- Köszönetek: 0
J. K. Rowling: Harry Potter
- Ilweran
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Alyr Arkhon írta: Bocsánat a kirohanásért, a sci-fi is a szívem csücske a fantasy mellett.
Eszem ágában sem volt belegázolni a lelkedbe... 8O Bocsi! Semmi bajom a sci-fivel. Sorry, Galaktikát sose olvastam, nem tudhatom mennyi a fantasy benne, én csak a könyvmegjelenésekre támaszkodtam, lehet, nem túl árnyaltan... Mindenesete tény, hogy a rendszerváltás előtt nálunk politikai-gazdasági-egyéb-mittudomén okokból nem adtak ki töredékannyi fantasyt sem, mint tőlünk nyugatabbra. Csak ennyit akartam mondani, bocs.
"Két mágus jelenik meg Angliában,
Az első féli hatalmam; a második látni vágy engem."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Ilweran írta: Egyébként tényleg így van, hogy nálunk az előző rendszerben nem nagyon lehetett fantasyt kiadni, az orosz sci-fi fedte le azt a piacot, a rendszerváltás után kezdődött el az, ami "nyugaton" a 60-as években
Hát azért ez így eléggé csúsztatás.
Olvastam vagy legalábbis beleolvastam az összes "átkosban" megjelent Galatikát és Metagalaktikát, bőven adtak ki benne nyugati szerzőktől is (Asimov, Clarke, Philip K Dick, stb stb), a keleti blokkból is a cseppet sem szovjet Lem vezet, ráadásul - és ami jelen esetben fontos: bőven találni az elvileg sci-fi kiadványokban fantasyt is.
Igaz, nem volt akkora felfutás mint Nyugaton, (az első MAGUS könyv elején írták Novák Csanádék h a kiadó szerint szimplán nem jött volna vissza a ráfordított pénz. És nézve a Valhalla Páholy sorsát, a kiadónak volt igaza.)
Bocsánat a kirohanásért, a sci-fi is a szívem csücske a fantasy mellett.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ilweran
- Nem elérhető
Sil írta:
Szerintem csak nem tűnt fel. Az én gyűjteményem elég jelentős része 1997 előttre datálódik, olyan kiadókkal, mint a Valhalla Páholy, a Cherubion... És kb a 90-es évek közepétől egyre-másra kezdték már kiadni a nyugaton réges-rég megjelent könyveket is. Nyugaton a 60-as, 70-es években már komoly hagyományai voltak a "fantasy" irodalomnak, de nálunk többnyire csak a rendszerváltás után kezdték ezeket a könyveket kiadni. Nem függ össze a HP-vel.knoppm írta: de az biztos - mivel sűrűn megfordulok a könyvesboltokban, és éltem már a Harry Potter előtt is - hogy soha nem látott fantasy könyváradat zúdult a polcokra ami 1997 előtt nem volt.
Azért ezek eléggé kis kiadók voltak, kicsi példányszámmal, masszív, de kisszámú rajongótáborral. Az, hogy a fantasy ekkora teret kapott nálunk az utóbbi néhány évben, szerintem legalább annyira a GYU-filmek, mint a HP sikerének tudható be. Viszont éppen azzal, hogy tömegessé vált, fel is hígult, és ma már minden második kiadó kiad valami gagyi fantasynak nevezett szörnyűséget. Egyébként tényleg így van, hogy nálunk az előző rendszerben nem nagyon lehetett fantasyt kiadni, az orosz sci-fi fedte le azt a piacot, a rendszerváltás után kezdődött el az, ami "nyugaton" a 60-as években. Egyébként knoppm! Olvass utána kicsit, mekkora kultusza volt a GYU-nak az angolszász nyelvterületen a 60-as, 70-es években, amikor Jo Rowling tán még írni se tudott...
És továbbra is tartom azt, amit kb. két oldallal ezelőtt írtam: a HP is csak egy könyv! Több ezer könyv jelenik meg évente csak nálunk, bele se gondolok, mennyi az angol nyelvterületen, és egyik sem éri meg ezt a nagy felhajtást. A hiszti, ami körülveszi, nem annak köszönhető, hogy olyan nagyon jó, hanem a média meg a kiadók marketingesei kreálták. Én is olvastam a hetedik részt, és kifejezetten összecsapottnak tartom, és nem zár le minden szálat, nem kapunk választ minden kérdésre. Ráadásul a HP mint irodalom szerintem elég gyengécske. Rowling kicsit olyan, mintha még mindig keresné a saját írói hangját. Csapong, stílust vált, hol gyerekes, hol nagyon felnőttes, hol kifejezetten horrorisztikus. Ez nagyon kijött szerintem a hetes könyvben. A HP egy szerethető, fogyasztható, lendületes történettel bíró ifjúsági sorozat, de korántsem korszakalkotó mű.
