- Köszönetek: 2
Kérdések
- Felagund
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Kira írta: Amit viszont en akartam kerdezni - es nem Goncz bacsi felreforditasa, hogy vegulis hogy van a feltundeseg-tunde-emberhazassag?
Ugyebar GyUban irja, hogy Imrahil herceg ereiben nem csak ember ver, hanem tunde is folyik. (Legolas ezert is hajol meg elotte, ha jol emlekszem..) Aztan a Gyuru kereseseben (angolcim talan az Unfinished Tales.. nincs most itt nalam) is leirja, hogy Niphredil (?) tunde kiralylanytol szarmazik Imrahil (a fia meg megjegyzi, hogy inkabb a szolgalolanyoktol...) . Kerdeseim: Tobbszor kijelenti a GyUban, hogy _harom_ vegyeshazassag tortent csak. Elwing szulei; Earendil szulei; Luthien es Beren; Aragorn + Arwen ; Niphredil + ismeretlenemberferfi, vagyis mar regen atleptuk a harmat...
Please valaki adjon nekem egy _logikus_ magyarazatot! (Azon kivul, hogy JRRT figyelmetlen volt.)
Koszike!
Először is: Tolkien prof nem figyelmetlen. :shake:
A magyarázat: Három házasság volt emberek és ELDÁK közt (+Lúthien, de őt tudjuk, hogy más ). Az "alacsonyabb rendű" erdőtündék gyakrabban házasodtak emberekkel, de az ő utódaik nem voltak olyan jelentősek (kiv. pl Imrahil ), hogy ezekben a regékben szerepeljenek.
Hát ezért
Navaer!
Felagund
Our knees do not bend easily
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
amanibhavam írta:
Estel Adániel írta: Sőt, ha úgy vesszük, akkor már az is jócskán besegített, aki annak idején Trufa kardját kikovácsolta. Tehát hárman...
[size=9:13w1zrat]De ha még azt is figyelembe szeretnénk venni, hogy Trufa hogyan jutott a kardhoz, és ehhez kik járultak hozzá, és mi módon...
Szóval végülis elég sokan ölték meg. [/size]
sőt, ha úgy vesszük, a hülye nazgúl ölte meg magát - mit kellett ott ugrálnia a csatamezőn?
Nagyképű volt... bár hogy mennyire nagyképű azt csak Frodó látta a Széltetőn, és ő hallgatott...
Igazából Szauron ölte meg amikor felajánlotta az egyik Gyűrűt neki...
Vagy a tünde kovácsok amikor leírták a Gyűrű-receptet amit Szauron tökéletesített...
Vagy...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- amanibhavam
- Nem elérhető
Estel Adániel írta: Sőt, ha úgy vesszük, akkor már az is jócskán besegített, aki annak idején Trufa kardját kikovácsolta. Tehát hárman...
[size=9:1mb0jdue]De ha még azt is figyelembe szeretnénk venni, hogy Trufa hogyan jutott a kardhoz, és ehhez kik járultak hozzá, és mi módon...
sőt, ha úgy vesszük, a hülye nazgúl ölte meg magát - mit kellett ott ugrálnia a csatamezőn?
love is the shadow that ripens the wine
- Estel Adániel
- Nem elérhető
[size=9:16magxqc]De ha még azt is figyelembe szeretnénk venni, hogy Trufa hogyan jutott a kardhoz, és ehhez kik járultak hozzá, és mi módon...
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Cerebrum
- Nem elérhető
csillaglany írta: Hohó, akkor mégsem vagyok annyira gáz...
Csak annyi a vétkem, hogy nem olvastam eredetiben.
Ezt még némi megrovással meg lehet úszni.
Hát, igaz, hogy Éowyn ölte meg, de azért Trufa is jócskán besegített... Szóval mondhatjuk, hogy ketten ölték meg, nem?
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
csillaglany írta: Hohó, akkor mégsem vagyok annyira gáz...
Ezért jó ide járni...
Amíg nem hallottam hogy Éowyn a tettes addis én se olvastam el az adott részt...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Eleniel (csillaglany)
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen)
- amanibhavam
- Nem elérhető
Bocs, hogy bepofatlankodom de volt egy ket kerdesem, aminek szerintem ez a megfelelo topic...
De ha mar itt vagyunk:
Sil írta:
amanibhavam írta:
6. változat: Göncz Árpád ezt figyelmetlenül fordította.
Ezt is ... A Függelékben tényleg emberkéz -nek van fordítva...
Hmmm... Nekem nincs meg az eredeti angol nyelvu szoveg, de nagyon is lehetseges, hogy Tolkien Glorfindel szajaba a "man" szot adta, ami ugye ember/ferfi jelentessel bir. soviniszta angolok Nem mintha nalunk a ket-harommal ezelotti generacio nem ugyanigy hasznalta volna (marminthogy ember egyenlo ferfi.) Ez egyszeru tortenelmi sajatossag
Nem erről van szó, hanem a főnazgúl ledöfése jelenetnél a he és she névelők egyértelműen megkülönböztetik, mikor ki mit csinál szegény nazgúllal, csak ez a magyar szövegben nem jön át, ezért hiszik oly sokan, hogy a hobbit adta le a végső döfést.
A 'man' az stimmel, csak szvsz Tolkien itt dupla csavarral él, mert ugye sem a hobbit nem 'man', sem Éowyn nem 'man', csak más-más értelemben...
- Kira
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Bocs, hogy bepofatlankodom de volt egy ket kerdesem, aminek szerintem ez a megfelelo topic...
De ha mar itt vagyunk:
Sil írta:
amanibhavam írta: 6. változat: Göncz Árpád ezt figyelmetlenül fordította.
Ezt is... A Függelékben tényleg emberkéz-nek van fordítva...
Hmmm... Nekem nincs meg az eredeti angol nyelvu szoveg, de nagyon is lehetseges, hogy Tolkien Glorfindel szajaba a "man" szot adta, ami ugye ember/ferfi jelentessel bir. soviniszta angolok Nem mintha nalunk a ket-harommal ezelotti generacio nem ugyanigy hasznalta volna (marminthogy ember egyenlo ferfi.) Ez egyszeru tortenelmi sajatossag
Amit viszont en akartam kerdezni - es nem Goncz bacsi felreforditasa, hogy vegulis hogy van a feltundeseg-tunde-emberhazassag?
Ugyebar GyUban irja, hogy Imrahil herceg ereiben nem csak ember ver, hanem tunde is folyik. (Legolas ezert is hajol meg elotte, ha jol emlekszem..) Aztan a Gyuru kereseseben (angolcim talan az Unfinished Tales.. nincs most itt nalam) is leirja, hogy Niphredil (?) tunde kiralylanytol szarmazik Imrahil (a fia meg megjegyzi, hogy inkabb a szolgalolanyoktol...) . Kerdeseim: Tobbszor kijelenti a GyUban, hogy _harom_ vegyeshazassag tortent csak. Elwing szulei; Earendil szulei; Luthien es Beren; Aragorn + Arwen ; Niphredil + ismeretlenemberferfi, vagyis mar regen atleptuk a harmat...
Please valaki adjon nekem egy _logikus_ magyarazatot! (Azon kivul, hogy JRRT figyelmetlen volt.)
Koszike!
"Spread your little wings and
Fly away, Far away, Fly away" - Queen
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
- amanibhavam
- Nem elérhető
csillaglany írta: Suilad Mindenkinek!
Szégyellem, hogy ilyen alapvető dolgot nem tudok, de most akkor ki ölte meg a Boszorkányurat? Az Arwenes topicban ( a legjobb hely a téma megvitatásához ) azt olvastam, hogy Éowyn. Én eddig abban a hitben éltem, hogy Trufa, hiszen Glorfindel is megjósolta, hogy a Boszorkányúrral nem emberkéz végez majd...
(Remélem, jól emlékszem. ) Ha így van, akkor 4 megoldás lehetséges:
1. Glorfindelnek nem jött be (épp a cseh 2-t nézte)
2. esetleg a nőket nem tartja embernek (bocs, poén, ilyen soviniszta megnyilvánulást nem feltételezek róla)
3. mégiscsak Trufa volt
4. e kérdésben némileg következetlen Tolkien
5. esetleg én néztem a cseh 2-t figyelmes olvasás helyett
Nos? Melyik?
6. változat: Göncz Árpád ezt figyelmetlenül fordította.
- Felagund
- Nem elérhető
- Rabyn
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Eleniel (csillaglany)
- Nem elérhető
Köszi!
(Amúgy jó az avatarod, mondtam már? )
Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen)
- Felagund
- Nem elérhető
csillaglany írta: Suilad Mindenkinek!
Szégyellem, hogy ilyen alapvető dolgot nem tudok, de most akkor ki ölte meg a Boszorkányurat? Az Arwenes topicban ( a legjobb hely a téma megvitatásához ) azt olvastam, hogy Éowyn. Én eddig abban a hitben éltem, hogy Trufa, hiszen Glorfindel is megjósolta, hogy a Boszorkányúrral nem emberkéz végez majd...
2. esetleg a nőket nem tartja embernek (bocs, poén, ilyen soviniszta megnyilvánulást nem feltételezek róla)
3. mégiscsak Trufa volt
Nos Glorfindel azt jósolta, hogy nem FÉRFI fog végezni vele!
(A többit gondolom kitalálod )
Nos? Melyik?
Our knees do not bend easily
- Eleniel (csillaglany)
- Nem elérhető
3. mégiscsak Trufa volt
Nos? Melyik?
Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen)
- Léli
- Nem elérhető
Egyik tanárom a minap odaállított hozzám, hogy az egyik barátjának volnának kérdései a GyU társassal kapcsolatban, és hogy tudnék-e válaszolni rájuk. Mondtam, hogy igen, és a nagytöbbséggel nem is volt gond. De mivel nekem nincs szabálykönyvem. és már régen játszottam (sajnos ), erre nem tudtam részletesen válaszolni:
Hogyan kell megsemmisíteni a Gyűrűt?
Le tudná nekem írni valaki? Akár ide, akár priviben, akár emilben.
Léli
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Celia
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Le van írva, hogy a hobbitok ellenállóbbak a Gyűrűvel szemben, mert rajtuk kevésbé fog a gonoszsága és a hatalma, ám a hobbitok általában kedves gondtalan népek, és ebben a tekintetben különc, hogy merte vállalni ezt komoly, nehéz és veszélye feladatot.
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Aldarion írta: Egy tünde is el tundta volna vinni csak nem vállalta.
Na, épp ez az! Ha valaki ill. valami nem vállalja el az egyenlő a nem vivéssel. És nincs értelme elmélkedni, hogy őelvitte volna így, vagy úgy.
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
A szavazásoknál pl. ezért is nem szavaztam, hogy ki lett volna alkalmas Gyűrűhordozónak Frodó helyett. Mert senki más. Egy tünde vagy ember túl feltűnő, és sokan közülük eleve fegyverként tekintettek a Gyűrűre, használták volna. És az embereket könnyen elcsábítja a Gyűrű. Talán Aragorn képes lett volna rá (hiszen a palantírnál is győzött az akarata, igaz, az a próbatétel jóval rövidebb ideig tartott), de rá máshol volt szükség, más volt a feladata. Samu már ott elbukott volna, hogy ő megölte volna Gollamot, és így nem szánalommal kezdte volna a Gyűrű birtoklását... Toma meg persze eleve nem tette volna ki a lábát a maga szabta határok közül.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Aldarion
- Nem elérhető
Egy tünde is el tundta volna vinni csak nem vállalta. A Gyűrű nem választotta Frodót, de valószínüleg ő (ahogy a filmben is elhangzott) arra rendeltetett, hogy a Gyűrűt elpusztítsa. Frodó mikor úgy döntött, hogy elviszi, nem tudta mi vár rá, de a tündék igen. Mégis sokan elkísérték, de a Gyűrűt hordozni, sokkal nagyobb felelősség, mint a Gyűrű hordozóját segíteni. Gandalf is elkísérte Frodót, mégis visszarettent attól a gondolattól, hogy a Gyűrűt egyáltalán őrizze. Persze másik 3 hobbit is elvihette volna, de ők sem jutottal volna többre.Ellana írta: Sziasztok! Elég régen jártam már erre, de remélem, ismét rendszeres vendég leszek.
NNnna, a kérdés a következő: (a bátyám tette fel tegnap, amikor néztük a filmet): miért csak Frodó viheti a Gyűrűt. Csak azért mert a Gyűrű őt választotta/ csak ő képes ellenállni a hatalmának? Hm. Ő is megválhatna a Gyűrűtől, úgy, mint Bilbo, elvégre is sokkal kevesebb ideje birtokolja, és pl. Elrond tanácsában hathatós rábeszéléssel biztos átadná. És pl. egy tünde (aki szent, és mocsoktalan stb.) miért nem hordozhtná a Gyűrűt. Szerintem ő is ellen tudna állni a gonosz hatalomnak. Hm?
Üdv.: Aldarion
Más lett a világ
- Ringbearer
- Nem elérhető
ő nem volt gonosz, tehát más erők akarhatták, h hozzá kerüljön.
Ellenállni a hatalmának igazából nem áll ellent.
Egyszerűen csak megpróbálja nem felhúzni, és hordozni. Amíg
a Gyűrű rágja a lelkét, megpróbálja megőrizni a tisztaságát.
Megválhatna a Gyűrűtől, és ki vinné tovább? A tündék már nem
szólhatnak igazából bele, mert ők elmennek Nyugatra.
De lehet, h hülyeséget mondok.
"Be the change you want to see." Gandhi
- Ellana
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
NNnna, a kérdés a következő: (a bátyám tette fel tegnap, amikor néztük a filmet): miért csak Frodó viheti a Gyűrűt. Csak azért mert a Gyűrű őt választotta/ csak ő képes ellenállni a hatalmának? Hm. Ő is megválhatna a Gyűrűtől, úgy, mint Bilbo, elvégre is sokkal kevesebb ideje birtokolja, és pl. Elrond tanácsában hathatós rábeszéléssel biztos átadná. És pl. egy tünde (aki szent, és mocsoktalan stb.) miért nem hordozhtná a Gyűrűt. Szerintem ő is ellen tudna állni a gonosz hatalomnak. Hm?
"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Az irhafakók a "különcök". Ők még az írások, költemények és dalok iránt is fogékonyak voltak. (Ilyen volt Frodó is, természetesen.)
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
amanibhavam írta:
Nefadar írta: Életvitelieg mennyiben különbözik egymástól hobbitok 3 alfaja?
Ez mellesleg elég részletesen le van írva egy bizonyos könyv legeslegelső fejezetében...
Pontosabban bevezetőjében...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- amanibhavam
- Nem elérhető
Nefadar írta: Életvitelieg mennyiben különbözik egymástól hobbitok 3 alfaja?
Ez mellesleg elég részletesen le van írva egy bizonyos könyv legeslegelső fejezetében...
- Toma gazda
- Nem elérhető
: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :
- Nefadar
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.