Csináljunk filmet!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Brisa, az ötlet jó... de...
Én egy kicsit több misztikumot vinnék bele, ilyenformán:
(idézet a filmből)
"És sok dolgot elfelejtettek, melyeket sohasem lett volna szabad"
Nos... a társaság, különösen a világlátásuk, nagyon jó...
Ám, amint találkoznak Bombadillal... (hmmm... mondjuk, hogy csak úgy jelenítenénk meg, hogy ne lehessen eldönteni, ébren, vagy álomban) elkezdenek hinni. És előbb-utóbb rájönnek, hogy amiben titokban (egymásnak se vallják be, mert az olyan "égő" ) hisznek, az ezáltal életre kelt.
És nem csak a tündék...
A bilincsek, melyek fogvatartották Melkort, elkoptak. És mivel nincs aki emlékezne rájuk, Morgoth kiszabadulhat...
És a tünde, aki Valinorból jön, ezt az üzenetet hozza:
Morgoth kiszabadult, és visszatért a Homály... Ám visszatértével visszatértek a valák is...
Nos, a kulcs a Harmadkor hatalmai és a hatodkor világa között maga a társaság... Ők látják a tündéket, ha méltóak rá, megismerhetik a hobbitokat, látják a világban a jót és rosszat. Ám Melkor gonoszsága új utakra tör. Kevés neki az emberek gonoszsága, ezért újra életrekelti az egykor elvetettet. Főként a régi helyeken, amelyek már léteztek az ő idejében is. Tehát főként a természetben, pl: a Rám.szakadékban...
De vannak emberi szolgái is. És lélekként maga is visszatért...
A továbbiakban kioszt néhány rúnákkal díszített berilt, ami védekezésül szolgál a gonosz ellen...és...
Szóval van még ötletem...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- E. Eia Ayna
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Tűznél ülök, s elgondolom,
hajdankorok embereit,
s hogy jönnek Majdanok, miket
már mások látnak itt.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Míriel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 0
Ünnepélyesen megkérlek Benneteket, felejtsétek el, hogy én bármit is megírjak, ez már más fórumokon is probléma volt. Ugyanis nem érzem magam egy ilyen feladatra késznek, max. segíteni tudok, ötletekkel, jelenetekkel, szentenciákkal, anyaggyűjtéssel.
Például, ha gondoljátok, választok a Bárdunknak Balassi-verset, amit el tud énekelni, és nem nagyon istenes, nem nagyon szerelmes, inkább vitézi ének.
Fűzhetek gyöngyékszereket is, segíthetek a jelmezek varrásánál, de nagy munkát ne várjatok tőlem, az nem fog menni. Viszont mindenben szívesen segítek.
Ja, és hadd legyek nekromanta boszorkány
pussz: Míriel, a reménybeli nekromanta boszorkány
Úgy érzem, tele van a szám földdel.
- Brisa
- Nem elérhető
A "szürke-világ" szerintem az én esetemben nemcsak az értékvesztettséget (de csakis a szereplők szemszögéből!!!), hanem egyrészt a mindent elborító Homályt (amiben a főszereplők a pislákoló reménysugarak) valamint azt is jelképezné, hogy a hősök egy más világba vágynak és elmenekülnek Középföldére a fantáziájuk segítségével (amolyan tipikus serdülőkori sajátosság ez). Azonban tünde megláttatja velük azt, amit eddig nem láttak, ti. hogy itt kell élniük, tehát itt kell keresniük mindazt, amit eddig Tolkien világában kerestek. A világ egyátalán nem értékétvesztett, csak ők látták annak!
A magyar tanárom mondta régebben: "meg kell tanulnunk meglátni az út szélén növekvő kis virágot, hogy gyönyörködni tudjuk a világban és látni tudjuk a Szépet". És valahol erről is szólna az én sztorim.