"Két mágus jelenik meg Angliában,
Az első féli hatalmam; a második látni vágy engem."
- Kar_sa
- Nem elérhető
Tény és való, hogy üzleti érdekből nem jelenik meg korábban, de azért ne légy már ennyire "hozzáértő". Egy hónap? Ugyan! Esetleg akkor, ha az Animus csak ezzel foglalkozik, de egy könyvkiadó nem olyan, hogy no, hopsz, most akkor két hónapig nyomatjuk a HP7-et.knoppm írta: Altaris:
A februári megjelenés kizárólag üzleti érdekből történik. A hivatalos fordító - ha nagyon precíz akar lenni - max 1 hónap alatt lefordítaná a regényt, mivel a többi 6 fordításával olyan Rowling rutint szerzett, hogy ez nem jelentene neki több időt. Legroszabb esetben a nyomdai előkészítés, lektorálás, ellenőrzés stb. két hónap, akkor karácsonyra már a boltokban lehetne. De ha februárban lehet csak megvenni akkor karácsonykor más könyvet vesznek - esetleg hiányzó Harry Potter regényeket - és a január pénzszünet után megveszik a várva várt hetedik kötetet, esetleg egy karácsonykor lemaradt korábbi kötettel együtt.
Rengeteg munka van ám egy nyomdában, nem csak szépen lefordítják, aztán hopp, kész is van, az a két szóval elintézett "nyomdai előkészítés" bizony kemény meló.
Amúgy is istenments, hogy elsiessék már megint, aztán meg megint legyen a galiba a lemaradt fél oldalakkal meg egyebek....
Ennek az égvilágon semmi köze nincs a topic témájához, ajánlom a "Beszélgetős" topicot a "Közösség" fórumban.knoppm írta: Más:
Volt valaki a művészetek völgyében?
(amúgy nem voltam)
Kārātārānen a áirâë...
- knoppm
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
A februári megjelenés kizárólag üzleti érdekből történik. A hivatalos fordító - ha nagyon precíz akar lenni - max 1 hónap alatt lefordítaná a regényt, mivel a többi 6 fordításával olyan Rowling rutint szerzett, hogy ez nem jelentene neki több időt. Legroszabb esetben a nyomdai előkészítés, lektorálás, ellenőrzés stb. két hónap, akkor karácsonyra már a boltokban lehetne. De ha februárban lehet csak megvenni akkor karácsonykor más könyvet vesznek - esetleg hiányzó Harry Potter regényeket - és a január pénzszünet után megveszik a várva várt hetedik kötetet, esetleg egy karácsonykor lemaradt korábbi kötettel együtt.
Más:
Volt valaki a művészetek völgyében?
- Altaris
- Nem elérhető
Rabyn írta: konyves.blog.hu/2007/08/08/fogdaban_volt...y_pottert_illegalisa
hűha... ez komoly... mondjuk némi igazságuk van(hogy elég hamar kerülnek kalóz dolgok a netre), de abban meg a hobbifordítóknak van igazuk hogy több mint fél év (nem hinném hogy) kell egy fordításhoz. inkább a kiadás + a lektorálás vesz belőle időt, nem?.. (bár ez csak tipp...)
Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
- Rabyn
- Nem elérhető
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Rabyn
- Nem elérhető
Egyébként knoppm: nem tudom mennyi idős vagy, én kb együtt nőttem fel a hpval. mondjuk 14 voltam az első olvasásánál de ha rowling évente adta volna ki a köteteket akkor pont 18 lettem volna amikor vége van:D csúszott 3 évet de sebaj:)) De nem is ezt akartam mondani, hanem azt, hogy lehet, hogy amiatt nem tűntek fel a fantasy könyvek a könyvesboltok polcán mert gyerek voltál még amikor megjelentek. amugy az rpg.hun asszem fentvan egy ilyen időáttekintés a fantasyval kapcsolatban.
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
A Kaland, Játék, Kockázat sorozat? Szvsz mindenkinek az volt az első, akkoriban. Az speciel kb 1990-es (mármint nálunk). Előtte, még a szocializmusban, inkább a sci-fi volt jellemző, abból is az orosz vonulat.Rabyn írta: Nem tudom ki emlékszik még a lapózós játékkönyvekre amikhez ceruza kellett meg két dobókocka.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Sil
- Nem elérhető
Szerintem csak nem tűnt fel. Az én gyűjteményem elég jelentős része 1997 előttre datálódik, olyan kiadókkal, mint a Valhalla Páholy, a Cherubion... És kb a 90-es évek közepétől egyre-másra kezdték már kiadni a nyugaton réges-rég megjelent könyveket is. Nyugaton a 60-as, 70-es években már komoly hagyományai voltak a "fantasy" irodalomnak, de nálunk többnyire csak a rendszerváltás után kezdték ezeket a könyveket kiadni. Nem függ össze a HP-vel.knoppm írta: de az biztos - mivel sűrűn megfordulok a könyvesboltokban, és éltem már a Harry Potter előtt is - hogy soha nem látott fantasy könyváradat zúdult a polcokra ami 1997 előtt nem volt.
Tears unnumbered
- Rabyn
- Nem elérhető
Nem tudom ki emlékszik még a lapózós játékkönyvekre amikhez ceruza kellett meg két dobókocka. NA nekem speciel ott kezdődött az ismerkedés a fantsyval. Asszem 8 évesen olvastam az elsőt és az jóval a hp megjelenés előtt volt... Egyébként ha megnézzük más országokhoz képest nálunk még mindig szegényes a választék az ilyen témájú könyvekből.
- knoppm
- Nem elérhető
Természetesen tiszteletben tartom a véleményed. Némiképpen én mégis másként látom a történteket. Tudom magamról, hogy ha találkozom egy olyan dologgal amit azelőtt nem tapasztaltam és jó érzéssel tölt el, vagy csak egyszerűen tetszik, hajlamos vagyok túlzásokba esni, vagy egyszerűen csak rajongani fenntartások nélkül. A Harry Potter esetében is ez a helyzet. Én nem vagyok egy ős fantasy rajongó, sőt nincsenek előzetes ismereteim a "nagy nevek nagy művei" tekintetében (de ez is izlés dolga), de az biztos - mivel sűrűn megfordulok a könyvesboltokban, és éltem már a Harry Potter előtt is - hogy soha nem látott fantasy könyváradat zúdult a polcokra ami 1997 előtt nem volt. Az pedig, hogy ez a fantasy bőség milyen híg, esetleg milyen tartalmas nem az én dolgom eldönteni. Csak pusztán tényeket közöltem amit tapasztaltam. Örülök azonban a hozzászólásodnak, mert ötleteket adtál az ügyben, hogy mely szerzők műveit kellene elolvasnom. Ebben a tekintetben szívesen fogadok mindenkitől olyan instrukciókat hogy felettéb hiányos fantasy műveltségemet milyen alapművek elolvasásával kell erősítenem. Egy dolog azonbam biztos, a Harry Potter elolvasása erősített meg abban, hogy a fantasy az én világom.
- Niniel Nienor
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Kar_sa
- Nem elérhető
Magam részéről tökéletesen meg vagyok róla győződve, hogy ő írta őket.Rabyn írta: Öcsémék múltkor arról beszélgettek, hogy azt is el tudják képzelni, hogy az utolsó három könyv nem is Rowling műve mert annyira elüt az első négytől.
Amúgy persze, hogy eltérnek, de ez nem feltétlenül rossz. Speciel Rowling mindig is hangoztatta, hogy a Tűz Serlege fordulópont, és hogy elválasztja egymástól az első és utolsó három könyvet.
Kārātārānen a áirâë...
- Rabyn
- Nem elérhető
Viszont a hpban az is jó, hogy nem kell háttérinó ahhoz, hogy értsd elég csak figyelmesen olvasni.
Öcsémék múltkor arról beszélgettek, hogy azt is el tudják képzelni, hogy az utolsó három könyv nem is Rowling műve mert annyira elüt az első négytől.
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
A Pál utcai fiúkat 10-12 évesen olvastam el, azóta még tucatszor és mindinkább felnőttnek érzem magam hozzá. Nincs olyan, hogy korán vagy későn szerintem. Elolvassa és ha érti vagy tetszik neki, az már félsiker. Évekkel később valószínűleg sokkal jobban fog tetszeni neki.
De a Harry Potter tényleg olyan könyv (mondjuk én tudok sok mást is, ami nehezebb stílusú és nehezebben emészthető de ugyanilyen szívesen olvastam), ami a nagy többség számára olyan, mint egy 'könnyű esti olvasmány', minden oldalon történik valami, ami miatt nehezen teszed le, dehát tudjátok. És emiatt tényleg megszeretik az olvasást a gyerekek, sőt, még a felnőttek is akár. Szerencsére nekem nem a HP-re volt szükségem ehhez, de attól még nagyon örülök, hogy elolvastam anno
"Well, I'm back."
- Acho
- Nem elérhető
- Köszönetek: 5
- Rabyn
- Nem elérhető
Amúgy én már az ötödik könyv óta úgy érzemössze vannak csapva a könyvek.
- Trithyn
- Nem elérhető
Persze itt is-mint máshol-van kivétel!
"A világ tele van csodával, ám mi elvesztettük a képességet, hogy észrevegyük mindennapjainkban a varázslatot".
- Dreamer_KF
- Nem elérhető
Erős túlzás és hatalmas ferdítés, amit korábban írtál, miszerint a HP miatt lett "felkapott" a fantasy. Nos, ez természetesen egyszerűen nem igaz. Gygax már NAGYON rég (szerintem nem is éltél) összedobott valami Dungeons and Dragonst..Jah, meg volt valami John Ronald Reuel is.
Mondjuk inkább azt, hogy Magyarországon a híg fantasyt nagyobb számban ismertette meg a szülőkkel/gyermekekkel.
Egy haverom most volt egy kisebb német városban, egy szerepjáték boltban, ami, elmondása szerint, nagyobb volt, mint egy Alexandria.
Ha a HP történetét zseniálisnak tartod, akkor ideje lenne komolyabb fantasyt (ami 1997 előtt íródott) elővenni. Mondjuk Robin Hobb, Feist, Gaimann (!), Moorcock (!), de ha neked a nagyívű történetek tetszenek, akkor ajánlom Martint, esetleg a "hígabb" részről Hicks + Weis, vagy végső soron Salvatore munkáit.
"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair
- Randír
- Nem elérhető
knoppm írta: Most, hogy véget ér a Harry Potter - leszámítva a uzleti gépezet további több éves haszonszerző munkáját - kissé elcsitulnak a kedélyek és a varázslat kissé megkopik. Most kezdődik az az időszak amikor kiderül, mennyire időtálló Rowling műve. Egy hírben hallottam, hogy Rowling már csak 20 Fontért hajlandó autógrammot osztani. Ez kissé undorító már csak azért, mert a milliárdos irónő központi problémája a pénzgyarapítás lett, és magas ívben ****** a rajongóit.
Ezek szerint te se vagy kibékülve az íróval....Én nagyon nem bírom,meg a felhajtást se.A könyvet viszont nagyon szeretem.De amikor átvett dolgokról írtam akkor nem szereplőkre vagy fajokra,hanem a történet egyes mozzanataira gondoltam.És ezen átvett dolgok nagyrésze a 7-ben van.Ami szerintem azért van (és ami azért lett olyan amilyen) mert összecsapta.
Egy könyvet nem lehet úgy megírni,hogy adok egy -meglehetősen szűk-határidőt magamnak.Különösen nem egy történet befejező kötetét.
Ha nem ilyen stílusú író lenne,akkor szvsz jobban kidolgozná egyrészt a történeteket,másrészt a világát.De majd meglátjuk most mihez kezd...
A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/
- knoppm
- Nem elérhető
- cortez71
- Nem elérhető
A HP-hoz mérve gyak. bármelyik rajongótábor igen kicsi, bár khm... a csodás hetedik rész után ki tudja.Rabyn írta: Cortez: de ha a hphoz méred elég kicsi és a hp is kb akkor kezdett el igazán befutni amikor a 4. könyv megjelent. Akkor kezdtek el szálingózni a hírek a filmről is. Én 2000 telén olvastam el az első 4 kötetet és 2001ben volt az első film. Addig igazából nem is hallottam róla, hogy létezik ez az egész.
Tegyük hozzá, hogy a célközönség is más, Martin szigorúan 18+, a HP pedig gyakorlatilag kortalan olvasmány.
- Rabyn
- Nem elérhető
- cortez71
- Nem elérhető
Martinnak azért már 4-5 éve egész szép rajongótábora van M.o.-on. A keménymag.Rabyn írta: (lásd Geore R.R Martin könyvek amik nálunk csak most kezdenek népszerűvé válni).
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Így is csak az író nemének elhallgatásával mertek belefogni az első kötet kiadásába.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Rabyn
- Nem elérhető
Nem azt akarom mondani, hogy a hp nem jó könyv. De jó könyv most is a 4. kötetet olvasom kajálás közben ( a többi elkanlódótt a lakás bermudaháromszögében) de nem hiszem, hogy akkora korszakalkotó mű lenne mint mondjuk a Gyűrűk Ura ami előtt tudtommal nem valami sok fantasy íródótt. Vagy akár a Lem könyvek...
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
"Well, I'm back."
- Sil
- Nem elérhető
Tears unnumbered
- knoppm
- Nem elérhető
Természetesen összehasonlíthatatlan a két mű. Arra nem vetemednék, hogy összehasonlítom, mert nem is lehet. Az elvarratlan szálakról és a zavaros dolgokról csak annyit, hogy én végigolvastam a 7. részt is angol verzióban, és nagyjából minden a helyére kerül. Nincs benne több logikai hiba mint más hasonló formátumú műben.