Christopher Paolini: Eragon

Több
17 éve 10 hónapja #312244 Írta: Zoltan
Zoltan válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon
Az már igaz, hogy itt z Eragonról kell beszélni. S szerintem arról kell beszélni, de a fantasy is fontos téma. Na nekem tetszett az Eragon és remélem sokaknak tetszett Önök közül is. Ha valaki még nem olvasta és szeretné elektronikusan akkor ezen a címen megteheti, tudom nem szeretik a moderátorok az ilyesmi, de szerintem mindenkinek jól jönnek az ilyen tudnivalók: *link kimoderálva*
U. I. Elnézést kérek azoktól akiket megbántok ezen cselekedetemmel, de szerintem fontos.

Narnia birodalma, mely összeköt bennünket!
www.narniakronikai.ro

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 10 hónapja #312215 Írta: Tünde
Tünde válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon
GONDOLATOK topik nem lenne alkalmasabb egy mi is az a fantasy vitára
mert itt már az Eragon egyre kevesebbet szerepel

"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 10 hónapja #312202 Írta: Thaurwathiwen
Thaurwathiwen válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon
OFF
Egyetértek :D D én se veszem komolyan, ezért élvezem....

ON

Témaként megválaszolhatjátok a jelentősen Eragonhoz kötődő kérdésemet: mi a Burning Plains magyarul, mert gondolom lefordították?? :D (igen, így jár az, aki magyarul ír fanfictiont, de angolul olvasta az Elsőszülöttet), szal várom a válaszokat :)

"...It's okay, we call it Reid-effect. Happens with children too..."

Több
17 éve 10 hónapja #312201 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon

Kar'sa írta: Lassan az egész Eragon topicot át kéne nevezni valami "Filozofikus vita a nagy semmiről" címre...
Komolyan, ér ez ennyit???

OFF
Én élvezem. :)

Más kérdés, hogy nem veszem véresen komolyan.
ON

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 10 hónapja #312199 Írta: Kar_sa
Kar_sa válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon
Lassan az egész Eragon topicot át kéne nevezni valami "Filozofikus vita a nagy semmiről" címre...
Komolyan, ér ez ennyit???
Én eleve ki nem állhatom a hülye kategorizálásokat.
A Gyűrűk Ura műfaja "Gyűrűk Ura", az Eragoné "Eragon", a Narniáé "Narnia"... ne rágódjunk már ennyit ezen, mert az égvilágon semmi értelme... Olyat bizonygatni teljesen felesleges, aminek az égvilágon semmi szilárd alapja nincs.

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 10 hónapja #312191 Írta: Thaurwathiwen

Gandalf írta: Honnét tudod megállapítani egy műről, hogy az írója mennyire hitt abban, amit leírt? Ez nem lehet műfaji különbség szerintem. Semmi olyasmi, ami nincsen benne a szövegben, nem tudható biztosan.

Az írója mindenképp hisz a szövegben, különben nem igazi alkotó, én is hiszek abban, amit leírtam, de nem mondom azt, hogy a múltban vagy a jövőben valaha meg fog esni, annak ellenére, hogy bizonyos írásaim megeshettek/nek.

Hogy Homérosnak nevezett alkotó hitt-e az Iliászban, biztos hitt, mert ő teremtette, de hitte-e, hogy valóban megtörtént, igazad van, nem lehet tudni... de már egy meglévő mitológiára épített (valószínűleg), míg a fantasyírók újat találnak ki a meglévők alapján.

(bár ez Narnia-topikba illene, de ha előkerült, akkor itt: nekem másodszorra a Narnia-film jobban tetszett, igazat megvallva túl sokat vártam tőle, vártam a katarzist, amit egyáltalán nem kaptam meg, annak ellenére édes volt, az Eragonnal kapcs nem voltak túlzott elvárásaim, mert ekvesebbet adott, mint a Narnia.
Mindenesetre úgy vélem, hogy a Narnia az a könyv, aminek nem fedeztem fel a hatását az Eragonban, és teljesen más is, mint az Eragon.... egy más stílus.

Apropó: mi a Burning Plains magyarul? (tudjátok, ahol az Elsőszülöttben harcolgatnak)

Több
17 éve 10 hónapja #312181 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon
Hmmm, ti aztán termeltetek, éppen csak beleolvastam, tisztázzunk egypár dolgot rögtön az elején.

1. A "Tolkien regénytrilógiája fantasy" kifejezés értelmezhetetlen, mert tökéletesen lefedi a Lamorak által "3 nem" nek nevezett fogalmat. A Gyűrűk Ura ugyanis nem regény, nem trilógia és nem fantasy.
[size=9:2uixxfv1](jaigen, Lamorak az MTT és Magyarország nemzetközileg leginkább elismert Tolkiennel kapcsolatos szaktekintélye, csak úgy mellékesen megjegyezve)[/size] A Gyűrűk Ura hőseposz, egy mesterséges, az európai mitológiákból kialakított mitológia gyümölcse. Csak és kizárólag a kiadó óhajára jelent meg 3 kötetben, hiszen eredetileg 6 könyvben van megírva amit az író egyben akart kiadni, csak ettől anyagi okokból visszaléptek.

2. Tolkiennél, akárcsak Lewisnál nagyon markánsan jelen van a keresztény hatás, egyáltalán nem véletlenül. (mint az szombaton is elhangzott az egyik előadáson, a Professzor a legszentebb mitológiának az evangéliumot tartotta) Lewisnál kissé szájbarágósabban és egyértelműen megmondva (t.i. az író megmondta), Tolkiennél egyértelműen észrevehető, de ő egyáltalán nem akart ilyesféle értelmezést adni a könyvének, mi több egyáltalán sehogy sem akarta megfejteni, értelmezni, nem szánt bele titkos üzenetet meg efféléket. (megjegyezném, tudtommal titkosat Lewis se)

3. Azt, hogy a Narnia teremtette volna a fantasyt mint műfajt, én erősen kétlem. A Narnia sokkal inkább a mese kategória, míg a fantasykban általában egy képzeletbeli, több-kevesebb meseelemmel rendelkező világot próbálnak élhetővé tenni, és abban egy történetet elmesélni. (egyébként ez édestestvére a sci-finek, és egyáltalán nem olyan szilárd a kettő között a határvonal, mint azt hinnénk. Aki olvasta a Kiberiádát, tudja miről beszélek)
A fantasyt a Gyűrűk Ura hatása hozta létre, vagy legalábbis emelte önálló műfajjá, ez nagyon könnyen észrevehető a legtöbb fantasynak nevezett regényben. (az orkok már nevükben is egy az egyben Tolkien találmányai, és a tündék is nagyrészt)

4. Az Eragon fantasy. Nem műfajteremtő, nem mérföldkő, még csak nem is eredeti, (ez utóbbi tán a legkisebb hibája), tele van mindenféle hibákkal, de ennek ellenére élvezetes, izgalmas, és - bár egy könyv esetében furán hangzik - látványos.

5. A Harry Potter műfajilag nagyrészt besorolhatatlan, de leginkább fantasy.
Ha Az utolsó egyszarvűt fantasynak vesszük, (szerintem csak sokat bámult az írója középkori falikárpitokat :) egyébként épp most olvasom), akkor lehet a HP is az.

6. A Narnia film jó. Önállóan élvezhető, kellemes, bár kissé gyermeki. Az Eragon film eléggé kaotikus.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 10 hónapja #312179 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon
Honnét tudod megállapítani egy műről, hogy az írója mennyire hitt abban, amit leírt? Ez nem lehet műfaji különbség szerintem. Semmi olyasmi, ami nincsen benne a szövegben, nem tudható biztosan.

Tolkien eredeti elképzelése szerint mitológiát írt Angliának, akkor csak azért nem mitológia, mert nem hitt benne? Illetve, mit jelent hinni benne?
Honnét tudjuk, hogy Homéros hitt-e mindabba amit leírt (vagy amit az ő nevében más leírt)?

(jah, egen, a mitológia, a mítosz nem is műfaj, annél valami általánosabb, tágabb kategória, mondjuk diskurzus, vagy értelmezési keret, v. iesmi? hm... még gondolkodom rajta)

Több
17 éve 10 hónapja #312175 Írta: Thaurwathiwen
Hááhhh.. milyen nagy forgalom van ma itt... én is beszállnék a vitába...

Mi a fantasy? Talán a Zoltan által leírtakkal értek egyet leginkább, annyit hozzátéve, hogy olyan nem-valóságbeli lényeket/világokat stb dolgokat bemutató művészeti alkotás, amiről az írója tudja, hogy CSAK az ő képzeletében létezik... Tehát: itt a válasz arra a kérdésre, hogy a mitológiát (vagy akár irodalmi szempontból nézve a Bibliát) miért nem tekinthetjük fantasynek, mert mint a fantasy szóban benne is van, abszolút képzeletbeli, míg azok akik létrehozták a mitológiát hittek benne legalább egy picit, hittek az általuk formált lényekben, istenekben, városokban és korokban... Ha megírom a saját fantasymet én nem hiszem azt, hogy az valóban létezik, ahogy remélhetőleg más írók se hitték. Jó volna, ha lenne... de nincs, és kész...

Az emíltett regényeknek vizsgaidőszak után én is próbálok utánajárni, mert szívesen olvasnék igényesebb fantasyt, de ezt az igényemet nem igazán tudom kielégíteni.

A fantasy irodalmat hívják menekülésirodalomnak, mert valóban ezt a célt szolgálja: elvonja olvasói figyelmét a mindennapi problémáról és a szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt.
Mit nevezünk tucatfantasynek? És mit magas színvonalú fantasy irodalomnak? Illetve, miért nevezünk valamit ennek a másikat viszont annak.... főleg, ha még magát az irodalom szót sem tudjuk megmagyarázni...

Mit tartok jónak? (szubjektív vélemény következik, vigyázat)
Hogy mennyire fed közös halmazt az igényesség és az, hogy jó, az jó kérdés, valamennyit biztos, de mint Rabyn említette van, mikor a rossz könyv, ami egyébként tűzre való (én is olvastam Diablo-regényt :D ) tetszik.
1-legyen stilisztikailag jó
2-nyelvtani, helyesírási hibákat mellőzzék lehetőleg, mert az idegesítő
3-fogalmazás legyen ha nem is egyedi, de igényes
4-a történet ne csupa közhelyekből álljon
5-legyenek benne olyan kis idézetek, amiket meg lehet jegyezni
6-lehetőleg valahol legyen benne humor (mondom én, höhö)
7-ne legyenek a karakterek Mary Sue-k (fanficekben nem járatosak kedvéért, ne legyenek hibátlanok, tökéletesek), hanem legyen bennük valami vonzó (magyarán legyenek szimpatikusak és szeretnivalók)
8-legyen meg a könyv varázsa (ezt máshogy nem tudom megfogalmazni, de ragadjon magával, hadd higgyem, hogy ott járok abban a világban, legyen az Középfölde, Narnia, Alagaesia, Forgotten Realms, Krynn vagy bármi más)
9-katarzis
Ebből számomra a legfontosabb a varázs és a stilisztika...
No, és hogy hosszú írásom végére érjek: Eragont ez alapján sorra veszem:
1-stilisztika hát izé, ezen van mit javítani, angolul nem tudok annyira, hogy összehasonlítsam az Eragon és az Eldest színvonalát...
2-ilyen elírásokkal nem találkoztam (csak amerikai kifejezésekkel, amelyek kissé idegenek voltak elsőre)
3- pergő élvezetes a stílusa a kezdeti nehézségek ellenére
4-sok közhely, de vannak egyedi megoldások és ügyes írói fogások
5-vannak
6-van benne, méghozzá kimondottan jó (nekem bejön)
7-Aryában van MS-vonás, de a többiek kifejezetten jók, főleg: Angela, Solembum, Murtagh, Eragon és Brom
8-vooolt varázs, ezzel fogott meg tkp a könyv
9- volt, főleg a 2 végén, de nem volt túl hmm... vidám :P
+1: Mr. Paolini előnyére válik, hogy eddig csak egy kedvencemet nyírta ki eddig, és ha ezt a 3. után is elmondhatom akkor grat neki :D

Na, őszintén gratulálok bárkinek, aki végigszenvedte magát ezen a röpke íráson :D

Több
17 éve 10 hónapja #312157 Írta: Helyanwe Uivadel
Helyanwe Uivadel válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon

cortez71 írta: Ha nem egy 17 éves fiú írta volna, nem lett volna ennyire nagy könyvsiker eladások terén.
És kicsit bántja az igazságérzetemet, hogy pl. a fent említett Peter S. Beagle is 17 évesen írta első regényét, mégis tükröződik róla az eredetiség. Ennek az írónak 17 évesen a kisujjában volt az írás minden aspektusa. És az ő első regényének a kiadására kis hazánkban 40 hosszú évet kellett várni.

Mert az Eragon, mint könyv, nem egyedi, nem különleges, hanem tucattermék, ez a szomorú valóság. ..
de ennyire fel sem kéne fújni a dolgot, mint az Eragonnal tették. Ismétlem, szerintem.

... szóval ha tudod, akkor szerezd be Beagle-től Az utolsó egyszarvút. Nem fogod megbánni, mert lelkileg sokat tud adni az embernek és sokféle értelmezése is van).

Egyetértek Cortezzel: való igaz, hogy az Eragon az író kora miatt vált ismertté és igen nagy mázlija volt,amúgy hasonló kaliberű könyveket lehet még találni.De ez nem fektétlenül baj, mert ahogy Rabyn írta:néha jó bármi, ami egy kicsit is elvonja a figyelmedet a dolgaid folyásáról.(manapság sokszor csak a sztorik szórakoztató aspektusát nézik)

Az utolsó egyszarvúról pedig annyit, hogy életem egyik legrégebbi rajzfilmélménye kötődik hozzá,s csak évekkel később tudtam meg, hogy szeretett "filmem" képkockái az egyik legnagyobb mese-fantasy könyvhöz kötődnek :D
Elolvastam a könyvet, s tetszett,sajnáltam a végén az egyszarvút is, a herceget is...hüp,hüp

A smile costs nothing, but gives much.
...none needs a smile so much as who has no more to give...

Több
17 éve 10 hónapja #312150 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon
cortez71: Amit leírsz abban nagymértékben igazad van. Az Eragon tényleg nem egy mestermű, csak egy szimpla, egyszerű fantasy, de úgyis kell értékelni. A Gyűrűk Urával, vagy bármely más nagyobb horderejű művel összehasonlítani hülyeség, mert tényleg nem állja meg a helyét velük szemben, nincs olyan mondanivalója, tanítása (legalábbis másfél könyv alapján még nem szűrődött le bennem :D ). Egy egyszerű szórakoztató könyv, ennyi. Arról pedig sem az író, sem pedig a regény nem tehet, hogy a média valamiért felkapta. Szerintem.

Az utolsó egyszarvút pedig - hamár ennyire ajánlgatod - én is megpróbálom beszerezni. :)

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
17 éve 10 hónapja #312148 Írta: cortez71
cortez71 válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon

Remzymama/Tünde írta: Végülis már mindent megírtak, nem könnyű újat kitalálni.

Csak tudod, ha az ember hozzászokik a minőségi irodalomhoz (nem hiába emlegetem majdnem minden hozzászólásban Beagle-t, Moorcockot, Martint, Eriksont), akkor utána csalódás éri az ilyen túlhypeolt, teljesen középszerű alkotások olvasása után (Eragon). Ha nem egy 17 éves fiú írta volna, nem lett volna ennyire nagy könyvsiker eladások terén.
És kicsit bántja az igazságérzetemet, hogy pl. a fent említett Peter S. Beagle is 17 évesen írta első regényét, mégis tükröződik róla az eredetiség. Ennek az írónak 17 évesen a kisujjában volt az írás minden aspektusa. És az ő első regényének a kiadására kis hazánkban 40 hosszú évet kellett várni. Az irodalom elüzletesiedése és a média túlzott befolyása bánt engem igazán. Mert az Eragon, mint könyv, nem egyedi, nem különleges, hanem tucattermék, ez a szomorú valóság. Helyeslően bólogattam, amikor az egyik üzletben a Forgotten Realms könyvek mellé volt bestócozva. Külön tucatirodalom. Persze, kell az ilyen is, nem azt mondom, hogy minden egyes olvasmányunknak olyannak kell lenni, hogy a padlóra rak, mert egy idő után belebolondul az ember, de ennyire fel sem kéne fújni a dolgot, mint az Eragonnal tették. Ismétlem, szerintem.
(Egyébként Remzymama, látom, hogy elsősorban nem a hentelés meg a kifröccsenő vér literszáma fog meg a fantasyban, szóval ha tudod, akkor szerezd be Beagle-től Az utolsó egyszarvút. Nem fogod megbánni, mert lelkileg sokat tud adni az embernek és sokféle értelmezése is van).

Több
17 éve 10 hónapja #312145 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon
Cortez: nem adhatsz egy gyerek kezébe mindig A kategoriás regényeket. Kell ilyen is mert így tnaulja meg mi, hogy értékes, és ha egy B kategoriás regény képes rá, hogy felébressze a kölyökben az igényesebb mű iránti vágyat akkor már nem hiába íródott meg.
Még így is kicsit off de:
Érettségi időszak után olvastam a Diablo könyvet, borzalmas fogalmazása van, rossz nyomtatása, helyesírása, de Kellett a sok agyament irodalmi mű után. Kikapcsolt és ez volt a célja.

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
17 éve 10 hónapja #312144 Írta: Tünde
előbb végig akartam olvasni, de

Pont ezt akartam írni. Én nem vagyok oda a fantasyért, de ez nekem tecc. Úgy olvasom, mint egy mesét. Pihentet, nyugtat, kikapcsol. Ha nem olvastam volna a GYUt, nem zavarna, hogy a szépek népe a tengeren túlról hattyús hajókkal érkezik stb.
Ha 20 éves lennék, nem tudnék ilyet írni. Szép a fogalmazása, a leírások képszerűek és megfognak, a történet megy és nem unalmas.
Megfogott.
És ha nem lennék GYU mániás, észre sem vennék semmit.
Filmet nem láttam, majd... nem is szeretem őket megnézni olvasás előtt, max bőven utána megnézni.
És nem zavar annyira a sok hasonló név, csak először kapom fel a fejem.

De ez az én véleményem, lehet vele vitatkozni.
Végülis már mindent megírtak, nem könnyű újat kitalálni.

Több
17 éve 10 hónapja #312143 Írta: cortez71

Rabyn írta: : )))

A Narnia mese és kész. Slussz és passz. Ez nem lealacsonyítás.

Egyébként az Eragonban az a jó, hogy az összes elem megtalálható benne ami a szerepjátékokban, fantasykban:)) és nagyon jópofa dolog rájönni, hogy jéé ezt itt olvastam woooaa azt meg ott. Egyébként ha egy gyerek először olvassa ezt, és nem a Gyu-t vagy a HP-t még a végén rákap az ilyen típusu irodalomra. Erre szerintem tökéletesen alkalmas.

Hát ha ezekre a dolgokra egy B-kategóriás regényben kell ráébrednem, akkor ott gondok vannak :D

Több
17 éve 10 hónapja #312142 Írta: Rabyn
: )))

A Narnia mese és kész. Slussz és passz. Ez nem lealacsonyítás.

Egyébként az Eragonban az a jó, hogy az összes elem megtalálható benne ami a szerepjátékokban, fantasykban:)) és nagyon jópofa dolog rájönni, hogy jéé ezt itt olvastam woooaa azt meg ott. Egyébként ha egy gyerek először olvassa ezt, és nem a Gyu-t vagy a HP-t még a végén rákap az ilyen típusu irodalomra. Erre szerintem tökéletesen alkalmas.

Több
17 éve 10 hónapja #312141 Írta: cortez71

Remzymama/Tünde írta: sztem a fantasy felnőtt mese

és Verne is ott van

De akkor a gyerekeknek szóló Narnia nem fér bele a műfajba szerintem :)
Na, sztem HAGYJUK a dolgot, hagy gondolkozzanak a konkrét definíción az irodalomtörténészek, ne mi akarjuk megváltani a világot :D
A Gulliver utazásai előtt is voltak hasonló természetű művek, sőt, ilyen erővel a mitológia is fantasy lenne. De hát azt érdekes módon mégsem veszi senki annak. Ezért mondom, hogy ez egy meddő vita. A lényeg, hogy szerencsére vannak a boltok polcain olyan könyvek, amelyek nem a realitásokat jelenítik meg, hanem megdolgoztatják egy kicsit a fantáziánkat és adnak egy kis lelki löketet. Ezen belül vannak nagyon eredeti próbálkozások és vannak kevésbé eredeti, "copy" szagú dolgo k(na, az Eragon szerintem ez)

Több
17 éve 10 hónapja #312140 Írta: Tünde
sztem a fantasy felnőtt mese

és Verne is ott van

Több
17 éve 10 hónapja #312139 Írta: Rabyn
Mért nem?
Vannak kever stílusok is. Lehet egy történet egyszerre mese és fantasy is:)
Szerintem eleve baromság behatárolni ezt a fajta irodalmat, mert annyi minden van benne, mesés elemek, mítosz szereplők stb. Nem lehet egyértelműen kijelenteni egy történetről, hogy IGEN ez Mese és IGEN ez Fantasy mivel az egyikből következhet a másik.
Én továbbra se tartom Lewist a fantasy megteremtőjének mivel nem ő volt. (tudom elvileg utópia de a Gulliver utazásai is fantasy hiszen, óriások, törpék és más lények világába látogat. Amikor íródott akkor ezek igenis fantasztikus dolgoknak számítottak)

Több
17 éve 10 hónapja #312134 Írta: Zoltan
Nem szabad a mesét fantasynek tekinteni. Ez bíztos!

www.narniakronikai.ro

Több
17 éve 10 hónapja #312133 Írta: cortez71

Zoltan írta:

Feanor Faelivrin írta: "A mese olyan rövid terjedelmű, tehát kisepikai műfaj, mely valószerütlen, csodás elemekkel átszőtt eseményeket ábrázol"
-Irodalom könyvemből-
Tehát akkor szerintem a mese regényt hívhatjuk fantasynak ami nem "rövid terjedelmű"
Fantasy novella = mese

A fantasy a huszadik század fordulóján induló, és a század második felében kibontakozó fantasztikus irodalmi, képzőművészeti, és iparművészeti stílus, amely az angolszáz irodalomban fejlődött először önálló irányzattá, de mára eltérő formákban más európai nemzetek művészeteiben is jelentkezett. Fő jellemzője, hogy a tartalma (történet/kép/hang) olyan elképzelt, mitikus jellegű, valamilyen tekintetben mindig irreális, az író által teremtett, csak annak fantáziájában létező alternatív világokba mint keretbe van ágyazva, mely felépítésében, fizikai és etikai törvényeiben, értékeiben, élőlényeiben, rokonságot mutat a vallások és mítoszok által megteremtett képzeletbeli világokkal. A fantasy ezek felépítésében – írótól, műtől függően – egyaránt (akár egyazon műben is) merít a gótikus romantika történeteiből, a középkori lovagvilág hősi énekeiből és lovagregényeiből, az ókori és kora középkori – különösen az északi, kelta, germán, skandináv – mítoszokból és eposzokból, illetve a vele rokon (de nem azonos) science-fiction műfaj által teremtett világokból. A fantasy műfaj köré egész kultúra szerveződött, melyben vannak szerepjátékok, filmek, „világépítő” klubok, kizárólag fantasyt forgalmazó könyvkiadók, és hasonlók.
A fantasyt egyértelműen Tolkien regénytrilógiája, A Gyűrűk Ura emelte ki az ismeretlenségből és tette elfogadott irodalmi műfajjá.

De akkor még mindig kontra Gene Wolfe, Martin, Erikson, sőt sok tekintetben Beagle is... Ezért mondom, hogy inkább hagyjuk a dolgot ;)

Több
17 éve 10 hónapja #312132 Írta: Zoltan

Feanor Faelivrin írta: "A mese olyan rövid terjedelmű, tehát kisepikai műfaj, mely valószerütlen, csodás elemekkel átszőtt eseményeket ábrázol"
-Irodalom könyvemből-
Tehát akkor szerintem a mese regényt hívhatjuk fantasynak ami nem "rövid terjedelmű"
Fantasy novella = mese

A fantasy a huszadik század fordulóján induló, és a század második felében kibontakozó fantasztikus irodalmi, képzőművészeti, és iparművészeti stílus, amely az angolszáz irodalomban fejlődött először önálló irányzattá, de mára eltérő formákban más európai nemzetek művészeteiben is jelentkezett. Fő jellemzője, hogy a tartalma (történet/kép/hang) olyan elképzelt, mitikus jellegű, valamilyen tekintetben mindig irreális, az író által teremtett, csak annak fantáziájában létező alternatív világokba mint keretbe van ágyazva, mely felépítésében, fizikai és etikai törvényeiben, értékeiben, élőlényeiben, rokonságot mutat a vallások és mítoszok által megteremtett képzeletbeli világokkal. A fantasy ezek felépítésében – írótól, műtől függően – egyaránt (akár egyazon műben is) merít a gótikus romantika történeteiből, a középkori lovagvilág hősi énekeiből és lovagregényeiből, az ókori és kora középkori – különösen az északi, kelta, germán, skandináv – mítoszokból és eposzokból, illetve a vele rokon (de nem azonos) science-fiction műfaj által teremtett világokból. A fantasy műfaj köré egész kultúra szerveződött, melyben vannak szerepjátékok, filmek, „világépítő” klubok, kizárólag fantasyt forgalmazó könyvkiadók, és hasonlók.
A fantasyt egyértelműen Tolkien regénytrilógiája, A Gyűrűk Ura emelte ki az ismeretlenségből és tette elfogadott irodalmi műfajjá.

www.narniakronikai.ro

Több
17 éve 10 hónapja #312131 Írta: cortez71

-Irodalom könyvemből-
Fantasy novella = mese

Sajnos még mindig nem tudom ebbe a kategóriába besorolni Moorcockot, Martint, Beagle-t, Eriksont, szóval szerintem ne itt és most akarjuk megfejteni a fantasyt, amikor még senki sem tudta definiálni :)

Több
17 éve 10 hónapja #312130 Írta: Zoltan

Gandalf írta: Tolkien nem fantasy.

Ha az ha nem az, a szakirodalom 2002 értelmezésében az egyik fő fantasy műfajnak tulajdonítja. Magas szintű elismerést kapott Tolkien. És én is a fantasy irodalom legnagyobb művének tartom, még a Narniát a legelsőnek. Minden fantasy kezdetének és nagyon sikeres lett. Mivel ez egy eragon topic ezért elmondhatom ez is nagyon jó.

www.narniakronikai.ro

Több
17 éve 10 hónapja #312129 Írta: Feanor Faelivrin
Feanor Faelivrin válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon
"A mese olyan rövid terjedelmű, tehát kisepikai műfaj, mely valószerütlen, csodás elemekkel átszőtt eseményeket ábrázol"
-Irodalom könyvemből-
Fantasy novella = mese

"A mosoly a leger

Több
17 éve 10 hónapja #312128 Írta: cortez71

Gandalf írta: Tolkien nem fantasy.

Mások szerint igen ;) De ebbe ne menjünk bele szerintem, főleg nem itt.

Több
17 éve 10 hónapja #312127 Írta: Gandalf

Több
17 éve 10 hónapja #312126 Írta: Zoltan
A fantasy az nem mese. Kérem járjanak ezután a dolog után, mert téves megfogalmazás sulyos elvi problémákhoz vezethet. A fantasy irodalom ellenben még a fantázia irodalommal sem egyenlő a magyar nyelvben. Csak régen eltévesztédött az értelmezés és ezért nem használják az emberek helyesen. A magyar nyelv nem fordította még le. DE az bíztosan állíthatom, hogy nem mese.

www.narniakronikai.ro

Több
17 éve 10 hónapja #312125 Írta: cortez71

Feanor Faelivrin írta: A fantasy is mese csak más a neve mert ez olyan komolyabban hangzik.

Akkor Marint, Erikson, Beagle, Wolfe, Moorcock miért nem mese? :roll: Ezért mondom, hogy a pongyola megfogalmazásokkal vigyázzunk.

Több
17 éve 10 hónapja #312122 Írta: Feanor Faelivrin
Feanor Faelivrin válaszolt a következő témában: Christopher Paolini: Eragon
A fantasy is mese csak más a neve mert ez olyan komolyabban hangzik.

Zoltan, szerintem félre érted ezt a helyzetet. Nem becsüljük alá a Narniárt. Azért hívjuk mesének mert más korosztályt céloz meg az alsó határával. A Gyűrűk urát azért tekintem nagyobb horderejű műnek, mert sokkal több téren meg tudja fogni az embert (nyelvészet, földrajz, mitológia stb.), de ettől a másik két mű nem lesz kevesebb.

"A mosoly a leger

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.483 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére