Kérdések

Több
21 éve 2 hónapja #136964 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések

Morgoth írta: z elfek nagyon butak, ez latszik is, egyebkent az elfek valamennyire tündek?

Hát kedves Morgoth, az elfek azok bizony azonosak a tündékkel... (ezt azért igazán tudhatná, egy olyan valaki aki butának nevez másokat...)

Nem csodálkozom, hogy lenézed régi ellenségeidet, de azért több tiszteletet tanúsíthatnál azokkal szemben, akik végül a bukásodat okozták...
:wink:

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 2 hónapja #136957 Írta: Morgoth
Morgoth válaszolt a következő témában: Kérdések
z elfek nagyon butak, ez latszik is, egyebkent az elfek valamennyire tündek?

...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 2 hónapja #136946 Írta: elf
elf válaszolt a következő témában: Kérdések

Sil írta: Harmadkor 1000. körül (azaz 1000 évvel az Utolsó Szövetség után) érkeztek Középföldére, amikor a Homály ismét terjedni kezdett.

yah igen, most már megvan... köcci:))

Elen síla lúmenn' omentielvo!

Több
21 éve 2 hónapja #136937 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések
Harmadkor 1000. körül (azaz 1000 évvel az Utolsó Szövetség után) érkeztek Középföldére, amikor a Homály ismét terjedni kezdett.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
21 éve 2 hónapja #136934 Írta: elf
elf válaszolt a következő témában: Kérdések
Ez most lehet, hogy nagyon fog fájni, de nagyon rég olvastam a könyvet, és sajnos most nincs nálam, hogy utánanézzek. Szóval Gandalf mikor érkezett Középföldére és miért nem vett részt az emberek és tündék utolsó szövetségének harcában?

Elen síla lúmenn' omentielvo!

Több
21 éve 2 hónapja #136744 Írta: Morgoth
Pedig az orkok igazan lehetnenek erösebbek...
Ujabb dolog egyszer olvastam valahol, hogy a trollokat az entek kepmasara teremtettek, de a trollok mar voltak a legelsö csataknal is, v. nem?, mellesleg milyen trollok is vannak ez csak ugy (kö, hegyi, barlangi, es mordori?) :sauron1:

...

Több
21 éve 2 hónapja #136735 Írta: Fio
Fio válaszolt a következő témában: Kérdések

Sil írta: Fio, nem nézünk hülyének, csak azt hittem, ezt már hallottad... :wink: Mert te régi vagy, és ez a kérdés már sokszor volt (már én is vagy 3x betettem ezt a választ), azt hittem, találkoztál már vele... :oops:

Tudom, hogy régi vagyok, de jo ha ebbe a topicba egy honapban egyszer benézek.... :oops: Tanulság: mostantol állandoan nézem.. :)

"Egy vonatnál nem az a fontos, hogy merre megy, hanem hogy legyen bátorságod felszállni rá!"

Több
21 éve 2 hónapja #136682 Írta: Morgoth
Tiszta hüleseg, h az orkok olyan gyengek, hisz igazabol azok is valamennyire tündek. Az xy csata utan, Morgoth belatja(om), h a goblinok nem veszik fel a versenytaz emberekkel, tündekkel. Pedig ez az elözö kerdesemböl, csak azert erösek a nemes tündek, mert bölcsek-lattak a ket fat tanultak a valaktol stb., a szürke tündek, meg tölük tanultak..., de az orkok meg igazan tanulhattak az emberektöl Morgothtol , Szaurontol, a tüzesostorosoktol, mindenfele koboldtol teremtenytöl!

...

Több
21 éve 2 hónapja #136669 Írta: Sil
Fio, nem nézünk hülyének, csak azt hittem, ezt már hallottad... :wink: Mert te régi vagy, és ez a kérdés már sokszor volt (már én is vagy 3x betettem ezt a választ), azt hittem, találkoztál már vele... :oops:

Tears unnumbered

Több
21 éve 2 hónapja #136665 Írta: Fio

Sil írta: Fio, ezt most komolyan kérdezed? 8O

Csak azért kérdeztem, mert valahányszor ezt a kérdést feltettem vkinek, akkor az nem tudott válaszolni..... és én sem találtam rola semmit...... Bocsánat ha esetleg hülének néztek emiatt..... :roll: :( :?

