hobbit folytatásaként íródott; márpedig abban a fő momentum, ami a szerző számára a folytatás irányát megadta, pont a Gyűrű volt, amit Bilbó talált a Ködhegység mélyén, Gollam tavánál... Frodó neve sem adott kezdettől - ha jól emlékszem, eleinte Bingo (sic!) Baggins volt - a Harmadkor pedig csak akkor bír jelentőséggel, ha már az Első- és Másodkorról tudunk valamit, márpedig A Szilmarilok egyelőre csak az író képzeletében élt (bár néhány meglévő történetmorzsát itt-ott becsempészett a készülő A Gyűrűk Urába is)... a Gyűrűháború nem fedi le a teljes történetet, és a narratíva elején még a hobbitok számára túl messze van - és egészen Elrond tanácsáig nem is nagyon tudhatja az olvasó, hogy mi készül "a külső világban", tehát ez a cím némileg spoiler volna, arról nem is beszélve, hogy a regény írása eléggé belelógott a második világháború időszakába, így csak rásegített volna a regény allegóriaként való értelmezésére, amit Tolkien alapból utált elmondása szerint...
Talán kis kárpótlásul szolgálhat az, hogy Frodó a történeten belül se találja meg azonnal a megfelelő címet a Piros Könyvnek, nála is több áthúzott név szerepel a véglegesnek tekintett A Gyűrűk Ura felett. ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
18 éve 11 hónapja #277917 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések
A fennmaradt szöveg szerint:

[size=9:1v02andv]Of Erendis it is said that when old age came upon her, neglected by Ancalimë and in bitter loneliness, she longed once more for Aldarion; and learning that he was gone from Númenor on what proved to be his last voyage but that he was soon expected to return, she left Emerië at last and journeyed unrecognised and unknown to the haven of Rómenna. There, it seems, she met her fate; but only the words "Erendis perished in water in the year 985" remain to suggest how it came to pass.[/size]

Azaz szegény csak az urát akarta látni még egyszer öregségére, és épp oda várták vissza Aldariont, de neki is ez lett az utolsó útja, nemcsak Erendisnek.

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
18 éve 11 hónapja #277845 Írta: Noredhel

Felagund írta:

Noredhel (Voronwë) írta: Húrinéknál lehetett valami genetikai dolog... meg Melkor lelkes beavatkozása. :twisted: (Szegénykéim... :cry: )

Télleg nagyon ritka nála az öngyilkolászás, viszont általában látványos... :twisted: . Így kapásból összesen talán öt Tolkien-hős jut eszembe, Húrinékkal együtt... (Meg Erendisről említi, hogy "vízbe veszett" de ezt nem részletezi... lehet, hogy csak úgy szimplán beleesett... :oops: )

Amennyire Erendis utálta a tengert, kötve hiszem, hogy szándékosan vízbe ölte volna magát...

De akkor minek ment Rómennába? Szegénykém már kicsit :quasi: lehetett...

Toujours pur

Több
18 éve 11 hónapja #277844 Írta: Felagund
Sauron szelleme elég erősn ott lebeg az egész műben, még kimondatlanul is ;)

Több
18 éve 11 hónapja #277843 Írta: Daeron
Nemrég tettem fel egy kérdést:

Daeron írta: Bocs, lehet hogy volt már a kérdés de nincs időm átböngészni az egész fórumot.

Szóval: nem tud valaki valamit arról (esetleg talán eredeti tolkieni forrásból) ,hogy a könyv címe miért pont A Gyűrűk Ura lett?.
Úgy értem kicsit furcsa, hogy Szauron lett a címszereplő, pedig csak ritkán szerepel közvetlenül, ráadásul ő a főgonosz. És Gandalf pedig még a hobbitokat is tiltja e név használatától, mikor Frodót nevezik így.
Persze nehéz lett volna találóbb. esetleg olvasóbarátabb címet választani: A Harmadkor alkonya ill. a Gyűrűháború v. Frodó története nem hangzik ilyen jól. Vagy igen?

A sasos témafelvetésemből egész jó kis eszmecsere alakult ki, de erre nem tudna válaszolni vki?

Auta i lóme!

Több
18 éve 11 hónapja #277840 Írta: Felagund

Noredhel (Voronwë) írta: Húrinéknál lehetett valami genetikai dolog... meg Melkor lelkes beavatkozása. :twisted: (Szegénykéim... :cry: )

Télleg nagyon ritka nála az öngyilkolászás, viszont általában látványos... :twisted: . Így kapásból összesen talán öt Tolkien-hős jut eszembe, Húrinékkal együtt... (Meg Erendisről említi, hogy "vízbe veszett" de ezt nem részletezi... lehet, hogy csak úgy szimplán beleesett... :oops: )

Amennyire Erendis utálta a tengert, kötve hiszem, hogy szándékosan vízbe ölte volna magát...

Több
18 éve 11 hónapja #277827 Írta: Noredhel
Húrinéknál lehetett valami genetikai dolog... meg Melkor lelkes beavatkozása. :twisted: (Szegénykéim... :cry: )

Toujours pur

Több
18 éve 11 hónapja #277780 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések

Mal-estel írta: Hát ez jó!

Megnéztem a Tolkien enciklopédiában, hogy van-e vmi ami még kellhet.
Erre mit találok: Elrond és Elros az ő fiai :sungl: Ekkora hibát!
Most már teljesen megértem miért mondtátok, hogy nem hiteles forrás (persze más okai is vannak)

A Tolkien- enciklopédia több helyen is tartalmaz szarvas hibákat, tehát onnan inkább ne vegyél információkat, ha lehet.

Valák beavatkozása a középföldei dolgokba: az Istarokat ők küldték, és anno Szauron is közöttük járt - kelt, lévén Aule maiája volt. A Gyűrűháborúban való küzdés valóban nem za ő dolguk, ők cska akkor avatkoznak bele, ha világméretű kataklizma fenyeget, de akkor se személyesen. Egy közvetlen cselekedetről tudunk a valák kérésére: amikor Iluvatar meggörbíti a Földet, és elsüllyeszti Númenort.

A Valák nem vívhatják meg a háborút Középfölde helyett, nem is az a dolguk.

A sasokról: a sasok már az Első Korban is léteztek, ők szinte mindent láttak, mindenről tudnak. Miért pont ők mentik meg Frodóékat? Nem szabad elfeledni, hogy a szöveg kontinuitása így marad meg: Maedhros/Glorfindel/ Billbo/Pippin/Frodóék esetében a rege szála így marad meg, így kötődik egymáshoz a jelen és a múlt.

Maglor: azt hiszem, a Szilmaril elvesztése és a lelkiismeretfurdalás elég bánat és gyötrelem ahhoz, hogy elvégezze a dolgát. Az öngyilkosság amúgy is nagyon- nagyon ritka ahhoz Tolkiennél. Bár az is előfordul, hogy egy családból hárman is öngyilkosok leszenk: Hurin, Turin és Nienor Niniel.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
18 éve 11 hónapja #277757 Írta: Szürke Gandalf
Szürke Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések

icke írta:

Noredhel (Voronwë) írta: Szürke: csak azt írja, h nemrég csatlakozott, pedig öreg bútor már... :lol:

Üdvözletem!

OFF: ő egy másik Szürke Gandalf. A régebbi példány jelenleg sebcsaba néven fut.
/OFF

icke

OFF:Ténleg akkor csatlakoztam ,ami ki van írva. Az előtt még nem voltam itt.
Most írtam egy új bemutatkozást.

Én a Titkos Tűz szolgája vagyok, én táplálom Anor lángját.

Több
18 éve 11 hónapja #277734 Írta: icke
icke válaszolt a következő témában: Kérdések

Noredhel (Voronwë) írta: Szürke: csak azt írja, h nemrég csatlakozott, pedig öreg bútor már... :lol:

Üdvözletem!

OFF: ő egy másik Szürke Gandalf. A régebbi példány jelenleg sebcsaba néven fut.
/OFF

icke

ignis sum quae contra frigus ardet

Több
18 éve 11 hónapja #277732 Írta: Noredhel
Tolkien enciklopédia: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Hát igen, miután Ulyss... Earendil szépen otthagyta őket, Elwing meg a tengerbe ugrált, valakinek el kellett vállalnia a nevelő szerepét... (képzelem, minden este altatódal...)
Vajon Maglor volt-e valaha is szerelmes?

Én is ilyesmit gondoltam különben... avagy Híd-avatás rulez. (A lelki folyamatokat mindig részletezem... azt szeretem legjobban egy fficben. Talán majd ide is felteszem, igaz, töredékesen...)

Szürke: csak azt írja, h nemrég csatlakozott, pedig öreg bútor már... :lol:

Toujours pur

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.136 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére