- Köszönetek: 0
Versek
- Szméagol
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Draug írta: Én bátorkodtam két irodalomtanárnak is feltenni a konkrét kérdést: Mitől vers egy vers?
Hát mindketten szinte ugyanazt tudták "úgy hirtelen" elmondani: -Nincsen konkrét meghatározása.
De szeintem is nagyon fontos egy versnél a téma ill. a "stílus". Ez az ami elsősorban megkülönbözteti a verset a prózától. És ahogy már itt sokan említették a ritmus is fontos. Ez teszi a verset "jó" versé.
A harmadik pedig a rímelés...ami már egyre inkább lényegtelenné válik(pedig szerintem szintén a vers szerves része)
Hm... én is megkérdeztem egy magyar tanárt, és azt mondta, hogy nincs jó definíció, szerinte az egyetlen elfogadható a következő: Attól vers egy vers, hogy még érezhető rajta a zenei forma. (Tekintve hogy régen a vers és a zene elválaszthatatlan volt egymástól.)
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- nn ms.j sAw
Például ezArlith írta: És mi a közhely...
Magyarul "ondolkodom, tehát vagyok"Well írta: coito ergo sum
Na jó, félrevonulok egy sarokba és szégyelem magam...
január: Igen, alighanem tudjuk. Talán az is egy ok arra, hogy foglalkozzunk az írásaiddal. A magam részéről nagyon drukkolok, hogy sikerrel járj, és megelégedésedre szolgáljon a dolog.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Arlith
- Nem elérhető
- Altaris
- Nem elérhető
Acho írta: Az én különbékém
hm... érdekes... megérintő... nem tudnék arról mesélni, mennyi minden jutott erről eszembe... de azt hiszem nem is kell...
szép.tömör.különös béke ez a különbéke...
Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
erre akár azt is mondhatnám, h ugyanazért, amiért coito ergo sumSötét Úr írta: Annyira off, hogy már on...
Szerdán Szofinál született érdekes megállapítás: hysteria est magistra vitae... Annyira kitekert és beteg, hogy már van is benne valami.
Valamiért ezt be kellett raknom. Nem tudom miért, ha valaki elárulja, örülnék neki.
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
- január
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Draug
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Hát mindketten szinte ugyanazt tudták "úgy hirtelen" elmondani: -Nincsen konkrét meghatározása.
De szeintem is nagyon fontos egy versnél a téma ill. a "stílus". Ez az ami elsősorban megkülönbözteti a verset a prózától. És ahogy már itt sokan említették a ritmus is fontos. Ez teszi a verset "jó" versé.
A harmadik pedig a rímelés...ami már egyre inkább lényegtelenné válik(pedig szerintem szintén a vers szerves része)
"gondolkodj mielőtt beszélsz, mérlegelj mielőtt cselekszel..."
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Szép nyelv ez a magyar. A négysorosotok utolsó sora csodálatos ritmusú, és zenél. A formai szépség független a jelentéstől.
- fqqdk
- Nem elérhető
Nos, én jacopo mellett teszem le a voksot: kinek-kinek személyes döntése, hogy versnek tart-e egy adott szöveget. A versnek nincs definíciója, a vers egy pszeudofogalom: juthat az emberek valamely csoportja konszenzusra abban a tekintetben, hogy mi a vers, de attól az még nem lesz egy egzakt dolog, marad a megszokott fraktális határfelületű valami.
(no i will not cite my sources)
Álláspontunkat támogatja, hogy lehetséges, és néha már-már tanulságos is tetszőleges szöveget úgy befogadni, mintha az vers lenne.
Tegyük hozzá az eddig elhangzottakhoz, hogy önmagában az általában kifejezetten verseknek tulajdonított formai elemekből (rím, ritmus, stb) is lehet egészen nemvers-szerű szövegeket írni. Ilyen például az időmértékes négysoros, amit Mauval írtunk együtt kétezernégyben:
kontinuum-paradoxon
tarjametál-generálás
hol van a harmadik ős-pont
b*szd meg a k*rva anyádat
Azért hozom ezt fel példának, mert általában ennek a konfigurációnak az "ellentettjéről" többet szokás beszélni (mármint hogy a "szabadvers" is vers!)
code a rat the monster on doom in it
- Szméagol
- Nem elérhető
Véleményem szerint nem lehet önmagában meghatározni a vers fogalmát, ehhez össze kell hasonlítanunk a prózával, és kontrasztba kell állítanunk vele. Szóval a vers az, ami nem próza... Vagy valami ilyesmi.
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Számomra is kulcsfontosságúnak látszik a ritmus. De akkor mi a helyzet a szabadversekkel, amiket egyértelműen versnek érzünk, de nem skandálhatók olyan szép ritmusra, mint egy hexameter? Vagy mi a helyzet azokkal a versekkel, amelyeknek igazán nincs ritmusa, de rímeik és más tulajdonságaik miatt mégis egyértelműen versnek tartjuk őket? Milyen ritmusa van például József Attila Ódá-jának?
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
"Well, I'm back."
- Arwenstar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Viszont, szerintem nagyon fontos még a ritmus(ami sajnos nekem nem minden versnél jön össze).
És ha már itt tartunk,egy tanácsot szeretnék kérni tőletek erre a ritmusproblémámra.Habár meglehet ezért a belső 'harmoniátlanság'a felelős.Mindenesetre nagyra értékelnék minden tanácsot!
Az élet keresztjei olyanok,mint a kotta keresztjei:felemelnek.
- Acho
- Nem elérhető
- Köszönetek: 5
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Acho: Kattints csak ide!
- Jacopo Belbo
- Nem elérhető
"- Véges-végig csak a lebzselés vonzott az univerzum lehetőségei közül, igaz? - kérdezte Buzger John"
- Acho
- Nem elérhető
1. ritmus, lüktetés
2. tömör nyelvhasználat
3. forma
4. rímek
Ez nálam a fontossági sorrend. Véleményem szerint ezek a fő szempontok, amiktől vers a vers. persze, vannak más dolgok is (költői képek, alakzatok, stb.), amik ehhez szintén hozzájárulnak.
Ráadásnak egy egyelőre cím nélküli szösszenet tőlem:
Veled vagy sehogy...
hogy révbe érjek,
Rád van szükségem:
hisz Te vagy az Élet!
- Attila
- Nem elérhető
Sötét Úr írta: Eszembe jutott, hogy tegnap mit akartam beírni. Szégyen és gyalázat, hogy nem tegnap jutott eszembe...
2007. december 4-én (e sorok írásakor tegnap) volt 70 éve, hogy eltűnt hirtelen József Attila.
Béke soraira!
Hát igen...ez nagyon szörnyű...deh...emlékezzünk rá...béke (soraira) poraira!
"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
Az "egy öt hét" nekem tetszik, értelmes és én is szoktam használni (nem ezért értelmes ), és szerintem hangsúlyozásnak sem rossz.
"Well, I'm back."
- Orsie
- Nem elérhető
ahogy igértem, 1 héttel ezelőtti versestali képeit most némi retusálás után prezentálom Nektek. (senki ne használjon többet alapozót mert iszonyatos ronda a képeken még jó, hogy a legtöbb kép szépia színnel készült és azokon nem látszik.) meggyógyulni látszik a tár.hu, mert sikerült feltennem őket
kep.tar.hu/orsie/50540486#2
pusza
"in the real dark night of the soul it is always three o'clock in the morning."
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
A mai verses talin (képzeljétek, kivételesen nem villogtattam a vakut!) felmerült egy kérdés, amire a véleményeteket kérjük. Nem csak én, sőt, Szofi kifejezett kérése volt, hogy tegyem be ide.
Mitől vers egy vers? Hogyan lehet megállapítani egy szövegről, hogy vers, hogyan lehet megmondani egy versszerűen tördelt szövegről, hogy nem vers? A kérdés kiindulópontja egy olyan szöveg volt, ami nem versnek készült, ennek ellenére egyetértettünk abban, hogy vers. De miért? Weöres Sándornak is van olyan műve (röstellem, de nem tudom a címét), ami prózának látszó folyószövegként van tördelve, mégis egyértelműen vers.
És hát vannak
olyan szövegek is,
amiket ha vershez
hasonlóan tördelünk,
akkor sem válnak
verssé.
Nagyon szeretnénk, ha minél többen kifejtenétek a véleményeteket. Acho, freedom, liliom, Nessa, Arwenstar: nagyon kiváncsi lennék (lennénk) a ti véleményetekre is! Ez fontos nekünk, és szerintünk nektek is.
- Acho
- Nem elérhető
- január
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
...és hallom ahogy Blú üvölt...
elhatároztam hogy megjavulok
nem magamért de jó megjavulni
öt hét és egy más élet
öt hét és újra a valóságnak élek
öt hétből öt könyörgés az életért
vagy inkább a halálért
mert még az is jobb annál
annál a fájdalomnál amit egy öt hét adhat
és eszembejut Blú
óóó te szerencsétlen ha láttad volna magad....
mert az amit egy szer adni tud
azért követel is.... egy lelket
és nemcsak követeli
el is veszi
de ha nem kapja meg azt a lelket
akkor tesz érte hogy megkapja
összeszorítja kitépi mindenestől
megcsavarja és eldobja és
és..
csak nevet.
Blú négy nappal hamarabb jött mint én
nem értettem miért ordít
nem tudtam mi fáj neki
aztán rájöttem ki vagy..
először kedves és szép
és tiszta és fehér
aztán megmutatod a másik arcodat
azt ami titkos sötét
amit titkolsz mindenki előtt
és akkor én lettem a Blú
aki ordított ....
mint a kisgyerek akinek elvették a játékát...
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Ki kellene bővíteni, pontosabban jobban kifejteni, hogy mit is akarsz mondani, mert így amolyan levegőben lógó utalgatások vannak, amik nem állnak össze közlendővé. Főleg a lényeg nem derül ki, a megszólított épp úgy lehet a hazatérő kedves, mint egy vérfarkas, vagy karókkal, ásókkal és nagyobb mennyiségű fokhagymával felfegyverkezett tömeg által várt vámpír - vagy éppen a vámpírok által várt áldozat (a "szellemfényben" azért mutat valamiféle irányt, csak nem egyértelműt), esetleg a postás.
Szóval alapvetően jó, csak kevés. Kiváncsi lennék, mit rejt még a tarsolyod, már csak azért is, mert benne van az is, hogy jó dolgokat tudsz mutatni.
- Anonymous
- Témaindító
- Látogató
Fák és árnyak,
zörgő ágak
mindig...
Szellemfényben,
fagyban,vérben
mindig...
várnak
ébren
TÉGED!
Hát, majdnem legelső próbálkozás, és nem sikerül átadni, amit akarok!
Véleményeznétek?
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Shelley sírja
Mint betegágynál kialudt fáklyák,
úgy állnak itt körben a ciprusok;
Árnyukban egy bagoly fészket rakott,
És ékszer arcuk gyíkok mutatják.
Hol vörös láng gyúl a pipacs kelyhén,
Ott a piramis csendes termében
Egy ősi Szfinx bújik meg sötéten,
S zordon vigyázza a Halál kertjét.
Ó! Földanya méhe oly édes és
Lágy ölében örök nyugalom van!
Ám neked édesebb a pihenés,
Ahol visszhang szól kék barlangokban,
Vagy hallatszik a vad hullámverés,
s hajók tűnnek el homály-habokban.
2007-12-01
Oscar Wilde: THE GRAVE OF SHELLEY
LIKE burnt-out torches by a sick man's bed
Gaunt cypress-trees stand round the sun-bleached stone;
Here doth the little night-owl make her throne,
And the slight lizard show his jewelled head.
And, where the chaliced poppies flame to red,
In the still chamber of yon pyramid
Surely some Old-World Sphinx lurks darkly hid,
Grim warder of this pleasaunce of the dead.
Ah! sweet indeed to rest within the womb
Of Earth, great mother of eternal sleep,
But sweeter far for thee a restless tomb
In the blue cavern of an echoing deep,
Or where the tall ships founder in the gloom
Against the rocks of some wave-shattered steep.
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
József Attila írta: Gyönyörűt láttam
Gyönyörűt látttam, édeset,
elképzeltem egy gyenge rózsát.
Elbámészkodtam, s rám esett,
mint nagy darab kő, a valóság.
Ám ez a kő is képletes.
A legjobb, ha mindent kimondok.
Így oktatnak ügyeletes
és tanulságos napi gondok.
Lám ösztönöm helyes nyomon
járt, amikor bejött az ember.
"Kikapcsolja a villanyom" -
ez zúgott bennem, mint a tenger.
A kés ott volt az asztalon
- éppen a ceruzám hegyeztem -
ha ezt az embert leszurom,
tudom, mindennel kiegyeztem.
EL voltam keseredve. Hát
minden sötét és szomorú lesz.
Állat védheti otthonát;
hanem másfajta háború ez.
Fegyvert ragadni gyengeség :
megöl az ellenség és megver
s elszáll rólam a kedvesség.
Jogállamban a pénz a fegyver.
A hadviselés itt ma más.
A hős a kardot ki se rántja.
Bankó a bombarobbanás
s mint fillér, száll szét a szilánkja.
Így okoskodtam s jónapot
kívánva elhúzódtam oldalt
s este a nyájas csillagok
rámnevettek a teli holddal.
Ezt akár ma is írhatta volna. Amúgy érdemes megfigyelni, hogy ebben a versében akad egy-két sutaság, a téma elsősége miatt akadó rím - ez nem az a kiírt József Attila-vers. Ez közelebb áll a mi soul overflow-jainkhoz. Az első két versszak igencsak körülményes közelítés a kínos témához, kvázi mentegetőzés. De hát Kosztolányi szerint Ady is dagályos, modoros és sokszor hibát hibára halmoz. (És ezt akkor írta le, amikor Ady még élt, de már úgy tekintettek rá, mint költő-félistenre!)
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
Orsi: Neharagudj, úgy látszik elfelejtettem. Akkor jó akármit, akár hol is vagytok.
Találka, ahogy Szofi írta: Vasárnap 14h Népliget, metro bejárat az aluljáróban, én lehet 10 percet késem, addig összegyültök .
Cím, azoknak, akik biztosra akarnak menni: 1089 Bp, Villám u. 17. A házszám nincs kint, de sárga ház, nagy fakapu, fölötte kerek színes üvegablak (fa és védő fog-nap motívum), postaládán: Szalkai - Pataky