"Egy vonatnál nem az a fontos, hogy merre megy, hanem hogy legyen bátorságod felszállni rá!"

Több
21 éve 2 hónapja #136608 Írta: Sil

Fiona írta: Nekem csak egy kérdésem lenne:

Honnan tudjuk azt, hogy a tündéknek hegyes a füle?????? :)

Fio, ezt most komolyan kérdezed? 8O

amanibhavam írta: itt egy részlet a 27. sz. levélből:

Tolkien írta: I picture a fairly human figure, not a kind of 'fairy' rabbit as some of my British reviewers seem to fancy: fattish in the stomach, shortish in the leg. A round, jovial face; ears only slightly pointed and 'elvish'; hair short and curling (brown). The feet from the ankles down, covered with brown hairy fur. Clothing: green velvet breeches; red or yellow waistcoat; brown or green jacket; gold (or brass) buttons; a dark green hood and cloak (belonging to a dwarf).

tehát a hobbitfül nem annyira hegyes, mint a tündéké - ergo a tündéké elég hegyes

Tears unnumbered

Több
21 éve 2 hónapja #136606 Írta: Fio
Nekem csak egy kérdésem lenne:

Honnan tudjuk azt, hogy a tündéknek hegyes a füle?????? :)

Több
21 éve 2 hónapja #136531 Írta: Nefadar
Nefadar válaszolt a következő témában: Kérdések
Köccike Ankalimon, én is hasonlóra gondoltam, de nem voltam benne igazán biztos.

Nefi

Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:

Több
21 éve 2 hónapja #136530 Írta: Ankalimon
Nehéz lenne megmondani, mivel a féltündék sorsa általában is kicsit zűrös, az utódaik tulajdonságai sem teljesen tisztázottak. Ilyen esetre, amikor egy eleve féltünde származású önmagában is hosszú életű embernek és egy másik eredetileg tünde, majd választás útján emberré vált többezer éves féltündének utóda születik, aki zavartalanul nő fel, és nem hal erőszakos halált - nem igazán van példa.

Egyetlen támpontunk van: N.K: 220-ban Eldarion még javában uralkodott, tehát Aragornnál mindenképpen hosszabb élet jutott neki...

Egy lehetséges analógia lehet Elros, akinek mindkét szülője embersorsot választó féltünde volt - ő több mint 500 évet élt.

Ha azt vesszük, hogy Eldarionnak csak egyik szülője volt hasonló, a másik viszont természetes módon kb 200 évig élt, akkor az ő várható élettartama valahol 300 és 350 év körül lehet... De ez már tiszta spekuláció...

Több
21 éve 2 hónapja #136516 Írta: Nefadar
Aragorn és Arwen gyerekei mennyivel élhettek tovább egy közönséges halandónál Arwen és Aragorn vére miatt?

Nefi

Több
21 éve 2 hónapja #136321 Írta: Ankalimon

amanibhavam írta:

Nimrodel Melian írta: Akkor Arwen végül is úgy hal meg, mint egy tünde, szomorúságában, hogy elveszítette Aragornt? [size=9:3bsns5tt](Vagy Lúthienhez hasonló sorsa lesz, esetleg valami más?)[/size]

Arwen halandó lett - tehát meg9regszik és meghal, mint egy ember. Talán tovább él, mint az embereke, de a sorsa ugyanaz - feája elhagyja Eát, és oda megy, ahová az emberek feája távozik.

A lényeggel egyetértek, de egy kicsi részletben vitatkoznék.

Az ember sorsot választó féltündék feájának sorsa egyértelmű: ha meghalnak (a választás után) lelkük az emberi lelkek útját járja és elhagyja e világ köreit. (Bár itt is érdekes kérdés, hogy mi történt volna Arwen lelkével, ha még a harmadkor vége előtt meghal valami csetepatéban. De ez csak elméleti lehetőség...)