Brisa
- Míriel
- Nem elérhető
Az átjátszást a Jelenkorban úgy oldhatnánk meg, hogy a Küldetés elbukott, a bukás okáról viszont mindenki mást gondol, más-más történésekre másképp emlékeznek. Mintha reinkarnálódnának a mai világban.
A szürke szín jó ötlet (lásd betondzsungel), bár ezzel azt mutatnánk, hogy a világon nincs érték a kalandozóinkon kívül (ilyen megoldással éltek a Schindler listájában is /kislány a piros kabátban/), és szerintem ez nem így van, már az is nagy szó, és jó, hogy meséket gondolunk és osztunk meg egymással, hogy élünk, lélegzünk, nincs különösebb problémánk. Ezt igazán értékelnünk kéne, ne feledjétek, mindig lehet rosszabb is. Különben a kalandozó társaságot mindenképp meg kell jeleníteni, nekem nem tetszik, hogy kalandozóink (ami valljuk be, mindenki szívesen lenne) egyszer csak eliramodnak sátortáborozni. Hogy miért nem? A sátortáboron kívül is kalandozhat az ember (pl: lélekben, ahogy Mi is ott voltunk a Szövetséggel a GyUban, ugye? l), ehhez nem feltétlenül kell a klasszikus gyermekfilmek változáshelyszíne, a sátortábor.
puszi: Míriel
- Brisa
- Nem elérhető
Azért én megpróbáltam becsempészni ezt az "óhangulatot". A tünde, a hobbitok, Bombadil, a természeti környezet és a színek révén igyekeztem ezt előteremteni. És persze a Rossz elleni klasszikus küzdelem ugyancsak megteremtheti az illúziót.
Szóval a Hatodkorra már teljesen elborította a Homály a világot, és ha nem találunk ki valamit, akkor az utolsó reménysugár is meghal...
Brisa
- Brisa
- Nem elérhető
aieless: A Rossz végülis az, ami a mi világunkban is rossz. Pl. a környezetszennyezés, a túlnépesedés, a pusztítás, a háborúk stb. stb. És ezek az elvont dolgok az emberekben testesülnek meg (hiszen ők szennyezik a világot, ők gyilkolják a másikat stb.), ennek ellenére ezek az emberek nem egyértelműen gonoszak, mint például Sauron. Hiszen mi sem vagyunk azok, nem?
És itt a nagy kérdés: hogyan lehet egy ilyen megfoghatatlan dolog ellen harcolni? Még ha a valák segítenek is, hogyan történjék? Mint a Macskafogóban?
Szerintem valami szimbolikus formát kellene találni, ahogy Tolkien is tette. A GyU-ban elég volt csak egy tárgyat, a Gyűrűt megsemmisíteni a Gonosz legyőzéséhez. Kellene valami hátsó mozgatórugót találni... nem tudom. Most nincs semmi ötletem.
Konkrétan milyen a technikai dolgokra gondolsz?
Brisa
- Elendil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Nin o Chithaeglir, lasto beth daer, Rimmo nin Bruinen dan in Ulaer!
- aieless
- Nem elérhető
Most már ötletek vannak, ,,csak" a technikai dolgokkal kéne vmit csinálni!
Az ékszerek helyett tényleg kéne vmi más....
Mi lenne, ha megváltozott látásmódjuk miatt a szereplők egyszerűen csak látnák, hogy hol a gonosz? Na jó ezzel sokat mondtam ám...
Sőt, egyáltalán, milyen jellegű gonoszról van szó? Emberekben, helyekben, (fákban pl.) vagy hol kell keresni? És mit csináljanak vele? Mert ha pl. emberekben nyilvánul meg, akkor... hé!!! Pont ez lehetne az érdekes!
Emberekben nyilvánul meg, és nem lehet vele mit csoinálni, el kell pusztítani AZ EMBERREL EGYÜTT!!!! Ebből aztán lehetne lelki konfliktusokat csinálni. És úgy még durvább lenne, ha NEM KAPNÁNAK SEMMI plusz erőt, csak úgy simán kéne.... na jó!!!!! Ebből Stephen King lesz...
Jó ezt hagyjuk, csak úgy eszembe jutott.... egy szörnyű fizikadoga után ilyen a lelkiállapotom... sorry
So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
(Ezek szerint BT és AM a hatodkorban már elköltözött az Öregerdőből? Vagy oda szerveződött a táborozás?)
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Brisa
- Nem elérhető
A hatodkorba járunk (azaz napjainkban).
- Egy baráti kör a főszereplő, amit én a fórumozók mintájára képzeltem el. Ezt úgy értem, hogy kicsik-nagyok, fiúk-lányok egyaránt legyenek benne. És a barátságuk pont a Fórumra vezethető vissza. (Szóval úgy képzeljétek el, hogy ők mi vagyunk, csak a jövőben. A társaság létszámát még nem tudom, mert ez valószínűleg attól függ, hogy mi lesz a konfliktusra a megoldás, amit ugye még nem tudok.)
- Szóval a csapat a szokásos nyári táborozásukra megy. (Milyen jó, hogy erről a Kószák Szöv.-ében is volt szó...) Egyik éjszaka épp egy erdő közepén táboroztak le. Hold- és csillagfény, Aníron-típusú énekek szállnak... És ekkor dalolva, táncolva megjelenik Toma. (És ez itten megintcsak egy kidolgozásra váró pont, ugyanis azt szeretném, hogy Toma elvigye őket a házába. De mondjuk, ha nagy a társaság, akkor nem fog ez működni. Megoldás ez esetben: a társaság néhány tagja esti sétára indul, és esetleg el is téved...) Szóval Bombadil elviszi őket a házához, ahol pont úgy megvendégeli őket, ahogy Frodóékkal tette. És persze Aranymag is ott van!!!
- Toma elmondja nekik, hogy hamarosan egy Küldött érkezik közéjük, aki a valák üzenetét hozza el.
- Még aznap éjjel visszaviszi őket a táborhelyükre, de már mindenki alszik. Így ők is lefekszenek. Másnap már nem tudják eldönteni, hogy álmodták-e az egészet vagy sem. Végül a józan ész győz ("hiszen a GyU csak egy könyv!"), és csak egy furcsa álomként mesélik el társaiknak.
- Itt egy ugrás: 3 héttel később a társaság néhány tagja vagy egy szerelmes pár szintén a csapatból (én ez utóbbit támogatom!), Európa nyugati partjára mennek nyaralni (már év eleje óta tervezgetik az utazást, és tavasszal el is intéztek mindent - azaz nem Toma hatására mennek oda!). Egyik holdfényes tengerparti sétájukon kiköt előttük egy gyönyörű, ezüstösen fénylő, furcsa hajó. (Mintha a víz felett lebegne...) Egy tünde-férfi lép ki belőle, majd a hajó megfordul és elúszik. De mintha nem a vizen, hanem a levegőben haladna egy "Egyenes Úton".
- A pár/barátok a tündével együtt hazautaznak. A tünde nem túl közlékeny még ekkor. Beszélni csak akkor kezd el, ha a társaság minden tagja összegyűlt. (Hogy pontosan mit mond, az is a Megoldástól függ.)
- A tünde jelenlététől a társaság tagjai megváltoznak. Másképpen kezdik el látni a világot.
És itt most egy kicsit hagy mutassam be azt is, hogyan képzelem el a film képi világát:
- Én a világot fakó, már-már szürke színben láttatnám. Egyedül a főszereplők lennének színesek (és itt most a ruhákra gondolok, amelyek színesek lennének - míg a többi ember szürkés szerelésekben jár - és élénkebbek a környezetnél.) Ez jelképezné azt, hogy ők maguk "színesek", azonban a világot nem látják annak.
- A Toma-jelenetnél újra felragyognának a színek, illetve nem is a színek, hanem a fények. Hiszen éjszaka van. A csillagok és a Hold sejtelmesen és ezüstösen ragyognák be az erdőt, Toma házában pedig a tűz kapná a központi szerepet.
- A továbbiakban ugyanolyan fény- és színhatás, mint az első bekezdésnél, egészen addig, amíg a tünde hatása meg nem mutatkozik a szereplőkön. Ekkor az egész világ színes lesz, a "hangulata" "elközépföldiesedik", a Rosszat csúnyának látják, a Jót szépnek (ez a kettő innentől kezdve épp olyan élesen kettéválik, mint Tolkien-nél).
- Annak következtében, hogy a szereplők látásmódja teljesen megváltozik, már a hobbitokat is látják! Az elején természetesen a tünde segítségével, aztán amikor a hobbitok megbarátkoztak a Nagyokkal, a társaság elől már nem rejtőznek el. (ld. A Hobbitot, amelyben Tolkien leírja, hogy hobbitok még ma is léteznek, csak mesterien értenek ahhoz, hogy eltűnjenek a Nagyok elől, így azok sosem látják őket.)
- A konfliktus: a tünde révén a szereplők látni kezdik a világban a Rosszat, amelyet még Melkor és Szauron hintett szét a világban anno (ld. a Szilmarilokat, amelyben ez elég hangsúlyos). A valák látják, hogy ez teljes romlásba sodorja az embereket. Ezért elhatározták, hogy újra felveszik a harcot a Gonosszal.
Azonban az a gond, hogy most nincs egy megtestesült Gonosz (mint Melkor vagy Szauron), akit le kell győzni, hanem szét van szórva a világban, s szinte mindenhol ott van. Így persze nehéz ellene küzdeni. Eddig csak egy megoldás jutott az eszembe. Mégpedig az, hogy a tünde ékszereket hozott magával, amelyekben egy-egy vala ereje rejtőzik. És ezek bizonyos képességekkel és hatalommal ruházzák fel viselőjüket.
Ez viszont nagyon sablonos megoldás: túlságosan emlékeztet engem bizonyos japán rajzfilmekre, meg arra a természetvédős másik rajzfilmre (valami kapitány).
Szóval jobb lenne valami eredetit kitalálni.
Hát egyenlőre ennyi.
Várom a véleményeket és a kritikákat.
(Ha nem tetszik az ötlet a társaságnak, nem gond. Sok munkától megkíméltek. Csak mondjátok el.)
Brisa
- Dínchamion
- Nem elérhető
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Elendil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Nin o Chithaeglir, lasto beth daer, Rimmo nin Bruinen dan in Ulaer!
- Rayan
- Nem elérhető
Érdekel minket, ugye, MINDENKI?...Mivel egybehangzó a válasz:
Brisa: ne habozz, írd meg!
tiltsátok be a kisbetűt
Csinci
- Brisa
- Nem elérhető
Érdekel valakit?
Brisa
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Míriel: Írtam neked, kedves tanítványom.
Mindenki: Én magyar verset használok mottónak, mert a saját versemet írom...
Az Élet múlandó,
Az Ember halandó
A Halál örök...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- E. Eia Ayna
- Nem elérhető
hajdankorok embereit,
már mások látnak itt.
- Míriel
- Nem elérhető
Nagyon tetszett az idézet, de most már ne OFFoljunk annyit!
A film szempontjából nagyon jó lenne ilyen versidézeteket keresni. Én felajánlottam egy hasonló tartalmú Csokonait a Lilla-kötetből, Balassit a leendő filinknek, Eiának és természetesen Weöres versei is szerepet kaphatnak, hisz nem tudom, Nektek ez az egész mit jelent, de szerintem adhatnánk a kultúránkból egy kis ízelítőt, hogy azért a magyar verseket (és minden mást, amit gondoltok) más kontextusba helyezzük, s így egész más tartalommal töltődik meg.
pusssssz: Míriel
- Míriel
- Nem elérhető
A centó a nem magyar szakosok kedvéért: egy másik költő verseiből összeollózott, egész más jelentéstartalommal megtöltött vers.
Nos: Weöres Bóbita-centója: (Míriel tulajdona)
Bóbita, Bóbita táncol.
Szárnyat igéz a malacra,
Ráül, ad neki csókot,
Röpteti és kikacagja.
Az értelmezést rábízom az olvasóra, személyi jogokat sértenék véle, ha ezt megtenném.
Bocs, ez nagyon OFF volt!
pusssssz: Míriel
- Míriel
- Nem elérhető
Én azért idézem Weöres versét, mert úgy érzem, rólam szól. Egyszer kaptam egy Bóbita-centót, így gondolom, már érthető, de azelőtt is szerettem.
Köszi, Laegolas, de ennyi idő távlatából...
Ne haragudjatok!
Puszi: Míriel
Alyr: Írtam, Mester!
- Fio
- Nem elérhető
Hello mindenki!
Miujság itt a környéken?Elég régen voltam itt és most ezt seretném pótolni.
"Egy vonatnál nem az a fontos, hogy merre megy, hanem hogy legyen bátorságod felszállni rá!"
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Míriel: Írj!
Az idézet szép... és helyénvaló...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Estel Adániel
- Nem elérhető
(Egyébként, ha Weöres Sándornál és az örök - múlandó ellentétnél tartunk...
[size=9:1gmakslc]"A föld, hol az élet terem
a mindent nyelő sírverem
hegy, síkság, tenger és folyó
öröknek látszik, és múló
Világűr és mennyboltozat
sok forgó égi kapcsolat
s a milliárdnyi tűzgolyó
öröknek látszik, és múló
Mit eltemet a feledés
egy gyík-kuszás, egy szárnyverés
egy rezdület, mely elpörög
múlónak látszik, és örök
Mert ami egyszer végbement
azon nem másít semmi rend
sem Isten, sem az ördögök
múlónak látszik, és örök"[/size]
Na, hogy tetszik?
- Beleg Cúthalion
- Nem elérhető
Amugy mellettem a kovetkezo emberek ultek, indulok Nyulhopsz anyukajatol kezdve:
Nyulhopsz anyukaja
Nyulhopsz
Miriel
Rayan (asztalfon)
Eia (szemben velem)
gillz
Dinchamion (legalabbis 20 percig )
Na, igy mar emlekeztek?
Eglar:
Az osoket meggyozni nem lehet, ez egy axioma.
Ha eljonnek egy talalkozora, akkor talan. Amugy semmi eselyed.
Laegolas
"Ab sagittae Ungarorum libera nos Domine!"
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ne bántsátok a tanítványomat!
Mert akkor velem gyűlik meg a bajotok... .....
Az én idézetem elég nekromantás?
Az Élet múlandó,
Az Ember halandó,
A Halál örök...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Míriel
- Nem elérhető
Ugye, milyen nekromantás?
- Míriel
- Nem elérhető
Teljesen úgy emléxem, hogy Te ültél közvetlenül Laegolas mellett, de biztos igazad van, az ember általában tudja, ki mellett ült.
De Te is ajánlkoztál énekelni, most már nem húzhatod ki magad!
Alyr, válaszoltam a prividre.
Ősöket meggyőzni csak úgy lehet: mit gondolsz, milyen bajom eshet egy ilyen találkozón? Nem drogozunk, nem iszunk(legalábbis Te nem, engem ne fosszatok meg a lehetőségtől, hogy kiboríthassam a Guinnessemet), sőt, még sátánista szektát sem alapítunk. Ez általában elég meggyőző
nos, puszi, még hallotok felőlem: Míriel, a reménybeli nekromantatanonc
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Remélem az se baj, ha válaszoltam a privátodra email helyett.
De jó nektek! találkozó!
Bezzeg én!
Na de mindegy...
Majd érettségi után...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- E. Eia Ayna
- Nem elérhető
hajdankorok embereit,
már mások látnak itt.