A hroa sorsa viszont problémásabb. Arwenen kívül egyetlen olyan féltündét ismerünk, aki az ember sorsot választja és ugyanabban a testben, különösebb látható beavatkozás nélkül éli tovább az életét: Elrost. Elros életében 90 évig élt féltündeként, majd a választás után 410 évig emberként - és ekkor még ereje teljében volt, és önként választotta a halált (ez a "feature", hogy maga választotta időben, külső fizikai beavatkozás nélkül meghalhasson, Elros minden leszármazottának is sajátja). Arwen viszont 2780 évet él a választás előtt, és 120-at utána, és ő ezalatt az idő alatt látható módon nem öregedett, sőt még teljesen tünde módon "értetlenkedik" a halandók sorsának furcsaságán...

Vagyis az ember sorsot választó féltündék teste láthatóan sokkal inkább "tündés", mint emberi, a hroájuk sokkal "halhatatlanabb". Arwen tehát 120 évvel a választás után nem az öregségbe hal bele, hanem amúgy tünde módon a "bánatba", ám ettől függetlenül lelke ezután már az emberek lelkének sorsát követi.

Több
21 éve 2 hónapja #136311 Írta: Coralie
Coralie válaszolt a következő témában: Kérdések
Értem, köszönöm!

Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...

Több
21 éve 2 hónapja #136237 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések

Nimrodel Melian írta: Akkor Arwen végül is úgy hal meg, mint egy tünde, szomorúságában, hogy elveszítette Aragornt? [size=9:2ir0wwd1](Vagy Lúthienhez hasonló sorsa lesz, esetleg valami más?)[/size]

Arwen halandó lett - tehát meg9regszik és meghal, mint egy ember. Talán tovább él, mint az embereke, de a sorsa ugyanaz - feája elhagyja Eát, és oda megy, ahová az emberek feája távozik.

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 2 hónapja #136221 Írta: Coralie
Akkor Arwen végül is úgy hal meg, mint egy tünde, szomorúságában, hogy elveszítette Aragornt? [size=9:3nizg5k3](Vagy Lúthienhez hasonló sorsa lesz, esetleg valami más?)[/size]

Nimrodel

Több
21 éve 3 hónapja #135746 Írta: Idril
Idril válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszi Sil!

Nap fénye világosságot,
Hold fénye teljességet,
Víz színe tisztaságot,
Csillagok fényességet
Adjatok!

Több
21 éve 3 hónapja #135648 Írta: Sil

Idril írta: Sziasztok!
Valaki elmondaná. hogy van az, hogy Aragorn egyenesági leszármazott és mégis helytartó van? Szóval miért szakadt meg a királyok uralkodása?
Előre is köszi.

Erre a részletes választ a Gy.U. Függelékében találod meg. Röviden: amíg Elendil élt, ő uralkodott Arnorban, északon, a fiai, Isildur és Anárion pedig közösen kormányozták Gondort. Elendil halála után Isildur lett Arnor királya, és a vérvonala egyenesen folytatódott, egészen Aragornig. A déli dinasztia Anárion fia Meneldil utódaiból állt, és megszakadt, amikor Hk. 1945-ben Ondoher és mindkét fia csatában elesett. Egy lánya volt, Fíriel, aki történetesen Arvedui (aki ugye az utolsó király északon, 1974-ben halt meg) felesége volt. Így Arvedui kétszeresen is jogosan követelte Gondor trónját, de a Tanács (Pelendur, Ondoher Helytartója hatására) elutasította a trónigényét, arra hivatkozva, hogy csak férfiági öröklés van (ami ugye vitatott, mert már Númenorban is volt ettől eltérő gyakorlat), tehát Fíriel nem örököl, és hogy Isildur Meneldilre hagyta Gondort. Végül a trónt Earnil kapta meg, aki a királyi házból származó hadvezér volt, de ez az ág is nemsokára kihalt, és következtek a Helytartók. Az északi dinasztia ugyan nem halt ki, de nem voltak abban a helyzetben, hogy bármit is követeljenek...

Tears unnumbered

Több
21 éve 3 hónapja #135642 Írta: Idril
Idril válaszolt a következő témában: Kérdések
Sziasztok!
Valaki elmondaná. hogy van az, hogy Aragorn egyenesági leszármazott és mégis helytartó van? Szóval miért szakadt meg a királyok uralkodása?
Előre is köszi.

Nap fénye világosságot,
Hold fénye teljességet,
Víz színe tisztaságot,
Csillagok fényességet
Adjatok!

Több
21 éve 3 hónapja #135597 Írta: Sirgon Esgalnor
Sirgon Esgalnor válaszolt a következő témában: Kérdések
Említésre érdemes még buckamanó kérdésben, hogy Frodó látott egy föléhajoló alakot, szemei mint távoli hideg csillagok. Később meg látni vélte a levágott kezét, amint még mozog egy földkupacon. Valószínűleg hasonló fegyverrel, mint ami a boszorkányúrral is végzett, meg lehetett sebezni, de a kard itt is megsemmisült, szilánkokra tört. Másrészt viszont Bombadil úgy pusztítja el, hogy varázsdallal kiűzi a fényre, ahol az elenyészik, sikolya belevész a szélbe. Tehát egyszer testi, másszor inkább szellem lény.
Mit szóltok ahoz, hogy a világ teremtése után Morgoth oldalára állt alacsonyabb rangú alakot öltött szellemek egy rendjével lenne dolgunk? Elvégre rengetegen érkeztek Eára Tolkien szerint, még ha legtöbbjüknek nincs neve, mert nem bukkanak fel a tündék legendáiban mint közvetlen szereplők. Viszont nagyjából hasonló számba és erőbe álltak mindkét oldalra.
Én a trollok megszületését is úgy képzeltem el, hogy Morgoth, -akár csak Yavanna-, szellemeket hívott szolgálatára, alakot készítve nekik az entek megcsúfolására, sikerült ahogy sikerült.

Több
21 éve 3 hónapja #135323 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések
Ha lidércek lennének akkor nem lenne látható alakjuk, vagy igen? (Frodó is elkezdett kifakulni ebből a világból)
Lehet hogy a Boszorkányúr keze van a dologban, hiszen valós hatalmára csak következtetni tudunk, de már életében is hatalmas mágus volt.
(azért kíváncsi lennék rá, milyenek a gyűrűlidércek ha Uruknál van a Gyűrű, és már anélkül is borzalmas hatalmuk van- gondoljunk csak Angmarra...)

A Frodó által látott buckamanó meglepően tájékozott volt ahhoz képest hogy egy sötét buckában élt. Többet tudott vagy sejtett mint Papsajt aki pedig egész nap a délről jött menekülteket hallgatta. Kíváncsi vagyok miféle kapcsolatot tartottak egymással és egyéb sötét lényekkel.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 3 hónapja #135311 Írta: Nefadar
Ancailmon: akkor megkeresem a másik könyvet is ahol olvastam

Nefi

Több
21 éve 3 hónapja #135304 Írta: Ankalimon
Khm.

A szerepjáték könyvek nem számítanak érvényes forrásnak... (E fórumban nem igazán illik rájuk hivatkozni... :) :D )

Szerinetm az authentikus életműben sehol sem szerepel, hogy külön fajt alkotnának (a tolkieni rendszerben a fajok egy meglehetősen zárt és logikus rendszert alkotnak...)

Több
21 éve 3 hónapja #135297 Írta: Nefadar
Több könyvben is láttam, de csak a Szerepjáték könyv címére emlékszem...

Nefi

Több
21 éve 3 hónapja #135296 Írta: Ankalimon

Nefadar írta: Ulmo: más könyvben meg azt írja, hogy egy teljesen különálló faj/nép...

Hm. Ezt hol írják?

Több
21 éve 3 hónapja #135265 Írta: Nefadar
Ulmo: más könyvben meg azt írja, hogy egy teljesen különálló faj/nép...

Nefi

Több
21 éve 3 hónapja #134610 Írta: Coralie

Ulmo írta: Annyit még hozzátennék, hogy Tolkien egyik első koncepciója szerint nazgul = buckamanó + ló. A HoME bővebben ír erről.

Ez is egy elég érdekes megoldás. Bár még ezzel is jobban szimpatizálok, mint a tündéssel. (De ez nem azt jelenti, hogy azt nem hiszem, el, csak egy kicsit illúziórombolónak tartom.)

Nimrodel

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.069 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére